Dodaj do ulubionych

Omikron rekrutacja - wątpliwości

02.06.23, 20:11
Do tych, którzy już przebrnęli, dwa pytania:

1. dziecko z ZA i orzeczeniem o KS na szkołę średnią - klika się "problemy zdrowotne wpływające na wybór szkoły"? Nawet jeśli dziecko rekrutuje się do zwyczajnych LO i techników? Tam dalej się wgrywa skan tego orzeczenia?
2. samotna matka, ale bez rozwodu, a system chce dokument o rozwodzie lub separacji. Mam więc kliknąć i załączyć plan wychowawczy sporządzony 10 lat temu? uncertain
Obserwuj wątek
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Omikron rekrutacja - wątpliwości 02.06.23, 20:39
      Jak nie ma rozwodu, to nie jest samotną matką.
      • dni_minione Re: Omikron rekrutacja - wątpliwości 02.06.23, 20:42
        Jestem, bo nie miałam ślubu z ojcem dziecka. Tylko nie wiem co załączyć.
        • panna.nasturcja Re: Omikron rekrutacja - wątpliwości 02.06.23, 23:42
          No to przeciez nie bez rozwodu tylko stan cywilny panna.
          • dni_minione Re: Omikron rekrutacja - wątpliwości 03.06.23, 10:37
            Nie przeszłam całego omikrona jeszcze, bo zawiesiłam z powodu tych powyższych wątpliwości, ale do etapu informacji o rozwodzie nie było gdzie zaznaczyć, że jestem panną.
    • panna.nasturcja Re: Omikron rekrutacja - wątpliwości 02.06.23, 23:41
      Nie jesteś samotną matką, więc nie możesz tego zaznaczyć.
      • zwyczajnamatka Re: Omikron rekrutacja - wątpliwości 02.06.23, 23:43
        Jeśli sama wychowuje dziecko, to jest samotną matką. Jakie ma znaczenie czy miała ślub z ojcem dziecka czy nie?
        • eriu Re: Omikron rekrutacja - wątpliwości 03.06.23, 02:48
          Oczywiście, że ma znaczenie. Bo gdyby oficjalnie małżeństwo trwało bez orzeczonej separacji czy rozwodu to ona by nie była samotną matką. Nawet jakby mieszkali na dwóch końcach Polski.
    • triss_merigold6 Re: Omikron rekrutacja - wątpliwości 03.06.23, 08:10
      Stan cywilny panna.
      Do technikum potrzebny jest kwit od lekarza medycyny pracy, rozważ czy aby na pewno dziecko z dysfunkcją się nadaje do szkoły takiego typu.
    • aguar Re: Omikron rekrutacja - wątpliwości 03.06.23, 08:40
      " samotna matka, ale bez rozwodu, a system chce dokument o rozwodzie lub separacji"
      Ale dziwne! Rozumiem, że chcą się zabezpieczyć przed osobami, które chciałyby skorzystać z tej opcji, a są w związku niemałżeńskim. Ale przecież można być samotną matką od samego początku
      • dni_minione Re: Omikron rekrutacja - wątpliwości 03.06.23, 10:38
        O to właśnie chodzi. Związek z ojcem dziecka był nieformalny, jestem samotną matką od kilku lat.
    • la_mujer75 Re: Omikron rekrutacja - wątpliwości 03.06.23, 09:25
      Jak syn z ZA i orzeczeniem rekrutował się to zaznaczyłamwe wniosku ( u nas był Vulkan- chyba? ), a potem gdy dowoziłam wniosek do szkoły, to babka mi powiedziała, żeby tak nie robić i lepiej potem, jak już zostanie przyjęty, to normalnie do szkoły zgłosic,że syn ma ZA i orzeczenie. Wniosek wycofałam i wypełniłam jeszcze raz., już bez zaznaczania, że dziecko ma takowe problemy. Na I zebraniu wychowawczyni prosiła, aby każdy, kto ma jakies papiery (dysleksja, etc) zglosil sie i je dostarczył do pedagoga/psychologa.
      • dni_minione Re: Omikron rekrutacja - wątpliwości 03.06.23, 10:36
        Tak bym właśnie chciała zrobić, ale w naszej podstawówce pani pedagog powiedziała, że dzieci z orzeczeniem mają pierwszeństwo w rekrutacji, gdy kilka osób ma tyle samo punktów. Wiadomo, że to minimalne "fory" ale zawsze coś w tym wyścigu szczurów. W poniedziałek zadzwonię do PPP dopytać.
        • long_week Re: Omikron rekrutacja - wątpliwości 03.06.23, 11:27
          Dziecko z problemami zdrowotnymi ograniczającymi wybór zawodu potwierdzone OPINIĄ ppp. To jest inny dokument niż orzeczenie. Z tego co pamiętam o niepełnosprawności jest inny punkt.
          • dni_minione Re: Omikron rekrutacja - wątpliwości 03.06.23, 11:30
            Orzeczenie o kształceniu specjalnym, a nie o niepełnosprawności. KS na zespół Aspergera daje możliwość zajęć rewalidacyjnych, pisania na tablecie zamiast w zeszycie albo rezygnacji z drugiego języka.
            • long_week Re: Omikron rekrutacja - wątpliwości 03.06.23, 11:33
              Tak, ale doczytaj ten punkt, czy nie chodzi o opinię po badaniu zawodoznawczym. Taka opinie mogą mieć dzieci z różnymi schorzeniami ograniczającymi wybór zawodu. ZA oprócz orzeczenia tez powinny dostać. Tzw.opinia pierwszeństwa. Przy równorzędnej ilości punktów.
              • long_week Re: Omikron rekrutacja - wątpliwości 03.06.23, 11:35
                Zresztą dopytaj, bo może orzeczenie ta rolę spełnia. Zależy, co jest w tym punkcie napisane.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka