Dodaj do ulubionych

Piłka w ogrodzie - co robi sprytna ematka ?

02.06.23, 21:39
Taka historyjka dzisiaj zasłyszana od koleżanki:

Domki sąsiadujące ze soba ale rozdzielone trzy -cxterometrowym wypasionym żywopłotem szczelnym i drzewami wiec nic nie widac

Dojazd do domków od zupełnie innej ulicy z innej strony, więc sąsiedzi w ogóle się nie znają i nie wiedza jak wyglądają.

W jednym ogrodzie dzieci tłuką się w piłkę co trochę jakby przeszkadza drugim sąsiadom ale nie ma tragedii, Bo chyba mają tam jakąś bramkę czy coś ale stukanie słychać. Tłuką się tak od tej wiosny wcześniej był spokój.

Któregoś dnia sasiadka coś grzebie w swoim ogródku i widzi pod krzewem coś czerwonego odchyla A tam leży ta piłka. I ta sąsiadka zasmuca się Bo ma w ogrodzie różne fikuśne rzeczy które mogłyby się rozbić , gdyby ta piłka na nie wpadła. Na szczęście nie widzi nic zniszczonego.

Co robi w takiej sytuacji ematka:
- Przerzuca piłkę z powrotem mając perspektywę że zdarzenia będą się powtarzały I jej Ogródek będzie zagrożony
- Udaję się do sąsiadów z piłka i wykładem na temat wychowywania dzieci
-Nic

Obserwuj wątek
    • bistian Re: Piłka w ogrodzie - co robi sprytna ematka ? 02.06.23, 21:41
      Kopie piłkę i wybija szybę sąsiadom, czym wzbudza zachwyt u dzieci wink
      • emateczka Re: Piłka w ogrodzie - co robi sprytna ematka ? 02.06.23, 22:06
        Nie, kopie piłkę i wybija szybę na konto dzieci - w końcu to ich piłka, sąsiadki nikt nie będzie podejrzewał 😂
        • cojapaczem Re: Piłka w ogrodzie - co robi sprytna ematka ? 03.06.23, 09:47
          big_grin
          • alewcale Re: Piłka w ogrodzie - co robi sprytna ematka ? 03.06.23, 19:59
            No tak, to wtedy nie można nawet dokleić do piłki karteczki ze złośliwym znaczącym komentarzem...
    • kaki11 Re: Piłka w ogrodzie - co robi sprytna ematka ? 02.06.23, 22:11
      W swojej sytuacji przerzucam sąsiadom piłkę, ale mnie trudno się postawić w sytuacji kogoś komu można fikuśne kwiaty połamać a od sąsiada dzieli mnie wielki żywopłot, no , ale myślę, że wtedy idę do sąsiadów kiedy słyszę grające dzieci, odrzucam im piłkę i przy okazji rzucam przyjaźnie hasło (nie żaden wykład i foch od razu, zwłaszcza, że to pierwsza znaleziona piłka) hasło, że proszę o uważanie, bo tam rożne fajne rzeczy mi za płotem rosną i nie chcę połamania.
      • samaasma Re: Piłka w ogrodzie - co robi sprytna ematka ? 02.06.23, 22:19
        Ale właśnie tu nie chodzi o piękne kwiaty które się złamią ale szkło itp
        No coś co sporo kosztuje właśnie
        • kaki11 Re: Piłka w ogrodzie - co robi sprytna ematka ? 02.06.23, 22:27
          To wstawiłabym drogie ozdoby zamiast kwiatów i zrobiła jak wyżej. Nawet większa szansa, że zadziała jak usłyszą "drogie szklane rzeczy" niż "piękne kwiaty"
          • alewcale Re: Piłka w ogrodzie - co robi sprytna ematka ? 03.06.23, 20:00
            Kryształy czeskie z czasów PRLu ...
        • taniarada Re: Piłka w ogrodzie - co robi sprytna ematka ? 03.06.23, 21:57
          samaasma napisał(a):

> Ale właśnie tu nie chodzi o piękne kwiaty które się złamią ale szkło itp
          > No coś co sporo kosztuje właśnie
          Czy to takie ważne Asma ? By toczyć boje o piłkę .Dzieci to dzieci .A rodzice w razie czego pokryją szkodę .
          • samaasma Re: Piłka w ogrodzie - co robi sprytna ematka ? 03.06.23, 22:27
            Niedaleko jest wypasiony park z wypasionymi kilkoma boiskami publicznymi
            Nieoblegany bo to dobra dzielnica

Dlaczego diabły musza tłuc się w ogródku ?
            • yannefer Re: Piłka w ogrodzie - co robi sprytna ematka ? 03.06.23, 22:39
              Bo po to go mają?
            • taniarada Re: Piłka w ogrodzie - co robi sprytna ematka ? 03.06.23, 22:41
              Bo blisko domu .Kto by tam chodził do parku . Za bardzo się przejmujesz .
              • samaasma Re: Piłka w ogrodzie - co robi sprytna ematka ? 04.06.23, 00:04
                Nie przepadam za szalejącymi diabłami
            • kaki11 Re: Piłka w ogrodzie - co robi sprytna ematka ? 03.06.23, 22:41
              Bo mogą. Serio ludzie po to mają podwórka, żeby móc z nich korzystać. Dzieci również.
              • taniarada Re: Piłka w ogrodzie - co robi sprytna ematka ? 03.06.23, 22:48
                Tylko kopać na swoim podwórku ,w miarę możliwości .
    • dni_minione Re: Piłka w ogrodzie - co robi sprytna ematka ? 02.06.23, 22:16
      Nic, ale ze świadomością, że rodzice zaraz kupią dzieciom kolejna piłkę. Ale jeśli ktoś przyjdzie poprosić o piłkę, to oddam.
      • samaasma Re: Piłka w ogrodzie - co robi sprytna ematka ? 02.06.23, 22:25
        Ale nikt się nie zgłasza
        do zdarzenia doszło co najmniej wczoraj bo piłka została Znaleziona rano kiedy małe diabły oczywiście były w szkole
        Po nocy się raczej nie tłukły więc to musiało być w dzień i rodzice na pewno się dowiedzieli że piłka zniknęła po drugiej stronie. Wczoraj A może nawet kilka dni temu…
        Piłka też na tanią nie wygląda bo dzielnica raczej wypasiona, ale oczywiście sąsiadka się nie zna na piłkach zupełnie.
        • ichi51e Re: Piłka w ogrodzie - co robi sprytna ematka ? 03.06.23, 05:41
          Jeśli maja bramkę i grają to rodzice na 100% kupią im druga piłkę. I trzecia…
        • netlii Re: Piłka w ogrodzie - co robi sprytna ematka ? 03.06.23, 20:41
          Przyszedł mi do głowy scenariusz, że rodzicom jest nawet na ręke nagłe zaginięci piłki.
          Coś co mogło być niewinną rozrywką w stylu serii karnych w sposób niekontrolowany przekształciło się w rozgrywkę na śmierć i życie z nadreprezentacją okolicznej dzieciarni.
          Po szkole młócą derby Mediolanu, popołudniem finał LM a wieczorem Copa Libertadores.
          Trzeba było towarzystwo rozganiać, a teraz jest spokój.
          • samaasma Re: Piłka w ogrodzie - co robi sprytna ematka ? 03.06.23, 21:52
            Coś w tym jest, diabły podobno zniknęły z ogródka, po piłkę nikt się nie zgłosił

Na razie zapanowała sielanka

• netlii Re: Piłka w ogrodzie - co robi sprytna ematka ? 05.06.23, 16:41
              Pomóż więc rodzicom i jej nie odnoś wink
    • leyla76 Re: Piłka w ogrodzie - co robi sprytna ematka ? 02.06.23, 22:27
      mam szczęście, ze mieszkam w normalnym miejscu, z normalnymi sąsiadami , gdzie nikt sie nie odgradza szczelnie wypasionymi żywopłotami.
      Moje dziecię gra w piłkę w ogrodzie i ta piłka często ładuje u sąsiadów. Nikt nie robi problemow. Co więcej , nie mam płotów, siatek, gęstych żywopłotów, wiec dziecię samo wchodzi do ogrodu sąsiadów po piłkę. Nikt nie robi problemow.
      My zreszta tez nie robimy problemow jak ktos inny szuka u nas zabłąkanej piłki.
      • balbina1710 Re: Piłka w ogrodzie - co robi sprytna ematka ? 02.06.23, 22:55
        leyla76 napisała:

> mam szczęście, ze mieszkam w normalnym miejscu, z normalnymi sąsiadami , gdzie
        > nikt sie nie odgradza szczelnie wypasionymi żywopłotami.

A ja uwielbiam szczelne i wysokie zywoploty - im szczelniejszy i wyzszy, tym lepiej. Uwielbiam wyciszenie i inymnosc, jakie to daje we wlasnym ogrodzie. Nie wyobrazam sobie zycia niemalze "blokowego" w domu. Sasiadow swoich tez uwielbiam ale w kolchozie z nimi zyc nie chce.
        • mallard Re: Piłka w ogrodzie - co robi sprytna ematka ? 03.06.23, 08:50
          balbina1710 napisała:

> leyla76 napisała:
          >
          > > mam szczęście, ze mieszkam w normalnym miejscu, z normalnymi sąsiadami ,
          > gdzie
          > > nikt sie nie odgradza szczelnie wypasionymi żywopłotami.
          >
          > A ja uwielbiam szczelne i wysokie zywoploty - im szczelniejszy i wyzszy, tym le
          > piej. Uwielbiam wyciszenie i inymnosc, jakie to daje we wlasnym ogrodzie. Nie w
          > yobrazam sobie zycia niemalze "blokowego" w domu. Sasiadow swoich tez uwielbiam
          > ale w kolchozie z nimi zyc nie chce.

Cóż rzec - każdemu jego spektrum! 😉
    • imponderabilia22 Re: Piłka w ogrodzie - co robi sprytna ematka ? 02.06.23, 22:28
      Jeśli to sporadycznie - odrzucam piłkę. Jeśli uznam, że za często - nie reaguje, aż się nauczą. Jeśli chodzi o tłuczenie to istnieją bramki z siatką i wówczas tłuc nie trzeba.
    • princesswhitewolf Re: Piłka w ogrodzie - co robi sprytna ematka ? 02.06.23, 22:30
      Systematycznie zbieram i przerzucam pilki. Do glowy by mi nie przyszlo robic wyklady. Juz rozpoznaje pilki czyje
    • kafana Re: Piłka w ogrodzie - co robi sprytna ematka ? 02.06.23, 22:31
      A co da opcja 3? Kupią sobie nowa,
    • princy-mincy Re: Piłka w ogrodzie - co robi sprytna ematka ? 02.06.23, 22:33
      my przerzucalismy pilke dzieciom sąsiadów.
      nigdy zadne kwiaty od pilki sasiadow nie zostaly połamane. za to pilka moich dzieci polamala kilka na naszym ogrodzie
    • kamin Re: Piłka w ogrodzie - co robi sprytna ematka ? 02.06.23, 22:35
      Wyjaśnij proszę:

1. Co oznacza zwrot " dzieci tłuką się w piłkę". Czy jedno dziecko uderza drugie w piłkę? Czy masz na myśli starą poczciwą grę w piłkę nożną?
      2. Co miałaś na myśli pisząc "Udaję się do sąsiadów z piłka i wykładem na temat wychowywania dzieci" Czy uważasz zabawy z piłką za przejaw złego wychowania?

Co do pytania. Jeśli wpadającą piłka potłucze twoją kolekcję gipsowych krasnali, to oczywiście możesz poprosić rodziców dzieci o zwrot kosztów zakupu.
    • angazetka Re: Piłka w ogrodzie - co robi sprytna ematka ? 02.06.23, 22:58
      Oczywiście, że przerzucam z powrotem.
    • borsuczyca.klusek Re: Piłka w ogrodzie - co robi sprytna ematka ? 02.06.23, 23:19
      Robi dziurę, defekuje do środka i w takim stanie przerzuca przez płot 🙄
      • mallard Re: Piłka w ogrodzie - co robi sprytna ematka ? 03.06.23, 08:53
        borsuczyca.klusek napisała:

> Robi dziurę, defekuje do środka i w takim stanie przerzuca przez płot 🙄

O! I za to Cię kocham Borsi! 😉😉😉
        • taniarada Re: Piłka w ogrodzie - co robi sprytna ematka ? 03.06.23, 21:02
          mallard napisał:

> borsuczyca.klusek napisała:
          >
          > > Robi dziurę, defekuje do środka i w takim stanie przerzuca przez płot 🙄
          >
          > O! I za to Cię kocham Borsi! 😉😉😉
          >
          Wyznanie miłości dziadka 🤣
    • sueellen Re: Piłka w ogrodzie - co robi sprytna ematka ? 02.06.23, 23:41
      Mnie cudzą piłka połamała lilie, innego dnia upadła na stół, rozlało się czerwone wino które stało na na stoliku i zachlapalo suszące się pranie. Poza tym piłka wpadała do ogrodu niemal codziennie. Dzieciaki ciągle pukały i prosiły o oddanie. Pal sześć jak nic specjalnego nie robiłam ale gdy mnie od pracy odrywały zaczynałam się wkurzać. Zwróciłam uwagę ale to nic nie dawalo. W końcu poprosiłam matkę by sama po te piłkę przychodziła bo inaczej nie oddam. Nasze ogrody nie graniczą bezpośrednio, więc musiały nieźle kopać. Poza tym to była ciężka piłka do nogi. Za trzecim razem było jej już tak głupio że po piłkę przyszła po tygodniu a następnie zabawy ustały całkowicie. .
    • pupu111 Re: Piłka w ogrodzie - co robi sprytna ematka ? 02.06.23, 23:44
      Komu przeszkadza piłka? Wiadomo, ze normalnym odruchem jest przerzucenie jej z powrotem, chyba że ktos ma okropnie wrednych sąsiadów to nie ma takiego obowiązku w końcu. Przy większej burzy, ulewie, nie mówiac o gradzie też ci połamie kruche rośliny
      • berdebul Re: Piłka w ogrodzie - co robi sprytna ematka ? 03.06.23, 02:52
        Mnie przeszkadza wieczne wydzwanianie jak nie dzwonkiem, to telefonem (bombelki szczują rodziców, bo nie chce im się ruszyć tylka i po piłkę przyjść), albo proby wydostania piłki przy użyciu grabi/innych narzędzi ze szkodą dla moich roślin.
        Nawożę żywopłot, dbaj i modlę się żeby rósł szybciej. tongue_out
    • vivi86 Re: Piłka w ogrodzie - co robi sprytna ematka ? 03.06.23, 03:44
      Szpikulec i..... suspicious

• fogito Re: Piłka w ogrodzie - co robi sprytna ematka ? 03.06.23, 08:10
      Zawsze przerzucam. Mam kosza pod domem i często piłkę w ogródku.
    • kochamruskieileniwe Re: Piłka w ogrodzie - co robi sprytna ematka ? 03.06.23, 08:22
      3-4 metrowy żywopłot??? Toż to ściana wysoka i raczej pilka nie wpada notorycznie...( Jednostka GROM ma 4 metrowe ogrodzenie. To naprawdę solidna wysokość)
      U mnie piłka woda notorycznie. Nawet kilka razy dziennie _ stąd kilka piłek (u sąsiadów mieszkania wynajmowane i sporo dzieci tam mieszka, stąd sporo piłek). Odrzucamy. Ostatnio powiedziałam ( żart!), że będę pobierała opłatę po 2 zł za każde odrzucenie. 😅 Zdecydowanie mniej Polak wpada..

Takie dziecięce drony i inne latające sprawy też oddawalismy.
      Tak to już jest.
    • bywalec2023 Re: Piłka w ogrodzie - co robi sprytna ematka ? 03.06.23, 09:10
      Sąsiadka wysyla męża, który Bierze pilke, jakieś słodycze cyz inne przekąski, idzie do sąsiadów i pyta czy może zagrac z nimi.
    • 1matka-polka Re: Piłka w ogrodzie - co robi sprytna ematka ? 03.06.23, 09:28
      Zasmuca się i wypija butelkę piwa kraftowego na pocieszenie.
    • little_fish Re: Piłka w ogrodzie - co robi sprytna ematka ? 03.06.23, 09:37
      U mnie piłka wpadsła tylko od jednych sąsiadów, więc było łatwo zidentyfikować - jeśli byliśmy w tym czasie w ogrodzie lub znaleźliśmy piłkę to oczywiście odrzucałam. Jak nie, to dzieciaki przychodziły. Najpierw kilka razy zadzwoniły z prośbą o oddanie - nie chciało mi się wyłazić, więc powiedziałam, że mają sobie wejść i zabrać, później już były tylko dzwonki i pytanie "możemy po piłkę"?. Wyrośli. Nic już nie wpada.
    • thea19 Re: Piłka w ogrodzie - co robi sprytna ematka ? 03.06.23, 18:23
      ja piłki przerzucałam a dodam, że od sąsiadów dzieli nas jeszcze droga dojazdowa sąsiada na tyłach. Po milionowym znalezisku przestałam odrzucać i tym sposobem bombelki straciły 3 piłki i jest spokój
    • kolezaneczka52 Re: Piłka w ogrodzie - co robi sprytna ematka ? 03.06.23, 18:37
      jejku szok
      po Prostu Szok
      Asma musicie sie przeprowadzic
      to nie moze byc tak ze twoje Dzieci nie daj życ spokojnym Ludziom
      to nie jest dzielnica dla was
      zobacz już masz problem żeby dorównać sąsiadom wy Pasiona lodówka Wt Pasiony okap
      kiedy to się Skończy nie masz na to pieniędzy u ciebie jest Kryzys
      zasmuciłam sie czytając to
      musisz zająć się wychowanniem swoich dzieci
      jak mogłaś je tak Zaniedbać?
      Szok sad
      ja bym nigdy nie poz Woliła żeby moje dzieci niszczyły sąsiadom Mienie przez swoje zabawy
      jesteś bezrobotna to co masz innego do roboty zajmij się nimi
      zamiast przeglądać okapy w Sieci
      pogubiłaś się
      wyjedz stamtąd tam jest kryzys a tak nie Doru Wnujesz finansami
      nie stać cię na jedzenie dla tych biednych dzieci one może chodzą do tych sąsiadów prosić o warzywa i owoce
      pod Prete Kstem Piłki
      a ty nawet o tym nie wiesz
      zmartwiłam się
      bardzo smutny von tag
      • taniarada Re: Piłka w ogrodzie - co robi sprytna ematka ? 03.06.23, 23:00
        Podobno ją wygasiłaś 🤣
        • samaasma Re: Piłka w ogrodzie - co robi sprytna ematka ? 04.06.23, 00:05
          Ale kto to jest bo nie kojarzę ?
          Bolyenowa znowu pod innym nickiem ?
          • taniarada Re: Piłka w ogrodzie - co robi sprytna ematka ? 04.06.23, 00:40
            Przecież wiesz 😀
            • samaasma Re: Piłka w ogrodzie - co robi sprytna ematka ? 04.06.23, 06:28
              No serio nie wiem
              Napisz
              Ta co
              Się domyślam dzieci zaniedbuje ale nick codziennie nowy na forum musi być. A nawet reklamy w telewizji są o niedożywieniu dzieci sad
              • taniarada Re: Piłka w ogrodzie - co robi sprytna ematka ? 05.06.23, 18:17
                Nick to zawsze można zmienić Asma .Jska Ty naiwna czasami 😊
                • taniarada Re: Piłka w ogrodzie - co robi sprytna ematka ? 05.06.23, 18:18
                  Jaka .
                • samaasma Re: Piłka w ogrodzie - co robi sprytna ematka ? 05.06.23, 18:34
                  Ze jej się tak chce pisać z 10 nickow

Nie rozumiem
                  Ale szanuje
                  Tylko niedozywionych dzieci
                  Szkoda
                  • kolezaneczka52 Re: Piłka w ogrodzie - co robi sprytna ematka ? 12.07.23, 15:23
                    opowiedz nam o pisanniu z dziesieciu nickow asma
                    hahahahahahhahga
                    myslisz ze nikt ich nie zna
                    jejku szok
    • netlii Re: Piłka w ogrodzie - co robi sprytna ematka ? 03.06.23, 21:05
      Instynktownie przerzuciłabym.
      Gdyby jednak coś rozbili albo dostałabym w przysłowiowy caban już tak bezproblemowa nie byłabym.

W mieście problemu nie ma - mieszkanie w kamienicy stosunkowo wysoko.
      Problem tego rodzaju pojawiał się gdy relaksowaliśmy w domku teściów. Jeden ogrodzony kącik sąsiaduje bowiem z centrum życia towarzyskiego dzieciaków. Jest ścieżka, polanka i już niejednokrotnie wpadał a to latawiec, a to piłka a to któryś któremuś dla żartów wrzucił adidasa za płot. Teść tłumaczył im żeby absolutnie nie przechodzili przez płot, gdyż to niebezpieczne, mają mu dać znać, to poda bo i po co mu but rozmiar sporo poniżej 40? Przy nas jednak machnął ręką, że to dzieciaki i tak będą przechodzić a dramatem to będzie jak będą wrzucać butelki po piwie.
      No ale przy nas się nieco zreflektowali. Jak my przyjeżdżamy to mąż lubi dać swobodę psom żeby pobiegały po ogrodznym terenie bez skrępowania. Od szczeniaka miał z nimi ulubioną zabawę, że rzuca im piłkę od rugby/futbolu amerykańskiego i wariują. O ile na zewnątrz zachowują dyscyplinę, to jeśli coś wpadnie na "ich" teren to piłka spisana zostanie na straty o czym młodzież została poinformowana. Chyba dotarło, od tego momentu uważają.
    • taniarada Re: Piłka w ogrodzie - co robi sprytna ematka ? 03.06.23, 21:05
      U mnie kuzynka zamykała dzieci ,gdy wpadły z piłką .Zresztą już nie żyje .
    • yannefer Re: Piłka w ogrodzie - co robi sprytna ematka ? 03.06.23, 22:45
      Zabawne, przypomniała mi się historia jak sąsiad zaczepił męża, że przeszkadza mu nasz szczekający pies i nie po to się na wies wyprowadzał żeby mu pies szczekał. Co najlepsze on już wtedy też miał psa, i te oba psy szczękały jak ktoś szedł ulica czy biegl kot pp chodniku. Nas rozbawił smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka