kropkacom 03.06.23, 11:26 Jakie polecacie oprawki do okularów. Firmy znaczy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kropkacom Re: Jakie polecacie oprawki? 03.06.23, 11:45 Przymierzę, bo widzę, że w dwóch optykach powinny być. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Jakie polecacie oprawki? 03.06.23, 12:02 Lindberg to taki trochę minmalistyczny skandynawski design, z raczej klasycznymi formami, choć niektóre nowe modele są w modnym aktualnie stylu lat 70 tych. Ja mam od nich przezroczysty nylon z tytanem, lekkie jak piórko, noszą się super. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Jakie polecacie oprawki? 03.06.23, 13:08 Są drogie. Ja za moje oprawki dałam 500 euro. Odpowiedz Link Zgłoś
zaspasniegowa Re: Jakie polecacie oprawki? 03.06.23, 16:19 Mój syn nosi ich oprawki od lat. Niezniszczalne. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiamat00 Re: Jakie polecacie oprawki? 05.06.23, 21:34 +1, moje najnowsze okulary sa z oprawkami Lindberga, komfort nieporownywalny z "normalnymi" okularami (nosze okulary caly czas pod ponad 30 lat). Jedyna wada, ze sie je zle czysci recznie. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Jakie polecacie oprawki? 03.06.23, 11:38 Moim zdaniem nie tyle firma ma znaczenie ile dobór kształtu i koloru do twarzy.No chyba że chcesz szpanować okularami. To Prada. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Jakie polecacie oprawki? 03.06.23, 11:41 Nie, chcę dobre i trwałe oprawki. No i ładne. Oczywiście, że przymierzę. Najlepiej nie marek modowych. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Jakie polecacie oprawki? 03.06.23, 11:52 Ja noszę okulary od pół wieku i nigdy nie szukałam oprawek po producencie, tylko przymierzam i zawsze muszą być wygodne, dobrane do mojej twarzy i muszą mi się podobać. Trwałość z mojego doświadczenia zależy jedynie od tego kto i jak wprawi w nie szkła oraz jak będzie je użytkownik traktował i dbał o nie. I na najtrwalszych okularach można usiąść niechcący jeśli ma się zwyczaj rzucać je byle gdzie po zdjęciu z nosa. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Jakie polecacie oprawki? 03.06.23, 11:59 No widzisz a ja wolę zrobić rozeznanie. Odpowiedz Link Zgłoś
emateczka Re: Jakie polecacie oprawki? 03.06.23, 13:42 Ale dobrze dziewczyny piszą. Firma oprawek nie ma znaczenia. Noszę okulary od wczesnej podstawowki, często po kilka lat te same. Nic nigdy się z żadnymi oprawkami nie stało, o ile nikt na nich nie usiądzie czy nie będzie nimi rzucał. Ostatnio kupilam sobie okulary przez internet, oprawki za zawrotne 7 funtów - od dwoch lat noszą się bez zarzutu. Więc serio, to nie samochód, wybierz te, które Ci się spodobają i które będą odpowiednie do twoich szkieł. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Jakie polecacie oprawki? 03.06.23, 21:46 Oprawki mają znaczenie. Oprawki się wypaczają, żle zdejmowane gną, śrubki giną, noski odpadają, lakier się ściera. Różne rzeczy się z nimi robią. Mają też różną wagę, co przy dużych mocach szkieł zaczyna mieć znaczenie. Nie każda twarz do każdych oprawek pasuje. Mam teraz oprawki z tytanem, z silikonowymi noskami i zausznikami, noszą się cudnie. Niestety, nie chcą kosztować 7 funtów. Uparłam się na Mykitę, ale rozeznałam się w rynku i powinnam była jeszcze bardziej pogrzebać w ic! berlin. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Jakie polecacie oprawki? 03.06.23, 21:49 Mam dwie oprawki ic Berlin i są super, lekkie jak piórko. Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Jakie polecacie oprawki? 04.06.23, 21:56 Każdy są wystarczająco trwałe. W dzisiejszych czasach już ich nie nosi przez 20 lat żeby miało to jakiekolwiek znaczenie. Miałam oprawki i za 1500 zł i za 300 - różnicy w użytkowaniu nie było żadnej Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Jakie polecacie oprawki? 03.06.23, 11:47 Firma może mieć znaczenie ze względu na używane materiały i styl, a nie po to, by ktoś rozpoznawał ile zarabiasz. Choć to jak z zegarkami, najdroższe i najlepsze, to nie te kojarzone przez masę marki. Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Jakie polecacie oprawki? 03.06.23, 14:12 Bo te najdroższe i najlepsze nie maja na celu bycia rozpoznawanymi przez masy. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Jakie polecacie oprawki? 03.06.23, 14:25 Nie jestem przekonana że najdroższe oprawki są najlepsze, z całą pewnością warto natomiast wprawić w oprawki dobre szkła i na tym nie powinno się oszczędzać.. Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Jakie polecacie oprawki? 03.06.23, 15:06 Ale ja nie mówię ze są najlepsze tylko ze nie służą do rozpoznawania przez masy, to raczej Secret handshake. Coś jak czapeczka z małpką Kendalla Roya Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Jakie polecacie oprawki? 03.06.23, 15:57 W dzisiejszych czasach oprawki ze średniej półki cenowej są na tyle trwałe, że prędzej zmieni oprawki, bo jej się znudzą/wyjdą z mody, niż zniszczą się. Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: Jakie polecacie oprawki? 03.06.23, 12:05 Takie , które są lekkie, pasują do kształtu twarzy i są dobrze ustawione względem noszenia. Firma to sprawa możliwości finansowych. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Jakie polecacie oprawki? 03.06.23, 12:08 Nie chodzi o markę a firmę. Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Jakie polecacie oprawki? 03.06.23, 14:07 Jedna firma ma często kilka marek, każda zorientowana na inny typ klienta (potrzeby i budżet), ale bywa, że produkty „od środka” są podobne, bo jednak każda firma ma jakiś swój sposób na sukces i to jest na ogół jakiś opatentowany myk typu superlekki materiał który eksploatuje w różnych wydaniach. Odpowiedz Link Zgłoś
emateczka Re: Jakie polecacie oprawki? 03.06.23, 15:24 Taaaaak, i na pewno jak idziesz do optyka to mówisz, że chcesz oprawki firmy XYZ z fabryki ABC, prawda? Nie, mówisz że chcesz ultralekkie. Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Jakie polecacie oprawki? 03.06.23, 15:50 Nie, mówię, ze chcę silhouette. Nie muszę mówić z jakiej fabryki. Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Jakie polecacie oprawki? 03.06.23, 15:51 Poza tym rany jak mnie wkurwia takie pierdolenie w postach. Było pytanie jaka jest różnica między marka a firma, napisałam, a ty mi „Tak, i na pewno jak idziesz do optyką to chcesz to i to”. No ty własnych pytań nie rozumiesz czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
emateczka Re: Jakie polecacie oprawki? 03.06.23, 16:17 Ale czaisz, że nie zawsze, kiedy ktoś pisze pod twoim postem, nie odnosi się tylko i włącznie do tego, co ty napisałaś? Cjodzilo mi o to, że jeśli firma produkująca oprawki jest jedna (albo 3, albo 5) to przeciętny konsument idąc do optyka nie studiuje rynku oprawek, żeby dowiedzieć się o używane materiały i zamawiać wg firmy, tylko wymienia w salonie interesujące go parametry, czyli np wagę oprawek. W tym kontekście upieranie sie przy poleceniu firmy jest bez sensu. Rozumiesz? I to, że napisałam to pod twoim postem, nie oznacza, że piszę to konkretnie do ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Jakie polecacie oprawki? 03.06.23, 17:12 Jeśli ktoś się zwraca pod moim postem w drugiej osobie to zakładam, ze do mnie. Ty nie? Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Jakie polecacie oprawki? 03.06.23, 17:15 emateczka napisała: > Cjodzilo mi o to, że jeśli firma produkująca oprawki jest jedna (albo 3, albo 5 > ) to przeciętny konsument idąc do optyka nie studiuje rynku oprawek, żeby dowie > dzieć się o używane materiały i zamawiać wg firmy, tylko wymienia w salonie int > eresujące go parametry, czyli np wagę oprawek. > W tym kontekście upieranie sie przy poleceniu firmy jest bez sensu. A ja sie odnosilam do tego, czyli jaka jest różnica między marką a firmą, a nie do tego wg czego wybiera się oprawki: Odpowiedz Link Zgłoś
bazia_morska Re: Jakie polecacie oprawki? 03.06.23, 12:39 Oprawki produkują 2, 3 firmy, marka to rzecz wtórna. Polecam tytanowe Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Jakie polecacie oprawki? 03.06.23, 14:09 Jedna firma Luxoticca www.forbes.com/sites/anaswanson/2014/09/10/meet-the-four-eyed-eight-tentacled-monopoly-that-is-making-your-glasses-so-expensive/amp/ Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Jakie polecacie oprawki? 03.06.23, 15:07 No ale przecież nie pójdziesz do sklepu i nie powiesz, ze chcesz okulary Luxxotiki. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Jakie polecacie oprawki? 03.06.23, 15:52 wszystkie które są w sklepach to jest Luxxotica Odpowiedz Link Zgłoś
emateczka Re: Jakie polecacie oprawki? 03.06.23, 15:58 To tym bardziej pytanie o firnę jest bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Jakie polecacie oprawki? 04.06.23, 17:05 emateczka napisała: > To tym bardziej pytanie o firnę jest bez sensu. Niekoniecznie. Luxxotica ma część marek na własność ale część na licencji, czyli może być tak, ze ma licencję na jakieś konkretne rozwiązanie należące do danej marki ale nie może go zastosować do innych marek, zależy co tam maja w umowach. Odpowiedz Link Zgłoś
bazia_morska Re: Jakie polecacie oprawki? 04.06.23, 09:20 Ano widzisz, mam nieświeże info. Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Jakie polecacie oprawki? 04.06.23, 13:03 ichi51e napisała: > wszystkie które są w sklepach to jest Luxxotica > Nie.Mam cztery pary, z czego jedna to faktycznie ich (Michael Kors, nie nosze ich bo są strasznie ciezkie choć same oprawki takie nie były mimo pocienianyvh szkieł) i trzy pary, których zprawdę nie kupowalam specjalnie omijając Luxxotikę: Maui Jim, Silhouette i Ogä. Żdna z nich nie należy ani nie jest licencjonowana przez Luxxotikę. Owszem, Luxxotika jest największym graczem, coś jak Microsoft na rynku systemów operacyjnych, bo ma swoje sieci salonów w których ich oprawki mają lepsze detale powiązane z ubezpieczeniem (które tez albo jest ich partnerem albo w ogóle jest ich firmą), więc tak szczerze to się dziwie ze żaden antymonopolowy urząd się jeszcze za to nie zabrał, ale jeszcze są inni gracze i mam nadzieję ze nie wypadną z rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Jakie polecacie oprawki? 04.06.23, 16:50 Ciekawe z tą Luxxotiką. Nie słyszałam o nich przed tym wątkiem, a mam ponad 20 par oprawek różnych firm, żadna nie jest którejkolwiek z ich marek. Nieprawdopodobnie lekkie oprawki ma ic Berlin. Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Jakie polecacie oprawki? 04.06.23, 16:58 tak jest z większością rzeczy, jest masa marek o ktorych producencie nie słyszałaś. dopóki nie zaczęłam dla jednego pracować to nawet sobie sprawy nie zdawałam ile rzeczy w moim domu czy w hotelach jest od niego, nazwa producenta nikomu nic nie mówiąca a pod nią się kryły i marki mające swoje miejsce w popkulturze i fanty typu wykałaczki, które wcześniej uważałam za jakieś nołnejmy. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Jakie polecacie oprawki? 04.06.23, 17:00 Wiem. Tyle, że akurat nie mam ani jednej ich oprawki a jestem oprawkową hobbystką, od lat. Tak więc to nie tak, że jest tylko Luxxotika. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Jakie polecacie oprawki? 04.06.23, 17:01 Odnoszę się do tej listy: www.luxottica.com/en/eyewear-brands Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Jakie polecacie oprawki? 04.06.23, 17:13 Bo pewnie w Europie jest większa różnorodność. A oni mają swoją ubezpieczalnię która daje w Stanach bardzo dobre deale (dla nich zwłaszcza), tylu „zamówisz tego samego dnia dwie pary to drugą (z ich portfolio ofkos) masz z 50% zniżką” i mają sieć sklepów Lens Crafters, których jest po kilka w każdym mieście, ze swoimi produktami i honorujących ich ubezpieczenie 😎 maja tez produkty innych marek czyli zrobią ci ray bany czy oakleye rx ale jak chcesz maui Jim rx to juz płacisz pełna cenę. No a ze Stany to wielki rynek to naprawdę trudno zagrozić ich pozycji, nawet jeśli w Europie jest większa różnorodność. Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Jakie polecacie oprawki? 04.06.23, 17:14 A to ubezpieczenie jest opłacane przez pracodawców jako bonus. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Jakie polecacie oprawki? 04.06.23, 17:23 Ubezpieczenie na pewno pomaga popularności... Z amerykańskich marek mam oprawki Dita i l.a. Eyeworks - bardzo fajne. Ale faktycznie większość mam europejskich. Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Jakie polecacie oprawki? 03.06.23, 14:05 Najlżejsze możliwe (ja co eksperymentuję to z podwiniętym ogonem wracam do Silhouette, ale miałam kiedyś Chanel który spełniał tez te kryteria) ale NIE takie co to ich prawie nie ma, miałam takie i jak je zdjęłam to bez okularów ich nigdy znaleźć nie mogłam. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Jakie polecacie oprawki? 03.06.23, 14:07 Praktycznie wszystkie robi jedna firma. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Jakie polecacie oprawki? 03.06.23, 14:25 ichi51e napisała: > Praktycznie wszystkie robi jedna firma. Firma chińska. S. Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Jakie polecacie oprawki? 03.06.23, 16:48 Ale to raczej nie oprawki 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Jakie polecacie oprawki? 04.06.23, 13:04 OC twiście ze oprawki, ta cała wasza luxxotica polowe swoich fabryk ma w Chinach. Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Jakie polecacie oprawki? 04.06.23, 16:59 Może źle zinterpretowałem poprzedni wpis. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Jakie polecacie oprawki? 03.06.23, 15:58 Firma nie ma znaczenia. Ważne jak leżą i jak się w nich wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Jakie polecacie oprawki? 03.06.23, 16:33 Andy Wolf, Dita, Prism, IC Berlin. Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Jakie polecacie oprawki? 03.06.23, 16:46 Lekkie i pasujące do twarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
karotka_plus Re: Jakie polecacie oprawki? 03.06.23, 16:55 Jak nosze okulary od dziecka (czyli przeszło 30 lat) tak nigdy nie kupowałam oprawek po firmie. Bardziej szukałam co mi się podoba i czy pasuje do mnie oraz czy dobrze leżą np. nie zjeżdżają za szybko z nosa lub nie cisną zbyt mocno za uszami mimo regulacji. Jedyny warunek do oprawek u mnie to to, że musza być plastiki. Mam uczulenie na nikiel więc wszelkie z metalowymi elementami odpadają. Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia22 Re: Jakie polecacie oprawki? 03.06.23, 17:14 Ja mam Vogue Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
melisananosferatu Re: Jakie polecacie oprawki? 03.06.23, 18:02 Face a face. Piekne i solidnie wykonane. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamisi2005 Re: Jakie polecacie oprawki? 03.06.23, 20:08 Zależy czego szukasz. Miałam już bardzo dużo różnych oprawek, większość musiałabym sprawdzić co za jedne, bo nie pamiętam z wyjątkiem Utra Limited - bardzo polecam, jeśli styl ci odpowiada. Odpowiedz Link Zgłoś
clio_yaga Re: Jakie polecacie oprawki? 03.06.23, 22:01 Aktualnie mam 2 pary Woodys i jestem bardzo zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
miki.20105 Re: Jakie polecacie oprawki? 04.06.23, 09:13 Ja nie zwracam uwagę na firmę ale w ubiegłym tyg po raz pierwszy reklamowałam roczne oprawki firmy Michael Kors. Nie wiem czy uznają reklamacje bo jest to pęknięcie plastiku. Okulary nosze od 30 lat i jeszcze nie miałam takiej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
rodiolo Re: Jakie polecacie oprawki? 04.06.23, 16:55 Ja mam aktualnie przeciwsłoneczne zrobione na oprawkach Clemence Margaux (cena ok 700-900zł za same oprawki) i jestem zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
violent_green Re: Jakie polecacie oprawki? 04.06.23, 17:36 Jeśli lubisz kolorowe to tylko Etnia Barcelona. Mam już dwie pary i kolejna też pewnie będzie od nich. Odpowiedz Link Zgłoś