Dodaj do ulubionych

Nietypowa prosba i obraza

03.06.23, 13:09
Dzwoni kolezanka z prosba o pozyczenie butow na wesele. Wymienia konkretne, ktore u mnie widziala. To sandaly chloe zakladane na gola stope - jedne z moich ulubionych, choc nieczesto chodze, bo obcas wysoki.
Do rzeczy. Wizja kolezanki chodzacej w upoconej i szerszej od mojej stopie przez kilka godzin w moich butach nie wzbudzila mojego zachwytu szczerze mowiac. Odmowilam grzecznie a zem miekka faja i wiem, ze kolezance zle sie finansowo dzieje, wypalilam ( teraz dociera do mnie, ze bezmyslnie), ze jak potrzebuje, to pozycze jej pieniadze na buty. Uslyszalam w odpowiedzi cos tak przykrego, ze az nie chce mi sie tu pisac. Znajomosc chyba do odstrzalu. Mi cholernie przykro. Czyje gorsze zachowanie moje, czy jej (chodzi mi o sama prosbe)?

Ps. Pozyczalam jej na wyjezdzie raz sportowe buty, bo potrzebowala. Troche zdefasonowane wrocily (znaczy szersze), ale nie robilam dramy.
Obserwuj wątek
    • profes79 Re: Nietypowa prosba i obraza 03.06.23, 13:16
      Butów się nie pożycza, podobnie jak nie pożycza się gaci. Zresztą generalnie pożyczanie ubrań budzi moją niechęć.
      • andallthat_jazz Re: Nietypowa prosba i obraza 03.06.23, 13:20
        Tez mi sie tak wydaje. Na wyjezdzie wspomnianym, to byl spontan i koniecznosc wyzsza. Nie przyszloby mi do glowy, aby na planowana okazje pozyczac od kogos osobiste rzeczy.
        • alfa36 Re: Nietypowa prosba i obraza 04.06.23, 02:06
          Pewnego razu moje dziecko, całkiem już spore, ubrało na wyjazd na narty..takie wyższe trampki (w których owszem zimą chodził odwożony do i że szkoły). Jakież było nasze zdziwienie, jak dojechaliśmy na nasz koniec świata 🙈. A, że miał wtedy rozmiar buta mój, to dostał moje buty a mi pożyczyła koleżanka (która miała dwie pary). To był jedyny raz, ale wspominany często 😊
    • borsuczyca.klusek Re: Nietypowa prosba i obraza 03.06.23, 13:18
      A majtek nie chciała pożyczać? 🙄
      • andallthat_jazz Re: Nietypowa prosba i obraza 03.06.23, 13:20
        Do tego nie doszlysmy. 🙄 Dyskusja ostro zakonczyla sie na butach. 🙄
        • borsuczyca.klusek Re: Nietypowa prosba i obraza 03.06.23, 13:53
          Napisz lepiej co ci odpowiedziała 🙄
          • andallthat_jazz Re: Nietypowa prosba i obraza 03.06.23, 15:04
            Wyrzygala mi konkretnie wszystko co dla mnie zrobila i stwierdzila, ze nieuzyta jestem i bufon. 🙄 To tak w ladnych slowach powiedziane. Owszem, pomogla mi swego czasu duzo. Ale wydawalo mi sie, ze ja jej tez. 🙄
            • pani_tau Re: Nietypowa prosba i obraza 03.06.23, 15:55
              No ale to, że ci pomogła, nie znaczy, że masz jej oddać pierworodne dziecko.

Pożyczanie butów to dla mnie absolutne no way.
              I o ile w czasach licealnych czy jeszcze studenckich zdarzało się, że ciuchy krążyły między mną a koleżankami o tyle teraz to opcja po moim trupie.
              Natomiast pożyczania butów nie kojarzę w ogóle.
              Chociaż ja z moją stopą o rozmiarze 5 i 3/4 i tak nie byłabym brana pod uwagę.
            • laura.palmer Re: Nietypowa prosba i obraza 04.06.23, 07:26
              andallthat_jazz napisała:

> Wyrzygala mi konkretnie wszystko co dla mnie zrobila i stwierdzila, ze nieuzyta jestem i bufon. 🙄

Zapytałabym czy majtki też mam jej pożyczyć w ramach podzięki za przysługi.
    • alpepe Re: Nietypowa prosba i obraza 03.06.23, 13:22
      Mówi się trudno i żyje się dalej. Tak, znajomość bym nieco oddaliła.
    • aqua48 Re: Nietypowa prosba i obraza 03.06.23, 13:25
      Nie pożycza się komuś butów, bielizny, szczoteczki do zębów. Prośba absurdalna, reszta potoczyła się jak się potoczyła. Koleżanka do odstrzału.
      • droch Re: Nietypowa prosba i obraza 04.06.23, 10:50
        A szczoteczki do zębów to czemu nie? Proszę bardzo, ale niech już nie oddaje.
    • jammer1974 Re: Nietypowa prosba i obraza 03.06.23, 13:30
      Kolezance rozum odebralo. Dobrze ze juz jest odstrzelona. Po co ci kolezanka bez rozumu.
    • jednoraz0w0 Re: Nietypowa prosba i obraza 03.06.23, 13:34
      Nie mogłaś tego białym kłamstwem opędzić że sama je wtedy będziesz nosić?
      • kropkaa Re: Nietypowa prosba i obraza 03.06.23, 13:37
        Ale po co tutaj kłamać?
        • jednoraz0w0 Re: Nietypowa prosba i obraza 03.06.23, 13:53
          Białe kłamstwa stosuje się po to, żeby nie tworzyć sytuacji po których znajomość jest do odstrzału niezbyt nie sprawiać przykrości z powodu pierdoly ani nie stawiać się w sytuacji Wiktorek się tłumaczy ze swojej decyzji. Czasem to jest bardziej komfortowe rozwiązanie, zwłaszcza dla osoby która żadnego pierdnięcia nie jest pewna i wszystko przeżuwa z armią terapeutów a armie terapeutów przeżywa na forum.
          • k.messi Re: Nietypowa prosba i obraza 04.06.23, 15:33
            Jeżeli uczciwa odmowa czegokolwiek jest zapalnikiem do rozpętania awantury albo powodem do zakończenia znajomości, to IMO taka znajomość jest do niczego i nie widzę powodu, dla którego zdrowy, dorosły człowiek miałby się uciekać do kłamst, obojętnie jaki mają kolor! big_grin
      • andallthat_jazz Re: Nietypowa prosba i obraza 03.06.23, 14:02
        Raz bylam zaskoczona prosba. Dwa. Serio nie widze tu powodu do klamstwa. To ze wypalilam o pozyczce to moja glupota, przyznaje. Ale sama prosba kolezanki byla tez absurdalna i zakrecilysmy sie w tym absurdzie chyba obie. 🙄
        • jednoraz0w0 Re: Nietypowa prosba i obraza 03.06.23, 14:11
          No skoro masz zwyczaj głupio wypalać i pytanie i odpowiedź nakręciły sytuacje która poskutkowała przykrymi słowami i zerwaniem znajomosci to jak najbardziej powód był. Dopóki się nie nauczysz prowadzić konwersacji tak żeby potem ich nie żałować i nie przezywać jak żaba okres to musisz sobie wytrenować jakieś gładkie wymówki.
          • chatgris01 Re: Nietypowa prosba i obraza 03.06.23, 14:45
            Moze jednak lepiej nie utrzymywac znajomosci z osobami, ktore chca od nas pozyczac rzeczy osobiste (majtki i szczotke do zebow tez?) cool
            • jednoraz0w0 Re: Nietypowa prosba i obraza 03.06.23, 14:52
              Ale to do mnie? To nie ja mam taką znajomą
              • chatgris01 Re: Nietypowa prosba i obraza 03.06.23, 14:55
                Do Ciebie w sensie, ze moze lepiej nie odradzac autorce odstrzalu cool
                • jednoraz0w0 Re: Nietypowa prosba i obraza 03.06.23, 23:33
                  To znaczy ja bym powiedziała najprostsza możliwa rzecz, mianowicie „sorry Zdzicha ale jednak twoja stopa jest trochę większa, poprzednie buty po tym jak je nosiłaś spadają mi z nóg, nie mogę ryzykować tego w butach na obcasach”. Ale ponieważ autorka nie jest w stanie zastosować prostych i logicznych rozwiązań bo by się zesrala, to mozna najwyżej pomóc kombinować 🤷‍♀️
    • berdebul Re: Nietypowa prosba i obraza 03.06.23, 13:36
      Myśl zanim coś powiesz i zanim założysz wątek na forum.🤦🏻‍♀️
      • kropkaa Re: Nietypowa prosba i obraza 03.06.23, 13:38
        To pierwsze pewnie do ogarnięcia, drugie zdecydowanie nie.
      • alpepe Re: Nietypowa prosba i obraza 03.06.23, 13:42
        Może niech się najpierw forum radzi, bo ono nigdy jej nie zdradzi big_grin
      • jednoraz0w0 Re: Nietypowa prosba i obraza 03.06.23, 14:54
        berdebul napisała:

> Myśl zanim coś powiesz i zanim założysz wątek na forum.🤦🏻‍♀️

Ale skupmy się może na realistycznych opcjach 😎
        • beneficia Re: Nietypowa prosba i obraza 03.06.23, 19:33
          Jesteś okrutna big_grin
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Nietypowa prosba i obraza 04.06.23, 14:06
        Przecież ta sytuacja najpewniej nigdy się nie wydarzyła.
    • zerlinda Re: Nietypowa prosba i obraza 03.06.23, 14:35
      Serio kolezanka chciała pożyczyć od ciebie używane, smierdzące i przepocone sandały? Wybacz, ale nie wierzę.
      • alexis1121 Re: Nietypowa prosba i obraza 03.06.23, 14:41
        Oj, są takie osoby. Moja koleżanka pożyczała sukienki na coroczne imprezy w szkole. Zaczęło się od sukienek, a skończyło właśnie na butach (tu odmówiłam). Torebkę pożyczała od siostry.
        • jednoraz0w0 Re: Nietypowa prosba i obraza 03.06.23, 14:53
          Nie No jest różnica między kiecką czy torebką a butami.
      • laura.palmer Re: Nietypowa prosba i obraza 03.06.23, 15:04
        Są osoby, którym to nie przeszkadza, serio. Miałam koleżankę, która nagminnie kupowała buty w lumpeksach, niektóre z mocno widocznymi śladami noszenia, ale że ładne, markowe i wygodne to brała i nosiła. Dla mnie bleeee, ale ja się brzydzę stóp.
        • tryggia Re: Nietypowa prosba i obraza 04.06.23, 01:07
          Ja też się brzydzę.
          Mam taki traumatyczne wspomnienie w głowie, opcja - wolałabym sobie nogi odrąbać. Dziewczynę obtarly buty, więc chłopak dał jej swoje adidasy, sam szedł boso. A ta w tych ciepłych, męskich butach, gołą stopą...
          • shmu Re: Nietypowa prosba i obraza 04.06.23, 09:59
            Mnie stopy nie brzydzą, i ta opcja też nie, ale założenie na już otarta bosa stopę nie swoich butów to straszna głupota.
      • andallthat_jazz Re: Nietypowa prosba i obraza 03.06.23, 15:12
        Nie nosze smierdzacych i przepoconych sandalow ani innych rzeczy smierdzacych i przepoconych. Wybacz, nie musisz mi wierzyc.
        • panna.nasturcja Re: Nietypowa prosba i obraza 03.06.23, 16:09
          Każde sandały są przepocone, w końcu chodzi się nich golą stopą.
          • andallthat_jazz Re: Nietypowa prosba i obraza 03.06.23, 16:36
            Tylko mala roznica, jesli sa twoje i o nie dbasz. Dbam o buty i o stopy. Nic nie smierdzi. Ale obrzydza mnie wizja, ze mam zalozyc buty po kims. Jak robia sie slady uzywania w swoich, to wyrzucam. Buty dezynfekuje, stopy myje. 🥸
            • panna.nasturcja Re: Nietypowa prosba i obraza 03.06.23, 19:46
              Nie, żadna różnica.
              Pocisz się tak samo jak koleżanka.
              I żeby nie było, ńie pożyczyłabym butów.
              Ale śmiać mi się chce, śe koleżanka to buty przepocone a twój pot to fiołkami pachnie.
        • miss_fahrenheit Re: Nietypowa prosba i obraza 03.06.23, 16:37
          "Nie nosze smierdzacych i przepoconych sandalow ani innych rzeczy smierdzacych i przepoconych."

"Wizja kolezanki chodzacej w upoconej i szerszej od mojej stopie przez kilka godzin w moich butach nie wzbudzila mojego zachwytu"

Czyli Twoje stopy nie są przepocone, a koleżanki z całą pewnością są? big_grin
          • andallthat_jazz Re: Nietypowa prosba i obraza 03.06.23, 16:59
            Uzywasz szczoteczki do zebow sasiada? 🧐 Tak, na parogodzinnym lataniu w nich, zapewne by sie stopy spocily. Zdezynfekowalabym buty nastepnego dnia a wczesniej wyczyscila. Zadne buty mi nie smierdza i do tego sie odnioslam.
            • miss_fahrenheit Re: Nietypowa prosba i obraza 03.06.23, 17:43
              Być może koleżanka zrobiłaby to samo. Co do głównej kwestii - dobrze zrobiłaś odmawiając, ale forma odmowy nie bardzo....
      • zaczarowanyogrod Re: Nietypowa prosba i obraza 03.06.23, 16:54
        Znam ludzi co kupują używane nawet dzieciom to to że ktoś chce pożyczyć od koleżanki jest możliwe.
        • mikams75 Re: Nietypowa prosba i obraza 03.06.23, 19:43
          cale mnostwo ludzi kupuje dzieciom uzywane buty. Wiem, bo posprzedawalam po dziecku wszystko, co nie bylo nadmiernie zajechane.
        • panna.nasturcja Re: Nietypowa prosba i obraza 03.06.23, 19:44
          Dzieciom to zbrodnia, bo im się stopa kształtuje a buty są już wyprofilowane przez kogoś innego.
          • shmu Re: Nietypowa prosba i obraza 04.06.23, 10:03
            Nie sądzę, że po roczniaku buty są mocno wyprofilowane, biorąc pod uwagę jak szybko rośnie stopa i że buty nosimy sezonowo. Mój młodszy syn jak najbardziej nosi buty po bracie. Oczywiście nie wszystkie, ale sandały na przykład tak.
            • vivi86 Re: Nietypowa prosba i obraza 04.06.23, 10:31
              zależy kiedy dzieciak zacznie chodzić.
      • heca7 Re: Nietypowa prosba i obraza 03.06.23, 21:11
        Ode mnie koleżanka chciała kiedyś pożyczyć adidasy. Ale okazały się za małe więc odpuściła na szczęście wink
      • hanusinamama Re: Nietypowa prosba i obraza 04.06.23, 22:13
        A czytałaś inne jej posty?
    • nangaparbat3 Re: Nietypowa prosba i obraza 03.06.23, 14:42
      Butów się nie pożycza, to jak szczoteczka do zębów. Popełniłaś błąd pożyczając jej buty sportowe, więc teraz ona nie rozumie, czemu odmawiasz, a propozycja pożyczenia pieniędzy w tym kontekście była faktycznie obraźliwa.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Nietypowa prosba i obraza 03.06.23, 15:39
      Pozyczyłam wlasnej siostrze szpilki, ma rozmiar stopy tylko 2mm większy niż mój.
      Buty sobie zostawilam na pamiątkę, bo je kocham ale niestety już nigdy nie założe bo są za dyże i mi spadają na bosa stopę a w rajstopach to bym się w nich zabiła.
      Ale ja w jej butach chodzę bez straty ;P, czasem mi daje nawet żebym rozbila je trochę bo mnie jic nigdy w jej butach nie uwiera.
      • kk345 Re: Nietypowa prosba i obraza 03.06.23, 15:42
        >Buty sobie zostawilam na pamiątkę, bo je kocham ale niestety już nigdy nie założe bo są za dyże i mi spadają na bosa stopę a w rajstopach to bym się w nich zabiła.

Ja bym je dała siostrze, skoro kochasz, to miej satysfakcję, ze nie leżą bezużytecznie smile
        • dwa_kubki_herbaty Re: Nietypowa prosba i obraza 03.06.23, 16:21
          Nie to moje ślubne, mam je od 25 lat ;P
          Kupiłam na wypasie, kremowe z ćwiekami ;P
          • borsuczyca.klusek Re: Nietypowa prosba i obraza 03.06.23, 17:03
            Pokaż 🤩
    • szarmszejk123 Re: Nietypowa prosba i obraza 03.06.23, 16:02
      Już dawno wyrosłam z pożyczania ciuchów, takie rzeczy to wśród nastolatek raczej. A butów nie pożyczałam nigdy, fujka :p
    • vivi86 Re: Nietypowa prosba i obraza 03.06.23, 16:13
      Butów się nie pożycza tak jak się nie kupuje używanych to po prostu niehigieniczne. Co do propozycji pożyczki za mało danych. Jaka to znajomość, w jakim kontekście, w jakich słowach i co w odpowiedzi. Może koleżanka poczuła się upokorzona. Nie odmowa tylko propozycją.
    • gryzelda71 Re: Nietypowa prosba i obraza 03.06.23, 16:57
      Noe bedw czytać, co mądrzejsze napisały. Mówisz, nie pożyczę. I juz.
    • zaczarowanyogrod Re: Nietypowa prosba i obraza 03.06.23, 17:01
      Koleżanka nie powinna pożyczać, a Ty nie powinnaś proponować pieniędzy. Oba zachowania nie bardzo.
    • beaucouptrop Re: Nietypowa prosba i obraza 03.06.23, 17:03
      To rzeczywiście pojechałaś po bandzie. Mówić koleżance, której się źle powodzi finansowo, że jej pożyczysz na sandały Chloe 🤦‍♀️ Kompletny brak empatii. Popracuj nad tym, bo w nowym zawodzie takie zachowania nie przejdą.
      • zwyczajnamatka Re: Nietypowa prosba i obraza 03.06.23, 17:19
        Myślę, że nawet bez tego tekstu o pożyczce ta koleżanka obraziłaby się na amen, za odmowę pożyczenia butów.
        Nie ma czego żałować (w sensie tej znajomości).
      • zerlinda Re: Nietypowa prosba i obraza 03.06.23, 17:41
        W jakim nowym zawodzie? Tym wymyślonym?
        • szmytka1 Re: Nietypowa prosba i obraza 04.06.23, 09:53
          Ej no ja czekam na te wymyślone przygody, jak już zacznie pracę w nowym zawodzie. Przy jej tempie, to na zimę może być już po studiach i zatrudniona
          • chatgris01 Re: Nietypowa prosba i obraza 04.06.23, 13:17
            szmytka1 napisała:

>
            > Przy jej tempie, to na zimę może być już po studiach i zatrudniona

Przy jej tempie to na zimę moze juz przechodzic na emeryture tongue_out
            • szmytka1 Re: Nietypowa prosba i obraza 04.06.23, 15:03
              Ale "wesołe jest życie staruszka", więc i przygody na emeryturze na pewno bedą
              • chatgris01 Re: Nietypowa prosba i obraza 04.06.23, 15:35
                A to z pewnoscia big_grin
    • feniks_4 Re: Nietypowa prosba i obraza 03.06.23, 17:52
      Bardzo dobrze zrobiłaś 👍
      Gdybyś jej pożyczyła te buty, ona uznałaby Cię za „Wypożyczalnie butów na każdą okazję”, biorąc pod uwagę fakt, że już kiedyś pożyczyłaś jej sportowe buty. „Wypożyczalnia” zamknięta i koniec.
      Nie przejmuj się fochami roszczeniowej osoby!
      Jeden toksyk mniej to czysta korzyść 🙂

• figa_z_makiem99 Re: Nietypowa prosba i obraza 03.06.23, 19:36
      Nie pożyczam butów, ubrań, samochodu i zwisałaby mi czyjaś obraza. Mogę natomiast nakarmić jak ktoś jest głodny.
    • mikams75 Re: Nietypowa prosba i obraza 03.06.23, 19:44
      tez bym nie pozyczyla.
      • nika_1985 Re: Nietypowa prosba i obraza 03.06.23, 21:59
        Trzeba było powiedzieć,że masz grzybawink już więcej nie zapytałaby..
        • chatgris01 Re: Nietypowa prosba i obraza 03.06.23, 22:16
          Gorzej jakby odpowiedziala, ze nie szkodzi, bo tez ma cool
    • yannefer Re: Nietypowa prosba i obraza 03.06.23, 22:05
      Ja bym powiedziała, że dopiero co wyleczyłam grzybice stop 😂
    • mania_222 Re: Nietypowa prosba i obraza 03.06.23, 23:01
      Butów nie pożycza się, już prędzej (z osobistych rzeczy) - biustonosz, bo można wyprać, jeśli rozmiar się zgadza.
    • tryggia Re: Nietypowa prosba i obraza 04.06.23, 00:59
      Nie czytałam odpowiedzi, może się powtórzę. Nigdy w życiu nie pożyczyłabym komuś butów (Chloe nie Chloe) i nigdy nie nosiłabym cudzych. Po prostu bardzo mnie to brzydzi.
      Pieniędzy też, nieproszona, nie proponowałabym.
      • andallthat_jazz Re: Nietypowa prosba i obraza 04.06.23, 13:48
        Zaznaczylam marke tylko po to by wyjasnic, ze strata bylaby bolesna tez finansowo a nie wyobrazam sobie chodzenia w tych butach po. Nie stac mnie tez na wyrzucanie ot tak, prawie 1000 eur przez okno. 🙄 Moze gdyby wybrala jakis mniej kosztowny model, na ktorym by mi nie zalezalo, to bym jej dala bez oddawania. Niesmak by lekki pozostal, ale coz. 🙄 To mialam na mysli.
        • bazia_morska Re: Nietypowa prosba i obraza 08.06.23, 08:50
          Proszę napisz ile kosztowały te przepiękne kowbojki, bo aż mnie skręca z zazdrości!
    • mondaymorning1987 Re: Nietypowa prosba i obraza 04.06.23, 08:41
      Jak sie obraziła, to problem sam sie rozwiązał, bo o nic więcej nie poprosi, a tak serio ja też butów nie pożyczam, ani komuś, ani od kogoś.
    • pitupitt Re: Nietypowa prosba i obraza 04.06.23, 09:33
      ...uj tam Chloe, dawaj co ci kumpela powiedziała...
      • nika_1985 Re: Nietypowa prosba i obraza 04.06.23, 09:52
        Ja też butów nikomu nie pozyczylabym.ani ciuchów.. nooo..może kurtkę czy płaszcz.
        Albo torebkę. Nic więcej.
      • andallthat_jazz Re: Nietypowa prosba i obraza 04.06.23, 13:41
        Napisalam wyzej.
    • madame_edith Re: Nietypowa prosba i obraza 04.06.23, 09:56
      Uważam prośbę o pożyczenie butów za niestosowną, ja bym już takich nie założyła, po czyjejś spoconej nodze. Fuuuuuu
      Podaruj sobie tę znajomość chyba

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka