Dodaj do ulubionych

Okulary przeciwsłoneczne-korekcyjne. Warto?

03.06.23, 17:05
Lato coraz bliżej, a ja po ostatnim zapaleniu spojówek przypomniałam sobie, że można mieć szkła przeciwsłoneczne - korekcyjne. Ja nigdy nie miałam, ale może już czas?

Warto? Trochę się boję, że z moim ADHD nie będę pamiętać, żeby mieć te drugie, nie tylko przeciwsłoneczne. Zakładam okulary rano po w staniu, zdejmuję wieczorem, nawet etui nie posiadam. Myślałam też o takich z nakładkami przeciwsłonecznymi na magnes, ale to chyba jeszcze łatwiej zgubić.

Któraś z Was miała/uźywała?

Swoją drogą okularki pływackie z korekcją to był strzał w dziesiątkę dla mnie.
Obserwuj wątek
    • brenya78 Re: Okulary przeciwsłoneczne-korekcyjne. Warto? 03.06.23, 17:07
      Mam, polecam, genialna sprawa.
      Noszę jedno duże etui i wymieniam sobie jedbe na drugie, a od biedy mieszczą się w nim obie pary.
    • daszka_staszka Re: Okulary przeciwsłoneczne-korekcyjne. Warto? 03.06.23, 17:14
      Ja mam nakladki przeciwsłoneczne na okulary korekrycje.
    • mia_mia Re: Okulary przeciwsłoneczne-korekcyjne. Warto? 03.06.23, 17:18
      Mam kilka par i takie, gdzie kupowałam oprawki pasujące do ciemnych szkieł i takie gdzie zamawiałam okulary przeciwsłoneczne i wymieniałam szkła, noszę też zwykłe przeciwsłoneczne, ale wtedy mam szkła kontaktowe.
      • lilia_tygrysia Re: Okulary przeciwsłoneczne-korekcyjne. Warto? 03.06.23, 17:22
        Można tak zrobić, żeby w "zwykłych" przeciwsłonecznych szkła podmienić?
        • panna.nasturcja Re: Okulary przeciwsłoneczne-korekcyjne. Warto? 03.06.23, 17:29
          Nie do każdej oprawki można wstawić szkła z każdą wadą, trzeba zapytać optyka o konkretne oprawki z receptą na okulary.
          W moje ukochane mocniejszych szkieł już wstawić się nie da, niestety, ze trzy razy zmienialam.
        • damartyn Re: Okulary przeciwsłoneczne-korekcyjne. Warto? 03.06.23, 17:33
          Można. Zależy od oprawki ale zazwyczaj się da.
          Mam 2 pary progresywnych przeciwsłonecznych. Bardzo fajna sprawa. Możesz tez sobie zrobić fotochromy czyli takie 2 w jednym😉
          • ayelen40 Re: Okulary przeciwsłoneczne-korekcyjne. Warto? 03.06.23, 20:22
            A jak wchodzisz do ciemnego pomieszczenia, to jak dajesz radę w przeciwsłonecznych?
            • iwles Re: Okulary przeciwsłoneczne-korekcyjne. Warto? 03.06.23, 20:37
              ayelen40 napisała:

> A jak wchodzisz do ciemnego pomieszczenia, to jak dajesz radę w przeciwsłoneczn
              > ych?

Dokładnie tak samo, jak w zwyklych: zapalam światło.
              • little_fish Re: Okulary przeciwsłoneczne-korekcyjne. Warto? 03.06.23, 21:01
                Kwestia osobnicza. Mnie ciemne okulary w pomieszczeniach irytują. Dlatego między innymi zrezygnowałam z fotochromów. No i generalnie np w sklepach oświetlenie dostosowane jest do oka bez ciemnych okularów, a jaśniejszego światła nie da się włączyć 😉
                • ayelen40 Re: Okulary przeciwsłoneczne-korekcyjne. Warto? 04.06.23, 09:39
                  Właśnie.
                  • iwles Re: Okulary przeciwsłoneczne-korekcyjne. Warto? 04.06.23, 09:42
                    Ale wiesz, że nie każdy tak ma?
                    • ayelen40 Re: Okulary przeciwsłoneczne-korekcyjne. Warto? 04.06.23, 10:04
                      Może masz fotochromy?
                    • little_fish Re: Okulary przeciwsłoneczne-korekcyjne. Warto? 04.06.23, 10:25
                      Wiem. Napisałam to w pierwszym zdaniu, gdybyś nie zauważyła.
                      • panna.nasturcja Re: Okulary przeciwsłoneczne-korekcyjne. Warto? 04.06.23, 23:50
                        Ale fotochromy bardzo szybko po wejściu do pomieszczenia robią się jasne.
          • andallthat_jazz Re: Okulary przeciwsłoneczne-korekcyjne. Warto? 04.06.23, 13:23
            Fotochromom mowie osobiscie nie. Wygladalam w nich w pomieszczeniach jak Jaruzelski. 🙄 Po 4 dniach lecialam do optyka, zeby zmienil na normalne.
            • ayelen40 Re: Okulary przeciwsłoneczne-korekcyjne. Warto? 04.06.23, 13:30
              Podobno teraz już nie ma tego efektu?
              • marta.graca Re: Okulary przeciwsłoneczne-korekcyjne. Warto? 04.06.23, 13:36
                Nie ma smile Nawet poza pomieszczeniami.
              • m_incubo Re: Okulary przeciwsłoneczne-korekcyjne. Warto? 04.06.23, 13:36
                Jest.
                • marta.graca Re: Okulary przeciwsłoneczne-korekcyjne. Warto? 04.06.23, 13:39
                  W moich nie ma, nawet mnie optyczka o tym uprzedzała przy zakupie.
        • mia_mia Re: Okulary przeciwsłoneczne-korekcyjne. Warto? 03.06.23, 17:38
          Można, ale decyduje optyk i to trochę na ryzyko klienta, ale mój niesieciowy i tani twierdził, że rzadko zdarzają się uszkodzenia oprawek, tylko ja nie mam skomplikowanych szkieł.
    • jednoraz0w0 Re: Okulary przeciwsłoneczne-korekcyjne. Warto? 03.06.23, 17:19
      TAK!!!!! Mowię jako ADHDowiec.
      • lilia_tygrysia Re: Okulary przeciwsłoneczne-korekcyjne. Warto? 03.06.23, 17:28
        Jakieś patenty, żeby nie zgubić i nie zniszczyć? Jakby były tańsze, zamówiła bym od razu 5 par, tak jak robię z czapkami i innymi drobiazgami.
        • marta.graca Re: Okulary przeciwsłoneczne-korekcyjne. Warto? 03.06.23, 17:36
          Od razu po zdjęciu pakuj do futerału, a futerał odkładaj w jedno miejsce. Wiem, co mówię - dwa razy sobie połamałam okulary, siadając na nich 🤦
          • damartyn Re: Okulary przeciwsłoneczne-korekcyjne. Warto? 03.06.23, 17:45
            Tez stosuje tę metodę- od razu do etui.
    • daniela34 Re: Okulary przeciwsłoneczne-korekcyjne. Warto? 03.06.23, 17:22
      Warto. Mam, używam i nie wyobrażam już sobie życia bez.
    • taje Re: Okulary przeciwsłoneczne-korekcyjne. Warto? 03.06.23, 17:22
      Jak najbardziej tak.
    • panna.nasturcja Re: Okulary przeciwsłoneczne-korekcyjne. Warto? 03.06.23, 17:28
      Mam i używam, życia sobie bez nich nie wyobrażam.
      Ale mam też zwykle z fotochromem, na mniejsze nasłonecznienie wystarczają.
    • gryzelda.a Re: Okulary przeciwsłoneczne-korekcyjne. Warto? 03.06.23, 17:36
      Tak, to genialne, zupełnie nowa jakość życia! Wcześniej nosiłam soczewki i zwykłe przeciwsłoneczne, po rezygnacji z soczewek korekcyjne to genialna sprawa.
    • marta.graca Re: Okulary przeciwsłoneczne-korekcyjne. Warto? 03.06.23, 17:37
      Mam i nie wyobrażam sobie lata bez nich, mam oczy bardzo wrażliwe na światło. Teraz wymieniłam na fotochromy, zobaczymy jak się spiszą.
      • panna.nasturcja Re: Okulary przeciwsłoneczne-korekcyjne. Warto? 03.06.23, 18:09
        Z mojego doświadczenia to fotochromy się jednak mniej zaciemniają. Z tym, że ja przeciwsłoneczne robię „najciemniejsza czarne”, jak ktoś robi jaśniejsze to może byc ok.
        • hasty Re: Okulary przeciwsłoneczne-korekcyjne. Warto? 03.06.23, 18:15
          Bardzo warto, polecam. Noszę 2 pary, jedno etui i wymieniam po prostu. I tak jak Daniela nie wyobrażam sobie życia bez nich.
        • marta.graca Re: Okulary przeciwsłoneczne-korekcyjne. Warto? 03.06.23, 21:52
          Też miałam najciemniejsze czarne i jednak czasem czułam się w nich trochę jak niewidoma uncertain Początkowo różnica była baaardzo zauważalna, ale wychodzi, że mam te fotochromy jakoś solidnie ściemniające ( porównywałam z mężem).
          • panna.nasturcja Re: Okulary przeciwsłoneczne-korekcyjne. Warto? 04.06.23, 23:53
            Ja też mam fotochromy bardzo mocne (różnica między Twoimi a męża może wynikać z czasu zrobienia okularów, ta powłoka z czasem jest coraz słabsza), ale jednak najczarniejsze czarne (nie brązowe) są mocniejsze. Tylko ja mam oczy bardzo nadwrażliwe na słońce, może dlatego mi to nie przeszkadza. Mojemu mężowi wystarcza fotochrom, przeciwsłonecznych używa tylko w śnieżnych górach w słoneczny dzień.
      • iwles Re: Okulary przeciwsłoneczne-korekcyjne. Warto? 03.06.23, 20:04

Fotochromy nie sprawdzają się dla kierowców, nie przyciemniają się przez szybę.
        Dlatego ja mam przeciwsłoneczne ze szkłami korekcyjnymi, fajne są.
        • panna.nasturcja Re: Okulary przeciwsłoneczne-korekcyjne. Warto? 03.06.23, 20:13
          Najnowsze się przyciemniają tylko mniej.
          Kierowca nie powinien jeździć w okularach przeciwsłonecznych jeśli nie ma pewności czy nie będzie musiał wjechać do tunelu, garażu podziemnego itd.
          • little_fish Re: Okulary przeciwsłoneczne-korekcyjne. Warto? 03.06.23, 20:19
            I tu sprawdzą się nakładki - łatwo je zdjąć 🙂
            • panna.nasturcja Re: Okulary przeciwsłoneczne-korekcyjne. Warto? 04.06.23, 23:54
              Prawda. Dla mnie podstawowym powodem robienia okularów a nie nakładek jest to, że ja przeciwsłoneczne robię bardzo duże, by jak najlepiej zaslaniały oczy, zwykłe okulary mam mniejsze. Każdemu wedle potrzeb.
              • little_fish Re: Okulary przeciwsłoneczne-korekcyjne. Warto? 05.06.23, 00:00
                No właśnie.. dlatego w sumie trudno cokolwiek doradzić. Można wskazać wady i zalety poszczególnych rozwiązań, ale każdy musi wybrać to, ci dla niego będzie najlepsze
          • iwles Re: Okulary przeciwsłoneczne-korekcyjne. Warto? 03.06.23, 20:25

Spokooooojnie daję radę.
            W garażu podziemnym automatycznie zapala się oświetlenie, nie jest ciemno.
        • marta.graca Re: Okulary przeciwsłoneczne-korekcyjne. Warto? 03.06.23, 21:53
          Właśnie moje korekcyjne przeciwsłoneczne były tak ciemne, że w tunelu nic nie było w nich widać.
          • elenelda Re: Okulary przeciwsłoneczne-korekcyjne. Warto? 04.06.23, 11:26
            marta.graca napisała:

> Właśnie moje korekcyjne przeciwsłoneczne były tak ciemne, że w tunelu nic nie b
            > yło w nich widać.

To kwestia doboru szkieł. Ja wymieniam zawsze na takie, jakie są w wersji oryginalnej, najczęściej z brązowymi szkłami, bo dobrze mi się przez nie patrzy. Jeśli kupujesz okulary z ciemnymi szkłami, to będą ciemne niezależnie od korekcji.

• marta.graca Re: Okulary przeciwsłoneczne-korekcyjne. Warto? 04.06.23, 14:51
              Tak, ja wzięłam najciemniejszą z opcji. Takie chciałam, bo mam oczy wrażliwe na słońce.
            • panna.nasturcja Re: Okulary przeciwsłoneczne-korekcyjne. Warto? 04.06.23, 23:56
              Ale brązowe szkła nigdy nie są tak ciemne jak czarne.
    • arthwen Re: Okulary przeciwsłoneczne-korekcyjne. Warto? 03.06.23, 18:10
      Mam takie z nakładkami właśnie, wygodę sobie chwalę, ale jedne nakładki zgubiłam - tzn nawet nie zgubiłam, poszłam w nich na zakupy, ale w sklepie było mi za ciemno, nie miałam ich gdzie włożyć, wiec inteligentnie przyczepiłam sobie do wózka na zakupy. Na górze, przy uchwycie, bo widoczne miejsce i nie zapomnę. Pechowo słońce się schowało jak kończyłam zakupy i przypomniałam sobie o tych nakładkach pod domem, jak wysiadałam z auta. Ale miałam 3 sztuki (różne przyciemnienia), dokupiłam sobie jeszcze dwie nakładki, mam w każdym aucie, w domu dodatkowe i po tamtej nauczce pamiętam o nich i więcej strat nie było jak do tej pory wink
    • smoczy_plomien Re: Okulary przeciwsłoneczne-korekcyjne. Warto? 03.06.23, 18:11
      Przed korekcją wzroku miałam. Nie wyobrażam sobie jak można przy dużym słońcu egzystować bez, szczególnie w górach czy na plaży.
    • alina460 Re: Okulary przeciwsłoneczne-korekcyjne. Warto? 03.06.23, 18:46
      Tak, przed zabiegiem korekcji to życia sobie bez okularów słonecznych i korekcyjnych w jednym nie wyobrażałam. Ale wkurzało mnie już to zmienianie okularów, więc teraz tylko zwykłe przeciwsłoneczne noszę.
    • little_fish Re: Okulary przeciwsłoneczne-korekcyjne. Warto? 03.06.23, 19:20
      Nakładki chyba tak samo łatwo zgubić, ale jeśli masz drogie szkła korekcyjne to dokupienie nakładek jest dużo tańsze i szybsze niż zrobienie nowych przeciwsłonecznych że szkłami korekcyjnymi. No i jeszcze kwestia użytkowania - przeciwsłoneczne świetnie się sprawdzają, gdy dużo czasu spędzasz na dworze. Ale jeśli na przykład łazisz po mieście, wchodzisz do sklepów, to łatwiej jest na chwilę zdjąć nakładki niż szarpać się z wymianą okularów (to też zależy od wady, wiadomo).
      Miałam i korekcyjne przeciwsłoneczne, i fotochromy, teraz od kilku lat te z nakładkami. I dla mnie to najwygodniejsza opcja.
      A i jeszcze jak masz drogie szkła, to w przypadku nakładek też wychodzi taniej, żeby mieć kilka nakładek (np w samochodzie, torebce) niż kilka par okularów.
      Ale to tak naprawdę mocno indywidualne i każdy okularnik ma swoją ulubioną opcję 😀
    • is-laura Re: Okulary przeciwsłoneczne-korekcyjne. Warto? 03.06.23, 19:31
      Noszę 2 pary na raz- na korekcyjne nakładam przeciwsłoneczne. Tak mi jest najwygodniej. Przeciwsłoneczne z korekcją mi się nie sprawdziły. Tylko żeby tak używać przeciwsłoneczne muszą być odpowiednio większe od korekcyjnych.
      • panna.nasturcja Re: Okulary przeciwsłoneczne-korekcyjne. Warto? 03.06.23, 19:42
        Nie umiem sobie tego wyobrazić
        • marta.graca Re: Okulary przeciwsłoneczne-korekcyjne. Warto? 03.06.23, 21:48
          Też tak kiedyś robiłam. Po prostu na nos nakładasz druga większą parę.
          • sol_13 Re: Okulary przeciwsłoneczne-korekcyjne. Warto? 03.06.23, 21:52
            To musi dość zabawnie wyglądać xd
            Serio to nie lepiej korekcyjne przeciwsłoneczne albo soczewki+przeciwsłoneczne?
            • marta.graca Re: Okulary przeciwsłoneczne-korekcyjne. Warto? 03.06.23, 22:06
              Tak mniej więcej. Jasne, że lepiej, po 2 sezonach przerzuciłam się na stałe na korekcyjne przeciwsłoneczne.
            • is-laura Re: Okulary przeciwsłoneczne-korekcyjne. Warto? 03.06.23, 22:25
              To nie rzuca się w oczy, jeśli masz odpowiednio ciemne szkła.
              • sol_13 Re: Okulary przeciwsłoneczne-korekcyjne. Warto? 04.06.23, 10:05
                No rozumiem, ale jednak niewink
                • ayelen40 Re: Okulary przeciwsłoneczne-korekcyjne. Warto? 04.06.23, 10:13
                  I podwójne nauszniki 😃
          • panna.nasturcja Re: Okulary przeciwsłoneczne-korekcyjne. Warto? 04.06.23, 23:56
            Na nos ok, ale na uszy?
    • princy-mincy Re: Okulary przeciwsłoneczne-korekcyjne. Warto? 03.06.23, 20:18
      moja mama ma od wielu lat i mowi, ze nie wie jak zyla bez nich
    • jehanette Re: Okulary przeciwsłoneczne-korekcyjne. Warto? 03.06.23, 20:20
      Mam okulary przeciwsłoneczne korekcyjne, cudowne sa
    • okruchlodu Re: Okulary przeciwsłoneczne-korekcyjne. Warto? 03.06.23, 20:31
      Nie wyobrażam sobie życia bez okularów korekcyjnych przeciwsłonecznych choć wady nie mam jakoś bardzo dużej (-1,75). Tych z nakładkami nie miałam bo nigdy mi nie pasował ale córka takie ma i jeszcze nie zgubila. Raczej zapomina, że je ma.
      • raczek47 Re: Okulary przeciwsłoneczne-korekcyjne. Warto? 03.06.23, 20:59
        Warto.
        Ja jestem ślepa bez okularów, więc korekcyjne,przeciwsłoneczne ratują mi życie latem i dają komfort.
        Nie do wszystkich oprawek da się dopasować nakładki, a tak mozesz sobie wybrać,te ,które naprawdę Ci pasują i jesteś latem 5 razy ładniejsza w takich osobistych okularkach 🙂
        • little_fish Re: Okulary przeciwsłoneczne-korekcyjne. Warto? 03.06.23, 21:04
          "Nie do wszystkich oprawek da się dopasować nakładki, " to fakt. Dodatkowo najlepiej sprawdzają się te od razu, oryginalnie zaprojektowane i wykonane do noszenia z nakładkami. No i oczywiście trzeba wybrać te, które pasują, dokładnie tak jak oprawki korekcyjne.
    • sueellen Re: Okulary przeciwsłoneczne-korekcyjne. Warto? 03.06.23, 21:01
      Mam i uwielbiam. Zawsze mam w torbie. Świetne do auta.
    • sol_13 Re: Okulary przeciwsłoneczne-korekcyjne. Warto? 03.06.23, 21:51
      Używam od wielu lat, inaczej nie miałabym jak jeździć samochodem w lato (mam -4 na jednym oku).
    • ulla_cebulla Re: Okulary przeciwsłoneczne-korekcyjne. Warto? 03.06.23, 21:57
      Mam kilka par i zawsze kupuję okulary przeciwsłoneczne, w których wymieniam soczewki na korekcyjne przyciemniane. Jakoś oprawka z reguły taniej wychodzi i od razu mogę ocenić, jak wyglądają z barwionymi szkłami.
    • bazia_morska Re: Okulary przeciwsłoneczne-korekcyjne. Warto? 04.06.23, 09:36
      Warto, noszę "od zawsze", ale zwróć uwagę na kolor i poziom zabarwienia soczewek, mozesz wybrać sobie stopień zaciemnienia. Ja mam chyba 60% i swobodnie mozna wjechac do tunelu i nie masz wrazenia, ze nic nie widzisz. Podobnie z pomieszczeniami. Polecam szare wybarwienie, wzrok się nie męczy.
      • ayelen40 Re: Okulary przeciwsłoneczne-korekcyjne. Warto? 04.06.23, 09:36
        A może masz fotochromy?
        • bazia_morska Re: Okulary przeciwsłoneczne-korekcyjne. Warto? 04.06.23, 10:16
          To do mnie?
    • pade Re: Okulary przeciwsłoneczne-korekcyjne. Warto? 04.06.23, 10:15
      lilia_tygrysia napisała:

> Lato coraz bliżej, a ja po ostatnim zapaleniu spojówek przypomniałam sobie, że
      > można mieć szkła przeciwsłoneczne - korekcyjne. Ja nigdy nie miałam, ale może j
      > uż czas?
      >
      > Warto? Trochę się boję, że z moim ADHD nie będę pamiętać, żeby mieć te drugie,
      > nie tylko przeciwsłoneczne. Zakładam okulary rano po w staniu, zdejmuję wieczor
      > em, nawet etui nie posiadam. Myślałam też o takich z nakładkami przeciwsłoneczn
      > ymi na magnes, ale to chyba jeszcze łatwiej zgubić.
      >
      > Któraś z Was miała/uźywała?
      >
      > Swoją drogą okularki pływackie z korekcją to był strzał w dziesiątkę dla mnie.

Nie wyobrażam sobie życia bez. Noszę od 10 lat, ostatnio sobie nowe sprawiłam i przy okazji drugie, ze szkłami dla kierowców.
      Największym problemem było dla mnie etui - ciężkie, duże, ale teraz do nowych okularów dostałam nowe, lekkie jak piórko, zapinane na zameczek, dzięki temu noszę je cały czas i okulary chowam do etui, a nie jak wcześniej - wrzucam do torebki luzem.
    • demono2004 Re: Okulary przeciwsłoneczne-korekcyjne. Warto? 04.06.23, 11:35
      Ja mam przedciwsłoneczne korekcyjne i bardzo sobie je chwalę.
    • elenelda Re: Okulary przeciwsłoneczne-korekcyjne. Warto? 04.06.23, 11:38
      Mam i używam od wielu lat. Kupuję okulary przeciwsłoneczne i od razu zlecam wymianę na dokładnie takie same szkła, tylko w wersji korekcyjnej. Koszt bywa wysoki, zwłaszcza jeśli szkła są duże, wygięte, z gradacją koloru, cieniowane ale warto. Nie zmieniam okularów co sezon.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka