Dodaj do ulubionych

Miejscówka nad Bałtykiem

04.06.23, 07:44
Hej! Zamieszczam po raz pierwszy wpis, ale podczytuję od dawna.
Czy możecie polecić jakieś fajne miejsce nad morzem z dobrym dojazdem PKP z Poznania dla babci z 5-letnim wnuczkiem?
Chcę pojechać z wnukiem w lipcu nad Bałtyk. Szukam miejsca, gdzie w razie niepogody będą jakieś atrakcje dla dziecka. Trochę się boję, że same spacery plażą w czasie deszczu nie wystarczą. Może coś doradzicie?
Obserwuj wątek
    • ayelen40 Re: Miejscówka nad Bałtykiem 04.06.23, 07:47
      Za późno, już wszystko zarezerwowane od dawna. Polecałabym Międzyzdroje.
      • joana012 Re: Miejscówka nad Bałtykiem 04.06.23, 08:05
        ayelen40 napisała:

> Za późno, już wszystko zarezerwowane od dawna. Polecałabym Międzyzdroje.

Przesada, zawsze szukamy i rezerwujemy w lipcu przez booking.
        Pociągiem to Trójmiasto, Hel. Z Gdyni czy Gdańska można pks em dostać się do mniejszych miejscowości. Szukałabym hotelu z kompleksem basenów dla dziecka w razie niepogody.
      • zwyczajnamatka Re: Miejscówka nad Bałtykiem 04.06.23, 09:37
        Jezu, tylko nie Międzyzdroje
        • em_em71 Re: Miejscówka nad Bałtykiem 04.06.23, 11:04
          Akurat tam dzieci mają używanie.
    • alpepe Re: Miejscówka nad Bałtykiem 04.06.23, 07:57
      Wszędzie nad morzem są atrakcje dla dzieci.
    • bazia_morska Re: Miejscówka nad Bałtykiem 04.06.23, 08:03
      Gdynia, nie będziecie się nudzić. Są miejsca w pensjonatach.
      • is-laura Re: Miejscówka nad Bałtykiem 04.06.23, 09:53
        Też stawiam na Gdynię. Ma super plac zabaw przy samej plaży. Można pilnować wnuka leżąc na kocu na plaży
        • bazia_morska Re: Miejscówka nad Bałtykiem 04.06.23, 09:56
          I jest co ogladać z pięciolatkiem, gdy pada. Eksperymentarium, akwarium, Blyskawica, Dar Pomorza, etc.
          Polecam Willę Wincent, blisko plaży miejskiej.
        • nowak.marianiemaria Re: Miejscówka nad Bałtykiem 04.06.23, 20:17
          O, w Trójmieście byłam lata temu. W Gdyni raptem przez parę godzin. Czy kojarzysz może, przy której plaży jest ten plac zabaw? To byłby chyba dobry pomysł.
          • bazia_morska Re: Miejscówka nad Bałtykiem 04.06.23, 21:23
            Przy plazy miejskiej, tuz obok mariny.
      • wapaha Re: Miejscówka nad Bałtykiem 04.06.23, 10:12
        zgadzam się - dworzec pkp blisko, piechotką 10min, droga do centrum a potem na plażę prosta -gdynia jest wg mnie specyficzna-czuć w niej klimat inności ( historycznej) wręcz tej dawnej wsi rybackiej na cito przebudowanej na port - jest co robić w razie niepogody
    • ichi51e Re: Miejscówka nad Bałtykiem 04.06.23, 08:09
      Z Poznania to chyba okolice Kołobrzegu?
    • jkl13 Re: Miejscówka nad Bałtykiem 04.06.23, 08:20
      Kołobrzeg.
      Mielno (przesiadka na szynobus w Koszalinie).
      W Kołobrzegu jest więcej atrakcji na miejscu.
      Z Mielna.masz blisko do Koszalina, w sezonie jeździ szynobus (15 minut z Mielna), a w Koszalinie są kina, aquapark,.parki trampolin.
      W lipcu jest zwykłe najgorsza pogoda nad Bałtykiem, jeśli możesz, przesunęłabym wyjazd na sierpień, najlepiej drugą połowę sierpnia.
      • nowak.marianiemaria Re: Miejscówka nad Bałtykiem 04.06.23, 08:32
        O, dzięki za podpowiedź z Mielnem. Niestety, w rachubę wchodzi jedynie lipiec.
        • biala_ladecka Re: Miejscówka nad Bałtykiem 04.06.23, 08:50
          Lipiec to opady niestety. Nie pchalabyn sie w duze miescowosci, tylko w te malutkie, gdzie w 5 min jestes we wszystkich kluczowych miejscach lacznie z plaza. W kazdej wiosce sa atrakcje, lody, gofry, automaty i inny badziew. Ja lubilam Dziwnowek, Dziwnow, Niechorze, Dabki, chyba w Grzybowie tez bylismy ze dwa razy.
          • little_fish Re: Miejscówka nad Bałtykiem 04.06.23, 10:50
            Przy trzech dniach deszczu z rzędu atrakcje typu lody i gofry to chyba zbyt mało...
            • biala_ladecka Re: Miejscówka nad Bałtykiem 04.06.23, 10:59
              Nie no lepiej siedziec tydzien w Koszalinie, bo byc moze bedzie trzy dni padac.
          • nowak.marianiemaria Re: Miejscówka nad Bałtykiem 04.06.23, 20:20
            Wnuczek rozsądny po synowej i na badziew nie zwraca uwagi. To jest ruchliwe dziecko, spędzające z rodzicami aktywnie czas. Ja się bardziej boję o siebie, że w razie niepogody nie wytrzymam za dużo na dworze.
        • sol_13 Re: Miejscówka nad Bałtykiem 04.06.23, 09:45
          Mielno jest dla małolatów na imprezy, lepszy Kołobrzeg.
          • pitupitt Re: Miejscówka nad Bałtykiem 04.06.23, 09:46
            Dokładnie.
        • wapaha Re: Miejscówka nad Bałtykiem 04.06.23, 10:14
          nowak.marianiemaria napisała:

> O, dzięki za podpowiedź z Mielnem. Niestety, w rachubę wchodzi jedynie lipiec.

w Kołobrzegu zawsze jest zimniej wink
      • pitupitt Re: Miejscówka nad Bałtykiem 04.06.23, 09:46
        Tylko że poruszanie się po samym Koszalinie za pomocą MZK to jakieś nieporozumienie. Informacja istotną z tego względu, że trampoliny czy aquapark są na obrzeżach miasta. W aquaparku tyłek na tyłku i ceny wyrąbane w kosmos. Jak jest zła pogoda, to całe Mielno zjeżdża do Koszalina do galerii handlowych, w tym do kina i znowu tyłek na tyłku. Poza tymi wymienionymi innych atrakcji brak. No może jakieś zapomniane muzeum. TO NIE JEST DOBRY POMYSŁ. Jako mieszkanka Koszalina stwierdzam, że tu się nic nie dzieje, jako turysta z centralnej Polski plułabym sobie w twarz, że tu przyjechałam.
        • jkl13 Re: Miejscówka nad Bałtykiem 04.06.23, 10:18
          Trampoliny są nie daleko od dworca, może 15 minut spacerem? Do aquaparku faktycznie trzeba dojechać autobusem, ale jest bezpośredni z dworca, 14, z przystanku do aquaparku jest 5 minut pieszo.
          I to prawda,że w deszczową pogodę całe Mielno jedzie do Koszalina, ale tak to jest, gdy wybiera się polski Bałtyk i szuka atrakcji dla dziecka w niepogodę. Tak samo w Mielnie, tłumy będą cały sezon i kolejki do lodziarni, a ceny z kosmosu.
          Dlatego ja nad Bałtyk w sezonie w ogóle nie jeżdżę, choć do Mielna mam 10 min. samochodem. Ale autorka chce nad Bałtyk, z dzieckiem, w lipcu, z dojazdem z Poznania. Do Mielna ma łatwy dojazd pociągiem, bez korków, a tłumy będą takie same w Mielnie, Kołobrzegu, Gdyni czy Międzyzdrojach. Autorki chyba nie interesują zadupia bez turystów, bo o nie nie pyta. Więc raczej zdaje sobie sprawę z tłumów, które razem z nią będą na plaży oraz które w razie niepogody będą szukały razem z nią atrakcji dla dzieci.
    • kafana Re: Miejscówka nad Bałtykiem 04.06.23, 09:33
      Międzyzdroje
      • zwyczajnamatka Re: Miejscówka nad Bałtykiem 04.06.23, 09:52
        Co Wy z tymi Międzyzdrojami? Byłam dwa czy trzy lata temu I nigdy więcej nie wrócę. Zrobiłam wtedy objazd zachodniego wybrzeża I w Międzyzdrojach było najgorzej. Człowiek na człowieku, nie dało się przejść normalnie obok siebie, trzeba było przedzierać się przez tłum gęsiego. Byłam w lipcu, pogoda była piekna.
        • biala_ladecka Re: Miejscówka nad Bałtykiem 04.06.23, 10:01
          Po prostu, jest typ ludzi, dla ktorych musi sie dziac. Niedobodzcowani. I dla nich Miedzyzdroje, Mielno, Wladek, Mikolajki, Makarska, czy inny Split to wymarzone destynacje. Przeciez statysci tam na plazach nie leza latem.
          • zwyczajnamatka Re: Miejscówka nad Bałtykiem 04.06.23, 10:39
            Może i tak, ale jakoś mi się nie chce wierzyć, że ktokolwiek preferuje taka formę "wypoczynku". Władysławowo, a szczególnie Kołobrzeg, to są duże miejscowości, ludzie tam się rozlezą i nie siedzą jeden drugiemu na głowie jak w Międzyzdrojach. Międzyzdroje są maleńkie, to była przecież wioska rybacka. Jedna ulica przez środek, mało i koniec. Gdybyśmy nie poszli na obiad o 12.00, to później o wolnym stoliku można pomarzyc! To samo z lodami czy slunnymi goframi. Nie ma miejsca, żeby usiąść i zjeść. Bierze się do ręki i próbuje nie wywalić na siebie w tłumie. Molo - masakra, idziesz w tłumie do końca i wracasz w tłumie, gesiego. Oczywiście w tempie jakie nadaje idący tłum. .Czy naprawdę ktokolwiek wróci w to miejsce? Wątpię, ja na pewno nie.
            • biala_ladecka Re: Miejscówka nad Bałtykiem 04.06.23, 11:02
              Władysławowo to są wrota piekieł. Śmiem jednak twierdzić, że Międzyzdroje są nieco spokojniejsze, mimo wszystko.
    • extereso Re: Miejscówka nad Bałtykiem 04.06.23, 09:38
      Ja też szukam miejsca gdzie można dojechać pociągiem i z psem, kochanym i grzecznym oczywiście. Chcę na rocznicę ślubu kupić pobyt moim młodym. Oni akurat w sierpniu planują urlop. Z Polski zachodniej, ale to mniej ważne skąd, pociągiem dojadą.
      • iwles Re: Miejscówka nad Bałtykiem 04.06.23, 09:41

Ryzykowne. Chyba że ustalone z młodymi, bo mogą mieć swoje plany, jak spędzić ten dzień.
        • extereso Re: Miejscówka nad Bałtykiem 04.06.23, 21:37
          Wiem, wykupie booking z możliwością odwołania.
      • katie3001 Re: Miejscówka nad Bałtykiem 04.06.23, 09:53
        To po trasie pociagu. Ja bylam z psem w Kołobrzegu i nie sprawdzilm, ze na plaze i na molo z psem nie mozna. W zeszlym roku byłam w Sarbinowie i bylo super tylko z Koszalina trzeba dojechac busem lub taksówką
    • aagnes Re: Miejscówka nad Bałtykiem 04.06.23, 09:52
      Najlepsze rozwiązanie dojechac np do Koszalina i stamtąd jadą pksy czy prywatne przewozy do miejscowości typu: Dąbki, Łazy itd. nie ma sensu jechac z miasta do miasta czyli np do Gdyni.
      miejsca jeszcze są ale trzeba ,podzwonić i nie przez żadne booking, gdzie ceny są obecnie absolutnie z kosmosu tylko bezposrednio.
    • miki.20105 Re: Miejscówka nad Bałtykiem 04.06.23, 10:02
      Najlepiej dojechać pociągiem do Kołobrzegu lub Koszalina. Stamtąd są autobusy, busy i taxi do pobliskich nadmorskich miejscowości.
      • zwyczajnamatka Re: Miejscówka nad Bałtykiem 04.06.23, 10:16
        W Kołobrzegu jest bardzo zimna woda, zawsze tak jest nawet podczas upałów. Najcieplejsza woda jest w Świnoujściu, ale tam znowu jest pełno komarów, mają cudowne warunki do rozmnażania w szuwarach rzeki Świny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka