Dodaj do ulubionych

Czy nadal mamy demorkację?

04.06.23, 11:58
Zwyczajne spotkanie przy kawie i ciastku. Wczorajsza rozmowa ze zwolennikiem obecnej władzy w Polsce, zeszło na marsz organizowany przez opozycję.

Okazało się, że osoby planujące wziąć udział to: Judasze, zdrajcy narodu, niech ich jarek dobrze spałuje, bezprawie. Im dalej, tym gorzej, były jeszcze "pedały", "elgiebety", "szkopy". Oraz tradycyjne, że jak im się nie podoba, to wypie..dalać.

Mój rozmówca to normalny człowiek, bywały tu i tam, na oko kulturalny, wykształcenie średnie.

Nie potrafiłam nic odpowiedzieć. Pokaz brutalnej siły knajackiego języka wyraźnie dał panu satysfakcję. Zmiażdżył mnie i był zadowolony. Mogłam tylko milczeć.

W jakim punkcie jesteśmy jako naród, skoro można tak rozmwiać przy sobotniej kawie i nie widzi się w tym nic niewłaściwego?
Obserwuj wątek
    • bazia_morska Re: Czy nadal mamy demorkację? 04.06.23, 12:00
      Musisz obracać się w takim towarzystwie?
      • kozaki_za_kolano Re: Czy nadal mamy demorkację? 04.06.23, 12:04
        No właśnie to nie jest "takie" towarzystwo, to normalni ludzie, którzy mają odmienne poglądy polityczne. Dotychczas latami żyliśmy obok siebie bezkonfliktowo. Ktoś lubi lody czkoladowe, a ktoś inny sorbety i każdy ma prawo do swoich wyborów.
        Ale wczorajsza rozmowa mnie obezwładniła. Takiej nienawiści z tak bliska dawno albo nawet nigdy nie widziałam.
        • nika_1985 Re: Czy nadal mamy demorkację? 04.06.23, 12:52
          Ale nie od dzisiaj wiadomo,że oni są agresywni. Jak ich wódz.
    • alpepe Re: Czy nadal mamy demorkację? 04.06.23, 12:03
      Ktoś ci kazał z nim siedzieć?
    • heca7 Re: Czy nadal mamy demorkację? 04.06.23, 12:07
      To właśnie nie jest normalny człowiek...
    • laura.palmer Re: Czy nadal mamy demorkację? 04.06.23, 12:08
      Ktoś cię tam przywiązał do krzesła, że nie mogłaś wstać i wyjść?
    • marta.graca Re: Czy nadal mamy demorkację? 04.06.23, 12:09
      Dlaczego mogłaś tylko milczeć? Trzeba było reagować na chamstwo.
    • bistian Re: Czy nadal mamy demorkację? 04.06.23, 12:09
      Od długiego czasu już nie ma demokracji, weszliśmy w system autorytarny
    • klaramara33 Re: Czy nadal mamy demorkację? 04.06.23, 12:14
      Niestety ubolewam ale demokracji prawdziwej nie ma. Mam nadzieję, że znajdą się w tym kraju kw końcu normalni politycy chociaż już mam coraz mniejsza nadzieję na to.
    • niemcyy Re: Czy nadal mamy demorkację? 04.06.23, 12:14
      Moglas sie odezwac. Jestes wlasnie w takim punkcie, ze sie nie odwazylas.
      • klaramara33 Re: Czy nadal mamy demorkację? 04.06.23, 12:17
        Właśnie trzeba się odzywać tym bardziej, przeciez to faszyzm co on gadał
        • kozaki_za_kolano Re: Czy nadal mamy demorkację? 04.06.23, 12:28
          Odezwać się i powiedzieć co? Że ludzie są różni i że ustrój demokratyczny daje prawo do demonstrowania róznych poglądów?
          Widzisz jakikolwiek sens?
          • klaramara33 Re: Czy nadal mamy demorkację? 04.06.23, 12:32
            No tak.
          • niemcyy Re: Czy nadal mamy demorkację? 04.06.23, 12:33
            Tak, np. wlasnie to.

A widzisz sens w dalszym piciu z nim herbatki? To pij, skoro lubisz spedzac czas z takimi ludzmi, i nie zakladaj ckliwych watkow o utracie demokracji.
          • tromedlov Re: Czy nadal mamy demorkację? 04.06.23, 12:34
            Trzeba się odezwać i powiedzieć - jak teraz MY wygramy wybory, jak teraz MY będziemy rządzić, to telewizja będzie NASZA i WAM zabronimy demonstrować. I WAS będziemy pałować. I jak MY wygramy, to WY możecie wypierdalać.
          • tanebo001 Re: Czy nadal mamy demorkację? 04.06.23, 12:48
            Jeśli ktoś na ulicy wyzwie cię od seksworkerki to jak zareagujesz?
          • kaki11 Re: Czy nadal mamy demorkację? 04.06.23, 13:58
            Tak. Np. taki że ten Twój kolega zobaczy, że te inne poglądy i poparcie dla marszu deklaruje też ktoś kogo lubi i z kim się spotyka. Takie zobaczenie tego czasem otwiera oczy. A nawet jeśli nie zadziała, to stracisz więcej niż siedząc cicho?
    • klaramara33 Re: Czy nadal mamy demorkację? 04.06.23, 12:15
      On normalny to nie jest, o nie wydaje ci się tylko
      • joana012 Re: Czy nadal mamy demorkację? 04.06.23, 12:30
        Gdyby ktoś w trakcie sobotniej kawy w takim tonie się do mnie odezwał to sprzeciwiłabym się takiemu sposobowi rozmowy, wstałabym i zmieniła środowisko na bardziej przyjazne
    • tanebo001 Re: Czy nadal mamy demorkację? 04.06.23, 12:27
      Mogłaś na jego oczach usunąć jego telefon ze swojego i powiedzieć mu że może się nie kłaniać ci na ulicy. Ukłoń się chamowi to cię kopnie. Kopnij chama to ci się ukłoni.
    • tromedlov Re: Czy nadal mamy demorkację? 04.06.23, 12:33
      Ostatnio miałam nieprzyjemną rozmowę z osobą z rodziny, która mi zaczęła wykładać, jak bardzo jest za "lex Tusk", żeby "w końcu pogonić ruską swołocz". I tak spojrzałam na tę osobę, i tak sobie przypomniałam... Bo przecież dokładnie ta osoba kiedyś z ruskimi coś podpisywała (to dawny burmistrz pewnego niewielkiego miasta), nawet delegacja jakaś była... I tak spojrzałam na niego, i przytaknęłam. I przypomniałam, że ja nawet zdjęcia z tego wydarzenia mam. I że przecież KAŻDY może zostać wezwany. I słuszne jest, aby obywatele donosili na zdrajców. A przecież te wpływy mają sięgać dawnych czasów. I akurat, to idealnie, te dawne czasy zahaczają o pełnienie stanowiska przez mojego kuzyna.

I że ja też jestem za "lex Tusk". Szybko się pożegnałam, bo i tak miałam już jechać, ale zrobiłam to tak, jakbym z tego domu dosłownie uciekała, jak od trędowatego. I naprawdę przemiło mi się zrobiło, gdy zobaczyłam sporą panikę w oczach mojego rozmówcy.

Na każdego znajdzie się hak, tylko wielu myśli, że są takimi malusieńkimi pionkami, że kto tam się nimi zainteresuje, a poza tym to nie oni, oni są dobrzy, to inni są źli. Bo to "inni", tych "innych będziemy tłuc", tych innych "wsadzać do pudła". A gdy ci inni to nagle oni sami, to nagle "prawo powinno być po mojej stronie". Tylko nie, prawo będzie zawsze po stronie "prawych i sprawiedliwych".
      • woman_in_love Re: Czy nadal mamy demorkację? 04.06.23, 12:45
        brawo
    • malia Re: Czy nadal mamy demorkację? 04.06.23, 12:38
      "Okazało się, że osoby planujące wziąć udział to: Judasze, zdrajcy narodu, niech ich jarek dobrze spałuje, bezprawie. Im dalej, tym gorzej, były jeszcze "pedały", "elgiebety", "szkopy". Oraz tradycyjne, że jak im się nie podoba, to wypie..dala"
      Aha, słuchałaś sobie przy kawce takiego wyrzygu i z własnej woli tak siedziałaś i spędzałaś popołudnie. To ty się lepiej zastanów w jakim punkcie ty sama jestes.
      Bo to nie są tylko poglądy pana, on tak może się wyrażać o twoim dziecku, o kobietach, o tobie, a ty bedziesz piła kawkę i pisała, że na oko jest miły i kulturalny.
      • nika_1985 Re: Czy nadal mamy demorkację? 04.06.23, 12:54
        Zakładam,że nie wyszla bo była w ciężkim szoku..
        • malia Re: Czy nadal mamy demorkację? 04.06.23, 12:59
          dobrze, że już jej przeszło i dala radę pisać.
        • niemcyy Re: Czy nadal mamy demorkację? 04.06.23, 13:01
          Tak, tak, az stracila czucie w nogach.

W ciezkim szoku to mozna byc jak ruska rakieta spadnie obok domu, w ktorym akurat je sie ciastko.
    • taniarada Re: Czy nadal mamy demorkację? 04.06.23, 12:55
      Mamy jeśli możesz wszystko pisać na necie .
    • dramatika Re: Czy nadal mamy demorkację? 04.06.23, 13:44
      146 razy Platforma ogłaszała koniec demokracji, a ta ma jeszcze jakieś wątpliwości 🤭
    • kaki11 Re: Czy nadal mamy demorkację? 04.06.23, 13:55
      W punkcie idiotycznego skłócenia, i z obu stron braku szacunku. Dokładnie tak, jak usłyszałaś od zwolenników PiSu o zdrajcach narodu i elgebetach, tak od przeciwników obecnej władzy słyszysz o pincetplusach i wiśniokach i patologi żyjącej na koszt państwa. To nawet na tym forum, pełnym przecież wykształconych i obytych pań najczęściej pada. I swoją drogą przykre, że mamy taki poziom dyskusji, ale czy musisz utrzymywać takie kontakty towarzyskie? znam masę ludzi z poglądami politycznymi i światopoglądowymi od prawa do lewa, ale o ile własnej babci jeśli poza tym się ja lubi trudno się wyrzec, o tyle czy z kimś kto gardzi ludźmi po drugiej stronie sceny nie muszę się przecież kolegować i umawiać na kawę. I to mniej istotne czy ta pogarda jest do tych po mojej stronie czy do tych po tej przeciwnej.
      • midge_m Re: Czy nadal mamy demorkację? 04.06.23, 14:07
        kaki11 napisał(a):

> W punkcie idiotycznego skłócenia, i z obu stron braku szacunku. Dokładnie tak,
        > jak usłyszałaś od zwolenników PiSu o zdrajcach narodu i elgebetach, tak od prze
        > ciwników obecnej władzy słyszysz o pincetplusach i wiśniokach i patologi żyjące
        > j na koszt państwa. To nawet na tym forum, pełnym przecież wykształconych i oby
        > tych pań najczęściej pada. I swoją drogą przykre, że mamy taki poziom dyskusji

Zaraz zostaniesz oskarżona o symetryzm wink Sama widzę jednak mała różnicę między wykluczeniem ludzi ze wspólnoty społeczeństwa/narodu/państwa ze względu na cechy na które nie mają wpływu, pochodzenie, orientację seksualną, płeć, a ostrą formą kapitalizmu. Rozumiem skąd ona się w Polsce wzięła, i tak poczyniliśmy w ostatnich latach duży krok do przodu na opozycji żeby przyjąć że kapitalizm różne oblicza ma. Ale nie oszukujmy się, wciąż jesteśmy państwem na dorobku więc 500 plus dla wszystkich nie ma żadnego sensu. To w ramach cywilizowanej dyskusji, bo na pewno jesteśmy po tej samej opozycyjnej stronie smile
    • midge_m Re: Czy nadal mamy demorkację? 04.06.23, 14:00
      Ale dlaczego się nie odezwałaś? Przecież niekoniecznie musisz używać tego samego języka, a argumentów raczej ci nie zabraknie do końca świata. Obyty nie znaczy o szerokich horyzontach i otwartym umyśle. W końcu i Duda i Morawiecki są "obyci".
      • lajtova Re: Czy nadal mamy demorkację? 04.06.23, 15:06
        nn
      • klaramara33 Re: Czy nadal mamy demorkację? 04.06.23, 16:51
        midge_m napisał(a):

>Obyty nie znacz
        > y o szerokich horyzontach i otwartym umyśle. W końcu i Duda i Morawiecki są "ob
        > yci".
        To mi przypomniało się jak kiedyś jeszcze w biurze pracowałam, i również tam wielce obyta( gdzie to ona nie była i z nim się nie zadawała) oraz kulturalna i do wszystkich się uśmiechała wyrażała zdania o innych rasach jako o gorszych ludziach, pod to wspaniała partia, a ekologów to nie lubi czyli mnie. Nie przepadalysmy za sobą bo mówiłam jej wprost , że ci ludzie(żółci czy czarni) niczym nie zawinili , zeby ich hejtowac albo wszechpolsccy to ,eykli faszyści (twierdziła ot tacy mili) Reszta pracowników milczała nawet jak inaczej myślała.
        • klaramara33 Re: Czy nadal mamy demorkację? 04.06.23, 16:55
          * nie pod tylko PiS to wspaniała partia według niej
    • danaide2.0 Re: Czy nadal mamy demorkację? 04.06.23, 16:43
      Nie, mamy ochnokrację, a motłoch dopuszcza do rządów autorytarnych.

I proszę mi się tu nie wycierać "prostym człowiekiem". Szkolnictwo bezpłatne i obowiązkowe, publiczne biblioteki, internet i smartfon w łapie większości.
    • malgosiagosia Re: Czy nadal mamy demorkację? 04.06.23, 16:47
      Macie, macie demokracje. Dzisiejszy marsz jest tego dowodem. Faszysci was nie palowali, do wiezien nie wsadzali.
      Demokracja pelna geba, nie to co w Paryzu.
    • primula.alpicola Re: Czy nadal mamy demorkację? 04.06.23, 16:51
      Nie, nie mamy.
      Nie, Twój rozmówca to nie jest normalny człowiek.
      Nie, nie musiałaś tylko milczeç.
    • demono2004 Re: Czy nadal mamy demorkację? 04.06.23, 21:22
      Tak naprawde to obie strony są agresywne. Jedni drugich warci.
      • malgosiagosia Re: Czy nadal mamy demorkację? 04.06.23, 21:34
        demono2004 napisała:

> Tak naprawde to obie strony są agresywne. Jedni drugich warci.

Tu nie moze byc symetryzmu. to nie zgodne z linia tego forum.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka