Dodaj do ulubionych

Zmienimy tę władzę?

04.06.23, 16:42
Jest nadzieja, dziewczyny? Nie mogłam być na dzisiejszym marszu, ale obejrzałam każdą możliwą relację. Czujecie tę siłę, że uda się, mówiąc językiem Seweryna, u...dolić tych faszystów? U mnie w rodzinie każdy głosuje na opozycję oprócz bratowego teścia i właśnie myślę jak brata podjudzić do oporu. Podzielcie się wrażeniami z marszu!
Obserwuj wątek
    • malgosiagosia Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 16:44
      fajnie, ze napisalas te a nie ta. Szacun. smile
      • princesswhitewolf Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 16:52
        Jestes nauczycielka z zawodu. Wychodza zboczenia zawodowe.
        • malgosiagosia Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 16:53
          princesswhitewolf napisała:

> Jestes nauczycielka z zawodu. Wychodza zboczenia zawodowe.

Nikogo nie obrazam. Dlaczego ty to robisz?
          • princesswhitewolf Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 16:56
            A to jest obrazliwe byc nauczycielka ktora po godzinach pracy czuwa nad gramatyka?

A to jest nie obrazliwe nie odpowiedziec pytajacej na pytanie i zamiast tego protekcjonalnie poklepac po plecach za gramatyke. Zaiste niewiniatko z Ciebie.
            Poprawna gramatyka ci nie pomoze
            • malgosiagosia Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 17:00

> A to jest obrazliwe byc nauczycielka ktora po godzinach pracy czuwa nad gramaty
              > ka?
              >
              > A to jest nie obrazliwe nie odpowiedziec pytajacej na pytanie i zamiast tego pr
              > otekcjonalnie poklepac po plecach za gramatyke. Zaiste niewiniatko z Ciebie.
              > Poprawna gramatyka ci nie pomoze

Dlaczego protekcjonalnie? To taki czesty blad jak mi i ci. I w czym mi nie pomoze?
              • princesswhitewolf Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 17:09
                🤦
                Sprawdz znaczenie slowa " protekcjonalnie"
                Czy to.watek o poprawnosci

Podam przyklad protekcjonalnego zdaniA: nie bede tlumaczyc ci jak dziecku podstaw zachowania
                • malgosiagosia Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 17:26

> 🤦
                  > Sprawdz znaczenie slowa " protekcjonalnie"
                  > Czy to.watek o poprawnosci
                  >
                  > Podam przyklad protekcjonalnego zdaniA: nie bede tlumaczyc ci jak dziecku podst
                  > aw zachowania

No czekaj, a o zboczeniach zawodowych to tak fajnie pisac? Pochwalilam zalozycielke watku, bo bardzo mi sie przyjemnie zrobilo, gdy zobaczylam "te". Odruch serca po prostu.
                  • princesswhitewolf Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 22:15
                    >Odruch serca po prostu

Tiaa co za klasa
        • ardzuna Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 19:57

> Jestes nauczycielka z zawodu. Wychodza zboczenia zawodowe.

Nie jestem, a też miło mi popatrzeć na poprawną formę. I co teraz?
          Słabo o tobie świadczy, że docenianie ładnego języka traktujesz jako "zboczenie".
          • princesswhitewolf Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 21:49
            "Słabo o tobie świadczy"

No jakos nie widze tego ladnego jezyka, widze powyzej slang, ze az mi sie slabo zrobilo lol
            • malgosiagosia Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 22:07
              Jestes niereformowalna, pyskata i bezrefleksyjna. Usiadz na tylku i pomysl, zamiast klepac bez zastanowienia.
              • princesswhitewolf Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 22:16
                Tiaa...sama klasa poplynela z odruchu serca. Wlasnie dlatego ze sobie udowadniacie wyzszosc a potem bluzgacie maxid wieczna niezgode w PL i rzad taki a nie inny. Sarmaci lol
                • malgosiagosia Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 22:43

> Tiaa...sama klasa poplynela z odruchu serca. Wlasnie dlatego ze sobie udowadnia
                  > cie wyzszosc a potem bluzgacie maxid wieczna niezgode w PL i rzad taki a nie in
                  > ny. Sarmaci lol

Wez sie uspokoj . Sama sie sie do mnie przypielas, grzecznie ci wyjasnilam, kolezanka ci wyjasnila, a ty dalej brniesz w te swoje glupoty, aby tylko twoje bylo na wierzchu, tylko widac, ze to na wierzchu jest glupie.
                  • princesswhitewolf Re: Zmienimy tę władzę? 05.06.23, 08:42
                    Ja sie mam uspokoic? 🤣
        • jowita771 Re: Zmienimy tę władzę? 05.06.23, 06:39
          A co miała napisać pisiorka, że dużo było ludzi na marszu i szlag ją trafia? Upuściła sobie jadu, bo tyle mogła zrobić w tej sytuacji.
      • jowita771 Re: Zmienimy tę władzę? 05.06.23, 06:41
        malgosiagosia napisała:

> fajnie, ze napisalas te a nie ta. Szacun. smile

Zmieniasz temat. Może napisz, jak ci się podobały zdjęcia z marszu. Dużo ludzi, nie 😁
        • malgosiagosia Re: Zmienimy tę władzę? 05.06.23, 13:24
          jowita771 napisał:

> Zmieniasz temat. Może napisz, jak ci się podobały zdjęcia z marszu. Dużo ludzi,
          > nie 😁

Bardzo mi sie podobalo. Marsz wolnych ludzi w wolnym panstwie. Swieto demokracji. Zadnych burd, zadnych prowokacji, a to przeciez szli najweksi przeciwnicy obecnego rzadu. Policja grzeczna i profesjonalna. Chcialabym, aby wszedzie na swiecie byla taka demokracja.
          • iwles Re: Zmienimy tę władzę? 05.06.23, 13:29
            malgosiagosia napisała:

> Chcialabym, aby wszedzie na swiecie byla taka demokracja.

Ojej, tam gdzie mieszkasz nie ma tak?
            • malgosiagosia Re: Zmienimy tę władzę? 05.06.23, 13:32
              iwles napisała:
              >
              > Ojej, tam gdzie mieszkasz nie ma tak?

Niestety, tak jak w Polsce nie ma.
              • iwles Re: Zmienimy tę władzę? 05.06.23, 13:34

To wróóóóóóóć, nie męcz się tam.
                • malgosiagosia Re: Zmienimy tę władzę? 05.06.23, 13:41
                  iwles napisała:

>
                  > To wróóóóóóóć, nie męcz się tam.
                  >

Niestety, nie moge.
                  • iwles Re: Zmienimy tę władzę? 05.06.23, 13:51
                    malgosiagosia napisała:

> Niestety, nie moge.

Aż tak źle tam, gdzie jesteś? Paszport ci zabrali ???

• malgosiagosia Re: Zmienimy tę władzę? 05.06.23, 13:55
                      iwles napisała:

> Aż tak źle tam, gdzie jesteś? Paszport ci zabrali ???
                      >

Sama widzisz, ze z toba nie mozna grzecznie i luturalnie. Jestes jak kleszcz.
                      • iwles Re: Zmienimy tę władzę? 05.06.23, 13:57
                        malgosiagosia napisała:

> Sama widzisz, ze z toba nie mozna grzecznie i luturalnie. Jestes jak kleszcz.

Czyli możesz, tylko nie chcesz tongue_out
              • princesswhitewolf Re: Zmienimy tę władzę? 05.06.23, 13:36
                W Rosji mieszkasz czy w Iranie?
                • malgosiagosia Re: Zmienimy tę władzę? 05.06.23, 13:38

> W Rosji mieszkasz czy w Iranie?

W USA
    • princesswhitewolf Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 16:54
      Tam na Podhalu i w lubelskim ale tez i w innych wsiach sa tacy co zaglosuja na 800+. Polska utraci suwerennosc i bedzie krajem z dyktatorem - niestety
      • samaasma Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 17:09
        Proncess ale wiesz ze to co ty mówisz to się sprawdza
        Tak jak z wybuchem wojny
        Czyli wynik wyborów przesadzony
        • princesswhitewolf Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 17:13

Wojna to sie rozszerzy jak mowilam -Lada moment Bialorus sie dolaczy.
          • niemcyy Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 17:16
            Zapomnialas napisac o bombie atomowej.
            • szczypawka.jadowita Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 17:45
              Z uwagi na presję USA a może głównie Chin i Indii, coraz mniej prawdopodobne. Możliwe wyłącznie (moim zdaniem) wtedy, gdy jej użycie może zapobiec obaleniu reżymu, a w przypadku jego przeciwników gdyby mogło przesądzić o jego upadku (są tacy, co by chcieli i poszli na to).

Obecnie mało prawdopodobne, jedno i drugie, ale niewykluczone, też jedno i drugie. Ale pamiętajmy: dla utrzymania/zdobycia władzy - wszystko.
              Pozdrowienia : ),
              buldog.
              • tanebo001 Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 17:51
                szczypawka.jadowita napisała:
                M
                > ożliwe wyłącznie (moim zdaniem) wtedy, gdy jej użycie może zapobiec obaleniu re
                > żymu,

Wąpię. Broń A to bardzo skomplikowana broń. A to oznacza że trudna w obsłudze. Upadające państwo nie zapewni takiej obsługi. Poza tym jak myślisz, czy pilot bombowca w upadającym państwie myśli tylko o szczęściu dyktatora?
              • memphis90 Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 19:15
                Buldog?

Bana masz?
                • szczypawka.jadowita Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 22:14
                  Tak.
              • princesswhitewolf Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 21:54
                Buldog ja to sie o obawiam rozpadu Rosji. Wyobrażasz sobie ten chaos i bron nuklearna w tym?
                • szczypawka.jadowita Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 22:14
                  Nie Ty jedna.
                  • szczypawka.jadowita Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 23:08
                    I dlatego, między innymi dlatego, to wszystko idzie jak idzie.
                    Amerykanie w sposób bardzo przemyślany dążą do rozkładu struktur władzy Rosji, takiego kollapsu, który jeśli doprowadzi do użycia broni jądrowej, to pomiędzy zwaśnionymi stronami. A może nie doprowadzi, główny cel jest taki, żeby to nie wyszło poza Rosję.
                    Dlatego skrajnie ważne jest nie dawać Rosjanom pretekstu takiego jak ukraiński rajd ludzi Budanowa na Biełgorod. Wbrew zakazowi Departamentu Stanu, oporowi amerykańskich służb (mówił Szwec, jest konsultantem służb i Departamentu Stanu, ma dostęp do materiałów niejawnych i znaczenie równe oficjalnemu przedstawicielowi amerykańskich władz). Amerykanie (!) mówią też, żeby nie robić z nich idiotów i nie wciskać ludziom, że jakieś niezależne odddziały rosyjskie są na terenie Ukrainy bez woli jej władz (konkretnie, przynajmniej szefa GUR, Budanowa). W ostatnich miesiącach relacje pomiędzy Ukrainą i USA mocno osłabły, z uwagi na kilka spraw, przede wszystkim przez kolejną (drugą, pierwsza w sierpniu 2022) próbę zyskania w Chinach partnera strategicznego Ukrainy. Minął miesiąc z okładem i widać że wyszło z tego nie to, na co liczyła Ukraina. Ale US oficjalnie wycofały się z grania głównej roli w tej wojnie (choć nie odpuszczają wszystkiego) i tę rolę oficjalnie przejmują Chiny, mówią o tym Amerykanie, mówią Ukraińcy (np. Czapłyga). Powodów rezerwy amerykańskiej jest więcej, choćby silne zwarcie w kwestii uczciwości i praworządności, rząd Ukrainy jest bardzo podobny do rządu PIS.

Chińczycy chcą zainwestować tam wielkie środki (już za rządów Janukowycza podpisali kilka umów, ale Majdan zmiótł je), ale militarnie są po stronie Rosji. Chcą mieć jedno i drugie (Ru i UA) i pewnie wiele im się uda. Tu można opowiedzieć wiele (znaczy jest co opowiadać), nam to nic dobrego nie wróży.
                    Jest coś jeszcze, co dotyka Polski, wspomniane przeze mnie w prywatnych mailach jako mocny domysł, co spowodowało nieskrywaną już kontrolę mojej skrzynki pocztowej.
                    • tanebo001 Re: Zmienimy tę władzę? 05.06.23, 06:02
                      Zaleciało onucą...
            • panna.nasturcja Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 19:38
              Oraz o zapasach, bo zaraz wszystko wyjedzą miliony Ukraińcow.
            • princesswhitewolf Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 21:50
              >Zapomnialas napisac o bombie atomowej.

Bardziej bym sie obawiala napitych Moskali w Zaporizhzhia
      • bywalec2023 Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 17:44
        Princess, w biednych wielkopolskich miejscowościach takich jak ta twoja rodzinna ludzie tez głosują na PiS i to licznie. Nawet w bogatym Poznaniu PiS ma poparcie około 30%.
        • tanebo001 Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 17:54
          Dlatego po zmianie władzy konieczna będzie lustracja.
        • shellyanna Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 18:35
          Przez takich oszołomów jak Ty
          • bywalec2023 Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 21:03
            Nie przez takich oszołomów. Rozsądni poznaniacy nie musza kochać PO jak prezydent z jakuszyc
            • bene_gesserit Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 21:31
              Wystarczy, żeby nienawidzili bezprawie, hipokryzję i cynizm. A dla odmiany od twoich mentalnych ziomali cenili prawdę dobro i piękno big_grin
        • princesswhitewolf Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 21:52
          >Princess, w biednych wielkopolskich miejscowościach

Bywalec moja rodzina jest tuz a moja siostra biedna nie jest bo prowadzi tam apteke. Poza tym to nie sa biedne miasteczka.
          • princesswhitewolf Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 21:52
            *tu
          • bywalec2023 Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 22:15

> Bywalec moja rodzina jest tuz a moja siostra biedna nie jest bo prowadzi tam ap
            > teke. Poza tym to nie sa biedne miasteczka.

Princess, byłem, widziałem. Miejscowości oddalone już 30-50 km od Poznania - a więc nie są to przedmieścia - Kościan, Czarnków, Piła, Gniezno, Buk, Wągrowiec itp. - bogate nie są. Widać to nawet po stanie ich rynku i jego ofercie. O wioskach nie wspominając. Oczywiście w takiej Pile znajdą się lokalni bogacze jak senator Stokłosa w Pile czy właściciel Dino w Krotoszynie ale to nieduża ilość. Z jakiegoś powodu średnia pensja w Wielkopolsce jest niższa od średniej krajowej. Tam głosuje się na PiS.
            • princesswhitewolf Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 22:19
              Zadno z tych wymienionych miast. Ja tam nie mieszkam od 1988r o ile.licze prawidlowo. Moja matka jest tutaj a moja siostra jak mowilam ma wlasna apteke wiec bidy nie klepie.

Reszta bez znaczenia... Bylam tam ostatnio w styczniu 2020r
              • bywalec2023 Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 22:28
                Princess, sprawdź sobie wyniki ostatnich wyborów na necie zanim oskarżysz o sukces PiS województwo lubelskie - które ma o 40% mniej ludności niż wielkopolskie czy Podhale które w roku 2009 liczyło 150 tys. mieszkańców.
                • princesswhitewolf Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 22:49
                  Bywalec, ja mam takie oto dane. No jakby nie bylo, im dalej na pd wsch tym wiekszy PiSk
                  • princesswhitewolf Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 22:51
                    W Pierdziszewie z ktorego pochodze nikle poparcie dla PiSiurow
                    • bywalec2023 Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 23:05
                      Princess, kliknij wyniki wyborów.
                      PO wygrało tylko w okręgu "Poznań" (Poznań i powiat poznański).

sejmsenat2019.pkw.gov.pl/sejmsenat2019/
                      Okręg Piła PiS 35%, PO 30%
                      Okręg Kalisz PiS 42%, PO 24%
                      Okręg Konin PiS 47%, PO 20%
                      Okręg Bydgoszcz PiS 36%, PO 31%

Jeśli nie pochodzisz z jakiejś bogatej miejscowości sypialni zamożnych Poznaniaków typu Tarnowo Podgórne czy Suchy Las to najprawdopodobniej wygrał tam w 2019 r PiS.
                      • taniarada Re: Zmienimy tę władzę? 05.06.23, 02:12
                        Pierdolety o polityce i spontanicznym marszu. Ile tych osób będących na tym marszu i biorących świadczenia od PiS wpłynie na wybory ,na jesień .Nikt nie daje takiego socjalu co oni.Można tu sobie gdybać ,ale i tak na jesień wygrywa PiS .Jedynie to prezydent inny .Podniecać się czym na co się nie ma wpływu .
                        • panna.nasturcja Re: Zmienimy tę władzę? 05.06.23, 02:16
                          O, proszę, jest i taniutki, mamy komplet
                          • princesswhitewolf Re: Zmienimy tę władzę? 05.06.23, 08:18
                            Ty nie masz pracy ani zycia dziennego ze po nocach sie specjalizujesz w lazeniu po forum i dreczeniu ludzi?
                            • panna.nasturcja Re: Zmienimy tę władzę? 05.06.23, 19:50
                              Masz rację, tani nie ma innego życia niż forum i dręczenie ludzi, mogłabyś przestać popierac kogoś takiego, bo to wstyd.
                        • snajper55 Re: Zmienimy tę władzę? 05.06.23, 09:55
                          taniarada napisał:

> Pierdolety o polityce i spontanicznym marszu. Ile tych osób będących na tym ma
                          > rszu i biorących świadczenia od PiS wpłynie na wybory ,na jesień .Nikt nie da
                          > je takiego socjalu co oni.

PiS daje??? To my dajemy. Ci którzy pracują i zarabiają na ten cały socjal.

S.
                          • panna.nasturcja Re: Zmienimy tę władzę? 05.06.23, 19:49
                            Taniemu tłumaczysz? Nie ogranie przecież skąd państwo ma pieniądze.
            • kaka-llina Re: Zmienimy tę władzę? 05.06.23, 21:30
              Oj przepraszam mam rodzinę w Buku, pamietam swego czasu były artykuły jak to było miejsce "w którym transformacje sie udała" nie jestem pewna, czy od tego czasu coś nawaliło? Mam tam teraz tylko babcie emerytke ale nie widze, zeby specjalnie narzekała a jej sasiedzi mieli problemy.
              • kaka-llina Re: Zmienimy tę władzę? 05.06.23, 21:34
                A wyniki wyborów prazydenckich w Buku( i bezposrednich okolicach):
                Rafał Kazimierz TRZASKOWSKI - 55,48% (3 832 głosów)
                Andrzej Sebastian DUDA - 44,52% (3 075 głosów)
    • triss_merigold6 Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 16:57
      Wrażenia: bardzo dużo bardzo starych ludzi, sporo par 60+, trochę ludzi z dziećmi, mało młodzieży w wieku licealnym i studenckim. Tłum kompletnie nieagresywny, reakcje na zapodawane hasła różne w tym zerowo entuzjastyczne. Oklaski dla samorządowcow.
      Trochę kompletnych debili z pieskami, biedne zwierzęta były bardzo zestresowane, bo hałas, ścisk i za dużo bodźców.
      • princesswhitewolf Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 17:11
        Mam psa z ktorym w fajerwerki moge spokojnie isc na spacer. Nie reaguje.

Rozne sa zwierzęta
      • s12345s Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 17:18
        triss_merigold6 napisała:

> Wrażenia: bardzo dużo bardzo starych ludzi, sporo par 60+, trochę ludzi z dzieć
        > mi, mało młodzieży w wieku licealnym i studenckim.

Starsi ludzie pamiętają PRL i nie chcą powrotu. A młodzi mają w doopie jaka będzie Polska. Bo w razie czego to oni wyjadą na ten zgniły Zachód, ale nie chcą tego zgniłego Zachodu w Polsce.
        • leosia-wspaniala Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 17:56
          >ale nie chcą tego zgniłego Zachodu w Polsce.

Jakby ci to powiedzieć... Młodzi uważają Polskę za część Zachodu, nie mają na tym punkcie kompleksów. Nie pamiętają granic, rażących różnic cywilizacyjnych. Zgniły zachód to narracja dziadersów, nie młodych.
          • s12345s Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 18:44
            leosia-wspaniala napisał(a):

Młodzi uważają Polskę za część Zachodu, nie mają na tym punkcie kompleksów. Nie pamiętają granic, rażących różnic cywilizacyjnych. Zgniły zachód to narracja dziadersów, nie młodych.

I nie interesuje ich, że po kawałku im się to odbiera. Żeby tylko pewnego dnia nie obudzili się ręką w nocniku. Tylko wtedy będzie już za późno. 😐
            • rodiolo Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 19:08
              Młodzi niespecjalnie sie zajmuja polityką, mają możliwości pracowac bez podatków do 26rż, znają języki, jeżdżą po świecie z laptopem i pracują zdalnie nie wiążąc swojego życia z żadnym państwem... Polityką zajmują się głównie młodzieżówki partyjne - bo zamierzają na swojej działalności robić karierę i mnożyć zyski. Reszta młodych ma wywalone na kraj.
              • midge_m Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 20:11
                Młodzi ewentualnie wyjadą. Przed nimi świat stoi otworem. Ale myślę że mogliby głosować przeciwko. Przeciwko homofobii, transfobii, prawom kobiet. Tylko Konfederacja mnie martwi i poparcie dla niej wśród młodych facetów sad
                • rodiolo Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 20:27
                  Młodzi chodza na piwo z Mentzenem i się jarają jak to pięknie będzie jak Konfa uwolni gospodarkę. A niejeden choć wykształcony po cichu rolę kobiety-żony by widział w domu przy garach i na wyłączność męża, choć głośno tego nie powie.
                  • midge_m Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 20:35
                    Podobno na tym piwie z Mentzenem byli sami faceci. Wiec choć tyle że kobiety nie dają się podpuścić. Choć na te ich ekonomiczne pop-hasełka też się dają pewnie łapać.
                    • rodiolo Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 20:41
                      Biorąc pd uwagę, że sporo dziewczyn wszystko toleruje byle portki w domu mieć to średnie pocieszenie.
        • princesswhitewolf Re: Zmienimy tę władzę? 05.06.23, 08:20
          > w razie czego to oni wyjadą na ten zgniły Zachód,

Jesli mozliwosc tego sis nie zmienii Niemcy nie zamkna drzwi a UE nie zawiesi praw czlonkowskich PL w UE
      • bene_gesserit Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 18:45
        Nie widzialam nikogo z pieskiem.
        Ludzi 60+ było max 40%. Zaskoczyła mnie ilość dzieciaków i nastolatków, kompletnie nie spodziewałam sie takiej reprezentacji. 40% IMO to byli ludzie około trzydziestki. Mój odcinek marszu - gdzieś w środku - podchwytywał hasła i oklaski. Chyba byłyśmy na innej manifestacji.

A - najbardziej się bałam prowokatorów. Był jeden, stał (napisało mi się samo 'srał') na Krakowskim przy wyjściu z kościoła Sw. Krzyża z jakimiś załosnymi hasełkami, nikogo nie obchodził.
        • triss_merigold6 Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 19:19
          Byłam w części, która ok 14:45 dotarła do Placu Zamkowego (godzina z momentu robienia zdjęć).
          • dreg13 Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 20:09
            Przyjechalas z innej strony Warszawy i w dodatku doszlas na plac zamkowy. Tłum z placu na rozdrożu nie ruszył chyba w ogóle. Ja widziałam same rodziny z dziećmi (w tym swoją), młodych ludzi i nastolatki.
          • mamalgosia Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 20:58
            O tej godzinie bylam dopiero na Placu Trzech Krzyzy
            • malgosiagosia Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 21:57
              mamalgosia napisała:

> O tej godzinie bylam dopiero na Placu Trzech Krzyzy

Tez bylam, ale w tamtym roku.
          • seaview Re: Zmienimy tę władzę? 06.06.23, 21:18
            A to ciekawe, bo ja dotarłam do Placu Zamkowego mniej wiecej o 15:00, szłam od Ronda de Gaulle'a. I widziałam mnóstwo ludzi w przedziale wiekowym 30-50. Młodszych rzeczywiście było niewiele, chociaż się zdarzali, ale to chyba niestety inny mental. A to głównie oni jakby co będą ponosili konsekwencje, wszystkich rodzice na zachód nie wyślą.
      • misterni Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 19:25
        Troszkę inne wrażenia mam - owszem, było dużo osób mocno dojrzałych i seniorów, ale też dużo rodzin z dziećmi, grupki młodych ludzi, i chyba najwięcej osób w wieku 40 - 50 lat.
        Nastroje też były bardzo optymistyczne, no i tłumy takie, jakich nie widziałam od wielu lat, nie wiem czy ostatnio w latach 80' podczas wizyty JPII takie były. 😉
      • taniax Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 21:56
        A kogo to dziwi przecież młode pokolenie nie będzie głosowało na liberałów.
      • taniarada Re: Zmienimy tę władzę? 05.06.23, 02:13
        triss_merigold6 napisała:

> Wrażenia: bardzo dużo bardzo starych ludzi, sporo par 60+, trochę ludzi z dzieć
        > mi, mało młodzieży w wieku licealnym i studenckim. Tłum kompletnie nieagresywny
        > , reakcje na zapodawane hasła różne w tym zerowo entuzjastyczne. Oklaski dla sa
        > morządowcow.
        > Trochę kompletnych debili z pieskami, biedne zwierzęta były bardzo zestresowane
        > , bo hałas, ścisk i za dużo bodźców.
        Widziałem w TVN tych młodzieniaszków na socjalu od rządu .
    • samaasma Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 17:07

– Śmieszy mnie natomiast trochę, kiedy stare lisy, siedzące w polityce wiele, wiele lat, organizują marsz antyrządowy i przedstawiają go jako spontaniczny protest obywatelski. Od lokalnych samorządowców słyszałem zresztą, jak wszystko wygląda od kuchni. Z centrali Platformy poszła dyrektywa, żeby wszyscy ichniejsi prezydenci i burmistrzowie zwozili jak najwięcej działaczy Platformy, pracowników miejskich spółek, samorządowców itd. – powiedział szef polskiego rządu.
      • hipinka Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 17:37
        asma, nie ma cię w Polsce, to sie nie orientujesz
        Pinokio nigdy słowa prawdy nie powiedział
        w rzeczywistości wszystko, ale to dosłownie wszystko jest zawsze na odwót smile
        bo to patologiczny kłamca jest
        • niemcyy Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 17:41
          To troll, orientuje sie. Pinokio jej placi.
          • hipinka Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 17:44
            przecież wiem wink
      • bywalec2023 Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 17:45
        Akurat to Morawiecki powiedział bardzo celnie.
        • malgosiagosia Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 17:46
          bywalec2023 napisał:

> Akurat to Morawiecki powiedział bardzo celnie.

A co powiedzial?
          • po_godzinach_11 Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 18:23
            malgosiagosia napisała:

> bywalec2023 napisał:
            >
            > > Akurat to Morawiecki powiedział bardzo celnie.
            >
            > A co powiedzial?

Też miałam spytać smile
            • runny.babbit Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 18:48
              po_godzinach_11 napisała:

> malgosiagosia napisała:
              >
              > > bywalec2023 napisał:
              > >
              > > > Akurat to Morawiecki powiedział bardzo celnie.
              > >
              > > A co powiedzial?
              >
              > Też miałam spytać smile
              Jedyna celna wypowiedź jaką kiedykolwiek udało mu się popełnić, to że "ludzie są tacy głupi że to działa". A jeśli uważa, że polityką nie powinni się zajmować doświadczeni i zorganizowani,to niech posłucha własnych rad i wyniesie się wraz ze swoją zorganizowaną grupą.
          • bywalec2023 Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 21:52
            malgosiagosia napisała:

> bywalec2023 napisał:
            >
            > > Akurat to Morawiecki powiedział bardzo celnie.
            >
            > A co powiedzial?

To co zacytowałą wyżej Asma.
            • iwles Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 22:03

A co w tym celnego?
              Masz jakieś realne argumenty ?
        • hipinka Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 18:08
          he he, no musi sie jakoś pocieszać
          • princesswhitewolf Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 21:55
            Kolejny nick ci zablokowali?
            • hipinka Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 22:10
              princess, ja wiem że z tobą ostatnio coś nie tego, ale ogarnij się
              jest to mój pierwszy i jedyny nick, nie wiem za kogo ty mnie bierzesz
              • princesswhitewolf Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 22:21
                Haha
        • misterni Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 19:15
          bywalec2023 napisał:

"Akurat to Morawiecki powiedział bardzo celnie."

😂😂😂🙈
      • wbka1 Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 19:32
        Ha ha ha! To brzmi jak relacja tvp info.
    • po_godzinach_1 Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 17:12
      Oczywiście, że zmienimy.
    • veryvery Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 17:12
      Ciekawe ile ostatecznie bylo ludzi, pół milliona troche mnie rozczarowuje
      • niemcyy Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 17:24
        Dlaczego? Byly tez manifestacje w innych miastach. Ponad 30% to pisowski i konfederacyjny beton, a z reszty nie kazdy mogl jechac do Warszawy.
      • bene_gesserit Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 18:52
        To sprawdz, jakie były oczekiwania i jaka do tej pory była największa demonstracja w Polsce, a potem się rozczarowywuj. Jeszcze w piątek słuchałam debaty na ten temat i mówili, ze jak w Wwie pobiją rekord 250 tysięcy, to już się trzeba cieszyć.
        • runny.babbit Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 19:00
          Ja już oglądając tłumy wiedziałam, że i tak będą malkontenci rozczarowani że "tak mało".... No nie dogodzisz, największa demonstracja od wielu, wielu lat, ale i tak źle.
          • tanebo001 Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 19:03
            Wiesz jak to jest w Polsce... Gdyby Tusk chodził po wodzie to i tak by ktoś powiedział: patrzcie, bawet pływać nie umie!
    • pepsi.only Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 17:18
      Zmienimy. Oczywiście że tak.
      • kotejka Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 19:30
        pepsi.only napisała:

> Zmienimy. Oczywiście że tak.
        >

Marsz szedł pod hasłem - oddajcie nam korytko, teraz nasza kolej
        Nie wiem, na co liczycie
        Że lepsza będzie dzuma czy cholera ?
        • marta.graca Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 20:36
          Myślisz, że jesteśmy takie młode, że już nie pamiętamy, jak było w kraju, zanim pisiory doszły do władzy?
        • natalia.nat Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 20:39
          Dla mnie, jak już, to wybór miedzy katarem a dżumą. Zdecydowanie wolę rządy PO od rządów PiSu.
        • bene_gesserit Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 23:16
          Ty naprawdę wierzysz w to, co piszesz, czy piszesz, bo ci kazali? TO jest rzeczywiście wybór między dwoma zarazami. Nie wiem, co gorsze: że być bezdennie głupią czy do wyrzygu cyniczną.
        • la_mujer75 Re: Zmienimy tę władzę? 05.06.23, 07:37
          Chyba cie pogrzało.
          • panna.nasturcja Re: Zmienimy tę władzę? 05.06.23, 19:52
            Przecież to jest wyborczyni pisu, popierająca ich równo, nic ńie dziwi jej wypowiedź.
        • chococaffe Re: Zmienimy tę władzę? 05.06.23, 08:21
          Pamiętam, że marsz Bąkiewicza czy innego Brauna bardzo ci się podobał
    • veryvery Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 17:19
      Myslicie ze pisiorstwo zorganizuje swój własny marsz😆? Pewnie teraz burza mózgów w pisowskiej centrali
      • palacinka2020 Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 17:46
        Nie, uwazam ze zignoruje marsze I dobrze na tym wyjdzie.
        • niemcyy Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 18:12
          Hmm, ale spot o Auschwitz pis wypuscil z okazji marszu.
        • bene_gesserit Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 18:54
          Nie mogą zignorować faktów. To znaczy jeśli o mnie chodzi to proszę bardzo.
          To, co się stało, to jest bardzo duże zwycięstwo psychologiczne i będzie miało polityczne skutki. He he.
        • bene_gesserit Re: Zmienimy tę władzę? 05.06.23, 07:22
          Nie zignorowała. TVP uparcie pisze o 150 tysiącach, bo sto razy powtórzone kłamstwo zakonie rzeczywistość. Wielu poslow PIS wrzuca ma swoje media dziwne filmiki o marszu, a Morawiecki chichocze nerwowo.
      • jowita771 Re: Zmienimy tę władzę? 05.06.23, 06:55
        Nie zorganizują, porównanie frekwencji by ich pogrążyło.
    • klaramara33 Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 17:27
      Bardzo chciałabym bo mi bardzo zależy na tym kraju , żeby w końcu demokracja była i wolność słowa. Tylko nie wiem kto ??¿??????
    • palacinka2020 Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 17:45
      Absolutnie nie. Wladze zdobywa sie w urnach, nie na marszach. A na pis nie glosuja mieszkancy duzych miast chodzacy na marsze tylko Polska powiatowa, ktora takie protesty nic nie obchodza.
      • marta.graca Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 18:43
        Akurat na marszu byli ludzie z miast powiatowych.
        • palacinka2020 Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 20:04
          Jasne ze jacys byli. Chyba nie ma w Polsce okregu gdIe PiS mial 100% poparcia. Obawiam sie jednak ze skonczy sie jak w piosence:

A mury rosna rosna rosna
          Lancuch kolysze sie u nog.
          • triss_merigold6 Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 21:03
            Byli. Cały parking wzdłuż całej Zielenieckiej pod Stadionem był równo zastawiony autokarami.
      • bene_gesserit Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 18:55
        Yhyy. I dlatego PiS kłamie w przekazach medialnych nt marszu. Bo ludzi to nie obchodzi, jasne.
    • skumbrie Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 17:55
      Będzie nadzieja, jak tylko ematka zacznie popierać PIS. Od lat wyniki są odwrotne niż nastroje na ematce.

>Nie mogłam być na dzisiejszym marszu, ale obejrzałam każdą możliwą relację.

I dlatego wyniki wyborów są przesadzone. Wąskie specjalistki nie będą mogły być, więc obejrzą każda relacje, za to wyborcy wyśmiewane tu partii karnie pójdą do urn. CBDU.
      Uprzedzając pytania - mogłam i każdej relacji nie oglądałam - w przeciwieństwie do autorki 😛.
      • midge_m Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 19:10
        Ja też pójdę karnie do wyborów. Ja i cała rodzina. Zapewniam że nie jestem mniej zdyscyplinowana od wyborcy PiS.
    • niemcyy Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 17:56
      Oczywiscie, ze jest nadzieja, tylko trzeba isc na wybory, a nie, ze nie moge, bo musze upiec ciasto albo jechac na obiad do kuzynki.
      • angazetka Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 19:00
        Chryste, chodzę na wybory, od kiedy mogę głosować, dosłownie dzień po osiemnastce miałam pierwsze głosowanie.
    • andallthat_jazz Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 17:58
      Rly? Jestem antypisiowcem od zawsze. Dzisiejszy marsz u Was nic nie zmieni. Patrze tak z boku i widze samozaoranie opozycji. Seweryn? Lis? 😂🤦‍♀️ Potupajka jednak sie odbyla. Wielu sie ucieszy i odhaczy. Nic sie nie zmieni. I nie siedze na trojnogu.

• niemcyy Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 18:03
        To ty pisalas, ze nie bedziesz miala obywatelstwa polskiego, jak tylko uplynie data waznosci paszportu?
        • andallthat_jazz Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 18:11
          Nie, pisalam, ze zmieniam obywatelstwo, bo wreszcie mam na to czas. Ale terminy dlugie. Wiec poczekam. Co nie zmieni faktu, ze polskimi sprawami sie interesuje. Nie mieszam sie jak rodacy z jackowa. Wyjatek zrobilam stojac pod ambasada w Wiedniu, by kaczor nie zostal prezydentem. Pozniej odpuscilam wszelakie akcje.
      • po_godzinach_11 Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 18:10
        andallthat_jazz napisała:

> Rly? Jestem antypisiowcem od zawsze. Dzisiejszy marsz u Was nic nie zmieni. Pat
        > rze tak z boku i widze samozaoranie opozycji. Seweryn? Lis? 😂🤦‍♀️ Potupajka j
        > ednak sie odbyla. Wielu sie ucieszy i odhaczy. Nic sie nie zmieni. I nie siedze
        > na trojnogu.
        >

Już lepiej zajmij się austriacką polityką, bo to ona ciebie dotyczy.
        • andallthat_jazz Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 18:26
          Zajmuje sie, dzieki za wskazowke. Mimo wszystko trzymam kciuki za Polske i jej "dobrostan". Co nie przeszkadza byc sceptycznym.
          • po_godzinach_11 Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 18:29

> Zajmuje sie, dzieki za wskazowke. Mimo wszystko trzymam kciuki za Polske i jej
            > "dobrostan". Co nie przeszkadza byc sceptycznym.

Nam tu w Polsce niepotrzebni sceptycy.
            • andallthat_jazz Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 18:51
              I to jest "piekny" przyklad samozaorania. Niestety opozycja przejela jezyk nienawisci. Jak powiesz, ze "hurraoptymizm" nic nie da a dobrze zyczysz, to mimo wszystko "wypier..." a my to sobie pozniej jakos uargumentujemy, ze poszlo nie tak. Serio z oddali juz powoli nie widac ktory to kaczor a ktory donald. Smutne.
              • niemcyy Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 18:59
                Jaka mowa nienawisci? Widzialas tego newsa z oddali orf.at/stories/3318651/ ?

• andallthat_jazz Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 19:21
                  Widzialam. Mimo wszystko uwazam, ze z idiota nie ma co sie silowac, bo sprowadzi Cie i tak do parteru i pokona doswiadczeniem. 🙄🤦‍♀️ Dlatego scierpla mi troche skora na dzialania drugiej strony. Fajnie, ze poptaliscie (pytanie co przyniosly ostatnie potupajki o prawa kobiet przed domem Jaroslawa? ) Nic? Temat umarl? A teraz od nowa. 🤦‍♀️ Dobrze by bylo, zeby w lepszym stylu. Ale celybryci nawet to spieprza. 🙄 Nie wmowisz mi, ze jezyk Seweryna jest mowa milosci. "Macie dosc" i nie dziwie sie, ale nie przejmujcie jezyka wladzy i glosujcie. Choc juz nie wiem powoli na kogo.
                  • panna.nasturcja Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 19:37
                    Nie kompromituj się.
                    Porządni ludzie nie mają wątpliwości przy urnie w obecnych czasach.
                  • runny.babbit Re: Zmienimy tę władzę? 04.06.23, 19:54

> Widzialam. Mimo wszystko uwazam, ze z idiota nie ma co sie silowac, bo sprowadz
                    > i Cie i tak do parteru i pokona doswiadczeniem. 🙄🤦‍♀️ Dlatego scierpla mi tro
                    > che skora na dzialania drugiej strony. Fajnie, ze poptaliscie (pytanie co przyn
                    > iosly ostatnie potupajki o prawa kobiet przed domem Jaroslawa? ) Nic?
                    Aż by się chciało wsadzić takie mądrale do wehikułu czasu, żeby mogły dawać swoje dobre rady tym wszystkim którzy zaczęli walczyć o prawa swoje i innych. Tuptaly sobie sufrażystki bez sensu, tuptali murzyni, robotnicy, homoseksualni i kompletnie bez sensu, bo żadna z tych grup nic nie osiągnęła od razu. Nawet nie warto pytać jakie masz zdanie o takich bezsensownych zrywach jak choćby powstanie w getcie.