Dodaj do ulubionych

wniosek o orzeczenie o niepełnosprawności cd

04.06.23, 17:24
próbuję wypełnić wniosek dla mamy i jestem nieco zagubiona. czy ematki, które się znają, mogą coś podpowiedzieć. sytuacja wygląda tak, że mama jest przekrzywiona na jedną stronę ok 30% i przechodzi samodzielnie może 100m, podpierając się wózkiem na zakupy (odmawia laski, balkonika itp) i odpoczywając po drodze. wynika to z ciężkiego skrzywienia kręgosłupa, wielu dyskopatii.
i teraz nie wiem jak mam wypełnić
- korzystanie ze sprzętu rehab niezbędne/wskazane/zbędne
zdolność do samodzielnego funkcjonowania:
- wykonywanie czynności samoobsługowych - tu raczej samodzielnie w obrębie mieszkania
- poruszanie się w środowisku - samodzielnie ale nie dalej niż 100m? to jak zaznaczyć
- prowadzenie gospodarstwa domowego - niby prowadzi samodzielnie, ale większe zakupy robią dzieci, sprząta sprzątaczka. jest w stanie coś sobie ugotować

- mogę samodzielnie/z pomocą/nie mogę stawić się na komisję - tu raczej wpisałabym z pomocą bo mam zamiar z nią iść gdyby np parking był daleko od wejścia

poza tym co wpisać jako cele, czy zaznaczyć maksimum?
- rehabilitacja - czy po wydaniu orzeczenia przysługuje jakoś "bardziej" niż przy normalnym skierowaniu od lekarza?
- korzystanie z systemu pomocy społecznej - jaka to może być pomoc?
- korzystanie z systemu środowiskowego wsparcia w samodzielnej egzystecji - jaka to pomoc?
Obserwuj wątek
    • aguar [...] 04.06.23, 17:36
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • swiecaca Re: wniosek o orzeczenie o niepełnosprawności cd 04.06.23, 17:50
        bardzo niemiły komentarz...
        • aguar Re: wniosek o orzeczenie o niepełnosprawności cd 04.06.23, 18:04
          Bo generalnie irytuje mnie traktowanie, jak dzieci rodziców jeszcze sprawnych umysłowo, co jest dość powszechne na ematce. Jakieś takie przedwczesna branie odpowiedzialności, kierowanie ich sprawami zdrowotnymi itd. Uważam, że jak się długo da, powinni sami ogarniać swoje sprawy, sami się o siebie martwić, sami tę pomoc sobie organizować, a dzieci, owszem, fajnie jak pomagają, ale tak bardziej w tle, na prośbę, a nie żeby przejmować inicjatywę.
      • sylwianna2018 Re: wniosek o orzeczenie o niepełnosprawności cd 04.06.23, 19:53
        aguar napisała:

> Rozumiem, że jest też jakieś upośledzenie umysłowe, skoro nie może sobie sama w
        > ypełnić.
        >
        Słaby komentarz, nie trzeba upośledzenia by mieć problem z wypełnieniem niektórych formularzy.
        Nie trzeba nawet być starszym schorowanym człowiekiem, żeby zastanawiać się co autor miał na myśli w formularzu.
        Mogłaś sobie oszczędzić tej chamskiej odzywki.
        • aguar Re: wniosek o orzeczenie o niepełnosprawności cd 04.06.23, 19:59
          Sama to rozkminiałam, więc wiem, że nie jest łatwe, ale jednak autorka nie pisze, że mama ma problem z wypełnieniem, a ona jej pomaga, tylko na mnie robi wrażenie jakby przejęła pełną kontrolę. Jak się mylę, to sorry.
      • bazia_morska Re: wniosek o orzeczenie o niepełnosprawności cd 04.06.23, 19:59
        Nie pierwszy raz pokazujesz, że jesteś wredna.
        Poprawia ci się humor? Lżej z wlasną niepełnosprawnością?
    • wapaha Re: wniosek o orzeczenie o niepełnosprawności cd 04.06.23, 17:37
      wpisz, że potrzebuje wszystkiego - przepraszam za brutalność- ale stan mamy raczej nie będzie sie poprawiał-może być constans lub być coraz gorzej, nie wiesz kiedy to gorzej nastąpi- po co się szarpać z system za jakiś czas ponownie ?
      • swiecaca Re: wniosek o orzeczenie o niepełnosprawności cd 04.06.23, 17:50
        to jeśli chodzi o cele a co wpisać jako stan obecny? wiem że będzie gorzej, dlatego też nakłaniam mamę żeby ten wniosek złożyła - pewnie łatwiej będzie o niektóre rzeczy z orzeczeniem.... ale ona trzyma się iluzji samodzielności sad
        czy po pogorszeniu się stanu trzeba pomownie składać wniosek?
        • bertie Re: wniosek o orzeczenie o niepełnosprawności cd 04.06.23, 22:27
          Też bym wpisała wszystko, bo lepiej nie będzie...
          Orzeczenie będzie na czas określony. Jak stan się pogorszy to można składać wniosek wcześniej niż koniec tego okresu.
    • tol8 Re: wniosek o orzeczenie o niepełnosprawności cd 04.06.23, 20:58
      Co do celów:
      Jeśli dostanie znaczny stopień to nie ma limitu rehabilitacji. Ja biorę turnus 10 dni co miesiąc dzięki takiemu stopniowi.
      System pomocy społecznej to przede wszystkim PCPR, a więc turnusy rehabilitacyjne, na które dostanie dofinansowanie.
      Trzeci podpunkt to bezpłatny lub ryczałtowo płatny asystent lub opiekunka, którzy pomogą w domu i poza domem
    • livia.kalina Re: wniosek o orzeczenie o niepełnosprawności cd 04.06.23, 23:47
      Tak naprawdę nie ma wielkiego znaczenia ten formularz- on jest do celów statystycznych. Liczy się to, co wypełnia lekarz, dokumentacja lekarska i to co powiecie na komisji.
      • mimfa Re: wniosek o orzeczenie o niepełnosprawności cd 05.06.23, 06:23
        Dokładnie tak.
        • swiecaca Re: wniosek o orzeczenie o niepełnosprawności cd 05.06.23, 11:39
          ok, dziękuję. przebrnęłyśmy przez większość i ostatnie pytanie: co oznacza "stan rodzinny" (w odróżnieniu od stanu cywilnego? w internecie znalazłam różne interpretacje: albo czy wnioskodawca ma rodzinę np dorosłe dzieci, albo czy z kimś mieszka czy sam.
          • georgia.guidestones Re: wniosek o orzeczenie o niepełnosprawności cd 05.06.23, 11:50
            swiecaca napisała:

> ok, dziękuję. przebrnęłyśmy przez większość i ostatnie pytanie: co oznacza "sta
            > n rodzinny" (w odróżnieniu od stanu cywilnego? w internecie znalazłam różne int
            > erpretacje: albo czy wnioskodawca ma rodzinę np dorosłe dzieci, albo czy z kimś
            > mieszka czy sam.
            Ile tam jest miejsca na wpisanie czegokolwiek? Zapewne trzeba jak najkrócej i dosadnie. Jeśli te dorosłe dzieci żyją setki lub tysiace km dalej, to chyba bez sensu o tym informować, mieszka sama i tyle.
            • swiecaca Re: wniosek o orzeczenie o niepełnosprawności cd 05.06.23, 13:09
              dopiszę dla potomności bo udało mi się wreszcie dodzwonić - chodzi o ilość osób w gospodarstwie domowym.
    • riki_i Re: wniosek o orzeczenie o niepełnosprawności cd 05.06.23, 18:19
      Przecież musi być podpięta dokumentacja i zaświadczenie lekarskie na ich druku. Rubryki we wniosku mają charakter drugorzędny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka