swiecaca
04.06.23, 17:24
próbuję wypełnić wniosek dla mamy i jestem nieco zagubiona. czy ematki, które się znają, mogą coś podpowiedzieć. sytuacja wygląda tak, że mama jest przekrzywiona na jedną stronę ok 30% i przechodzi samodzielnie może 100m, podpierając się wózkiem na zakupy (odmawia laski, balkonika itp) i odpoczywając po drodze. wynika to z ciężkiego skrzywienia kręgosłupa, wielu dyskopatii.
i teraz nie wiem jak mam wypełnić
- korzystanie ze sprzętu rehab niezbędne/wskazane/zbędne
zdolność do samodzielnego funkcjonowania:
- wykonywanie czynności samoobsługowych - tu raczej samodzielnie w obrębie mieszkania
- poruszanie się w środowisku - samodzielnie ale nie dalej niż 100m? to jak zaznaczyć
- prowadzenie gospodarstwa domowego - niby prowadzi samodzielnie, ale większe zakupy robią dzieci, sprząta sprzątaczka. jest w stanie coś sobie ugotować
- mogę samodzielnie/z pomocą/nie mogę stawić się na komisję - tu raczej wpisałabym z pomocą bo mam zamiar z nią iść gdyby np parking był daleko od wejścia
poza tym co wpisać jako cele, czy zaznaczyć maksimum?
- rehabilitacja - czy po wydaniu orzeczenia przysługuje jakoś "bardziej" niż przy normalnym skierowaniu od lekarza?
- korzystanie z systemu pomocy społecznej - jaka to może być pomoc?
- korzystanie z systemu środowiskowego wsparcia w samodzielnej egzystecji - jaka to pomoc?