Dodaj do ulubionych

Co byście wybrały?

04.06.23, 18:22
Dziewczyny, którą pracę byście wybrały:

1. Praca znana, w miarę ok, ale mało płatna. Dużo wolnego. Odległość: 30 min samochodem.

2. Praca nowa, ambitna, dobrze płatna. Mało wolnego. Odległość: 60 min samochodem.

Paliwo na pewno się zwróci i sporo jeszcze zostanie. Umowy o pracę w obydwu miejscach pracy.
Obserwuj wątek
    • nangaparbat3 Re: Co byście wybrały? 04.06.23, 18:24
      Drugą.
    • raphidophora_tetrasperma Re: Co byście wybrały? 04.06.23, 18:27
      Pierwszą
    • chatgris01 Re: Co byście wybrały? 04.06.23, 18:29
      Zalezaloby od sytuacji domowo-rodzinnej i ilosci wolnego czasu, ktorego potrzebuje w domu i dla rodziny, oraz od domowej sytuacji finansowej.
      • zalamana_50 Re: Co byście wybrały? 05.06.23, 07:12
        Nie wiemy ile masz lat, gdzie mieszkasz, jakie układy w rodzinie itd
      • smoczy_plomien Re: Co byście wybrały? 05.06.23, 19:24
        Gdybym miała na tyle satysfakcjonującą sytuację finansową, że zależałoby mi bardziej na wolnym czasie niż na pieniądzach, to nie szłabym do pracy w ogóle. Wtedy faktycznie miałabym wolny czas, a nie takie coś na pół gwizdka, że realnie ani pieniędzy ani czasu wolnego nie ma.
    • kocynder Re: Co byście wybrały? 04.06.23, 18:29
      Wszystko zależy. Mając na stanie mocno niedorosłe dziecko i nieźle sytuowanego męża - wolałabym mieć więcej czasu dla rodziny, więc opcja nr 1. Jeśli dziecko w wieku nastoletnim i ogarnięte - to więcej argumentów za opcją nr 2. Ale tak na prawdę wszystko zależy. Od okoliczności, różnicy w potencjalnych dochodach (mało płatna - dobrze płatna to trochę nieprecyzyjne określenie)...
      • eriu Re: Co byście wybrały? 05.06.23, 08:58
        Męża się teraz ma, potem można nie mieć. Dlatego ja bym brała drugą: dla swojej samodzielności finansowej.
    • extereso Re: Co byście wybrały? 04.06.23, 18:32
      Zależy czy to niewiele wystarczy spokojnie na życie i czy masz zabezpieczenie na przyszłość. Jeśli tak to może pierwsza jeśli nie to jasne, drugą
    • alina460 Re: Co byście wybrały? 04.06.23, 18:32
      Nie mam dzieci na stanie. Wolny czas przydaje się na wyjazdy smile
      • pepsi.only Re: Co byście wybrały? 04.06.23, 19:12
        No to 2)
    • alina460 Re: Co byście wybrały? 04.06.23, 18:33
      Finansowo to opcja druga, czasowo - pierwsza. Fajnie mieć więcej kasy, szczególnie teraz, jak wszystko takie drogie, ale fajnie też mieć dużo czasu. Trudny wybór.
    • majenkirr Re: Co byście wybrały? 04.06.23, 18:37
      Pierwsza.
    • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Co byście wybrały? 04.06.23, 18:40
      Druga
    • leosia-wspaniala Re: Co byście wybrały? 04.06.23, 18:48
      Szukam trzeciej.
    • lu_na_be Re: Co byście wybrały? 04.06.23, 18:49
      Skoro nie masz dzieci, to brałabym drugą. Skoro ambitna, to też większa szansa, żeby rozwinąć skrzydła, zarobić więcej kasy, a potem ewentualnie przeskoczyć do co najmniej tak samo dobrze płatnej z większą ilością wolnego. Ale wszystko zależy od tych różnic finansowych i obecnej sytuacji materialnej.
      Dla mnie z kolei wolny czas jest dużą wartością, ale mam dużo do ogarnięcia wokół innych, a i dla siebie samej potrzebuję czasu na rozwój.
      • alina460 Re: Co byście wybrały? 04.06.23, 22:11
        Dziękuję. Fajny punkt widzenia. Chociaż to taki sektor, że trudno będzie przeskoczyć wyżej, bo są takie stanowiska, gdzie nie ma możliwości awansu, skoku na inne itp. Tym niemniej, argument o rozwoju do mnie przemawia dość sugestywnie.
    • natalyaxx Re: Co byście wybrały? 04.06.23, 19:08
      Drugą, w pierwszej zgnuśniejesz i tak do emerytury. Tylko nr dwa.
      • alina460 Re: Co byście wybrały? 04.06.23, 22:12
        Święte słowa. Już czuję się zgnuśniała wink
    • liliawodna222 Re: Co byście wybrały? 04.06.23, 19:12
      1.
    • kaki11 Re: Co byście wybrały? 04.06.23, 19:18
      Zależy od sytuacji. Na dziś pierwszą, jeśli jest w niej ok atmosfera. Sytuacja finansowa rodziny pozwala spokojnie żyć z pensji które mamy więc nie widzę powodu zmieniać czegoś co mnie satysfakcjonuje ale odejmuje mi czas wolny. No ale gdyby mi były bardziej potrzebne pieniądze albo gdybym chciała robić coś bardziej ambitnego czy rozwijającego bo obecna mnie nudzi to bym zmieniła.
    • lucadimontezemolo Re: Co byście wybrały? 04.06.23, 19:20
      Drugą, jako że nie zależy mi na czasie wolnym.
    • palacinka2020 Re: Co byście wybrały? 04.06.23, 19:22
      Pierwsza.
    • szmytka1 Re: Co byście wybrały? 05.06.23, 06:53
      Jako jednostka mało ambitna i leniwa wybieram 1. Muszę mieć czas na łażenie po wszystkich lekarzach, do których łażę ja i dziecior
    • yannefer Re: Co byście wybrały? 05.06.23, 07:20
      Ad 2 co to znaczy mało wolnego?
    • m_incubo Re: Co byście wybrały? 05.06.23, 07:25
      "W miarę ok" i do tego kiepsko płatna brzmi jak opcja po moim trupie.
      Nawet gdyby była bardzo ok, to też musiałaby mieć jeszcze jakieś megazalety, bo do pracy nie chodzę, żeby się nudzić i jeszcze kiepsko zarabiać, skoro mam wybór.
    • koronka2012 Re: Co byście wybrały? 05.06.23, 08:16
      Nie lubię dawać się wykorzystywać i pracować za miskę ryżu, więc druga. Warto też pamiętać że to nie jest kwestia tylko tu i teraz ale również składek emerytalnych
    • hermenegilda_zenia_is_back Re: Co byście wybrały? 05.06.23, 09:48
      W sytuacji bezdzietnej lambadziary -zdecydowanie 2, tym bardziej gdy firma np. oferuje dalsze możliwości rozwoju i awansu.
      Ambitna praca lepiej tez wyglada w CV, jak się potem szuka następnej.
      Nie uznaje pracy za miskę ryżu, zbyt cenie swoj czas i życie, żeby utknąć w czymś nużącym i słabo płatnym. Ty nie masz zobowiązań ograniczających wybor - możesz decydować kierując się wyłącznie sobą
    • biala_ladecka Re: Co byście wybrały? 05.06.23, 09:51
      Pierwszą i szukam dalej.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Co byście wybrały? 05.06.23, 15:14
      Szukalabym trzeciej, bliżej i dobrze płatnej.
      • alina460 Re: Co byście wybrały? 05.06.23, 15:30
        No, nie, nie ma takiej opcji. To jest miejsce, które jest jedyne w danym mieście.
    • mikams75 Re: Co byście wybrały? 05.06.23, 17:20
      To zalezy, co jest priorytetem - kasa czy czas. Jesli majac pierwsza prace moge spokojnie zyc, to wybieram te pierwsza. Jesli ciagle musze gdzies oszczedzac, to druga.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka