Dodaj do ulubionych

strupwafel z specjalna dedykacja dla

05.06.23, 06:12
tych, ktore byly na wiadomym spacerze/staly w kolejce do zamku/do zoo/jezdzilo w kolko metrem

ps
znajomi i przyjciele tez marszowali a, ze jedna z kolezanek snuje zawsze teorie spiskowe to troche sie martwilam i dla zajecie glowy popelnilam te oto wafle
Obserwuj wątek
    • berdebul Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 07:14
      A to nie był krajowy zjazd kół gospodyń wiejskich? big_grin

Wrzucisz przepis? Uwielbiam te wafelki. Jak mieszkałam w Holandii to był obowiązkowy punkt sobotniego targu😍
      • mysiulek08 Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 17:14
        zrob smile daj mi znac czy chociaz troche oryginal przypominaja smile
    • mysiulek08 Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 07:50
      no, tak, kola gospodyn, jak moglam zapomniec🤣

dokladnie ten przepis

www.marthastewart.com/1527545/marthas-stroopwafels

robilam pierwszy raz ale beda powtorki i modyfikacje, ciasto nakladalam lyzeczka a nie rekawem, chcialam mniejszy rozmiar i tu sie lepiej sprawdzi schlodzenie ciasta
      • krishka Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 07.06.23, 09:23
        mysiulek08 napisała:

> no, tak, kola gospodyn, jak moglam zapomniec🤣
        >
        > dokladnie ten przepis
        >
        > www.marthastewart.com/1527545/marthas-stroopwafels
        >
        > robilam pierwszy raz ale beda powtorki i modyfikacje, ciasto nakladalam lyzeczk
        > a a nie rekawem, chcialam mniejszy rozmiar i tu sie lepiej sprawdzi schlodzenie
        > ciasta
        >

Wszystko pięknie ładnie, tylko skąd ja wezmę koszerną sól wink
        • mysiulek08 Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 07.06.23, 17:05
          e tam, czepiasz sie 🤣🤣🤣
          sol zawsze pomijam, solone maslo uzywam 😝
    • thank_you Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 08:26
      Nazwa mało apetyczna tongue_out Ale rozumiem, ze Ty spędzałaś czas w licznym gronie gospodyń wiejskich, nie to co my, kilkoro spacerowiczów. 😅
      • mysiulek08 Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 08:37
        a mnie sie wlasnie podoba ten strup 😂

jak widac, spotkanie wiejskie bylo owocne 😝

ps
        krusetow sobie dokupilam 😊
        • thank_you Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 08:53
          Omg, co tym razem? 😄😄😄
          • mysiulek08 Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 09:20
            mniejsza owalna brytfanne, dwa garnki 20 i 24 cm srednicy, 'garnek ' do pieczenia chleba, a kilka foremek ( tortownice, kwadratowa do tarty) kupilam w PL, o ile gary bywaja u nas tansze, tak foremki oplaca mi sie kupic w PL i kolezanka przy okazji pakowania kocich przysmakow dorzuci do paczki foremki 😊
            foremki sa zarabiste
            • mysiulek08 Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 09:26
              czaje sie jeszcze na brytfanne do lazanii, ale nie chca ceny obnizyc 🤔
            • andace Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 17:58
              Który kupiłaś jako garnek do chleba?
              • mysiulek08 Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 18:09
                taki

www.lecreuset.pl/pl_PL/p/brytfanna-do-pieczenia-chleba-zeliwo/CI1301.html?

tylko niestety w promocji byl tylko czarny sad

dostawa jeszcze nie dotarla, miala byc w czwartek, potem w piatek, teraz widze, ze ' zawieszona' pewnie kurier trafic nie moze ale po co dzwonic czy uzyc whatsapp'a 🤬😡
                • andace Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 18:36
                  O! Widziałam to ostatnio w sklepie i nawet zastanawiałam się czy nie kupić (na zasadzie że takiego jeszcze nie mam) ale nie wiedziałam do czego to może mi się przydać 😉 chleb robiłam w zwykłym 24 cm garnku.

bardzo dziękuje, wrzucam na listę zakupów przy następnej wizycie w Outlecie - mąż ostatnio ogląda filmy na YouTube i zamówił sobie książkę o pieczeniu chleba to gadżet się przyda.
                  • mysiulek08 Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 18:43
                    to w sumie gadzet w stylu ' a co tam kupie sobie bo takiego jeszcze nie mam', bo oprocz pieczenia chleba to moze jeszcze do pieczenia jakiegos placka sie przyda i nic wiecej, gary sa bardziej uniwersalne

teraz pieke (glownie ciabaty z wzgledu na remont szczeki jednego wspoldomownika, ktory chce miekkie, lekkie pieczywo) w tym plaskim garnku

www.lecreuset.pl/pl_PL/p/garnek-gourmet-profesjonalny-zeliwo/CI1180.html
                    • andace Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 22:30
                      Mi podobał się kształt, nie wpadłam że to na chleb i myślałam żeby kupić bo fajnie będzie wyglądał na kuchence 🤔🤔

Ten płaski garnek mam i bardzo go lubię, używam regularnie do pieczenia ziemniaków, mięsa, frittaty czy szaszuki. I co ważne przeżył bez uszczerbku spalenie w nim mięsa, bitki wołowe z warzywam. Garnek domył się (znaczy mąż spalił więc mąż umył) bez problemu.

• andace Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 22:32
                        Mąż zapomniał o wyłączeniu piekarnika 😱🙄
                      • mysiulek08 Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 23:24
                        ja bez nabozenstwa wkladam do zmywarki, pod odmoczeniu oczywiescie smile
                      • mysiulek08 Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 23:35
                        tylko on nie bardzo kuchenkowy jest, taka taca z przykrywka wink
                        • andace Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 06.06.23, 21:39
                          Kuchenkę mam dużą to może stać w kąciku jako ozdoba bo, faktycznie wyglada nietypowo, w zasadzie sama pokrywka 🤔 do kompletu można postawić obok garnek do ryżu 😂 bo też specyficzny
                          www.lecreuset.nl/nl_NL/p/cocotte-every-in-geemailleerd-gietijzer/CI1110.html
                          • mysiulek08 Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 06.06.23, 22:43
                            na ten garnek do ryzu mam chrapke, ale u nas niedostepny sad

gary wczoraj dojechaly ale niestety bez gara do chleba 😫 tlumaczenie bylo dosc pokretne, niby na stanie byla jedna sztuka (w czarnym kolorze i w promocji) i przy kompletowaniu zamowienie okazalo sie, ze niby uszkodzony jest, wiec go nie wyslali, kase zwrocili a ramach przeprosin zalaczaja french presa 😡
                            w dalszej konwersacji, ze przeciez mogli wyslac inny kolor, no nie, nie mogli bo zamawialam czarny...
                            pytanie o inny kolor nawyrazniej ich przeroslo 🤬😡 albo french pres kosztowal ich mniej niz gar w innym kolorze w obnizonej cenie, nie ogarniam tego ale co poradzic
                    • andace Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 22:38
                      I czy przy okazji mogę prosić przepis na ciabatę? Może zmotywuje męża do pieczenia, on lubi miękkie, lekkie pieczywo.
                      • mysiulek08 Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 23:34
                        z przepisami na pieczywo to na bakier jestem smile, woda, maka, sol drozdze, oliwa 🤣

mniej wiecej tak
                        mojewypieki.com/przepis/ciabatta

z tym, ze do zaczynu dodaje lyzeczke miodu (mam cholernie dobry miod smile) i wole jak ciasto jest bardziej zwarte i mozna je ugniatac, zwijac, rolowac, skladac, wiec mniej takie jak pizze/fokacie tylko odrobine luzniejsze

a pieczenie w zeliwnym garnku
                        whiteplate.com/2018/12/chleb-z-garnka-zeliwnego-abc/

i to jest gwozdz programu smile z tym, ze pieke dluzej i nie zdejmujac pokrywki

ps
                        Eliza (Liska z forum Kuchnia smile) lubi dlugie elaboraty smile
                        • andace Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 06.06.23, 21:51
                          Dziękuje, myśle że mąż się skusi, miód też mamy niezły to skorzystam z sugestii.

Blog Elizy czytałam dawno, dawno temu ale poddałam się bo opisy mnie męczyły, nie do przebrnięcia.
                          pieczenie w żeliwnym garnku ogarnęłam, piekliśmy już w nich chleb, korzystaliśmy z przepisów na YouTube - ja jestem uzależniona od filmików Briana Lagerstorma a mąż jest fanem Ethana Chlebowskiego i jego rozważań o która mąka lepsza do pizzy (myśle że Księżniczka powinna nawiązać z nim dialog w komentarzach 😂🙄

Kanał Briana gorąco polecam takim jak ja tzn miło popatrzeć, nie ma bzdurnych dygresji i jak obejrzę film z gotowania to już nawet jeść nie muszę 😂 chociaż przyznam że z jego przepisów jak na razie jedzenie się udaje.
                          • mysiulek08 Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 06.06.23, 22:35
                            przyznaje, ze filmikow nie lubie, zdecydowanie wole czytanie smile

a, garnek nagrzewam i pieke termoobiegiem i dolna grzalka

tu wypiek z nowej brytfanny smile
            • thank_you Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 18:43
              Odlatujesz 😄😄😄😄
              • mysiulek08 Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 18:48
                a co bede sobie zalowac tongue_out i tak za dlugo czekalam, bo sie naczytalam, ze ciezko, ze nie do zmywarki
      • ursydia Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 09:01
        Wafle stroopwafel są fajne i bez obaw to nie strupywink, Holendrzy podwójne „oo”wymawiają jak dłuższe „o”a nie „u”. Ciastko w oryginale miało ok 10 cm i przed zjedzeniem przykrywało się nim kubek z kawą.
        • thank_you Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 09:08
          Ta w tytule nieapetyczna, oryginalna znam 😃 Te wafle są u nas gotowe do kupienia, kiedyś widziałam. smile
          • wapaha Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 09:13
            najlepsze są oryginalne holenderskie

( u nas "podróby" są w lidlu)
            • mysiulek08 Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 09:15
              a skad ja Ci wezme oryginalne ? tzn pewnie gdzies sa ale znajac zycie beda kosztowac miliony peso 🤦‍♀️
              • wapaha Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 10:22
                a nie nie- ja broń panie buk nie krytykuję twoich i ich smaku
                tak się tylko podzieliłam, po prostu lepszych nie jadłam wink

• mysiulek08 Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 17:04
                  wcale Cie o to nie posadzam smile to bylo w kontekscie, ze nie mam jak sprawdzic oryginalu

tzn chyba mam, bo znalazlam, ale naboga! nie zaplace 184 zlotych za paczke holenderskich wafli!
                  • wapaha Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 17:16
                    mysiulek08 napisała:

> wcale Cie o to nie posadzam smile to bylo w kontekscie, ze nie mam jak sprawdzic
                    > oryginalu
                    >
                    > tzn chyba mam, bo znalazlam, ale naboga! nie zaplace 184 zlotych za paczke hole
                    > nderskich wafli!
                    >

ojp..ale poszaleli ! big_grin
                    • mysiulek08 Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 17:35
                      taniej by wyszla przesylka od Ursydii 🤣🤣

czasami firmy maja takie odpaly, potem termin waznosci sie konczy i obnizka 80% tongue_out
                • andace Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 17:49
                  W Holandii w Lidlu bywają te same, jedyna różnica między supermarketowymi a świętymi jest taka że te supermarketowe (nieważne z jakiego marketu) maja jako główny składnik nadzienia syrop glukozowo-fruktozowy a nie cukier 🙄
                  • mysiulek08 Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 17:54
                    ok, ale chyba nie za 40euro za paczke 12 ciastek ? tongue_out
                  • mysiulek08 Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 18:14
                    no wlasnie, nadzienie
                    jakie jest? to jest tylko cienka warstwa karmelu? czy bardziej cos jak krowka? i to sa zawsze dwa wafelki sklejone?

w necie przepisy sa troche niejasne, czesc podaje drozdze czesc typowo kruche, ale masy z reguly jest na tyle duzo, ze wylazi z wafelkow

nie zebym sie przejmowala smile
                    • andace Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 18:41
                      Masa jest cienko posmarowana, nie wyłazi z wafelka, smarują 1 stronę i zlepiają. Jak jest świeży i ciepły to masa trochę kapie.
                      U mnie na dzielni na sobotnim hipsterskim targu jest stoisko z waflami, może nawet uda się zrobić zdjęcie jak smarują nadzieniem - świeże ale takie prawie 2 razy większe w obwodzie kosztują chyba ok 3 euro za sztukę.

Dla mnie to za słodkie, jestem w stanie zjeść 1/4 i mam dość bo sam wafelek jest bardzo słodki.
                      • mysiulek08 Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 18:46
                        bylabym wdzieczna za fote smile

hmm, 3 eurasy za 1 szt, to w sumie 40euro za 12 nie jest zle 🤣🤣 tyle, ze to marketowe wiec chyba nadal nie jestem gotowa tongue_out
            • malia Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 16:05
              lidlowe takie se, aldikowe o wiele lepsze
          • mysiulek08 Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 09:16
            strup sie z wizal z jakiegos watku, boogie chyba tak pisala
            • ursydia Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 10:36
              aaasmile
              mysiulku ja ci mogę wysłać strupki jeśli tylko chcesz ale mam dziwne wrażenie że twoje są lepsze od oryginału.
              Ale jak chcesz to wyślę!
              • mysiulek08 Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 17:07
                Ursydia, dzieki przewielkie 😘😘 ale nie, nie slij
                raz, ze sluzby moga chciec byc bardziej papieskie od papieza i sie przyczepia do 'zywnosci' a dwa koszty przesylek sa teraz takie, ze naprawde szkoda zachodu

😘
                • agiq_agiq Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 18:28
                  Te wafle można kupić w sklepach FlyingTiger aczkolwiek kiedyś byly moim zdaniem takie dokładnie jak holenderskie a teraz wydaje mi się że są jakieś suchsze.
                  • mysiulek08 Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 19:57
                    trzeba miec pod reka FlyingTiger 🤣🤣 ja na zadupiu konca swiata mieszkam tongue_out
                    • agiq_agiq Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 07.06.23, 18:23
                      Dlatego to była podpowiedź dla Krakowa na przykład, Ty to sobie sama napieczesz smile
                      • mysiulek08 Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 07.06.23, 18:38
                        Krakow i reszta nie musi uzywac soli wink
    • wapaha Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 08:29
      fajne..
      ale mam pytanie..

kupiłam orzeszkownicę
      pierwsze skorupki zrobione i zjedzone
      ale

one twarde są
      ( bez masy tym razem bo to było na próbe)

i pytanie-czy tak ma byc ?
      • mysiulek08 Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 08:38
        tak, robione z ciasta kruchego i wafelkowe sa 'twardawe' , taka ich uroda
        • wapaha Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 08:51
          ale aż takie chrupiące ?

i drugie pytanie - jak "sklejasz" skorupki ?
          czy one sklejają się przez wsadzenie do środka masy ?
          • thank_you Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 08:55
            Wkładasz masę do dwóch połówek, z jednej niech ciut wystaje i ściskasz, wtedy się łączy 😄
          • mysiulek08 Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 09:10
            tak chrupiace, szczegolnie te z ciasta na wafelki
          • mysiulek08 Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 17:13
            te wafelowe sa inne niz z kruchego ciasta, wlasnie jak wypieczony wafelek, mnie akurat o takie cos chodzilo, bo nie 'namaka' od nadzienia i nie robi sie zapychajace ciastko, tylko jest w sam raz 'na zab'
            • mysiulek08 Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 17:13
              *waflowe smile
      • thank_you Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 08:54
        Nieee, mają byc idealne - kruche ale wytrzymałe. Próbuj z proporcjami. U mnie orzeszkownica od zawsze w domu rodzinnym, przejęła ja siostra i ona musi robic nam orzeszki 😄😄😄 W szczegolnosci młodszej siostrzyczce 😄😄😄 Także uważaj wapaha w co sie wplatalas tym zakupem 😄
      • daniela34 Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 09:02
        Twarde nie, nawet przed włozeniem masy. Kruche tak.
        • wapaha Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 09:10
          teraz nie wiem czy twarde oznacza kruche : suspicious

to moje wspomnienie z dzieciństwa - zawsze o tym marzyłam a tu ematki pisały że to żaden problem

thank you - córa robiła i wyklinała na czym świat stoi tongue_out że coś innego do wlewania ciasta trzeba, że kiepsko się wyciagają itd
          mimo grożenia mi że następne ja będę robić- chce podejść jeszcze raz do nich-tym razem z masą

p.s.
          ślinka mi cieknie na samą myśl big_grin

• mysiulek08 Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 09:13
            forme trzeba przetrzec olejem, jak skorupki z kruchego to wyciaga sie te uparte np wykalaczka, a te wafelkowe wychodza 'platami', a po za tym trening czyni mistrza 😊
            • wapaha Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 09:15
              tak wyciągała płatami ( robiłam z przepisu który podałaś na forum ostatnio-wafelkowe zatem. a mogę pieknie prosić o przepis na kruche ?)\

i kolejne pytanie się nauswa
              a jak wyciagasz płatami to co robisz z obramówkami skorupek ? suspicious
              • mysiulek08 Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 09:24
                jak ostygna to skubie to co wystaje, szybko idzie, z kruchego obcinalam, resztki zamrazam, jak bedzie wieksza ilosc to w sam raz na spod sernika bedzie

kochana, ja juz zbieram sie do spania i nie chce mi sie z lozka wylazic do kompa, zeby przepis wkleic, pozniej ok?
                • wapaha Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 10:23
                  mysiulek08 napisała:

> jak ostygna to skubie to co wystaje, szybko idzie, z kruchego obcinalam, resztk
                  > i zamrazam, jak bedzie wieksza ilosc to w sam raz na spod sernika bedzie
                  >
                  > kochana, ja juz zbieram sie do spania i nie chce mi sie z lozka wylazic do komp
                  > a, zeby przepis wkleic, pozniej ok?
                  >

jasne kiss
                  • mysiulek08 Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 17:09
                    kostka masła, moze byc 200g
                    wanilia (cukier/pasta/ekstrakt)
                    2 jajka
                    400g maki
                    okolo 2lyzek maki ziemniaczanej
                    pol lyzeczki proszku do pieczenia
                    cukier puder okolo 100g (moze byc mniej)

maslo ucieram (miekkie) z cukrem (w robocie oczywiscie), wanilila, dodaje jajka
                    proszek, maka, z ciasta robi sie kula, do lodowki na noc i juz
                    potem robi sie kuleczki i piecze
                    • wapaha Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 17:17
                      kiss
                      • mysiulek08 Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 17:37
                        aaa, w trakcie ucierania masa maslanocukrowa z jajkami moze zwarzyc, nie przejmuj sie, po dosypaniu maki wszystko wraca do normy

jajka najlepiej w temp pokojowej tongue_out
                        • wapaha Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 18:04
                          zapisane !
          • daniela34 Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 09:15
            Kruche to takie które się -kruszy w zębach. Nie jest miękkie jak biszkopt czy ucierane, nie ugina się kiedy bierzesz w palce. Ale lekko naciśnięte zębami powinno się rozkruszyć. Jeśli trzeba mocno gryźć to jest twarde i coś poszło nie tak (mitem jest że kruche ciasto ma być twarde, czasem takie bywa w kiepskich cukierniach - że ma się problem, żeby widelczykiem odkroić kawałek tartaletki czy tarty).
          • thank_you Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 11:23
            Bo trzeba solidnie natłuścić za każdym razem. Ciasto ma byc po prostu kruche, tak jak w szarlotce czy tarcie. Zadzwonię potem do siostry i wezmę od niej przepis, to Ci tu wrzucę. Trzeba sie delikatnie obchodzić. A moze za długo piekła?

U nas masa jest z mleka w proszku - tego niebieskiego.

Orzeszki zawsze kojarzą mi sie z rodzinnymi imprezami. I „szyszki” które matka sklejała roztopionymi iryskami. ❤️
            • wapaha Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 15:12
              mi też kojarzą się z dzieciństwem
              piekła różnie-raz dłużej raz krócej
              mamy przepis bez niebieskiego mleka

dziękuję kiss
              • thank_you Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 19:08
                Przepis na ciasto do orzechów:

4 szklanki mąki
                250 g masła
                1 jajko
                1/4 szklanki cukru
                1 szklanka gęstej śmietany
                1/2 łyżeczki sody
                szczypta soli

Masa do orzechów
                250 g masła
                1 szklanka cukru
                1/4 szklanki wody
                1 łyżka kakao

Roztopić masło, dodać resztę składników, wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić. Po wystudzeniu dodać szklankę mleka w proszku.

Na 1 porcje ciasta - 1,5 porcji masy smile))
                • mysiulek08 Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 19:12
                  to jest taki mocno 'prawilny' przepis 🤣

ja poszlam dalej, bo te kruche skorupki sa jednak zamulajace

forum.gazeta.pl/forum/w,567,175967439,175967439,waflowe_orzeszki_dla_Danieli_i_nie_tylko_.html#p176080502
                  • thank_you Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 19:49
                    Oeeesuuu i po co ja tu wchodzilam.
                  • thank_you Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 20:57
                    Nie za bardzo rozumiem czym orzeszki mogą zamulać 😃
                    • mysiulek08 Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 21:00
                      orzeszek z ciasta kruchego plus klasyczne orzeszkowe nadzienie no jest takie 'zamulajace', szczegolnie jak skorupka zmieknie od nadzienia, nie tylko ja mam takie odczucia

zdecydowanie wolimy skorupki wafelkowe
                      • thank_you Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 21:02
                        No dobrze, wypróbuję, z czystej ciekawosci, bo orzeszki z wrzuconego przeze mnie przepisu są imho idealne i mogłabym zjeść ich kilogram. 😃
                        • mysiulek08 Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 23:37
                          nie mowie, ze nie sa dobre, tylko my wolimy mniej tresci ciastowej smile
                • wapaha Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 19:16
                  kiss
            • mysiulek08 Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 17:10
              wystarczy przesmarowac przed pierwszym pieczeniem, lekko pedzelkiem albo natluszczonym papierem (mowa o maszynce elektr) potem juz tluszcz z ciasta wystarczy
        • mysiulek08 Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 09:11
          twarde pojecie wzgledne 😊
          • wapaha Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 09:13
            mysiulek08 napisała:

> twarde pojecie wzgledne 😊
            >
            zboczeństwa !!
            • mysiulek08 Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 09:24
              🤣
    • andace Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 17:57
      Na spacerze w Wawie niestety nie bylam ale byli przejść się po Nowym Świecie i postać w kolejce do Zamku moi Rodzice.

Wyglądają świetnie, Twoje i Danieli zdjęcia i opisy/przepisy zawsze mnie stresowały bo chciałabym mieć taki talent kulinarny. Ale teraz traktuje to jak programy kulinarne, pooglądam sobie, poczytam przepisy i uznam nie ma szans żeby to zrobić wiec po co się stresować, obejrzę zdjęcia to prawie jakbym zjadła 😋😋
      • mysiulek08 Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 18:06
        nie wiem jak Daniela ale u mnie to geny tongue_out wszystkie kobiety ( i nie tylkoP) z rodziny swietnie gotowaly/piekly, jedne lepiej gotowaly niz piekly (np moja mamuska) albo odwrotnie (jedna z ciotek) smile
        z babcia 'stalam przy garach' jak tylko mogla do kuchenki siegnac, najlepsze zabawa to 'gotowanie' z prawdziwych produktow i babcia mi na to pozwala, ciapy niezle robilam tongue_out a ile garnkow przypalilam

na wlasne 10urodziny tort czekoladaowy upieklam smile

takze nie stresuj sie, tylko sie ciesz smile ze genu nie masz
        • andace Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 18:47
          Kobiety w rodzinie też gotujące, babcia sama makaron robiła, nie wspominając o zakwasie na żurek czy barszcz, mama też dobrze gotuje.
          Gotuję bardzo dobrze, ale głównie improwizuję bo nie mam cierpliwości i nie ogarniam precyzji w kuchni wiec przepisy na ciastka, chleby, ciasta to ciemna magia. Precyzyjna i dokładna to jestem w tabelkach w exelu 😂
          No i nie lubię „stać przy kuchni”, ma być szybko i łatwo więc stek tak, biszkopt nie 😉
          • mysiulek08 Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 19:59
            czyli gen masz slabo rozwiniety 🤣🤣
      • panna.nasturcja Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 19:16
        andace napisała:

> obejrzę zdjęcia to prawie jakbym zjadła 😋😋

I do tego nie tuczy, sam zysk smile
        • andace Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 19:20
          I dlatego bez stresu z przyjemnością oglądam te wszystkie cudne słodycze 😋😋 zajadając się naturalnym skyrem 😂
          • mysiulek08 Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 19:34
            ide dalej, robie ale nie jem tongue_out a dokladniej zjem np jednego makaronika czy wafla/orzeszka bo musze sprawdzic jak wyszlo i tyle z mojego jedzenia
            • panna.nasturcja Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 19:36
              To kto zjada całą resztę? O ile pamiętam masz tylko dwóch współmieszkańców, bo nie sądzę bykoty relektowały.
              • mysiulek08 Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 19:54
                juz kilka razy pisalam, czesc idzie na 'bezplatne rozdawnictwo', czesc po kosztach materialow bierze znajomy-ma palarnie kawy i mala pijalnie, ciasteczko do kawy jest gratis, albo rozliczamy sie w kawie

nie wypiekam tez ilosci hurtowych smile a do tee time ciacho musi byc koniecznie, deser po obiedzie, wieczorem pigulke trzeba czyms przegryzc, to i schodza wypieki smile
                • mysiulek08 Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 19:55
                  dlatego tez nie robie wypiekow 'nietrwalych' typu tiramisu czy sernikow na zimno (i tak nie lubimy)
                • panna.nasturcja Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 20:10
                  A, faktycznie, było o palarni kawym zapomniałam. Lubię takie malutkie ciasteczko do kawy mieć.
                  • mysiulek08 Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 20:28
                    z tym, ze nie zawsze jest to moje ciasteczko tongue_out

poza tym, jak wiesz, mam problem stopny (juz niedlugo!) i nie bardzo moge stope forsowac, wiec zeby nie tylko lezec na kanapie i czytac/oglada seriale, to sobie wypiekam tongue_out
                    poza tym co mozna wiecej przy takiej pogodzie? wink
                    • thank_you Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 20:55
                      Omg, jak moi przyjaciele. Wędzą, gotują, pieją jak w jakimś zakładzie przemysłowym a potem rozdają wszystko nam. 😃
                      • mysiulek08 Re: strupwafel z specjalna dedykacja dla 05.06.23, 21:04
                        ja tylko wypieki rozdaje smile np rozpieszczam mojego przystojniaka ortopede od kolana (kolana mam dwa, nie wiadomo kiedy moze byc potrzebny tongue_out) teraz nowy od stopy tez sie dobrze zapowiada (konowal nie zasluzyl na ciasteczka)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka