Dodaj do ulubionych

Edukacja domowa - alternatywa dla Szkoły w Chmurze

05.06.23, 20:20
Szkoła w Chmurze była do tej pory bezpłatna. W niedzielę zorganizowała spotkanie online, na którym rodzice zostali poinformowani o problemach finansowych w związku z obciętą na przełomie roku subwencją.
Na platformie pojawiły się deklaracje odnośnie wpłat. Przy czym rodzice zgłaszali, że nie można zadeklarować mniejszych kwot, bo pojawia się komunikat z prośbą o wyjaśnienie swojej sytuacji materialnej.
Kiedy sama sprawdziłam sobie co szkoła oferuje za poszczególne kwoty, okazało się, że najlepiej wpłacać 1000 zł miesięcznie, ale sugerowaną stawką jest 450 czyli tak naprawdę pełna kwota subwencji.

Dodatkowo okazuje się, że czesne nie ma być wpłacane na konto szkoły, ale fundacji Społeczeństwo.

Samo wprowadzenie czesnego nie stanowi dla nas problemu. Nie spodobała mi się jednak dziwna narracja i brak szczegółowych wyjaśnień, a założyciel szkoły w trakcie spotkania zrobił na mnie cóż... wrażenie cwaniaka.

Zaczęłam drążyć i znalazłam artykuł o faktycznych powodach obcięcia subwencji:

warszawa.wyborcza.pl/warszawa/7,54420,29240401,szkola-w-chmurze-po-kontroli-urzednicy-wielokrotnie-zawyzone.html
Byłam do tej pory przekonana o nagonce na Chmurę, wykreowanej przez przeciwników ED.

Ale nie znoszę, kiedy próbuje się mnie wykorzystywać czy tym bardziej robić ze mnie idiotkę.

Do końca nie zdecydowaliśmy, czy dziecko zostaje w Chmurze, czy wraca do systemu, ale w ED odkryliśmy sporo zalet (głównie elastyczność i czas na dodatkowe zajęcia plus brak stresu), więc zaczęłam się zastanawiać czy jest jakaś alternatywa. Dziecko mam samodzielne. Za Chmurą przemawia możliwość zaliczania przedmiotów online.

Grruu zdaje się pisała o czymś w rodzaju kooperatyw?

Będę wdzięczna za podpowiedzi i rady.
Obserwuj wątek
    • alex_vause35 Re: Edukacja domowa - alternatywa dla Szkoły w Ch 05.06.23, 20:29
      No cóż, pseudoedukacja, tylko kasa ma być prawdziwa big_grin.
      • georgia.guidestones Re: Edukacja domowa - alternatywa dla Szkoły w Ch 05.06.23, 20:50
        alex_vause35 napisała:

> No cóż, pseudoedukacja, tylko kasa ma być prawdziwa big_grin.
        >
        Pan od SwCh chce zbudować 7pietrowy budynek mieszkalny z ok setką lokali (smaczku dodaje fakt, że w willowej dzielnicy Wwy, ktorą ludzie zafajdaja gdzie bądź samochodami z braku miejsc parkingowych). Finansowanie oczywiście z pieniędzy za szkołę.
        • alex_vause35 Re: Edukacja domowa - alternatywa dla Szkoły w Ch 05.06.23, 20:55
          Pięknie, ciekawe czy naiwni przejrzą na oczy.
          • shellyanna Re: Edukacja domowa - alternatywa dla Szkoły w Ch 05.06.23, 21:01
            alex_vause35 napisała:

> Pięknie, ciekawe czy naiwni przejrzą na oczy.
            >

Sądząc po wpisach na grupach zamkniętych, nie. Czuję się trochę jak w sekcie - totalny brak refleksji i zero już nawet nie krytycyzmu, ale zdrowego rozsądku. Przestaję się dziwić, że ludzie kupują bez zastanowienia garnki za miliony monet, bo ktoś im powie, że są fajne.
            • szpil1 Re: Edukacja domowa - alternatywa dla Szkoły w Ch 05.06.23, 21:11
              shellyanna napisała:

> Czuję się trochę jak w sekcie -
              > totalny brak refleksji i zero już nawet nie krytycyzmu, ale zdrowego rozsądku.
              >
              >

A to nie ty w wątku o maturach broniłaś Szkoły w Chmurze jak niepodległości?
              • shellyanna Re: Edukacja domowa - alternatywa dla Szkoły w Ch 05.06.23, 21:26
                Owszem.
                Jak widać posiadam rozum i potrafię go używać. Do samej formy edukacji zastrzeżeń nie mam. Natomiast strzyżenie owiec, to już nie dla mnie.
          • skumbrie Re: Edukacja domowa - alternatywa dla Szkoły w Ch 06.06.23, 08:43
            >Pięknie, ciekawe czy naiwni przejrzą na oczy.

Nie przejrzą, hojnie wpłacają darowizny i publikują screeny przelewów. Za chwilę będzie tam pełno ochotników i ochotniczek.
            Stopień ogłupienia przeraża, ale Basia i Mariusz to idealiści, nie mogą dokładać z własnej kieszeni 🤦‍♀️
    • ggrr.ruu Re: Edukacja domowa - alternatywa dla Szkoły w Ch 05.06.23, 20:34
      Nie mam pojęcia o edukacji w Poznaniu. Kooperatywa może mieć postać bardzo oddolną na zasadzie swobodnego stworzysz dnia kilku rodzin, albo bardziej sformalizowaną. Są też szkoły demokratyczne, ale mnie ta idea nie odpowiada. Tak czy inaczej szukaj pod hasłem: kooperatywa edukacyjna, wolna szkoła, szkoła alternatywna, mikroszkoła. Możesz też zobaczyć czy w Waszej okolicy działa Montessori mountain school. Niestety więcej nie potrafię Ci doradzić. Nie wiem tez, czego dokładnie oczekujesz. Czy chcecie "klasyczną" ed czyli dziecko uczy się samo w domu, czy raczej żeby córka miała spotkania w grupie, ale formalnej ed czyli bez wszystkich rygorów szkoły
      • shellyanna Re: Edukacja domowa - alternatywa dla Szkoły w Ch 05.06.23, 20:43
        Szczerze? Najbardziej chyba forma egzaminów jest dla nas istotna.
        Dziecko i tak uczy się samo. Ma płatne zajęcia z części przedmiotów - część, żeby utrwalać wiedzę, część żeby poszerzać poza podstawą programową. Kolegów ma niezwiązanych ze szkołą. Kontakt z rówieśnikami ma.
        • ggrr.ruu Re: Edukacja domowa - alternatywa dla Szkoły w Ch 05.06.23, 20:47
          To uderzaj do Montessori mountain school, mają bardzo dobrze zorganizowane egzaminy o duże doświadczenie, a dojechać na sam egzamin możecie nawet kawałek dalej
          • shellyanna Re: Edukacja domowa - alternatywa dla Szkoły w Ch 05.06.23, 20:49
            Dzięki. Już sprawdzam.
        • biala_ladecka Re: Edukacja domowa - alternatywa dla Szkoły w Ch 05.06.23, 22:16
          A dlaczego po prostu nie zapiszecie sie do w miare najblizszej szkoly, ktora przyjmuje uczniow z ed? Bo rozumiem, ze chodzi o logistyke egzaminacyjna?
          Dlaczego to musi byc jakis twor szkolopodobny?
          • shellyanna Re: Edukacja domowa - alternatywa dla Szkoły w Ch 05.06.23, 23:06
            Z prostej przyczyny - nie jesteśmy rodziną, której blisko do ED.
            Totalnie nie ten typ i nie ten standard.
            Pomysł ED powstał u nas na szybko i bez większego rozeznania w temacie. Traktowaliśmy to jako przejściową formę edukacji. Ale się sprawdził nadzwyczaj dobrze. W tym jednym przypadku.
            Dla pozostałego potomstwa nie wyobrażam sobie takiej opcji - z różnych powodów.
            • biala_ladecka Re: Edukacja domowa - alternatywa dla Szkoły w Ch 05.06.23, 23:10
              Nie rozumiem.
              Czym się rózni bycie w ed w zwykłej szkole od bycia w ed w chmurze, kooperatywie, monetssori, moraczu, whatever? Tak samo uczeń uczy się w domu.
              • tiffany_obolala Re: Edukacja domowa - alternatywa dla Szkoły w Ch 06.06.23, 01:05
                Uczeń uczy się w domu, ale szkoła zapewnia organizacje egzaminów, konsultacje nauczycieli, wycieczki, integrację, wsparcie specjalistów, sekretariat i setki innych drobiazgów. Szkoła tzw. przyjazna lepiej zna prawo oświatowe związane z ED, a jej egzaminatorzy mają doświadczenie w przeprowadzaniu egzaminów klasyfikacyjnych.
                • biala_ladecka Re: Edukacja domowa - alternatywa dla Szkoły w Ch 06.06.23, 07:25
                  Ale szkoła przyjazna, nie oznacza, że musi być na drugim końcu świata. W normalnych szkołach publicznych też są dzieci z ed. Mają sekretariat, egzaminy, konsultacje, a nawet zdarza się ta integracja.
                  • tiffany_obolala Re: Edukacja domowa - alternatywa dla Szkoły w Ch 06.06.23, 08:16
                    A jednak jakoś tak to działa, że ludzie wolą jeździć przez pół Polski, zamiast iść do najbliższej publicznej. Im starsze klasy, tym bardziej. W publicznej najczęściej uczeń ed jest wrzodem na kalesonach, przyjazna jest zwykle tworzona specjalnie dla ed. I przed obniżka dotacji większość była bezpłatna.
                  • laurielle Re: Edukacja domowa - alternatywa dla Szkoły w Ch 06.06.23, 08:48
                    W rejonowce czesto nauczyciel daje dziecku z podstawowki 6-8 sprawdzianow (ktore klasa pisala przez 45 minut kazdy) do napisania w 4-5 h. Egzamin trwa dluzej niz matura, a dziecko i tak nie ma szansy sie wyrobic na 5, co nauczyciel traktuje jako dowod na to, ze w procesie nauczania jest absolutnie niezbedny. Jesli ED, to tylko w szkole przyjaznej, w ktorej nauczyciele nie traktuja decyzji o ED jako osobistej zniewagi i kwestionowania sensu ich studiow. Wiesz, dlaczego ludzie jezdza przez pol kraju na egzaminy? Bo w rejonowce juz byli.
    • palacinka2020 Re: Edukacja domowa - alternatywa dla Szkoły w Ch 05.06.23, 20:54
      Te kooperatywy wymagaja ogromnego zaangazowania organizacyjnego. Trzeba znalezc miejsce, czesto tez nauczyciela, znalezc grupe dzieci, ustalic jakis grafik, brrrr. Jest tego duzo na grupach na fb o edukacji domowej. Mam wrazenie ze tam nikt nie uczy sie w domu tylko organizuje grupy.
    • mia_mia Re: Edukacja domowa - alternatywa dla Szkoły w Ch 05.06.23, 21:09
      Poszło szybciej niż myślałam, kilka dni pisałam, że teraz dobrowolna składka, a za jakiś czas obowiązkowa i to wyższa. Myślałam, że ten czas to jednak w miesiącach się będzie liczyć, a nie dniachwink
      • shellyanna Re: Edukacja domowa - alternatywa dla Szkoły w Ch 05.06.23, 21:28
        Ja bym słowem nie pisnęła na temat obowiązku czesnego, gdyby rozliczenia były jasne i przejrzyste, a samo czesne przekazywane byłoby na konto szkoły, nie fundacji od której Szkoła kupuje co miesiąc dostęp do platformy.
        • mia_mia Re: Edukacja domowa - alternatywa dla Szkoły w Ch 05.06.23, 21:47
          Patrząc na działalność tego tworu z boku od razu było widać jaki jest model biznesowy, czyli zgarnąć subwencję jak najmniej dając w zamian, ponosząc jak najniższe koszty, za to oferując świadectwa i promocję niezależnie od poziomu wiedzy, żeby klienci byli zadowoleni.
          Podejrzewam nawet, że opłaty pojawiłyby się niezależnie od obniżenia subwencji, taka darmowa próbka, bo ci, którzy będą chcieli wrócić do swoich liceów będą mieli z tym problem i w pewnym sensie są skazani na chmurę.
          • shellyanna Re: Edukacja domowa - alternatywa dla Szkoły w Ch 05.06.23, 22:10
            Z tym poziomem wiedzy to nie do końca, bo znam takich uczniów, którym zależało tylko na przejściu z klasy do klasy i takich, którzy zdawali na 6 i 5 i faktycznie byli ambitni i im zależało.

Uczniom w klasach licealnych faktycznie nie zazdroszczę. Dobrego wyjścia z tej obecnej sytuacji za bardzo nie mają.
            • mia_mia Re: Edukacja domowa - alternatywa dla Szkoły w Ch 05.06.23, 22:31
              Chmura daje dobre świadectwo każdemu, niespecjalnie ich interesuje czy stoi za tym wiedza czy nie, dlatego taki był popłoch jak pojawiło się ryzyko egzaminów zewnętrznych.
              Oczywiście wśród uczniów z pewnością są takie dzieci, które mają wiedzę i zasłużone oceny, ale jak ktoś opowiada jak wspaniałe jest w chmurze, bo w zwykłej szkole miał zagrożenia, a tu piątki od góry do dołu, to jednak chyba każdemu musi to dać do myślenia na temat tego jak tam są wystawiane oceny.
        • samawsnach Re: Edukacja domowa - alternatywa dla Szkoły w Ch 05.06.23, 22:34
          shellyanna napisała:

> Ja bym słowem nie pisnęła na temat obowiązku czesnego, gdyby rozliczenia były j
          > asne i przejrzyste, a samo czesne przekazywane byłoby na konto szkoły, nie fund
          > acji od której Szkoła kupuje co miesiąc dostęp do platformy.
          >
          A to ty byłaś autorką posta o potrzebie transparentnych rozliczeń, który wyleciał z grupy Rodzice Dzieci w Chmurze ( czy jakoś tak)?
          • shellyanna Re: Edukacja domowa - alternatywa dla Szkoły w Ch 05.06.23, 22:42
            Ja się na grupie nie wypowiadam.
            Natomiast poraziło mnie, że widziałam dokładnie dwa posty (nie śledzę wszystkiego) z merytorycznymi pytaniami - w tym jeden z kwotą 250 zł / za dostęp do platformy ( przez ten post zaczęłam szukać informacji, czy tak faktycznie jest) i drugi z pytaniem dlaczego czesne ma być wpłacane na konto fundacji, a nie szkoły - nie miałam pojęcia o tym, że tak jest (przy składaniu deklaracji nie zauważyłam tej informacji) i na żaden z tych postów nie było odpowiedzi ze strony szkoły.

Serio kasują posty?!
            • samawsnach Re: Edukacja domowa - alternatywa dla Szkoły w Ch 05.06.23, 22:56
              To ja akurat tego nie widziałam, ale widziałam post matki, który wyleciał- pisała o tym, że kwota spora, ale do przejścia, tylko że brakuje przejrzystych informacji na co te pieniądze są ( będą) przeznaczane. Szybciutko zniknął, a potem ktoś napisał, że usunięty. Choć równie dobrze mogła zrobic to sama, bo w komentarzach mocno została przeczołgana za ciekawość.
              • shellyanna Re: Edukacja domowa - alternatywa dla Szkoły w Ch 05.06.23, 23:00
                Dzięki Twojemu postowi sprawdziłam jeszcze raz i czesne ma być jednak przekazywane wg moich screenów z postów na grupie, na fundację Szkoła w Chmurze, a nie fundację Społeczeństwo. Pytanie tylko jak sprawdzić, czy faktycznie nr konta podany do przelewów to nr fundacji Szkoła w Chmurze, a nie fundacji Społeczeństwo?
                • conena Re: Edukacja domowa - alternatywa dla Szkoły w Ch 06.06.23, 09:40
                  shellyanna napisała:

> Dzięki Twojemu postowi sprawdziłam jeszcze raz i czesne ma być jednak przekazyw
                  > ane wg moich screenów z postów na grupie, na fundację Szkoła w Chmurze, a nie
                  > fundację Społeczeństwo. Pytanie tylko jak sprawdzić, czy faktycznie nr konta po
                  > dany do przelewów to nr fundacji Szkoła w Chmurze, a nie fundacji Społeczeństwo
                  > ?
                  >

najłatwiej tutaj:
                  www.podatki.gov.pl/wykaz-podatnikow-vat-wyszukiwarka
                  i po numerze NIP wyszukaj. Fundacja Społeczeństwo ma 4 numery rachunków bankowych ujawnione, ta druga Fundacja ma zakopany głębiej NIP, nie chce mi się szukać.
            • arwena_111 Re: Edukacja domowa - alternatywa dla Szkoły w Ch 06.06.23, 08:02
              O to czesne na konto fundacji to akurat bym się nie czepiała. Fundacja jest organem założycielskim szkoły i ją prowadzi ( sprawdź statut ). Większość szkół prywatnych czy społecznych jest prowadzonych przez fundacje czy stowarzyszenia. Na ich konto ( subkonto dla szkoły ) wpłaca się czesne.
              Nie wiem jak teraz, ale kiedyś dobrze opisane wpłaty ( np darowizna na cele statutowe ) można było odliczyć od dochodu w zeznaniu rocznym ( 6% ). Często w statucie Fundacja miała, że za taką darowiznę możesz korzystać z tego i tego.
              Potem to częściowo ukrócili, ale zwyczaj prowadzenia szkół przez fundacje pozostał.
              • shellyanna Re: Edukacja domowa - alternatywa dla Szkoły w Ch 06.06.23, 08:07
                Dzięki Arwena. Takich wyjaśnień mi brakuje.
          • shellyanna Re: Edukacja domowa - alternatywa dla Szkoły w Ch 05.06.23, 22:53
            Eeee... sprawdziłam.. posty wiszą. Tyle, że bez reakcji Chmury.
    • mysiaapysia Re: Edukacja domowa - alternatywa dla Szkoły w Ch 05.06.23, 21:19
      Mój syn już czwarty rok czyli od 5. do 8. klasy SP na ed przy szkole w naszym mieście. Ta akurat szkoła ma już spore doświadczenie z ed, dobry kontakt, grafik egzaminów rocznych do wyboru terminów, angażuje uczniów z ed w konkursy wojewódzkie i ogólnopolskie. Jeśli chodzi liceum to część uczniów popołudniowej szkoły muzycznej, do której uczęszczają moje dzieci jest zapisanych na ed do jednego z prywatnych liceów w naszym mieście, nawet zadowoleni.
      • mysiaapysia Re: Edukacja domowa - alternatywa dla Szkoły w Ch 05.06.23, 21:20
        No i w obu przypadkach chociaż szkoła prywatna, to nic się nie płaci za ed.
    • laurielle Re: Edukacja domowa - alternatywa dla Szkoły w Ch 05.06.23, 22:17
      Moje starsze dziecko 3 lata bylo w Moraczu, wlasnie go konczy. Bardzo dobra szkola. Maly minus za wyjebongo jakie maja na konkursy, ale ogolnie bardzo polecam.
    • tiffany_obolala Re: Edukacja domowa - alternatywa dla Szkoły w Ch 06.06.23, 01:01
      Poczytaj grupę na FB "edukacja domowa". Tam gdzieś jest przypięta lista szkół przyjaznych. Na pewno gdzieś w miarę blisko Poznania będzie MMS, poszukaj też poznańskiej grupy Szkoły Benedykta - jeśli jest grupa, to egzaminy moga być organizowane na miejscu i nie trzeba jeździć do Warszawy. Do Moracza ludzie potrafią jeździć z całej Polski, robią sobie takie minisesje po 2-3 egzaminy. Chmura jako jedna z nielicznych pozwalała na egzaminy online, większość szkół jednak wymaga osobistego stawiennictwa.
      MMS na poziomie liceum ma świetne projekty: LED i OpenSpace. Nie wiem, czy dadzą radę je prowadzić przy obniżonej subwencji.
    • paszczakowna1 Re: Edukacja domowa - alternatywa dla Szkoły w Ch 06.06.23, 08:30
      shellyanna, Szkoła w Chmurze ma obcięte (faktycznie drastycznie) subwencje nie z powodu kontroli Ratusza (przynajmniej nie bezpośrednio), tylko decyzji Czarnka, który tak sformułował algorytm przydzielania subwencji, by uderzyć głównie w nich (i ewentualnie inne duże szkoły nastawione na edukację domową). Dostają teraz 0,2 subwencji na ucznia (każdego oprócz 200, na 200 jest 0,8), co daje jakieś 110 zł na miesiąc i faktycznie może im nie spinać się z kosztami (pomijając mizerię egzaminów, jednak mają tę platformę, zatrudniają nauczycieli itd). Oczywiście chodzi głównie o to, że nie przynosi założonych dochodów (i ni czorta to co oferują nie kosztuje ich 450 zł), ale fakt faktem, że 110 zł to jest mało.

Tu możesz poczytać: www.portalsamorzadowy.pl/edukacja/subwencja-na-uczniow-w-edukacji-domowej-po-nowemu-resort-podaje-wzor,428106.html

To, że cwaniakują (obniżkę dostali z poziomu 0,6 podstawy, więc niech nie opowiadają, że czterokrotną - trzykrotną, co i tak jest dużo), to inna sprawa. A informację mają tak wspaniałą, że o projekcie wpłat dowiedziałam się od ciebie.

Alternatywy możesz zobaczyć (niepełna lista), m. in. tu: edukacjadomowaplus.pl/o-ed/szkoly-przyjazne-ed/

Małe szkoły, które mają tylko małą część uczniów w edukacji domowej nie dostały po kieszeni, więc nie powinny brać czesnego.
      • hanusinamama Re: Edukacja domowa - alternatywa dla Szkoły w Ch 06.06.23, 08:48
        Oni w zeszłym roku dostali grubą kasę, częśc z tego nie szłą tam gdzie powinna. Podejrzewam ze ktos na tym grubo zarobił.
        Tak zatrudniają nauczycieli ale jednak nie tak jak zwykła szkoła , nie tylu (w przeliczeniu na uczniów) i przede wszystkim okazuje się ze na śmieciówkach.
        Nie płaca za budynki, za media, za wszystko co jest związane z funkcjonowaniem szkoły stacjonarnej a kase na ucznia dostawali taką samą. I nagle im się nie spina.
        Tak gruba kasa wypłyneła.
        • paszczakowna1 Re: Edukacja domowa - alternatywa dla Szkoły w Ch 06.06.23, 10:45
          > Nie płaca za budynki, za media, za wszystko co jest związane z funkcjonowaniem szkoły stacjonarnej a kase na ucznia dostawali taką samą.

Ściśle rzecz biorąc, dostawali 60% tego co na ucznia w szkole stacjonarnej.
          • hanusinamama Re: Edukacja domowa - alternatywa dla Szkoły w Ch 06.06.23, 12:11
            Poproszę o źródło twoich informacji
            • tiffany_obolala Re: Edukacja domowa - alternatywa dla Szkoły w Ch 06.06.23, 12:51
              Na 2021 rok to było 0,6 (rozporządzenie MEN w sprawie sposobu podziału części oświatowej subwencji ogólnej dla jednostek samorządu terytorialnego w roku 2021), na 2022 było 0,8 (rozporządzenie MEN... w roku 2022), gwałtowna zmiana w 2023 była szokiem.
      • skumbrie Re: Edukacja domowa - alternatywa dla Szkoły w Ch 06.06.23, 08:49
        10 000 uczniów x 110 zł MIESIĘCZNIE = 1 100 000 zł MIESIĘCZNIE

To ile ta szkoła ma kosztów, że jej nie wystarcza? Serio taka naiwna jesteś?
        • ichi51e Re: Edukacja domowa - alternatywa dla Szkoły w Ch 06.06.23, 09:02
          I tu mówimy tylko o kwocie bazowej A. Na kazde dziecko z orzeczeniem subwencja bez zmiany a Chmura miała/ma system w którym polowe tej subwencji dzieciom zabierała i wrzucała w koszty platformy (nie dając nic ekstra)
          • skumbrie Re: Edukacja domowa - alternatywa dla Szkoły w Ch 06.06.23, 09:08
            Zgadza się, o uczniach z orzeczeniem nawet nie wspominam, bo nie wiem, ile ich jest.
            Ale chmurzanie dzielnie płacą,, bo chmurką uratowała ich dzieci.
          • aga_sama Re: Edukacja domowa - alternatywa dla Szkoły w Ch 06.06.23, 11:49
            wpływy z subwencji na dzieci z orzeczeniem mogły być duuuuużo wyższe niż z subwencji bazowej. W chmurze jest bardzo dużo dzieci z najwyższą wagą subwencyjną. Mnie bardzo bulwersuje zabieranie tej połowy dotacji nie wiadomo na co, ale bez przekąsu i szczerze mogę napisać, że niektórym rodzicom chmura uratowała dzieci. Wszyscy teraz liczą chmurze kasę, dla mnie ich wałki są problemem, ale większym problemem jest fakt, ża aż tylu rodziców zabrało dzieci ze szkoły systemowej do tego tworu, przy czym powodem nie był zachwyt nad ED, ale głębokie rozczarowanie rozpadającą publiczną edukacją. I nikt nie pochyli się nad przyczynami tego, że w chmurze jest tak wiele dzieci szczególnie tych z orzeczeniami. Nikt nie zapyta dlaczego, czego zabrakło lub czego było za dużo w zwykłych szkołach dla tych dzieci...
            • mia_mia Re: Edukacja domowa - alternatywa dla Szkoły w Ch 06.06.23, 11:56
              Wielu rodziców zgodziło się na chmurę, żeby mieć swój święty spokój, nikt ich nie wzywa do szkoły, bo dziecko, bije i pije, nie trzeba się martwić czy zda, zmuszać do nauki, pilnować obecności, nie myślą jak to się skończy, bo zakładają, że jakoś to będzie, a teraz w końcu święty spokój. Nie cała migracja do tego tworu to skutek beznadziejnego systemu edukacji.
              • hanusinamama Re: Edukacja domowa - alternatywa dla Szkoły w Ch 06.06.23, 12:33
                Nie napiszę co myslę o tym co tu napisałaś..bo brzydko bym musiała pisać.
                Nie, w chmurze nie są agresorzy, pijące dzieci i dzieci rodziców mających wywalone na nauke
                W większosci sa tam dzieci, dla których szkoła stacjonarna była złym miejscem bo np same doświadczyły przemocy a szkoła nie reagowała.
                Sama znam dziewczynę z LO, bardzo zdolną któej ED dało bardzo duzo. Zyczyłabyś sobie tak zdolnego i pracowitego dziecka.

I zgadzam się ze problem jest w tym, ze masa rodziców zabiera dzieci ze szkoły jako instutucji, bo często ta szkoła szkodzi dzieciom. Tu jest głowny powód.
                • mia_mia Re: Edukacja domowa - alternatywa dla Szkoły w Ch 06.06.23, 12:47
                  Ochłoń i przeczytaj jeszcze raz, napisałam, że dla wielu rodziców to też święty spokój, w tym dla tych, które w szkole sprawiały problemy. W innym miejscu w tym wątku pisałam, że jestem pewna, że wśród uczniów są także tacy, którzy zasługują na dobre oceny, które dostają. Nigdy nie wrzucalabym 11.000 dzieci i to w różnym wieku do jednego worka, bo to tak jakby powiedzieć, że w małym mieście wszyscy są tacy sami i sprowadzili się do niego z jednego powodu.
                  Natomiast i chmurowicze mówią dlaczego się tam znaleźli (różne powody) i rodzice w komentarzach piszą o swoich odczuciach i oczywiście pewnych rzeczy nikt nie pisze wprost, ale czasem nie trzeba.
              • aga_sama Re: Edukacja domowa - alternatywa dla Szkoły w Ch 06.06.23, 20:00
                Nie wiem, nie znam osób, które przeniosły swoje dzieci do chmury z powodów jak piszesz: " żeby mieć swój święty spokój, nikt ich nie wzywa do szkoły, bo dziecko, bije i pije..." Znam rodziców dzieci w kryzysie psychicznym, z depresją, po samookaleczeniach, dla których jak piszesz nie jest ważne, czy dziecko zda, nie chcą "zmuszać do nauki, pilnować obecności, nie myślą jak to się skończy, bo zakładają, że jakoś to będzie, a teraz w końcu święty spokój." Bo to faktycznie nie jest ważne - po odratowaniu dziecka, które się cięło, po doświadczeniach przemocy ze strony rówieśników czy permanentnego poniżania prze nauczycieli. Święty spokój dla tego dzieciaka i rodziny jest w takich momentach bezcenny.
                A jak jeszcze to dziecko ma orzeczenie, za którym idzie największa dotacja, a rodzina nie śpi na kasie, to możliwość przeznaczenia połowy tej dotacji na prywatne terapie jawi się często jako najlepsza droga. Bo państwowy system edukacji nie ma takim dzieciom do zaoferowania, a darmowe długotrwałe wsparcie psychiatryczne i terapeutyczne nie istnieje. Z ostatnich tygodni: jedni znajomi co tydzień zabierają dziecko ze szpitala psychiatrycznego na przepustkę, żeby je zawieźć na prywatną terapię do specjalistki od konkretnego problemu (wstaw sobie np. wybrane zaburzenie odżywiania) bo na oddziale psychiatrycznym nikt się na tym nie zna... Inni probowali bezskutecznie znaleźć wsparcie dla pracowitej i wrażliwej córki, którą przerosła presja ze strony szkoły i rówieśników, więc zawieźli ją do prywatnego szpitala psychiatrycznego - 14 tyś za 2 tygodnie.
                Więc tak - ja doskonale rozumiem rodziców, którzy chcą mieć "święty spokój". nie zmienia to faktu, że dalej mam potężne wątpliwości na co chmura wydaje połowę dotacji uczniów z najwyższą wagą subwencyjną, chociaż zarzuty czy proby straszenia rodziców przez prezydentkę Karnowską są hmmmm momentami przesadzone.
            • skumbrie Re: Edukacja domowa - alternatywa dla Szkoły w Ch 06.06.23, 12:18
              > ża aż tylu rodziców zabrało dzieci ze szkoły systemowej do tego tworu, przy czym powodem nie był zachwyt nad ED, ale głębokie rozczarowanie rozpadającą publiczną edukacją.

Tudzież przekonanie, że w Chmurze bombelki zdadzą na pewno, wysiłek zerowy i zdalne egzaminy. To nie jest pierwsza szkoła ed, tyle że do innych trzeba dojechać i na egzaminie wykazać się wiedzą, a nie czytaniem notatek.
        • paszczakowna1 Re: Edukacja domowa - alternatywa dla Szkoły w Ch 06.06.23, 10:55
          Nie sądzę, bym była "naiwna". Po prostu wiem, ile pewne rzeczy kosztują. (Wiem, każdemu się wydaje, że portale i własność intelektualna nic nie kosztują i powinny być za darmo). Jestem w stanie uwierzyć, że im się przestało spinać, zwłaszcza że zrobili bardzo duży nabór.

Oczywiście zanim uderzyli o pieniądze, powinni przedstawić rozliczenia.
          • hanusinamama Re: Edukacja domowa - alternatywa dla Szkoły w Ch 06.06.23, 12:35
            No wiec nie przedstawili na ty wierzysz im na słowo? Piszą ze zatrudniają 200 osób..teraz sie okazuje za na jakies umowy zlecenia, na smieciówki, na częsci etatu...czyli jednak nie 200 pełnych etatów nauczycielskich?
            Nie ma mozliwosci aby ta platforma tyle kosztowała.
            • mia_mia Re: Edukacja domowa - alternatywa dla Szkoły w Ch 06.06.23, 12:51
              W tych 200 zapewne są także wolontariusze z pasją, którzy chcą zmieniać edukację (na ich stronie są i takie oferty „pracy”). Przy niektórych ofertach podane są proponowane stawki, każdy może sobie ocenić czy atrakcyjne.
              • georgia.guidestones Re: Edukacja domowa - alternatywa dla Szkoły w Ch 06.06.23, 12:56
                mia_mia napisał(a):

> W tych 200 zapewne są także wolontariusze z pasją, którzy chcą zmieniać edukacj
                > ę (na ich stronie są i takie oferty „pracy”). Przy niektórych ofertach podane s
                > ą proponowane stawki, każdy może sobie ocenić czy atrakcyjne.
                Czyli informacja na ich stronie że wolontariat ma charakter dorywczy, est, w/g tego co piszesz wyjatkowo bezczelnym łgarstwem. Np jeden semestr czy cały rok szkolny to nie jest praca dorywcza.
                Bo do tej pory uważałam, że prędzej jakies mlode osoby np poprowadzą im social media przez dwa tygodnie, żeby wpisać cokolwiek do cv, które robią w okolicach matury.
                • ania739 Re: Edukacja domowa - alternatywa dla Szkoły w Ch 06.06.23, 19:15
                  miasta.tokfm.pl/miasta_tokfm/7,185051,29842177,szkola-w-chmurze-w-tarapatach-zwolniono-czesc-nauczycieli.html?fbclid=IwAR3r-DtD2RQ4V63ux6l2TQObxsJsMI0VQbLazdKVreHpE03xnmoYMAI0ZJ4
                  • mia_mia Re: Edukacja domowa - alternatywa dla Szkoły w Ch 06.06.23, 19:43
                    Wychodzi na to, że z samych subwencji mają średnio ponad 4 mln miesięcznie za ostatnie 2 lata, niezły budżet przy niewielkich kosztach.
                  • georgia.guidestones Re: Edukacja domowa - alternatywa dla Szkoły w Ch 06.06.23, 20:07
                    ania739 napisała:

> miasta.tokfm.pl/miasta_tokfm/7,185051,29842177,szkola-w-chmurze-w-tarapatach-zwolniono-czesc-nauczycieli.html?fbclid=IwAR3r-DtD2RQ4V63ux6l2TQObxsJsMI0VQbLazdKVreHpE03xnmoYMAI0ZJ4
                    Do mnie się podpinasz, po co? Wolontariuszy jakby jednak się nie zwalnia, a jeśli już nie to nie mają z tego tytułu roszczeń.
        • mia_mia Re: Edukacja domowa - alternatywa dla Szkoły w Ch 06.06.23, 11:50
          Na 100% w grę wchodzą dużo większe kwoty, to jest fundacja, więc darowizny, prowadzenie działalności zarobkowej i diabli wiedzą do jeszcze.
    • skumbrie Re: Edukacja domowa - alternatywa dla Szkoły w Ch 06.06.23, 08:40
      Serio, dopiero teraz odkryłam, że Chmura to szemrany interes i nie jest jedyną placówka, do której możesz zapisać dziecko w ed?
      Grubo...
    • ichi51e Re: Edukacja domowa - alternatywa dla Szkoły w Ch 06.06.23, 08:41
      Nie będzie teraz łatwo bo wszystkim dotacje obcięto. Najbardziej znane szkoły to Benedykt i Moracz ale one tez są duze wiec nie wiem jak z naborem nowych uczniów. Egzaminy online maja pojedyncze szkoły bo ministerstwo wydało przykaz ze egzaminy musza być stacjonarne - co chmura zlała. W przyszłym roku się na pewno za to wezmą wiec nie ma co liczyć.
      • hanusinamama Re: Edukacja domowa - alternatywa dla Szkoły w Ch 06.06.23, 08:45
        Nie wszystkie tylko część. Ja sie nie dziwie ze Warszawa nie chce płacić za dzieci z całej polski.
        Poza tym kpina, ze na dziekco uczące sie w domu przed kompem idzie taka sama kasa jak na dzieci w placókach.\
        Chyba szkoła w chmurze przebimbała tą kasę
        • paszczakowna1 Re: Edukacja domowa - alternatywa dla Szkoły w Ch 06.06.23, 10:58
          > Ja sie nie dziwie ze Warszawa nie chce płacić za dzieci z całej polski.

Warszawa też zmyśla - z tego co wiem, problem dotyczy tylko uczniów zgłoszonych po 30 września. Na przyjętych w normalnym trybie dostaje subwencje.

> Poza tym kpina, ze na dziekco uczące sie w domu przed kompem idzie taka sama kasa jak na dzieci w placókach.

Nie, nie idzie i nie szła. Szło 60%, teraz 80% dla małych szkół (trzeba dobrze zrobić szkołom katolickim) i 20% dla reszty (upraszczając, algorytm jest bardzie skomplikowany).
    • hanusinamama Re: Edukacja domowa - alternatywa dla Szkoły w Ch 06.06.23, 08:44
      Mnie fascynuje co oni z kasą zrobili? Tyle milionów dostali.
      • n-ell Re: Edukacja domowa - alternatywa dla Szkoły w Ch 06.06.23, 09:06
        A jak środowisko mówiło „uwaga” to dostało łatkę hejterów. Ehh.. Pan jest cwaniakiem, znanym od lat z interesów na granicy prawa (chomik np). Nie wiem na ile inne duże szkoły sobie poradzą, przyszły rok może ciekawy. Miałam plan na rok w szkole systemowej, ale teraz to się boje zwalniać miejsce w Moraczu, bo już może nie byc tak łatwo wrócić jak kiedyś… Szkołę polecam, bo ma bardzo przejrzyste zasady egzaminów i duża dowolność w ustalaniu ich terminu. Jeśli to dla Was ważne to może nawet warto dojechać, ale tez tych przyjaznych jest trochę,pewnie jakaś bliżej się znajdzie.
      • skumbrie Re: Edukacja domowa - alternatywa dla Szkoły w Ch 06.06.23, 09:33
        Zainweestowali w patodeweloperkę.

Możliwwe, że trzeba sfinansować kolejne projekty, stąd "dobrowolne" darowizny chmurzan wink
    • lady.madrugada Re: Edukacja domowa - alternatywa dla Szkoły w Ch 06.06.23, 12:40
      W 357 właśnie wypowiada się szef szkoły w chmurze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka