Dodaj do ulubionych

Jak to jest z tymi cenami i "promocjami"?

06.06.23, 11:35
Wiem że była jakaś zmiana ustawy i sklepy muszą podawać cenę do 30 dni wstecz przed promocją czy jakoś w ten deseń. No i ok, sklep ma napisane:
- cena 552 zł
- obniżka -20%
- cena 690zł przekreślona
Najniższa cena w okresie 30 dni przed promocją: 520 zł

Pomijam fakt że ta niby obniżka to jest 25% a nie 20%. Ale ok, napisali że przed "promocją" była dużo niższa niż teraz podczas rzekomej promocji. Rozumiem że to jest zgodne z prawem bo napisali jaka była cena? Czy może można ich pogonić za robienie ściemo-promocji?
Obserwuj wątek
    • imponderabilia22 Re: Jak to jest z tymi cenami i "promocjami"? 06.06.23, 11:41
      Przecież sklep może dać taką promocje jaką chce. Raz przecenić szampon z 20 na 15 a raz na 17. Dla Ciebie to informacja, że jest szansa, że ten szampon w przyszłości znów będzie w niższej cenie, więc wybierasz czy kupujesz teraz czy czekasz na wiekszą promocje. Ja kupuję zazwyczaj te same produkty więc jestem w cenach zorientowana.
    • bazia_morska Re: Jak to jest z tymi cenami i "promocjami"? 06.06.23, 11:41
      Ceny rosną i nic do tego nie ma, że bylo taniej. Mają obowiązek podać, a klient robi to, co uważa.
    • szmytka1 Re: Jak to jest z tymi cenami i "promocjami"? 06.06.23, 11:41
      Czego nie rozumiesz? Wstawili towar do sklepu i miał wtedy cenę 699 zł. Dwa tygodnie temu mieli promke i kosztował 520, ale ta promocja już się zakończyła. Teraz jest taka, w której rzecz kosztuje 552. Podają cenę wyjściowa 699, cenę obecną 552 i te sprzed dwóch tygodni jako najniższa w ciągu 30 dni
      • mamtrzykotyidwato5 Re: Jak to jest z tymi cenami i "promocjami&# 06.06.23, 12:30
        Albo było zupełnie inaczej:
        Wstawili do sklepu towar za 520 zł, dobrze się sprzedawał, więc doszli do wniosku, że trzeba cenę podwyższyć, ale tak żeby klienta w butelkę nabić i żeby klient myślał, że tanio kupuje. Więc wpisali fikcyjna cenę 690 zł i zrobili niby to promocję, w której towar kosztuje 552 zł, czyli podwyższyli cenę o 52 zł.
        • kk345 Re: Jak to jest z tymi cenami i "promocjami&# 06.06.23, 17:50
          mamtrzykotyidwato5 napisała:

> czyli podwyższyli cenę o 52 zł.
          Aha 😂😂😂
    • mia_mia Re: Jak to jest z tymi cenami i "promocjami"? 06.06.23, 11:42
      To jest uczciwe postawienie sprawy, oczywiście wymuszone przepisami, ale dostajesz informację, że jest obniżka od ceny regularnej, jest promocja, ale w tym miesiącu była już lepsza.
    • mdro Re: Jak to jest z tymi cenami i "promocjami"? 06.06.23, 11:53
      Pomijając już, że mogła być większa promocja od ceny wyjściowej (zdarza się, przykład w Hebe - akurat zamawiałam i pamiętam) to tak, jest to zgodne z prawem. Muszą podać najniższą cenę z ostatnich 30 dni.
      Ściema jest wtedy, gdy robią promocję typu "wszystko po 20 zł" i nie podają, jakie było ceny ostatnie, tylko "sugerowaną przez wydawcę" - niektóre księgarnie internetowe się tak wyspryciły.
    • lisciasty_pl Re: Jak to jest z tymi cenami i "promocjami"? 06.06.23, 12:42
      Ok dzięki, to mam już jasność.
    • evening.vibes Re: Jak to jest z tymi cenami i "promocjami"? 06.06.23, 12:49
      Dostałeś informację, że sklep w ciągu ostatnich 30 dni oferował lepszą promocję niż oferuje w dniu dzisiejszym smile
    • princy-mincy Re: Jak to jest z tymi cenami i "promocjami"? 06.06.23, 12:57
      Cena wyjsciowa 690 zl
      Pierwsza promocja (juz pewnie zakonczona)- cena 520
      Obecna promocja- 552 ale musza tez podac cene 520 jako najnizsza cena w ciagu ostatnich 30 dni
      nie wiem, gdzie tu sciema- promocja jest w stosunku do ceny wyjsciowej
    • lea2 Re: Jak to jest z tymi cenami i "promocjami"? 06.06.23, 12:57
      Przecież dali 20% (tak jak piszą), a nie 25% (jak Ty piszesz): 690 zł - 20 % = 552 zł
      • lisciasty_pl Re: Jak to jest z tymi cenami i "promocjami&# 06.06.23, 13:25
        lea2 napisała:

> Przecież dali 20% (tak jak piszą), a nie 25% (jak Ty piszesz): 690 zł - 20 % =
        > 552 zł

Zgadza się, miałem otwartych kilka okienek z fantami i spisałem część z jednego część z drugiego wink
    • arthwen Re: Jak to jest z tymi cenami i "promocjami"? 06.06.23, 17:59
      To niekoniecznie jest ściemo-promocja. 29 dni temu mogła być promocja na 25% i cena wynosiła właśnie 520 zł.
      Wiesz z tego tyle, że większe promocje się zdarzają, ale czy będzie jeszcze taka to już twoje ryzyko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka