Dodaj do ulubionych

Gdzie te mieszkania?

06.06.23, 17:19
Posłanka Prawa i Sprawiedliwości Anna Paluch od lat zajmuje mieszkanie komunalne, za które płaci dziś miesięczny czynsz w wysokości 116,43 zł. Miesięcznie dochody Anny Pluch to brutto ponad 25 tys. zł.
Jeżeli pytacie się dlaczego brak mieszkań komunalnych, to już wiecie.
Pani posłanka nie brać kredytu, ani nie musi wynajmować na wolnym rynku, bo nikt jej do tego nie zmusi. Jej jest dobrze.
Obserwuj wątek
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Gdzie te mieszkania? 06.06.23, 17:47
      A gdzie takie tanie czynsze są??
      Bo u nas to za kawalerkę komunalną płaci się prawie 600 zł! Kawalerka 20 m2!
      • malia Re: Gdzie te mieszkania? 06.06.23, 18:00
        W Krościenku, bo tam pani posłanka wynajmuje mieszkanie
        • borsuczyca.klusek Re: Gdzie te mieszkania? 06.06.23, 18:22
          O to i okolicę ma ładną. Tylko pozazdrościć 🙄
          • livia.kalina Re: Gdzie te mieszkania? 06.06.23, 21:38
            Ale ta biedaczka z pewnością bardzo rzadko relaksuje się w tej ładniej okolicy albo wiem "pracuje" w Warszawie, gdzie podatnicy z pewnością opłacają jej drugie mieszkanie.
    • mikams75 Re: Gdzie te mieszkania? 06.06.23, 17:49
      gdzie sa takie tanie czynsze w mieszkaniach komunalnych?
    • beneficia Re: Gdzie te mieszkania? 06.06.23, 17:57
      Jakoś nie mogę uwierzyć w tę kwotę.
      Dasz linka?
      • malia Re: Gdzie te mieszkania? 06.06.23, 18:02

Tekst linku
        • beneficia Re: Gdzie te mieszkania? 06.06.23, 18:19
          Stówa za prawie 40 metrów? Nie wiem, jak to możliwe.
          Ja mam niewiele większe i płacę ok. 800.
          • runny.babbit Re: Gdzie te mieszkania? 06.06.23, 18:21
            Wszystko jest możliwe gdy należysz do PiS.
          • malia Re: Gdzie te mieszkania? 06.06.23, 18:25
            za komunalne?
          • niemcyy Re: Gdzie te mieszkania? 06.06.23, 18:26
            Moze w pozostalych mieszkaniach mieszka ktos z pisu i doplacasz roznice wink (albo i bez wink )

A tak na powaznie to naprawde przechodzi ludzkie pojecie, ze kradna nie tylko miliony, ale i na pare stowek sie połaszą.

Pamietajcie w pazdzierniku!
          • s12345s Re: Gdzie te mieszkania? 06.06.23, 18:33
            beneficia napisała:

> Stówa za prawie 40 metrów? Nie wiem, jak to możliwe.
            > Ja mam niewiele większe i płacę ok. 800.

Zależy co w chodzi czynsz. Ja mam 34 metry i płacę 450 zł, tylko ja mam własnościowe kupione za 100% wartości rynkowej.
            Przydział mieszkań komunalnych, to jest jedna wielka patologia i nieuczciwość. Ludzie dostające takie mieszkania nigdy nie powinni mieć prawa wykupu, za śmieszne pieniądze. Jak się komuś finansowo poprawiło, to powinien być nakaz wyprowadzki, a to mieszkanie powinno być dane innym biednym ludziom. A jak chce kupić to za 100% wartości rynkowej.
            A nie dość, że są wykupywane za małe pieniądze, to jak ktoś nie wykupi, to jest dziedziczone z pokolenia na pokolenie.
          • irma223 Re: Gdzie te mieszkania? 06.06.23, 18:35
            No ale to jest w jakiejś niedużej miejscowości, pewnie mieszkanie było w złym stanie technicznym do samodzielnego remontu lub formą rekompensaty za coś. Na przykład dawne zakładowe, samodzielnie zbudowane, które dostała w formie dodatkowej zachęty do pracy w tym właśnie zakładzie, a które z czasem stało się komunalne, bo zakład się mieszkań pozbył.
            • niemcyy Re: Gdzie te mieszkania? 06.06.23, 18:41
              irma223 napisała:

> No ale to jest w jakiejś niedużej miejscowości, pewnie mieszkanie było w złym s
              > tanie technicznym do samodzielnego remontu lub formą rekompensaty za coś.

Ostatnia bramka. Rekompensata za wiernosc partii.
            • s12345s Re: Gdzie te mieszkania? 06.06.23, 18:45
              irma223 napisała:

> No ale to jest w jakiejś niedużej miejscowości, pewnie mieszkanie było w złym stanie technicznym ...

W jakim stanie było to konkretne mieszkanie to nie wiemy. Ale myślę, że jest na tyle atrakcyjne, że posłanka nie chce się go pozbyć.
              W moim mieście mieszkania komunalne - to nowe bloki, które nie różnią się standardem od mieszkań własnościowych. Pomieszkają 10 lat i wykupują za 10% wartości. Granda w biały dzień. I jeszcze mówią, że łaskę miastu robią, że wykupili.
              Mieszkają w nich ludzie z kasą, co zresztą widać po firankach w oknach i samochodach pod blokiem.
              • irma223 Re: Gdzie te mieszkania? 06.06.23, 18:51
                Nie znam takich przypadków. Znam przypadki mieszkań w starych kamienicach, w których rodzina mieszka od powojnia, otrzymanych za mienie pozostawione na wschodzie lub mieszkań w blokach niegdyś zakładowych wybudowanych za pieniądze lokatorów i ich osobistym staraniem, a które trzydzieści lat temu stały się gminne. W takich mieszkaniach mieszkają nadal lokatorzy, którzy je sobie kiedyś budowali lub ich dzieci względnie wnuki.
                • s12345s Re: Gdzie te mieszkania? 06.06.23, 18:58
                  irma223 napisała:

> Nie znam takich przypadków.

Ja znam. Jeden taki blok jest koło mojego bloku. Mieszka tam moja znajoma, to wiem jak to wygląda z pierwszej ręki. Co jakiś czas miasto buduje kolejne nowe bloki komunalne. Jest o tym w mediach lokalnych, to wiem. Samo miasto o tym informuje, jest dokładna lokalizacja, zdjęcia. I chwalenie się jak oddają ludziom.
                  • s12345s Re: Gdzie te mieszkania? 06.06.23, 19:00
                    Mieszkanie posłanki jest w Krościenku nad Dunajcem. Właśnie sobie to Krościenko wyguglałam. Ładna miejscowość z fajnymi widokami, więc obstawiam, że mieszkanie jest bardzo atrakcyjne, bo wyczytałam, że jest w centrum tej miejscowości.
                    • iwles Re: Gdzie te mieszkania? 06.06.23, 19:53

Krościenko to wieś. Fakt, że bardzo ładna, ale nie ma sensu porównywać z dużymi miastami, a już z czynszami w Warszawie- to pomyłka.
                      Myślę, że w niejednej wsi wysokość czynszów może być podobna.
                      Dla mnie nie do pojęcia jest brak poczucia obciachu pani poseł, której partia ma na sztandarach pomoc najbiedniejszym, setki tysięcy mieszkań też dla ubogich itp, a tu pani poseł zajmuje tani lokal, a gmina najprawdopodobniej ma kolejkę oczekujacych naprawdę potrzebujących.
                      Czyli, jak zwykle - usta pelne frazesów, ale "ode mnie proszę się odp...lić".
              • sol_13 Re: Gdzie te mieszkania? 11.06.23, 11:53
                W jaki sposób kasę widać po firankach?
    • irma223 Re: Gdzie te mieszkania? 06.06.23, 18:27
      Bez przesady.
      Mieszkanie komunalne zajmuje od bardzo dawna, otrzymała je zresztą w zamian za inne mieszkanie zajmowane uprzednio, gdzie gmina sprzedała całą nieruchomość, więc przesiedliła najemców. Czyli otrzymała lub przejęła najem długoletni na starych zasadach.
      Posłanką z wysokim uposażeniem jest obecnie, ale kadencja trwa przecież tylko cztery lata. Potem się kończy. Lokatorzy, którzy kiedyś otrzymali najem lokalu komunalnego na starych zasadach nie tracą swoich praw, jeśli akurat zaczną osiągać wyższe dochody. No i nie wiadomo, co będzie na jesieni. Czy pani posłanka będzie posłanką czy straci to źródło dochodów?

• s12345s Re: Gdzie te mieszkania? 06.06.23, 18:39
        irma223 napisała:

... Lokatorzy, którzy kiedyś otrzymali najem lokalu komunalnego na starych zasadach nie tracą swoich praw, jeśli akurat zaczną osiągać wyższe dochody.

A powinni. Bo to jest chore i niesprawiedliwe. Dochody powinny mieć zasadnicze znaczenie i powinno być to weryfikowane co jakiś czas. Komuś dochody wzrosły to wypad, niech sobie kupi. A mieszkanie dla innego biednego.
        A tak to mają prawo do tego mieszkania do końca życia, a później i ich potomkowie, rodziny.
      • malia Re: Gdzie te mieszkania? 06.06.23, 18:44
        No nie wiadomo, ja jej akurat życzę aby to źródło dochodów straciła i powróciła do Krościenka na stałe
        • s12345s Re: Gdzie te mieszkania? 06.06.23, 18:50
          malia napisała:

> No nie wiadomo, ja jej akurat życzę aby to źródło dochodów straciła i powróciła
          > do Krościenka na stałe

I tak spadnie na cztery łapy. Pani posłanka ma 63 lata. Jest przez 5 kadencję w sejmie, więc sporo kasy dostała i na pewno jest odpowiednio finansowo zabezpieczona. A i emerytura też będzie bardzo odpowiednia. W innym artykule czytałam, że pani posłanka buduje dom za ponad 600 tys.
          • malia Re: Gdzie te mieszkania? 06.06.23, 18:52
            tego, że pani biedna nie jest, nie była i nie będzie, to jestem pewna
      • niemcyy Re: Gdzie te mieszkania? 06.06.23, 18:49
        Moze zalozyc zbiorke jak straci sejmowe pobory.
      • hanusinamama Re: Gdzie te mieszkania? 12.06.23, 09:58
        Łkam nad losem biednej kobiety
    • kozica111 Re: Gdzie te mieszkania? 06.06.23, 18:38
      Jeśli to prawda to wstyd.
      • malia Re: Gdzie te mieszkania? 06.06.23, 18:44
        podejrzewasz panią posłankę pisu o kłamstwo???
    • tol8 Re: Gdzie te mieszkania? 06.06.23, 21:33
      Tak niski czynsz jest za mieszkanie socjalne, którego na bank nie ma, bo tam jest ciągła weryfikacja dochodów.
    • ayelen40 Re: Gdzie te mieszkania? 11.06.23, 14:34
      A to nie jest tak, że jak się ma mieszkanie socjalne, to powinno się co roku zeznanie podatkowe przedkładać?
      • sol_13 Re: Gdzie te mieszkania? 11.06.23, 17:58
        Socjalne tak, to jest komunalne.
        • ayelen40 Re: Gdzie te mieszkania? 11.06.23, 19:00
          A jaka jest różnica 😳
          • sol_13 Re: Gdzie te mieszkania? 12.06.23, 00:14
            Proszę bo za dużo do opisywania:
            mieszkanie.pl/prawo/prawo-do-mieszkania-komunalnego-i-socjalnego/574

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka