Dodaj do ulubionych

Ciekawa sprawa z Australii - uniewinnienie po 20l

06.06.23, 19:34
W skrócie - kobieta skazana za zabójstwo czwórki swoich dzieci, decyzją sądu wyszła na wolność. Dzięki rozwojowi medycyny i wykonaniu szeregu dodatkowych badań wskazano, że za śmierć dzieci może odpowiadać rzadka mutacja genetyczna. Wcześniej kobietę skazano na podstawie poszlak.

Słyszałyście o tej sprawie? A może jest tu też jakaś ematka z Australii, która zna w tej sprawie więcej szczegółów?

wiadomosci.onet.pl/swiat/zagadka-tajemniczych-zgonow-dzieci-rozwiazana-ich-matka-wyszla-na-wolnosc/gsm16rp
Obserwuj wątek
    • keep.sweet Re: Ciekawa sprawa z Australii - uniewinnienie po 06.06.23, 19:41
      Dziś czytałam o tej sprawie. 1 dziecko umiera, 2 umiera a pani robi sobie jeszcze kolejną dwójkę. Nic jej te zgony nie dały do myślenia? Chować 1 dziecko za drugim?
      • woman_in_love Re: Ciekawa sprawa z Australii - uniewinnienie po 06.06.23, 19:43
        Twój argument jest na zasadzie: jak miałaś 2 poronienia to nie próbuj 3 raz, bo to będzie morderstwo nienarodzonych.
      • arthwen Re: Ciekawa sprawa z Australii - uniewinnienie po 06.06.23, 19:45
        Lekarze nie mogli zdiagnozować choroby, dopiero niedawno się udało, a ta kobieta miała wiedzieć?
      • kamin Re: Ciekawa sprawa z Australii - uniewinnienie po 06.06.23, 20:25
        Wyjątkowo podły komentarz.
        Te 20-30 lat temu pewnie pierwsze zgony tłumaczono śmiercią łóżeczkową i mówiono, że może spróbować kolejny raz.
      • hanusinamama Re: Ciekawa sprawa z Australii - uniewinnienie po 06.06.23, 20:44
        Patrz pierwszą ciąże poroniłam.Drugą tak samo...a mimo to zaszłam w 3 i 4. I mam dzisiaj 2 dzieci
    • lilia.z.doliny Re: Ciekawa sprawa z Australii - uniewinnienie po 06.06.23, 19:51
      Znajomej umarło troje dzieci- wszystkie miały około roku. Po trzecim zdiagnozowano.u niej wadliwy Gen, który za to odpowiadał. Kobieta adoptowała dziewczynkę, która wpadla pod samochód w wieku 9 lat i zginęła na miejscu.
      • iwles Re: Ciekawa sprawa z Australii - uniewinnienie po 06.06.23, 19:56

Jezu.....
        Ja chyba bym nie dala rady żyć dalej.
      • bruy-ere Re: Ciekawa sprawa z Australii - uniewinnienie po 06.06.23, 19:58
        Straszne 😢 Czy da się pozbierać po czymś takim?
        • lilia.z.doliny Re: Ciekawa sprawa z Australii - uniewinnienie po 07.06.23, 08:40
          Raczej średnio. Ale widok tej kobiety przy kolejnych grobach był.po.prostu wstrząsający.
      • kaki11 Re: Ciekawa sprawa z Australii - uniewinnienie po 06.06.23, 19:58
        O matko, przerażające co ta kobieta musiała wycierpieć ...
        • paskap Re: Ciekawa sprawa z Australii - uniewinnienie po 06.06.23, 21:45
          Nie wyobrażam sobie pochować wszystkie swoje dzieci. No dramat..
          • kaki11 Re: Ciekawa sprawa z Australii - uniewinnienie po 06.06.23, 23:20
            Prawdę mówiąc, to trudno sobie wyobrazić, jak się po czymś takim pozbierać sad
      • panna.nasturcja Re: Ciekawa sprawa z Australii - uniewinnienie po 06.06.23, 23:25
        Rety… nie wiem czym bym dała radę dalej żyć
    • taje Re: Ciekawa sprawa z Australii - uniewinnienie po 06.06.23, 19:54
      Przysięgłabym, że czytałam o tej sprawie już z 2 lata temu. Może to jakiś odgrzewany kotlet?
      • taje Re: Ciekawa sprawa z Australii - uniewinnienie po 06.06.23, 19:57
        Za szybko poszło. Słabo mi na myśl o tym, co mogła czuć kobieta, która nie dość, że straciła czwórkę malutkich dzieci, to jeszcze została niesprawiedliwie skazana za ich morderstwo i spędziła swoją młodość za kratami. Myślę, że Komenda przy tym wysiada.
      • borsuczyca.klusek Re: Ciekawa sprawa z Australii - uniewinnienie po 06.06.23, 19:58
        Dwa lata temu wypłynęły nowe fakty w sprawie, ale dopiero teraz kobieta wyszła na wolność.

wiadomosci.onet.pl/swiat/australia-matka-skazana-za-zabicie-czworki-dzieci-moze-odzyskac-wolnosc/9d4dyy3?utm_source=wiadomosci.onet.pl_viasg_wiadomosci&utm_medium=referal&utm_campaign=leo_automatic&srcc=undefined&utm_v=2
    • asia_i_p Re: Ciekawa sprawa z Australii - uniewinnienie po 06.06.23, 19:55
      Koszmar, biedna kobieta. Najpierw strata czwórki dzieci, a potem 20 lat więzienia. I podejrzewam, że może nawet nie dostać żadnego odszkodowania, jeżeli proces był przeprowadzony prawidłowo.
      • bruy-ere Re: Ciekawa sprawa z Australii - uniewinnienie po 06.06.23, 20:40
        asia_i_p napisała:

> ia. I podejrzewam, że może nawet nie dostać żadnego odszkodowania, jeżeli proce
        > s był przeprowadzony prawidłowo.
        >

Prawidłowy proces chyba nie doprowadziłby do wsadzenia niewinnej kobiety za kratki. Ewidentnie dowody to nie były żadne dowody, skoro jest niewinna.
        • leosia-wspaniala Re: Ciekawa sprawa z Australii - uniewinnienie po 06.06.23, 20:52
          >Prawidłowy proces chyba nie doprowadziłby do wsadzenia niewinnej kobiety za kratki.

Niby dlaczego nie? W procesie może być wszystko przeprowadzone prawidłowo, a i tak pójdzie siedzieć niewinna osoba, bo np. miała słabszego prawnika niż druga strona. Albo brak dzisiejszej wiedzy. To tak dla zwolenników KŚ.
          • bruy-ere Re: Ciekawa sprawa z Australii - uniewinnienie po 06.06.23, 20:55
            Myślę jednak, że kobieta może coś ugrać.
        • malgosiagosia Re: Ciekawa sprawa z Australii - uniewinnienie po 06.06.23, 22:11
          bruy-ere napisała:

> Prawidłowy proces chyba nie doprowadziłby do wsadzenia niewinnej kobiety za kra
          > tki. Ewidentnie dowody to nie były żadne dowody, skoro jest niewinna.

Nie ma sprawiedliwosci, a sady, sedziowie i prawnicy wszelkiej masci, to w wiekszosci matacze. Nie chodzi o prawde, tylko o skazanie, allbo uniewinnienie. I tak wlasnie sie dzieje, ze w wieziniach czesto siedza niewinni ludzie, albo przestepcy chodza na wolnosci. Wszystko zalezy od adwokatow i sedziow oraz ilosci kasy jaka posiada podsadny, czy jak mu tam.
        • rosapulchra-0 Re: Ciekawa sprawa z Australii - uniewinnienie po 07.06.23, 00:00
          Została skazana na podstawie poszlak, a nie dowodów.
    • abidja Re: Ciekawa sprawa z Australii - uniewinnienie po 06.06.23, 20:33
      Czytałam. Ta kobieta w wiezieniu przezyla koszmar jako dzieciobojczyni. Pisani nawet ze trafila do szpitala po pobiciu przez wspolwiezniarki, w ciezkim stanie.
      Czytalam o tym,gdy jeden z naukowcow opublikowal swoje wyniki badan w tej sprawie i apelowal o podpisanie petycji by doprowadzic do uniewinnienia tej kobiety.
      • konsta-is-me Re: Ciekawa sprawa z Australii - uniewinnienie po 06.06.23, 21:06
        Straszne...😟
    • roks30 Re: Ciekawa sprawa z Australii - uniewinnienie po 06.06.23, 20:33
      Kobieta została skazana na podstawie tego, że nie okazywała emocji na sali sądowej i opinia publiczna wydała na nią wyrok. Na moje to ona jest w spektrum. Przyjaciółki cały czas w nią wierzyły i to one 2 lata temu doprowadziły do ponownego zajęcia się ta sprawa.
    • milva24 Re: Ciekawa sprawa z Australii - uniewinnienie po 06.06.23, 21:02
      Straszna sprawa, biedna kobietasad
    • taniarada Re: Ciekawa sprawa z Australii - uniewinnienie po 06.06.23, 21:03
      Patrz jak bogini sądu Temida jest niesprawiedliwa .
    • woman_in_love Re: Ciekawa sprawa z Australii - uniewinnienie po 06.06.23, 21:04
      a gdyby dostała karę śmierci jak chcą prawaki?
      • volta2 Re: Ciekawa sprawa z Australii - uniewinnienie po 06.06.23, 23:44
        nie dostałaby, nie na podstawie poszlak.

zakumaj to swoją lewą stroną.
        • woman_in_love Re: Ciekawa sprawa z Australii - uniewinnienie po 06.06.23, 23:58
          Aha, jasne
        • la_mujer75 Re: Ciekawa sprawa z Australii - uniewinnienie po 07.06.23, 08:33
          A Komenda był na podstawie poszlak, czy spreparowanych dowodów?
    • panna.nasturcja Re: Ciekawa sprawa z Australii - uniewinnienie po 06.06.23, 23:24
      Czytalam o tym wczoraj, koszmarna sprawa. Nie dość, że straciła dzied8 to jeszcze 20 lat za niewinność.
      A wpisy w pamiętniku to żaden dowód, znam matki dzieci zmarłych na nowotwory, które też mówiły „to ja zabilam, to moja wina, przeze mnie nie żyje” a miały na myśli po prostu „co by mogło być gdybym…” i wyrzuty do samej siebie, że nie poszły do lekarza od razu, że zlekceważyły tamten ból brzucha trzy miesiące temu itd.
      Więc to, że ona pisała, że źle działa na chłopców nie jest żadnym dowodem na to, że faktycznie ich zabila.
    • evee1 Re: Ciekawa sprawa z Australii - uniewinnienie po 07.06.23, 09:05
      Tak, słyszę o tej sprawie od lat. Szkoda kobiety. Dobrze, że dzięki współczesnym możliwościom udało jej się wyjść z więzieni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka