Dodaj do ulubionych

zmiana godziny wylotu, wrrr

06.06.23, 21:39
Ematka wie wszystko więc może doradzi - czy to jest dopuszczalne?

Mam świadomość, że godziny lotów są płynne, ale bez jaj, są chyba pewne granice. TUI zmieniło nam godziny powrotnego lotu - na NASTĘPNY DZIEŃ (w środku nocy). Ale posiłki/pobyt w hotelu mamy sobie opłacić dodatkowo sami.
Szlag mnie trafił. Co robić, droga emamo...?
Obserwuj wątek
    • nika_1985 Re: zmiana godziny wylotu, wrrr 06.06.23, 21:40
      Normalna akcja
      • koronka2012 Re: zmiana godziny wylotu, wrrr 06.06.23, 22:06
        No nie, przekładanie lotu na następny dzień to jednak wykracza poza normalną zmianę godzin lotu.
        Czytałam gdzieś, że dopuszczalne są zmiany w obrębie tego samego dnia
        • bergamotka77 Re: zmiana godziny wylotu, wrrr 06.06.23, 22:17
          To mało widziałaś. Taka akcja to norma. Co robisz? Oplacasz nocleg albo koczujesz w holu.

• zwyczajnamatka Re: zmiana godziny wylotu, wrrr 06.06.23, 22:42
      Nic nie zrobisz. Możesz dokupić dobę w hotelu, ale nie zawsze się opłaca. Nam też ostatnio zmienili datę wylotu. Mieliśmy być w Warszawie w sobotę przed północą, a byliśmy w niedzielę o 7.30 rano. Doby w hotelu nie dokupiłam, bo zawołali 540 euro za w sumie 10 godzin przedłużenia pobytu, stwierdziliśmy, że to za dużo.
      • melikles Re: zmiana godziny wylotu, wrrr 06.06.23, 22:53
        Witamy w świecie masowej turystyki zorganizowanej.
      • koronka2012 Re: zmiana godziny wylotu, wrrr 07.06.23, 00:42
        Ja wiem że mogę ale wydaje mi się że skoro biuro przesuwa mi powrót do domu o jeden dzień nawet nie pytając mnie o zdanie, to mam prawo oczekiwać że przynajmniej kwestię dodatkowych posiłków wezmą na klatę, a nie obarczą mnie dodatkowymi kosztami. Przesunięcie powrotu o jeden dzień powinno dawać klientowi jakiś prawa - do pokrycia tych dodatkowych kosztów/odszkodowania/możliwości rezygnacji

Przecież ludzie wybierają wyjazdy w konkretnych terminach i równie dobrze następnego dnia dzieciak mógł np. wyjeżdżać na obóz.
        • bergamotka77 Re: zmiana godziny wylotu, wrrr 07.06.23, 00:56
          No to juz twoje ryzyko jak z jednego wyjazdu wchodzisz w drugi na styk. Tak się nie planuje jadąc z biurem bo ono zastrzega sobie prawo do zmian. Nawet gdy lecisz na własną rękę, możesz mieć opóźniony samolot - wiele razy mi się zdarzyło, ze nie wylecialam o czasie, a raz w ogole.
          • koronka2012 Re: zmiana godziny wylotu, wrrr 07.06.23, 01:27
            Podałam to jako przykład.
            Jest mnóstwo innych powodów dla których ktoś nie ma ochoty przedłużać wyjazdu - w końcu nie bez powodu wybierasz konkretne daty.
            • mia_mia Re: zmiana godziny wylotu, wrrr 07.06.23, 06:23
              Jest mnóstwo zdarzeń losowych niezależnych od BP, które mogłyby spowodować opóźnienie w podróży, więc jakiś margines czasowy zawsze warto mieć. Ta zmiana daty tu pewnie wynika z przesunięcia lotu o kilka godzin i już zahacza o kolejną dobę, przesunięcie z 15 na 18 nie robi wrażenia, ale jak pisałam takie z 22 na 1.00 niby takie samo, ale daje prawo do odstąpienia od umowy, ale komu by się chciało szukać wyjazdu. Mnie tui wpieniło kiedyś okropnie przesuwając o wiele godzin wyjazd, dzień w plecy, też właśnie zmieniała się data (kilka minut po północy) i miałam prawo zrezygnować, tylko gdzie znaleźć na ostatnią chwilę wyjazd dla większej grupy spełniający warunki. Obiecywałam sobie bojkot tui, ale potem wychodziło na to, że w sumie karałbym siebieuncertain
              • droch Re: zmiana godziny wylotu, wrrr 07.06.23, 10:08
                Czytam z ciesz większym zdumieniem. Kto tu jest konsumentem, a kto profesjonalnym podmiotem świadczącym usługi?
            • bergamotka77 Re: zmiana godziny wylotu, wrrr 07.06.23, 11:08
              No ale tak to działa - biura gwarantują sobie prawo do tych przesunięc. Byłam z mnóstwem biur na wyjazdach i prawie zawsze były zmiany. Od kilku lat, gdy mlody podrósł, nie wyjeżdżamy z biurem, tylko do organizujemy sobie samodzielnie wyjazdy. Ale nie wykluczam tej formy wypoczynku w przyszłości. Wszystko ma plusy i minusy smile
    • volta2 Re: zmiana godziny wylotu, wrrr 06.06.23, 23:35
      jest coś takiego jak przedłużenie doby hotelowej, zwykle to 30% ceny całej doby (no ale to o kilka godzin, np. do 18)

kilka razy korzystaliśmy, w tej cenie można było też korzystać z all nie tylko z pokoju. jeśli lecicie sami, to kiepsko, jeśli ze znajomymi - wzięłabym jeden pokój dla wszystkich na bagaże, na możliwość poleżenia, wyprostowania się na łóżku. chociaż w dobrych hotelach to koczować można długo, łazienki też są przecież dostępne, w niedobrych zresztą też.

w skrajnym przypadku typu 500 euro za dobę, rozważyłabym najtańszy hostel w pobliżu, no ale może jesteście na odludziu i się nie da?

raz, gdy byłam z biurem, w tej sytuacji przenieśli nas do jakiegoś hotelu w środku niczego, był prawie pusty. w naszym przedłużyć nawet za opłatą się nie dało, bo był po naszym hipotetycznym wyjeździe już zarezerwowany dla następnej tury. koczowaliśmy od 12 na plaży/w lobby, o 16 przyjechał autokar i nas przewieźli do tego drugiego, oczywiście dużo słabszego. ale nic nie dopłacaliśmy.
    • panna.nasturcja Re: zmiana godziny wylotu, wrrr 06.06.23, 23:54
      Nie jeżdzić na zorganizowane wyjazdy z biurem podróży tylko być sobie sterem, żeglarzem, okrętem.
      • nunia01 Re: zmiana godziny wylotu, wrrr 07.06.23, 00:19
        Tak,tak. Mojej siostrze 3 raz zmienili datę powrotu. Bilety kupiła w grudniu. Wyjazd w czerwcu. Powrót w lipcu. Poinformowali ja też że zmiany są możliwe do 14 dni przed lotem. To znaczy,że wyjeżdżając nie będzie wiedziała kiedy wróci. I tu nie chodzi o zmianę rzędu dnia. Zmienili jej na 5 dni później. Jej akurat to mie przeszkadza, ale większość jednak jest zależna od terminów urlopów itp. W takim przypadku yo nie tylko okrętem ale i odmętem chyba trzeba być.
        • panna.nasturcja Re: zmiana godziny wylotu, wrrr 07.06.23, 01:02
          A jednak są to wyjątki dużo rzadsze niż w przypadku latania czarterami z biur podróży oraz masz możliwość decyzji, samodzielnej zmiany na inny lot, inne linie, całkowicie niemożliwe przez 5 dni jest to wyłącznie wtedy, gdy nie lata nic z powodu strajku lub pogody.
          • kubek0802 Re: zmiana godziny wylotu, wrrr 07.06.23, 04:59
            Jeżeli powrót jest po dacie zakończenia imprezy, patrz umowa to bierz rachunek za dodatkową dobę hotelową i zbieraj paragony z lotniska itp. Miałam tak z itaką i po złożeniu reklamacji dostałam zwrot.

• zwyczajnamatka Re: zmiana godziny wylotu, wrrr 07.06.23, 06:19
              To też przerabiałam. Dokupiłam dobę i złożyłam reklamację - nie została uznana.
          • nunia01 Re: zmiana godziny wylotu, wrrr 07.06.23, 06:16
            Może kiedyś rzadkie. Przy majówce tez jej zmienili terminy. Tym razem o dwa dni. Może ma pecha. Z wycieczki zorganizowanej też sobie można teoretycznie wrócić samodzielnie,przecież transport działa. Tylko jakby nie po to kupujesz wycieczkę czy bilety z półrocznym wyprzedzeniem.
      • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: zmiana godziny wylotu, wrrr 07.06.23, 06:20
        panna.nasturcja napisała:

> Nie jeżdzić na zorganizowane wyjazdy z biurem podróży tylko być sobie sterem, ż
        > eglarzem, okrętem.

Tak jakby rejsowe samoloty nie spóźniały się, a loty nie były odwoływane…
        • chococaffe Re: zmiana godziny wylotu, wrrr 07.06.23, 06:36
          Pytanie czy należy się odszkodowanie
      • memphis90 Re: zmiana godziny wylotu, wrrr 07.06.23, 10:24
        Ja jeżdżę sama. I tez mi lot przesunięto - miałam koczować z dziecmi pol doby na międzylądowaniu w Monachium…
    • tymianek21 Re: zmiana godziny wylotu, wrrr 07.06.23, 05:25
      Mam nadzieję, że tu znajdziesz odpowiedź:
      www.horecabc.pl/jak-traktowani-sa-klienci-biura-podrozy-tui/
      • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: zmiana godziny wylotu, wrrr 07.06.23, 06:28
        To nie tylko Tui. Latałam z Ecco, Coral, Wezyr, Sun coś tam i zmiany godzin lotów to najwyraźniej standard.
    • mia_mia Re: zmiana godziny wylotu, wrrr 07.06.23, 06:12
      Jeśli zmienia się dzień masz prawo odstąpić od umowy, miałam tak kiedyś z tui tylko chodziło o wylot, przesunięcie o kilka godzin z przekroczeniem północy. Z powrotem przesuniętym o kilka godzin akurat ja nie miałabym problemu, bo albo przedłużyłabym sobie dobę albo w przypadku, kiedy nie miałabym potrzeby to bym zwyczajnie cieszyła się dodatkowym czasem. Wiele razy miałam tak przy zwykłych godzinach, kiedy doba kończyła się wcześniej niż wyjazd i właśnie tak robiliśmy, w większej grupie czasem zostawiamy tylko jeden pokój.
      Hotele posiłki zwykle olewają, można korzystać z nich i wszystkich atrakcji, jeśli tu jest inaczej to negocjuj z BP
    • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: zmiana godziny wylotu, wrrr 07.06.23, 06:21
      Ja zaliczyłam tez przekładanie lotów na wcześniejszą godzinę, co może wydawać się mało problematyczne, chyba ze… jesteś nurkiem.
    • dwa_kubki_herbaty Re: zmiana godziny wylotu, wrrr 07.06.23, 07:23
      To nie jest normalna akcja, nie słyszałam o tak dużym przesunięciu wśród znajomych a ja sama miałam raz przesunięty lot powrotny o godzinę i raz spóźniony 3h.
    • tol8 Re: zmiana godziny wylotu, wrrr 07.06.23, 08:26
      Jeśli wylot następuje później niż 23:55 ostatniego dnia w umowie, możesz pisać o odszkodowanie
      • kubek0802 Re: zmiana godziny wylotu, wrrr 07.06.23, 09:29
        Dodajmy- planowy wylot. Jeżeli zaplanowano na 23/30, a jest opóźnienie i wyleci 0/30 to pech.
      • koronka2012 Re: zmiana godziny wylotu, wrrr 07.06.23, 10:14
        Dzięki. tak tego nie zostawię, bo przesunięcie lotu jest o 15 godzin.
        Nie byłoby problemu gdyby dopłata była symboliczna a nie rzędu 500 zł.
        • evening.vibes Re: zmiana godziny wylotu, wrrr 07.06.23, 10:17
          koronka2012 napisała:
          > Nie byłoby problemu gdyby dopłata była symboliczna a nie rzędu 500 zł.

Ale po co masz dopłacać w hotelu - zjedzcie posiłek na mieście. Macie cały dodatkowy dzień - ja bym się cieszyła.
          • memphis90 Re: zmiana godziny wylotu, wrrr 07.06.23, 10:27
            Szczerze mówiąc gdyby mi zmienili z 10 rano w sobotę na 01 w nocy w niedzielę, to tez bym się cieszyła dodatkowym dniem… Pokój mogłabym zwolnić o tej 10 czy 12, o ile zostałoby allincl, żeby nie cudowac z napojami i obiadem.
            • evening.vibes Re: zmiana godziny wylotu, wrrr 07.06.23, 10:34
              memphis90 napisała:
              > Szczerze mówiąc gdyby mi zmienili z 10 rano w sobotę na 01 w nocy w niedzielę,
              > to tez bym się cieszyła dodatkowym dniem… Pokój mogłabym zwolnić o tej 10 czy 1
              > 2, o ile zostałoby allincl, żeby nie cudowac z napojami i obiadem.

My mieliśmy kiedyś (planowo) wylot w nocy, gdzie doba hotelowa kończyła się rano. Zjedliśmy śniadanie, wymeldowaliśmy się, zostawiliśmy bagaże na recepcji, pojechaliśmy na cały dzień do aquaparku a kolację zjedliśmy na mieście. I to było super wyjazd bo na miejscu mieliśmy 8 dni a nie 6.
          • koronka2012 Re: zmiana godziny wylotu, wrrr 07.06.23, 16:36
            Nie ma miasta, jesteśmy na pustkowiu i doprawdy nie widzę powodu żeby musieć dopłacać 5 stów za dyskomfort spowodowany przez BP - wylot o 3 w nocy i siedzenie na leżaku do co najmniej północy - to nie jest frajda, żeby się nią cieszyć. Powrót sprawi, że wrócę wykończona.
        • kubek0802 Re: zmiana godziny wylotu, wrrr 07.06.23, 10:26
          Przesunięcie godzin lotu w ramach terminu umowy może być i o 23 h typu miał być o 4 rano a będzie o 23 i nic nie zrobisz, bo zgodnie z umową pierwszy i ostatni dzień jest przeznaczony na podróż. Jeżeli podróż zaplanowana jest poza terminem umowy to jak najbardziej składaj reklamację. Wielu ludzi odpuszcza, i te 500 zł wrzuca w koszty.
          • koronka2012 Re: zmiana godziny wylotu, wrrr 07.06.23, 16:37
            Ostatni dzien jest dobę przed wylotem. Wiec NIE jest to zgodne z umową.
    • tiffany_obolala Re: zmiana godziny wylotu, wrrr 07.06.23, 10:05
      Mnie linia lotnicza zmieniła godzinę wylotu - na wczesniejszy samolot. Linia, nie organizator, bo organizatorem akurat jestem ja. W tym wypadku akurat jestem tylko zła, bo się nie wyspie w sobotni poranek, ale gdyby to była podróż służbowa i miałabym rano zaplanowane jakieś aktywności z kontrahentami, albo gdybym musiała dojechać do lotniska z daleka, to bym się bardzo wściekła.
    • dni_minione Re: zmiana godziny wylotu, wrrr 07.06.23, 10:41
      Chyba na każdym z moich wyjazdów z biurami było jakieś przesunięcie lotu. Ekstremalna obsuwa to był powrót o 25 godzin później niż planowo. Koczowaliśmy w holu hotelu calusieńki dzień i kawał wieczoru, bo godzina odlotu była przesuwana wiele razy. Hotel/biuro stanęły na wysokości zadania, przedłużono nam All Inc na cały ten dzień, ale i tak bardzo męczące było to koczowanie na kanapach i okupowanie gniazdek pod ładowarki. Nie dało się iść nawet zamoczyć tyłka w basenie, bo w każdej chwili mógł był sygnał do wyjazdu. Gdy do 23 wieczorem okazało się, że wylot ma być około 7 rano, hotel na te parę godzin dał nam pokoje (fuks, że były wolne, choć widać było że to takie raczej rezerwowe, w niskim standardzie, z gratami).

Najgorsza obsuwa jaka może być, to jednak przesunięcie wylotu z Polski - gdy np. z 6 dni robi się 5 na miejscu, a cena pozostaje taka sama.
      • bergamotka77 Re: zmiana godziny wylotu, wrrr 07.06.23, 11:12
        Ja zaliczyłam największe obsuwy czasowe latając na własną rękę za ocean - raz do USA i raz do Kanady - przez opóźnienie wylotu z Polski nie zdążyłam na drugi samolot i dotarłam dobę później, bo nie było innych połączeń. Zdarza się. Raz wywalczyłam duże odszkodowanie.
        • kubek0802 Re: zmiana godziny wylotu, wrrr 07.06.23, 11:37
          Czym innym jest opóźnienie/odwołanie lotu z winy przewoźnika czy innych przyczyn, a czym innym planowanie podróży poza ramowym czasem podpisanej z biurem umowy.
          • droch Re: zmiana godziny wylotu, wrrr 07.06.23, 12:25
            Brawo, wreszcie poprawna odpowiedź smile
            Umowa z TU jednak nie jest loteryjka, gdzie biuro dowolnie losuje termin pobytu i podróży. A tylko klient płaci i płacze,
    • vivi86 Re: zmiana godziny wylotu, wrrr 07.06.23, 14:37
      Ekojematusia morduje planetkę lataniem?????????? Niemożliwe suspicious

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka