Dodaj do ulubionych

Meszki, komary - pomocy!

07.06.23, 08:35
Błagam, polećcie coś skutecznego na meszki i komary.
Te stworzenia uparły się, żeby uprzykrzyć mi najbliższy weekend.
sad
Obserwuj wątek
    • berdebul Re: Meszki, komary - pomocy! 07.06.23, 08:53
      Spray Pokusa. Ziołowy, ładnie pachnie. Zuzywam, bo pies go nienawidzi i pierwszy raz nic mnie nie gryzie big_grin
      • homohominilupus Re: Meszki, komary - pomocy! 07.06.23, 11:28
        Tak mnie te małe choojki (meszki) pogryzły że zapisała mi lekarka krem ze sterydem i dodatkowo łykam loratadynę 😡🤬
    • igge Re: Meszki, komary - pomocy! 07.06.23, 20:55
      U nas pojawiły się. I nie wiem czemu mnie nie gryzą za to młodziaków tak i tylko solidne opryskanie się antyowadzimi preparatami pomaga. Nawet na psie siadają i ma bidny pysk oblężony i oczy.
      W dzień ich nie ma. Wieczorem przylatują.
      Komarów nie ma.
      • igge Re: Meszki, komary - pomocy! 07.06.23, 20:56
        Ktoś tu wcześniej pisał o smarowaniu siebie cytryną bo na 2 godziny podobno pomaga.
        • igge Re: Meszki, komary - pomocy! 07.06.23, 20:57
          Podobno też mięty i bazylii nie lubią
        • pani_tau Re: Meszki, komary - pomocy! 08.06.23, 07:26
          To ja pisałam. Sól z cytryny uratował mi życie gdy musiałam wykonać prace ogrodowe pośród chmary komarów.
          A jestem z tych, u których każde ukąszenie kończy się bąblem (raz, po bardzo niefortunnej wyprawie na jeżyny, postanowiłam je policzyć i przerwałam przy osiemdziesiątym, bo zaczęłam wpadać w panikę).
          Tata mnie prosił, żebym odpuściła, bo mnie zjedzą, a nie ucięła mnie żadna.
          Podlatują, ale nie mogą się przebić przez cytrynową zaporę.
          Pewnie źle to o mnie świadczy, ale w życiu nie czułam większej satysfakcji na widok tych rozpaczliwych prób ukąszenia 😄.

Cytryna musi być z tych soczystych, których sok ma mocny zapach. Dwie uwagi: 1.Wszelkie mikro zadrapania czuje się bardzo wyraźnie, choć tylko przez chwilę. 2. Skóry pokrytej sokiem nie wolno wystawiać na słońce.
    • konsta-is-me Re: Meszki, komary - pomocy! 09.06.23, 21:50
      Unikaj jasnych kolorów, niedajbuk żółtych/pomarańczowych .
      Mnie wczoraj ( w dzień)tak obsiadły ,że musiałam wrócić do domu.
      Tylko mnie, chłop oboje ciemnoniebieskim,miał może 2 muszki na koszuli, przez cały pobyt.
      Ja byłam dosłownie pokryta nimi i krazyl mi rój nad głową 😂
    • naturella Re: Meszki, komary - pomocy! 09.06.23, 22:05
      Dorota Zawadzka (Superniania) dzisiaj podawała skuteczny, jak twierdzi sposób - na pokrywce od słoika wysypana mielona kawa i podpalona zapalarką czy zapalniczką. Ponoć później się tli, a komary tego zapachu nie cierpią.
      • bukietlisci Re: Meszki, komary - pomocy! 09.06.23, 22:47
        Nie lubią, potwierdzam. Dobrze dodać listek laurowy, nie lubią jeszcze bardziej. Tylko śmierdzi nieziemsko. Cztery takie "ogniska," rozstawione w czterech kątach tarasu pozwoliło mi q zeszłym roku cieszyć się latem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka