Dodaj do ulubionych

Czy szczepionka na ospę jest dobrze tolerowana

07.06.23, 15:11
przez dorosłych?
Szczepiła się któraś?
Albo mąż lub dorosłe dziecko?
Wiem, że to kwestia indywidualna, ale ciekawa jestem opinii.

Chodzi oczywiście o ospę wietrzną.

Tak, potrafię przeczytać ulotkę i znaleźć opinie w internecie, ale chciałabym dowiedzieć się więcej.

Jak się chciałam zaszczepić ponad 20 lat temu, to pediatra mi odradziła (chodziło mi o to, żeby nie zachorować w ciąży, ogólnie ospy się strasznie nie bałam) mówiąc, że może akurat w ciąży nie zachoruję. No nie zachorowałam w ciąży, tylko 4 miesiące później, ufff, ale nie zamierzam ryzykować jak chodzi o córkę i mam zamiar ją zaszczepić, ciekawa jestem, czego się spodziewać.
Obserwuj wątek
    • ayelen40 Re: Czy szczepionka na ospę jest dobrze tolerowan 07.06.23, 15:38
      Pewnie luzik jak i u dzieci.
    • asia.sthm Re: Czy szczepionka na ospę jest dobrze tolerowan 07.06.23, 15:41
      To zależy czy ta z grafenen czy w prawo skręcona 😁
    • memphis90 Re: Czy szczepionka na ospę jest dobrze tolerowan 07.06.23, 15:42
      Ale to chyba dorosła córka powinna decydować...?
      • malia Re: Czy szczepionka na ospę jest dobrze tolerowan 07.06.23, 15:56
        myślisz, że ona planuje ją zaszczepić we śnie i pyta dlatego, żeby potem nie było podejrzeń jak będą jakieś przykre objawy?
        • alex_vause35 Re: Czy szczepionka na ospę jest dobrze tolerowan 07.06.23, 18:34
          big_grin
    • budyniowatowe Re: Czy szczepionka na ospę jest dobrze tolerowan 07.06.23, 17:17
      Bedzie tak samo jak z dziecmi. Jedno przechodzi bez objawow, drugie ma goraczke czy opuchnieta reke.

Czemu Ty jako dorosla pytalas sie pediatry o szczepienie. Z tym idziesz do rodzinnego i Cie zaszczepia.

Ja jako dorosla szczepilam sie przeciwko rozyczce. W sumie to dostalam MMR szczepionke bo pojedyncza na rozyczke byle niedzozdobycia. Zadnych skutkow ubocznych niepamietam.
      • mikams75 Re: Czy szczepionka na ospę jest dobrze tolerowan 08.06.23, 08:00
        > Czemu Ty jako dorosla pytalas sie pediatry o szczepienie. Z tym idziesz do rodzinnego i Cie zaszczepia.

niekoniecznie, ja zalatwilam hurtem u pediatry - zaszczepilam i siebie i dziecko. Szczegolnie dziecko bylo bardzo zadowolone z faktu, ze nie tylko ono ma szczepionke, jak to zawsze bylo. A dla mnie to byla duza oszczednosc czasu.
    • aguar Re: Czy szczepionka na ospę jest dobrze tolerowan 07.06.23, 19:36
      Ta szczepionka jest bardzo dobrze tolerowana, ale fakt, że doświadczenia mam raczej z dziećmi. 20 lat temu ona była nowa i mogły być, jakieś obawy, ale po takim czasie okazuje się, że nieuzasadnione.
    • aguar Re: Czy szczepionka na ospę jest dobrze tolerowan 07.06.23, 19:38
      Jak córka nie chorowała, to przed planowaną ciążą niech się koniecznie zaszczepi. Ludzie wciąż mało szczepią dzieci, ospa jest nierzadka, można złapać.
    • szmytka1 Re: Czy szczepionka na ospę jest dobrze tolerowan 07.06.23, 21:52
      Mąż w wieku około 40 lat, już nie pamiętam ile miał dokladnie, miał całe kombo szczepień, taki pakiet od pracodawcy przed wyslaniem w zagraniczna delegacje, a wiec mial tam tez jakies choroby traopikalne itd. Nic mu nie bylo.
    • al_sahra Re: Czy szczepionka na ospę jest dobrze tolerowan 07.06.23, 23:31
      andaba napisała:

> Tak, potrafię przeczytać ulotkę i znaleźć opinie w internecie, ale chciałabym d
      > owiedzieć się więcej.

> ciekawa jestem, czego się spodziewać

I będziesz podejmować decyzję nie na podstawie informacji od producenta, opublikowanych danych naukowych i zaleceń lekarzy, tylko anegdotycznych informacji od przypadkowych osób na forum?
    • woman_in_love Re: Czy szczepionka na ospę jest dobrze tolerowan 07.06.23, 23:55
      mi podawano szczepionke na ospe

takze jak chcesz, ale zeby potem nie bylo... pisze tylko dlatego ze Cie lubie
    • mikams75 Re: Czy szczepionka na ospę jest dobrze tolerowan 08.06.23, 08:01
      bez objawow bylo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka