Dodaj do ulubionych

Kontrola autokaru przed szkolną wycieczką

07.06.23, 17:42
Nigdy nie zgłaszałam, ale teraz chcę i nie wiem jak, gdzie, ile wcześniej.
Pomożecie?
Obserwuj wątek
    • schiraz Re: Kontrola autokaru przed szkolną wycieczką 07.06.23, 17:45
      U nas zgłaszają nauczycielki ale samemu też można. Dzwonisz dzień wcześniej na swoją komendę policji i informujesz o godzinie i miejscu wyjazdu autokaru. Ja mieszkam na wsi i dzień wcześniej starczy ale może w mieście trzeba uprzedzić jeszcze wcześniej a może też interwencyjnie podjeżdżają z marszu. U nas przyjęte jest, że dzień wcześniej nauczyciel zgłasza.
      • iberka Re: Kontrola autokaru przed szkolną wycieczką 07.06.23, 18:28
        Na nauczycieli nie liczę, niestety, a że umowę podpisałam ja, to jestem wystrachana i chciałabym aby kontrola się odbyła.
      • asia_i_p Re: Kontrola autokaru przed szkolną wycieczką 07.06.23, 18:52
        To u nas na odwrót, jak chcemy kontroli, prosimy rodziców, bo do rodziców przyjeżdzają zaraz i natychmiast, a od nauczycieli wymagają właśnie trzydniowego wyprzedzenia i podania
    • arthwen Re: Kontrola autokaru przed szkolną wycieczką 07.06.23, 18:21
      Zgłaszamy zawsze dzień wcześniej na komendę z prośbą o kontrolę, o tej i o tej godzinie. Ale może dowiedz się na swojej komendzie, czy wystarczy, bo pewnie zależy od tego ile mają ludzi itp.

Zgłaszamy zawsze (tzn zgłasza jeden wydelegowany rodzic), bo już raz się okazało, że firma musiała podstawić inny autokar, wiec tak dla pewności tongue_out
    • woman_in_love Re: Kontrola autokaru przed szkolną wycieczką 07.06.23, 18:26
      a co to da jak 62 letni kierowca zasnie?
    • kropkaa Re: Kontrola autokaru przed szkolną wycieczką 07.06.23, 18:38
      Zgłaszałam kilka dni przed i już nie chcieli za bardzo przyjąć zgłoszenia, ale jakoś przyjechali. W sezon wycieczkowy zgłosiłabym ok. tygodnia wcześniej.
      Brałam nr od koleżanki, która kiedyś zawsze zgłaszała, myślę że w najbliższym komisariacie podpowiedzą, gdzie się to zgłasza.
      • kropkaa Re: Kontrola autokaru przed szkolną wycieczką 07.06.23, 18:38
        O matko, ile powtórzeń...
    • heca7 Re: Kontrola autokaru przed szkolną wycieczką 07.06.23, 18:47
      big_grin
      youtu.be/m5eJ8tmW_qI?t=276
      • paskap Re: Kontrola autokaru przed szkolną wycieczką 07.06.23, 18:52
        ja zgłaszałam przed, kontrola była w wyznaczonym przez policję / inspektora drogowego miejscu i czasie - tuż przed wyjazdem wycieczki, ale kierowca nie dostał żadnej informacji, żadnego podpisu, żadnej pieczątki że autokar ok. Dziwne dla mnie
      • skumbrie Re: Kontrola autokaru przed szkolną wycieczką 05.07.23, 11:36
        Płaczę big_grin big_grin big_grin
    • iberka Re: Kontrola autokaru przed szkolną wycieczką 15.06.23, 06:40
      Dziękuję dziewczyny smile. Zgłosiłam na naszym komisariacie dzień przed wycieczką i kontrola zaliczona, poszło bezproblemowo dla każdej ze stron. Czas dodzwonienia się na komisariat: 5 dni 😂
    • jasnoklarowna Re: Kontrola autokaru przed szkolną wycieczką 05.07.23, 13:29
      Możesz zgłosić albo do Policji albo WITD jeśli ma w waszym mieście siedzibę lub delegaturę.
      Zgłaszasz jako osoba fizyczna, w sezonie, jak jest dużo wyjazdów to im wcześniej tym lepiej.
      Przy dużej ilości autokarów WITD nie ma fizycznie możliwości podjechać w kilka punktów jednego ranka, np w naszym mieście mieli wyznaczony punkt z dużym parkingiem, gdzie takie autokary do kontroli miały podjeżdżać.
      Policja sprawdzi w zasadzie stan techniczny, trzeźwość kierowcy i jego prawo jazdy.
      WITD sprawdzi też papiery przewozowe, licencję, czy kierowca nie przekroczył limitów, czy miał wystarczający odpoczynek (np może wrócił wczoraj o 2 w nocy a dziś o 6 rano znów ma kurs).
      • jasnoklarowna Re: Kontrola autokaru przed szkolną wycieczką 05.07.23, 13:34
        Nie ma znaczenia czy zgłasza nauczyciel czy rodzic. Wychowawca córki zawsze prosił któregoś z rodziców o telefon i zamawialiśmy w WITD taką kontrolę. Trwała ok 15 minut, sama ze 2 razy byłam wpisana jako zgłaszający rodzic. Nigdy nie robili problemów z kontrolami. Warto dać znać przewoźnikowi że będzie zgłoszenie, wtedy są już przygotowani do kontroli. Bo u nas za pierwszym wyjazdem nie wiedzieli i czegoś tam przy sobie nie mieli musieli kierowcy z firmy coś dowieźć i wyjazd się trochę opóźnił.
        Jest jeszcze jeden bonus, jak w trakcie drogi tego dnia zostaną zatrzymani do kontroli to okazują protokół z rannej kontroli i nie tracą już czasu i jadą dalej. Wiec ja zgłoszenie polecam. Z Policją nie ma doświadczeń, może ktoś napisze kto zgłaszał policjantom.
    • zanetka.x Re: Kontrola autokaru przed szkolną wycieczką 05.07.23, 13:42
      no ale skoro przewoźnicy spodziewają się kontroli to chyba podstawiają sprawne autokary?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka