Dodaj do ulubionych

A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego Ciała

08.06.23, 17:45
Nie pytam, która nie i dlaczego nie, tylko która tak.
Obserwuj wątek
    • krwawy.lolo Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 08.06.23, 17:49
      A jak ja napiszę, że zjadłem dzisiaj cudowne zboczniaki a la flaczki na obiad to co? Naślesz na mnie policję internetową. Czy włączysz klątwa-app?
    • woman_in_love Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 08.06.23, 17:50
      ja przechodziłam obok i patrzyłam na te małe słodziaki sypiące kwiatki i zastanawiałam sie która umrze przy porodzie w imię swej religii hehe
      • snajper55 Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 08.06.23, 21:47
        woman_in_love napisała:

> ja przechodziłam obok i patrzyłam na te małe słodziaki sypiące kwiatki i zastan
        > awiałam sie która umrze przy porodzie w imię swej religii hehe

A co ma do tego religia umierającej??? Przecież lekarze wszystkie kobiety traktują tak samo - katoliczki, muzułmanki, ateistki... Mamy równość w umieraniu inkubatorów. Religia inkubatora nie ma znaczenia.

S.
      • sattwaguna Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 09.06.23, 16:53
        Albo wcześniej które z tych dzieci będzie miało włożoną księżowską łapę w majteczki.

Bo przecież ten ich fajny ksiądz też może to lubić...
        • woman_in_love Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 10.06.23, 00:07
          to na spowiedzi przez komunią
        • jowita771 Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 10.06.23, 10:20
          Już nie przesadzajmy, nic wielkiego się nie dzieje, księża zawsze macali. I komu to przeszkadzało?
    • mid.week Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 08.06.23, 17:51
      Ja dzis dla ciała procesowałam bieganie - 21km
      • malaperspektywa Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 08.06.23, 18:26
        Ja też dziś na sportowo, ale ja z tych cieniasów i tylko 8 km kijkowania po lesie. Fajnie było.
        • mid.week Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 08.06.23, 22:04
          w zdrowym ciele zdrowy duch
          • primula.alpicola Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 08.06.23, 22:21
            A ja pojechałam nad jezioro rowerem (12 km w jedną stronę) i pływałam nie wiem ile, ale długo. Prawie triathlon😁
            • mid.week Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 08.06.23, 22:28
              Ja sobie dowaliłam wieczorny spacerek z pieskiem i dzien zakonczylam z 33km na liczniku, a to cyfra bożociałowa jest bardzo.
              • primula.alpicola Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 10.06.23, 07:45
                No, no, 33 km to Ci się uzbierało ładnych kilka procesji!
                • krwawy.lolo Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 10.06.23, 08:23
                  Biedny pies. sad
                • mid.week Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 10.06.23, 10:53
                  primula.alpicola napisała:

> No, no, 33 km to Ci się uzbierało ładnych kilka procesji!

Czego sie nie robi dla bozegociala!
      • jowita771 Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 10.06.23, 10:21
        mid.week napisała:

> Ja dzis dla ciała procesowałam bieganie - 21km
        >

Będziesz miała Boskie Ciało. A może już masz
        • mid.week Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 10.06.23, 10:51
          To pewnie zalezy od definicji "boskiego ciala" ale zeby miec widoczne miesnie trzeba znacznie więcej pracy wlozyc niz ja to robie. Ja jestem po prostu szczupla.
    • tol8 Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 08.06.23, 17:53
      Od kiedy kaszojady mogą sypać kwiatki? W moim dzieciństwie sypać mogły tylko dzieci komunijne i po bierzmowaniu. Czekało się na to jak na sam sakrament.
      • alterego72 Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 08.06.23, 17:55
        Po bierzmowaniu? Nie pamiętam, bym kiedykolwiek w swoim życiu widziała 14-15 latki sypiące kwiatki...
        • niktnaprawdewazny0 Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 08.06.23, 19:16
          Nie jestem przekonana czy którakolwiek 14 latka by się na to zgodziła smile
      • zaczarowanyogrod Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 08.06.23, 17:58
        Nie wiem czy sypałam kwiaty wcześniej, ale na pewno jak miałam 5 lat i tak co rok do czasu jak miałam 10. Rok po komunii.
        Moja siostra zaczęła mając 2 lata. Czyli 25 lat temu.
        Po bierzmowaniu nikt już nie sypał, bo byliśmy za starzy.
        • taniarada Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 08.06.23, 19:42
          Ja późno zrobiłem bierzmowanie .To ze strony mojej parafii . zwycieska.czest.pl/boze-cialo-procesja-eucharystyczna/
      • daszka_staszka Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 08.06.23, 20:25
        Teraz się już kaszojdy 6-letnie do komunii wysyla
        • marta.graca Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 09.06.23, 17:57
          Teraz, a kiedyś nie? Ja byłam jako sześciolatka ponad 20 lat temu.
      • woman_in_love Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 08.06.23, 20:46
        i po bierzmowaniu

są już nieatrakcyjne dla księdza w większości przypadków, także sciemniasz big_grin
      • snajper55 Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 08.06.23, 21:49
        tol8 napisała:

> Od kiedy kaszojady mogą sypać kwiatki? W moim dzieciństwie sypać mogły tylko dz
        > ieci komunijne i po bierzmowaniu. Czekało się na to jak na sam sakrament.

Teraz tak się w dzieciach nie przebiera. Trzeba brać co jest i korzystać, póki jest.

S.
      • vivi86 Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 08.06.23, 22:36
        Serio? Pierwsze słyszę.
      • martishia7 Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 09.06.23, 23:58
        Przebijam, zdarzyło mi się sypać kwiatki na procesji BC chociaż nawet nie jestem ochrzczona big_grin
    • kozica111 Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 08.06.23, 17:54
      Tak.
    • andaba Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 08.06.23, 17:56
      Ja.
    • ayelen40 Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 08.06.23, 17:58
      Ja. Aż do pierwszego ołtarza z córkami (małżonek i syn są na froncie, taka służba-niedrużba).
      • marzeka11 Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 08.06.23, 18:04
        Ja także, było bardzo dużo ludzi.
        • chloe30 Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 08.06.23, 18:22
          A u nas coraz mniej. Ja co prawda nie chodzę, ale procesja idzie pod moimi oknami. Z roku na rok widać odpływ ludzi.
          To cieszy
          • hanusinamama Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 08.06.23, 21:34
            Marzeka ci napisze ze kłamiesz. Koscioły pękają tylu wiernych na msze chodzi..
            • marzeka11 Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 08.06.23, 22:44
              Nie, u mnie akurat było dużo.
              • hanusinamama Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 09.06.23, 12:45
                Kolejna katolicka marzycielka. Ale ok nie wiem moze mieszkasz gdzies na zapadniętej wsi.
                • andaba Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 10.06.23, 10:10
                  Hanusina, wiesz, że robisz dokładnie to samo, co PAP w temacie 4 czerwca? smile

Na pewno chodzi mniej ludzi niż kiedyś.
                  Ale jednak nadal bardzo dużo.
                  Na temat tej procesji u nas się nie wypowiem, bo idąc z przodu nie wiem jak jest długa, ale na rezurekcyjnej było mnóstwo ludzi, miałam wrażenie że dużo więcej niż kiedykolwiek, procesja sobie na ogon nadepnęła, mimo zatoczenia ogromnego koła. A gęsto było.
                  • arthwen Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 10.06.23, 15:09
                    Statystyka jest statystyką.
                    To, że gdzieś jednorazowo będzie więcej ludzi nijak nie ma przełożenia na to, że ogólnie coraz mniej ludzi do kościoła chodzi, również z okazji świąt różnych.
                    Nie mam pojęcia jak jest w okolicznej parafii, bo nigdy nie byłam tu ani w kościele, ani na żadnej procesji, ale na tablicy informacyjnej są usunięte godziny mszy, zarówno w tygodniu, jak i niedzielnych. Widać tak mocno spadła liczebność dominicantes, że zmniejszyli liczbę mszy.
                    • andaba Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 10.06.23, 15:36
                      Ja wale nie dyskutuję z tym, że chodzi ogólnie mniej ludzi, bo chodzi, widać, że jest luźniej na większości mszy (nie na wszystkich), dzieci też jest mniej - ale też jest mniej w ogóle 20 lat temu w klasach komunijnych parafii było 230 dzieci, w tym roku 130 (do komunii poszło jeszcze mniej, dawniej szły wszystkie lub nie szło 1-3 (jak były innego wyznania lub z innej parafii).

Mnie chodzi o to, że marzeka napisała, że u niej było dużo, a ta jej pisze, ze nie, nie było. A była, widziała? U nas też było dużo. Nie robiłam zdjęć, nawet telefonu nie miałam, a może szkoda, bo bym wkleiła. A to jedna z mnóstwa parafii w mieście.
                      • arthwen Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 10.06.23, 21:17
                        A to ja jak najbardziej wierzę, że gdzieś - punktowo - mogło być sporo ludzi. Pytanie tylko czy na pewno dużo, w sensie więcej niż te 20 lat temu? Czy tylko "stosunkowo" dużo, w porównaniu właśnie do zwyczajnej mszy.
              • woman_in_love Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 09.06.23, 13:48
                Nie, u mnie akurat było dużo

to dlatego, że z powodu braku frekwencji macie tylko teraz 1 mszę zamiast 5 które się odbywały jeszcze w 2000 roku i ci ludzie sie skumulowali

• ewenny58 Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 09.06.23, 00:43
            jak i u mnie, kiedyś szli i szli, końca nie było widać, dzisiaj jakoś tak szybciorem poszło, nawet kawy nie wypiłam do końca
        • midge_m Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 08.06.23, 18:22
          Na pewno.
      • ardzuna Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 08.06.23, 20:05
        ayelen40 napisała:

> Ja. Aż do pierwszego ołtarza z córkami (małżonek i syn są na froncie, taka służ
        > ba-niedrużba).

Ukraińskim? Innego chyba w pobliżu nie ma.
        • ayelen40 Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 08.06.23, 21:02
          A tak różnie.
          • ardzuna Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 08.06.23, 22:37
            To znaczy na jakim?
            • ayelen40 Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 09.06.23, 07:51
              A to jedna wojna aktualnie na świecie (niestety).
              • ardzuna Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 09.06.23, 22:13
                Dlatego cię pytam, na którym są froncie. Nie słyszałam, żeby polska armia walczyła na jakimkolwiek froncie.
                Nie daj czekać, pisz big_grin
                • ayelen40 Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 09.06.23, 22:27
                  Oni nie są w polskiej armii. Więcej nie napiszę.
    • rosie Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 08.06.23, 17:58
      W zeszłym roku byłam po 14 latach przerwy i w tym roku też poszłam. Było dużo ludzi.
      • woman_in_love Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 08.06.23, 18:12
        W zeszłym roku byłam po 14 latach przerwy

jesteś po menopauzie i odnalazłaś w końcu jezusa?
    • niemcyy Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 08.06.23, 18:06
      Ja od co najmniej 15 lat nie i za rok tez nie pojde :p
      • ludborka Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 08.06.23, 18:22
        To zupełnie jak ja od urodzenia 😊
        A dzisiaj wyjątkowo udane BC, bo nawet żadnej nie słyszałam
    • jowita771 Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 08.06.23, 18:44
      Boże cielę to jedno z moich ulubionych świąt, zwykle jest ciepło i dodatkowy wolny dzień na sport albo seks. Z mężem, jestem lewicową nudziarą, żadnych dzikich chłopów.
      • ayelen40 Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 08.06.23, 19:03
        A co to są dzikie chłopy 😳
        • arthwen Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 08.06.23, 19:12
          Z Ordo Iurków albo Konfederacji zapewne tongue_out Konserwatywnie puszczają się na prawo (bo nie na lewo przecież!)
      • emka_bovary Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 08.06.23, 20:26
        Boże cielę? Nawet niezłe, nie słyszałam jeszcze.
        Tak w ogóle to lubię czytać dla rozrywki dwa fora - to i Sychar. Widzę duże podobieństwo, na jednym uczestnicy odjechani w jedną stronę, na drugim w drugą 😅
        • homohominilupus Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 08.06.23, 21:37
          Ja słyszałam kiedyś boże cielsko
        • snajper55 Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 08.06.23, 21:53
          emka_bovary napisała:

> Boże cielę? Nawet niezłe, nie słyszałam jeszcze.
          > Tak w ogóle to lubię czytać dla rozrywki dwa fora - to i Sychar. Widzę duże pod
          > obieństwo, na jednym uczestnicy odjechani w jedną stronę, na drugim w drugą 😅

Co to jest Sychar? Chętnie zajrzę. smile

S.
          • snajper55 Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 09.06.23, 01:17
            snajper55 napisał:

> Co to jest Sychar? Chętnie zajrzę. smile

Już wiem.

S.
      • daszka_staszka Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 08.06.23, 20:28
        jowita771 napisał:

> Boże cielę to jedno z moich ulubionych świąt, zwykle jest ciepło i dodatkowy wo
        > lny dzień na sport albo seks. Z mężem, jestem lewicową nudziarą, żadnych dzikic
        > h chłopów.
        > J
        Jak się dobrze cowiek zorganizuje to wystarcza czadu i sił zarówno na seks jak i na sport a nawet nagrilla z sąsiadami
        • memphis90 Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 09.06.23, 08:22
          A jak sąsiedzi nie chcą sportu, to można sam seks i nargile?
          • jowita771 Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 09.06.23, 12:31
            Nie no, grill z sąsiadami, sport można też, seks z mężem, my nie konserwatywni katolicy, żeby z sąsiadami seks uprawiać.
    • sabina211 Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 08.06.23, 19:10
      Byłam na Mszy, na procesji nie.
      • jahelena Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 08.06.23, 19:30
        Byłam. Próby szydery w wątku czerstwe jak zwykle.
        • woman_in_love Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 08.06.23, 19:47
          a modliliście się za tę biedaczke ktora umarła w Nowym Targu, czy wysławialiście papcia JOTPE2?
          • ayelen40 Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 08.06.23, 19:52
            Ja się modliłam o powodzenie leczenia dentystycznego mojej mamusi, bo strasznie się zostania szczerbatą boi.
            • woman_in_love Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 08.06.23, 20:44
              o powodzenie leczenia dentystycznego mojej mamusi,

ooo... ciekawe czy przeżyje, czy może dostanie sepsy jak tab ciezarna i umrze
              • ayelen40 Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 09.06.23, 07:50
                Przeżyje, gorzej, czy ząb czy nawet dwa...
          • volta2 Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 08.06.23, 20:26
            zapewne za nią pomodli się jej własna rodzina, tak jak za izabelę z pszczynysmile
        • iwles Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 08.06.23, 19:53
          jahelena napisała:

> Byłam. Próby szydery w wątku czerstwe jak zwykle

A możesz powiedzieć, z jakiej okazji to dzisiejsze święto? Na cześć jakiego boskiego wydarzenia?

• stephanie.plum Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 08.06.23, 20:21
            ja, ja wiem, pszepani!

z okazji Ostatniej Wieczerzy!
            • iwles Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 08.06.23, 21:29
              stephanie.plum napisała:

> z okazji Ostatniej Wieczerzy!

Ale to nie w Wielki Czwartek?

• ayelen40 Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 08.06.23, 20:23
            Corpus Christi, czyli Sakramentu Ołtarza
          • snajper55 Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 08.06.23, 21:57
            iwles napisała:

> jahelena napisała:
            >
            > > Byłam. Próby szydery w wątku czerstwe jak zwykle
            >
            >
            > A możesz powiedzieć, z jakiej okazji to dzisiejsze święto? Na cześć jakiego bos
            > kiego wydarzenia?

W tym dniu wierni przepraszają Jezusa, za zjadanie jego ciała w czasie mszy. Czy coś takiego.

S.
            • mid.week Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 08.06.23, 22:02
              Swietuja cokolwiek, co mialo odciągnąć ludzi od obrzadkow poganskich. Tak namotali, ze juz sami nie wiedza co i kiedy.
              • snajper55 Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 09.06.23, 01:29
                mid.week napisała:

> Swietuja cokolwiek, co mialo odciągnąć ludzi od obrzadkow poganskich. Tak namot
                > ali, ze juz sami nie wiedza co i kiedy.

Z Bożym Ciałem jest tak samo jak z innymi "chrześcijańskimi" świętami. To są dawne pogański święta, ukradzione przez nową wiarę.

"Jest to typowe Święto Przyrody i Matki Ziemi, które My Polacy, my poganie polscy obchodzimy co najmniej od 10.000 lat, a nie od jakiegoś wydziwaczonego 1252 roku, który potem okazuje się rokiem 1317, a tak naprawdę rokiem 1420 w Polsce, czyli świętem które NARZUCONO POLAKOM na ich obrzędy Święta Rusaliów raptem zaledwie 600 lat temu."

bialczynski.pl/2017/06/15/swiety-swiety-w-zaklety-czyli-niezalezna-pl-tlumaczy-polakom-o-co-wlasciwie-chodzi-w-bozym-ciele/#more-72663
                S.
              • ayelen40 Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 09.06.23, 07:49
                W XIII wieku dopiero to święto ustanowiono.
        • mid.week Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 08.06.23, 22:11
          jahelena napisała:

> Byłam. Próby szydery w wątku czerstwe jak zwykle.

Zgodnie z tradycją usiłujemy was prześladować...
          • zuzanna_a Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 09.06.23, 00:55
            Wlasnie tak sadze, ze ateisci musiliby sie tez jakos zorganizowac i co niedziela mowic o swoim ateizmie, plus co pare miesiecy odwalic jakies swieto od czapy, bo bez struktur i organizacji ciezko bedzie o wypchanie katolikow z rynku.
            A tak bez lidera, bez banku, bez wladz, bez hierarchii, bez hajsu / to ciezko troche wink
            • mid.week Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 09.06.23, 09:44
              No... Przydalaby sie jakas infrastruktura, zeby sie mogli gdzies spotykać i hejtowac odmieńców.
              • marta.graca Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 09.06.23, 18:14
                Mi tam pasują tradycyjne spotkania w knajpach smile
              • snajper55 Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 09.06.23, 23:18
                mid.week napisała:

> No... Przydalaby sie jakas infrastruktura, zeby sie mogli gdzies spotykać i hej
                > towac odmieńców.

Tę czarną zarazę.

S.
        • vasaria Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 10.06.23, 08:58
          jahelena napisała:

> Byłam. Próby szydery w wątku czerstwe jak zwykle.

I nie wstyd ci ? Że w XXI w w Polsce ktoś się nie wstydzi przyznać 😱
      • volta2 Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 08.06.23, 20:25
        ja odwrotnie, nigdy na mszę, za to na procesję jak najbardziej. taka tradycja rodzinna i kontynuuję. czekałam na motylka, ale jakoś spokojnie było...
        • ayelen40 Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 08.06.23, 21:32
          Właśnie, co z Motylem?
          • jahelena Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 08.06.23, 22:48
            Życie motyli jest krótkie. Pewnie się leczy w zamknięciu.
    • paniadmin Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 08.06.23, 19:56
      W wątku obok doczytałam, że Paulina Smaszcz uczestniczyła.
      • ayelen40 Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 08.06.23, 21:32
        Nie 😳
      • figa_z_makiem99 Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 09.06.23, 12:36
        Żenada, stare wariatki, którym z życiu nie wyszło z własnej winy tak mają i wycierają gębę Jezusem na pokaz.
        • iwles Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 09.06.23, 12:52

Jezusem na pokaz ? A jest też drugi Jezus, nie na pokaz?
          • figa_z_makiem99 Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 09.06.23, 13:16
            Ktoś, kto jest wierzący i praktykujący, po prostu to robi, nie wyciera sobie gęby wiarą na pokaz. Kilka dni temu siedzieliśmy w podróży w pociągu z facetem, po dłuższej rozmowie okazało się, że jest księdzem, pierwszy raz w życiu rozmawiałam z tak otwartym i tolerancyjnym księdzem. Nie narzucał się ze swoim kapłaństwem, miał dystans, gdyby było więcej takich księży, ludzie nie odwracaliby się tłumnie od kościoła. Petarda wierząca i tropiąca prawdę jest żenadą.
            • pkt4a Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 10.06.23, 20:38
              fajnoksiądz powiadasz ?
              a na gitarze grał ? a czy miał tatuaż jak fajnoksiądz Kromer ?
              oni są uczeni bycia fajnoksiężmi , taka ideologiczna psychomanipulacja dla naiwnych

poniżej o fajnoksiędzu z tatuażem i c z tego wynikło :
              www.facebook.com/rafal.betlej.betlejewski/?locale=pl_PL

• ardzuna Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 08.06.23, 20:06
      Oglądałam z okna. Młodzieży nie było widać.
      • pkt4a Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 08.06.23, 22:13
        smile smile smile

www.facebook.com/rafal.betlej.betlejewski/?locale=pl_PL
    • stephanie.plum Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 08.06.23, 20:19
      byłam na kawałku.

mąż odsypiał, a młody wytrzymał tylko do drugiego ołtarza. cóż, szkoda, ale nic na siłę, i tak pobożnie przetrwał Mszę.
    • bene_gesserit Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 08.06.23, 23:03
      Ja bym bardzo chętnie uczesniczyła, z dzieciństwa pamiętam swoje marzenie, zeby być bielanką, czyli założyć jeszcze raz sukienkę po starszej siostrze, uszytą przez mamę i sypać kwiatki na jezdnię.
      Niestety, jestem za stara na bielankę i za duża na sukienkę.

Ale jakby gdzieś rekrutowali bielanki w wieku ematki, to ja nadal bardzo chętnie.
      • andaba Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 09.06.23, 06:20
        Jak założysz strój krakowski i się ustawisz z koszyczkiem to nikt cię nie pogoni, przynajmniej u nas. Chyba że musi być koniecznie ta biała sukienka, to może się będzie wyróżniać. Ale też nie pogonią.
        • bene_gesserit Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 09.06.23, 12:25
          No właśnie o komunijną sukienkę chodziło! I pewnie by mnie nie pogonili, ubraną w suknię ślubną ze szmatexu, z koszyczkiem pełnych płatkow gerber i margerytek, ale dzieci by się śmiały sad

Cusz, umrę bez spełnienia marzenia.
      • hanusinamama Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 09.06.23, 12:50
        Kufa...w kraju, w którym 20tygodniowy płód ma wieksze prawa niż żyjąca kobieta ta chce być bielanką.
        • bene_gesserit Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 09.06.23, 17:41
          Ja pitolę, następnym razem jak będę żartować, specjalnie dla niekumatych załączę pięć smile
          Bo widac, że trzeba.
          • mid.week Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 09.06.23, 17:48
            Chocbys wstawila i sześć to żartu z wpisu wyzej nie zrobisz.
            • zaczarowanyogrod Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 09.06.23, 18:02
              Tak, bo można uwierzyć że dorosła kobieta chce sypać kwiatki, jeszcze sukience dziecięcej.
            • bene_gesserit Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 10.06.23, 00:52
              Nie wiem, co trzeba mieć w głowie, żeby uwierzyć, ze dorosła agnostyczka hołubi w głębi serduszka marzenie o kupieniu białej sukni i zasuwania w katolickiej procesji między dziewięciolatkami zeby sypać kwiatki dla bozi.
              Ematka to fenomen, teraz nie żartuję.
      • pkt4a Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 09.06.23, 15:35
        "sypać kwiatki na jezdnię"

i potem posprzątać to zaśmiecanie jezdni rozumiem ?
        zaśmiecanie jest wykroczeniem i jest karalne

-
        www.facebook.com/TygodnikNIE/?locale=pl_PL
    • natalyaxx Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 09.06.23, 09:30
      Zawsze jak mi te procesje pod oknami nachrzaniają to mam ochotę ziemniakami rzucać albo pomidorami uncertain dramat i dzicz, żeby w XXI wieku swoją ciemnotę ludziom narzucać w tak nachalny sposób.
      • pkt4a Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 09.06.23, 15:36
        smile

-
        www.facebook.com/TygodnikNIE/?locale=pl_PL
    • fibi00 Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 09.06.23, 13:26
      Ja.
    • azalee Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 09.06.23, 13:44
      Nie bralam udzialu w procesji od kiedy jako 10-latka wyroslam z mojego stroju krakowianki (uwielbialam ten gorset z cekinami!)
      • arthwen Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 09.06.23, 13:55
        Przecież możesz sobie kupić taki dla dorosłych tongue_out
        • azalee Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 09.06.23, 14:00
          A wiesz ze myslalam nad tym? A potem wyobrazilam sobie mine starego jakbym tak przed nim stanela w tych cekinach i stwierdzilam ze nie chce psuc dzieciecego wspomnienia pelnego zachwytu big_grin
          • arthwen Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 09.06.23, 14:33
            Jeśli staniesz ubrana wyłacznie w ten gorset, to myślę, że mina faceta też będzie pełna zachwytu big_grin
    • vasaria Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 09.06.23, 22:47
      alterego72 napisała:

> Nie pytam, która nie i dlaczego nie, tylko która tak.

A to są jeszcze takie procesje ??? 😱
      • andaba Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 10.06.23, 08:27
        Nie no skąd, kilka moherów drepta wokół kościoła.
        Nikt w procesjach nie uczestniczy.
        • vasaria Re: A która dziś uczestniczyła w procesji Bożego 10.06.23, 08:56
          andaba napisała:

> Nie no skąd, kilka moherów drepta wokół kościoła.
          > Nikt w procesjach nie uczestniczy.

Aaa, to już rozumiem czemu żadnej nigdy nie widziałam. Nie bywam w okolicy kościołów 🤢🤮

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka