Dodaj do ulubionych

plany kulturalne na nowy sezon

08.06.23, 22:20
Instytucje kulturalne ogłaszają repertuar na nowy sezon, stąd pytanie - co wybiera ematka?
TW-ON mam wrażenie, że słabo w porównaniu do mijającego sezonu. Bajadera, Pinokio, Bolero+, Cosi fan tutte i to chyba wszystko. Mało. Brakuje mi takich perełek jak Tosca z Aleksandrą Kurzak czy Exodus czy Beethoven i szkoła holenderska.
Z Filharmonią mam trochę problem, bo standardowy repertuar wydaje mi się ciut zbyt wydumany jak na moje skromne możliwości. Mesjasz, kolędy i zakończenie sezonu.
Teatry na bieżąco, na razie głównie Teatr Narodowy wybieram na jesień.
Jak na razie brakuje mu wielkiego wow. Ale może coś wyczaiłyście? Podzielcie się.
Obserwuj wątek
    • chococaffe Re: plany kulturalne na nowy sezon 08.06.23, 22:47
      Zauważyłam Orlinskiego w FN w Warszawie (ale piszę to bo na forum jest chyba sporo fanek - ja nie).

Mam chyba 4 rózne bilety na bardziej niszowe imprezy. Natomiast jest kilka rzeczy, na które czekam od ładnych paru lat - nie ma (albo przegapiłam) np. III symfonia Góreckiego i balet w oparciu o choreografię Piny Bausch.
      • jahelena Re: plany kulturalne na nowy sezon 08.06.23, 22:55
        Parę nowych seriali i koncertów rockowych.
      • kropkaa Re: plany kulturalne na nowy sezon 09.06.23, 11:38
        Tak, będzie Orliński i Możdżer. Zastanawiam się z przewagą na nie wink
        • chococaffe Re: plany kulturalne na nowy sezon 09.06.23, 11:45
          Na koncercie Móżdżera byłam kiedyś - pamiętam, że bylam rozczarowana, ale już nie pamiętam dlaczego. Za śpiewem operowym nie przepadam (poza małymi wyjątkami), więc Orlinski odpada naturalnie.

Ja tylko się boję, że przegapię coś co naprawdę, naprawdę chciałabym zobaczyć a nie po prostu "fajnego", zwłaszcza, że wiele teatrów/sal koncertowych w ostatniej chwili wpisuje do kalendarza wydarzenia zewnętrzne (nie organizowane przez siebie). Woisałam się na listy na newslettery wybranych artystów i czekam.
      • kropkaa Re: plany kulturalne na nowy sezon 09.06.23, 12:00
        Trochę marzeń mi się spełniło, ale jedno wciąż odległe - koncert Rafała Blechacza. Czasem zaglądam na jego stronę - różne miasta odwiedza, ale nie Warszawę.
        • chococaffe Re: plany kulturalne na nowy sezon 09.06.23, 12:13
          Dopóki żyje - wszystko jest możliwe. Spojrazłam z ciekawości na jego stronę - praktycznie nie aktualizowana. Zawsze możesz wybrac się do Wiednia w październikusmile
          • kropkaa Re: plany kulturalne na nowy sezon 09.06.23, 12:23
            On jakieś małe miasta odwiedza całkiem często, nie wiem o co chodzi, że ani w FN ani w TW-ON jest nieobecny uncertain
            • chococaffe Re: plany kulturalne na nowy sezon 09.06.23, 12:26
              Ja tak na szybko znalazłam tylko to:

www.deutschegrammophon.com/en/artists/rafalblechacz/on-tour
              • kropkaa Re: plany kulturalne na nowy sezon 09.06.23, 12:37
                Widziałam. A jak wrzuciłam w googla, to pokazuje, że odwiedził Sosnowiec, Cieszyn, Opole, Gliwice.
                • chococaffe Re: plany kulturalne na nowy sezon 09.06.23, 12:42
                  A tych z kolei nie ma ani na jego FB ani na deutschegrammophon.com

Nie lubię kiedy artysta ma te swoje plany porozrzucane po całym necie
    • beataj1 Re: plany kulturalne na nowy sezon 09.06.23, 11:41
      Ostrzę sobie pazurki na tegoroczny festiwal Waldorfowski w Radziejowicach. Bardzo lubię te koncerty i atmosferę. Dalej na razie nie patrzyłam.
      • kropkaa Re: plany kulturalne na nowy sezon 09.06.23, 11:58
        Opis bardzo zachęcający!
    • kropkaa Re: plany kulturalne na nowy sezon 09.06.23, 12:12
      A czy któraś z Was była w Operze Królewskiej? Bardzo skraje opnie spotykam i nie wiem, czy warto tam iść, czy odpuścić ten twór.
      • chococaffe Re: plany kulturalne na nowy sezon 09.06.23, 12:16
        Ja byłam, ale na wydarzeniu poetyckim więc raczej nic o akustyce nie powiem. W skrócie - piękna, miejsca średnio wygodne
        • kropkaa Re: plany kulturalne na nowy sezon 09.06.23, 12:20
          Tak też pomyślałam - dla miejsca warto się wybrać. Szczególnie latem powinno być przyjemnie.
          • chococaffe Re: plany kulturalne na nowy sezon 09.06.23, 12:25
            Ja byłam kiedyś w kwietniu, dało się oddychaćsmile Nie wiem czy latem będzie przyjemne. Ponieważ minimalnie znam ten budynek od strony współpracy wiem, że mają to wyśrubowane warunki bezpieczeństwa, np pożarowego , ingerencji w budynek, różnych isntalacji. To zrozumiałe, ale zdziwiłabym się gdyby była tam klimatyzacja (a nie pamiętam czy jest)
    • igge Re: plany kulturalne na nowy sezon 10.06.23, 13:37
      Nie cierpię planów z dużym wyprzedzeniem. Kupuję bilety z dużym wyprzedzeniem niechętnie.
      Konsekwencje są jakie są.
      Tracę.
      Ale i tak pozostaje sporo radości z wydarzeń kulturalnych mniej obleganych.

• igge Re: plany kulturalne na nowy sezon 10.06.23, 13:43
        U mnie jeszcze stary sezon trwawink. Mam jeszcze ok 5 biletów dla siebie i ewentualnie rodziny/ koleżanek na czerwiec. Oraz muszę wydrukować 10 na sierpień. A w międzyczasie słuchamwink i słucham nie na żywo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka