Dodaj do ulubionych

Ruszyli! A na ematce cisza?

08.06.23, 22:55

Niechaj im szczęście sprzyja.
Obserwuj wątek
    • jahelena Re: Ruszyli! A na ematce cisza? 08.06.23, 23:01
      ???
      • angazetka Re: Ruszyli! A na ematce cisza? 08.06.23, 23:04
        Kontrofensywa ukraińska.
        • jahelena Re: Ruszyli! A na ematce cisza? 08.06.23, 23:11
          Nie ma na razie żadnej kontrofensywy.
          • angazetka Re: Ruszyli! A na ematce cisza? 08.06.23, 23:12
            Media twierdzą co innego.
          • sueellen Re: Ruszyli! A na ematce cisza? 08.06.23, 23:15
            Śledzę kilku analityków i wojskowych na Twitterze i akurat wszyscy są zgodni, że się zaczęło. Ukraińcy przeszli do ofensywy.
      • enia17 Re: Ruszyli! A na ematce cisza? 08.06.23, 23:06
        Juz tak jest od jakiegos czasu ze juz, ze za pare tyg, ze moze wcale nie będzie.
        Ze tylko raz szansa jest a jak się nie uda to przepadło. Ze jednak mogę kilka razy próbować
        Tak.czy inaczej tam jest piekło na.ziemi sad
        • sueellen Re: Ruszyli! A na ematce cisza? 08.06.23, 23:11
          Wiele razy czytałam że już już za chwilę, a jak jest to ciiiisza. Wałki są podobno na 400km, weszli na razie 1800 metrów. Oczywiście mało co do nas dochodzi bo Ukraińcy nie komentują, a ruscy tradycyjnie kłamią. Jednak wszyscy analitycy są zgodni: zaczęło się. Niechaj im się powiedzie!
    • gama2003 Re: Ruszyli! A na ematce cisza? 08.06.23, 23:09
      ...🍀
      • jahelena Re: Ruszyli! A na ematce cisza? 08.06.23, 23:11
        Irlandia???
        • iwles Re: Ruszyli! A na ematce cisza? 08.06.23, 23:18

Ta próba ironii czerstwa jak zwykle.
          • jahelena Re: Ruszyli! A na ematce cisza? 08.06.23, 23:39
            Bystry jesteś.
          • livia.kalina Re: Ruszyli! A na ematce cisza? 08.06.23, 23:41
            a któż to się kryje pod tym nickiem?
          • livia.kalina Re: Ruszyli! A na ematce cisza? 08.06.23, 23:44
            Już wiem, to padalec.
        • enia17 Re: Ruszyli! A na ematce cisza? 08.06.23, 23:19
          Czy są tu optymiści w zw.z wynikiem tej wojny?
          • by Re: Ruszyli! A na ematce cisza? 08.06.23, 23:40
            enia17 napisała:

> Czy są tu optymiści w zw.z wynikiem tej wojny?

Jak to się skończy wg Ciebie? ( jeśli w ogóle się kiedyś skończy?)
            • enia17 Re: Ruszyli! A na ematce cisza? 08.06.23, 23:51
              enia17 napisała:

Jak to się skończy wg Ciebie? ( jeśli w ogóle się kiedyś skończy?)

Ja uważam że to dopiero początek.
              Nie jestem też optymistka. Rosja się nie wycofa ani nie zrezygnuje.
              Jak mi szkoda tych żołnierzy którzy tam gina ( dla porządku nie ruskich) co wogole nie zaznali życia.
          • primula.alpicola Re: Ruszyli! A na ematce cisza? 09.06.23, 07:50
            enia17 napisała:

A jaki wynik nazwałabyś optymistycznym?
        • reinadelafiesta Re: Ruszyli! A na ematce cisza? 08.06.23, 23:22
          Aleś błysnęła konceptem, postaraj się bardziej.
          • marzeka11 Re: Ruszyli! A na ematce cisza? 08.06.23, 23:27
            Niech dla rosji skończy się to tak,jak na tego zjedzonego dziś przez rekina ruska. Film niczym z film "Szczęki".
            • mysiaapysia Re: Ruszyli! A na ematce cisza? 09.06.23, 12:06
              Aż dziw, że jeszcze nie ma jakiegoś adekwatnego mema.
        • asia_i_p Re: Ruszyli! A na ematce cisza? 09.06.23, 19:30
          Tak, na pewno Trójcę Świętą z opowieści św. Patryka najlepiej ilustruje czterolistna koniczyna.
    • mdro Re: Ruszyli! A na ematce cisza? 08.06.23, 23:21
      Ciiii...
    • sueellen Re: Ruszyli! A na ematce cisza? 08.06.23, 23:33
      Mateusz Lachowski, korespondent wojenny pisze tak:

Zaczęło się.
      Piszę to z właściwym sobie w takich sytuacjach lekkim opóźnieniem.
      Tak, aby nie ułatwiać pracy tym, którym się jej ułatwiać nie powinno.
      W ciągu ostatnich dwóch dni Ukraińcy atakowali w wielu miejscach na całym froncie. Działania ofensywne były prowadzone od rejonu Bachmutu po Zaporoże. W operacji uczestniczy wiele brygad, a tym samym co najmniej kilkadziesiąt tysięcy żołnierzy.
      Do ataków wykorzystano bataliony zmechanizowane - dużo sprzętu, w tym czołgów i bojowych wozów piechoty. W rejonie Bachmutu, pod Kliszczeiwką, udało im się opanować praktycznie wszystkie wzgórza nad tą miejscowością. Ukraińcy przesunęli się też pod Berechiwką. To kierunek, o którym sporo wiemy. O reszcie wiemy bardzo niewiele... (Więcej na jego Twitterze jak ktoś zainteresowany). Wolski też sporo już na ten temat wyprodukował dzisiaj. Widziałam też podobny wpis Artura Miceka.

• niemcyy Re: Ruszyli! A na ematce cisza? 09.06.23, 00:06
        I ukrainskie wojsko pare dni temu opublikowalo spot z apelem o zachowanie ciszy odnosnie kontrofensywy. Oby zaszli jak najdalej i odniesli jak najmniej strat.

Przy okazji wrzuce wam filmik jak hiszpanscy zolnierze zegnali Ukraincow po przeszkoleniu ich: twitter.com/i/status/1661723483922108417
        • sueellen Re: Ruszyli! A na ematce cisza? 09.06.23, 00:25
          Lachowski nie powiedziałby nic czego powiedzieć nie może. Powtarzał to wielokrotnie i mu wierzę. Ukraińcy mu ufają, siedział z nimi miesiącami pod bahmutem. Być może walki trwają już trzeci dzień. Napisał dopiero wczoraj wieczorem, Wolski też.
          • niemcyy Re: Ruszyli! A na ematce cisza? 09.06.23, 06:42
            Wiem, wiem smile Wolskiego nie sledze, ale Lachowskiego tak (ostatnio byly z nim tez wywiady w Ukladzie otwartym i Didaskaliach).
            • sueellen Re: Ruszyli! A na ematce cisza? 09.06.23, 07:58
              Widziałam, widziałam. Swoją drogą te didaskalia są całkiem niezłe i szybko się wybijają. Nie wiem kim jest ten patrycjusz ale ma bardzo ciekawych gości i widać że dysponuje profesjonalnym sprzętem i studio.
              • areyoubetter Re: Ruszyli! A na ematce cisza? 09.06.23, 08:38
                Patrycjusz Wyżga - dawna Trójka.
                • sueellen Re: Ruszyli! A na ematce cisza? 09.06.23, 09:07
                  Nie słuchałam. Dobry był? Odszedł z radia i postanowił zostać youtuberem? Zychowicz tez był/jest dziennikarzem ale oprawa Historii Realnej przy Didaskaliach to amatorszczyzna.
                  • bistian Re: Ruszyli! A na ematce cisza? 09.06.23, 11:12
                    sueellen napisała:

> Zychowicz tez był/jest dziennikarzem ale oprawa Historii Realnej przy Didaskaliach
                    > to amatorszczyzna.

Zychowicz ma problemy z emocjami, nie umie usiąść i tego nie pokazywać, tylko się wierci, uśmiecha i robi głupie miny. Ma spore luki w wiedzy ogólnej, czasami tym zaskakuje, ale i tak chętnie to oglądam, bo jest autentyczny, a Didaskalia mi niespecjalnie pasują, pomimo warsztatu i ładnej scenografii, zdecydowanie wolę Drwala czy pewnego kapitana z jego gośćmi, pomimo tandetnych obrazków, które aż wypalają oczy i ogólnej abnegacji big_grin Ma za to gości pierwszej klasy, ludzi z różnych dziedzin z dużą wiedzą i doświadczeniem, tym nadrabia z górką.
                    • sueellen Re: Ruszyli! A na ematce cisza? 09.06.23, 11:48
                      Chodzi Ci o kapitana Lisowskiego?
                      • bistian Re: Ruszyli! A na ematce cisza? 09.06.23, 11:50
                        sueellen napisała:

> Chodzi Ci o kapitana Lisowskiego?

Nie musiałaś big_grin
                        • sueellen Re: Ruszyli! A na ematce cisza? 09.06.23, 12:20
                          Dalej nie wiem kim jest Drwal tongue_out
                          • bistian Re: Ruszyli! A na ematce cisza? 09.06.23, 12:33
                            sueellen napisała:

> Dalej nie wiem kim jest Drwal tongue_out

Tomasz Drwal kiedyś z MMA, też rejestruje spotkania i udostępnia na YT, ma wolniejsze tempo akcji i swój sposób dobierania rozmówców, taki nieoczywisty.
                            • sueellen Re: Ruszyli! A na ematce cisza? 09.06.23, 13:27
                              oo, tego nie znam. Poszukam, dzięki.
                              • ggrr.ruu Re: Ruszyli! A na ematce cisza? 09.06.23, 13:47
                                Drwal jest bardzo fajny, też polecam
    • bywalec2023 Re: Ruszyli! A na ematce cisza? 09.06.23, 01:34
      Cisza
    • mizantropka_20 Re: Ruszyli! A na ematce cisza? 09.06.23, 01:37
      Cisza, bo to ani o kotkach, ani o pieskach, ani o bombelkach, kieckach i włoskach, to co tam ematka będzie sobie głowę zawracać.
      • suki-z-godzin Re: Ruszyli! A na ematce cisza? 09.06.23, 07:09
        A Ty dlaczego nie zalozylas o tym watku?
        • mizantropka_20 Re: Ruszyli! A na ematce cisza? 09.06.23, 07:38
          Bo nie jestem aż tak błyskotliwa jak ty
      • gama2003 Re: Ruszyli! A na ematce cisza? 09.06.23, 11:47
        Bo jest to temat lubiący ciszę.
        • niemcyy Re: Ruszyli! A na ematce cisza? 09.06.23, 12:18
          Ktos na tym forum pisze cos wiecej niz i tak mozna wygrzebac w internetach?
          • bistian Re: Ruszyli! A na ematce cisza? 09.06.23, 12:30
            niemcyy napisał(a):

> Ktos na tym forum pisze cos wiecej niz i tak mozna wygrzebac w internetach?

Ja czasami coś napiszę więcej, bo mam swoje małe kontakty, ale staram się nie pisać za dużo.

A co do ofensywy, to tak się to będzie kulało, wszystko jest zaminowane, nie ma dostatecznej przewagi, w zasadzie siły są wyrównane, a Ukraińcy nadrabiają wyszkoleniem i jakością sprzętu, czego też nie mają aż tak dużo. Ostatnia szansa, więcej nie będzie przez długi czas, więc rozgrywają to jak na szachownicy, ale ruskie też wyciągają wnioski.
            Dlatego wszyscy analitycy i wojskowi starają się ważyć słowa.
      • ggrr.ruu Re: Ruszyli! A na ematce cisza? 09.06.23, 12:04
        Cisza, bo to za poważny temat żeby o tym bleblać na forum. Po co? Należysz do tych ludzi, którzy gorączkowo zamieszczają w mediach społecznościowych newsy, że umarł ktoś ważny, albo spadł śnieg? Myślisz że jak się nie napisze na forum to się ematki nie dowiedzą, że jest kontrofensywa? Czy może gadanie o tym jakoś w niej pomoże? Serio jak chcesz się polansowac to może jednak coś o kotkach napisz
        • wapaha Re: Ruszyli! A na ematce cisza? 09.06.23, 15:37
          ggrr.ruu napisała:

> Serio jak chcesz się polansowac to może jednak coś o kotkach napi
          > sz

O sarenkach
          Wtedy miala fejm
    • profes79 Re: Ruszyli! A na ematce cisza? 09.06.23, 06:18
      Cisza bo na razie informacje są szczątkowe, niepewne i w zasadzie na poziomie "chyba". Coś się zaczęło dziać ale na ile są to lokalne działania z ewentualną szansą przerodzenia się w coś większego a na ile jakiś szerzej zakrojony plan.
      • unikotka Re: Ruszyli! A na ematce cisza? 09.06.23, 06:43
        Nie przesadzaj my z tym "chyba". Raczej to oficjalne i potwierdzone.
        www.washingtonpost.com/world/2023/06/08/russia-ukraine-war-news-counteroffensive/
    • kaki11 Re: Ruszyli! A na ematce cisza? 09.06.23, 06:57
      Taka cisza chyba dlatego, że w sumie przechodzi do nas mało konkretnych informacji. Chociaż korespondenci potwierdzają, że się zaczęło.
      Oczywiście niezmiennie trzymam za Ukraińców kciuki, mam nadzieję że uda im się uzyskać jak najwięcej
    • seaview Re: Ruszyli! A na ematce cisza? 09.06.23, 08:17
      Bardzo trzymam kciuki
    • triss_merigold6 Re: Ruszyli! A na ematce cisza? 09.06.23, 13:29
      Ta informacja jest znacznie bardziej interesująca www.rp.pl/konflikty-zbrojne/art38583181-byly-szef-nato-polska-i-inne-panstwa-moga-chciec-rozmiescic-wojska-na-ukrainie

www.wprost.pl/wojna-na-ukrainie/11256649/byly-szef-nato-polska-i-inne-panstwa-moga-rozmiescic-wojska-w-ukrainie.html

www.o2.pl/informacje/byly-szef-nato-mowi-o-polsce-indywidualne-decyzje-ws-ukrainy-6906766304861152a
      • bywalec2023 Re: Ruszyli! A na ematce cisza? 09.06.23, 13:34
        Ocipial?? Nato nie bedzie walczyć na Ukrainie - przynajmniej tak myślałem
        • triss_merigold6 Re: Ruszyli! A na ematce cisza? 09.06.23, 13:37
          NATO nie. Kraje NATO ochotniczo.

• niemcyy Re: Ruszyli! A na ematce cisza? 09.06.23, 13:43
            Zadna sensacja, kaczor przeciez chcial juz w marcu czy kwietniu 2022.

Poza tym Kallas zdementowala.
            • triss_merigold6 Re: Ruszyli! A na ematce cisza? 09.06.23, 13:46
              Nic tak nie chroni przed klęską wyborczą i utratą władzy jak stan wyjątkowy z powodu przystąpienia do działań zbrojnych w innym kraju.
              • bywalec2023 Re: Ruszyli! A na ematce cisza? 09.06.23, 15:30
                Kaczor chyba nie jest samobójca? Juz jego brat niepotrzebnie pchał się na sile do rosji i jak się to skończyło?

A wybory raczej znowu PiS wygrają.
                • engine8t Re: Ruszyli! A na ematce cisza? 10.06.23, 23:53
                  Na Twoim miejscu bym sie zstanawial co zrobic jak cie do wojska powolaja.
    • midge_m Re: Ruszyli! A na ematce cisza? 10.06.23, 17:10
      Idą dzielnie. Niech im wszystkie boginie sprzyjają. Na pohybel Ruskim.
    • engine8t [...] 10.06.23, 23:51
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • iwles Re: Ruszyli! A na ematce cisza? 10.06.23, 23:55
        "kazdy czeka aby sie "to" skonczylo - nie wazne jak byle sie skonczylo"

Chyba tylko ty i tobie podobni.
      • kaki11 Re: Ruszyli! A na ematce cisza? 11.06.23, 00:00
        No jednak chyba nie... Ja przynajmniej, nie uważam, że to nie ważne jak się skończy, interesuje mnie żeby skończyło się dobrze dla Ukrainy. I raczej nie jestem odosobniona.
        • engine8t Re: Ruszyli! A na ematce cisza? 12.06.23, 04:36
          Tylko co to znaczy ze sie realistycznie skonczy "dobrze" dla Ukrainy?
          I przeciez wiadomo ze tu akurat Ukraina ma niewiele do powiedzenia bo wojna bedzie trwala do momentu kiedy sie skoncza $$ z USA albo Ukraincy.
          • bywalec2023 Re: Ruszyli! A na ematce cisza? 13.06.23, 08:53
            engine8t napisał:

> Tylko co to znaczy ze sie realistycznie skonczy "dobrze" dla Ukrainy?
            > I przeciez wiadomo ze tu akurat Ukraina ma niewiele do powiedzenia bo wojna bed
            > zie trwala do momentu kiedy sie skoncza $$ z USA albo Ukraincy.

Nie kracz nie kracz...Ani pieniądze ani Ukraińcy raczej nigdy się nie skończą smile
            Wojna się skończy, kiedy zostanie zawarty pokój.
            Dużym impulsem do zawarcia pokoju będzie kiedy putin kopnie w kalendarz.
            • panna.nasturcja Re: Ruszyli! A na ematce cisza? 13.06.23, 16:03
              „Ukraińcy się nigdy nie skończą”? I do tego jeszcze uśmiechnięta bużka?
              Czy ty masz świadomość, że piszesz o prawdziwej wojnie, na której giną ludzie, umierają dzieci, a nie o grze komputerowej?
              • bywalec2023 Re: Ruszyli! A na ematce cisza? 13.06.23, 16:13
                Wiem. ale chce dosadnie Enginowi odpisac
                • engine8t Re: Ruszyli! A na ematce cisza? 14.06.23, 00:53
                  No to pisz dosadnie a nie schlebiaj mi.
                  Nie pierwszy raz juz ukraincom obiecano "swobodna Ukraine" a oni ciagle sie ludza.
                  Pokoj dla Rosjan znaczy jedynje pieredyszka no i pytanie kto bedzie gwarantem tego pokoju?
                  Amerykanie juz sie wypowiedzieli ze nie oni.
                  Putin ma sie dobrze i jego nastepca moze tak porawic sytuacje jak Biden poprawil po Trumpie.
      • sueellen Re: Ruszyli! A na ematce cisza? 11.06.23, 00:09
        Nie ważne jak??? Od tego jak się to wszystko zakończy zależy przyszłość nie tylko samej Ukrainy, ale także innych krajów w tym Twoja i moja. Nie jest wszystko jedno.
        • niemcyy Re: Ruszyli! A na ematce cisza? 13.06.23, 23:05
          Ludzie, nie powtarzajcie bledow po jakims popaprancu.
          Nieważne pisze sie tak.
    • jammer1974 Re: Ruszyli! A na ematce cisza? 10.06.23, 23:59
      Oby Dawid znowu wygral z Goliatem. I do piekla go ostatecznie poslal.
      • engine8t Re: Ruszyli! A na ematce cisza? 14.06.23, 01:37
        W piekle juz podobno miejsc nie ma..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka