Dodaj do ulubionych

mam wrażenie, że w Polsce promuje się odstępstwa o

10.06.23, 11:51
od normy na każdym kroku. Chodzi mi o zasady przyjmowania do przedszkoli i fakt, że matka, która pracuje nadal ma najgorzej.sad Najlepiej być "samotną" matką z 3 ojcami dzieci, która odda dziecko na cały dzień i w dzień chodzi wokół przedszkola a dziecko płacze, że chce do mamy, bo mamusia z papierosem i tipsami pali szluga na ławce. Łojciec odbiera potem 3latka z przedszkola i nawet nie prowadzi go za rękę tylko przez ulicę dziecko skacze za nim
jak piłka... Sorry, ale to się chyba nie zmieni już.
Nie oceniam czyjegoś życia, tylko widzę to żerowanie.
Obserwuj wątek
    • ggrr.ruu Re: mam wrażenie, że w Polsce promuje się odstęps 10.06.23, 11:53
      Znaczy jakieś punkty za palenie są? I za nietrzymanie dziecka za rękę? Aha, w Polsce każde dziecko ma prawo do przedszkola, więc co nazywasz żerowaniem?
      • mid.week Re: mam wrażenie, że w Polsce promuje się odstęps 10.06.23, 12:05
        ggrr.ruu napisała:

> Znaczy jakieś punkty za palenie są? I za nietrzymanie dziecka za rękę?

I za tipsy! Ja nie paliłam, nie miałam pazów więc buliłam za prywatne sad
        • ggrr.ruu Re: mam wrażenie, że w Polsce promuje się odstęps 10.06.23, 12:06
          Dobrze że jestem matką wielodzietną, to już jest takie odstępstwo od normy że mogę nie palić i nie robić tipsów
        • sol_13 Re: mam wrażenie, że w Polsce promuje się odstęps 10.06.23, 17:30
          Za każdy tips jeden punkt.
          Za żelowe półtora.
          • turbinkamalinka Re: mam wrażenie, że w Polsce promuje się odstęps 10.06.23, 23:10
            sol_13 napisała:

> Za każdy tips jeden punkt.
            > Za żelowe półtora.

Mako z curką idę robić pazy smile tongue_out
      • kafana Re: mam wrażenie, że w Polsce promuje się odstęps 10.06.23, 14:00
        Co znaczy, ze każde dziecko ma prawo do przedszkola? Jak się dostanie to ma chyba. A ręczę Ci nie każde się dostanie albo do takiego 40 min od domu.
        • ggrr.ruu Re: mam wrażenie, że w Polsce promuje się odstęps 10.06.23, 14:51
          To znaczy, że dana jednostka (gmina/miasto) ma obowiązek zapewnić dziecku miejsce w przedszkolu
          • alex_vause35 Re: mam wrażenie, że w Polsce promuje się odstęps 10.06.23, 15:10
            Czyli może zapewnić w punkcie przedszkolnym w dużej szkole, na zadupiu, gdzie pracujący rodzice będą mieli kłopot z dojazdami, a patolstwo w tym czasie będzie prowadziło życie towarzyskie na ławeczce pod własnym domem.
            • ggrr.ruu Re: mam wrażenie, że w Polsce promuje się odstęps 10.06.23, 15:25
              To ktoś musi mieszkać w bardzo specyficznym miejscu jak w najbliższym przedszkolu sama patologia
      • szmytka1 Re: mam wrażenie, że w Polsce promuje się odstęps 10.06.23, 18:07
        Tak, np moja bratowa dostała miejsce w przedszkolu, na drugim końcu miasta. A w komunikacji miejskiej może jechać tylko 1 wózek z dzieckiem i sobie nie pojedziesz, jak już jakas matka przed tobą na tej linii zdążyła wpaść na pomysł, że też chce jechać do pracy a najpierw musi dziecko do placówki odstawić. Dalam tu przykład na 2 dyskusje, jak zbędne jest auto w mieście i jak jest rozwiązany problem braku miejsc w przedszkolach. Tak działa właśnie system w Trójmieście.
        • zamyslona_ona02 Re: mam wrażenie, że w Polsce promuje się odstęps 10.06.23, 19:19
          Tak, moja sąsiadka dostała propozycję przyjęcia jej dziecka do przedszkola - nawet blisko, ale popołudniami i dziecko nie ma swojej pani, tylko kto się trafi, bo się zmieniają.
          • alewcale Re: mam wrażenie, że w Polsce promuje się odstęps 10.06.23, 21:22
            To nic takiego, że panie się zmieniają crying Rodzice są na tyle nieświadomi, że nie zorientują się, że to po pierwsze z oszczędności a po drugie wpływa na dzieci tak, że bardzo trudno jest im się dostosować do reguł. Skoro raz jest jedna pani raz druga a raz piąta to można robić co się chce, bo nie ma konsekwencji. ps dzieci szkolne miewają gorzej, bo w przedszkolu jest ograniczona ilość pań np.maks 10 a w szkole to i 15 mogą dać. i dają.
    • alpepe Re: mam wrażenie, że w Polsce promuje się odstęps 10.06.23, 11:55
      Popatrz na to z tej strony, że to wyrównywanie braków społecznych u potomkow Dżesik i Brajanów.
      • zerlinda Re: mam wrażenie, że w Polsce promuje się odstęps 10.06.23, 11:59
        Przecież tych braków nikt nie jest w stanie wyrównać. Dzieci Brajana i Dzesiki powielą los rodziców. Pierwszeństwo do przedszkola powinny mieć dzieci ludzi pracujących. A dopiero gdy zostaną miejsca, to bezrobotnej patologii. Czyli nigdy.
        • ggrr.ruu Re: mam wrażenie, że w Polsce promuje się odstęps 10.06.23, 12:01
          Przecież są punkty za pracę. A miejsce w przedszkolu ma być dla każdego dziecka
          • zerlinda Re: mam wrażenie, że w Polsce promuje się odstęps 10.06.23, 12:02
            Ale jak na razie nie ma tyłu miejsc. Realia.
            • ggrr.ruu Re: mam wrażenie, że w Polsce promuje się odstęps 10.06.23, 12:03
              Ależ są, najwyżej w placówkach które nie do końca kogoś satysfakcjonują, natomiast nie mogą Ci odmówić zapewnienia dziecku miejsca
              • alex_vause35 Re: mam wrażenie, że w Polsce promuje się odstęps 10.06.23, 15:11
                No to niech do tych mało satysfakcjonujących trafiają dzieci osób nie muszących zajmować się zarabianiem na życie i organizować codziennej logistyki.
                • ggrr.ruu Re: mam wrażenie, że w Polsce promuje się odstęps 10.06.23, 15:26
                  Ale ludzi satysfakcjonują różne rzeczy, dla mnie na przykład przedszkole na osiedlu nie było interesujące, a mnóstwo ludzi starało się o miejsca tam
              • szmytka1 Re: mam wrażenie, że w Polsce promuje się odstęps 10.06.23, 18:11
                Dalej nie pijelas gruu, a tłukłam Ci to do głowy z 15 x, że miejsca są na 5 h. Jaki masz pomysł co dalej, jeśli musisz w robocie odsiedzieć standardowe 8 h. 5 h bezpłatnej opieki przedszkolnej ma zapewnić samorząd i masz sobie po tych 5 h odebrać potomka, bo punkt kończy pracę. Tak to rozwiązują samorządy. To nie są przedszkola prawdziwe a punkty przedszkolne stworzone, by spel IX ten wymóg miejsca na 5 h.
                • ggrr.ruu Re: mam wrażenie, że w Polsce promuje się odstęps 10.06.23, 21:28
                  I naprawdę uważasz, że to powszechny problem, że w przedszkolach są dzieci niepracujących, a w punktach przedszkolnych pracujących, w sytuacji w której to za pracę są dodatkowe punkty w rekrutacji?
        • kafana Re: mam wrażenie, że w Polsce promuje się odstęps 10.06.23, 14:01
          Z drugiej strony po ludzku- to przedszkole to może być jedyne miejsce gdzie to dziecko ma szanse się czegoś nauczyć czy ktos je nakarmi.
          • ggrr.ruu Re: mam wrażenie, że w Polsce promuje się odstęps 10.06.23, 14:51
            Jeżeli przedszkole jest jedynym miejscem gdzie dziecko je to należy je pilnie odebrać rodzicom i umieścić w bezpiecznym miejscu
            • gulcia77 Re: mam wrażenie, że w Polsce promuje się odstęps 10.06.23, 18:01
              Ggrr.ruu, w Polsce mieszkasz, że dyskretnie przypomnę. To niedobrze "z biedy" dzieci odbierać. 😤
              • ggrr.ruu Re: mam wrażenie, że w Polsce promuje się odstęps 10.06.23, 21:28
                Jak ktoś głodzi dziecko to nie z biedy, są paczki żywnościowe
            • szmytka1 Re: mam wrażenie, że w Polsce promuje się odstęps 10.06.23, 18:13
              Dziecko w domu je, kawałek bułki chwyci, jakiegoś fast fooda mu zamówią, może jakieś resztki z wczoraj i zagryzie paczką czipsów. W placówce ma.szanse jednak na bardziej zbilansowany posiłek imcodziennie świeży i cieply obiad
    • shellyanna Re: mam wrażenie, że w Polsce promuje się odstęps 10.06.23, 12:01
      Jako pracująca matka niesamotna nigdy nie miałam problemu z przyjęciem dzieci do przedszkoli. W tym jedno dziecko przenosiłam po przeprowadzce w środku roku i tez bez problemu.
      • ggrr.ruu Re: mam wrażenie, że w Polsce promuje się odstęps 10.06.23, 12:02
        Ty jesteś wielodzietna to masz maks punktów. Bo to też odstępstwo od normy :p
        • shellyanna Re: mam wrażenie, że w Polsce promuje się odstęps 10.06.23, 15:57
          Przy pierwszym nie byłam wielodzietna. Przy drugim tez nie.
      • mid.week Re: mam wrażenie, że w Polsce promuje się odstęps 10.06.23, 12:07
        Kiedy mialaś pierwsze dziecko nie było takich problemów z miejscami. A i tak miałaś bonusa za palenie i pazury. Potem już byłaś "wielodzietna" a doszły jeszcze cycki (za cycki też na pewno dodają punkty!)
        • shellyanna Re: mam wrażenie, że w Polsce promuje się odstęps 10.06.23, 15:58
          😁 faktycznie! Przy pierwszym miałam pazy jak borsuczuca!
      • memphis90 Re: mam wrażenie, że w Polsce promuje się odstęps 10.06.23, 14:00
        Ja jako matka pracująca nie załapałam się na żłobek… Dopiero przy drugim się udało, a i tak rok był u opiekunki…
      • kafana Re: mam wrażenie, że w Polsce promuje się odstęps 10.06.23, 14:02
        Zapraszam do Krakowa
    • memphis90 Re: mam wrażenie, że w Polsce promuje się odstęps 10.06.23, 13:58
      Bierzecie udział w rekrutacji i się ulało…?

Pamietam, jak rekrutowałam młodego do przedszkola. Wystawiono stolik dla p dyrektor, do stolika była kolejka i wszyscy podchodząc na głos deklarowali jakie dokumenty składają: a tu mam zaświadczenie o…., a tu wyrok sądu o alimenty, bo… itd
      Jak dotarłam do stolika to rzuciłam moim jednym świstkiem, mówiąc:
      „Samo podanie, nie jestem samotną matką, nie jestem bezrobotna, nie jestem pod opieka mopsu, żadne z nas nie jest niestety chore ani niepełnosprawne”
      Dyrektorka spojrzała dziwnie:
      „Ale to chyba dobrze, ze nikt w rodzinie nie jest niepełnosprawny…?”
      Ja ponuro:
      „Nie w tym przypadku..”

Co ciekawe - młody sie ostatecznie dostał 😁
      • kafana Re: mam wrażenie, że w Polsce promuje się odstęps 10.06.23, 14:03
        😂
      • samaasma Re: mam wrażenie, że w Polsce promuje się odstęps 10.06.23, 14:10
        Ona chyba cię podpuszczała i Próbowała doedukować - już oddawna wielkim faux pas jest mówienie” niepełnosprawne”

Ale widzę że naPluła się Biedna dyrektorka i jak grochem o ścianę,

Może chociaż dziecka nauczyły poprawnej formy w tym przedszkolu?
      • szmytka1 Re: mam wrażenie, że w Polsce promuje się odstęps 10.06.23, 18:15
        Rekrutacja to była w marcu, teraz dawno już po ptokach
    • trampki_w_kwiatki Re: mam wrażenie, że w Polsce promuje się odstęps 10.06.23, 14:05
      Jeśli będziemy faworyzować zatrudnionych, to jak mają się zaktywizować zawodowo niepracujące matki? To jest zamknięte koło?

Gdy rekrutowałam dziecko do żłobka nie miałam akurat pracy, rozstałam się z mężem (ale nie miałam rozwodu, więc punktów za to nie miałam), byłam w totalnym kryzysie finansowym a naprawdę bardzo potrzebowałam wrócić do etatowej pracy. Mało brakowało, a młoda by się nie dostała, wygrałam to miejsce dzięki punktom za biedę, czyli temu 0.056 punkta, które dostałam po okazaniu pita za poprzedni rok. I tylko dzięki temu mogłam ruszyć z pracą, kursami, odbić się od dna.

Moja młoda chodzi do publicznej placówki a jakoś żadnych dzesik ani brajamkow nie widuję. Zadbane, ogarnięte dzieciaki, rodzice zaangażowani, pracujący, żadnych dziwnych zachowań. Patologia dzieci do placówek nie przyprowadza, bo zwyczajnie nie chce im się rano wstawać ani dopłacać do wyżywienia w placówce. A szkoda, bo akurat pobyt w przedszkolu przydałby się takim dzieciakom jak mało komu...
      • panna.nasturcja Re: mam wrażenie, że w Polsce promuje się odstęps 10.06.23, 14:48
        Patologia nie dopłaca do wyżywienia w placówce, patologii za wyżywienie dzicka płaci mops.
        Głównie nie chce im się wstac i zaprowadzić.
        • sol_13 Re: mam wrażenie, że w Polsce promuje się odstęps 10.06.23, 17:46
          panna.nasturcja napisała:

> Patologia nie dopłaca do wyżywienia w placówce, patologii za wyżywienie dzicka
          > płaci mops.
          > Głównie nie chce im się wstac i zaprowadzić.

Dokładnie tak jest. Patuska z osiedla, na którym się wychowałam przez 3 lata nie zaprowadzała dziecka do przedszkola, bo nie dostało się do tego najbliżej domu, więc wolała zostawiać z babcią pijaczką. Dziecko całe dnie i noce w tablecie.
          Zabrali jej te dzieci w końcu, całą czwórkę, niestety późno, wiele lat w tym syfie zdążyły spędzić.
      • laura.palmer Re: mam wrażenie, że w Polsce promuje się odstęps 10.06.23, 15:16
        A no właśnie, to jest zamknięte koło. Sama nie byłam nigdzie zatrudniona, gdy rekrutowaliśmy młodego do żłobka. Przed ciążą prowadziłam działalność, do której z wielu przyczyn nie chciałam już wracać. Pracę znalazłam dość szybko, no ale priorytetem było zapewnienie młodemu miejsca w żłobku i adaptacja, a dopiero później rozpoczęcie pracy. Żłobek oferował miejsce od września, a zaświadczenie o zatrudnieniu należało dostarczyć dwa miesiące wcześniej. Uratowało mnie odwieszenie działalności na dwa miesiące, ale kobiety, które nie mają pracy, a chcą do niej pójść są niestety w czarnej d.pie.

W naszym publicznym żłobku też nie widuję dziessik i brajanków, sami normalni rodzice, zadbane dzieci.
    • mgla_jedwabna Re: mam wrażenie, że w Polsce promuje się odstęps 10.06.23, 14:10
      Dziecko drepczące ZA ojcem jest w ciągłym stresie, że jak choć na chwilę przystanie lub nie będzie dość szybkie, to zostanie samo. Ma poczucie, że to ono musi dbać samo, by "trzymać się ojca". Na tym etapie ciągle jeszcze mamy instynkty z epoki zbieracko-łowieckiej, czyli - zaraz coś przyjdzie i mnie zje.

Dziecko, które widzi mamusię w pewnej odległości i w dodatku zupełnie nim nie zainteresowaną, też się czuje porzucone. Gdyby tej mamusi nie było tam w ogóle, miałoby szansę zainteresować się czymś innym. A tak to ma nieustanny bodziec - mamoooo! Zajmij się mną! Nie porzucaj mnie!
      • szmytka1 Re: mam wrażenie, że w Polsce promuje się odstęps 10.06.23, 18:19
        Zdziwiłabyś się widząc.moje pierwsze dziecko, wiecznego uciekiniera, nigdy za rękę, z niemożności.opanowania go.prowadzalam na smyczy. Moje wspomnienia z okresu do jego 3roku życia to był wieczny stres, tak mi uciekało, nie było też wózkowe. Odetchnęłam jak.poszlo.do.przedszkola 😅
        • turbinkamalinka Re: mam wrażenie, że w Polsce promuje się odstęps 10.06.23, 23:30
          szmytka1 napisała:

> Zdziwiłabyś się widząc.moje pierwsze dziecko, wiecznego uciekiniera, nigdy za r
          > ękę, z niemożności.opanowania go.prowadzalam na smyczy. Moje wspomnienia z okre
          > su do jego 3roku życia to był wieczny stres, tak mi uciekało, nie było też wózk
          > owe. Odetchnęłam jak.poszlo.do.przedszkola 😅
          Ech jakbym o moim słyszała smile Mój to potrafi pójść z obcą osobą i mi tylko machnąć "papa" smile
          • szmytka1 Re: mam wrażenie, że w Polsce promuje się odstęps 11.06.23, 15:23
            Wychodził że sklepu, jak się za chwilę zagapiłam. Idąc że mną, trzymany z rękę przemocą, gdy poczul moją dekoncentrację, wyrwał mi te rękę i galopem.do.przodu, co skutkowalo zderzeniem z autem.wyjezdzJacym z podporzadkowanej. Idąc niby spokojnie chodnikiem, potrafił podniesc kawałek kostki brukowej i cisnąć w nadjeżdżające auto. W takiej małej głowie tyle złych pomysłów się lęglo, że trudno to opisać. To było trudne niemowlę, wymagające, kolkowe, nieodkladalne,.wiszące na cycu, ogólnie trudny egzemplarz, podejrzewam, że wszystko następstwem neurologicznych uszkodzeń okołoporodowych.

Moje drugie za to, to przeciwienstwo, jadło i spało na przemian jako niemowle, nieśmiałe i spokojne raczej, ale kontaktowe, wydaje się rozumne dziecko, za to nie ma.mowy o zanocowabiu u babci samodzielnym, nie wolno się za.daleko oddalać od niego, a na głównego.opiekuna wybrało ojca, więc ja.mam.wiecej luzu.
    • samaasma Re: mam wrażenie, że w Polsce promuje się odstęps 10.06.23, 14:14
      Ty już się że nie mieszkasz na Zachodzie bo tam taka matka Nie siedzi koło przedszkola
      ale sobie gdzieś jeździ jakimś może starszym modelem Bmw oraz bukuje wakacje no może nie Malediwy ale na pewno jakiś all w Turcji czy w europie
      Dostaje tez bilety do teatru czy abonament do zoo w imię włączenia społecznego, i długo by wymieniać
      Wiec nie dramatyzuj bo w Polsce nie ma jeszczd tak dobrze jak gdzieś indziej
    • arthwen Re: mam wrażenie, że w Polsce promuje się odstęps 10.06.23, 14:27
      Sorry, ale naprawdę dla samotnej matki to jest być albo nie być, bo jak ona ma zarobić na utrzymanie jeśli dziecko się do przedszkola nie dostanie?
      Jasne, pełnym rodzinom tez jest łatwiej jak są dwie pensje, ale jednak jest taka drobna różnica, że opieką nad dzieckiem można się dzielić z współmażonkiem.
      I owszem, powinno się promować pracujących, ale to jest błędne koło, bo jak matka ma iść do pracy, jak bąbelek nie dostał się do placówki, a nie dostał się, bo matka nie pracuje. Jeszcze jakby była gwarancja, że na 100% się dostanie, jeśli rodzice pracujący, to mogłaby zaryzykować, tylko że takiej pewności nie ma.
    • vivi86 Re: mam wrażenie, że w Polsce promuje się odstęps 10.06.23, 15:05
      zawsze możesz robić to co ci, którzy ponoć mają lepiej.
    • matacznik Re: mam wrażenie, że w Polsce promuje się odstęps 10.06.23, 15:27
      alewcale napisała:

> Łojciec odbiera potem 3latka z przedszkola i nawet nie prowa
      > dzi go za rękę tylko przez ulicę dziecko skacze za nim
      > jak piłka...
      >
      Patrz!… z zaułków w zaułki
      Przedszkolne się dzieci rwą -
      To za tatą jak piłki
      Bomble mnożą wysiłki:
      Po sto — po sto —
    • skumbrie Re: mam wrażenie, że w Polsce promuje się odstęps 10.06.23, 16:07
      Rozwiedź się, będziesz "samotną" matką. Jaki masz problem?
    • princesswhitewolf Re: mam wrażenie, że w Polsce promuje się odstęps 10.06.23, 16:13
      Jezeli jestbto patologiczna rodzina to duzo lepiej by dziecko bylo w przedszkolu. Nie zazdrosc bo to tez patologia
    • biala_ladecka Re: mam wrażenie, że w Polsce promuje się odstęps 10.06.23, 17:36
      Nie znam żadnej niepracującej samotnej matki. Może zmień srodowisko, w którym się obracasz?
    • livia.kalina Re: mam wrażenie, że w Polsce promuje się odstęps 10.06.23, 18:04
      >Najlepiej być "samotną" matką z 3 ojcami dzieci
      serio punktowane jest rożne ojcostwo dla rodzeństwa?
      • zerlinda Re: mam wrażenie, że w Polsce promuje się odstęps 10.06.23, 18:36
        Nie wiem, ale na trzy bombelki alimenty można mieć po 500 zł a nie np. 750.To już 500+ i alimenty dają ładna sumkę.
        • sol_13 Re: mam wrażenie, że w Polsce promuje się odstęps 10.06.23, 18:40
          Alimenty w wysokości 500 zł na 1 dziecko, to jakiś żart?
          • szmytka1 Re: mam wrażenie, że w Polsce promuje się odstęps 10.06.23, 18:58
            Z pewnością matkom jest do smiechu.
          • zerlinda Re: mam wrażenie, że w Polsce promuje się odstęps 10.06.23, 19:30
            No tak to wygląda podobno. Jeden bombelek np.500, dwa bombelki 750. A jak rozni ojcowie to od każdego po 500.
            • sol_13 Re: mam wrażenie, że w Polsce promuje się odstęps 10.06.23, 22:22
              Ale dlaczego akurat kazdy po 500, co to za wyliczenia, przecież każdy ojciec może mieć inne zarobki. Czy to chodzi o te alimenty z funduszu wtedy są równe kwoty?
    • tol8 Re: mam wrażenie, że w Polsce promuje się odstęps 10.06.23, 19:34
      Ale gdzie tak jest? We Wrocławiu każde dziecko ma miejsce w publicznym przedszkolu zagwarantowane
    • ichi51e Re: mam wrażenie, że w Polsce promuje się odstęps 10.06.23, 19:45
      Nie no wcale nie oceniasz nie mówiąc już o tym ze świetnie wiesz jak to u patusow wyglada. Zamień sie
    • madame_edith Re: mam wrażenie, że w Polsce promuje się odstęps 10.06.23, 21:52
      Zapewniam Cie, że samotne matki pracujące ciężko i nie korzystające z żadnych ułatwień, oprócz tych punktów do przedszkola, też istnieją. I zawsze ich dzieci są w tym przedszkolu czy świetlicy ostatnie, bo 8 godzin plus dojazdy, a drugiej pary rąk brak.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka