leanne_paul_piper
11.06.23, 19:50
Może ktoś był w ostatnich latach i opowie, jaki tam teraz panuje klimat, znaczy jakie są nastroje społeczne, jak nastawienie Egipcjan do turystów, słowem, czy to jest jeszcze kraj przyjazny dla Europejczyka, gdzie warto spędzać urlop? Czy lepiej wybrać np. Tunezję?
Właśnie się doliczyłam, że ostatnio byłam tam w 2018 r., w dość luksusowym i drogim hotelu, więc obsługa była bez zarzutu i nie było jakiś nieprzyjemnych zgrzytów, ale przyznam, że przebywając w latach 2013-2016, i mając porównanie z Egiptem przed rewolucją, to różnie z tą przyjaznością bywało. Czasem dało się wyczuć niechętne nastawienie autochtonów, plus w ostatnich latach coraz częściej daje się słyszeć głosy, że sprytni Egipcjanie chcą sobie dorobić na turystach i wrabiają ich w rzekome uszkodzenia telewizorów czy panelu klimatyzacji, vide ostatni artykuł o Polce, której to zepsuło wakacje. Co mnie zresztą wcale nie dziwi, każdemu by zepsuło.
Ale jednak jakoś się pojawia chęć powrotu do Egiptu u mnie, zwłaszcza, że co tu ukrywać, jest po prostu bliżej i taniej niż horrendalnie drogie bilety do np. Afryki Wschodniej czy Południowej. No i jeszcze moja firma trochę nie chce, abym pracowała z Kenii po ostatnim razie, gdzie postawili niemalże na nogi międzynarodową policję, plus jak już mamy rozjechać się z Lieblingsmenschem w różnych kierunkach, to niech to będzie chociaż zgrane w jednym terminie

.
Więc może ktoś był w ostatnich 3-4 latach i powie, czy wciąż warto, czy też lepiej sobie darować i wymienić na Tunezję albo bezpieczną Turcję?
Plus kusi mnie jeszcze Dolina Królów, i nic to, że będzie 50 stopni C, dla mnie nie ma takiej temperatury, aby było za gorąco

.