leyla76
30.06.23, 10:13
Ostrzeżenie dla mam chłopców . Dzisiejszy artykuł w szwajcarskiej prasie. Troche przerażajace. Mój 10ciolatek tez ma kąpielówki z siatka, na szczęście on je zakłada na majtki.
www.20min.ch/fr/story/le-penis-dun-enfant-de-3-ans-a-failli-etre-ampute-a-cause-de-son-maillot-de-bain-705019794012?utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwAR0ih7eOxWfssfPS2NN2ZHqCHyG5cAkBAw0EV90L-4YmRhLPbJOwBqr7ISM_aem_AUMAlh2yw-XAtMIKexOu33XHFXIdhYeNKI0J3P2C56Lga6x5339egCV7oKxwU3csZNA#Echobox=1688098233
JURA:
Penis 3-latka został prawie amputowany z powodu kostiumu kąpielowego
Zizi chłopca zostało uwięzione w wewnętrznej sieci jego szortów plażowych, które działały jak opaska uciskowa. Po kilkugodzinnej hospitalizacji maluch w końcu mógł wrócić do domu,
Zeszłego lata mały chłopiec nie był jeszcze czysty. Ale w tym roku nie nosi już pieluch.
„Nie wiedziałem, że coś takiego może się zdarzyć” — lamentuje Jacques*. W ostatni piątek, święto państwowe na Jurze, rodzina z regionu Porrentruy wybrała się do Rulantica, parku wodnego Europa Park. „Wszystko szło jak najlepiej, aż do momentu wyjazdu” – kontynuuje. Kiedy moja żona chciała zdjąć synkowi kąpielówki, zaczął krzyczeć z bólu. Penis 3,5-letniego chłopca zaplątał się w wewnętrzną siatkę jego szortów kąpielowych. „To było jak opaska uciskowa. Penis spuchł i zrobił się fioletowy. To było straszne – zeznaje tata.
Matka szybko rozerwała sieć, ale nie była w stanie uwolnić penisa syna. Poprosiła wtedy o pomoc ratowników parku, którzy nigdy wcześniej nie widzieli takiego przypadku. Im też się nie udało. Ostatecznie chłopcem zaopiekowała się karetka pogotowia i została przewieziona do kliniki dziecięcej we Fryburgu Bryzgowijskim (Niemcy). „Oczekiwanie było długie. Na chwilę pojawiła się kwestia amputacji. W końcu krew znów zaczęła płynąć i około 1:30 w nocy mogliśmy wrócić do domu. Zwykle nie będzie żadnych skutków ubocznych, ale trudno mi sobie wyobrazić, jak wyglądałoby życie mojego syna, amputowanego w ten sposób, z powodu prostego kostiumu kąpielowego ”- mówi Jacques.
Producent chce wycofać produkt
Omawiany ubiór nie był ani stary, ani nowy. A producent, IKKS, mówi, że traktuje sprawę bardzo poważnie. „Na początek skontaktujemy się z rodziną, aby usłyszeć od malucha i zaoferować im odszkodowanie. Zobaczymy też, jaki to model, żeby wycofać go ze sprzedaży. Wszystkie nasze ubrania są testowane i takie rzeczy nigdy nie powinny mieć miejsca” – komentuje brand manager.
Należy zauważyć, że takie wypadki zdarzały się już w przeszłości. W 2016 roku młody mężczyzna z Lozanny na wakacjach w Turcji miał dokładnie ten sam problem. A kilka miesięcy wcześniej był to Amerykanin, który w Hiszpanii znalazł się z penisem utkniętym w sieci. „Nie rozumiem, że prawie dziesięć lat później nic się nie zmieniło. Nadal umieszczamy te rzeczy w koszulkach dziecięcych ”- denerwuje Jacques.
*Przybrane imię