Dodaj do ulubionych

imprezowanie w Warszawie :)

01.07.23, 20:45
bede "miec pod opieka" zagranicznych gosci przez kilka dni w Warszawie.
Warszawy zupelnie nie znam ... napiszcie o jakis fajnych/klimatycznych miejscach na drinka i z kuchnia polska - niezbyt drogie, ale charakterystyczne wlasnie smile

w okolicach:
- skrzyzowania al Jerozolimskich i Bitwy Warszawskiej
- palacu kultury - czy tam moze jest jakas knajpka na gorze??
- starego miasta
- Lazienek
- wydzialu fizyku UW (Pasteura)

chcialabym znajomych dobrze ugoscic. podpowiedzcie cos!
czy "browary warszawskie" to dobre miejsce na kolacje?
Obserwuj wątek
    • angazetka Re: imprezowanie w Warszawie :) 01.07.23, 20:50
      W Browarach jest masa miejsc z jedzeniem, więc to świetne miejsce, dla każdego coś miłego. W Pałacu Kultury masz niezłą Cafe Kulturalna i drink bar w Teatrze Studio, ale to na parterze.
    • taje Re: imprezowanie w Warszawie :) 01.07.23, 20:57
      O, podepnę się pod pytanie smile Też szukam klimatycznych miejsc z polską kuchnią dla nastoletnich graczy rugby, którzy w lipcu grają w mistrzostwach Europy (w Ząbkach ale będą mieszkać w Warszawie).

Mnie zawsze smakuje w Zielonym Niedźwiedziu ale tam jest drogo, ceny luksemburskie. Chciałabym, żeby wyjechali z przekonaniem, że w Warszawie można dobrze zjeść.
      • bazia_morska Re: imprezowanie w Warszawie :) 01.07.23, 20:58
        Stary dom na Puławskiej.
        • summerland Re: imprezowanie w Warszawie :) 04.07.23, 16:36
          Wybierałam się tam z rodzinką bedac w Polsce ale czasu niestety nie starczyło. Zaglądnęłam tam wcześniej i bardzo mi się wystrój podobał. Smacznie tam?
      • bruy-ere Re: imprezowanie w Warszawie :) 02.07.23, 17:24
        Bibenda, Soul Kitchen, a tak btw nastolatkom powinno się spodobać w Elektrowni Powiśle lub w Fabryce Norblina i tam jest też wiele opcji.
    • qwirkle Re: imprezowanie w Warszawie :) 01.07.23, 21:05
      Dobre pierogi zjesz w Zapiecku, to jest cała sieć restauracji, mają wiele lokalizacji.

Pyszne, prawdziwe wietnamskie jest w "oh my pho" przy Wilczej.
      Dobrze jadłam w Street restauracja, blisko ronda ONZ
      Możesz zabrać do baru mlecznego, np na rogu Targowej i Ząbkowskiej (klimat praski) albo do Bambino przy Kruczej tu lepsza okolica. Czy nadal istnieje bar mleczny przy Nowym Świecie, nie wiem.
    • qwirkle Re: imprezowanie w Warszawie :) 01.07.23, 21:08
      Ach, jest restauracja Rozdroże, przy placu na Rozdrożu, ale teraz trwa przebudowa tego placu, dlatego nie bardzo polecam.
    • wuchtaludzi Re: imprezowanie w Warszawie :) 01.07.23, 21:10
      PKiN - podpisuje się pod Kulturalną, a jak ma być na górze, to obok jest Marriott, a tam Panorama. Na trzydziestym którymś piętrze. Ceny barowo warszawskie (30-40 zł za drinka),
      Łazienki - Dzik, moje ukochane miejsce i na jedzenie i na picie i na imprezę,
      Na drinki polecam też Welesa i Nola bar oba w okolicach Wilcza, Nowogrodzka, Marszałkowska.

Jedzenie w centrum to ja lubię tylko w Bibendzie na Nowogrodzkiej, ale na tej ulicy jest chyba sporo fajnych miejscówek.

Stare Miasto jest trudne, bo tam są głównie knajpki dla turystów, może u Fukiera (osobiście nie byłam, ale słyszałam, że jedzenie ok, chociaż bez szału)?

Poza Browarami masz jeszcze Norblin (obok) i Halę Koszyki z wieloma miejscówkami do jedzenia/picia.
      • angazetka Re: imprezowanie w Warszawie :) 01.07.23, 21:15
        I Elektrownię Powiśle, też wiele miejsc do jedzenia. Plus bliskość bulwarów.
        • taje Re: imprezowanie w Warszawie :) 01.07.23, 21:18
          A jakieś konkretnie miejsce w Elektrowni Powiśle?
          • basseciara2 Re: imprezowanie w Warszawie :) 01.07.23, 23:13
            W Elektrowni nie ma nic polskiego, same meksykańskie, greckie, burgery, pho i tacosy. Najlepsze wg mnie pierożki dim sum
      • ichi51e Re: imprezowanie w Warszawie :) 01.07.23, 21:23
        Mam wrażenie ze cały nowy świat to pijalnie wodki przy pijalni wodki wiec osobiscie unikalabym
        • wuchtaludzi Re: imprezowanie w Warszawie :) 01.07.23, 21:30
          Też nie przepadam za tą okolica, ale jak sobie pogłówkowałam, to mi się przypomniało, że w bocznej od NŚ jest świetna pizzeria -Nonna, tylko to nie kuchnia polska. No i w Bristolu kiedyś jadłam świetną pomidorówkę, a cena wcale nie zwalała z nóg. Jest też restauracja w Hotelu Europejskim, ale ja tam byłam tylko na drinku i w połowie degustacji przyszedł kelner z rachunkiem, więc się na nich obraziłam i długo tam nie wrócę, ale może warto?
          • bye-bye Re: imprezowanie w Warszawie :) 02.07.23, 12:51
            O tak, w Nonnie jest naprawdę pysznie😋
        • czerwonylucjan Re: imprezowanie w Warszawie :) 02.07.23, 08:54
          Mozna wejsc na lwowska wisnie, polecam
    • chococaffe Re: imprezowanie w Warszawie :) 01.07.23, 21:26
      Jeżeli kuchnia polska to można zacząć od baru mlecznego poprzez Zapiecek kończąc na Różanej

Widokowo - bar na ostatnim piętrze hotelu Puro (na dole jest restauracja ale raczej nie można jej nazwać polską)
      Widokowo też ładnie Qchnia Artystyczna (i smaczna też)

skrzyzowania al Jerozolimskich i Bitwy Warszawskiej- blisko nie znam nic

Pasteura - knajpka przy Teatrze Ochota (nie wiem czy ma własną nazwę)
      • kochamruskieileniwe Re: imprezowanie w Warszawie :) 01.07.23, 22:29
        Ja już nic nie chciałam pisać o barach mlecznych suspicious

W piątek w nim Polny, biurowiec przy stacji metra Politechnika, były że trzy stoliki różnych obcokrajowców. 😆
        • kochamruskieileniwe Re: imprezowanie w Warszawie :) 01.07.23, 23:06
          Kampus Ochota ( fizyka, chemia, biologia, geologia, Akademia Medyczna ) od dawna była do kitu pod względem gastronomicznym. Z reguły żywienie zapewniały bufety wydziałowe. Na Grójeckiej jest kilka knajpek wołoskich. Ale kawałek dalej od fizyki. Prędzej znajdziesz punkty piwne...
          Z kuchni polskiej to na Grójeckiej ( blisko fizyki) jest bar
          • kochamruskieileniwe Re: imprezowanie w Warszawie :) 01.07.23, 23:07
            Ucięło.
            Mleczny biedronka. Ale on dosyć specyficzny jest
            Innych punktów z polskimi daniami w tamtej okolicy nie kojarzę.
          • qwirkle Re: imprezowanie w Warszawie :) 02.07.23, 08:49
            Tam w pobliżu jest jeff's, dobrze tak karmiono, ale to niepolska kuchnia
    • kurt.wallander Re: imprezowanie w Warszawie :) 01.07.23, 21:35
      Jesli nie musi byc kuchnia polska, to może Meltemi? Przy Parku Szczęśliwickim, niedaleko skrzyżowania, o ktore pytasz.
    • turbinkamalinka Re: imprezowanie w Warszawie :) 01.07.23, 21:42
      theroofskybar.com/wp-content/uploads/2023/04/The-ROOF-04.23.pdf. Nie wiem czy o to ci chodziło, ale widok jest niesamowity smile
    • ingryd Re: imprezowanie w Warszawie :) 01.07.23, 21:54
      No niedaleko polibudy masz Koszyki

Moje ostatnie odkrycie w interesujących cię okolicach to Bibenda, Nowogrodzka 10 to prawie róg Nowogrodzkiej i Kruczej, bardzo miło i smakowo 😌.

A jeśli chciałabyś w haute cuisine to Nuta dostała jako pierwsza gwiazdkę michelin
    • sol_13 Re: imprezowanie w Warszawie :) 01.07.23, 22:12
      Browary to dobre miejsce, ale niekoniecznie z kuchnią polską i niedrogie. Jeśli się tam jednak zdecydujecie, polecam Mykonos. Nie polecam na kolację Sobremesy, nie ma tam nic konkretnego do zjedzenia, same tapasy (jak zresztą nazwa wskazujewink.
      Na Śródmieściu dużo fajnych knajpek jest w okolicach Wilczej i Poznańskiej.
      Stare Miasto - za każdym razem, gdy tam jesteśmy, jemy w Trattorii Rucola na Krakowskim. Masz ją też na Kruczej -niedaleko Łazienek.
      Tylko wszędzie rob rezerwacje.
      Na drinka polecam Cafe Mozaika na Puławskiej, fajne miejsce i z klimatem.
    • zanetka.x Re: imprezowanie w Warszawie :) 01.07.23, 22:23
      Lolek na Polach Mokotowskich
    • kurt.wallander Re: imprezowanie w Warszawie :) 01.07.23, 22:24
      Mąż firmowych gości z zagranicy zabiera do Czerwonego Wieprza, ale nie każdemu taki klimat podpasuje: czerwonywieprz.pl/
      • lalkaika Re: imprezowanie w Warszawie :) 02.07.23, 11:02
        To menu to bajka! Dzięki
    • bergamotka77 Re: imprezowanie w Warszawie :) 01.07.23, 22:49
      Polecam Centrum Praskie Koneser i ogródki nad Wisłą - knajpy na barkach.
      • wredna_dziewucha_ze_wsi Re: imprezowanie w Warszawie :) 02.07.23, 10:26
        bergamotka77 napisała:

> Polecam Centrum Praskie Koneser i ogródki nad Wisłą - knajpy na barkach.
        >

No akurat z knajp nad Wisłą to zostało bardzo niewiele. Ale można, oczywiście.
    • zielonyjeziorak Re: imprezowanie w Warszawie :) 01.07.23, 23:18
      W okolicach fizyki bardzo polecam SHUK. Co prawda to nie kuchnia polska, ale naprawdę przepyszne jedzenie w rozsądnych jeszcze cenach, szczególnie zestawy lunchowe w tygodniu. Mają też niezle wina i duży wybór drinków.
      • chococaffe Re: imprezowanie w Warszawie :) 02.07.23, 08:51
        SHUK to parę przystanków tramwajowych od Pasteura
        • zielonyjeziorak Re: imprezowanie w Warszawie :) 02.07.23, 18:27
          Z wydziału fizyki wolnym spacerem maksymalnie 15 min.
    • wredna_dziewucha_ze_wsi Re: imprezowanie w Warszawie :) 02.07.23, 10:20
      Wreszcie wątek dla mnie i jeszcze mogę pomóc Kurze!
      Jako żem z gastronomii:
      1. Z całą odpowiedzialnością odradzam Browary, chyba, że na szybkie piwo czy koktajl/drinka. Jedzenie jest bardzo przeciętne, do tego kuchnie międzynarodowe, nie ma nic polskiego
      2. W okolicach wydziału fizyki masz absolutnie genialną knajpę z polską kuchnią: "Schabowy", ul. Obrzeżna 1. Jestem ich psychofanką, dają najlepsze na świecie kotlety z bardzo dobrych mięs. Przystawki typowo polskie. Polecam z całego serca, znam właścicieli smile nie ma lipy
      3. Naprawdę wspaniałe polskie jedzenie jest w Starym Domu na Puławskiej, już Bazia polecała.
      4. Całkiem przyzwoita polska kuchnia jest w cafe Mozaika, na Puławskiej również
      5. Moim odkryciem ostatnich lat jest restauracja Konkret na Towarowej 35 (koło muzeum Powstania Warszawskiego), żadne ąę, ale bardzo uczciwe polskie jedzenie bez ściemy. Obcokrajowcy zawsze są zachwyceni jak ich tam prowadzę. Jestem tam rzadko, bo daleko ode mnie, ale zawsze jest pysznie. I tanio.
      6. Przede wszystkim Koneser na Pradze. Jeśli towarzystwo faktycznie imprezowe, to zacznijcie od zwiedzenia Muzeum Polskiej Wódki (można po angielsku), najlepiej droższa opcja z degustacją. Nad muzeum jest wspaniały cocktail bar, moim zdaniem jeden z najlepszych w Polsce, nazywa się 3/4. Trochę ciężko tam trafić, ale przewodnik z muzeum na pewno pokaże gdzie to. W bonusie jest piękny widok z tarasu na Pragę.
      Koneser Grill - dostali rekomendację Michellin, wspaniała kuchnia z polskimi akcentami (kaszanka❤️)
      Jak już tam zjecie i się napijecie, to może akurat będzie impreza albo koncert w "Setkach powodów". Koktajle dobre, kuchnia też niezła.
      Muzeum Polskiej Wódki jest mega fajne, nawet ja, która wiem o wódce niemal wszystko, świetnie się bawiłam.
      To tak na szybko. Napisz skąd są Szanowni Goście, to może jeszcze coś wymyślę smile
      • wredna_dziewucha_ze_wsi Re: imprezowanie w Warszawie :) 02.07.23, 10:21
        A, no przecież. Łazienki, czyli koniecznie Belvedere tamże. W środku parku. Piękne okoliczności przyrody, cudowna obsługa, DROGO, ale na kawkę czy drinka warto.
      • chococaffe Re: imprezowanie w Warszawie :) 02.07.23, 10:25
        kura chyba pytała o Fizyke UW przy Pasteura - Obrzeżna daleko
        • wredna_dziewucha_ze_wsi Re: imprezowanie w Warszawie :) 02.07.23, 10:29
          chococaffe napisała:

> kura chyba pytała o Fizyke UW przy Pasteura - Obrzeżna daleko
          >

Cholera, dla mnie to jest w sumie blisko 😂
          Z polską kuchnią jest w Warszawie problem, może dlatego ten Schabowy wydał mi się tak bardzo ok smile
          • chococaffe Re: imprezowanie w Warszawie :) 02.07.23, 10:31
            To zależy jaki środek transportu i czy będzie się chciało całej grupie tam jechać akurat z Pasteurasmile
      • kura17 Re: imprezowanie w Warszawie :) 02.07.23, 17:15
        o jakie fajne polecajki! (uwielbiam kaszanke!)
        w ogole wszystkie posty swietne, dziekuje smile

goscie w sumie z calego swiata - amerykanie, anglicy, belgowie, wlosi ...
        widze, ze ta okolica Pasteura to jakis beznadziejny zakatek, ech. bedziemy sie po innym wielkim swiecie szlajac.

dzieki za info o palacu kultury, na pewno tam pojdziemy zjesc - ja go uwielbiam i uwazam, ze kazdy powinien tego doswiadczyc smile
        • kura17 Re: imprezowanie w Warszawie :) 02.07.23, 17:15
          oczywiscie wszystko zapisuje!
      • bazia_morska Re: imprezowanie w Warszawie :) 02.07.23, 18:04
        Tego "Schabowego" to na pewno odwiedzę! Poza tym zapisuję wszystkie polecajki.
    • magia Re: imprezowanie w Warszawie :) 02.07.23, 11:36
      - kuchnia polska - Stara Kamienica na Ul. Widok
      - drinki, piwa kraftowe - Pinta na Chmielnej
    • kura17 Re: imprezowanie w Warszawie :) 04.07.23, 10:45
      a, i jeszcze mam takie glupie pytania:

czy w Lazienkach wciaz jest tyle wiewiorek?? jak bylam dzieckiem, to bylo ich pelno, wolalo sie na nie "basia" i basie przchodzily i jadly z reki ...

i o zamek krolewski - czy mozna go jakos zwiedzic "na szybko", w godzine mniej wiecej? czy to nie ma sensu? bylam w zamku ze specjalnym przewodnikiem (kuzynka przyjaciolki), wiec mialysmy specjalny program, a teraz zastanawiam sie, czy na szybko jest w ogole sens (i czy sie da).
      • kurt.wallander Re: imprezowanie w Warszawie :) 04.07.23, 10:58
        Tak na szybko na Zamku Królewskim, to może wybrać wystawę/wystawy czasowe tylko? Chociaz akurat aktualne nie wydają mi się jakoś szczególnie super. www.zamek-krolewski.pl/aktualnosci/68-wystawy-czasowe

A propos, w Łazienkach będzie wystawa czasowa poświęcona Fridzie Kahlo, a w weekendy są koncerty chopinowskie.

Wiewiórek chyba wciąż jest dużo (ale ze 2 lata nie byłam).
      • szafireczek Re: imprezowanie w Warszawie :) 04.07.23, 11:01
        wiewiórek pełno, a Zamek można zwiedzać bez kontemplacji i zanurzania się w polskie losysmile, jak się spodoba można zawsze wrócić na dłużejsmile, niedaleko przy Pl. Piłsudskiego jest stosunkowo nowa miejscówka U Wieniawy - pyszna tradycyjna kuchnia polska - ceny umiarkowane, ładny wystrój i inne atrakcje.
      • wredna_dziewucha_ze_wsi Re: imprezowanie w Warszawie :) 04.07.23, 11:05
        kura17 napisała:

> a, i jeszcze mam takie glupie pytania:
        >
        > czy w Lazienkach wciaz jest tyle wiewiorek?? jak bylam dzieckiem, to bylo ich p
        > elno, wolalo sie na nie "basia" i basie przchodzily i jadly z reki ...

Wiewiórki obecne, polecam zaopatrzyć się w orzechy na spacer po Łazienkach.

>
        > i o zamek krolewski - czy mozna go jakos zwiedzic "na szybko", w godzine mniej
        > wiecej? czy to nie ma sensu? bylam w zamku ze specjalnym przewodnikiem (kuzynka
        > przyjaciolki), wiec mialysmy specjalny program, a teraz zastanawiam sie, czy n
        > a szybko jest w ogole sens (i czy sie da).
        >
        Można szybko zwiedzić zamek, tam nie ma za dużo wystaw, żeby pokazać na szybko jak najbardziej się moim zdaniem nadaje. Ale w sumie zamiast zamku polecam ogrody zamkowe. A jak już koniecznie zamek to Wilanów, tylko, że to trochę daleko i godzina na pewno nie wystarczy.
        • ga-ti Re: imprezowanie w Warszawie :) 04.07.23, 11:12
          W Wilanowie w ferie chodziliśmy 3 godziny, a że zimno było to po parku na szybko. Jeśli doliczyć park to zdecydowanie dłużej wyjdzie smile
        • kura17 Re: imprezowanie w Warszawie :) 04.07.23, 11:17
          > Wiewiórki obecne, polecam zaopatrzyć się w orzechy na spacer po Łazienkach.

super wiesci! uwielbialam te wiewiorki jako dziecko smile
          i jeden ze znajomych, jak go odwiedzilam w Houston, pokazywal mi ich wiewiorki (te szare, puszyste) - karmilismy je na kampusie uniwersytetu - bede sie mogla odwdzieczyc polskimi rudymi, ha!

... jakie orzechy lubia najbardziej??
          • kochamruskieileniwe Re: imprezowanie w Warszawie :) 04.07.23, 11:20
            laskowe

aha - w łazienkach pawie też lubią orzechy laskowe. Ale one lubią obrane. czasem ogon w nagrodę pokążą.

A nasze rudaski nie umywają się do amerykańskich.. wink
            • kura17 Re: imprezowanie w Warszawie :) 04.07.23, 11:22
              oczywiscie, ze rude najlepsze!!!

a wiewiorkom to te laskowe obrane tez mozna dac? super, ze pawie jedza to samo - nigdy pawia nie karmilam!
              • kochamruskieileniwe Re: imprezowanie w Warszawie :) 04.07.23, 11:24
                no co Ty, Cale! i patrzec jak sobie z nimi radzą. Choc te w łazienkach lecą zakopywac, bo tak obżarte sa.
                • kura17 Re: imprezowanie w Warszawie :) 04.07.23, 11:27
                  a gdzie ja mam kupic cale???
                  zbierac tez nie mam gdzie wink
                  • kochamruskieileniwe Re: imprezowanie w Warszawie :) 04.07.23, 11:29
                    oj. no to obrane.
                    jakos dla mnie naturalne są nieobrane, ale jak mam 3 leszczyny w ogrodzie i czasami zdążę zebrać troszkę orzechów, zanim rudaski mnie nie ubiegną.
                    • kura17 Re: imprezowanie w Warszawie :) 04.07.23, 11:30
                      jesli jestes z Warszawy, to Cie chetnie odwiedze przed wizyta w Lazienkach big_grin
                      • kochamruskieileniwe Re: imprezowanie w Warszawie :) 04.07.23, 12:04
                        A kiedy będziesz?
                        • kura17 Re: imprezowanie w Warszawie :) 04.07.23, 12:35
                          > A kiedy będziesz?

pod koniec lipca - ale zartowalam przeciez, nie bede sie obcym ludziom na chate wbijac wink
                          poza tym wyjazd jest polaczeniem pracy (workshop) i odwiedzania przyjaciol i pewnie na nic czasu nie bede miala i tak ...
          • wredna_dziewucha_ze_wsi Re: imprezowanie w Warszawie :) 04.07.23, 11:38
            kura17 napisała:

> super wiesci! uwielbialam te wiewiorki jako dziecko smile
            > i jeden ze znajomych, jak go odwiedzilam w Houston, pokazywal mi ich wiewiorki
            > (te szare, puszyste) - karmilismy je na kampusie uniwersytetu - bede sie mogla
            > odwdzieczyc polskimi rudymi, ha!
            >
            > ... jakie orzechy lubia najbardziej??
            >
            >
            >
            Wszystkie 😂 czasem można pod bramą wejściową kupić, ale polecam zabrać ze sobą. Całe orzechy na bank można kupić na Hali Mirowskiej, ale można też karmić obranymi. Najwięcej wiewiórek jest przy południowym wejściu do parku, blisko hotelu Hyat. Pawie za to spotkać można w centralnej części, przy pałacu na wodzie.
            Kurde, chyba sobie pójdę do Łazienek dzisiaj, dawno nie byłam 😂
            A z parków polecam jeszcze Skaryszewski z uroczym jeziorem i rosarium, ale mogę być nieobiektywna, bo po prostu uwielbiam Pragę.
            • kura17 Re: imprezowanie w Warszawie :) 04.07.23, 11:42
              ja jeszcze chce isc do ogrodu rzezb Dunikowskiego.

Wredna_dziewucha - ja dopiero teraz zajarzylam, ze Ty sama masz restauracje! w Warszawie?? jesli tak i chcialabys sie podzielic nazwa, to napisz prosze na gazetowy do mnie - chetnie bym wpadla, jesli tylko czas bedzie! smile
      • ichi51e Re: imprezowanie w Warszawie :) 04.07.23, 11:06
        Wiewiórki są do tego w Łazienkach są niezwykłej urody pawie (śnieżnobiałe) i kaczki mandarynki wiec nawet jak nie będzie wiewiórek to warto tam gości zabrac i robic głupia mine „a tak kręcą się tu jakieś wiewiórki… jelenie… pawie a tak są zawsze były… te kaczki to pierwszy raz widzę…”
      • ichi51e Re: imprezowanie w Warszawie :) 04.07.23, 11:07
        Zamkiem królewski imho średnio warto. To już bym wolała na kajaczek do Wilanowa skoczyc
      • ga-ti Re: imprezowanie w Warszawie :) 04.07.23, 11:08
        Zamek jest za darmo w środy. Kiedyś był w niedziele i wtedy często chodziłam, trasa była okrojona wink więc pewnie ta w środy też jest dość krótka.
        Wiewiórki w Łazienkach są, jedzą z ręki też. I pawie są i ogony rozwijają, za to karpi jest mało.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka