Dodaj do ulubionych

Boso, ale w ostrogach - helpunku !

02.07.23, 22:25
Poproszę jękliwym z bólu głosem o listę co Wam Ematki z Ostrogami pomogło. Dziś po długiej łazędze boli jak trzy dżumy z cholerami. Nawet na nicnierobiąco, leżę i boli.

Udam się do piętologa oczywiście, ale mój w tym temacie wybraniec jest na urlopie, muszę wytrzymać z 3 tygodnie minimum. Chodząc.

Zamiast głupia na początku dolegliwości regularnie masować piłeczką, olałam i mam za swoje. A pomagało !
( serio fala uderzeniowa mnie czeka ? albo zastrzyki w piętę ? mdleję...)
Obserwuj wątek
    • ewa_2009 Re: Boso, ale w ostrogach - helpunku ! 02.07.23, 22:26
      fala uderzeniowa
    • mysiulek08 Re: Boso, ale w ostrogach - helpunku ! 02.07.23, 22:26
      na szybko to moze podpietka z dziura?
    • jkl13 Re: Boso, ale w ostrogach - helpunku ! 02.07.23, 23:06
      Ja sobie rozmasowałam piłeczką fitness z kolcami, ale to był pierwszy atak ostrogi. Na razie minął rok i mam spokój. Nie wiem, co się robi przy recydywie.
    • taje Re: Boso, ale w ostrogach - helpunku ! 02.07.23, 23:09
      A to na pewno ostroga, a nie rozcięgno?
    • jamnik.ryszard Re: Boso, ale w ostrogach - helpunku ! 02.07.23, 23:11
      Koniecznie ortopeda z USG na początek. Mnie fizjo po badaniu bez usg leczył falą, co tylko zaostrzyło problem rozcięgna (nie mam ostrogi).
      • taje Re: Boso, ale w ostrogach - helpunku ! 02.07.23, 23:16
        No właśnie, fala zupełnie nie pomogła na moje rozcięgno. W sumie nic nie pomogło oprócz zaprzestania chodzenia w japonkach oraz upływu czasu.
      • gama2003 Re: Boso, ale w ostrogach - helpunku ! 03.07.23, 00:13
        Nie wiem co to jest dokładnie.
        Boli pięta tak przyśrodkowo, przy wstawaniu rano. I po dluższym chodzeniu, czy teraz w zasadzie codziennie, bo dużo chodzę. I chyba mam taki chód piętowy, na pięty stawiam stopy.

Do lekarza nie dotarłam, bo pobolewało tak do przyzwyczajenia się a teraz siekło mocniej.
        Piecze na zmianę z uczuciem rany w środku. Nie cały czas. Chwilami wbijanie kołka w kość piętową.
        Oczywiście w wakacje, gdy pomocny znachor w rozjazdach 😪.
        • wapaha Re: Boso, ale w ostrogach - helpunku ! 03.07.23, 14:55
          gama2003 napisała:

> Nie wiem co to jest dokładnie.
          > Boli pięta tak przyśrodkowo, przy wstawaniu rano. I po dluższym chodzeniu, czy
          > teraz w zasadzie codziennie, bo dużo chodzę. I chyba mam taki chód piętowy, na
          > pięty stawiam stopy.
          >
          > Do lekarza nie dotarłam, bo pobolewało tak do przyzwyczajenia się a teraz siekł
          > o mocniej.
          > Piecze na zmianę z uczuciem rany w środku. Nie cały czas. Chwilami wbijanie koł
          > ka w kość piętową.
          > Oczywiście w wakacje, gdy pomocny znachor w rozjazdach 😪.

a nie możesz zamiast do lekarza-iść zrobic usg podeszwowe stopy ? ( prywatnie niestety i dość drogie)
          • gama2003 Re: Boso, ale w ostrogach - helpunku ! 03.07.23, 16:09
            Mogę i zrobię, ten mój ortopeda robi w gabinecie, dlatego rozważam niecierpliwe doczekanie na jego powrót. Ale jak jeszcze mocnej mnie chwyci to na krzyku chyba pójdę po pomoc gdziekolwiek szybciej.
            Na szczęście mogę pracować z domu, bez udziału nóg. Może wytrzymam.
    • dorotakwiatkowska13 Re: Boso, ale w ostrogach - helpunku ! 02.07.23, 23:58
      Brałam lek przeciwbólowy i przeciwzapalny, robiłam stopą fleks (tak ją rozciągałam i prostowałam jednocześnie) i masowałam na butelce z wodą, bo nie miałam piłeczki. Przeszło i nie wróciło, a ból na początku był taki, że do łazienki mąż mnie musiał doprowadzić, bo sama nie byłam w stanie.
    • wapaha Re: Boso, ale w ostrogach - helpunku ! 03.07.23, 10:19
      Gama - nakłuwaj sobie piętę i okolice rozciegna (np/pilniczkiem) - dwa-trzy razy dziennie. -CODZIENNIE.To poprawi ukrwienie
      Jesli chodzisz - to w miękkim obuwiu z amortyzacją- unikaj "ładnego" obuwia, ze sztywną podeszwą i zwężanymi palcami
    • yenna_m Re: Boso, ale w ostrogach - helpunku ! 03.07.23, 10:35
      1. Wizyta u ORTOPEDY.
      2. Wkladki do butów na płaskostopie.
      3. Ćwiczenia wyczytane na forum emama czyli rozciąganie stóp i to mi pomogło NAJBARDZIEJ.
      • yenna_m Re: Boso, ale w ostrogach - helpunku ! 03.07.23, 10:43
        forum.gazeta.pl/forum/w,567,175821278,175821278,Ostroga_pietowa.html
    • drilka Re: Boso, ale w ostrogach - helpunku ! 03.07.23, 10:49
      Napiszę ci jak jest u mnie. Takiego typowego bólu, który uniemożliwia chodzenie przy zapaleniu rozcięgna nie miałam nigdy. Może nawet szkoda, bo u mnie te przechodzone zapalenia doprowadziły do nadbudowy ostróg w obu stopach - piękne haczyki na rtg.
      I teraz mam mieć indywidualnie dobrane wkładki, 3 x fala uderzeniowa i fizjoterapię.
      Napiszę jakie ćwiczenia mi zalecono: ekscentryczne mięśnia trójgłowego łydki, wzmacniające mięśnie krótkie stopy oraz mięsień piszczelowy tylny i przedni. Masaż i rozluźnianie rozcięgna podeszwowego.
      Ja sobie rozluźniam stopy i łydki z pewną platformą, ale nie podam tutaj bo płatna. Ogólnie spięte mam mocno mięśnie. Ale chyba najgorsze z tych zaleceń to oszczędzanie moich stópek, pogodzić się z tym nie mogę.
      • gama2003 Re: Boso, ale w ostrogach - helpunku ! 03.07.23, 13:52
        Najbardziej się boję oszczędzania. Chodzenie mnie ratuje przed wszystkim a zwłaszcza złem tego świata. Problemy muszę wychodzić 🥲

Dziękuję WSZYSTKIM !
        Co to za dziadostwo upierdliwe, bierę 😳się za siebie , niestety olałam początki i teraz mam 🥲🥲🥲🥲
        • drilka Re: Boso, ale w ostrogach - helpunku ! 03.07.23, 14:01
          gama2003 napisała:

> Najbardziej się boję oszczędzania. Chodzenie mnie ratuje przed wszystkim a zwła
          > szcza złem tego świata. Problemy muszę wychodzić 🥲
          >
          No to wiesz o czym pisałam, mam dokładnie to samo. Ale u mnie rozchodzenie tego upierdliwa niestety na dobre nie wyszło 😥
        • wapaha Re: Boso, ale w ostrogach - helpunku ! 03.07.23, 14:50
          gama2003 napisała:

> Najbardziej się boję oszczędzania. Chodzenie mnie ratuje przed wszystkim a zwła
          > szcza złem tego świata. Problemy muszę wychodzić 🥲
          >
          > Dziękuję WSZYSTKIM !
          > Co to za dziadostwo upierdliwe, bierę 😳się za siebie , niestety olałam początk
          > i i teraz mam 🥲🥲🥲🥲

gama-to może czysto racjonalnie podejdź do tematu-i pomyśl o jeżdzeniu rowerem ?
          • gama2003 Re: Boso, ale w ostrogach - helpunku ! 03.07.23, 16:05
            A to już mi przyszlo do głowy.
            Tylko z psami nie będę mogła.
            Lata człowiek i lata a tu pięta mówi - zwolnij !
            • wapaha Re: Boso, ale w ostrogach - helpunku ! 03.07.23, 17:56
              no trudno - niech ktoś inny z nimi lata, ty skup się na sobie wink
    • aankaa Re: Boso, ale w ostrogach - helpunku ! 03.07.23, 13:59
      fala uderzeniowa (u mnie - bezboleśnie) + wkładki zrobione na miarę (przeszłam się po jakiejś dziwacznej taśmie, pan zrobił wkładkę, kazał włożyć w buty, pójść na półgodzinny spacer i wrócić do ew. dopasowania)
      • drilka Re: Boso, ale w ostrogach - helpunku ! 03.07.23, 14:11
        To ja to mam w środę - podoskop, mata tensometryczna i na tej podstawie zrobienie wkładek.
    • pulcino3 Re: Boso, ale w ostrogach - helpunku ! 03.07.23, 14:20
      Schudnąć , fala uderzeniowa , ortopedyczne buty, klapki, papcie.
      • gama2003 Re: Boso, ale w ostrogach - helpunku ! 03.07.23, 14:42
        Dobił mnie Twój wpis ( wiem, ze chciałaś dobrze )
        Jakoś zabrakło na końcu chustka w kwiaty na głowę i czołganko w wiadomym kierunku 😪😪😪😪😪😪😪😪

Klapki miekiszony croksy to moja codzienność.
        Schudnę z samej rozpaczy 😉.
        Piłeczki mi spod stopy pies usiluje wyciągać, co za durna zabawa - kula i kula a nie rzuca !
        • pulcino3 Re: Boso, ale w ostrogach - helpunku ! 03.07.23, 18:05
          ❤️
    • magaja Re: Boso, ale w ostrogach - helpunku ! 03.07.23, 14:24
      Jeśli to ostroga to rozciągaj tył nogi, roluj piłeczkę, doraźnie na ogromny ból jakiś lek przeciwzapalny.
      Mnie finalnie pomogła fala i to nie od razu. Po chyba 10 zabiegach minąć musiał jakiś tydzień minimum.
      Pomocne są tez wkładki dedykowane ostrogom.
    • faustine Re: Boso, ale w ostrogach - helpunku ! 03.07.23, 14:45
      RADIOTERAPIA NIEONKOLOGICZNA !!! tylko!!!
    • thank_you Re: Boso, ale w ostrogach - helpunku ! 03.07.23, 15:23
      Moja mama wykonuje ćwiczenia. smile I fala uderzeniowa. Jej pomaga.
    • netlii Re: Boso, ale w ostrogach - helpunku ! 03.07.23, 18:17
      Miałam podobną sytuacje.
      Zlekceważyłam ból po bieganiu uznając, że najpewniej w trakcie biegania uderzyłam o nierówność terenu i moja wyobraźnia podpowiedziała, że mógł to być krawężnik.
      Na tym etapie mój poranny ból był do rozchodzenia.
      Poszłam na trening kick boxingu i to dobiło temat. Zaufany fizjoterapeuta, który mnie składał w wielu kryzysowych sytuacjach na urlopie... ogólnie koszmar.

Co mi doraźnie pomogło: zanim wykonałam pierwsze kroki z rana masowanie podeszwy stopy od pięty w kierunku palców i z powrotem, rolowanie stopy na piłce tenisowej/butelce uciskając tam gdzie boli najbardziej, na ziemi kładziesz kocyk i ściągasz kocyk palcami tak jakby do siebie, wspięcia na palcach stojąc, nie zapomnij też o rozciąganiu łydek.
      Jeśli piecze - chłodzić wkładem żelowym. Możesz aplikować sobie ibuprom maxx.
      Konieczna i tak będzie konsultacja z ortopedą mi przepisał Biofenac.
      Ostatecznie skuteczna okazała się seria składająca z 5 zabiegów fal uderzeniowych i treningi z moim fizjoterapeutą. Fala trochę boli (tak jakby szpilki Ci wsadzali w organizm), ale poziom bólu jest akceptowalny.

No i organicz aktywności. W moim przypadku bieganie, boks, kb i spinning odpadły. Ortopeda sportowy powiedział, że nie ma przeciwskazań przed siłownią, basenem czy też rowerkiem stacjonarnym.

U mnie jak temat mnie dopadł pod koniec lipca męczyłam się do połowy września (jakoś wtedy wróciłam znów do aktywności rozpoczynając od biegania 5 km), ale mam na dziś spokój.
    • mikams75 Re: Boso, ale w ostrogach - helpunku ! 04.07.23, 23:55
      cwiczenia rozciagajace trzy grupy miesni lydek, to jedyna skuteczna metoda, poczatkowo moze sie nawet pogorszyc ale dlugoterminowo to jest jedyne, co zlikwiduje przyczyne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka