Dodaj do ulubionych

Dlaczego jesienią/zimą Polki ubierają się smutno?

04.07.23, 12:01
Często bywam w sklepach typu Moodo i Greenpoint, bo mam je w moim bloku. Co zauważyłam od paru ładnych lat? Zimowe/jesienne kolekcje to zazwyczaj brązy/beże, albo czerń. Od czasu do czasu głęboki granat. Marny wybór dla kogoś, kto nie chce wyglądać jak czarna mamba.

Latem i wiosną zaś sieciówki aż kipią kolorami (aż się człowiek zastanawia, czy nie trafił na dział dziecięcy, ale te akurat sklepy takowego nie prowadzą). Skąd właściwie się to bierze?

Słyszałam że niektóre sklepy prowadzą jakieś tajemnicze ankiety, gdzie kupujący mówią, że za bardzo wariują w danej kolekcji, i później wypuszczają zachowawcze rzeczy. Ale mnie nikt o zdanie nie pytał, i myślę, że Wy również takowej ankiety nie wypełniałyście.

Jedyna rada, to obkupić się na teraźniejszych wyprzedażach, bo później może być krucho z sieciówkami. Tym bardziej, że serio, jednak przemyślałam sprawę i wyprawki do zakonu nie kupujęwink

Dlaczego jesienią/zimą Polki ubierają się smutno?
Obserwuj wątek
    • woman_in_love Re: Dlaczego jesienią/zimą Polki ubierają się smu 04.07.23, 12:06
      bo chcą byc jak siostry zakonne
      • kozaki_za_kolano Re: Dlaczego jesienią/zimą Polki ubierają się smu 04.07.23, 18:58
        🤣🤣🤣
        Czy jako osoba z macicą mogę oficjalnie zostać Twoją fanką?
    • daniela34 Re: Dlaczego jesienią/zimą Polki ubierają się smu 04.07.23, 12:07
      wisniowy_sad napisała:

> Często bywam w sklepach typu Moodo i Greenpoint

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
      • primula.alpicola Re: Dlaczego jesienią/zimą Polki ubierają się smu 04.07.23, 14:34
        O nie, to ta od Greenpointa.
        • wisniowy_sad Re: Dlaczego jesienią/zimą Polki ubierają się smu 04.07.23, 15:17
          primula.alpicola napisała:

> O nie, to ta od Greenpointa.

Eee tam, od Greenpointa czy nie, ale dziwi mnie, że latem sieciówki są upstrzone pstrokacizną typu "3/4 kolory na jednym zakiecie/jednej sukience". A jesienią czy zimą od lat nie ma nic poza płaszczem buraczkowym, ciemnozielonym czy innym zmorowatym. W bluzach czy swetrach też słabiutko, nie wymagam by były kolorowe niczym te letnie kiecki, ale jakieś jaśniejsze, pojedyncze kolory by się przydały.

Do tych, co widzą w sieciówkach kolorowe rzeczy cały rok - często połowa sklepu to zwyczajnie niesprzedane rzeczy z lata, lecz już nowe kolekcje są mocno rozczarowujące.
          • angazetka Re: Dlaczego jesienią/zimą Polki ubierają się smu 04.07.23, 16:22
            Z pewnością moja jebitnie różowa kurtka zimowa jest z lata.
            • wisniowy_sad Re: Dlaczego jesienią/zimą Polki ubierają się smu 04.07.23, 16:57
              Trafiło Ci się, no super 😀 Ja od lat szukam takiej kurtki i wszędzie puchy... Ta co mam (naprawdę ładna, nawet trochę blyszcząca) już trochę przymala się robi, bo na serio już słynny "6 rok" jej leci 😀 i nie wiem, czy w tym roku w niej pochodzę... mam tylko trochę szersze jasnoróżowe futerko, ale to się do kurtek nie zalicza, no i kupione "w tym lewackim H&M" 😉 Aha, miałam też fuksjowy płaszcz typu teddy bear - chociaż fajny, to szybko poszedł na śmieciarkę, bo musiałam nosić rozpięty...

Nie chcę mi się w sezonie zamawiać kurtek w sklepach typu Sinsay itp, bo tam chociaż jest ich multum, to też może się trafić zupełnie niezimowa, na wczesną jesień... a takich mam pełno...

Przez te zmorowate kurtki to ja nawet zimą ludzi nie poznaję! Tak to bym chociaż zakodowała, że "Kaśka ma czerwoną, Beata kobaltową, a Ola limonkową..." A one wszystkie jak jeden mąż w czarnych, tudzież ciemnozielonych 😞 I czapki mają podobne... a jak założą kaptur, to już nie ogóle...
              • angazetka Re: Dlaczego jesienią/zimą Polki ubierają się smu 05.07.23, 13:15
                Co wymianę kurtki mi się trafia big_grin
        • daniela34 Re: Dlaczego jesienią/zimą Polki ubierają się smu 04.07.23, 19:57
          Ona, ona. Dziwne by było gdyby choć w jednym wątku nie padła nazwa tej sieciówki.
          • taje Re: Dlaczego jesienią/zimą Polki ubierają się smu 04.07.23, 20:01
            Ja nawet nie wiem, co ten Greenpoint, serio. Kojarzy mi się tylko z Nowym Jorkiem.
            • marta.graca Re: Dlaczego jesienią/zimą Polki ubierają się smu 04.07.23, 20:08
              Taki sklep z ubraniami w stylu zachowawczym.Tekst linku
          • wisniowy_sad Re: Dlaczego jesienią/zimą Polki ubierają się smu 04.07.23, 21:15
            daniela34 napisała:

> Ona, ona. Dziwne by było gdyby choć w jednym wątku nie padła nazwa tej sieciówk
            > i.

Greenpoint to choróbsko baaardzo zaraźliwe. Kiedyś myślałam, co te ematki w kółko o tym Greenpoincie gadają. Czy chodzi o jakąś knajpę z sałatkami? Jak u mnie w bloku otworzyli, to dosłownie się zaraziłam ematkową chorobą greenpointową. I wsiąkłam na dłużej. Normalnie ani chybi za chwilę Niedzielski nową pandemię ogłosi i każe pozamykać wszystkie Greenpointy, co do jednego, coby emerytki nie wydawały tam czternastek na sukienki, a gówniarki 800+ na bluzy 😉 Lub po prostu upaństwowi wszystkie Greenpointy, ale nie wiem, czy wtedy chociaż nazwa po nich zostanie.
            • marta.graca Re: Dlaczego jesienią/zimą Polki ubierają się smu 04.07.23, 21:39
              W życiu nie widziałam, by jakaś ematka poza tobą pisała o Greenpoincie.
              • wisniowy_sad Re: Dlaczego jesienią/zimą Polki ubierają się smu 04.07.23, 22:09
                marta.graca napisała:

> W życiu nie widziałam, by jakaś ematka poza tobą pisała o Greenpoincie.
                >

A ja widziałam. Kiedys jakaś laska założyła wątek typu "Lubicie sukienki z Greenpoint? Za co je lubicie?" Wątasek co prawda również z tezą, ale nie mój 😀 Chyba, ze może sama firma chciała podbić statystyki wśród ematkowych wąskich specjalistek i się po prostu przypomnieć. Nieważne, w jaki sposób.

Ja z tymi kieckami zetknęłam się najpierw na Zalando, a niedługo później otworzyli sklep w mojej miejscowości. Jak tylko zobaczyłam szyld, wiedziałam że musimy sie blizej poznać.

P.S.: Teraz nawet jak ktoś otworzy jakiś butik w jednej miejscowosci (a od takiego zaczynał Greenpoint), to pobędzie sobie na rynku troszeczkę, póki zus nieduży, a później się zwija. A kiedyś w latach 90-tych ludzie mieli zacięcie, żeby swoje firmy rozbudowywać. Bardzo mi brakuje takiego podejścia teraz.
    • lucadimontezemolo Re: Dlaczego jesienią/zimą Polki ubierają się smu 04.07.23, 12:12
      Ale gdzie? Bo w moim mieście, bez względu na porę roku, dośc kolorowo całorocznie
    • nangaparbat3 Re: Dlaczego jesienią/zimą Polki ubierają się smu 04.07.23, 12:18
      Masz rację. Zimą chodzimy na czarno, granatowo, szaro. Jest smutno - niech się zrobi jeszcze smutniej.
      Sama od lat - niech policzę, czterdziestu chyba - kupuję na zimę kolorowe płaszcze - byly już dwa czerwone, landrynkowy róż electric, teraz mam piękny wełniany płaszcz w kolorze głębokiej fuksji - ot, trochę radości na szary czas.
      • azja_pl2 Re: Dlaczego jesienią/zimą Polki ubierają się smu 05.07.23, 10:48
        gdzie kupilas te welniana fuksje? tez bym chciala!
    • homohominilupus Re: Dlaczego jesienią/zimą Polki ubierają się smu 04.07.23, 12:20
      Bo Polska to smutny kraj gdzie zimno u pada i ludzie się
      nie uśmiechają.
      • triss_merigold6 Re: Dlaczego jesienią/zimą Polki ubierają się smu 04.07.23, 12:24
        www.tekstowo.pl/piosenka,kazik,4_pokoje.html
    • primula.alpicola Re: Dlaczego jesienią/zimą Polki ubierają się smu 04.07.23, 12:34
      Nie napiszę ile mam czarnych letnich kiecek😄
      • wisniowy_sad Re: Dlaczego jesienią/zimą Polki ubierają się smu 04.07.23, 12:53
        primula.alpicola napisała:

> Nie napiszę ile mam czarnych letnich kiecek😄

A ja nie napiszę, ile mam kolorowych letnich kiecek. Czarnych obecnie może że 3, na pińcet kolorowych. Chyba, że wyjdą jakieś trupy z szafy przy najbliższych porządkachwink Znajoma dała mi czarną marynarkę - porządną i dobrej jakości. Oddałam bezdomnym, bo znajomy się żachnął, że wyglądam jak czarna mamba 😞
        • homohominilupus Re: Dlaczego jesienią/zimą Polki ubierają się smu 04.07.23, 13:08
          I powiedz jeszcze, że marzysz o tym żeby mieszkać w jakimś ciepłym kraju gdzie wszyscy ludzie się uśmiechają i są dla siebie mili.
          • szmytka1 Re: Dlaczego jesienią/zimą Polki ubierają się smu 04.07.23, 13:13
            Ostrożnie, jak bedza się uśmiechać w kolejce, to znaczy że czyhają na drobniaki, czy jak tam byli w niedawnym watku
    • alex_vause35 Re: Dlaczego jesienią/zimą Polki ubierają się smu 04.07.23, 12:55
      Aaaaaa znasz inne sklepy?
      • wisniowy_sad Re: Dlaczego jesienią/zimą Polki ubierają się smu 04.07.23, 14:06
        alex_vause35 napisała:

> Aaaaaa znasz inne sklepy?
        >

Znam chyba wszystkie sklepy modowe jakie istnieją, ale w okolicy mam te 2 plus galerię handlową jakieś 20 metrów od domu, z jakimiś chińczykami czy innymi Kikami, więc tam oferta też średnia. Kiedyś mieli więcej fajnych rzeczy i oferta częściej się zmieniała, a od czasów przerwanego łańcucha dostaw bardzo zmarniał tamtejszy towar. Niby już dawno po pandemii ale wiadomo, Chińczycy dalej noszą maseczki i będą nosić do us*anej śmierci 😉

Dalej mam inną minigalerię, ale tam z sieciówek jest tylko Diverse. Czasami mają ładne kurtki, lecz żeby się w nich zapiąć, musiałabym się 100 lat odchudzać. Reszta to markety i "tsiucholandy", jak pisał kiedyś mój kolega. Także, chcąc coś przymierzyć w realu, mam ograniczone możliwości, a "na pałę" kurtek z Asos sprowadzać nie będę. Kiedys zamówiłam ze 3 i okazało się, że to szmira, a kosztowały sporo.
        • malia Re: Dlaczego jesienią/zimą Polki ubierają się smu 04.07.23, 15:12
          cóż, trzeba się było nie wyprowadzać, miałabyś kolorowe ciuchy na wyciągnięcie ręki
    • szmytka1 Re: Dlaczego jesienią/zimą Polki ubierają się smu 04.07.23, 12:58
      Sieciowki mówisz... No to w obserwowanych w reserved mam cala gamę jesiennozimowych kurtek z ostatniego sezonu. Szmaragdowe, zielone, czerwone, kremowe. Do wyboru, do koloru
      • komorka25 Re: Dlaczego jesienią/zimą Polki ubierają się smu 04.07.23, 14:45
        Też bym chciała mieć, a pewnie i kupić, ale musiałabym biust w domu zostawiać, żeby się dopiąć. To nie jest marka, która ma dla mnie ofertę. Moje dziecko, owszem, chętnie się tam ubiera.
    • borsuczyca.klusek Re: Dlaczego jesienią/zimą Polki ubierają się smu 04.07.23, 12:58
      O Greenpoint Greenpoint jest wielki na wieki
      Największa atrakcja światowej turystyki
      • homohominilupus Re: Dlaczego jesienią/zimą Polki ubierają się smu 04.07.23, 15:01
        Ile Kazika w jednym wątku
    • misiamama Re: Dlaczego jesienią/zimą Polki ubierają się smu 04.07.23, 13:01
      Bo latem jesteśmy gotowe na sezon bikini i dobrze wyglądamy w sukienkach kupionych w sklepach typu Greenpoint które mamy w swoich blokach.
      Zimą natentomiast, jesteśmy grube i źle wyglądałybyśmy w kolorowych płaszczach które jak wiadomo optycznie dodają kilogramów. Jesteśmy też złe i smutne z tego powodu, więc wybieramy smutne kolory.
      Wszystko to wielokrotnie opisywałam w szeregu ankiet, które regularnie otrzymuję, zakupując moją nową kolekcję sukienek lub płaszczy, na każdą z pór roku.
      • wisniowy_sad Re: Dlaczego jesienią/zimą Polki ubierają się smu 04.07.23, 14:28
        misiamama napisała:

> Bo latem jesteśmy gotowe na sezon bikini i dobrze wyglądamy w sukienkach kupion
        > ych w sklepach typu Greenpoint które mamy w swoich blokach.
        > Zimą natentomiast, jesteśmy grube i źle wyglądałybyśmy w kolorowych płaszczach
        > które jak wiadomo optycznie dodają kilogramów.

A wiesz, że to raczej mit? Uskutecznilyśmy w środku zimy z koleżankami jakieś przebieranki i najszczuplej wyglądała ta, która zawsze nosi jakieś bure swetry i dżinsy, a założyła wtedy jasnozieloną sukienkę. Oczywiście nie namawiam do noszenia cienkich kiecek zimą, ale serio odzież wierzchnia czy jakieś bluzy mogłyby mieć zimową porą bardziej przyjazne kolory.

Oczywiście zawsze można wysupłać trochę grosza i zamówić szaloną i kolorową odzież z Asos, ale ta dobrze wygląda niestety tylko na zdjęciach. Zwłaszcza, gdy nie jest się nastolatką marzącą o gołych nerkach (podczas gdy na zdjeciu dana kurtka spokojnie sięga modelce aż za tylek).
    • jammer1974 Re: Dlaczego jesienią/zimą Polki ubierają się smu 04.07.23, 13:01
      Polki sa zachowawcze tak jak cale spoleczenstwo. Jestesmy konserwatywnym spoleczenstwem ktore bardzo sie oglada na to "co ludzie powiedza".
    • taje Re: Dlaczego jesienią/zimą Polki ubierają się smu 04.07.23, 13:02
      Nie tylko Polki tylko ogólnie ludzie z północnych krajów, gdzie zimą i jesienią jest śnieg, breja i błoto. Ciemne kolory są po prostu bardziej praktyczne. Nie mówiąc o tym, że skoro w zimie nosi się kurtkę/płaszcz codziennie to lepiej, żeby była w neutralnym kolorze, który będzie pasował do różnych ubrań.
      • wisniowy_sad Re: Dlaczego jesienią/zimą Polki ubierają się smu 04.07.23, 13:48
        taje napisała:

> Nie tylko Polki tylko ogólnie ludzie z północnych krajów, gdzie zimą i jesienią
        > jest śnieg, breja i błoto. Ciemne kolory są po prostu bardziej praktyczne. Nie
        > mówiąc o tym, że skoro w zimie nosi się kurtkę/płaszcz codziennie to lepiej, ż
        > eby była w neutralnym kolorze, który będzie pasował do różnych ubrań.
        >

Ja schodziłam kiedyś cale miasto w poszukiwaniu niesmutnych, nieburaczkowych i nieciemnozielonych płaszczy zimowych. Byłam wszędzie, od polskich sieciówek po zagraniczne, a nawet w chińczykach, ciucholandach oraz marketach. Jedynie w ciucholandzie z ubraniami z DE znalazłam fajne kurtki (jedną nawet dwustronną - druga strona we wzór paisley chyba), ale raczej krótsze niż dłuższe i nie na mocny mróz.

W tym sezonie może zamówię przez neta, jak zobaczę jakieś sensowne. Chociaż kiedyś zamawiałam nawet z Asos i te kurtki byly jakieś szmirowate (dwie trochę za krótkie, trzecia za bardzo oversize, choć każda w moim rozmiarze). Ale nie odesłałam, bo w czymś chodzić trzeba 😜 Później Sinsay wypuścił fajne dłuższe kolorowe płaszcze, ale jako ze wydałam na kurtki z DE i Asos miliony monet, to już nie zamawiałam.
        • marta.graca Re: Dlaczego jesienią/zimą Polki ubierają się smu 04.07.23, 13:53
          Przestań tyle myśleć o szmatach, zajmij się lepiej duchowymi sprawami.
          • wisniowy_sad Re: Dlaczego jesienią/zimą Polki ubierają się smu 04.07.23, 14:17
            marta.graca napisała:

> Przestań tyle myśleć o szmatach, zajmij się lepiej duchowymi sprawami.
            >

Ja jestem z tych, co uważają, że dyscyplina zewnętrzna ma bardzo duży wpływ na dyscyplinę wewnętrzną. Zresztą już chyba dawno minęła ta moda na kurtki Lewandowskiej, ale o wiele lepiej mi się patrzyło na panie w limonkowych kurtkach albo z z kolorowymi kapturami, niż tak jak ostatniej zimy jakichś zmorowatych i takich, w których chodziła moja babcia mając lat 83. Teraz w Polsce to nawet zimą nie idzie z daleka odróżnić na ulicy, czy idzie ktoś młodszy czy starszy. Autentycznie to mnie przeraża.
            • marta.graca Re: Dlaczego jesienią/zimą Polki ubierają się smu 04.07.23, 14:31
              A co ma wspólnego gadanie o szmatkach z dyscypliną zewnętrzną? Dyscyplina zewnętrzna jest wtedy, jak regularnie ćwiczysz, masz zdrowe nawyki, czy dbasz o dietę, a nie piszesz ciągle o szmatkach.
              • wisniowy_sad Re: Dlaczego jesienią/zimą Polki ubierają się smu 04.07.23, 15:04
                Wg mnie kiedy schludnie, ładnie się ubierzesz, w kolory pasujące do Ciebie (niestety nie każdemu dobrze w czarnym i beżowym, czego zarówno zgromadzenia zakonne, jak i polskie sieciówki wydają się nie rozumieć - ja niestety wyglądam w tym fatalnie), to wyglądasz na bardziej uśmiechniętą, zrelaksowaną i od razu zarażasz tym uśmiechem ludzi wokół 😉 Kurde, mam nadzieję, że jeszcze biust mi nie urósł na tyle i może wejdą na mnie kolorowe bluzy kupione gdzieś kiedyś jakieś 2 sezony temu... W Greenpoint na promocji są fajne nierozpinane, ale rozpinane to łooo pani, trudno teraz kupić... No chyba, ze czarną/beżową, ale co to, to nie 😉
                • malia Re: Dlaczego jesienią/zimą Polki ubierają się smu 04.07.23, 15:16
                  płacą ci od tego ile razy napiszesz słowo greenpoint?
                  Kolorowych bluz jest mnóstwo
                • georgia.guidestones Re: Dlaczego jesienią/zimą Polki ubierają się smu 04.07.23, 15:20
                  wisniowy_sad napisała:

> Wg mnie kiedy schludnie, ładnie się ubierzesz, w kolory pasujące do Ciebie (nie
                  > stety nie każdemu dobrze w czarnym i beżowym, czego zarówno zgromadzenia zakonn
                  > e, jak i polskie sieciówki wydają się nie rozumieć - ja niestety wyglądam w tym
                  > fatalnie), to wyglądasz na bardziej uśmiechniętą, zrelaksowaną i od razu zaraż
                  > asz tym uśmiechem ludzi wokół 😉 Kurde, mam nadzieję, że jeszcze biust mi nie u
                  > rósł na tyle i może wejdą na mnie kolorowe bluzy kupione gdzieś kiedyś jakieś 2
                  > sezony temu... W Greenpoint na promocji są fajne nierozpinane, ale rozpinane t
                  > o łooo pani, trudno teraz kupić... No chyba, ze czarną/beżową, ale co to, to ni
                  > e 😉
                  Męczące są te twoje wątaski "z tezą". Drugi ze sklepów,bluzy na wyprzedaży - wzory geometryczne i roślinne masz jak najbardziej- moodo.pl/search.php?text=Bluza+z+kapturem
                  • wisniowy_sad Re: Dlaczego jesienią/zimą Polki ubierają się smu 04.07.23, 15:32
                    georgia.guidestones napisała:

> Męczące są te twoje wątaski "z tezą". Drugi ze sklepów,bluzy na wyprzedaży - wzory geometryczne i roślinne masz jak najbardziej- moodo.pl/search.php?text=Bluza+z+kapturem

No właśnie niejedna z tych bluz wisi u mnie w szafie. Nie wiem tylko czy jeszcze dobre, bo upał i nie zakładam takowych. Spójrz jednak na dział "wkrótce w sprzedazy" na tej samej stronie - mnie to poraziło. Same rzeczy beżowe, brązowe, czarne. Kolorowej nie ma ani jednej. Greenpoint też w to samo poszedł w najnowszej kolekcji. Zaprawdę, smutne mamy społeczeństwo. Nie lubiące się wyróżniać sad Kiedyś jak chodzilam do LO, to kolorowe bluzy były u większości grane codziennie. U niektórych naprawdę oczobitne byływink
    • iwles Re: Dlaczego jesienią/zimą Polki ubierają się smu 04.07.23, 15:23

To tak zachęcasz do minimalizmu? 🤣🤣🤣
      • wisniowy_sad Re: Dlaczego jesienią/zimą Polki ubierają się smu 04.07.23, 16:06
        iwles napisała:

>
        > To tak zachęcasz do minimalizmu? 🤣🤣🤣
        >
        >

Zakładam, że jak ktoś już kupuje tę odzież i wydaje na to pieniądze (a nie chodzi "w tej samej kurtce szósty rok", bo tak mu nakazali w klasztorze 😉), to mógłby te pieniądze wydawać z większym sensem, a nie na fefnasty brązowy sweter, jeśli ma ich w szafie 23. Albo kolejną zmorowatą kurtkę. Widzę jednak, że oferta polskich sklepów tego nie ułatwia, a czasem wrecz utrudnia. I stawiam dolary przeciwko orzechom, że znów jak co roku pojawią się w nich buraczkowe i ciemnozielone kurtki zimowe, choć naprawdę mało komu jest w nich do twarzy. Mimo że latem te same sklepy szaleją z trzema czy czterema kolorami na jednej sztuce odzieży...
        • wisniowy_sad Re: Dlaczego jesienią/zimą Polki ubierają się smu 04.07.23, 16:13
          Zresztą, ktoś, kogo marzeniem jest wstąpienie do klasztoru, niekoniecznie jest na bakier z modą. Taka Bolesława Lament nim została przyjęta, chodziła w niebieskich kapelusikach i bardzo modnych (wówczas) kieckach. Wiele królowych nie stroniło też od klasztorów, choć kiecki miały takie, o których niejednym ematkom się wówczas nie śniłosmile
          • renciarka Re: Dlaczego jesienią/zimą Polki ubierają się smu 04.07.23, 16:18
            No ba! Ja wczoraj księdza Kostrzewy kazania o modzie słuchałam. Ubolewał on, że latem kobiety nie ubierają się do kościoła tak kolorowo jak w Afryce, czy wg dresscodu jak na Służewcu. Pierwszy raz słyszałam księdza, któremu w kościele marzyły się kapelusze i fascynatory. Gdybym ja się ubrała wg tych wskazówek, to pewnie by mnie proboszcz z kościoła wygonił 😉
        • iwles Re: Dlaczego jesienią/zimą Polki ubierają się smu 04.07.23, 16:29

Ale ty czekasz, kiedy UE ograniczy zakupy ciuchowe! 6 rok w tej samej jesionce jak najbardziej się mieści w twoich standardach i postulatach!
          • wisniowy_sad Re: Dlaczego jesienią/zimą Polki ubierają się smu 04.07.23, 16:39
            Ja tylko żartowałam, że czekam... Zresztą, jestem ciuchoholikiem (jak widzicie po moich wątkach) i dopiero UE (albo klasztor) mogłoby przerwać tę karuzelę 😜 Chociaz dopóki Kaczyński żyje (choć nie głosuję na niego, ani na nikogo) to mamy obiecane, że kobiety nie będą miały po 3 kiecek... 😜 a jak to naprawdę będzie - nie wie nikt...
            • kk345 Re: Dlaczego jesienią/zimą Polki ubierają się smu 05.07.23, 09:54
              Gdybyś rzeczywiście była ciuchoholikiem, miałabyś choćby minimalne pojęcie o dostępności i asortymencie sklepów, a nie tłukła wątek z teza, ignorując starannie niepasujące do tezy odpowiedzi.
              • wisniowy_sad Re: Dlaczego jesienią/zimą Polki ubierają się smu 05.07.23, 10:41
                kk345 napisała:

> Gdybyś rzeczywiście była ciuchoholikiem, miałabyś choćby minimalne pojęcie o do
                > stępności i asortymencie sklepów, a nie tłukła wątek z teza, ignorując staranni
                > e niepasujące do tezy odpowiedzi.

Ja myślę, że ematki znają się na modzie, tylko nie przejrzały jeszcze najnowszych kolekcji, które dopiero wchodzą do sklepów. Ja, jako osoba alergicznie wręcz reagująca na brąz i beż, jestem nimi przerażona. I to właśnie ta niby durna renciarka pierwsza napisała, że jest taki "trynd" jak old money. Ja czytałam o nim tyyyle razy, i niby przyjęłam do wiadomości, a później zupełnie zapomniałam. Zresztą myślalam, że to mikrotrend, jak większość na insta.

Nie wypaliło "dopamine dressing" w którym królowały różowe i wesołe ciuszki, to trzeba było na gwałt wymyślić coś nowego. I wymyślili 😞
                • snakelilith Re: Dlaczego jesienią/zimą Polki ubierają się smu 05.07.23, 14:20
                  wisniowy_sad napisała:

a, jako osoba alergicznie wręcz
                  > reagująca na brąz i beż, jestem nimi przerażona.

No cóż, beż to trudny kolor, bo podkreśla każdą niedoskonałość ciała i urody. Mogą nosić go tylko zadbane kobiety, z dobrą cerą i ładnymi włosami. Do tego beż wygląda dobrze tylko w szlachetnych tkaninach, więc dobrze wyglądający beż nie jest tani, trzeba mieć na niego forsę. Dwa warunki, których najwidoczniej nie spełniasz.
    • pitupitt Re: Dlaczego jesienią/zimą Polki ubierają się smu 04.07.23, 16:29
      Bo lubią.
    • nenia1 Re: Dlaczego jesienią/zimą Polki ubierają się smu 04.07.23, 17:38
      żeby się głupi pytał.
      • wisniowy_sad Re: Dlaczego jesienią/zimą Polki ubierają się smu 04.07.23, 19:00
        nenia1 napisała:

> żeby się głupi pytał.

Masz rację, faktycznie jestem głupia, bo w tym wątku dopiero renciarka mi wytłumaczyła, że to jakieś mityczne "old money" które ogarnęło bodaj cały swiat, a nie lenistwo projektantów...
        • kk345 Re: Dlaczego jesienią/zimą Polki ubierają się smu 05.07.23, 10:00
          A nie, skoro renciarka coś tłumaczy, to musi być prawda 😂 Ona doskonale rozumie,jak działa świat, zresztą wydajecie się być do siebie podobne.
    • renciarka Re: Dlaczego jesienią/zimą Polki ubierają się smu 04.07.23, 17:41
      Ja myślę że to wszystko dlatego, iż cały modowy świat zwariował ostatnio na punkcie trendu "old money"... Stąd wszędzie takie same, dosyć grzeczne i powtarzalne stylizacje, w jednolitych kolorach... Choć przy takich materiałach, jakie są dostępne w sieciówkach, to wszystko wygląda dość kiepsko... Ale każdy patrzy tylko na podrasowane modelki, tudzież chude manekiny 😞

Też znacznie bardziej wolałam kolorowe trendy rodem sprzed 20 lat, nawet jeśli wydawały się modowym specom "nowobogackie" 😀
      • wisniowy_sad Re: Dlaczego jesienią/zimą Polki ubierają się smu 04.07.23, 18:02
        O widzisz, o tym old money zupełnie zapomniałam! Masz rację jak mało kiedy, teraz wystarczy, że jedna podrzędna influencerka rzuci jakieś chwytliwe hasełko, wystroiwszy się uprzednio w ciuszki własnej babci (a nawet może i dziadka), żeby cały cywilizowany świat to podchwycił i gadał o nowym trendzie 😞 Masssakra, jak łatwo można manipulować gawiedzią... Kiedys do tego były potrzebne wielkie nazwiska projektantów czy slynne pokazy, teraz byle dziołcha z jakiejś prowincji zabitej dechami pokaże jakiś strój i to za pół roku stanie się "wielką światową modą"... Choć tak naprawdę każdy dureń może się tak ubrać i nie ma nic trudnego w seryjnej produkcji jakiegoś brązowego swetra, za to przy kolorowej kiecce w ciapki w 4 kolory projektant musi się sporo napocić, aby kolory do siebie pasowały, i żeby ktoś to kupił... I to tak naprawdę jest moda, a nie szare spodnie jakiegoś dziadka w prążki...
    • princy-mincy Re: Dlaczego jesienią/zimą Polki ubierają się smu 04.07.23, 17:44
      niestety taka kolorystyka dominuje, ale na szczęście można kupić też kurtki i płaszcze w innych kolorach
      ja sama mam płaszczyk puchowy w kolorach fuksji a do jasnej szarej nosze kolorowe dodatki
      • akmaral-100 Re: Dlaczego jesienią/zimą Polki ubierają się smu 04.07.23, 18:27
        Korzystając z okazji, mam ciemno zielony płaszcz zimowy. Jakie kolory czapki i szalika, żeby go ożywić i żeby nie było smutno? Proszę, bo naprawdę nie mam pomysłu.
        • taje Re: Dlaczego jesienią/zimą Polki ubierają się smu 04.07.23, 18:44
          Np. koralowy albo fioletowy.
          • wisniowy_sad Re: Dlaczego jesienią/zimą Polki ubierają się smu 04.07.23, 18:56
            Będę optowała za limonkowym, kiedyś nosiłam taki płaszcz z limonkowymi dodatkami i byłam zaczepiana przez znajome z hasłem "Ty to umiesz się wystroic" 😀 I mimo posiadania tryliona czapek i szalików, tylko ten kolory mi podpasował.
            • akmaral-100 Re: Dlaczego jesienią/zimą Polki ubierają się smu 05.07.23, 11:12
              dzięki
    • alpepe Re: Dlaczego jesienią/zimą Polki ubierają się smu 04.07.23, 18:57
      Bo nie są Rosjankami, proste, trollu.
      • wisniowy_sad Re: Dlaczego jesienią/zimą Polki ubierają się smu 04.07.23, 19:04
        alpepe napisała:

> Bo nie są Rosjankami, proste, trollu.
        >

To w Rosji są Greenpoint i Moodo 😮? I to jeszcze w blokach? A nawet jeśli były, to czy nie było żadnych sankcji? Z klimatów rosyjsko-ukraińskich, to tylko słyszałam, że Medicine jest (lub bylo) ukraińską sieciówką. Ale tego u mnie nigdy nie było, i pewnie nie będzie.
    • kropkacom Re: Dlaczego jesienią/zimą Polki ubierają się smu 04.07.23, 19:06
      Co to za sklepy?
      • wisniowy_sad Re: Dlaczego jesienią/zimą Polki ubierają się smu 04.07.23, 21:55
        kropkacom napisała:

> Co to za sklepy?

Takie tam dwie polskie sieciowki. Często sprzedające pod jednym dachem. Oczywiście mogłabym nie zawracać sobie polską modą głowy i jak biały człowiek nakupić sobie 3 kg ciuchów z Shein lub zainwestować w Asos, lecz w pierwszym przypadku nie pasują mi materiały, a w drugim kroje.

Nikt nie chce chodzić zimą w kurtce z ceraty z odkrytymi nerkami. A polskie sieciówki miały przynajmniej to do siebie, że i krój i materiały były lepsze. Choć kolorystyka niekoniecznie, i o tym traktuje wątek. No, jeszcze białą kurtkę bym moooze kupiła, ale za jakieś ciemne kolory podziękuję.
        • mia_mia Re: Dlaczego jesienią/zimą Polki ubierają się smu 05.07.23, 11:33
          To wejdź teraz do sklepów internetowych dobrych marek albo multibrandów i jest szansa, że za ułamek ceny kupisz bardzo przyzwoitą kurtkę z poprzednich kolekcji w każdym kolorze jaki sobie wymarzysz.
          Są też firmy np. benetton, które zawsze mają w ofercie dużo kolorowej odzieży.
    • mia_mia Re: Dlaczego jesienią/zimą Polki ubierają się smu 04.07.23, 19:14
      Kupcy mają dane co się dobrze sprzedaje, a co zostaje plus śledzą trendy plus liczy się na ich wyczucie.
      • wisniowy_sad Re: Dlaczego jesienią/zimą Polki ubierają się smu 04.07.23, 20:47
        mia_mia napisał(a):

> Kupcy mają dane co się dobrze sprzedaje, a co zostaje plus śledzą trendy plus l
        > iczy się na ich wyczucie.

Podejrzewam, że po jesieni zostanie im mniej więcej tyle samo niesprzedanego towaru, co po lecie. Nawet jeśli jesienna kolekcja w takim Moodo bardzo przypadnie klientkom do gustu, to jest dość jednorodna. Oglądając ją miałam wrażenie, że patrzę na jedną wielką brązowo-beżową plamę ciuchów. Na boginię, ileż można mieć brązowych sweterków? Nawet, jeśli się je baaardzo lubi i regularnie nosi. Latem to chociaż klientka mogła wybrać, czy bardziej odpowiada jej niebieski, czy beżowy, czy jakiś inny kolor, czy już na całego chce iść w pstrokaciznę. Na każdy gust było coś fajnego.Teraz najwierniejsze klientki kupią po jednej-dwoch sztuce beżowych sweterkow, i co dalej? I to tylko, jeśli podoba się im ten kolor. Mało inspirująca kolekcja, taka jak setki innych.

P.S.: tak naprawdę to w magazynach strony internetowej zalegają jeszcze beżowe ciuchy z poprzednich kolekcji i nawet pies z kusym ogonem ich nie kupuje, mimo łączenia promocji itp.
        • mia_mia Re: Dlaczego jesienią/zimą Polki ubierają się smu 05.07.23, 11:27
          Przy tej ilości sklepów internetowych narzekanie na brak wyboru to lekka przesada, a jeśli chcesz stacjonarnie i nie podobają ci się kolekcje w sklepach pod domem to wybierz się dalej. Sklepu moodo nie znam i dziwię się, że już mają wystawioną całą kolekcję jesienną.
    • mia_mia Re: Dlaczego jesienią/zimą Polki ubierają się smu 04.07.23, 19:18
      Nawet w zeszłym roku rozmawiałam z kupcem dużego sklepu internetowego, białe/beżowe kurtki kupują bogaci z tego co pamiętam, więc jeśli ktoś chce wyglądać bogato niech wybiera te kolory zimą😉
      • wisniowy_sad Re: Dlaczego jesienią/zimą Polki ubierają się smu 04.07.23, 19:38
        mia_mia napisał(a):

> Nawet w zeszłym roku rozmawiałam z kupcem dużego sklepu internetowego, białe/be
        > żowe kurtki kupują bogaci z tego co pamiętam, więc jeśli ktoś chce wyglądać bog
        > ato niech wybiera te kolory zimą😉

To jest to samo, co wyżej pisała renciarka. Trend "old money", czy jak mu tam.. Choć na logikę, nie wygląda to ani trochę bogato. Ktoś, kto ma 3 kurtki w kolorach "kolorowych", musi do każdej dokupić inne dodatki, żeby to jakoś ze sobą grało. A jeśli ma białą, beżową i brązową, dodatki mogą być te same. Kto więc musi wydać więcej pieniędzy? Oczywiście, że ten od 3 kolorowych. Zatem, jak zwykle jakieś influencerki wypraly wszystkim mózgi. No chyba, ze w wojenno-postpandemicznej rzeczywistości nie czujemy się zbyt dobrze i tylko na taką "modę" nas stać, ale tu już chyba napisalybyście, że to słaby trolling.

No, białe kurtki jeszcze od biedy ujdą, bo jasne. Całe życie mi się podobały. Ale beżowe, brązowe, czy inne smętne - No way.
        • mia_mia Re: Dlaczego jesienią/zimą Polki ubierają się smu 05.07.23, 11:17
          Bez beżowi nie równy, poza tym ważne jak go się nosi. Ja nigdy za beżem nie przepadałam, wydawało mi się, że nie pasuje do mojej urody, aż niedawno odkryłam swoje odcienie i polubiłam je. Poza tym ważne jest jak i z czym go się nosi. Może to być wypłowiały beż noszony przez wypłowiałą szatynkę do znoszonych adidasów i wiejącej tanioscią torebki, to rzeczywiście smutny widok, a może być noszony zupełnie inaczej.
          • wisniowy_sad Re: Dlaczego jesienią/zimą Polki ubierają się smu 05.07.23, 14:04
            Ja w szafie nie mam nic beżowego. Zaś jedyna rzecz, którą mam brazową/sraczkowatą to moja aktualnie noszona torebka i uważam, że pasuje do wszystkiego. Na całe (czy prawie cale) brązowe lub beżowe outfity nie mam zaś najmniejszej ochoty. Jeden akcent wystarczy.

Wiem, że świat się zmienia, ale w moim liceum to było wielkie faux pas przyjść do szkoły w brązowym sweterku "jak stara baba". W swetrach chodziły tylko niezamożne i zahukane dziewczyny. Królowały dekolty, miniówy, bluzy za kilka stówek i była jedna wielka rewia mody. Może mi zostało co nieco jeszcze z czasów szkolnych?

Teraz jak wejdziesz do pierwszego z brzegu liceum można odnieść wrażenie, że wszyscy są ubrani w mundurki (nawet jeśli to liceum niemundurkowe). Często można nie spotkać w całej szkole ani jednego ucznia, który jakoś wyróżnia się strojem. Kiedys to na każdym kroku byli punki, hipisi, grungery, rastamani, gothy, lolity, skejci... a teraz nic 😢 To w sumie bardzo smutne. Te dzieci nawet nie będą miały czego wspominać. Fefnasty bury kupiony sweterek nie utkwi im na pewno w pamięci.
    • ga-ti Re: Dlaczego jesienią/zimą Polki ubierają się smu 04.07.23, 19:27
      Bo jak ktoś codziennie popyla komunikacją miejską/pociągiem/pekaesem do roboty to patrzy by ciuchy były praktycznie i "niebrudzące", taką letnią sukienkę to przepierze, do rana wyschnie i już, a z kurtką, czy płaszczem więcej zamieszania. Oraz zwykłego zjadacza chleba na kilka zimowych kurtek i płaszczy po prostu nie stać, więc jak kupuje to kupuje "praktyczny".
      • wisniowy_sad Re: Dlaczego jesienią/zimą Polki ubierają się smu 04.07.23, 19:48
        ga-ti napisała:

> Bo jak ktoś codziennie popyla komunikacją miejską/pociągiem/pekaesem do roboty
        > to patrzy by ciuchy były praktycznie i "niebrudzące", taką letnią sukienkę to p
        > rzepierze, do rana wyschnie i już, a z kurtką, czy płaszczem więcej zamieszania
        > . Oraz zwykłego zjadacza chleba na kilka zimowych kurtek i płaszczy po prostu n
        > ie stać, więc jak kupuje to kupuje "praktyczny".

No paczpani, a ja z tych całe życie popylających miejską komunikacją i w życiu mi się jeszcze żadna kurtka w jasnym/żywym kolorze nie wybrudziła tak znacznie, żeby od razu oddawać ją do pralni 😀 Zresztą niektórych wrecz nie można prać chemicznie. Co do argumentu ekonomicznego to się może i zgodzę, wszak społeczeństwo nam ubożeje. A w tych najtańszych sklepach online nie ma nawet opinii klientów, żeby zobaczyć, która kurtka faktycznie jest najcieplejsza i nadaje się na mróz, a którą lepiej sobie odpuścić.
    • renciarka Re: Dlaczego jesienią/zimą Polki ubierają się smu 05.07.23, 07:53
      U mnie na prowincji jakieś 3 miechy temu otworzyl się jakiś butik. Przywykłam już, że nie mają żadnych ciuchów na takiego mutanta jak ja. Co jednak zauważyłam? Było tam dużo towaru właśnie beżowego oraz żywo zielonego, czy landrynkowego itd. Landrynkowy sprzedał się cały, zielony prawie cały. Babka została z niesprzedanym beżowym towarem. Prowincjonalny gust klientek? Być może. Ale jak ma się zrobić szmata, to lepiej, żeby miała jakiś kolor, bo beżowe gówno nigdy nie wygląda najlepiej. Choćby setki tysięcy instagramerek zapierało się, że jest inaczej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka