Dodaj do ulubionych

Czy nastolatek powinien pracować?

10.07.23, 22:31
Mam na myśli pracę w wakacje dla nastolatka. Obserwuję w otoczeniu, że wszystkie dzieciaki znajomych pracują (16, 17, 18 lat). To dzieci z domów, gdzie nie ma problemów finansowych, a dzieci mają, co potrzeba (ale rodzice własnych firm nie mają, jeśli ktoś ma, dziecko pracuje w tej firmie).
Głównie to praca jako kelnerzy na imprezach, magazyn (praca przy przeładunku), zbieranie/sprzedaż owoców. Nic więcej w okolicy nie znajdzie się.
Czy taka praca Waszym zdaniem, ma wpływ na dalsze życie, uczy?
W domu mamy zdania podzielone, ja bym wysłała dziecko do pracy, ojciec dziecka twierdzi, że ten jeszcze w życiu napracuje się. Potrzeby dziecko ma normalne, bez szaleństw. Zapytany o pracę mówi, że mu obojętnie. Sam nie znajdzie, zresztą o to trudno. Ewentualna praca zaangażuje mnie, bo problem z dojazdem. Ale jestem skłonna poświęcić się i wozić. Dziecko w domu zrobi, co ma powiedziane/sprzątnie, choć z niechęcią /zerwie owoce /ugotuje obiad/twierdzi że trochę się uczy (za rok matura)
Co sądzicie? Może macie doświadczenia?
Obserwuj wątek
    • elieka Re: Czy nastolatek powinien pracować? 10.07.23, 22:45
      Mój syn, 17 latek, sam znalazł dobie pracę i sobie dorabiał w łikendy w ciągu roku szkolnego, a także na końcówce czerwca i początku lipca. Chciał, nie musiał. Plusy? Na pewno inne podejście do pieniędzy i ich wydawania wink), masa nowych znajomości i doświadczeń. Większe ogarnięcie się. Ale i zmęczenie, potrafił przyjść po pracy i pójść spać. Sam nie narzeka, planuje dalej kontynuować dorabianie. Zadowolony jest, że ma na swoje wydatki (sorry, mimo że mogłabym to np. biletu za 1000 na trzy dni Openera bym mu nie zasponsorowała, a tak to sam sobie kupił, ja dołożyłam na przejazd).
      Trend pracy w tym wieku jest widoczny wśród jego kolegów, to gastro, to jakieś magazyny, to jakaś pomoc w ogrodach, czy generalnie gdzie się znajdzie pracę. I co ważne, pracują legalnie, na umowę zlecenia.
      • langsam Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 09:46
        Jestem za. Uważam, że to dobre doświadczenie formujące. Pomijając samą kasę i związane z nią częste przewartościowania, bąbelek poznaje świat z nowej perspektywy i może sprawniej budować swój własny światopogląd i plany zawodowo-finansowe. Oraz pofunkcjonować w zupełnie innej bańce.
        • triss_merigold6 Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 09:53
          Praca w firmie rodziców to przeciwieństwo funkcjonowania w innej bance.
          • langsam Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 10:06
            Nie. Każda praca wymuszająca kontakt z ludźmi poza swoim kręgiem, pozwalająca na spojrzenie na inne aspekty życia pokazuje inne światy. I każda - niemal - praca wymusza inny rodzaj odpowiedzialności.
            Ale owszem, lepsza jest praca całkowicie zewnętrzna i samodzielnie uzyskana.
            • triss_merigold6 Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 10:13
              Przez chwilę w liceum 2-3 popołudnia w tygodniu pracowałam przy sprzątaniu hal handlowych, nie dało to żadnych kontaktów z ludźmi poza moim kręgiem. Jedyna nauka, jaką wyniosłam to ta, że to wyjątkowo nudne i głupie zajęcie, które może wykonywać nawet upośledzony i nigdy w życiu nie chcę pracować fizycznie.
              A, chciałam jak najbardziej wtedy mieć pieniądze na wczasy z chłopakiem.
              • langsam Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 10:29
                Sądzę, że nie doceniasz swoich doświadczeń. Może jeżdżąc samotnie na mopie nie zyskałaś nic z zestwu obserwacji relacji ludzkich, ale podejrzewam, że przynajmniej rozwinęłaś umiejętności zarządzania czasem i dokonywania w związku z tym licznych wyborów. Oraz zarządzania pieniędzmi i przeliczania sensu oddawania godzin życia w zamian za możliwość nabycia czegoś ekstra.

Jako ematki tracimy nerwy, czas i pieniądze, aby jak najlepiej przygotować dzieci do samodzielnego bytu. Podejmujemy - mając na uwadze również ten aspekt - setki decyzji. Która szkoła, jaka klasa, jaki język, jaka metoda wychowawcza, basen czy narty, rower czy rolki, las czy morze, góry czy kajaki, jakie rozmowy, jakie książki, jakie wakacje, jakie obowiązki, jakie konsekwencje, jakie wymagania, jakie stymulacje, jak podane jakie wzorce, jakie zakresy samodzielności - poświęcamy na to całe lata. Umożliwienie dziecku samodzielnej pracy jest jeszcze jednym blokiem doświadczeń, które rozwijają i pozwalają w bezpieczniejszych warunkach zdobywać nowe obszary samodzielności, odpowiedzialności i wiedzy. W środowisku odrębnym od bańki społecznej i jednolitej grupy wiekowej. W okresie, kiedy rodzicielska siatka ochronna jest jeszcze dobrze napięta i gotowa do amortyzowania ewentualnych upadków.
                • triss_merigold6 Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 10:33
                  Chodząc do dobrego liceum oraz prowadząc życie towarzyskie umiejętność zarządzania czasem miałam rozwiniętą aż za dobrze. Zarządzanie pieniędzmi- tak, wydałam wszystko, podobnie jak pieniądze z korepetycji czy innych drobnych fuch.
                  • langsam Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 10:46
                    I wyciagnęłaś swoiste świadome i podświadome wnioski z tego doświadczenia, które przyczyniły się do twojego indywidualnego formowania. Nie zmienia to mojego poglądu, że jest idiotyczne, by wydawać czas i pieniądze na dorzucenie bąbelkowi umiejetności X a jednocześnie nie dostrzegać takiej możliwości wychowawczo-rozwojowej jak praca nastolatka.
                    Osobiste dziecko dzięki - własnym, dobrowolnym, samodzielnie zdobytym lub wręcz samodzielnie stworzonym - doświadczeniom rynkowym wie np. że w pracy niezbędne dlań jest współfunkcjonowanie międzyludzkie (odpada np. pisanie kodów z nosem w ekranie), wie, co sprawia dodatkową przyjemność, a co jest nieznośnie nudne, lepiej wyczuwa granice, ma precyzyjniejsze spojrzenie na bilans ambicje-spokój i na swoją rolę w grupie. To wszystko zupełnie poza tym, że na koncie pojawiła się suma X, a na CV takie punkty, które - podobno - działają w pożądanym i wysoce rywalizacyjnym kierunku zawodowym jak silnik rakiety.
                    • triss_merigold6 Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 11:03
                      W cv znaczenie mają te pozycje, które można udokumentować, praca na czarno przy zbiorach lub sprzedaż jagód przy drodze do nich nie należy, pomoc administracyjna czy w help deski na uczelni/w urzędzie już tak.
                      Nie widzę większych walorów wychowawczych w pracy nastolatka, finansowe owszem i edukacyjne, pod warunkiem, że faktycznie uczy się czegoś przydatnego i rozwijającego. Finalnie i tak w 9 wypadkach na 10 wyląduje zgodnie ze swoją bańką społeczną.
                      • triss_merigold6 Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 11:06
                        Banka społeczna to a propos pracy młodzieży u rodziców w firmach. Syn znajomego pracował u niego w kancelarii, teraz studiuje prawo i oczywiście finalnie przejmie od ojca dobrze prosperujacy podmiot. Kancelarię prawną przejmie, a nie etat sprzątaczki w gminnej szkole na wsi.
                        • 152kk Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 14:20
                          Duża część ludzi w dorosłości żyje poza bańką spoleczną z dzieciństwa.
                          Tobie się wydaje inacze, bo urodziłaś się w Warszawie w okreslonym srodowisku i nosa poza to miasto i to środowisko nie wyściubiasz. Żyjesz zgodnie z tym, co tatuś dla Ciebie naszykował. Twoje podróże to tez są takie na niby - niby pojedziesz, niby zobaczysz, ale w Twoim życiu nic się nie zmienia. Nie jest to nic złego, skoro Tobie pasuje, ale to nie jest wcale żadna powszechna norma. Wielu ludzi zmienia środowisko jadąc na studia, a nawet wcześniej - zaczynajac szkołę średnia poza miejscem urodzenia, pracują poza swoją bańką, awansują, " dorabiają się" (a niektorzy wręcz przeciwnie - bankrutują, staczają się), przeprowadzają się itd.
                          A w kwestii pracy nastolatka - moim zdaniem chęć podjęcia pracy jest też pewnym dowodem samodzielności, nie znam ogarniętego nastolatka, który przynajmniej nie próbował sobie dorobić. Brak takiej chęci dałby mi, jako rodzicowi, do myślenia.
                      • langsam Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 11:16
                        Nie masz racji. Oczywiscie nie zawsze i wszędzie, ale praca na polu też jest indywidualnym doświadczeniem wyróżniającym od reszty i wskazuje na pewne cechy/umiejętności osoby. Wytrzymałość. Chęć zdobycia minimum niezależności od potwornej, apodyktycznej, snobistycznej ematki. Determinację.

I nie, dziecko wyląduje prawdopodobnie w swojej odziedziczonej warstwie, nie w bańce - znacznie węższym zbiorze. A mając wiedzę o funkcjonowaniu zbioru pozabańkowego ma szansę sprawniej funkcjonować społecznie i zawodowo.
                        • nick_z_desperacji Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 13:02
                          Pracowałam w polu raz. Jedyne co mi dało, to przegrzanie organizmu źle znoszącego wysokie temperatury i złażącą skórę. A już zarządzanie czasem na mopie to hit.
                          • langsam Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 13:31
                            Zarządzanie czasem w sensie szkoła-praca-rozrywki-konieczności. Dodatkowy - dobrowolny - element do żonglowania i upychania w dobie czy tygodniu.

Ja tam sobie moją dotkliwą, przyznaję, dawną pracę w szklarni cenię. M.in. ówczesne bolesne zginanie karku dało mi impuls twórczy, dzięki któremu wraz z przyjaciółką przeskoczyłyśmy z upraw na rękodzieło połączone ze sprzedażą naręczną a potem z negocjowaniem z pseudo-butikiami. I dało mi poczucie sprawczości, przekonanie, że pewne rzeczy mogę.
                            • nick_z_desperacji Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 13:36
                              Nie wszyscy muszą kopać rowy, żeby wiedzieć, że nie chcą tego robić. Zwłaszcza jeśli praca jest szkodliwa dla zdrowia.
                            • hrabina_niczyja Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 13:40
                              Qwa zarządzanie czasem w sensie szkoła, rozrywki, konieczności to oni mają i bez pracy w polu 😀😀😀 Naprawdę nastolatek potrafi ogarnąć tyle, że do szkoły ma na 8, autobus o 7, a lekcje do 15, więc o 14 się z koleżanką nie umówi. Do tego ogarnia sprawdziany, korki, zajęcia dodatkowe itd. Bolesne zginanie karku i uszkodzenia kręgosłupa szyjnego nie są impulsem twórczym do niczego. I bez tego ludzie ogarniają, że to ujowa robota.
                            • triss_merigold6 Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 13:52
                              Zarządzania czasem w reżimie plan lekcji - sprawdziany - zajęcia dodatkowe- treningi - czas rodzinny - rozrywki uczy się 10-latek.
                              Doświadczenie ze szklarni mu do tego zbędne.
                        • extereso Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 20:15
                          Moja córka pracowała na polu w liceum, dojeżdżała tam rowerem, zaczynała od siódmej, kończyła o pierwszej. Uwielbiała ludzi, z kilkoma wówczas studentami przyrodniczego przyjaźniła się kilka lat. Czemu się tam pchała, trudno powiedzieć, ale coś jej to dawało. Druga na pewno nie miałaby ochoty wstawać. Finalnie obie są pracowite, ta pierwsza może nawet za bardzo, więc czy to takie dobre, trudno powiedzieć.
    • extereso Re: Czy nastolatek powinien pracować? 10.07.23, 22:47
      Mój syn nie pracuje. Wyjeżdża z nami, z przyjaciółmi i robi prawo jazdy, spotyka się z dziewczyną, kumplami, pływa, gra w piłkę. Starczy na lato według mnie. Acha, jeszcze moja pracę mi pomaluje, to jest kilka pomieszczeń, trzeba zabezpieczyć, pomalować, posprzątać. Mąż go uczył zeszłego lata gipsować itp, więc myślę, że da radę.
    • woman_in_love Re: Czy nastolatek powinien pracować? 10.07.23, 22:48
      To dzieci z domów, gdzie nie ma problemów finansowych, a dzieci mają, co potrzeba

Bo pani, "szlachta nie pracuje" a potem nie zna wartości pracy i pieniądza.
      • alfa36 Re: Czy nastolatek powinien pracować? 10.07.23, 23:01
        Tak, jak pisałam, mamy w domu zdania podzielone. Ja bym wysłała, mimo że sama będąc w tym wielu nie pracowałam u kogoś, natomiast bardzo dużo pracowałam w domu (i to było jakby naturalne, nie płacili mi rodzice za to, co robiłam, natomiast miałam, co chciałam, przy czym wymagań dużo nie miałam). Małżonek zdanie ma inne, twierdzi że przy okazji młody zwichruje sobie kręgosłup (jak to się stało w jego, ojca, przypadku).
        • waleria_bb Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 00:18
          Mąż ma racje, daj mu spokój. Gastronomia i produkcje wszelakie to nie jest towarzystwo tylko grzecznych dzieciaków, które dorabiają sobie w wakacje. Różni ludzie trafiają, ale generalnie nie jest to jakoś mocno aspirujące środowisko w moim odczuciu.
          • waleria_bb Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 00:22
            *inspirujące oczywiście, oczy mi się kleją.
          • bazia_morska Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 06:53
            Moje dziecko pracuje, a to, ze spotyka osoby z różnych środowisk to plus, a nie minus. Zycie w banieczce nie jest dobre.
    • extereso Re: Czy nastolatek powinien pracować? 10.07.23, 22:51
      W sumie myślę, że jak ktoś chce to niech pracuje, bardzo dobrze, a jak nie- drugie dobrze.
      • szeptucha.z.malucha Re: Czy nastolatek powinien pracować? 10.07.23, 22:56
        Dokładniesmile Nie powinien a może.
    • nick_z_desperacji Re: Czy nastolatek powinien pracować? 10.07.23, 22:53
      Jeśli z tej pracy są sensowne pieniądze to ok, ale akurat na owocach bardzo często stawki są takie, że jedyne czego uczą, to ze nie warto pracować, bo się narobisz, a i tak nic nie masz. Poza tym, praca w polu przy tych temperaturach to masakra. Dla mnie obsługa imprez, magazyn ok, ale owoce nigdy w życiu.
      • mama-ola Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 07:40
        Jeśli z tej pracy są sensowne pieniądze to ok, ale akurat na owocach bardzo często stawki są takie, że jedyne czego uczą, to ze nie warto pracować, bo się narobisz, a i tak nic nie masz.

Najniższa stawka w tym wieku to 23,50 za godzinę, netto = brutto. W ocenie mojego syna i jego kolegów z zamożniejszych domów niż nasz to są dobre pieniądze.
        • mama-ola Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 07:42
          PS Nie pracują na owocach, może tam mniej płacą.
          • nick_z_desperacji Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 13:06
            Słyszałaś o kimkolwiek, kto pracowałby na zbiorach na umowie?
    • tol8 Re: Czy nastolatek powinien pracować? 10.07.23, 22:59
      Wozić do pracy 🤦🤦🤦🤦🤦
    • alpepe Re: Czy nastolatek powinien pracować? 10.07.23, 23:00
      Moja starsza córka chciała studiować coś, co zostało odwołane ze względu na panedemię. Powiedziałam jej, żeby zgłosiła się do urzędu pracy. Zgłosiła się, dostała świetną pracę w centrum szczepień i dziś rozmawiałyśmy, powiedziała, że to był "time of my life". To było dla niej ważne, by mieć swoje pieniądze, potem zaczęła się też uczyć do egzaminów na medycynę, bo jej się zmieniło. Ona nie miała skończonych 18 lat, jak była maturzystką i już w wakacje dorabiała sobie w biurze pośrednictwa nieruchomości. Wcześniej tylko braliśmy ją na targi lub jeździła z ojcem w podróże biznesowe. Uważam, że to jest ważne i bardzo rozwijające i mam nadzieję, że jej młodsza siostra, która otrzymuje symboliczne pieniądze za trenowanie młodszych roczników w gimnastyce sportowej, też zacznie wkrótce zarabiać na poważnie.
      • nick_z_desperacji Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 00:15
        Tylko, że biuro czy punkt szczepień to trochę inna praca niż truskawki czy inne ogórki.
        • biala_ladecka Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 08:12
          Nie demonizowałabym. Moja młoda wyjechała do babci i dorabiała sobie na truskawkach. Była bardzo zadowolona. Trafiła na fajnych właścicieli, żadnych wyzyskiwaczy. Starsze babki się nią zaopiekowały, bo była zielona. Poznała młodzież stamtąd i fajnie się dogadali.
          Byłam zaskoczona, że moje wielkomiejskie dziecko tak się odnalazło w nowej sytuacji. Wróciła po dwóch tygodniach bogatsza o nowy telefon. Cel osiągnęła.
          • nick_z_desperacji Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 13:12
            Normalna praca, nie u znajomego rolnika zaczyna się o świcie i kończy jak jest ciemno, bo owoce szybko się na krzakach psują. Fajna sprawa, 12h w kucki.
            • biala_ladecka Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 15:14
              To nie byl znajomy rolnik, tylko random z ogloszenia na olx.
              Warto bylo dziecko poslac, chocby po to, zeby potem takich kocopalow nie opowiadala big_grin
        • hanusinamama Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 10:32
          NO jakby pokazuje, ze bez wykształcenia czy konkretnego zawodu taka praca czeka. Co w tym złego?
          • triss_merigold6 Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 10:39
            Przepraszam, sądzisz że licealistka z bdb liceum, po którym szło się na dobre studia dzienne nie wiedziała, że bez szkoły to szmata i max stanie za ladą?
            • wkswks Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 11:59
              Z końca u władzy? - kto wie…
            • hanusinamama Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 13:40
              Wiedziała. Napisałam też niżej ze jak dzieciak sam chce to super. Ja bym ani nie przekonywała ani tym bardziej nie zmuszała.
              Natomiast trudno wymagać aby 17latek bez doświadczenia dostał wysokich lotów stanowisko.
    • kropkaa Re: Czy nastolatek powinien pracować? 10.07.23, 23:04
      Wakacje są po to, żeby odpocząć.
      Sama nie pracowałam w LO, na studiach zresztą też nie, nie wymagam tego od dzieci.
    • jkl13 Re: Czy nastolatek powinien pracować? 10.07.23, 23:17
      Powinien, to nie. Ale może, jeśli chce. Mój syn pracuje od 16-tego roku życia jeden miesiąc wakacji, bo chce. Zaczynał w McDonaldzie, potem była praca u lokalnego przedsiębiorcy, teraz w serwisie samochodowym (zgodna z wykształceniem). Pracuje bo chce, bo ma duże potrzeby finansowe wink, które nie zawsze mamy ochotę spełniać. Ale sam sobie znajduje pracę, sam się do niej dowozi i sam załatwia formalności. Skoro jest na tyle dorosły, by pracować, to może to wszystko sam ogarnąć. I ogarnia, bez najmniejszego problemu.
      • jkl13 Re: Czy nastolatek powinien pracować? 10.07.23, 23:24
        Ps. Młodszy, 14-latek, też pracuje, ale są to dorywcze prace rolnicze, zapewniane przez rolników z naszej wsi. Po prostu co jakiś czas potrzebują młodzieży do pomocy na gospodarce, więc wieczorem dzień wcześniej zajeżdżają na boisko i dogadują się z chętnymi dzieciakami na pracę. Syn był na pieleniu kapusty, na zbiorze malin, na zbieraniu ściętych samosiejek z pola. Takie prace na 1 dzień. Stawka wynosi zwykle 20zl za godzinę, pracy jest na kilka godzin dziennie. Syn zadowolony, że sam sobie zarobił na swoje potrzeby, a ja spokojna o niego, bo znam ludzi, u których pracuje. Pracują zwykle całą bandą kumpli, czasami w połowie pracy trafia im się gratisowa pizza, więc nie narzekają na warunki pracy smile
        • szeptucha.z.malucha Re: Czy nastolatek powinien pracować? 10.07.23, 23:59
          Fajniesmile
          • jkl13 Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 07:19
            To jest właśnie jeden z plusów mieszkania na małej wsi. Niby blisko miasta (2 km), niby sypialnia tego miasta, ale zostało kilku rolników, którzy do prostych prac polowych potrzebują kilka razy w sezonie młodych ludzi. Więc niewielkim wysiłkiem można zarobić fajną sumkę na lody smile A jednocześnie wszyscy znamy tych rolników, bo sami kupujemy u nich jajka, ziemniaki czy kiszoną kapustę, albo spotykamy się na zakupach w jedynym sklepie we wsi smile, więc bez problemu puszczamy nasze dzieci do nich do pracy.
            • zosia_1 Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 08:44
              Dzieci zarabiają na lody. A ci rolnicy sprzedają jajka i ziemniaki za pół ceny? Piszecie tu o tych pracach jakuw to super, a dla mnie wcale nie. Jest to fizyczna, ciężka praca za pół darmo. A Wy się cieszycie
              • szeptucha.z.malucha Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 08:47
                🙄
            • hrabina_niczyja Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 11:46
              A to już 500 plus na lody nie starcza nawet, że 14latki na polu muszą tyrać?
              • jkl13 Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 12:00
                Oczywiście,że nie wystarcza. Matka przecież pazy musi zrobić. 800+ też nie wystarczy, pazy podrożały...
                • hrabina_niczyja Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 12:06
                  No na to wychodzi skoro dzieciak na polu w upale na lody zarabia.
              • ggrr.ruu Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 14:28
                Niektórzy wydają na przykład na zajęcia dodatkowe albo prywatne leczenie jak jest niezbędne. Są ważniejsze wydatki niż pasienie dziecka słodyczami
                • hrabina_niczyja Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 15:00
                  Aha i wtedy wysyłają dzieciaka w podstawówce na pole, żeby sobie na loda zarobił? To może niech sami pójdą.
                  • wkswks Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 17:05
                    W sumie idea: chces słodycze- sobie zapracuj, jest całkiem całkiem
                  • ggrr.ruu Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 17:23
                    Lody nie są niezbędne do życia
                    • szeptucha.z.malucha Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 17:31
                      Nieprawda! Życie bez lodów nie ma smaku.
                  • azalee Re: Czy nastolatek powinien pracować? 12.07.23, 10:19
                    hrabina_niczyja napisała:

> Aha i wtedy wysyłają dzieciaka w podstawówce na pole, żeby sobie na loda zarobi
                    > ł?

No, a potem kaza mu spac z psami w komorce 🙄
                    Czytalas post, ktory komentujesz?
    • tiffany_obolala Re: Czy nastolatek powinien pracować? 10.07.23, 23:26
      Nie wymagam, ale też kieszonkowe daje wysoce niewystarczające jak na potrzeby dziecięcia (dziecię ma obniżane kieszonkowe za alko i fajki, bo nie będę używek sponsorować). Więc dziecię sobie samo na fajki i alko zarabia, bardzo uczciwie samo - na własną 18-stke kupiła cały alkohol za własne pieniądze. Była w ED, więc miała trochę więcej czasu niż statystyczny licealista, i pracowała 3 dni w tygodniu. W te wakacje zasuwa całe 4 miesiące (od matury do początku roku akademickiego) - tak wybrała. Przy czym 3 tygodnie zasuwa wyłącznie wolontaryjnie.
      • triss_merigold6 Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 00:06
        Znaczy, pozbawiłas dziewczynkę z problemami normalnej szkoły po to, żeby przed 18-tak miała czas zarabiać na alkohol i papierosy? To jakiś koszmar niewydolności.
        • tiffany_obolala Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 00:15
          Normalna szkoła nie była normalna, mimo że starannie wybierana. Zresztą, nikt z nich nie miał normalnej szkoły przez dwa lata.
          A w podwójnym roczniku nie bardzo była opcja zmiany na coś innego, niż ED.
          Miałam jej sponsorować alkohol i papierosy, czy jak? Skoro ją stać, znaczy, za duże kieszonkowe dostaje. Jak chciała sobie zarobić na swoje wydatki, to miałam pracy zabronić? Szybko się za to nauczyła, że nie warto przepijać wypłaty.

Mature zdała całkiem przyzwoicie, jak na swoje problemy i ED smile Na jej wymarzony kierunek wystarczy.
          • tiffany_obolala Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 00:19
            Dodam, że spotkała się z hejtem w I klasie dobrego warszawskiego liceum, bo wtedy NIE PIŁA i NIE PALIŁA. Zaczęła mając lat 17, co chyba jest bardzo w normie wiekowej...
            • triss_merigold6 Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 00:39
              Biorąc pod uwagę ilu znajomych ma dzieci w liceach od Hoffmanowej po słabiutkie, to średnio wierzę w opowieści o zbiorowym, całoklasowym hejcie za odmowę alkoholu czy papierosów.
        • panna.nasturcja Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 00:55
          triss_merigold6 napisała:

> Znaczy, pozbawiłas dziewczynkę z problemami normalnej szkoły po to, żeby przed
          > 18-tak miała czas zarabiać na alkohol i papierosy? To jakiś koszmar niewydolno
          > ści.

Dokładnie, to jakiś kosmos!
          • profes79 Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 06:15
            Akurat Triss wielokrotnie dawała jasno wyraz stanowisku, że pracująca młodzież to patologia. Tylko potem mamy lelije kończące cykl kształcenia na studiach które uważają, że pieniądze bierze się z bankomatu.
            • extereso Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 07:29
              Nie do końca, jej syn pracował zeszłego lata.
              • chicarica Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 08:32
                Nie pracował, a odbywał staż. Dziubdziusie odbywają staże. Zakładam że minimum w zakładach Airbusa.
                • waleria_bb Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 10:30
                  Co w tym złego? Każdy ma inne możliwości i zasoby, każdy młody człowiek ma zaczynać od przysłowiowej łopaty? Bez przesady.
              • triss_merigold6 Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 11:40
                Mój syn w ciągu roku szkolnego również dorywczo pracował, robił tłumaczenia techniczne z angielskiego. Wiesz, taka praca w domu, w cieple, rozwijająca językowo i branżowo, którą można wpisać do cv.
                • wapaha Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 17:21
                  triss_merigold6 napisała:

> Mój syn w ciągu roku szkolnego również dorywczo pracował, robił tłumaczenia tec
                  > hniczne z angielskiego. Wiesz, taka praca w domu, w cieple, rozwijająca językow
                  > o i branżowo, którą można wpisać do cv.

pacz pani, taki mądry a nie potrafił sam ogarnąć kwestii ukraińców na obozie i mamusia musiała walczyć tongue_out
                  • triss_merigold6 Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 17:49
                    Na obecnym obozie nie ma żadnych Ukraińców, na poprzednim mieli po prostu niezborna i leniwa kadrę.
            • hanusinamama Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 10:34
              Och te lelije...każde starsze pokolenie tak mówi o młodszym.
    • turbinkamalinka Re: Czy nastolatek powinien pracować? 10.07.23, 23:30
      Mój syn 15 lat dorabia sobie. Wymysla np jakieś koszenie trawy i inne pierdoły. Za dwie godziny koszenia dostaje 50 zł i ok. Ma 5 takich klientów. Ale jakbym dowiedziała się, że za takie koszenie dostaje 10zł to wybiłabym to z głowy za pomocą patelni. Czasami mnie albo mojego partnera pyta czy może cos zrobić za kasę. W sierpniu partner będzie malował nasze mieszkanie i młody dostanie normalną stawkę pomocnika.
      A na kasę młody nie powinien narzekać. Dostaje na swoje wydatki całe 500+, z nakazem odkładania chociaż 50-100zł, do tego jakieś pieniądze od nas na jakieś okazje, do tego kasa od babci.
    • little_fish Re: Czy nastolatek powinien pracować? 10.07.23, 23:32
      Syn pracuje u ojca. Dobry układ, bo bardzo elastyczny. Stawka rośnie wraz z umiejętnościami. No i bardzo dużo się uczy, co zaczął teraz doceniać. Pracuje bo chce, nie musi. No teraz to już nawet trochę wypada.😉
      • alfa36 Re: Czy nastolatek powinien pracować? 10.07.23, 23:42
        Jeśli praca w biznesie rodzinnym, nie miałabym wątpliwości, że wypada😉, sama tak dawno temu pracowałam . Tu o takiej nie ma mowy.
        • little_fish Re: Czy nastolatek powinien pracować? 10.07.23, 23:55
          Wypada nie dlatego, że biznes rodzinny, tylko dlatego, że teraz to już dorosły człowiek.😉
    • kropkacom Re: Czy nastolatek powinien pracować? 10.07.23, 23:39
      Nigdy nie namawiałam. Same znajdowały. To zupełnie inne pieniądze niż kieszonkowe. Jak nie ma chęci i sam nie wychodzi z inicjatywa to... No cóż, jego sprawa. Ja bym mu pracy nie szukała.
      • alfa36 Re: Czy nastolatek powinien pracować? 10.07.23, 23:48
        No właśnie, tylko już się boję, że taki bombelek niepracowity wyrośnie.
        Choć znam przypadek dziewczyny, która pracowała, jako nastolatka praktycznie całe wakacje , a wciąż, mimo że już mocno dorosła jest, nie jest w stanie nic odłożyć, co zarobi, to wyda (a zarabia nieźle)i tak myślę, czy ta praca w nastolęctwie czegoś ją nauczyła?
        • turbinkamalinka Re: Czy nastolatek powinien pracować? 10.07.23, 23:54
          alfa36 napisała:

> No właśnie, tylko już się boję, że taki bombelek niepracowity wyrośnie.
          > Choć znam przypadek dziewczyny, która pracowała, jako nastolatka praktycznie c
          > ałe wakacje , a wciąż, mimo że już mocno dorosła jest, nie jest w stanie nic od
          > łożyć, co zarobi, to wyda (a zarabia nieźle)i tak myślę, czy ta praca w nastolę
          > ctwie czegoś ją nauczyła?

Daj spokój tongue_out Większosć naszego pokolenia nie pracowała w wieku 16 lat. Daj dzieciakowi żyć, bo jeszcze się może się okazać że będzie cierpiał na wypalenie zawodowe w wieku 22 lat. Nie chce to nie, skoro mu kieszonkowe starcza to ok. Jak będzie miał jakieś wymagania z kosmosu to wtedy pokaż mu stronę z ogłoszeniami tongue_out
        • kropkacom Re: Czy nastolatek powinien pracować? 10.07.23, 23:59
          Moje zawsze miały większość pieniędzy na oszczędnościowym subkoncie. Wyrośnie jaki wyrośnie. Nie ma co wróżyć z fusów. Bywa różnie.
    • gaskama Re: Czy nastolatek powinien pracować? 10.07.23, 23:44
      IMO nie. Chyba że chce. Mojego namawiam, żeby się uczył, bawił, rozwijał. Po to są studia. Ja charowalam jak wół. Nie polecam. No i mlody ma stypendium rektorskie, więc prawie tysiak co miesiąc na waciki był. Może w przyszłym semestrze znów będzie.
      • szeptucha.z.malucha Re: Czy nastolatek powinien pracować? 10.07.23, 23:48
        No, mój podobnie w wakacje warsztaty naukowe, konferencje, czasem dyskusje w ogródku profesora ze studentami z koła i też miał stypę rektorską smile co najwyżej pracuje nad artykułami do pism dla zainteresowanych z dziedziny. Ale trudno to nazwać zarobkowaniemtongue_out
        Kiedy jak nie teraz?
        • extereso Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 07:36
          Gratulacje, dziewczyny.
      • hanusinamama Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 10:35
        Miedzy obijaniem się a harowaniem jest jeszcze pewna przestrzeń. Szczególnie w wiekszych miastach akademickim. Mozna pracować i nie zahrowywać się a jednak mieć swoją kasę.
        • gaskama Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 11:43
          No ma. Ze stypendium. W LO tez miał stypendium. Dopiero drugi rok kończy. Studia megawymagajace. Działa w kole naukowym, spotykają się z profesorami przy projektach (i piwie). Właśnie wrocil z wyjazdu Naukowego. Nie ma tu miejsca na kasę w Żabce.
          • hanusinamama Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 13:43
            Ja rozumiem. Sama dorabiałam sobie na studiach bo ...sama chciałam. Miałam stypendium. Polibuda była wymagająca chociązby ze względu na ilość godzin. A mimo to spora częśc studentów pracowała. Część bo chciała, część bo inaczej nie mogliby studiować. I nie byli gorsi w osiągnieciach naukowych od tych, którzy nie pracowali
    • hrabina_niczyja Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 00:13
      A czego może nauczyć przewalanie kartonów czy zrywanie truuskawek w wieku 16 lat? Daj dzieciakowi żyć, jeszcze się napracuje.
      • triss_merigold6 Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 00:16
        Tego, że to praca, ktorej nie chciałoby wykonywać w dorosłym wieku.
        • nick_z_desperacji Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 00:19
          Bez tego się nie domyśli?
        • waleria_bb Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 00:27
          Dziecko ematki ma raczej małe szanse na to, że skończy jako magazynier. Nie uważam, że trzeba przechodzić chrzest bojowy i zaczynać od w sumie najgorszych stanowisk, żeby zarobić jakiekolwiek pieniądze. Niech się uczy, rozwija zainteresowania i okaże się, że za 2-3 lata można już dorabiać korkami, dorabiać jako ratownik (w to poszedł u mnie w rodzinie pływający b. dobrze chłopak).
          • chicarica Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 08:37
            Jako nastolatka (17/18) pracowałam w pakowni dużych zakładów przemysłowych. Niedużo, około 2-3 tygodnie z ponad dwumiesięcznych wakacji, legalnie oczywiście, zarobione pieniądze wydawałam na ciuchy i resztę wakacji.
            Na studiach w wakacje dorabiałam w pubie, w ciągu roku akademickiego korepetycje językowe. Sporo z tego miałam, w okolicach średniej krajowej przez 9 miesięcy w roku.
            Jak czytam obecnie że dziubdziuś ma nie pracować bo się spoci, to mi się śmiać chce.
            • kamin Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 09:47
              No i co z tego, że pracowałaś? Kiedyś dzieci zaczynały pracę w kopalniach w wieku 10 lat bo była taka ekonomiczna konieczność. Też by się może obsmialy z zaczynania pracy w wieku 16-17 lat.
              Dzisiejsze dzieciaki będą pracowały pewnie do 65-67 lat, naprawdę nie muszą iść do roboty od początku liceum.
              • kropkacom Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 09:50
                Zakładam, że w tej części świata praca nastolatków wynika z chęci zainteresowanych a nie przymusu ekonomicznego.
              • ritual2019 Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 09:53
                Praca 16-latkow plus to nie praca na caly etat zamiast edukacji.
              • lady.madrugada Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 10:01
                Hmm... Nie wiem w jakim jesteś wieku, ja tuż po 40. i też zakładam, że będę pracować do 65-67 roku życia. Zaczynałam w wieku 16 lat w gastro w czasie wakacji i wtedy to była bardziej zabawa, coś nowego, kasa była miłym bonusem, pozwalającym zrealizować nastoletnie fanaberie wink
          • hanusinamama Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 10:36
            Jaki chrzest? Demonizujesz. Wyżej piszesz ze tam jest "złe środowisko" tutaj jakiś chrzest bojowy.
            Normalna praca. Sporo dzieciaków pracuje w wakacje...bo chcą. Bo samodzielnie zarobiona kasa ma inną wartość.
            • waleria_bb Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 10:49
              Jestem młodsza od większości ematek i patrzę na ten temat trochę inaczej, bo już ja nie załapię się pewnie na emeryturę i będę tyrać do 70. Młodzież będzie mieć jeszcze gorzej i dlatego jestem zdania, żeby mądrze rozkładać siły i zasoby, bo pracować będą do późnej starości.
              • langsam Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 11:38
                1. Siły "oszczędzone" w wieku 17 lat raczej nie przełożą się na lepszy stan zdrowia i umysłu za 60 lat.
                2. Natomiast kasa zainwestowana samodzielnie czy jako składka programu emerytalnego może mieć jakąś namacalną wartość w 2083 roku.
                • szeptucha.z.malucha Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 11:41
                  langsam napisała:

> 2. Natomiast kasa zainwestowana samodzielnie czy jako składka programu emerytalnego może mieć jakąś namacalną wartość w 2083 roku.
                  🤣🤣🤣
                  • langsam Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 11:56
                    A owszem. Procent składany i wieloletnia kapitalizacja odsetek dają efekty, pomijając już jakieś ETFy czy jeszcze inne inwestycje. W przeciwieństwie do założenia, że nie poświęcenie 2 czy 4 tygodni wakacji po II LO zaprocentuje brakiem sklerozy czy osteoporozy po 60 latach.
                    • extereso Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 20:22
                      Nie, jeszcze tego brakowało, żeby nastolatki które zasadniczo i tak bardziej myślą o przyszłości niż im to służy ( a matura, a punkty, a czy wykorzystują czas) martwily się o konto na emeryturze😮
                      • langsam Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 23:16
                        A czemu mają się martwić? Natomiast powinny zwyczajnie wiedzieć, co rozważać, kiedy zaczyna się dysponować własnymi pieniędzmi, jak planowąć i co przemawia za długim horyzontem inwestycyjny. U mnie była to część generalnego szkolenia finansowego dziecka.
                • triss_merigold6 Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 11:42
                  Przedstawianie nastolatkowi takiej perspektywy jest:
                  - wprowadzeniem w błąd
                  - absurdalnym obciążeniem odpowiedzialnością za decyzje
                  • langsam Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 12:02
                    Sądzisz że waleria bb jest nastolatką, czy o co ci właściwie idzie?
                • waleria_bb Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 19:05
                  1. Powiedz to pracownikom fizycznym, którzy zaczynali właśnie tak szybko zarabiać na budowach i innych ciężkich pracach i już przed 30 mieli rozwalone zdrowie.
                  2. Dobrze rozumiem, że nastolatek ma odkładać na swoją emeryturę? Nie kpij.
                  Ja naprawdę nie jestem przeciwniczką pracy podejmowanej przez młodzież, ale niech to będzie praca sensowna i wnosząca coś do cv.
                  • langsam Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 23:28
                    "ach i już przed 30 mieli"
                    No ale jeżeli nawet, to raczej nie z powodu 2 tygodni rocznie przy truskawkach czy w lodziarni, prawda?

"Dobrze rozumiem, że nastolatek ma odkładać"
                    Nie. Nastolatek powinien wiedzieć z grubsza, jak funkcjonują finanse, czym są oszczędności, a czym inwestycje, jak na nie wpływa długość okresu 'pracy' pieniędzy, dlaczego ryzykować warto w ograniczonym wymiarze i raczej młodo, niż później, jak cierpliwość i jej brak wpływa na rezultaty inwestycji etc. Kwestia zabezpieczenia emerytalnego jest najodleglejszym życiowo horyzontem i świadomość tej perspektywy również należy mieć.

"ale niech to będzie praca sensowna"
                    Sensowne jest posiadanie własnych pieniędzy - nawet, jeżeli rodzice są majętni i nieskąpi. Sensowna jest nauka wyciągana z organizowania, załatwiania, negocjowania, dotrzymywania, odmawiania, zawierania kompromisów itd. Sensowne jest poczucie sprawczości i wiary w siebie. Samodzielna praca odbiera czas, ale daje o wiele więcej niż tylko gotówkę albo imponujący punkt do wczesnego CV.
                    • szeptucha.z.malucha Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 23:37
                      Z jakiej choinki się urwałaś z tymi oczekiwaniami wobec nastolatków?
                      A co jak emerytury nie dożyjemy? Tak się kłopotać po nic 😝
                      • nick_z_desperacji Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 23:43
                        Długi horyzont inwestycyjny, bo jak 15-latkowi powiesz, że jak teraz zainwestuje swoje 500zł, to za 50 lat wystarczy mu na turnus rehabilitacyjny, to poczuje się szczęśliwy, że pracuje na bezpieczną przyszłość XD
                      • shellyanna Re: Czy nastolatek powinien pracować? 12.07.23, 00:07
                        To raczej kwestia tego jak buduje się charakter.
                        Mam przykład z domu rodzinnego. Mój brat miał wszystko o co poprosił, czy raczej czego oczekiwał. Ja na wszystko musiałam / chciałam zapracować.
                        Pamietam do dziś jak rodzice kupili mu małego fiata tuż po egzaminie na prawo jazdy. Moj brat był wściekły, ze „musi” jeździć maluchem.
                        Ja auta nie dostałam. Kupiłam sobie sama, takie jakie chciałam, okupiłam ciężka praca.
                        Mojemu bratu zeszło ze 25 lat żeby dojść do wniosku, ze to od niego zależy jego życie. I ze nikt mu niczego nie da na ładne oczy. I bardzo bolesne było to dochodzenie do tych dorosłych wniosków.
                        Mnie zawsze drażniła postawa „dej, bo mi się należy”.

Jestem gorąco za dawaniem możliwości (wędki). To się sprawdza. I wspieranie przedsiębiorczości, zaradności, samodzielności.

Mn

• langsam Re: Czy nastolatek powinien pracować? 12.07.23, 01:22
                        'Z jakiej choinki "

Z choinki prywatnych doświadczeń wychowawczych. Jakby się tak więcej ludzi urywało, to może mniej byłoby rodaków, nie mających pojęcia, że coś takiego jak „pieniądze rządowe” nie istnieje.
                • szeptucha.z.malucha Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 23:42
                  Pincet razu do czasu ich emerytury wszystko się zmieni. Czy ewentualne kryzysy, inflacje, wojny i kataklizmy wliczasz w te przewidywania?
                  • langsam Re: Czy nastolatek powinien pracować? 12.07.23, 01:30
                    Pewnie się zmieni. Co nie zmienia faktu, że jeżeli nie stanie na głowie całość gospodarki, to nadal będzie korzystniej mieć jakieś zasoby niż nie mieć, nadal będzie tak, że o te zasoby będzie się trzeba samemu starać, nadal będzie tak, że procent składany będzie w tym staraniu się bardzo pomocny i tak dalej.
                    • szeptucha.z.malucha Re: Czy nastolatek powinien pracować? 12.07.23, 06:12
                      Ja mam doświadczenie, ze zasoby odkładane na moją rzecz przez moją babcię z poświęceniem od moich narodzin do 18-stki, ze znacznych, straciły wartość do 20 zł. Tyle odebrałam z jakiejś lokaty a babcia przez te 216 miesięcy w każdym miesiącu odkładała równowartość kilkuset złotych, żeby mi zrobić prezent, gdy dorosnę.
                      Nie sądzę, by system emerytalny się nie zmieniał, by nie było różnych okresów w gospodarce, nie założę, ze nigdy nie będzie wojny w tym rejonie, katastrof naturalnych itp, gdzie wszystko pójdzie z dymem. Obciążanie mentalne teraz nastoletniej młodzieży sprawami emerytury uważam za co najmniej dziwne.
                      • szeptucha.z.malucha Re: Czy nastolatek powinien pracować? 12.07.23, 06:15
                        No, i w mojej rodzinie raczej nie dożywa się emerytury. Nie wiem, czy to pocieszające.
                      • langsam Re: Czy nastolatek powinien pracować? 12.07.23, 08:05
                        " ze zasoby odkładane "
                        Bo babcia odkładała, a nie inwestowała i nie reagowała na zmieniające się warunki.

"nie założę, ze n"
                        W życiu nie ma gwarancji. Nie możesz też założyć, że małżonek nie puści cię w trąbę, a nowy pracodawca nie okaże się psychopatą. Niemniej zapewne z kimś tworzyłaś stały związek i zmieniałaś miejsca pracy. Stosując najlepsze dostępne ci mechanizmy bezpieczeństwa.

"Obciążanie mentalne"
                        Możesz wyjaśnić?

Jeżeli rozmawia się z dziećmi na tematy zarządzania finansami, to kwestia zmieniających się z biegiem życia potrzeb konsumpcyjnych pojawia się naturalnie i nie wydaje mi się bardziej "obciążająca" niż uczenie malucha, że pieniądze nie biorą się z bankomatu.
                        • szeptucha.z.malucha Re: Czy nastolatek powinien pracować? 12.07.23, 09:01
                          Akurat z pracą w moim wypadku jest do nani, bo w pierwszych latach intensywnie pracowałam a od urodzenia dziecka z niepełnosprawnością, czyli lat 18 przeplatają mi się okresy, gdy pracuję na 1/3 etatu z takimi, gdy nie pracuję, bo dziecko wymaga opieki 24/24 a wynajęcie kogoś kompetentnego przekraczałoby dwukrotnie moje zarobki. Nie zawsze przysługiwało mi świadczenie ale innego wyjścia poza umieszczeniem dziecka w dps lub strzeleniem sobie w łeb nie było.
                          Zatem ja emerytury żadnej nie będę mieć albo taką rzędu minimum minimorum.
                          Nie planowałam dziecka z N i chorobą. To była zmienna nieprzewidywalna. Teraz zbieram papiery na jego rentę. Tak jak pisałam, pocieszam się, ze rodzice żyli do Ok. 60. Byle tylko dziecko pierwsze odeszło.
                          Zatem plany się mogą rypnąć...
                          • langsam Re: Czy nastolatek powinien pracować? 12.07.23, 11:56
                            Słuchaj każde plany i zabezpiecznia mogą się rypnąć. Każde kalkulacje. I na rynku i w życiu operujemy tylko na zestawach mniejszych i większych prawdopodobieństw.
                            Najlepszy przykład: pewnie z pięciu polskich obywateli przebywających w kraju miało jednocześnie szwajcarskie paszporty. Najlepsze na świecie, neutralne od początku do końca wojny. Wszystkie granice przejezdne, palce lizać.
                            Jeden z tych pięciu na krzyż obywateli zapewne zginął właśnie przez ten paszport: Ruscy uznali, że Eugeniusz Bodo, aktor znany m.in. z produkcji "Szpieg w masce" MUSI być szpiegiem skoro poza polskim ma również paszport szwajcarski. Bodo umarł w areszcie.
                            Ot, takie mememto.
                            • langsam Re: Czy nastolatek powinien pracować? 12.07.23, 11:58
                              Korekta: 'pewnie z pięciu polskich obywateli przebywających w kraju latem 1939 roku' miało być.
                        • szeptucha.z.malucha Re: Czy nastolatek powinien pracować? 12.07.23, 09:07
                          A i jeszcze się zastanawiam w co te kilkaset mogła babcia w czasie komuny zainwestować? Może ew. malucha mogła kupić ale wtedy nie było oczywiste, ze dziewczyna będzie mieć samochód. Chciała decyzje zostawić mnie.
                          • triss_merigold6 Re: Czy nastolatek powinien pracować? 12.07.23, 09:33
                            W złoto, najmniej by straciła na inflacji, bo nawet dolar po wprowadzeniu wymienialnosci złotówki przestał mieć przebicie 1:40.
                            Samochody były na talony.
                            • szeptucha.z.malucha Re: Czy nastolatek powinien pracować? 12.07.23, 10:06
                              Racja. Babcia nie brała pod uwagę.
                      • triss_merigold6 Re: Czy nastolatek powinien pracować? 12.07.23, 08:05
                        Mam podobne doświadczenia rodzinne, jeszcze książeczki mieszkaniowe były.
                        • ggrr.ruu Re: Czy nastolatek powinien pracować? 12.07.23, 09:44
                          Książeczki mieszkaniowe to akurat pozwoliły mi kupić pierwsze mieszkanie - wkład to były jakieś grosze bo wszystko zezarla inflacja, ale ta premia od państwa to było kilkanaście tysięcy
    • magdallenac Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 01:30
      U nas wszystkie dzieciaki 16+ pracują, niezależnie od sytuacji finansowej rodziców, ALE - mogą pracować w naprawdę minimalnym wymiarze godzin, tyle ile chcą. Mają z tego dość sensowne pieniądze, albo zaliczone godziny wolontariatu. Moja młoda po raz pierwszy w te wakacje dorabia sobie w biznesie rodzinnym, sama z własnej woli i bardzo to lubi. Absolutnie nie zgodziłabym się na pracę po kilkanaście godzin tygodniowo, kolidującą ze szkołą, zajęciami pozaszkolnymi, lub z życiem towarzyskim.
      • majenkirr Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 02:57
        Moja w ogole nie pracowała, bo nie miała czasu. Syn zaczął pracować od razu jak tylko mógł w Mooyah, potem się przeniósł do Home Goods i dzięki temu do tej pory mamy 10% off we wszystkich TJX big_grinbig_grinbig_grin
      • triss_merigold6 Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 11:43
        W biznesie rodzinnym. Słowa klucze.
        U moich dzieci wolontariat załatwia aktywność w harcerstwie.
    • zwyczajnamatka Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 05:38
      Moja prawie 17 latka nie pracuje, chociaż chciałaby. Niestety matka ją wysłała na zwiedzanie świata przez większość wakacji, więc nie ma jak. I w sumie jestem z tego zadowolona. Uważam, że liceum, to nie jest czas na pracę tylko na rozwój. Ja w liceum nie pracowałam, zaczęłam w połowie studiów.
      Nie popieram za to pracy, którą wykonuje koleżanka córki. Ta dziewczynka stoi cały dzień i sprzedaje warzywa na ulicy. Taki stragan, ale bez zadaszenia czy jakiegokolwiek parasola. Stoi tam tyle, aż sprzeda wszystko. Jeśli szybko sprzeda, to właściciel dowozi więcej. Nie ma zmiennika na tym straganie, więc nie może nawet skorzystać z toalety. Ja na miejscu jej rodziców zabronilabym takiej pracy, szczególnie po tym jak pierwszego dnia wróciła z poparzeniami słonecznymi.
      Nigdy bym się nie zgodziła, żeby moje dziecko stało na żywym słońcu 8 czy 10 godzin, bez możliwości wysikania się czy umycia rąk. Praca dla nastolatków- tak, ale w rozsądnym miejscu i w rozsądnych godzinach.
      • kropkacom Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 09:14
        Widocznie chce dorobić a innej pracy nie ma. Trzeba powiedzieć dziecku, ze zawsze może odejść.
    • kochamruskieileniwe Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 05:42
      Mój jeszcze za młody, ale jego starsi koledzy z klubu 16-17 lat są instruktorami windsurfingu w szkółce nad morzem. Bardzo sobie chwalą to zajęcie. Mój też tak chce.
    • slonko1335 Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 06:17
      Moim zdaniem nie powinien tylko może. Jak chce.
    • aurinko Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 06:41
      Córka 16l, od roku łapie dorywczą pracę np roznoszenie ulotek, pilnowanie dzieci na dmuchańcach, pomoc w obsłudze eventów, degustacje w marketach. Sama sobie wyszukuje, ma już kontakty, koordynatorzy sami jej proponują pracę bo z dotychczasowej byli zadowoleni. Córka ma swoje dość kosztowne zachcianki a z kieszonkowego nie wystarczy. Natomiast ja jestem przeciwna np kupowaniu szóstej pary butów za 600pln czy kolejnej torby za 500 czy bluzy za 800. Ale jak popracowała i przyszła kilka razy tak zmęczona, że nie miała siły na nic to okazało się, że jednak szkoda wywalić tyle kasy na kolejną szmatę i większość z zarobionych pieniędzy odkłada (aktualnie na prawo jazdy i podróże).
      • jahelena Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 06:56
        Nie pracują. Mają 10 miesięcy nauki w szkole z dodatkowymi zajęciami pozalekcyjnymi, więc te dwa letnie miesiące nalezą im się do odpoczynku jak psu buda. Jak trzeba, to jest sporo rzeczy do pomocy w domu - ogród, malowanie, sprzątanie po remoncie itd.

Turbokapitalizm z kultem pracy 24/7 zostawiliśmy już chyba za sobą.
      • zosia_1 Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 08:52
        Nie wierzę, dziecko musi sobie nawet na prawo jazdy zapracować?
        • kropkacom Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 09:19
          Może chce na nie zarobić.
        • berdebul Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 13:47
          Jak się w domu nie przelewa, to widzisz inne opcje?
          • triss_merigold6 Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 13:48
            Tak, niech rodzice ruszą dupę i zadbają o potrzeby dzieci.
            • little_fish Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 16:58
              Prawo jazdy nie jest podstawową potrzebą dziecka i w niektórych domach mimo iż rodzice ruszyli dupę, nie stać ich na to. Albo młody dorosły człowiek zdaje sobie sprawę z tego jak finansowo funkcjonuje jego rodzina i nie chce rodziców dodatkowo obciążać.
        • aurinko Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 20:30
          zosia_1 napisała:

> Nie wierzę, dziecko musi sobie nawet na prawo jazdy zapracować?

A skąd wniosek, że MUSI? Może po pristu czytaj ze zrozumieniem zamiast interpretować wg chorego widzimisię.
    • alterego72 Re: Czy nastolatek powinien pracować? 11.07.23, 06:50
      Podejrzewam, że pewna część rodziców jest raczej przeciw podjęciu przez takiego nastolatka pracy, bo boi się że temu zasmakuje własny pieniądz i mu się studiów odechce...
      • joana012