Dodaj do ulubionych

na marginesie wątku wakacyjna praca nastolatka

11.07.23, 07:55
Pytanie do osób, których dzieci pracują w Polsce i zarabiają w złotówkach.

Zakładając, że dziecko pracuje miesiąc - 13 dni, praca po 6 h dziennie. Jakiego rzędu wynagrodzenia mogą się spodziewać?
Tak, wiem, że stawki i zajęcia są różne. Ale chodzi mi o rząd wielkości.
Te starsze nastolatki (16-17) i juz pełnoletnie (18)

Czy praca w charakterze instruktora (nie wychowawcy!) na obozach młodzieżowych pewnej znanej firmy (polecanej zreszta tu na forum), ok.6 h dziennie, w pełni legalna, gwarantująca wyzywienie i zakwaterowanie, jeden turnus trwa 13 dni, ale praktycznie pierwszy i ostatni dzień jest bez zajęć, z ubezpieczniem, darmowym szkoleniem praktycznym z metodyki prowadzenia zajęć, opieką medyczną, dojazdem na camp, za kwotę ok. 3000 zł, z możliwościa zwiekszenia godzin i zakresu obowiązków (ale w sensownych granicach), ze wzgledu na dodatkowe uprawnienia - to jest to ok?
Obserwuj wątek
    • dreg13 Re: na marginesie wątku wakacyjna praca nastolat 11.07.23, 08:09
      Yyy, no zastanów się. Czy praca za 6 tys miesięcznie za 6 h dziennie, kiedy nie musisz z tego opłacać absolutnie NIC, bo masz mieszkanie, wyżywienie i jeszcze dodatkowo rozrywki, to jest spoko czy nie spoko dla dorosłego człowieka? Przecież to jest pensja dla wielu osób nieosiągalna (tak, wiem, no nie dla ematki)
      • milva24 Re: na marginesie wątku wakacyjna praca nastolat 11.07.23, 08:40
        Ja nie zarabiam 6 tysięcy za 8 godzin dzienniesad
    • 35wcieniu Re: na marginesie wątku wakacyjna praca nastolat 11.07.23, 08:15
      Trudno mi założyć że pytasz serio.
      Tak, jest ok.
    • kochamruskieileniwe Re: na marginesie wątku wakacyjna praca nastolat 11.07.23, 08:22
      No ja jej chce ten wątek pokazać tongue_out
      Bo zarobkowo to ona raczej taką właśnie ematką jest.
      Ja jej powiedziałam, że to ok ( użyłam podobnych argumentów). A młodzian w CV sobie to wpisze i następna praca będzie gdzie indziej i w innej walucie.
    • chicarica Re: na marginesie wątku wakacyjna praca nastolat 11.07.23, 08:29
      Ekhem. No, dla ematki raczej dziadostwo, bo z tego co czytam, to dziubdziusie raczej nie parają się wakacyjną pracą tylko od końca podstawówki odbywają co najwyżej wakacyjne staże w Airbusie czy coś w tym stylu, a potem już tylko pną się wyżej: harvardy, sorbony, MIT, no i staże też odpowiednio prestiżowe.
    • krypteia Re: na marginesie wątku wakacyjna praca nastolat 11.07.23, 08:52
      to jest realna pensja dla instruktora za turnus i tylko 6h pracy? Ostatnio o tym rozmawialam z moim 15 latkiem. W przyszłym roku zaczyna projekt Młoda Kadra i zastanawialismy się ile taki instruktor na obozie zarabia i ile czasu pracuje, ja strzelałam że 1000zł wink mój syn że 1500..
      • kochamruskieileniwe Re: na marginesie wątku wakacyjna praca nastolat 11.07.23, 09:39
        to jest oferta dla osoby pełnoletniej - tam inne godziny (liczba) wchodzi w grę.

podpytam ja wygląda to w takim programie - znam dwójkę uczestników:

Masz minimum 15 lat? Zapraszamy do naszego programu dla przyszłych instruktorów windsurfingu i wingfoila – od pomocnika do instruktora. Oczywiście, by do niego przystąpić potrzebujecie zgody obojga rodziców.
        To program dla przyszłych instruktorów windsurfingu i wingfoila. Podczas wakacji na półwyspie łączycie pracę wind asystenta z samodoskonaleniem i nauką pływania na windsurfingu oraz wingfoilu, podglądaniem instruktorów podczas ich pracy, pomaganiem w szkoleniach. Kwestie zakwaterowania, stawki za godzinę, terminy, korzystanie ze sprzętu ustalamy indywidualnie.
        W tym programie mamy tylko kilka miejsc. Szukamy prawdziwych surf zajawkowiczów, którzy przez sen robią triki freestyle’owe smile. Którzy słowa: windsurfing i wingfoil wpisują w google, na youtubie, tak często jak słowo roku smile. Którzy chcą zostać w przyszłości instruktorami, związać się z naszą szkołą na kilka najbliższych lat. Ktorzy chcą mieć co roku najlepsze surf wakacje w rytmie wiatru, fal i windsurfingu, wingfoila, surfingu oraz kitesurfingu!
    • wapaha Re: na marginesie wątku wakacyjna praca nastolat 11.07.23, 08:55
      ja myślę że bardzo ok wink
      za moich czasów tongue_out - po prostu miałam za darmo wyjazd tongue_out
    • triss_merigold6 Re: na marginesie wątku wakacyjna praca nastolat 11.07.23, 08:56
      Jest ok.
    • palacinka2020 Re: na marginesie wątku wakacyjna praca nastolat 11.07.23, 08:58
      To jest realna placa?
      Kolezanka za bycie instruktorka narciarska na obozie dostala jakies 1500. W dodatku dzieci non stop z czyms przychodzily, nie byla wychowawca ale mali uczestnicy tego nie rozrozniali. W rezultacie pracowala caly dzien i przez to nie pojechala drugi raz.
      • kochamruskieileniwe Re: na marginesie wątku wakacyjna praca nastolat 11.07.23, 09:40
        Realna. Stawka netto.

mam nadzieję, że Wasze odpowiedzi sprowadzą moją koleżankę na ziemię smile
        • kochamruskieileniwe Re: na marginesie wątku wakacyjna praca nastolat 11.07.23, 09:41
          aha - stawka za turnus plus bonus. Ale pownieważ stracili jednego instruktora na turnus sierpniowy, podwyższyli nieco stawkę.
    • alex_vause35 Re: na marginesie wątku wakacyjna praca nastolat 11.07.23, 08:59
      To nawet więcej niż dobra oferta.
    • katriel Re: na marginesie wątku wakacyjna praca nastolat 11.07.23, 10:57
      Jedyne co chciałam napisać - ale ktoś już coś podobnego napisał - to że w przypadku instruktora na obozie mieszkającego na miejscu razem z obozowiczami te 6 godzin to takie dosyć umowne jest i warto sobie zdawać sprawę. Zresztą płaca to poniekąd odzwierciedla - gdyby chodziła do pracy gdzieś na miejscu i po 6 godzinach wracała do domu, to by prawdopodobnie tyle nie dostała. Tak jak jest, jest OK. Bardzo przyzwoite pieniądze jak dla osoby bez doświadczenia.
      • kochamruskieileniwe Re: na marginesie wątku wakacyjna praca nastolat 11.07.23, 11:53
        Generalnie, to wiadomo, że na pewne sprawy trzeba dodatkowego czasu.Ale powiedzmy sobie, że dwa dni wolniejsze z tych 13 zalatwi sprawę,. W ogólnym rachunku ( chociażby konserwacja sprzętu)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka