Dodaj do ulubionych

kara umowna za zerwanie umowy zlecenia

11.07.23, 14:47
W umowie zleceniu jest zawarty punkt, że za odstąpienie od umowy zlecenia, odstępujący obowiązuje się do zapłaty kary umownej w wysokości x% wynagrodzenia. Czy taki zapis jest zgodny z prawem?
Obserwuj wątek
    • szafireczek Re: kara umowna za zerwanie umowy zlecenia 11.07.23, 15:32
      Jest, chociaż precyzyjnie powinien być sformułowany: z przyczyn leżących po stronie odstępującegosmile
      • pure_cashmere Re: kara umowna za zerwanie umowy zlecenia 11.07.23, 15:41
        Nie ma czegoś takiego. Jest tylko zapis o odstąpieniu przez zleceniobiorcę bez podania przyczyn
        • szafireczek Re: kara umowna za zerwanie umowy zlecenia 11.07.23, 16:02
          to trzeba uzupełnićsmile

nie zawsze zleceniobiorca odstępuje od umowy z przyczyn leżących po jego stronie, czasem zlecenie wymaga, np. dostarczenia danych, dokumentów, itp. które są niezbędne do realizacji zlecenia i jak tego nie otrzyma, nie może rozpocząć zlecenia - trudno żeby płacił karę umowną, mimo braku wykonania zlecenia.

Kontrakty powinny być precyzyjne, wtedy łatwiej się je wykonuje.

Dobrą praktyką jest też wpisywanie do umowy, że zleceniodawca, zanim uzna że zlecenie nie zostało wykonane - powinien wezwać na piśmie zleceniobiorcę do podjęcia się prac .

• pure_cashmere Re: kara umowna za zerwanie umowy zlecenia 11.07.23, 17:21
            Nie ja jestem tym zleceniodawca więc nic nie będę uzupełniać bo to nie mój problem. Pytam z punktu widzenia zleceniobiorcy...
      • fuertateneryfa Re: kara umowna za zerwanie umowy zlecenia 11.07.23, 17:37
        a co w przypadku jeżeli zleceniodawca nie dopełnił swoich obowiązków i nie zgłosił do ZUS zleceniobiorcy w wymaganym terminie? Czy wtedy zleceniobiorca może zerwać umowę?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka