Dodaj do ulubionych

Praca, życie - spójrzcie na moją sytuację

15.07.23, 10:37
Szukam pracy. Lata temu pracowałam w zawodzie pielęgniarki - ukończyłam ostatni rocznik Liceum Medycznego. Potem jeszcze dwuletnie Studium Rachunkowości ( ale to ponad 20 lat temu...nic nie kojarzę z rachunkowości)
Potem prawie 15 lat spędziłam za granicą ( pracowałam tam chwilę w sklepach - sprzedawca, nic ambitnego).
I teraz jestem tutaj, w Polsce i szukam pracy.
Do zawodu pielęgniarki - nie chcę wrócić.
Jako rejestratorka medyczna - nie ma miejsc pracy w tym zawodzie, poza tym wykształcenie potrzebne w zawodzie rejestratorki medycznej.
Szukałam w fabrykach na produkcji - wszystko obstawione.
W fabrykach farmaceutycznych, na produkcji - umowa zlecenie a ja wolałabym o pracę.
Są ogłoszenia typu pracownik biurowy po szkole średniej ale tutaj w większości umowy zlecenia.
Patrzyłam nawet na sprzątanie ( tutaj np. salowa) ale nie chcę pracować na nocne zmiany.
No i znalazłam pracę od zaraz: sklep spożywczy na dziale mięso-wędliny...w poniedziałek mam dać odpowiedź.
Nawet nie wiecie jak bardzo nie chcę tam iść a z drugiej strony czuję, że nie mam wyboru uncertain
...po pierwsze mój wiek 40 plus, po drugie wykształcenie średnie zawodowe, po trzecie luka w cv bo nie pracowałam prawie 10 lat...
Pracę właściwie muszę jakąś mieć, najlepiej od zaraz ale sklep mięsny to najgorszy z najgorszych... nie wiem czy sprzątanie nie byłoby lepsze?
Wiecie jak jest w mięsnych, kilometrowe kolejki, pretensje klientek, ciężki towar do rozładowania ( sery, szynki) i to wszystko za minimalną podstawę bez szansy na podwyżkę sad
Może ktoś mi coś doradzi? Chce mi się płakać ale chyba to wezmę. Doradźcie proszę, będę wdzięczna za jakąś podpowiedź.
Obserwuj wątek
    • zanetka.x [...] 15.07.23, 10:45
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • silenta Re: Praca, życie - spójrzcie na moją sytuację 15.07.23, 10:54
        O, to świetnie byście się nadawali ze swoim zespołem (Ksawery, Sandra i reszta, serdecznie pozdrawiam big_grin
    • eriu Re: Praca, życie - spójrzcie na moją sytuację 15.07.23, 10:45
      A jakie języki znasz? Może infolinia z językiem.
      • itamte.567 Re: Praca, życie - spójrzcie na moją sytuację 15.07.23, 10:49
        eriu napisała:

> A jakie języki znasz? Może infolinia z językiem.

Nie czuję się na siłach.
      • panna.nasturcja Re: Praca, życie - spójrzcie na moją sytuację 15.07.23, 11:21
        Asto nie zna nawet angielskiego mimo wielu lat w UK.
        Oraz, zasadniczo, trolluje.
        Kiedy ostatnio widziałaś kilometrowe kolejki w mięsnym? Bo ja w latach osiemdziesiątych.
        • laura.palmer Re: Praca, życie - spójrzcie na moją sytuację 15.07.23, 11:59
          W Kauflandzie koło mnie są zawsze, w pobliskiej hali kupców to samo.
          • premeda Re: Praca, życie - spójrzcie na moją sytuację 15.07.23, 12:09
            U mnie w Dino są takie jak za PRL, cud że jeszcze żadnej bójki nie było
          • panna.nasturcja Re: Praca, życie - spójrzcie na moją sytuację 15.07.23, 12:10
            Kilometrowe?
            • premeda Re: Praca, życie - spójrzcie na moją sytuację 15.07.23, 12:32
              Jakby tak wszyscy stali i grzecznie czekali to tak ale sporo osób widząc kolejkę rezygnuje.
            • laura.palmer Re: Praca, życie - spójrzcie na moją sytuację 15.07.23, 13:03
              panna.nasturcja napisała:

> Kilometrowe?

W latach 80-tych kolejki też nie były długie na kilometry.
    • ritual2019 Re: Praca, życie - spójrzcie na moją sytuację 15.07.23, 10:47
      Trzeba bylo zostac za granica.
    • georgia.guidestones Re: Praca, życie - spójrzcie na moją sytuację 15.07.23, 10:48
      Przecież może być sprzątanie bez nocnych zmian. I zastanów się, czego szukasz, tzn czy koniecznie umowa o pracę, czy jednak może być zlecenie. Skoro aż tak bardzo wybrzydzasz, to znaczy że masz oszczędności i/lub rodzinę.
      A w miedzyczasie maturę możesz zrobić w rok zaocznie (lub wykształcenie średnie bez matury) i skończyć policealny kurs na rejestratorke.
      • itamte.567 Re: Praca, życie - spójrzcie na moją sytuację 15.07.23, 10:52
        georgia.guidestones napisała:

> A w miedzyczasie maturę możesz zrobić w rok zaocznie (lub wykształcenie średnie
        > bez matury) i skończyć policealny kurs na rejestratorke.

Ja mam maturę. Mam wykształcenie średnie zawodowe ( pielęgniarka) plus Policealne Studium Rachunkowości.
        • georgia.guidestones Re: Praca, życie - spójrzcie na moją sytuację 15.07.23, 14:11
          itamte.567 napisała:

> georgia.guidestones napisała:
          >
          > > A w miedzyczasie maturę możesz zrobić w rok zaocznie (lub wykształcenie ś
          > rednie
          > > bez matury) i skończyć policealny kurs na rejestratorke.
          >
          > Ja mam maturę. Mam wykształcenie średnie zawodowe ( pielęgniarka) plus Policeal
          > ne Studium Rachunkowości.
          co cie blokuje przed zaocznym/weekendowym studium lub kursem rejestratorki, czyżby "niedasizm"? Nie w każdej firmie sprzątającej praca jest też w absolutnie wszystkie weekendy
    • kropkacom Re: Praca, życie - spójrzcie na moją sytuację 15.07.23, 10:49
      Nie wiem. Może w Polsce jest tak zła sytuacja z pracą, że tylko mięsny? Albo trollujesz.
      • kropkacom Re: Praca, życie - spójrzcie na moją sytuację 15.07.23, 10:51
        I w fabrykach wszystko obstawione? Aha...
        • itamte.567 Re: Praca, życie - spójrzcie na moją sytuację 15.07.23, 10:52
          W moim mieście na razie nie ma szans.
          • kropkacom Re: Praca, życie - spójrzcie na moją sytuację 15.07.23, 10:57
            To musisz wziąć pod uwagę dojeżdżanie. Niestety ale jak się mieszka w małych miejscowościach czy takich gdzie nie ma pracy to trzeba to wziąć pod uwagę. Dlatego ja już nigdy nie chciałbym tak mieszkać. I teraz uwaga, żadna praca nie hańbi. Praca w sklepie ma wiele plusów i to może być tylko etap do czegoś lepszego. Oczywiście nie musi.
          • premeda Re: Praca, życie - spójrzcie na moją sytuację 15.07.23, 12:10
            Rzuć miasto to coś znajdziemy.
          • bazia_morska Re: Praca, życie - spójrzcie na moją sytuację 15.07.23, 13:03
            Popatrz, ja w firmach przemysłowych slysze ciagle narzekanie, ze nie moga sie rozbudowac, bo nie ma juz ludzi do pracy w promieniu 50 km.
      • heca7 Re: Praca, życie - spójrzcie na moją sytuację 15.07.23, 10:56
        Wszyscy znajomi właściciele firm( z różnych branż, nieruchomości, sklepy, sprzątanie a nawet kliniki dentystyczne) narzekają na brak ludzi do pracy. I nie są to Janusze biznesu. Wszędzie umowa o pracę, szefowie normalni, warunki dobre, często czas pracy elastyczny tylko pracuj. I mówią, że w tej chwili aby kogoś przyjąć do pracy wystarczy test lusterka- przykłada się lusterko do ust, żywy? To może pracować. Tak bardzo nie ma ludzi.
        Poza tym od dawna nie widuję wielkich kolejek w mięsnym. Moooże przed świętami są dłuższe. I nikt się nie awanturuje, kobiety? A mężczyźni są grzeczni?! 90% zakupów domowych robię ja i nie przypominam sobie niegrzecznych klientek...
        • panna.nasturcja Re: Praca, życie - spójrzcie na moją sytuację 15.07.23, 11:26
          Przecież to Asti, która od x lat narzeka na forum absolutnie na wszystko a głównie na to, źe wróciła do łąk zielonych a tu wcale nie jest jak w raju. Za to mąz i jego pieniądze stracone bezpowrotnie.
          • kropkacom Re: Praca, życie - spójrzcie na moją sytuację 15.07.23, 11:28
            Czyli troll.
            • heca7 Re: Praca, życie - spójrzcie na moją sytuację 15.07.23, 12:40
              A, to wszystko wyjaśnia wink Nie nadążam za tymi nowymi nickami.
              • panna.nasturcja Re: Praca, życie - spójrzcie na moją sytuację 15.07.23, 13:11
                Ona nie jest nowa, opisuje tę samą historię od lat.
                • georgia.guidestones Re: Praca, życie - spójrzcie na moją sytuację 15.07.23, 14:09

> Ona nie jest nowa, opisuje tę samą historię od lat.
                  Z drobnymi modyfikacjami. Teraz o dziecku nic,a wcześniej nie mogla zdecydowac się ani co do plci, ani wieku. Genderfuid i młodniało.
          • szpil1 Re: Praca, życie - spójrzcie na moją sytuację 17.07.23, 06:03
            O rety, znowu ona?
    • silenta Re: Praca, życie - spójrzcie na moją sytuację 15.07.23, 10:53
      Ja wolałabym sprzątać nić pracować w mięsnym.
      • bruy-ere Re: Praca, życie - spójrzcie na moją sytuację 16.07.23, 00:10
        Tak jak nie lubię mięsa, już wolę to, niż sprzątanie, które jest dla mnie najgorszą czynnością na świecie tongue_out
    • wapaha Re: Praca, życie - spójrzcie na moją sytuację 15.07.23, 10:53
      a oferty pracy jako kasjerka w biedronce/lidlu/netto ?
    • dwa_kubki_herbaty Re: Praca, życie - spójrzcie na moją sytuację 15.07.23, 10:54
      A czemu nie chcesz być pielęgniarką, to nie tylko praca w szpitalu, mozna w przychodni, w których też są duże braki personelu. A praca dzienna nie na zmiany.
      Wolisz isć do mięsnego .... lekki szok.
      • silenta Re: Praca, życie - spójrzcie na moją sytuację 15.07.23, 10:57
        Po tylu latach musiałaby odnawiać PWZ. Jeśli ma czas to pewnie, że to najlepsza możliwość ale jeśli potrzebuje pracy na już to jako pielęgniarka nie może.
    • kadfael Re: Praca, życie - spójrzcie na moją sytuację 15.07.23, 10:56
      Jesteś z małego miasta? Bo jeśli z większego to może lepiej jakaś sieciówka a nie mięsny? Pracować i w tym czasie zrobić choćby szkołę dla rejestratorek medycznych czy inne zawodowe. A może, skoro masz wykształcenie medyczne opiekunka osoby starszej?
      • wapaha Re: Praca, życie - spójrzcie na moją sytuację 15.07.23, 10:59
        kadfael napisała:

> Jesteś z małego miasta? Bo jeśli z większego to może lepiej jakaś sieciówka a n
        > ie mięsny? Pracować i w tym czasie zrobić choćby szkołę dla rejestratorek medyc
        > znych czy inne zawodowe. A może, skoro masz wykształcenie medyczne opiekunka os
        > oby stars

ja się nie dziwię, taka praca to jednak odpowiedzialność
        po tylu latach poza zawodem jej wiedza jest żadna ( nie mówiąco obyciu)

dobrym kierunkiem byłoby jednak np zrobienie innego kierunku pomaturalnego -opiekin medyzny, terpeuta zajciowy itp
        • kadfael Re: Praca, życie - spójrzcie na moją sytuację 15.07.23, 12:57
          Dokładnie!
    • zerlinda Re: Praca, życie - spójrzcie na moją sytuację 15.07.23, 10:59
      Masz nie 40+ a 50-. Moja kuzynka też kończyła lm i była ostatnim rocznikiem. Później zrobiła studia. Jako pielęgniarka nie możesz pracować bo musisz odnowić prawo wykonywania zawodu które wygasa po bodaj 5 latach. No i tu raczej są dyżury nocne, chyba że praca w jakiejś przychodni. Jako rejestratorka w szpitalu też Cię przyjmą, są miejsca. Z Twojego jeczenia wynika jasno że 10 lat nie pracowałaś i dalej nie chcesz tylko chyba musisz. Co ci tu doradzić? Może znajdz jakiegoś wdowca z emerytura?
      • panna.nasturcja Re: Praca, życie - spójrzcie na moją sytuację 15.07.23, 11:27
        Ona ma męża. Tylko w UK.
    • damartyn Re: Praca, życie - spójrzcie na moją sytuację 15.07.23, 11:06
      itamte.567 napisała:

> Wiecie jak jest w mięsnych, kilometrowe kolejki, pretensje klientek,

i jeszcze te kartki do wycięcia. Piekne!😂
      • black.emma Re: Praca, życie - spójrzcie na moją sytuację 15.07.23, 12:51
        😂
    • palacinka2020 Re: Praca, życie - spójrzcie na moją sytuację 15.07.23, 11:09
      Jest mnostwo pracy sezonowej w hotelach I restauracjach, z noclegiem. Wyjedz na 2-3 miesiace I zobaczysz jak jest.
    • panna.nasturcja Re: Praca, życie - spójrzcie na moją sytuację 15.07.23, 11:19
      Nie ma czegoś takiego jak „wykształcenie rejestratorki medycznej”.
      Bez problemu mogłabyś pójść do takiej pracy.
      Tylko nie oszukujmy się, Asti, że ty szukasz pracy.
      • wirotomenia Re: Praca, życie - spójrzcie na moją sytuację 15.07.23, 11:33
        Zostają ci upokarzjacee prace. Itak, praca hańba. Dobrze o tym wiesz
        • black.emma Re: Praca, życie - spójrzcie na moją sytuację 15.07.23, 12:52
          A to sprzedawca na dziale mięsnym to jakaś upokarzająca praca? Nie mówię, że ciężka i pewnie nieprzyjemna, ale żeby zaraz upokarzająca?
      • agatha.trixie Re: Praca, życie - spójrzcie na moją sytuację 15.07.23, 11:34
        W Anglii też jakoś nie mogła znaleźć sensownej pracy. Myślicie że tym razem dotrze w końcu do niej, że problem leży w niej samej? 🤔
        • panna.nasturcja Re: Praca, życie - spójrzcie na moją sytuację 15.07.23, 11:38
          Nie, nie dotrze.
      • samawsnach Re: Praca, życie - spójrzcie na moją sytuację 17.07.23, 09:21

> Nie ma czegoś takiego jak „wykształcenie rejestratorki medycznej”.
        > Bez problemu mogłabyś pójść do takiej pracy.
        > Tylko nie oszukujmy się, Asti, że ty szukasz pracy.

Miałam właśnie to samo napisać. To, że jest kurs czy szkoła dla rejestratorek medycznych nie oznacza, że bez tego cię nie przyjmą.
        Niemniej zestawienie tego "niedasię" i "praca tylko w mięsnym" też sprawia, że mam od razu troll alert.
    • agatha.trixie Re: Praca, życie - spójrzcie na moją sytuację 15.07.23, 11:31
      A jak syn? Wrócił do ojca w UK? wink
    • memphis90 Re: Praca, życie - spójrzcie na moją sytuację 15.07.23, 12:09
      >Jako rejestratorka medyczna - nie ma miejsc >pracy w tym zawodzie, poza tym wykształcenie >potrzebne w zawodzie rejestratorki medycznej.

Chyba jednak trochę ściemniasz, albowiem do bycia rejestratorką nie trzeba mieć żadnego formalnego wykształcenia, a jeśli jakiś pracodawca bardzo na nie nalega, to można to załatwić szybkim kursem za 150-600zl… Internet pokazuje mi bardzo dużo ofert pracy (bez konieczności wykształcenia w wymaganiach), choć oczywiście może się zdarzyć, ze akurat nie w Twojej okolicy.
      • panna.nasturcja Re: Praca, życie - spójrzcie na moją sytuację 15.07.23, 12:11
        Asti nie chce znaleźć pracy. Chce żeby mąż wrócił i utrzymywał ją tak, jak to robił latami w UK.
    • galaxyhitchhiker Re: Praca, życie - spójrzcie na moją sytuację 15.07.23, 12:27
      Czy wam też zapachniało dzięcieliną?
      • damartyn Re: Praca, życie - spójrzcie na moją sytuację 15.07.23, 12:30
        A jak!
      • panna.nasturcja Re: Praca, życie - spójrzcie na moją sytuację 15.07.23, 12:58
        I to jak!
    • waleria_bb Re: Praca, życie - spójrzcie na moją sytuację 15.07.23, 12:59
      Nie masz teraz szans na pracę marzeń i taka jest prawda. Nie rozumiem, czemu uparłaś się, że praca pielęgniarki jest be. 3-letni zaoczny licencjat i masz zawód i perspektywy, bo to co wymieniasz (kasjerka, sprzątaczka, rejestratorka) to nie są żadne zajęcia, w których się rozwiniesz. W nich wyżej dupy nie podskoczysz i będziesz całe życie tyrać za minimalną i użerać się z klientami.
    • pitupitt Re: Praca, życie - spójrzcie na moją sytuację 15.07.23, 15:19
      Moja szwagierka bez matury z wykształceniem gastronomicznym pracuje jako rejestratorka, więc spokojnie się da. Inna sprawa, że trzeba chcieć...
    • mankora Re: Praca, życie - spójrzcie na moją sytuację 15.07.23, 20:17
      Czasem pracodawcy ogłaszają, że przed zatrudnieniem oferują kurs. Tak jest np. w call center (to tylko przykład), najpierw tydzień kursu, potem praca. W tym kierunku bym poszła na Twoim miejscu.
    • gulcia77 Re: Praca, życie - spójrzcie na moją sytuację 15.07.23, 20:27
      Oessu! Znowu ty? Mam miejsce na dyspo. Od już. Potrzebuję ogarniętej, z biglem, piszącej i mówiącej po polsku, nie po polskiemu. System operacyjny dla misia uszatka, da się nauczyć w osiem godzin. Nad topografią i umiejętnością czytania mapy trzeba popracować. W zamian umowa o pracę , przyzwoite zarobki, grafik pisany ołówkiem (w sensie możesz nim dowolnie manipulować - jak wygodnie), płacone uczciwie nadgodziny. I co? I nico. Znalezienie kogoś, komu chce się pouczyć i popracować jest niemożliwe. Większość odpada na pierwszym teście, typu napisz bezbłędnie Strzelców Bytomskich.
      • mankora Re: Praca, życie - spójrzcie na moją sytuację 15.07.23, 20:52
        Jakie zarobki? Z ciekawości pytam.
        • gulcia77 Re: Praca, życie - spójrzcie na moją sytuację 15.07.23, 21:01
          4 z przodu netto.
      • zapozno23 Re: Praca, życie - spójrzcie na moją sytuację 15.07.23, 21:35
        Stacjonarna czy zdalna?
        • gulcia77 Re: Praca, życie - spójrzcie na moją sytuację 16.07.23, 05:39
          Stacjonarna.
          • zapozno23 Re: Praca, życie - spójrzcie na moją sytuację 16.07.23, 11:41
            Szkoda, bo byłabym zainteresowana. Dla mnie stawka dobra, praca też wygląda OK. Pewnie duże miasto, dlatego ciężko kogoś znaleźć.
            • georgia.guidestones Re: Praca, życie - spójrzcie na moją sytuację 16.07.23, 14:54
              Zależy od perspektywy patrzącego, raczej nie za duże i takie z którego osoby w miare ogarnięte już dawno zwiały.
              • gulcia77 Re: Praca, życie - spójrzcie na moją sytuację 16.07.23, 18:40
                Eee, trochę nas ogarniętych zostało...
                • georgia.guidestones Re: Praca, życie - spójrzcie na moją sytuację 16.07.23, 19:45
                  gulcia77 napisała:

> Eee, trochę nas ogarniętych zostało...
                  >
                  Jasne,tylko to przykre, ze nie możecie nikogo znaleźć. Przy trzech zmianach atutem byłaby praca zdalna, szkoda że póki co niewykonalne.
          • stokrotka00000 Re: Praca, życie - spójrzcie na moją sytuację 16.07.23, 18:09
            Dobrze pamiętam Bytom? Czy inne miasto na śląsku?
            • gulcia77 Re: Praca, życie - spójrzcie na moją sytuację 16.07.23, 18:39
              Bytom. Chwilowo znany z nawalanki z glinami.
              • zapozno23 Re: Praca, życie - spójrzcie na moją sytuację 16.07.23, 21:03
                To dla mnie jak na drugim końcu świata 😁 U nas 4 tys na rękę to niezła oferta. Za tyle zamieniłabym pracę. Prawie wszędzie oferują ok. 3500 netto.
                • zapozno23 Re: Praca, życie - spójrzcie na moją sytuację 16.07.23, 21:13
                  Przynajmniej takim jak ja, bez konkretnego zawodu. Wiadomo, że jeśli ktoś ma jakieś specyficzne umiejętności, zawód albo łut szczęścia chociaż, to zarobi więcej.
    • alchemy_alice Re: Praca, życie - spójrzcie na moją sytuację 15.07.23, 20:40
      Poczta? Tam przyjmują. Pieniądze słabe, ale praca stała i półciężka.
      • zapozno23 Re: Praca, życie - spójrzcie na moją sytuację 15.07.23, 21:38
        Nie wiem jak jest teraz, ale kilka lat temu trzykrotnie wysyłałam CV na Pocztę - na ogłoszone konkursy - i nic. Jedna praca nawet właśnie była w godzinach nocnych, liczenie gotówki w Skarbcu 😁 Ale nie odezwali się. Być może aktualnie jest łatwiej.
        • alchemy_alice Re: Praca, życie - spójrzcie na moją sytuację 15.07.23, 23:56
          Pewnie zależy w jakim mieście albo miasteczku. W mniejszych zapewne trudniej, bo tam jak już obsadzone to ludzie siedzą. Kuzynka niedawno właśnie się na Pocztę dostała, pojawiło się ogłoszenie na etat okienkowej, cv złożyła, wielu chętnych nie było, dziewczyna się dostała. Płaca słaba, praca zmianowa, bo urząd macierzysty długo otwarty, ale kuzynka nie narzeka. Mówi, że jest stabilnie, klienci jak to klienci, czasami trzeba paczki targać (ale mają wózeczek big_grin ), ale kasa na czas zawsze, wymagania nie są ogromne i ogólnie nie jest jej tam źle. W mieście niedaleko mojej wiochy się zatrudniła, umowę po wstępnej dostała od razu na czas nieokreślony.
          • zapozno23 Re: Praca, życie - spójrzcie na moją sytuację 16.07.23, 00:00
            U mnie to małe miasto, pewnie dlatego nie udało się wtedy. Może teraz już byłoby łatwiej. Fajnie że Twojej kuzynce udało się dostać 👍
            • alchemy_alice Re: Praca, życie - spójrzcie na moją sytuację 16.07.23, 02:18
              Też się cieszę, bo dziewczyna miała trochę zwichrowaną historię (nie z własnej winy) i stabilne zatrudnienie to zbawienie dla niej smile Teraz pomagamy jej się odkuć i wychodzi na prostą. Kochana z niej kobitka, tylko miała pecha życiowego.

W małych miastach zawsze trudniej, jezeli chodzi o urzędy. Jak już obsadzą, to ludzie siedzą do emerytury niestety.
    • dina77 Re: Praca, życie - spójrzcie na moją sytuację 15.07.23, 20:54
      heh
    • zapozno23 Re: Praca, życie - spójrzcie na moją sytuację 15.07.23, 21:49
      Jeśli chodzi o pracę w takiej sytuacji polecam:
      - Urząd Pracy ( teraz to lepiej działa niż kiedyś, więcej ofert, mniejsze wymagania)
      - szkołę policealną
      - staż unijny lub właśnie z UP
      - wysyłać na ślepo wszędzie, a nóż coś się trafi
    • anomaliapogodowa81 Re: Praca, życie - spójrzcie na moją sytuację 15.07.23, 22:19
      To ta od pól malowanych zbożem rozmaitem?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka