Dodaj do ulubionych

Jak oduczyć koty drapania kanapy?

15.07.23, 11:17
Mam dwa koty i nową kanapę. Na starej położyłam krzyżyk i starałam się nie wiedzieć, obdrapanych rogów. Ale nową chciałabym przed tym uchronić. Koty mają drapak i drzewo w ogrodzie. Kupiłam też specjalny spray, ale nie pomaga. Kiedy jesteśmy w domu nie pozwalamy im drapać i odwracamy ich uwagę od kanapy, ale niedługo wyjeżdżamy na wakacje. Sąsiadka będzie wpadać do nich dwa razy dziennie, ale obawiam się, że z nudów i ze stresu będą wyżywać się na meblu.
Macie na to jakieś patenty?
Obserwuj wątek
    • agus-ka Re: Jak oduczyć koty drapania kanapy? 15.07.23, 11:21
      Współczuje, ale nie wiem jak to zrobić. Moje na szczęście nauczyły się tego jak były małe.
      Może warto zabezpieczyć kanapę na czas wyjazdu?
    • bakis1 Re: Jak oduczyć koty drapania kanapy? 15.07.23, 11:41
      Kupić kanape z wymiennym pokrowcem. Raz na kilka lat wymienić pokrowiec. Mam trzy koty, każdy z nich wie, ze nie wolno drapać. Żaden nie robi tego przy nas. Kanapa boki ma przy ścianie, zabudowie… po trzech latach rogi wyglądają paskudnie. Wymiana pokrowca, inny kolor i prawie nowa kanapa za 400 zł.
    • kropkacom Re: Jak oduczyć koty drapania kanapy? 15.07.23, 11:51
      Nasz korzysta z drapaka. Znaleźć więc drapak, który zaakceptują. Ewentualnie tam gdzie drapią przytwierdzić matę do drapania.
      • jottka Re: Jak oduczyć koty drapania kanapy? 15.07.23, 11:55
        są takie drapaki-nakładki na rogi kanap, musiałabyś poszukać, tyle że może się okazać, że chodzi nie o rogi, tylko o kanapę i drapanie się zacznie tuż obok. na wyjazd to najlepiej zrobić jednak foliowy pokrowczyk, bo w razie czego i od gorszych przestępstw zabezpieczy - moja kocica lubiła swoją opiekunkę dochodzącą, ale miała mi za złe, że wyjechałam, więc co wieczór w rogu kanapy pojawiała się mała kałuża. w życiu poza tym tak się nie zachowywała, no ale są granice jak widać.
      • agatha.trixie Re: Jak oduczyć koty drapania kanapy? 15.07.23, 22:07
        Drapaki były różne, ale służyły Jaśnie Państwu jedynie do okazjonalnych drzemek. tongue_out
        Wypróbuję ten patent z matami. Dzięki!
    • ichi51e Re: Jak oduczyć koty drapania kanapy? 15.07.23, 22:12
      Folia ochronna na kanape
      • ichi51e Re: Jak oduczyć koty drapania kanapy? 15.07.23, 22:13
        Albo grubym kocem przykryć na czas jak was jie bedzie
      • hummorek Re: Jak oduczyć koty drapania kanapy? 16.07.23, 08:08
        Też proponuję folię, nie jest to może super piękne, ale na pewno lepsze od zniszczonej kanapy.
    • nick_z_desperacji Re: Jak oduczyć koty drapania kanapy? 16.07.23, 01:24
      Nie nauczysz, zwłaszcza szybko, kotów nie drapać nowej kanapy, jeśli stara mogły. One nie myślą "nowa, droga kanapa", tylko "zawsze tu drapaliśmy".
    • tairo Re: Jak oduczyć koty drapania kanapy? 16.07.23, 07:07
      Kanapę trzeba uczynić mniej atrakcyjną, czyli kupić kilka drapaków z różnych materiałów, które pozwalają drapać w różnych pozycjach - niektóre koty lubią pionowe słupki (ale muszą być odpowiedniej długości i zamontowane na właściwej wysokości), inne tylko poziome maty, jednym pasuje sizal, inne kochają karton, itd. Trzeba trafić w to, co twoje koty lubią. Nowe można posypywać kocimiętką (jeśli działa) albo psikać sprayem, żeby kotom się dobrze kojarzyły.
      Rogi kanapy na czas wyjazdu oklej dwustronną taśmą klejącą - niewyględna, ale dość skutecznie zniechęca, bo koty nie lubią się przyklejać do rzeczy. Jest szansa, że przez czas wyjazdu dotrze do futrzanych łebków, że mają fajniejsze rzeczy do drapania, niż kanapa.
    • babcia47 Re: Jak oduczyć koty drapania kanapy? 16.07.23, 10:51
      Tasma podwójnie klejąca. Koty tego bardzo nie lubią. Nakleić paski w miejscach ktore korcą je do drapania, na rogach,voparciach. Jak już stwierdza, że to nie jest zabawne mozna zdjąć. W zamian zapewnić drapaki, można je na zachętę posypać miałem z zmuszonej kocimiętki. Role drapaka i wogóle zabawki spełniają też różnego rodzaju pudełka i kartony. Gdy zostaną nadwatlone wystarczy wynieść do recyklingu i przynieść nowevprzy okazji zakupów. U mnie sprawdzały się nawet kartonowe podstawki do piwa puszkowego. Można w nich spqc, drapać dno, ścigać się który kot pierwszy zasiedli, znosić zabawki a potem je wynosic..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka