Dodaj do ulubionych

Piękne dzisiaj ugotowałam wam bigos z cukini

15.07.23, 12:28
Witam,polecam pyszny ala bigos

duża cukinia (najlepiej młoda bez pestek) albo 2 małe cukinie
50 dkg pieczarek lub 10 dkg suszonych grzybów
25 dkg wędliny (np. szynki) lub kiełbasy
4 duże marchewki
2 duże pietruszki
2 duże cebule
1 średni seler
strąk czerwonej bądź zielonej papryki
koncentrat pomidorowy
pieprz
sól
kilka łyżeczek oleju

Pieczarki pokroić w plasterki (jeśli ktoś dodaje suszone grzyby, to wcześniej należy je ugotować, a następnie pokroić w paski).

Seler, pietruszkę i marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, włożyć do rondla i dusić na wolnym ogniu, pamiętając, by na dno rondla wlać odrobinę oleju (w trakcie duszenia warzywa puszczą sok, więc oleju będzie potrzebna minimalna ilość)

Cebule, paprykę i szynkę bądź kiełbasę - pokroić w kostkę, a następnie podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.

Cukinię obrać ze skórki, a następnie zetrzeć na tarce z dużymi oczkami (jeśli cukinia ma duże pestki, wcześniej ją wydrążyć). Poddusić 10 min. na wolnym ogniu. Cukinia puści sok, który częściowo odparuje podczas duszenia wszystkich składników. Jeśli nie chcemy, aby bigos wyszedł zbyt rzadki, część soku z cukini można odlać.

Gdy osobno duszone warzywa będą prawie miękkie, połączyć je, przyprawić wg uznania oraz dodać koncentrat pomidorowy do smaku. Wszystko dusić jeszcze na wolnym ogniu ok. 10 - 15 min.

Podawać na gorąco z ryżem lub chlebem.

Warzywa dusi się osobno, ponieważ jedne miękną szybciej a drugie wolniej. Bigos jest uwielbiany przez moją rodzinę i przyrządzam go, jak tylko rozpoczyna się sezon na młode warzywka.

A może któraś z pań ma jakiś ciekawy przepis na cukinie z chęcią wypróbuję
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: Piękne dzisiaj ugotowałam wam bigos z cukini 15.07.23, 12:32
      Z cukinią mam dziś tartę leniwą, bo na cieście francuskim. Piknikujemy. Oprócz tego mam jagodzianki.
      • homohominilupus Re: Piękne dzisiaj ugotowałam wam bigos z cukini 15.07.23, 12:38
        Jesooo jadłabym!
        Jagodzianki takoż choć normalnie nie przepadam.
        To jest piękne.
        • daniela34 Re: Piękne dzisiaj ugotowałam wam bigos z cukini 15.07.23, 12:43
          Dobra ta tarta jest. Cukinia, pieczarki, szpinak, sery.
          • bazia_morska Re: Piękne dzisiaj ugotowałam wam bigos z cukini 15.07.23, 13:00
            Danielo, otwórz już tę restaurację! Co Cię powstrzymuje?
          • 7katipo Re: Piękne dzisiaj ugotowałam wam bigos z cukini 15.07.23, 16:18
            Cukinia w kostkę, tarta?
            Jakieś jajo, śmietana do zalania farszu?
            Cukinię surową na ciasto?
            ☺☺☺
      • szmytka1 Re: Piękne dzisiaj ugotowałam wam bigos z cukini 15.07.23, 15:19
        Ja z cukinia zjadłam dziś leczo, ale kupiłam sobie gotowca, na wynos.
      • beaucouptrop Re: Piękne dzisiaj ugotowałam wam bigos z cukini 15.07.23, 16:10
        Śliczne te jagodzianki. Zjadłabym 😋
      • gama2003 Re: Piękne dzisiaj ugotowałam wam bigos z cukini 15.07.23, 16:10
        Na widok jagodzianek dostałam ślinotoku.
        Sadystkom jesteś Danielo !
        • daniela34 Re: Piękne dzisiaj ugotowałam wam bigos z cukini 15.07.23, 17:10
          Przprszm!
      • aluszka97 Re: Piękne dzisiaj ugotowałam wam bigos z cukini 15.07.23, 16:39
        Wygląda super. Ja mam makaron z porem, kurkami, orzechami pecan, natką pietruszki, parmezanem i gorgonzolą. I upiekłam muffiny z borówkami, ale u mnie nie jest gorąco w mieszkaniu.
        • aluszka97 Re: Piękne dzisiaj ugotowałam wam bigos z cukini 15.07.23, 16:47
          Makaronu już nie ma, więc nie zrobię zdjęcia, ale muffin jeszcze wszystkich nie pozarlam🙄
      • kaki11 Re: Piękne dzisiaj ugotowałam wam bigos z cukini 15.07.23, 17:12
        Jagodzianki jedliśmy na śniadanie, a Twoje pysznie wyglądają! czym są posypane z wierzchu? A z cukinią będzie grill na obiadokolacje, mąż zaraz idzie rozpalać smile
        • daniela34 Re: Piękne dzisiaj ugotowałam wam bigos z cukini 15.07.23, 17:23
          Suszonymi chabrami.
    • panna.nasturcja Re: Piękne dzisiaj ugotowałam wam bigos z cukini 15.07.23, 12:33
      Szkoda tylko, że nie podałaś źródła, z którego ukradłaś wpis skopiowany słowo w słowo.
      • mariola233 Re: Piękne dzisiaj ugotowałam wam bigos z cukini 15.07.23, 12:46
        Dostałam go bardzo dawno od koleżanki, mam podać jej dane???
        • panna.nasturcja Re: Piękne dzisiaj ugotowałam wam bigos z cukini 15.07.23, 12:56
          Odpisałam niżej. Kłamiesz.
    • snakelilith Re: Piękne dzisiaj ugotowałam wam bigos z cukini 15.07.23, 12:35
      Biedna cukinia. Zamordowano ją i pochowano z (ble) kiełbasą. wink
      • 1matka-polka Re: Piękne dzisiaj ugotowałam wam bigos z cukini 15.07.23, 13:07
        Otóż to. 😔
    • homohominilupus Re: Piękne dzisiaj ugotowałam wam bigos z cukini 15.07.23, 12:37
      Piekne to zwracasz się do nas czy to danie jest piękne?

A może być bez wędliny?
      • panna.nasturcja Re: Piękne dzisiaj ugotowałam wam bigos z cukini 15.07.23, 12:45
        Ona ukradła ten wpis w całości z innej strony.
        Więc pojęcia nie ma czy może być inaczej.
        To jest właśnie przykład trolla, który sobie robi opinię zwykłej ematki w wątkach na bezpieczne tematy, choćby jedzeniowe by potem sia propagandę o Ukrainie, Rosji, szczepieniach, lgbt, konfederacji (* niepotrzebne skreślić).
        A ematki się dziwią w innych wątkach po co wiedzieć kto jest trollem. Właśnie po to.
        • mariola233 Re: Piękne dzisiaj ugotowałam wam bigos z cukini 15.07.23, 12:47
          Nie ukradłam, dostałam dawno temu od koleżanki, tak mu wysłała nie pytałam skąd ma przepis
          • panna.nasturcja Re: Piękne dzisiaj ugotowałam wam bigos z cukini 15.07.23, 12:55
            Tak i dlatego napisalaś, że Twoja rodzina uwielbia to danie i robisz je zawsze, gdy pojawią się młode warzywa?
            Słowo w słowo jak na stronie oryginalnej?

Za to bez ostatniego akapitu o dochudzaniu?
            NIE KŁAM I NIE KRADNIJ CUDZYCH WPISÓW!
            • 1matka-polka Re: Piękne dzisiaj ugotowałam wam bigos z cukini 15.07.23, 13:10
              Nie jest slowo w slowo, bo numerki usuneła

m.wielkiezarcie.com/en/recipes/cukinia-a-la-bigos-30024319
            • wapaha Re: Piękne dzisiaj ugotowałam wam bigos z cukini 15.07.23, 17:28
              brawo za czujność nasturcjo !
    • homohominilupus Re: Piękne dzisiaj ugotowałam wam bigos z cukini 15.07.23, 12:38
      *z cukinii
    • alex_vause35 Re: Piękne dzisiaj ugotowałam wam bigos z cukini 15.07.23, 12:39
      Jakoś ta papka z cukinii mi nie podchodzi...
    • krwawy.lolo Re: Piękne dzisiaj ugotowałam wam bigos z cukini 15.07.23, 12:46
      To widok przed, czy po spożyciu?
      • 7katipo Re: Piękne dzisiaj ugotowałam wam bigos z cukini 15.07.23, 16:20
        🤣
    • galaxyhitchhiker Re: Piękne dzisiaj ugotowałam wam bigos z cukini 15.07.23, 13:15
      Jak już kradniesz cudzą własność intelektualną, to przynajmniej kradnij od kogoś, kto umie gotować.

Podpowiem: warzyw nie dusi się osobno, tylko wrzuca do gara w odpowiedniej kolejności.

I naucz się fotografować jedzenie, bo to na twoich zdjęciach wygląda bardzo nieapetycznie.
      • snakelilith Re: Piękne dzisiaj ugotowałam wam bigos z cukini 15.07.23, 13:20
        Bo to jest bardzo nieapetyczne danie i zrodzone z kulinarnej ignorancji. Pieczarki i przecier pomidorowy do zmaltretowanej cukinii pasują jak pięść w oko.
        • barbibarbi Re: Piękne dzisiaj ugotowałam wam bigos z cukini 15.07.23, 14:36
          Zgadzam się, przepis jak z czasów PRL.
      • mariola233 Re: Piękne dzisiaj ugotowałam wam bigos z cukini 15.07.23, 15:18
        Piękne robię zdjęcia, pani się nie zna
        • panna.nasturcja Re: Piękne dzisiaj ugotowałam wam bigos z cukini 15.07.23, 15:46
          A wiedz co to jest własność intelektualna? I że jej kradzież jest karalna?
          • gama2003 Re: Piękne dzisiaj ugotowałam wam bigos z cukini 15.07.23, 16:14
            No przecież nie w rosji.
            Tam własność intelektualna inaczej wyglada.

A co do przepisu - kilka łyżeczek oleju mnie poraziło. W wątrobę.
            • panna.nasturcja Re: Piękne dzisiaj ugotowałam wam bigos z cukini 15.07.23, 16:19
              Tyż prawda.
              W obu kwestiach.
            • panna.nasturcja Re: Piękne dzisiaj ugotowałam wam bigos z cukini 15.07.23, 16:20
              Już pomijam, że cztery duże marchewki, seler, pietruszki, cebula zdominują małą cukinię tak, że jej w ogóle nie będzie można poczuć.
        • mysiulek08 Re: Piękne dzisiaj ugotowałam wam bigos z cukini 15.07.23, 17:31
          to sa piekne zdjecia??? 🤣🤣 pieknych zdjec jedzenia nie widzialas, nawet takiej brei da sie calkiem udana fote zrobic
          • panna.nasturcja Re: Piękne dzisiaj ugotowałam wam bigos z cukini 15.07.23, 17:45
            Da, ale trzeba dać ładne, dobrane naczynie, ozdobić czymś zielonym, pomidorkiem itd, zadbać o tło, położyć obok ze dwie ładne cukinie plus jakieś inne warzywo, zdjęcia zrobić z górym zadbać o światło.
            Fotografia kulinarna to sztuka.
            • mysiulek08 Re: Piękne dzisiaj ugotowałam wam bigos z cukini 15.07.23, 18:05
              mnie tego mowic nie musisz smile ja sie zwykle nie przykladam, ot cykne komorka dla wlasnej dokumentacji smile ale jak zabiera sie fotografowanie wspoldomownik artysta i wjezdza z fullframe'emem i biala lufa i zestawem lamp zdalnie odpalanych, to ja sie usuwam tongue_out a jedzenie stygnie wink
    • frntta666 Re: Piękne dzisiaj ugotowałam wam bigos z cukini 15.07.23, 16:29
      Przystopujcie z tym duposciskiem, jak rany. Przeciez to nasza lajtova ❤
      • panna.nasturcja Re: Piękne dzisiaj ugotowałam wam bigos z cukini 15.07.23, 16:35
        A to zmienia cokolwiek w zakresie kradzieży cudzych tekstówa.
        • frntta666 Re: Piękne dzisiaj ugotowałam wam bigos z cukini 15.07.23, 16:40
          To nie do ciebie, twoj duposcisk jest ewidentnie nieuleczalny 😁
          • panna.nasturcja Re: Piękne dzisiaj ugotowałam wam bigos z cukini 15.07.23, 16:47
            Tak, przestrzeganie prawa nie jest modne. Dlatego w tym kraju nigdy nie będzie normalnie.
    • ayelen40 Re: Piękne dzisiaj ugotowałam wam bigos z cukini 15.07.23, 16:35
      Wygląda super 😋
    • la_bonne_cusine Re: Piękne dzisiaj ugotowałam wam bigos z cukini 15.07.23, 17:06
      Przeca to leczo, a nie bigos
      • panna.nasturcja Re: Piękne dzisiaj ugotowałam wam bigos z cukini 15.07.23, 17:45
        Leczo, w którym brak papryki a głównym składnikiem jest marchew?
    • aandzia43 Re: Piękne dzisiaj ugotowałam wam bigos z cukini 15.07.23, 17:26
      Nazwa od czapy, tyle w tej potrawie cukinii co grzyba w barszczu. To po prostu duszone warzywa z kiełbasą. Przecier darowalabym sobie. Tarcie cukinii na miazgę też.
      • danaide2.0 Re: Piękne dzisiaj ugotowałam wam bigos z cukini 15.07.23, 18:12
        To jest po prostu jednogarnkowiec, a składniki przywodzą na myśl resztki z lodówki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka