Dodaj do ulubionych

Patisony giganty

16.07.23, 21:06
Dostałam w prezencie, ale nigdy nie jadłam takich wielkich, znam tylko te małe, jako konserwowe. Co można zrobić z takich gigantów?
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: Patisony giganty 16.07.23, 21:10
      nadziewane, wersja wege albo miesna
      • mamkotanagoracymdachu Re: Patisony giganty 16.07.23, 21:11
        mysiulek08 napisała:

> nadziewane, wersja wege albo miesna
        >

One są wielkości dużego talerza albo i lepiej. Jeden nadziac jako danie dla wszystkich?
        • mysiulek08 Re: Patisony giganty 16.07.23, 21:15
          tak, przy takich duzych roznie moze byc z twardoscia skorki ( nie pamietam, warzywo u nas nieznane)
      • mysiulek08 Re: Patisony giganty 16.07.23, 21:13
        za szybko

nadzienie wege np z cukini, ziemniakow, papryki, pokroic w kostke, poddusic na oliwie (pyry pierwsze), do stanu aldente, nadziac patisony, posypac parmezanen albo innym serem, moze byc tez feta i zapiec

miesne w zaleznosci od preferencji, moze byc mielone drobiowe/ wieprzowe
    • mysiulek08 Re: Patisony giganty 16.07.23, 21:16
      kabaczki tez widze niczego sobie 😂
      • mamkotanagoracymdachu Re: Patisony giganty 16.07.23, 21:21
        Wszystko jakieś zmutowane 😂
        Ale kabaczki to wiem jak przerobić, te patisony tylko mnie przerosły.
    • mysiulek08 Re: Patisony giganty 16.07.23, 21:17
      poznie zerkne w ksiazke z warzywnymi przepisami, moze cos ciekawego bedzie z patisonow
    • ga-ti Re: Patisony giganty 16.07.23, 21:19
      Kiedyś dostałam takie duże to robiły za dekorację jesienną (tylko dostałam je jesienią, teraz zdecydowanie lato mamy), a później dziecko pomalowało na halloween wink
    • ardzuna Re: Patisony giganty 16.07.23, 23:46
      To samo, co z kabaczka.
    • borsuczyca.klusek Re: Patisony giganty 17.07.23, 00:12
      Jakieś takie nieprzyzwoite te warzywa 🙄
    • kurt.wallander Re: Patisony giganty 17.07.23, 00:40
      Pytanie, czy te patisony mają miękką skórkę, czy juz stwardniałą. Twarde ciężko się obiera i sa gorsze w smaku.

A tak poza tym, ja uzywam tylko duzych patisonów i robie je przeważnie na jeden z dwóch sposobów:

1. kroję w plastry, wykrajam nasiona i obieram ze skórki, odkładam na trochę posolone lub obsypane dowolnymi przyprawami, a kiedy puszczą wodę, obtaczam je w mące i smażę

2. dodaję do potraw typu leczo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka