Dodaj do ulubionych

Powrót do siwizny- która się odważyła?

17.07.23, 11:21
Przyznam, że lubię ten trend. Za eko ideolo, za wygodę, naturalność i symboliczne pokazanie środkowego palucha wszystkim sztucznościom tego świata. Ale: jestem kolorystyczną wiosną, żółtawy odcień cery i rude piegi, moje naturalne włosy to był ciemny blond jaśniejący od słońca na złoto, obawiam się, że będę wyglądała jak stara czarownica. I jeszcze długość- przy włosach do ramion jak pomyślę o tych mega odrostach to robi mi się słabo. Co myślicie? Kto za, kto przeciw?
Obserwuj wątek
    • mamkotanagoracymdachu Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 11:26
      Ja jeszcze nie siwieje, ale jestem za!
    • princy-mincy Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 11:26
      Ja nie farbuje wcale wlosow. Fakt, ze siwych mam wyjatkowo malo ale zamierzam sie trzymac bez farby. W mojej rodzinie kobiety maja ladny odcien siwego
    • kropkacom Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 11:30
      Włosy siwieją mi na skroniach. Jakiś czas temu u fryzjerka pofarbowała mi włosy na odcień zbliżony do naturalnego. Dzisiaj już mam widoczne siwe na skroniach i zastanawiam się czy chce dalej farbować? Nie chcę zmieniać koloru włosów a nakładanie farby byleby tylko przykryć siwe? No nie wiem. I nie chodzi o finanse a raczej czas i obciążanie włosów.
    • misiamama Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 11:36
      Milion wątków już był na ten temat. Albo masz wywalone na to co określiłaś jako "wszystkie okoliczności tego swiata", albo się jednak przejmujesz i psychicznie nie unosisz. Kiedy zrezygnowałam z farby i miałam odrost, to owszem nie wyglądało super, ale mnie akurat bawiła ta zgroza w spojrzeniach kobiet (faceci i tak mają na ogół wywalone na to jak wygląda pani 40+ albo może lepiej się kontrolują). Teraz mam piękne srebro, używam szamponu do siwych włosów, są ładne, miękkie, gęste i półdługie.
      • towarzyszka_leila Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 11:37
        Ile Ci zajęło odrastanie?
        • misiamama Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 13:32
          myślę że rok, przy czym miałam ścięte do uszu na długość i fryzjer podcinał tak żeby w miarę możliwości ścinać te farbowane. Nie chciałam z drugiej strony fryzury na Jamie Lee Curtis, bo nie wyglądam jak ona i to bez względu na kolor włosów. Wg mnie najtrudniej jest przy odrostach krótszych niż 4-5 cm, potem to już z górki.
          • towarzyszka_leila Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 15:18
            Moje mają w tej chwili 3 cm i już dostaję szału. Najgorsza jest linia odcięcia farbowanego odrostu i prawdziwych.
          • bazia_morska Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 16:09
            Wrzucisz zdjecie pasma? Ja się obawiam braku miękkościuncertain
            • towarzyszka_leila Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 16:53
              Którego pasma? Tego siwego na granicy z farbą?
      • towarzyszka_leila Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 11:40
        Sorry, nie zauważyłam tych wątków. Poszukam.
    • aga.doris Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 11:36
      Mlecznobiały siwy przy dobrej cerze wygląda ok, czasami nawet bardzo. Srebrny odcień niestety postarza. Ale co kto lubi, choć moim zdaniem umiar jest wskazany w obie strony.
      • towarzyszka_leila Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 11:39
        Moim zdaniem siwieję brzydko, tak pół na pół ciemne z siwymi. A o twarz nie dbam jakoś specjalnie, nie odmładzam się, więc zmarszczek mam sporo.
        • asia.sthm Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 11:55
          > tak pół na pół ciemne z siwymi.

To jest wlasnie najpiekniejsze i nazywa sie "Sól z pieprzem na głowie".
          Kobiety placa krocie za taki efekt
          • snakelilith Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 11:59
            asia.sthm napisała:

> To jest wlasnie najpiekniejsze i nazywa sie "Sól z pieprzem na głowie".
            > Kobiety placa krocie za taki efekt

Siwe włosy ochładzają typ i to nie zawsze pasuje. U mojej koleżanki w typie lata to wygląda bardzo dobrze. Moja mama w typie wiosny wygląda przez to bardzo blado i u mnie mi się to też nie podoba.
            • asia.sthm Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 12:09
              > i to nie zawsze pasuje.

E tam, jednym pasuje innym nie, kwestia gustu i subiektywnych ocen wedlug widzimisie.
              Najwazniejsze to sprobowac, dac szanse wyzwoleniu od chemii.
              W moim wypadku zamiast siwienia pojawilo sie wyplowienie czy cus, czyli moj wlasny ciemny braz staje sie coraz bardziej wyplowialy, mysi taki. I to mnie wkurza, bo musze dodawac "wlasnego" koloru.
              Nie moge sie doczekac kiedy normalnie osiwieje i wypne sie koncertowo na farby.
              • snakelilith Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 14:25
                asia.sthm napisała:

>
                > W moim wypadku zamiast siwienia pojawilo sie wyplowienie czy cus, czyli mo
                > j wlasny ciemny braz staje sie coraz bardziej wyplowialy, mysi taki. I to mni
                > e wkurza, bo musze dodawac "wlasnego" koloru.

To jest dokładnie to, co dzieje się z moim kolorem. Robi się ze złotego, coraz bardziej wypłowiały. I niestety, ale moja mama w wieku lat 77 ciągle właśnie tak wygląda, tylko robi się coraz bardziej mysia, całego koloru nie straciła do dziś.

• hanusinamama Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 20:13
                Ale niektórzy siwieją w taki włąsnie ...płowy kolor. Chyba rzadko się zdażają ładnie siwe, naturalne włosy. Chodzi mi o kolor. Zazwyczaj jest to taki wyprany, szaro-płowy, nijaki.
          • asia.sthm Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 11:59
            A o tu:

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRpCcNtdIxx6R8KI_CISNUY0cQayFt57WSsGA&usqp=CAU

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ1030ZZooOlBEqe0UPaUiD2jc5S7w2yqap4w&usqp=CAU
            • ayelen40 Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 18.07.23, 07:52
              To popiel, zimny kolor. Nie każdemu pasuje.
    • turzyca Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 11:44
      Znajdź dobrego fryzjera, niech Ci dobierze kosmetyki, płukanki do robienia w domu, ewentualnie dołóżcie highlighty i lowlighty, z zastrzeżeniem, że fryzura ma być niekłopotliwa. Da się.
      • towarzyszka_leila Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 16:54
        Mam świetną fryzjerkę, która słyszeć nie chce o mojej siwiźnie. A jest kolorystyczną mistrzynią
    • mama-ola Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 11:44
      > Co myślicie? Kto za, kto przeciw?

Jestem przeciwna, bardzo mi się siwizna nie podoba. Moja koleżanka przestała farbować się na czarno, zaczęła odrastać na siwo i po paru miesiącach była już cała siwa - przez cały ten czas uważałam, że to błąd, dodała sobie 10 lat i odjęła całą atrakcyjność. Wyć mi się chciało, jak na to patrzyłam.
      Ja się farbuję na kolor identyczny z naturalnym.
      • gamma76 Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 12:22
        a to jakiś obowiązek być atrakcyjną? wyć z tego powodu???
        • mama-ola Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 12:37
          Specjalnie przed wypowiedzią zacytowałam to:

> Co myślicie? Kto za, kto przeciw?

żeby czytająca była uświadomiona, że podaję własny pogląd, a nie powszechnie uznany obowiązek.
        • aandzia43 Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 13:01
          Nie ma takiego obowiązku, ale dobrze jest wiedzieć jaki będzie efekt naszych poczynań. Robiłam próby niefarbowania włosów bo podobała mi się ta modna elegancka siwizna i wróciłam w podskokach do swojego naturalnego niegdyś koloru (szatyn). W siwych czyli w moim przypadku szarawych wyglądam starzej i jakiś tak niezdrowo i bez życia, a wolę jednak swoją atrakcyjniejsza i bardziej promienną wersję. Jak ktoś ma wyrąbane to spoko, ja nie mam, chociażby dlatego że pracuję z ludźmi i nie chcę robić na wstępie słabowitej staruszki.
          • misiamama Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 13:40
            Pracuję z ludźmi, w moim zawodzie dobrze robi przynajmniej wywieranie wrażenia osoby silnej i zdecydowanej. Przejście na naturalną siwiznę spowodowało skokowy wzrost tego efektu. Nikt nie sądzi, że siwy/szpakowaty mężczyzna jest "słabowitym staruszkiem", dlaczego miałoby to dotyczyć kobiety? Zupełnie poważnie: jestem odbierana jako osoba mega silna, pewna siebie i z ogromnym autorytetem (zawodowo naturalnie) i jest to w dużej mierze bonus za siwiznę.
            • aandzia43 Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 14:39
              Pisałam wyłącznie o sobie i o efekcie jaki tworzy połączenie mojej siwizny z moim kolorytem. Wyglądam gorzej, szaro, smutno i jakoś tak słabo. Nie twierdzę że siwizna u innych sześćdziesięcioletnich kobiet czy mezczyzn wywołuje taki efekt, wypowiadam się wyłącznie na temat swojej urody.
              • towarzyszka_leila Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 15:25
                Otóż to, mam podejrzenie graniczące z pewnością, że u mnie tak by było. Przy mojej cerze, zmarszczkach i przebarwieniach wyglądałabym jak staruszka, co dopiero zeszła ze słońca w czasie sianokosów. Tym bardziej, że otoczenie pieje, jak pięknie odmładza mnie ten średni blond. Tylko ta chemia... szkoda że henna blondu się nie ogarnie!
                • chatgris01 Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 18.07.23, 07:59
                  towarzyszka_leila napisała:

> Tylko ta chemia... szkoda że henna blondu się nie ogarnie!
                  ,.
                  Ależ ogarnie, pod warunkiem, że ma się już dużo siwych i nie trzeba rozjaśniać.
                  Farbuję khadi w odcieniu "bardzo jasny blond" i wychodzi mi średni, miodowo-popielaty blond w neutralnym odcieniu (ani ciepłym, ani chłodnym), jak czasem wyjdzie zbyt ciepły, to schładzam odcień fioletową płukanką lub szamponem (Ty jako wiosna byś ochładzać nie musiała).

Odcień na mokro (na sucho jest trochę jaśniejszy):
                  • snakelilith Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 18.07.23, 12:10
                    chatgris01 napisała:

> Odcień na mokro (na sucho jest trochę jaśniejszy):
                    >

Sorry chatgris, ale ani to zdjęcie na mokro, na którym nic nie widać, ani wklejane kiedyś przez ciebie zdjęcie na sucho mnie nie przekonuje. Moim zdaniem te włosy ciągle wyglądają na siwe. Jakoś tak ta khadi nie robi moim zdaniem ładnego blondu. I ten skład jest jakiś kompletnie dla blondynek od czapy. Jatropa i indygo zaraz po cassi i jeszcze przed henną, ja nie chcę zielonych włosów z ciemnymi niesiwymi i wyłażącymi i tak siwkami, a dokładnie takiego efektu się po tej farbie spodziewam. Więc ciągle szukam świętego graala dla blondynek.
                    Swoją drogą, włoska marka Phitofilos, którą to wspomniałam i która do tej pory była dla mnie najlepszą farbą dla jasnych złotych blondów, ma także wersję Biondo Chiaro Genere czyli ash light blond, także z indygo.
                    Na pierwszym zdjęciu (zdjęcia producenta) efekt chiaro dorato (jasny złoty), a na drugim chiaro genere (jasny popielaty).
            • bi_scotti Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 17:21
              Agree. Szczegolnie teraz w lecie, gdy lekko osmagana sloncem i wiatrem twarz z siwymi wlosami daje wlasnie taki fajny effect "wilka morskiego"/"morskiej wilczycy" wink To be honest, ja mam lekka schize na temat czegolwiek malowanego/farbowanego na ciele - make up, pomalowane paznokcie, farbowane wlosy budza we mnie zawsze lekkie obrzydzenie - nie wyobrazam sobie glaskac kogos po glowie, na ktorej ma farbe, nie lubie podawac reki kobietom z pomalowanynymi paznokciami lub z tymi hybrids (bleeee!) a juz pocalowanie w policzek pani ubabranej make up wymaga ode mnie duuuuzej sily woli. I know, I know, to moja prywatna schiza - wyglada na to, ze niezbyt czesta u innych big_grin Co ciekawe, tattoos nie budza we zadnych takich odrzutow a wrecz czasem zachwycaja choc sama tattoo bym sobie nie zaaplikowala, bo z kolei moje cialo jest simply perfect - nie potrzebuje decorations (the same w kwestii kolczykow) big_grin Cheers.
              • misiamama Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 18:23
                hm, ale wiesz że make-upu się nie dotyka i całowanie w policzek to taka metafora na muśnięcie powietrza obok? tak samo jak całowanie kobiet w rękę - chodzi wyłącznie o ucałowanie powietrza centymetr nad dłonią. To tak teoretycznie, bo nie cierpię ani tych pseudobuziaczków na powitanie, ani całowania w rękę. był o tym wątas więc nie rozwijam tematu smile
                • bi_scotti Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 18:32
                  Jesli caluje w policzek to w policzek a nie powietrze obok - what's the point? Gdy znajome z Latin-American czy Arabic-speaking background mnie obsciskuja i caluja, czesto koncze przed lustrem w lazience scierajac te wszystkie expensive cosmetics, ktorymi mnie hojnie obdarzaja wink
                  Calowanie w reke to chyba tylko miedzy lovers - very cute. Cheers.
                  • mysiulek08 Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 19:31
                    nie znosze tych cmoknonsensow, unikam jak moge, na szczescie pandemia ukrocila znaczne te cmokaniowe zapedy
                    • bi_scotti Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 19:36
                      Ukrocila na krotko wink Jako definitely not a huggy-kissy osoba mialam nadzieje, ze ludzie sie zniecheca do tych misiaczkow na wiele, wiele lat. Ale coz, how quickly przestali myc rece po sikaniu i zaczeli calowac po policzkach jakby nigdy Covid tu nie byl suspicious Life.
                      • mysiulek08 Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 19:46
                        u nas calkiem dobrze ukrocila smile
                        przynajmniej ja mam takie odczucia, ze zdecydowanie mniej 'rzucaja' sie do cmokania a juz, uffff, zaprzestali tego doktorzy w przychodniach
              • m_incubo Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 18.07.23, 06:05
                bi_scotti napisała:

>nie lubie podawac reki kobietom z pomalowanynymi paznokciami lub z
                > tymi hybrids (bleeee!)

Mam to wink
                Makijaż jest mi obojętny, farbowane włosy najczęściej też, ale podobną reakcję wywołują u mnie sztuczne rzęsy, nawet te "w życiu się nie zorientujesz, że to zrobione". No zorientuję się.
                Długie pazury, nieistotne czy hybrydy, tipsy, akryle czy własne, to szczyt mojej osobistej listy.

> niezbyt czesta u innych big_grin

Nieprawda. Jest bardzo częsta, tylko ludzie są zsocjalizowani i starają się tego nie okazywać.
      • panna.nasturcja Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 15:58
        Jak jesteś przeciwna to farbuj włosy, od koleżanki się odczep.
        Nie ma żadnego obowiązku bycia atrakcyjną.
    • mayaalex Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 11:47
      Wg mnie od siwych nitek brzydsze sa siwe odrosty, ale to moja opinia. Calkiem siwe sa ladne, jesli zadbane. Faza przejsciowa - to chyba roznie bywa, czasem kobiety wygladaja super, czasem taka sol z pieprzem rzeczywiscie robi wrazenie jakiegos takiego niezadbania/luzu (jesli nie sa dobrze obciete) - no i jesli w ogole kobieta ma taki luzny styl to mi sie to podoba bo pasuje do reszty, nie podoba mi sie jak jest garsonka/kostiumik/obcasy a do tego wlosy nieogarniete.
      Ale szczerze mowiac, im jestem starsza, tym bardziej uwazam, ze trzeba robic tak, zeby nam samym bylo dobrze i nam sie podobalo.
      Na razie mam siwe nitki na dosc ciemnych wlosach, nie chce tego ruszac. Moze jak bedzie ich zbyt duzo to zaczne farbowac - i moze wtedy na jasniejsze?
    • snakelilith Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 11:55
      Ja też jestem wiosną. Jasną wiosną, czyli mam chłodne i ciepłe elementy. Mój miodowy blond jest moim najcieplejszym akcentem. Ja nie mam siwych odrostów, a raczej taki ogólny melanż, ale tych srebrnych nitek zaczyna być coraz więcej. One nie są brzydkie i nie wygląda to na pewno przy tym kolorze włosów jak czarownica, ale zaczynają mój typ ochładzać, co nie do końca mi się podoba.
      Nie chcę farbować chemicznie, więc próbuję z różnymi roślinnymi mieszankami. Problem - blondy nie trzymają długo na siwych. Ostatnio znalazłam ładny kolor włoskiej marki Phitofilos Biondo Chiaro Dorato - czyli jasny złoty blond. Nie przyciemnił mi włosów, podbił bardzo złoto na niesiwych i pokrył siwe na bardzo jasniutki złoty blond, więc te srebrne nitki przestały być tak chłodne. Ale po 4 tygodniach z siwych się spłukał, więc to nie trzyma stale. Zastanawiam się, czy powtarzać z tą kupną mieszanką (tam jest rumianek, cassia, henna i kurkuma), czy nie spróbować tylko z cassią i odrobiną henny (maksymalnie 10%) według ilustracji niżej i trzymać do oporu, dużo ponad 2 godziny. Może te srebrne chwycą na żółtawo na trochę dłużej.
      • tarantinka Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 12:11
        Mam ten sam problem. Zachęciła mnie ta grafika. Tylko gdzie to kupić?
        • snakelilith Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 14:28
          W każdym sklepie z naturalnymi ekologicznymi kosmetykami, np. eccoverde. Cassię i henna ma np popularna marka Khadi.
      • gaskama Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 14:40
        Mam identycznie.
      • towarzyszka_leila Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 15:28
        Snake, ty kiedyś dużo pisałaś o hennie, kusisz, oj kusisz. Tylko powiedz, jak przy dodaniu nawet 10% henny nie zrudzieć? Czy to możliwe. Kiedyś zrobiłam odrosty cassią i odrosty nic nie chwyciły.
        • snakelilith Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 15:49
          towarzyszka_leila napisała:

> Snake, ty kiedyś dużo pisałaś o hennie, kusisz, oj kusisz. Tylko powiedz, jak p
          > rzy dodaniu nawet 10% henny nie zrudzieć? Czy to możliwe. Kiedyś zrobiłam odro
          > sty cassią i odrosty nic nie chwyciły.

Cassia farbuje na (lekko) żółto, henna na czerwono, więc mieszankami można uzyskać jednie ciepłe odcienie blondu. To jest więc dla osób, dla których taki efekt jest ok, czyli zwykle z natury ciepłych blondynek. Dla innych przyrudzenie może być zbyt duże. Wspomniane przeze mnie phitofilos biondo chiaro dorato nie farbuje na rudo, ale ciepłe złoto jest wyraźne, kurkuma daje też na początku dosyć mocne żółtko, ale to się zmywa.
          By uzyskać chłodniejsze odcienie blondu trzeba użyć ochładzających domieszek, zwykle indygo. Takie mieszanki blondu ma np. marka Khadi. Ale trzeba liczyć się z tym, że to może przyciemnić. Można też samemu dodać indygo (na dole próbki koloru), ale ja z tym nie mam doświadczenia.
          • towarzyszka_leila Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 16:57
            O nie, nie wejdę w indygo. Ryzyko zieleni przy każdym rozjaśnieniu. A moje włosy lubią zielenieć nawet od fioletowej odżywki!
    • homohominilupus Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 12:00
      Ja jeszcze niegotowa 😉

Przed 80 rozważę, jeśli dożyję.
      • homohominilupus Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 12:05
        Dopiero doczytałam. Większość wypowiadających się w wątku ma 'srebrne nitki' więc o czym w ogole rozmawiamy. Ja mam bardzo dużo siwych, zaprzestając farbowania dodałabym sobie jakieś 20 lat a tego nie chcę.
        • jolie Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 13:11
          No dokładnie. Pojedyncze siwe włosy, co to za siwizna. Kinga Rusin do pewnego momentu też tak opowiadała jak to "lubi swoje siwe włosy i nie chce ich farbować". Niesamowity wyczyn i ciałopozytywność.
        • szarmszejk123 Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 18.07.23, 08:01
          Ja nitki to mam koloru, może, bo w sumie to wątpię że coś jeszcze zostało:p Siwiec zaczęłam w okolicach 20tki, teraz mam 37 ( jeszcze kilka m-cy) i zdecydowanie nie jestem gotowa na bycie siwą:p
    • ewa_mama_jasia Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 12:14
      No to jestem eko od zawsze, nawet nie wiedziałam smile Farbowałam jedynie dawno temu, od wielu lat mam naturalne, siwieję od jakichś 20tu. Mówię, że mam naturalny balejaż smile Nie wiem, na jaki kolor farbowałaś włosy, ale chyba należałoby najpierw przefarbować na taki, jak masz naturalnie, wtedy te siwe odrosty nie będą się tak rzucały w oczy.
      • emateczka Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 16:14
        Ehm...ja mam naturalne włosy bardzo ciemne. Nie wiem, jak farbowanie na mój własny kolor ma sprawić, że siwe odrosty nie będą widoczne?
        • hosta_73 Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 18.07.23, 08:05
          To chyba była rada dla blondynek smile
          Ja też mam włosy ciemny brąz, siwe bardzo się odznaczają.
    • primula.alpicola Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 12:18
      Przeciw.
    • simply_z Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 12:25
      Tak ale jak dozyje, czyli jak juz bede starsza pania. W mojej rodzinie kobiety maja raczej szpakowate wlosy, niz calkowicie siwe jak mleko. Paradoksalnie, te calkiem biale mi sie podobaja. Szpakowate nie.
    • mid.week Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 12:29
      Ja ogólnie lubię trend ze wszystko jest ok. Każdy kolor włosów i każdy fason spodni. Natomiast czy komuś w tym ładnie to już inna sprawa. Andie MacDowell w siwych wygląda na potarganą i niedomytą ale wielu innym w siwiźnie jest pieknie
      • simply_z Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 12:32
        Moze dlatego, ze ma loki..? chociaz i tak uwazam, ze wyglada swietnie.
        • towarzyszka_leila Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 16:59
          No niestety ja mam typ włosów jak Andy.
      • jolie Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 12:36
        Andie MacDowell wygląda imo bardzo niekorzystnie w tej siwiźnie.
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 14:28
        Mi się podoba. I Jamie Lee Curtis też mi się podoba, Meryl Streep czy Helen Mirren. Generalnie ładne i zadbane kobiety w siwych włosach wyglądają ładnie i zadbanie big_grin
        • hanusinamama Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 20:16
          Ja obstawiam, ze jednak mają tę siwiznę podkręconą odpowiednią farbą
          • black_magic_women Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 18.07.23, 00:31
            hanusinamama napisała:

> Ja obstawiam, ze jednak mają tę siwiznę podkręconą odpowiednią farbą.

Na bank! Tak samo te wszystkie "srebrne" modelki i influencerki. Ok, może nie wszystkie, ale większość.
            >
            • mebloscianka_dziadka_franka Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 18.07.23, 07:58
              Nie twierdzę, że nie. Może farbują, może używają jakiś specjalistycznych szamponów czy płukanek, żeby włosy wyglądały lepiej.
        • liliawodna222 Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 18.07.23, 22:39
          mebloscianka_dziadka_franka napisała:

> Mi się podoba. I Jamie Lee Curtis też mi się podoba, Meryl Streep czy Helen Mi
          > rren. Generalnie ładne i zadbane kobiety w siwych włosach wyglądają ładnie i za
          > dbanie big_grin

To są 70-latki, a większość z nas chyba jednak liczy nieco mniej wiosenek... wink
      • hanusinamama Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 20:15
        Meryl Streep ma 74 lata...Inaczej w siwych wygląda 70latka a inaczej 50latka. Poza tym stawiam jednak na to ze taka Meryl ma te siwe podrasowe siwym kolorem farby. Moja ciotka ma świetny siwy kolor i wygląda super...ale raz, ze włosów ma dużo i ma je zdrowe, dwa...że ten siwy ma właśnie podkręcony siwą farbą.
    • jolie Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 12:34
      Jestem przeciw, niczego tak bardzo mi nie żal jak moich ciemnych włosów, które pożera siwizna. To jest dla mnie jeden z bardziej upierdliwych objawów starzenia się, bo włosy rosną mi bardzo szybko.Może jeśli dożyję 80 lat i będę mieć demencję, to zdecyduję się mimowolnie na siwiznę, wówczas nie będę pamiętać, że było kiedyś inaczej.
      • ggrr.ruu Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 16:26
        O dokładnie, jedyna wada szybko rosnących włosów, błyskawiczny odrost
        • jolie Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 16:47
          Wad jest więcej - przy krótkich włosach fryzura traci linię już po dwóch tygodniach, do fryzjera trzeba by chodzić co trzy tygodnie. Ja dlatego zrezygnowałam z krótkich włosów.
    • babsee Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 12:50
      Ja przeciw. Ale poniewaz z roku na rok mam coraz bardziej wywalone, to miesiąc temu postanowiłam zobaczyć ile tych siwych już mam, nie farbowałam włosów dość długo i jak zaczęły byc widoczne siwie nitki już mocno, to akurat zbliżał sie urlop w ciepłych krajach-słona woda+słonce, odpuściłam sobie znowu farbowanie. Wróciłam do domu, spojrzałam w lustro i aż sie wystraszyłam-opalona lekko buzia, wypoczeta i zrelaksowana po urlopie i te siwki....masakra..dodały mi 15 lat i nikt mi nie wmówi,że nie dodają.Wyrwałam do sklepu i z ulgą nałożyłam farbę.
      Zatem nie jestem gotowa psychicznie na świadome dodawanie sobie lat.
    • melisananosferatu Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 13:03
      Od trzech lat mam calkowicie swoj kolor, siwieje na potege. Ostatnio fryzjerka przekonala mnie zeby zostawic tak, jak jest (jest tak, siano przed zastosowaniem ampulki):
      • brenda_bee Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 13:15
        melisananosferatu napisała:

> Od trzech lat mam calkowicie swoj kolor, siwieje na potege. Ostatnio fryzjerka
        > przekonala mnie zeby zostawic tak, jak jest (jest tak, siano przed zastosowanie
        > m ampulki):
        Ale ty piękna jesteś😍
        Włosy bardzo mi się podobają
        • melisananosferatu Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 14:25
          Dziekuje ale to mejkap i pewnie swiatlo😀
          • brenda_bee Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 15:20
            melisananosferatu napisała:

> Dziekuje ale to mejkap i pewnie swiatlo😀

Nie kryguj się tak- masz piękną twarz i tyle. Ciesz się tym- nie każdej jest dane ( po ciuchutku zazdroszczę).
            • melisananosferatu Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 16:38
              Dziekuje. Zawsze uchodzilam za przecietniare, chyba tylko moj maz sie zachwycil😃
              • towarzyszka_leila Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 17:01
                Ale gdzie tu widać twarz? U mnie jest zasłonięta. Piękne usta widzę i super siwiznę w jasnych włosach. Chciałabym tak właśnie siwieć!
      • asia.sthm Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 13:43
        O, i to jest to! Piekne wlosy i tego sie trzymaj.
        • melisananosferatu Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 14:27
          Ech, mogloby byc grubsze (sa cieniutkie i bardzo sie placza) ale genow nie przeskocze.
      • hosta_73 Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 14:22
        Bardzo fajne włosy. Takich też bym nie farbowała.
        Z siwizną blondynki mają łatwiej.
        • melisananosferatu Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 14:28
          Chyba tak choc widzialam w necie zdjecia ciemnowlosych i u nich siwizna jest super. Ostatnio ogladalismy the walking dead i pytam meza czy fajnie wygladalabym jak Carol (bohaterka z siwizna) na co maz 'ale ty juz tak prawie wygladasz'😀
          • brenda_bee Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 15:21
            Carol świetnie wygladala w siwych wlosach- i dlugich, i krótkich.
            • melisananosferatu Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 16:35
              W ogole piekna kobieta z niej.
              • brenda_bee Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 16:40
                I z jajami😁
                • melisananosferatu Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 16:48
                  Oj, tak!
      • po_godzinach_1 Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 16:39
        Bardzo ładnie!
      • livia.kalina Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 19:27
        też sie zgadzam, ze buzia bardzo ładna. a jakiej ampułki na włosy?
        • melisananosferatu Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 19:32
          Takiej ozdywczej ale nie mam pojecia jaka to poniewaz raz na 3 mce ide do mojej fryzjerki i prosze o odzywienie i podciecie. Im wiecej siwych wlosow, tym bardziej sianowate sie wydaja.
          • livia.kalina Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 21:26
            A może ja spytasz o nazwę następnym razem?smile
            • melisananosferatu Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 18.07.23, 12:19
              Zapytam jak nie zapomne!
              • livia.kalina Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 18.07.23, 22:59
                Dziękismile
      • frntta666 Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 19:30
        Mellisa ales ty ladna! 😍 sorry, ale musialam 😘
        • melisananosferatu Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 19:34
          Ej, bo sie zarumienie😀 musialabym tu wkleic zdjecie bez makijazu, po nocnej zmianie. Zmienilybyscie zdanie. Serio, nic szczegolnego, nigdy tez nie mialam jakiegos szczegolnego powodzenia. Chyba, ze u panow 40+ gdy mialam 17 lat (brrrr).
          • frntta666 Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 19:45
            Ale to nie jest kwestia makijazu, tylko takiego jakby "kruchego" typu urody. Owal twarzy, ksztalt ust, wlosy- troche w typie Meryl Streep jak dla mnie. Juz sie zamykam, sorrrki, bo wiem, ze komplementy moga byc zawstydzajace wink Ale ciesz sie ta uroda, babo! wink
            • asia.sthm Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 19:55
              > Ale ciesz sie ta uroda, babo!

Tylko sie podpisze, bo nic juz nie ma do dodania.
      • black_magic_women Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 19:41
        Wow melissa, jaki piękny kolor! Pszeniczny jak u dzieci.
      • ga-ti Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 20:06
        Fajnie! Blondynki wyglądają zdecydowanie lepiej z siwymi, bo zwykle ten blond też nie jest jednolity, różne pasemka jaśniejsze, ciemniejsze, od słonka rozjaśnione i w tym wszystkim siwe, które nie rzucają się aż tak w oczy.
        Ja mam ciemne, pojedyncze siwe, coraz bardziej rzucające się w oczy, nie farbuję, bo się boję, że jak zacznę to już do śmierci wink ale pewnie kiedyś zacznę, bo jakoś nie widzę siebie w jasnych/siwych włosach.
        Moja teściowa miała białe, wyglądała bardzo ok, ale nie znałam jej w fazie przejściowej, w sumie od sześćdziesiątki była bielusieńka smile
        Mama całe życie farbowała na ciemne kolory, przestała jak przeszła na emeryturę, niby ok, ale po kilku latach stwierdziła, że wygląda jak babuleńka i zaczęła farbować, tyle tylko że na jasno, z pasemkami i wygląda to całkiem dobrze.
    • drilka Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 13:09
      Zdecydowanie przeciw. Siwe odrosty dodają mi lat. Jestem tak bardzo na nie, że nie wiem jak by miało wyglądać u mnie przyzwyczajanie się do siwkow.
      Może za 30 lat zmienię zdanie, a może nie bo farbowanie wtedy będzie o niebo prostsze.
    • madame_edith Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 13:11
      Absolutnie na nie, nie zamierzam wyglądać jak własna babcia.
      Lubię i chcę się czuć atrakcyjna, nie ma takiej opcji w siwych włosach na tym etapie życia. Dla mnie, co robi kto inny nie wnikam.
    • brenda_bee Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 13:17
      Nie mam jeszcze siwych ale chyba nie jestem jeszcze na nie gotowa. Chyba bym jednak lekko koloryzowała siwiznę, gdyby u mnie wystąpiła aczkolwiek bez przesadnego dramatyzmu.
    • koko8 Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 13:18
      U siebie- jestem przeciw. Siwizna imho bardziej postarza niż zmarszczki mimiczne.
      U innych - jest mi to całkowicie obojetne.
    • gaskama Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 13:22
      Jestem za. Ale mnie na chwilę obecną siwieją pojedyncze wlosy i jedna kepka na czole. Więc farbuje na własny kolor. Ale za kółka lat zostawię siwe.
    • b-b1 Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 13:27
      3 miesiące zapuszczania swoich, potem zrobiłam air touch i mam super połączone moje siwe i farbowane.
      Nie jestem za naturą, ale ograniczam straty/ nie muszę już co 4 tygodnie odrostów robić
    • aguha Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 13:45
      Nigdy w życiu. Siwizna dobrze wygląda tylko na wystylizowanych zdjęciach w magazynach modowych.
      • evro44 Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 18:19
        jestem mysią blondynką i od wielu lat robiłam pasemka bo zaczęłam wcześnie siwieć. im bardziej przybywało siwych tym zatracała się różnica pomiędzy "zrobionymi" i naturalnymi. Nigdy nie miałam radykalnego odrostu a latem różnica zupełnie się zatracała. Dlatego od ponad półtora roku nie robiłam nic z kolorem. Mam chłodny odcień który co któreś mycie traktuje niebieskim szamponem lub odżywką i tyle. Znajoma mojej siostry, włoszka przyjechała zwiedzić Polskę i jak zobaczyła moje włosy to nie mogła wyjść z zachwytu. Za taki kolor włoszki płacą kilkaset euro a ja mam za freesmile
        • bovirag Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 17.07.23, 19:47
          Nie farbuje włosów w ogóle i nie zamierzam. Już mi bliżej do 50tki niż 40stki i mam siwe włosy. Całe życie bylam mysia blondynka więc uważam że z siwymi włosami jest mi okay.

• aguha Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 18.07.23, 08:09
            Ja nie widziałam na żywo kobiety, która dobrze wyglądałaby w siwiźnie. Niestety. Siwe włosy są sztywne, suche i pozbawione połysku. Żeby wyglądały dobrze, to też trzeba włożyć sporo wysiłku (strzyżenie, kosmetyki).
            • towarzyszka_leila Re: Powrót do siwizny- która się odważyła? 18.07.23, 23:00
              Nie przesadzaj
              To farbowany blond jest suchy i sztywny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka