Dodaj do ulubionych

pływanie z ciężarkami - żeby się nie nudzić

17.07.23, 14:57
Cześć wszystkim,

mam (moja rodzina ma...) w ogrodzie basen rozporowy o wymiarach mniej więcej 10m / 5m / głębokość 125 cm.

no i jest git, dzieciaki uczą się pływać, a ja, jak żaba w studni, kręcąc się w kółko, mogę nawet kilometr przepłynąć (100 długości).

żeby się nie nudzić, bo 10 m długości to są dla mnie trzy ruchy żabą albo 4 kraulem, zaczęłam wymyślać sobie ćwiczenia.
ostatni pomysł: pływanie z ciężarkami. mam takie "damskie" ciężarki po 3 kg, biorę je w ręce, i staram się przepłynąć te 10m pracując samymi nogami.
okazuje się, że to trudne! i dobrze, bo inne ćwiczenia w tym 10-metrowym basenie już mi się trochę nudzą.

może macie jakieś pomysły na ćwiczenia pływania w takim baseniku? (Wa - pa - ha, please!!!)
Obserwuj wątek
    • atoness Re: pływanie z ciężarkami - żeby się nie nudzić 17.07.23, 15:04
      Możesz pływać pod wodą. Albo chociaż z głową w wodzie całą długość. Jeśli masz maskę i fajkę, możesz ćwiczyć pływanie z samą fajką, z nosem w wodzie. Na kursach nurkowych pływaliśmy z jedną fajką czwórkami. We czwórkę braliśmy się pod ręce i dookoła wyspy. Jeśli ktoś wystawił głowę, zaczynaliśmy od początku.
      • stephanie.plum Re: pływanie z ciężarkami - żeby się nie nudzić 17.07.23, 15:12
        to już od dawna jest grane, przy dnie cała długość, oddech, zawrotka (fikołka nie da rady, za płytko, przy dnie cała długość, i tak w kółko.

syn już jest za duży, wcześniej było, "siadasz mamie na plecach i jedziesz jak na delfinie".

fajek nie mam, okularków też nie, nie toleruję póki co plastiku na pysku, może trzeba to zmienić?
        • stephanie.plum Re: pływanie z ciężarkami - żeby się nie nudzić 17.07.23, 15:16
          syn jest za duży, w sensie, że sam potrafi przepłynąć kilka długości pod wodą, "delfin" mu niepotrzebny...

o, robimy jeszcze zawody w wyścigu po zabawkę, którą się rzuca, i ona gdzieś tonie. muszę się postarać, żeby z młodym wygrać.
          • atoness Re: pływanie z ciężarkami - żeby się nie nudzić 17.07.23, 15:19
            Spróbuj z plastikiem.To fajna zabawa. Możesz też machać samymi rękami, nogi nieruchome. Albo na plecach, ale nogami do przodu. To trochę jak tzw. deska.
            • stephanie.plum Re: pływanie z ciężarkami - żeby się nie nudzić 17.07.23, 15:24
              same nogi - jest, same ręce - jest, ale na plecach nogami do przodu muszę wypróbować!!!
              • atoness Re: pływanie z ciężarkami - żeby się nie nudzić 17.07.23, 15:38
                Palce u stóp wystawiasz z wody, pępkiem celujesz w niebo i jazda.
    • wapaha Re: pływanie z ciężarkami - żeby się nie nudzić 17.07.23, 15:06

Kup sobie pas oporowy albo pas z kubeczkami ,ciężarki na rzepy zapinane na stopy/nadgarstki, możesz wciac gumy i po prostu ćwiczyć
      Fajnie masz 🙃
      • stephanie.plum Re: pływanie z ciężarkami - żeby się nie nudzić 17.07.23, 15:13
        mam ciężarki na rzepy, ale nie wiem, czy nadają się do wody!

spróbuję z pasem.

owszem, fajnie mam, a już najfajniej, jak czyszczę to ustrojstwo...

:~)
        • wapaha Re: pływanie z ciężarkami - żeby się nie nudzić 17.07.23, 17:18
          Hehe -to jest ten słaby punkt
          Dlatego lubię wody otwarte 😉
        • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: pływanie z ciężarkami - żeby się nie nudzić 18.07.23, 20:27
          Pływam z ciężarkami na rzepy z Decathlonu - nic im się od tego nie dzieje smile
    • dreg13 Re: pływanie z ciężarkami - żeby się nie nudzić 17.07.23, 15:14
      Linka do basenu bestway.

Przygotowywaliscie specjalnie podłoże do tego basenu?
      • stephanie.plum Re: pływanie z ciężarkami - żeby się nie nudzić 17.07.23, 15:22
        co robi ta linka?

basen rozstawiała 10 lat temu męska część rodu. ja, jak przystało na babę, stałam przy garach...
        :~/

ale chyba jest warstwa piachu i geowłóknina. obramowanie z drewna, takie długie, grube kloce. po 10 latach dno jest bardzo nierówne, ale to nie szkodzi.
        ważny jest, żeby działał system filtrujący, i żeby wyławiać na bieżąco liście i owady. oraz jabłka, bo w sadzie basen stoi.
    • primula.alpicola Re: pływanie z ciężarkami - żeby się nie nudzić 17.07.23, 15:25
      Ojj, pływać w takiej kałuży na pewno by mi się nie chciało, ale może jakieś ćwiczenia, na nogi, ręce, woda stawia opór, więc da się pomęczyć mięśnie. Byłaś kiedyś na aqua aerobiku? Mozna się zainspirować.
      • stephanie.plum Re: pływanie z ciężarkami - żeby się nie nudzić 17.07.23, 15:27
        ja tu trenuję pływanie.
        w sierpniu jadę nad Bałtyk, biorę bojkę i kierunek horyzont, nie ma mnie 40 minut.
        • wapaha Re: pływanie z ciężarkami - żeby się nie nudzić 17.07.23, 16:48
          stephanie.plum napisała:

> ja tu trenuję pływanie.
          > w sierpniu jadę nad Bałtyk, biorę bojkę i kierunek horyzont, nie ma mnie 40 min
          > ut.
          >
          Jak takie plany trwningowe to faktycznie -guma oporowa i plyniesz (plyniesz w miejscu )-glowne zadanie -jak najdłuższe sesje . Ćwicz też nawigacje -tzn co jakiś czas uniesienie głowy przy oddechu na wprost by orientować się na dany punkt
          • stephanie.plum Re: pływanie z ciężarkami - żeby się nie nudzić 18.07.23, 12:48
            sounds like a plan

:~)
    • totutotam.org Re: pływanie z ciężarkami - żeby się nie nudzić 17.07.23, 15:37
      Na podwodne bieganie za płytki. Może hantle z pianki, ja bardzo lubię, samo pływanie już mnie czasem nudzi.
    • berdebul Re: pływanie z ciężarkami - żeby się nie nudzić 17.07.23, 15:55
      Aqua aerobik. Głębszy nie jest potrzebny do wieku ćwiczeń.
      • summerland Re: pływanie z ciężarkami - żeby się nie nudzić 17.07.23, 16:57
        Coś daje taki aqua aerobik? Zawsze sie zastanawiałam, bo te ćwiczenia chyba łatwiej wykonywać w wodzie.
        Jakoś nigdy się nie zapisałam u nas na basenie a teraz nie mam pewności czy jeszcze jest czy nie skasowali za pandemii.
        • berdebul Re: pływanie z ciężarkami - żeby się nie nudzić 17.07.23, 20:38
          Daje. Pokonujesz opór wody, a jednocześnie nie obciążasz stawów.
          Plus wszelkie ćwiczenia oddechowe, pozwalające przebywać dłużej pod powierzchnią.
    • dwa_kubki_herbaty Re: pływanie z ciężarkami - żeby się nie nudzić 17.07.23, 16:57
      Na Youtube poszukaj, są filmy.
    • hermenegilda_zenia_is_back Re: pływanie z ciężarkami - żeby się nie nudzić 17.07.23, 20:28
      Istnieje coś takiego jak pas czy gumy do pływania statycznego, czyli mocujesz je do jakiegoś punktu stałego, zakładasz na siebie i płyniesz cały czas w miejscu. Bardzo dobry trening i basen jak masz wystarczy
      • stephanie.plum Re: pływanie z ciężarkami - żeby się nie nudzić 18.07.23, 12:50
        na pewno tego spróbuję!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka