Dodaj do ulubionych

Co zrobić z przebarwieniami?

17.07.23, 18:11
W skrócie koniec lipca, a ja na twarzy mam z 4 plamy. Kleksy wręcz. Jakbym się opalała przez podziurawiony papier.
Pytanie nr 1. Czy ktoś się męczy, męczył z przebarwieniami, może nawet czymś przypominającym ostudę. Jak sobie radziliście? Kto pomógł? Kosmetyczka, dermatolog, jakiś preparat bez recepty, jakieś domowe sposoby?

Biorę pigułki anty. W tamtym roku zakończyłam rok z jedną plamą, w tym roku z dwiema (teraz mam inne pigułki).

Tak, używam filtru do twarzy prawie cały czas. Prawie, bo zapomniało mi się raz, w pierwsze słońce wiosenne. A tak sumienie codziennie. Spf 50 + fluid spf 15.

Obserwuj wątek
    • trzebasiebawic Re: Co zrobić z przebarwieniami? 17.07.23, 18:13
      * edit.
      W tamtym roku miałam jedną plamę na czole. W tym mam dwie. Jak diabeł.
      Po dwie mam też na policzkach, ale to wygląda jak opalenizna. Nie rzuca się tak w oczy jak czoło.
    • india-mia21 Re: Co zrobić z przebarwieniami? 17.07.23, 18:30
      Był ostatnio wątek na ten temat
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,176187421,176187421,Do_obeznanych_w_kosmetykach_40_.html#p176219180
    • zaspasniegowa Re: Co zrobić z przebarwieniami? 17.07.23, 18:52
      Ja mam melasmę od kilku lat. Plamy pojawiają się nie tylko od słońca ale też od gorąca, nawet jeśli jestem w cieniu. Co roku na jesieni stosuje maść z hydroquinone (w Europie nie dostępny już) przez kilka tygodni i plamy znikają aby znowu się pojawić po roku. To jest jedyny produkt który pomaga na moje przebarwienia. W moim przypadku laser odpada ponieważ ciepło wytworzone przez laser wywoła nowe plamy.
      Na codzień filtr 50, ale po wakacjach i tak plamy się pojawiają.
    • bene_gesserit Re: Co zrobić z przebarwieniami? 17.07.23, 18:58
      Zabieg z kwasem, nie pamiętam jakim, takim żółtym. Dwa zabiegi w odstępie 30 dni. Plus dożywotnie chodzenie w filtrze, bo inaczej plamy wrócą.

Mi nie wróciły jak skończyłam z codziennymi filtrami, chociaż podobno inn zazwyczaj tak.
      • aniani7 Re: Co zrobić z przebarwieniami? 17.07.23, 20:44
        Pewnie był to yellow peel.
    • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Co zrobić z przebarwieniami? 17.07.23, 19:01
      Używam serum na przebarwienia Caudalie. Trochę jaśnieją, ale to trwa. Na codzień spf 50, czapka.
    • krwawy.lolo Re: Co zrobić z przebarwieniami? 17.07.23, 19:46
      Mam to, od lutego zeszłego roku. Byłem u dermatologa. Przepisał maść. Smaruję co wieczór od prawie dwóch tygodni. Prawie znikło. Aczkolwiek już przedtem zaczęło trochę samo ustępować.
      Wyglądało to tak.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Co zrobić z przebarwieniami? 17.07.23, 19:51
      Pomyśl że jestes na czasie, teraz moda na przebarwienia i ciapki.
      Ja akurat lubię.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka