Dodaj do ulubionych

Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić?

22.07.23, 20:28
W tym roku na wakacje mieliśmy lecieć do Polski, jednak w ostatniej chwili stwierdziliśmy, że nie chcemy lecieć do kraju, tylko pozostać we Włoszech. No i zaczęło się gorączkowe polowanie na oferty, do poniedziałku chcielibyśmy coś zabukować, tym bardziej że potem muszę to zakomunikować w pracy.
Spośród wielu ofert na razie wyłoniliśmy dwie, które wzięliśmy serio pod uwagę, no ale problem w tym, że różnią się one pod względem oferowanych usług. Jedna jest bardziej pod mniejsze dzieci, druga już dla młodzieży i dorosłych. A my mamy dzieci z dość dużą różnicą wieku (13-latka i 6-latek). Według was która oferta mogłaby jako tako pogodzić potrzeby obu dzieci?
1. Pobyt w Catanii na Sycylii. Podróż byłaby samolotem (od nas to godzina lotu). Zakwaterowanie w hotelu nieco na uboczu miasta. Aby dostać się do centrum można wynająć samochód i ponoć są też kursujące busy, ale szczegółów nie znam. Z hotelu do morza jakieś 900 metrów, sam hotel też ma do dyspozycji basen i w sumie to tyle jeśli chodzi o atrakcje. Córce ta oferta bardzo przypadła do gustu, chciałaby bardzo zobaczyć miasto, wulkan Etna, mnie też się spodobało, poza tym jest idealna pod względem terminu, nie musiałabym nawet specjalnie prosić o urlop, bo pobyt przypadałby na weekend i obejmowałby włoskie Ferragosto (15 sierpnia). Wystarczyłby mi tylko jeden dzień wolnego. Niestety moja obawa jest czy ten pobyt nie będzie zbyt męczący dla 6-latka, który jeszcze nie jest na etapie bycia zainteresowanym zwiedzaniem, tylko lubi jak są organizowane gry i zabawy (przez ten miesiąc chodził na półkolonie i wracał do domu przeszczęśliwy). Wodę lubi, ale na krótko. Chwilę się pomoczy i zaraz chce wychodzić, tak więc dłuższe plażowanie też może być dla niego niezbyt interesujące. Oczywiście dziecko rośnie i wszystko może się zmienić, ale to są moje doświadczenia z dwóch ostatnich lat.
2. Wioska (villaggio) niedaleko Grosseto. Od nas godzina z kawałkiem jazdy samochodem. Wioska położona niedaleko miasta, oferta akurat dostosowana pod dzieci. Oferowanych jest wiele atrakcji dla dzieci, jest m.in. basen, kort tenisowy, mini trasa rowerowa i inne, jakieś wypasione parki zabaw, coś w rodzaju małej farmy ze zwierzątkami. Dla młodszego byłoby super, ale córka już zaczęła kręcić nosem. My mieszkamy w Umbrii i w samej Toskanii też bywamy stosunkowo często, więc dla niej miejsce jako takie nie jawi się jako bardzo atrakcyjne. Podobnie jak opcja nr 1 wioska jest położona z dala od miasta i oprócz tego z dala od morza (niecałe 10 minut jazdy autem, niby krótko, ale mimo wszystko wymaga jakiegoś tam zorganizowania). Sama oferta cenowo jest korzystniejsza, ale już mniej korzystna jeśli chodzi o termin.
Co wy byście wybrały, albo inaczej, przy której opcji można by bardziej pogodzić potrzeby obu dzieci?
Obserwuj wątek
    • andaba Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 22.07.23, 20:33
      Opcja pierwsza, ale nie jestem obiektywna, bo strasznie nie lubię udupiania starszych dzieci dlatego, że mają młodsze rodzeństwo.
      Lepiej niech sie młode zmęczy, niż starsze będzie poszkodowane. Sześciolatek to już nie takie małe dziecko, może się obejdzie bez gier i zabaw kilka dni.
      • gama2003 Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 22.07.23, 20:38
        Mam to samo.
        Łatwiej ,, animować,, gdziekolwiek szesciolatka niż młodszą nastolatkę. W zasadzie wszystko może być atrakcją dla takiego chłopca. Odpowiednio podane oczywiście.
      • arista80 Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 22.07.23, 20:42
        Nie chcę udupiać starszej, ale boję się, że jak młodszy zacznie jęczeć w trakcie zwiedzania, to po prostu zrujnuje pobyt wszystkim i wszyscy wrócimy zmęczeni i niezadowoleni. Patrzymy się ewentualnie czy i gdzie w Catanii są miejsca przeznaczone dla mniejszych dzieci, żeby też było coś dla niego.
        Z kolei przy opcji drugiej boję się, że tą niezadowoloną będzie starsza.
        • eliszka25 Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 22.07.23, 20:54
          Nie wszystko musicie zawsze robić razem. Jak dzieci były młodsze, to często się nimi zwyczajnie dzieliliśmy i mąż robił coś innego z najstarszym, który był już nastolatkiem, a ja co innego z maluchami. Na wyjazdach też tak czasem robiliśmy, żeby było atrakcyjnie dla wszystkich.
        • danaide2.0 Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 22.07.23, 21:38
          Proponuję wsiąść w pociąg, który go przewiezie po zboczach Etny, od wioski do wioski. Kilka godzin posiedzi, to może przemyśli swoje zachowanie.

A tak na serio - zwiedzanie z dzieckiem, cóż, trzeba często robić przerwy. A potem ruszamy dalej. Bogiem a prawdą z całej Sycylii Katania podobała mi się najmniej. Te czarne budynki... Ale może za mało wiem / za mało widziałam.
        • turbinkamalinka Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 22.07.23, 21:43
          arista80 napisała:

> Nie chcę udupiać starszej, ale boję się, że jak młodszy zacznie jęczeć w trakci
          > e zwiedzania, to po prostu zrujnuje pobyt wszystkim i wszyscy wrócimy zmęczeni
          > i niezadowoleni. Patrzymy się ewentualnie czy i gdzie w Catanii są miejsca prze
          > znaczone dla mniejszych dzieci, żeby też było coś dla niego.
          > Z kolei przy opcji drugiej boję się, że tą niezadowoloną będzie starsza.

Ale twój mąż jest do ciebie przyspawany? Czemu jedno nie może pójść z córką a drugie z synem? Wakacje rodzinne nie muszą oznaczać przebywania ze sobą 24h. Jednego dnia ty z córką idziecie gdzieś, a drugiego mąż z córą. i wy jako dorośli umawiacie między sobą które co chce zobaczyć.
          • arista80 Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 22.07.23, 21:58
            Nie zamierzamy przebywać ze sobą 24 godziny na dobę i jak najbardziej bierzemy pod uwagę to, że będziemy się rozdzielać niezależnie od wyboru opcji.
        • hanusinamama Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 23.07.23, 00:03
          Przeciez to 6letni chłopak...a nie 3 latek. Zupełnie nie rozumiem o co ci chodzi. Bedzie miał plaże, basen. No litości.
          Poza tym jak juz tak bardzo nie moze isc młody na zwiedzanie...to jeden rodzic bierze córę i z nią zwiedzą a drugi nie wiem...na plac zabaw idzie.
          Do kina tez razem chodzicie grupowo?
    • bistian Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 22.07.23, 20:36
      Wszystko można, ale trzeba się przygotować, trzeba mieć dość jedzenia i picia i raczej młody całej trasy sam nie przejdzie.
    • asia_i_p Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 22.07.23, 20:36
      A nie da rady obu, skoro pierwsza potrzebuje tylko dnia wolnego?
      • arista80 Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 22.07.23, 20:44
        Obu się nie da, bo raz, że koszty, a po drugie mąż w każdym przypadku będzie musiał dogadać się z pozostałymi co do urlopu.
    • extereso Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 22.07.23, 20:39
      Nie jestem obiektywna, bo nie korzystałam nigdy z gier i zabaw zorganizowanych na wyjazdach rodzinnych: oczywiście obozy czy półkolonie tak, ale na rodzinnych sami sobie organizowaliśmy czas, więc raczej byłabym za pierwszym, bo drugie nie wydaje mi się potrzebne.
      • arista80 Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 22.07.23, 20:50
        Mój nie musi mieć koniecznie zorganizowanych zabaw z animatorem (i nigdy nie miał), ale jeszcze jest na etapie, że lubi plac zabaw i konkretne miejsca, gdzie może się wybiegać i wyskakać. Zwiedzanie na krótko (w zeszłym roku w Polsce non stop, a to chciał jeść, a to pić, a to zmęczony i na ręce), trzeba było wyznaczać krótkie cele, aby go zadowolić.
        • magdallenac Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 22.07.23, 21:11
          W ogóle nie wyobrażam sobie spędzania wakacji na jakimś placu zabaw, który każdy ma koło domu, a już targanie tam nastolatki to kosmos. 6 latka spokojnie można już zacząć wdrażać do zwiedzania, turystyki i wycieczek.
          • arista80 Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 22.07.23, 21:28
            Mój (jeszcze) lubi place zabaw, więc do tej pory siła rzeczy to były punkty, które zaliczaliśmy. Do zwiedzania też jest wdrażany i w zeszłym roku w Polsce jak najbardziej zwiedzał z nami moje rodzinne miasto, ale co jakiś czas, a to chciał odpocząć, a to mu się chciało pić, a to chciał przystanąć. Staraliśmy się dostosowywać zwiedzanie do jego możliwości więc często chodziliśmy do miejsc, gdzie były jakieś atrakcje, dla dzieci, zoo. Córce do zeszłego roku było w zasadzie obojętne gdzie szła, w tym roku natomiast już zaskoczyła mnie, bo się po prostu zainteresowała tym co mogłaby zwiedzić.
            • magdallenac Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 22.07.23, 21:33
              Ja uważam, że łatwiej się dostosować młodemu do fajnych wakacji ze starszymi, niż nastolatce do wakacji urządzonych pod małe dzieci - mini zoo, place zabaw itd.
              • eliszka25 Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 22.07.23, 21:41
                Też tak uważam i mówię z doświadczenia, bo jeździliśmy na wakacje z synem męża, który jest 8 i 11 lat starszy od moich synów.
              • arista80 Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 22.07.23, 21:48
                Do zeszłego roku nastolatce było w zasadzie obojętnie i sama przejawiała jeszcze dziecięce zachowania i lubiła np. pohuśtać się, czy powspinać, tak więc nie było tak, że biedna była zmuszana do robienia tego, co młodszy brat. Poza tym też czasem rozdzielaliśmy się z mężem i on np. córkę zabierał do muzeum, ja małego do innego miejsca. W tym roku zaczęła być bardziej stanowcza i jak najbardziej to biorę pod uwagę.
          • iwoniaw Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 22.07.23, 21:31
            magdallenac napisała:

> W ogóle nie wyobrażam sobie spędzania wakacji na jakimś placu zabaw, który każd
            > y ma koło domu, a już targanie tam nastolatki to kosmos. 6 latka spokojnie możn
            > a już zacząć wdrażać do zwiedzania, turystyki i wycieczek.

Mam to samo. W ogóle nie bralabym pod uwagę drugiej opcji. 6-latkowi nic sie nie stanie, jak trochę się pobawi na plaży i trochę pozwiedza, zamiast być traktowany jak dzidziuś, wokół ktorego kreci się świat. Tym bardziej, że to krótki wypad, raptem kilka dni.
          • malaperspektywa Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 22.07.23, 21:59
            Dokładnie. U nas 10 latek zwiedzał nawet muzeum narodowe, które jego nudziło, ale bardzo intetesowało starszego brata. Po prostu szukaliśmy śmiesznych gąb na obrazach albo szukaliśmy podobieństw do rodziny np. ten to na pewno jest naszym przodkiem bo nos ma jak wujek, a brzuch jak dziadek. Wszystko można ogarnąć, nawet przy dużej różnicy wieku, natomiast animacje to nie moja bajka. Może dlatego, że dzieci chodziły do przedszkola i jak już mieliśmy urlop to wolny czas chcieliśmy spędzać razem.
            • arista80 Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 22.07.23, 22:07
              Mój syn nigdy nie miał animacji, w sensie na wakacjach nigdy nie miał animatora. Być może źle się wyraziłam, po prostu chodzi mi o to, że on lubi jeszcze takie "dziecinne" miejsca. Córka do tej pory też lubiła więc jak jeździliśmy to łączyliśmy zwiedzanie z zabawą, z przewagą zabawy, żeby dzieci były zadowolone.
              Moje dzieci też chodziły do przedszkola, tylko że we Włoszech wakacje zaczynają się już na początku czerwca i trwają do połowy września. To są trzy miesiące i nie da się całego czasu spędzić razem, bo oboje pracujemy. Stad młodszy chodził na półkolonie, gdzie miał różne gry i zabawy.
        • turbinkamalinka Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 22.07.23, 21:49
          arista80 napisała:

> Mój nie musi mieć koniecznie zorganizowanych zabaw z animatorem (i nigdy nie mi
          > ał), ale jeszcze jest na etapie, że lubi plac zabaw i konkretne miejsca, gdzie
          > może się wybiegać i wyskakać. Zwiedzanie na krótko (w zeszłym roku w Polsce non
          > stop, a to chciał jeść, a to pić, a to zmęczony i na ręce), trzeba było wyznac
          > zać krótkie cele, aby go zadowolić.

Ale powiedz gdzie ty widzisz problem? W pierwszym miejscu wyszukujecie atrakcję pod starsze dziecko. Idzie jeden rodzic. Raz ty, raz mąż. Przecież tam będą place zabaw, parki wodne, trampoliny jakieś, albo inne atrakcje dla 6 latka. Być może są jakieś wystawy gdzie dzieciaki się zgrają. Nie, nie udupiam straszego dziecka w nudnym nic nie wnoszącym miejscu.
    • heca7 Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 22.07.23, 20:40
      Pierwsza, łatwiej zabawić sześciolatka niż sfochowaną nastolatkę tongue_out
    • eliszka25 Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 22.07.23, 20:51
      Ja polecam Sycylię. Byliśmy na tydzień z wtedy prawie 3-latkiem i 11-latkiem oraz ja w ciąży. Organizowaliśmy się tak, że wszystko, co się dało, robiliśmy wszyscy, a jak młodszy nie dawał rady, to mąż szedł ze starszym, ja zajmowałam się młodszym. Syn męża jest starszy od mojego starszego syna 8 lat i zawsze udawało nam się pogodzić interesy wszystkich dzieci w taki sposób. Staraliśmy się dobierać wycieczki/wyjazdy tak, żeby z jednej strony nie upupiać najstarszego, a z drugiej żeby młodsi też się całkowicie nie nudzili. Ja bym wybrała tę Sycylię na waszym miejscu.

Na plaży nie trzeba ciągle siedzieć w wodzie. Można budować z piasku, kopać „rzeki”, iść na długi spacer, zbierać muszle itd.
      • arista80 Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 22.07.23, 21:01
        No właśnie mnie też inspiruje bardziej Sycylia, bo pierwsze dla dzieci zupełnie nowe miejsce do zobaczenia, po drugie młodszy rośnie, nie jest już malutkim dzieciaczkiem i wydaje mi się, że dobrze, że poznawanie nowych miejsc (w sposób dostosowany do jego wieku) dobrze mu zrobi. Też bierzemy pod uwagę możliwość rozdzielania się z mężem jeżeli dzieci będą chcieć dwóch różnych rzeczy.
      • leosia-wspaniala Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 23.07.23, 08:57
        Sycylia jest fajna, ale Katanii w sierpniu to sobie nie wyobrażam. Syf i upał, a na Etnę muszą być dobre warunki. My trafiliśmy na taką mgłę, że człowiek własnych stóp nie widział i tyle było z wycieczki.
    • triss_merigold6 Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 22.07.23, 20:52
      Opcja pierwsza.
    • chatgris01 Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 22.07.23, 20:53
      A na Sycylii nie będzie 48°C? Bo już tego lata było i ma ponoć wrócić...
      • arista80 Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 22.07.23, 20:54
        No tego też się obawiam.
    • sandy_cheeks Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 22.07.23, 20:58
      U mnie wygrałaby opcja nr 1, w zeszłym roku miałam 13 i 7-latkę, wiec podobnie. Byliśmy w hotelu z kilkoma basenami, kilkaset metrów od oceanu i było super. Niestety nie chciały zaliczać wulkanu, a byłoby naprawdę warto, ale odbyliśmy kilka spontanicznych wycieczek transportem publicznym do większych turystycznych miast, złaziliśmy jakieś okoliczne ruiny, różne plaże, itp. Nie nastawiałam się na większe turystyczne doznania, bo dzieciaki leniwe, w sumie poza basenami, darmowym wifi i all inclusive nie wiele im potrzeba.
      Wróciły zadowolone…
    • magdallenac Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 22.07.23, 21:12
      Czy Ty przypadkiem ostatnio gdzieś nie pisałaś, że nie jeździsz na wakacje, bo wakacje masz w domu? 🤔
      • arista80 Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 22.07.23, 21:20
        Jak mam ochotę pojechać gdzieś blisko nad samo morze to rzeczywiście żadna rezerwacja nie jest mi potrzebna. Wsiadam w auto i jadę. Do tej pory byłam już nad morzem w Lazio i le Marche, do tego zaliczyłam jezioro Trasimeno i Bolsena (wszystko jednodniowe pobyty). Teraz zachciało się nam dłuższego pobytu.
        • magdallenac Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 22.07.23, 21:31
          No tak, nikt przecież nie rezerwuje noclegów, kiedy jedzie na jednodniową wycieczkę. Wydawało mi się, że pisałaś, że Ty nigdy nie musisz rezerwować, bo mieszkasz w takim miejscu, że jesteś wiecznie na wakacjach.
          • arista80 Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 22.07.23, 21:40
            Nie pisałam, że gdzie mieszkam, jestem wiecznie na wakacjach, tylko że mieszkam w takiej lokalizacji, że owszem do wielu miejsc nad morzem czy jeziorem mogę spokojnie udać się bez konieczności rezerwacji, co zresztą praktykuję. Jak wyżej pisałam, w ciągu ostatniego miesiąca zaliczyłam morze w kilku regionach, do tego pobyt nad jeziorem i w stolicy (ale to był pobyt u rodziny, nie liczy się jako wycieczka). Tyle że teraz zachciało mi się pobytu gdzieś dalej z możliwością dłuższego pobytu.
            • magdallenac Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 22.07.23, 21:44
              Rozumiem. Tak samo jak osoba z której wtedy się naśmiewałaś, że potrzebuje rezerwacji, tak?
              • arista80 Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 22.07.23, 21:56
                Ta osoba to była konkretna forumka, która rok wcześniej napsuła mi krwi, bo mieliśmy z mężem gorszą sytuację finansową, mąż zaczął też stawiać wtedy kroki w nowej branży i na urlop mogliśmy sobie pozwolić dość późno. W tym roku okazało się, że biedaczka będzie tłuc 20 godzin jazdy, bo samoloty bardzo podrożały. No to napisałam w jej tonie, ze bardzo jej współczuję, bo ja jak podejmę decyzję, że chce podjechać nad morze nie muszę spędzać 20 godzin w samochodzie. A że w tym roku nasza sytuacja jest diametralnie lepsza to możemy sobie pozwolić i na krótkie jedniodowe wypady i na dłuższy pobyt.
                • magdallenac Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 22.07.23, 23:16
                  Kompletnie nie pamiętam o kogo chodziło, ale pamiętam tę niedorzeczną kłótnie, że Ty nigdy nie potrzebujesz rezerwacji. Dlatego się zdziwiłam w tym wątku.
                  • turbinkamalinka Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 23.07.23, 00:19
                    magdallenac napisała:

> Kompletnie nie pamiętam o kogo chodziło, ale pamiętam tę niedorzeczną kłótnie,
                    > że Ty nigdy nie potrzebujesz rezerwacji. Dlatego się zdziwiłam w tym wątku.

Tylko Arista pomyliła rezerwację np hotelu z nie wiem czym smile forum.gazeta.pl/forum/w,567,176085044,176085044,Gdzie_na_wakacje_.html
                  • alex_vause35 Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 23.07.23, 09:21
                    O kogo? O tę, która zawsze się do wszystkich głupio przypier...
                    • arista80 Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 23.07.23, 09:26
                      O Berge, specjalistke od wysmiewania ludzi e gorszej sytuacji, kobiet Bez dzieci, czy z chorymi dziecmi. Jej slynne tekdty to "oh Jak ci wspolczuje, ja to mam.idealnie'.
                      • suki-z-godzin Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 23.07.23, 17:45
                        arista80 napisała:

> O Berge, specjalistke od wysmiewania ludzi e gorszej sytuacji, kobiet Bez dziec
                        > i, czy z chorymi dziecmi. Jej slynne tekdty to "oh Jak ci wspolczuje, ja to mam
                        > .idealnie'.

Oczyma duszy widzę to idealnie kiedy Berżynka z rodzinką cisną osobówką przez 20h na urlop. Spocony Marian, znudzony Alanek, mamiony wizją zatrzymania się w następnym macu, i unoszący się nad wszystkim aromat jaj na twardo.
                        🤡

(wizja wypożyczona z tej samej wypożyczalni, z której na ogół korzysta Berżyna, na przykład wyobrażając sobie, jak wyglądają campery, oraz kilka innych rzeczy)
                      • bergamotka77 Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 23.07.23, 18:04
                        Jedyne, co wysmiewam, to twoją głupotę. Jesteś mentalna blondynką "made in Moscow"
                        • suki-z-godzin Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 23.07.23, 19:13
                          bergamotka77 napisała:

> Jedyne, co wysmiewam, to twoją głupotę. Jesteś mentalna blondynką "made in Mosc
                          > ow"
                          >

o, nie znam tej obelgi, to jakaś nowość w dziennikarskich kręgach?
                          gdzie przestrzeliłam, Alanek woli burgerkinga, berżynko?
    • princy-mincy Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 22.07.23, 21:33
      Biorąc pod uwagę, że mlodszy miał miesiąc z zajęciemi pod niego, wybralabym opcję nr jeden. jest Was dwoje rodziców, więc jeśli młody będzie jęczeć na plaży to jedno z Was moze sie zwinąć z nim w kierunku hotelu. zresztą jedziecie na ledwie 4 dni (o ile dobrze zrozumiałam), mlodszy wytrzyma te 4 dni bez atrakcji tylko dla niego
    • turbinkamalinka Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 22.07.23, 21:38
      Ja bym wybierała opcję pod starsze dziecko. Dla 6 latka zawsze coś znajdziecie w okolicy. Udupianie 12 letniej pannicy na za dupiu uważam że nie jest fajne.
    • malia Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 22.07.23, 21:39
      opcja nr dwa jest godzinę od domu, to można w weekend z młodym wyskoczyć, a na wakacje jechać dalej
    • ggrr.ruu Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 22.07.23, 21:45
      Na Krymie jest podobno coraz taniej smile
    • szmytka1 Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 22.07.23, 21:51
      Jadę z ciekawości zwiedzać etne, starego wysyłam z synem paść kozy w minizoo
      • szmytka1 Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 22.07.23, 21:52
        Z córką ale też z ciekawości, dobrze słownik zmienił heh
    • mikams75 Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 22.07.23, 22:15
      Nr 1. Ja akurat nie lubie tych roznych dzieciowych "atrakcji", dziecko w tym wieku da sie zaciekawic chyba wszystkim. Godzinke samochodem mozecie zaliczyc kiedys w weekend, nastolatka wowczas moze zostac w domu.
    • celandine Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 22.07.23, 22:43
      Mam niestety zawsze tak, najmłodsze dziecko ma trzy lata, i jest młodsze o sześć lat od najmłodszej z sióstr a starsze to już nastolatki. Staramy się zadowolić wszystkich, więc zazwyczaj jedziemy gdzieś, gdzie starsze zwiedzają a ktoś siedzi z maluchem w basenie. Niektóre wyjazdy są tylko pod starsze, teraz jesteśmy w Austrii i zwiedzamy muzea, straszna męczarnia dla trzylatka, więc takie wyjazdy organizuję krótsze.
      Inna sprawa, że w obecnej sytuacj na pewno bym nie pojechała na Sycylię, ewakuowałam się z Włoch do normalnego klimatu aż do września, na południu jest kompletna masakra z upałami, Catania to będzie horror w mieście.
      • arista80 Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 22.07.23, 22:58
        My do tej pory też staraliśmy się zadowolić oboje dzieci. Do zeszłego roku było to też w miarę łatwe, bo do zeszłego roku córka przejawiała jeszcze sporo dziecięcych zachowań. W zeszłym roku byliśmy w Polsce i była już bardziej zainteresowana zwiedzaniem zabytków, choć na park zabaw też jeszcze potrafiła pójść. W tym roku to już nastolatka pełną gębą.
        Też obawiam się upałów, ale urlop mogę wziąć jedynie w sierpniu i najlepiej by była to druga połowa (wynika to z charakteru pracy).
    • eva_evka Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 22.07.23, 23:22
      Przede wszystkim nie wybrałabym Sycylii teraz, gdy temperatura przekracza 40 stopni. Kocham te wyspę, ale nie wyobrażam sobie funkcjonowania na jej w takim morderczym upale.
      • arista80 Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 22.07.23, 23:30
        W całych Włoszech teraz są straszne upały. Ja dziś koło 18 zmusiłam się, aby pójść na zakupy i wróciłam ledwo żywa, cała spocona. W tym roku nie mamy opcji, by wyjechać za granicę, więc siłą rzeczy wakacje odbędą się w Italii i pasuje nam jedynie sierpień. Też mnie te upały przerażają i również bierzemy ten czynnik pod uwagę.
        • eva_evka Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 22.07.23, 23:58
          Wierzę. Ja niestety nie funkcjonuje w takich temperaturach.
          W Bellagio chłodniej big_grin
          • eva_evka Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 23.07.23, 00:10
            PS. I tak zazdroszczę smile teraz masz owszsm, koszmarny upał, ale za to przez znakomitą część roku masz cudowna pogodę!
        • leosia-wspaniala Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 23.07.23, 09:00
          >W tym roku nie mamy opcji, by wyjechać za granicę, więc siłą rzeczy wakacje odbędą się w Italii

Jeśli mieszkacie w Umbrii, to na Sycylię i tak macie kawał drogi, nie lepiej wybrać np. Austrię? Czy po prostu nie możecie przekroczyć granicy z jakiegoś powodu?
          • arista80 Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 23.07.23, 09:13
            Na Sycylie lecielibysmy samolotem. Czas lotu to mniej wiecej godzina. Zagranicy Nie bralismy pod uwage z prostej przyczyny: Nie mamy az tak duzo urlopu I dodatkowo chcielismy Tez morze.
            • bergamotka77 Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 23.07.23, 18:06
              arista80 napisała:

> Na Sycylie lecielibysmy samolotem. Czas lotu to mniej wiecej godzina. Zagranicy
              > Nie bralismy pod uwage z prostej przyczyny: Nie mamy az tak duzo urlopu I doda
              > tkowo chcielismy Tez morze.

Uwaga arista nie jedzie za granicę bo poza Italia nie ma morza big_grin
              • arista80 Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 23.07.23, 18:14
                Czemu sama nie pojedziesz nad polskie morze? Mieszkasz w Polsce, zamiast tłuc się 20 godzin za granicę, w parę godzin byłabyś na miejscu, a dodatkowo twój syn mógłby zjeść o każdej porze dnia, zamiast przeżywać męki, bo restauracje o 17 są zamknięte.
                Ja wybrałam pobyt nad morzem we Włoszech, bo tu mieszkam i mam blisko i w przeciwieństwie do ciebie nie muszę tracić 20 godzin na dojazd. Ty też mogłaś podjąć decyzję o pozostanie w twoim kraju zamieszkania i skorzystaniu z polskiej oferty. A jednak w zeszłym roku Włochy, w tym roku Francja. To samo pytanie mogę zadać tobie. Nie ma w Polsce morza, że musisz aż telepać się za granicę?
                • bergamotka77 Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 23.07.23, 19:25
                  Błąd. Nad polskim morzem byłam w czerwcu. I nie jadę do Francji tylko do innego kraju( po zamieszkach zrezygnowalismy) i samolotem, bo mężowi się nie chciało tłuc autem.
                  • shellyanna Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 24.07.23, 14:48
                    No wez! Liczyłam na barwne opisy lazurowego i trzymam fotki z mojego pobytu, żeby użyć w odpowiedzi na Twoje 🙄
                    • bergamotka77 Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 24.07.23, 17:25
                      Już nie będzie ciągu dalszego moich relacji bo było zbyt dużo drwin i szydery. Nie zasłużyłam sobie smile Choć potem połowa forumek zabukowala wakacje w Italii. Powinnam dostawać procent od włoskiego rządu za wspieranie ich turystyki big_grin
                      • suki-z-godzin Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 24.07.23, 17:34
                        Tak tak, zanim Ty pojechałaś do Włoch to nikt tam w ogóle nie jeździł, wiadomo.
                      • shellyanna Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 24.07.23, 21:59
                        Oj Berdżi… Berdżi… 😁
                        Wjedzie lokalne wino i się nie powstrzymasz
                • suki-z-godzin Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 23.07.23, 21:01
                  arista80 napisała:

> Czemu sama nie pojedziesz nad polskie morze? Mieszkasz w Polsce, zamiast tłuc s
                  > ię 20 godzin za granicę, w parę godzin byłabyś na miejscu, a dodatkowo twój syn
                  > mógłby zjeść o każdej porze dnia, zamiast przeżywać męki, bo restauracje o 17
                  > są zamknięte.
                  > Ja wybrałam pobyt nad morzem we Włoszech, bo tu mieszkam i mam blisko i w przec
                  > iwieństwie do ciebie nie muszę tracić 20 godzin na dojazd. Ty też mogłaś podjąć
                  > decyzję o pozostanie w twoim kraju zamieszkania i skorzystaniu z polskiej ofer
                  > ty. A jednak w zeszłym roku Włochy, w tym roku Francja. To samo pytanie mogę za
                  > dać tobie. Nie ma w Polsce morza, że musisz aż telepać się za granicę?

Bo Berżi jest Milosniczką Kultury Środziemnomorskiej. Stad tez jej niechec do Ciebie czy chatgris. Ona musi swiatu glosic, ze jest MKŚ, a Ty jak gdyby nigdy nic wychodzisz z domu i masz KŚ na kazdym kroku.
                  Mam nadzieje ze przynajmniej w gorach nie mieszkasz, wtedy to juz calkiem przerypane.
                  • arista80 Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 24.07.23, 22:31
                    Z niej taka miłośniczka kultury śródziemnomorskiej jak ze mnie tancerka baletowa. Pomijając już jej kompletny brak zrozumienia słowa pisanego (post wcześniej czarno na białym było wyjaśnione czemu pozostajemy we Włoszech, zamiast jechać za granicę: ze względu na ograniczoną ilość urlopu), gdyby ona rzeczywiście choć trochę rzeczywiście interesowała się kulturą śródziemnomorską, to by wiedziała, że Włochy to nie tylko morze, ale również jeziora (dwa lata wcześniej byliśmy np. nad Lago di Garda), a nawet góry. Więc jeżeli córka mi mówi, że chce nad morze, to logiczne jest, że szukamy we Włoszech miejscowości nadmorskiej. No ale do tego trzeba jakiejś minimalnej wiedzy o kraju i kulturze, a skoro jej "wiedza" sprowadza się do "we Włoszech nie ma blondynów i wszyscy patrzyli się na mojego blondaska", "we Włoszech wszystkie restauracje o 17 były zamknięte i mój bąbelek nie mógł zjeść pomidorowej", to o czym my tu możemy mówić. A dodatkowa żenada, że to dziennikarka.
    • imponderabilia22 Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 22.07.23, 23:28
      Jak któreś zacznie jęczeć to zostawiasz w pokoju. Tyle dzieci marzy o wakacjach, a te jeszcze wybrzydzają.
      • arista80 Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 22.07.23, 23:32
        Dla mnie to argument z cyklu "jedz, bo dzieci w Afryce głodują". Jak mamy jechać na wakacje to chcę, by oboje byli zadowoleni.
        • alex_vause35 Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 23.07.23, 09:14
          Warto młodego przygotować do takiego wyjazdu, przedstawić pod kątem atrakcji itp., sama pewnie wiesz lepiej, co na twoje dziecko podziała.
    • mayaalex Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 23.07.23, 00:10
      Opcja pierwsza zdecydowanie. Morze bedzie na pewno fajniejsze niz w Toskanii, jak bedzie strasznie goraco to macie basen w hotelu i nie musicie nigdzie sie ruszac. Dla szesciolatka cos znajdziecie/zorganizujecie, dwunastolatka w takim miejscu wakacyjnym dla maluchow typu te wszystkie vilaggio bedzie sie nudzic. A poza tym dziewczyna ma calkiem fajne pomysly, zwiedzanie, wulkan - dla was to tez powinno byc ciekawsze niz wioska wakacyjna godzine od domu.
    • nellamari Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 23.07.23, 08:06
      Powodzenia ze zwiedzaniem wulkanów w tych temperaturach, trochę realizmu.
      Bierz tam gdzie więcej cienia, więcej wody i rówieśnicy dla dzieciaków.
    • alex_vause35 Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 23.07.23, 09:13
      Jako nastolatka bardzo bym się nafochala na propozycję nr 2 wink. A skoro młodszy przez miesiąc uczestniczył w podobnych atrakcjach, to teraz może poznać inny sposób spędzania czasu, zwłaszcza że ten wyjazd jest tylko weekendowy, z tego, co rozumiem.
      • arista80 Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 23.07.23, 09:17
        To byloby z 5 dni ale obejmujacy weekend I Ferragosto a wtedy we Wloszech jest wolne, wiec w praktyce potrzebny by mi byl tylko 1 wolny dzien.
        • alex_vause35 Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 23.07.23, 09:23
          No ale to i tak nie jest dużo, rozumiem, że dziecko byłoby dzień w dzień ciągane po kościołach i ruinach przez jakieś 2 tygodnie. Zwłaszcza, że możecie się rozdzielać.
          • alex_vause35 Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 23.07.23, 09:24
            I zapraszamy do Polski, jak na koniec lipca jest chłodno wink.
            • arista80 Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 23.07.23, 09:30
              Bylismy w Polsce rok temu, w tym Roku Tez bralismy pod uwage, ale ta ograniczona ilosc urlopu. No I przede wszystkim starsza chciala morze.
              • alex_vause35 Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 23.07.23, 11:58
                Wiem, żartuję, pisałaś o ograniczonym urlopie - w każdym razie tu jest obecnie chłodno jak na okres wakacyjny i mało słońca (a ja mam warzywa i nie wiem, kiedy będą się nadawały do konsumpcji).
              • bergamotka77 Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 23.07.23, 18:00
                A Polska nie ma morza? big_grin
    • niemoralna Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 23.07.23, 09:34
      Bez jakichkolwiek rozkmin mlodszy dostosowuje się pod opcje nr 1 . To nie jest żlobkowy 2 latek a wczesnkszkony 6 latek. U mnie nie byłoby takiej opcji ,aby cala rodzina musiała urlop podporządkować pod dziecinade . Lepiej aby 6 latek dostowal się pod was niz wy pod infantylny tryb 6 latka .
      Tak w ogóle teraz straszne upały i nie wiem czy ten wulkan wam wypaliłby . Woda ,plaża, spacery, zwiedzanie w godzinach conajmniej po 18
      • hanusinamama Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 23.07.23, 21:38
        Zgadzam się. Mam na stanie 11latkę i 6 latkę i zdecydowanie młodsza daje radę.
        Place zabaw ma cały rok, na wyjazdach daje radę i po górach pochodzić (odpowiednio dobrana trasa) i pozwiedzać.
        W maju byłyśmy w Malmo, pociągiem pojechałysmy do Kopenhagi, młoda dała radę i bardzo jej się podobało
    • arista80 Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 23.07.23, 11:48
      AKTUALIZACJA: wygrala Sycyliasmile)
      • galaxyhitchhiker Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 24.07.23, 14:12
        Udanego pobytu!

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,30002659,blackout-na-poludniu-wloch-sycylia-bez-biezacej-wody-i-pradu.html#s=BoxMMtCzol1
        • little_fish Re: Wakacje z 13-latką i 6-latkiem - jak pogodzić 24.07.23, 14:53
          O rany! 😟
          Dobrze, że kocham Bałtyk 😁

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka