Dodaj do ulubionych

Liceum prywatne czy publiczne

23.07.23, 16:58
Taka sytuacja - dziecko dostało się do liceum prywatnego i publicznego. Początkowo było nastawione na prywatne, ale okazało się, że do publicznego idą 3 koleżanki. Nagle zmienia zdanie i chce do publicznego, bo boi się stracić te koleżanki. Oferta edukacyjna obu szkół oczywiście różni się na korzyść szkoły prywatnej, mniejsze klasy, więcej godzin języków obcych i przedmiotów rozszerzonych, mamy opinię o nauczycielach. O szkole publicznej wiemy niewiele, oprócz tego, że kilka lat temu znajome dzieci zrezygnowały w trakcie nauki ze względu na chaos i podobno poziom niższy niż od oczekiwanego, plus korepetycje na ktore sporo dzieci chodziło, aby w ogole sensownie zdać maturę. To szkoła z tzw Złotą Tarczą Perspektyw, ale od lat jadąca na opinii, że bez korepetycji nie ma szans na dobre wyniki w niej. Co by zrobiła ematka w takiej sytuacji - przekonała dziecko do przyjaźniejszej szkoły prywatnej, czy od razu startowała z korepetycjami z szkole publicznej. Czy można zrezygnować ze szkoły publicznej w późniejszym terminie, na przykład w sierpniu? Zostało mało czasu na decyzję, a u nas decyzyjny impas. Córka raczej z tych nieśmiałych dzieciaków, którym zajmuje trochę czasu budowanie relacji, zatem w pełni rozumiem jej strach przed utratą koelżanek, a jednocześnie chcę uchronić przed szkołą mało przyjazną.
Obserwuj wątek
    • 71tosia Re: Liceum prywatne czy publiczne 23.07.23, 17:28
      Z pewnością łatwiej zmienić publiczna na prywatna niż odwrotnie, nie wiem jak w tym roku gdzie jest kumulacja roczników ale znam dzieci które nie odnalazły się w szkole państwowej i przenosiły się do prywatnej nawet w czasie roku szkolnego.
      Jezeli dziecko ma problemy z adaptacja, srednio zdolne a do tego mocno niepewne swojej wartości, liceum z tych co to w pierwszych miesiącach udowadnia dzieciakom ze nic z podstawówki nie wynieśli (częste) a nauka odbywa się w wiekszosci na korepetycjach - to chyba bym tam dziecka nie posyłała.
    • extereso Re: Liceum prywatne czy publiczne 23.07.23, 17:30
      Według mnie to nie ten etap, kiedy rodziców zdanie jest decydujące. Jeśli liceum publiczne jest niezłe przynajmniej, to pozostaje wspierać córkę. Jeśli gorsze, to... też, tylko wczesniej jeszcze spróbować z nią pogadać
    • szeptucha.z.malucha Re: Liceum prywatne czy publiczne 23.07.23, 18:30
      Z koleżankami można utrzymywać relacje po szkole. Moje przyjaciółki chodziły do innych liceów, jedna do tego samego ale innej klasy. I tak spotykałyśmy się po.
      Jeżeli jest nieśmiała to atmosfera,, która opisujesz w publicznej, przytłoczy ją.
      Porozmawiajcie. Wypiszecie wszystkie za i przeciw albo pobawicie się w debatę- zamieniając się rolami zwolenniczka jednej i drugiej szkoły. U nas takie metody działają. Na pewno sama musi być przekonana do wyboru, żeby jej się chciało.
    • niebieskalimonka Re: Liceum prywatne czy publiczne 23.07.23, 18:59
      Profile wszędzie te same? Dojazd też?
      Jeżeli to Warszawa to mogę pomóc z opinią i państwowym, trochę się naczytałam wink

W państwowym koleżanki byłby w tej samej klasie? Przyjaźnią się od dawna, to na pewno stabilna relacja?

Państwowe na pewno znacząco tańsze, nawet wliczając korepetycje.
      Jesteś pewna, że w prywatnym korki nie są niezbędne?
      Dodatkowo, jakiej wielkości klasy? Czy córka znajdzie towarzystwo w małej grupie? Czy nie będzie tam tzw. bananowej młodzieży?

Ja bym na poważnie rozważyła zmianę decyzji jednak na szkołę państwową, żeby nastolatka mogła poczuć, że jest dwcyzyjna, że to jej własna przyszłość.
      Poza tym prywatne szkoły mają duże problemy z rotacją kadry.
    • nick_z_desperacji Re: Liceum prywatne czy publiczne 23.07.23, 19:36
      Mniejsza klasa czyli 20 osób czy 6? W bardzo małej grupie o wiele trudniej znaleźć "swoich' ludzi. I skoro więcej godzin, to ile w tygodniu? Normalnie to chyba cos >35 w tygodniu. Jak siatka godzin jest wypchana tak, że do domu wraca się tylko spać, to te lekcje to sztuka dla sztuki, bo dzieciaki są zwyczajnie przemęczone, a pamiętaj, że podstawowych nie może być mniej, niż przewiduje MEN. Może się okazać, że nawet z korepetycjami dziecko w publicznej spędza na zająciach mniej czasu niż w prywatne bez.
    • zendegi1 Re: Liceum prywatne czy publiczne 23.07.23, 20:02
      Odpowiadam zbiorczo, bo padło dużo pytań. Prywatna bardzo dobra, ale nie warszawska szkoła. W obydwu profile takie same, ale liczba godzin większa w szkole prywatnej. Prywatna bez rotacji nauczycieli w ostatnich latach, istnieje na rynku ponad 20 lat, ma dobre opinie - znamy dzieci które tam chodzą i są zadowolone. Córka z tych bardzo zdolnych, ale zniechęcających się. Relacja z koleżankami powiedziałabym, że raczej dynamiczna, zaczęły się regularnie kolegować w 8 klasie. Córka była zdecydowana na szkołę prywatną, ale decyzję zaczęła zmieniać, gdy koleżanki postanowiły składać papiery do tej jednej publicznej właśnie. Nie ma tu żadnych argumentów dotyczących jakości kształcenia z jej strony, tylko informacja że koleżanki idą i ona też. Poza czynnikiem „koleżeńskim” wszystkie plusy są po stronie placówki niepublicznej
      • sabek81 Re: Liceum prywatne czy publiczne 23.07.23, 20:30
        Moja corka w tamtym roku podjęła decyzję, że jednak liceum społeczne, dostała się to niezłej szkoly warszawskiej, miala 163 pkt bez zadnych konkursów czy wolontariatow jest introwertyczką, ciezko nawiazujaca nowe relacje, dodatkowo po przeprowadzce z malego miasta a uwielbia swoja szkole, ja początkowo bylam sceptyczna, szkola nie jest wysoko w rankingach ale atmosfera i podejscie do ucznia na plus.
    • aguar Re: Liceum prywatne czy publiczne 23.07.23, 21:18
      Ogólnie współczuję sytuacji, ja bym była lekko wkurzona na Twoim miejscu. Ale trzeba, IMO, ostatecznie zostawić decyzję młodej, dać ponieść konsekwencje, wspierać, pomóc w miarę możliwości, jakby potem jednak była pożądana zmiana szkoły
    • livia.kalina Re: Liceum prywatne czy publiczne 23.07.23, 21:41
      Pozwoliłabym wybrać dziecku. Licealista to juz duży i poważny człowiek i trenuje się w dorosłych decyzjach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka