Dodaj do ulubionych

D. Tusk w waszej opinii

24.07.23, 12:38
Czy w ostatnich tygodniach zyskał u Was sympatię czy stracił, a może jest Wam cały czas zupełnie obojętny? Czy potraficie mu zapomnieć podwyższenie wieku emerytalnego, czy może serial Reset zniechęcił Was zupełnie do tego polityka?
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 12:40
      Cześć Kassandro/Sandro/Ksawery/Zanetko. Donoszę uprzejmie, że serialu Reset jako i innych pozycji na kanale kurwizyjnym nie oglądam, a po ostatnim wystąpieniu Jarosława Polskęzbawa moja sympatia do Donalda Tuska znacznie wzrosła. Tylko tak dalej zatem. Słuszną linię ma nasza władza. Howgh!
      • gama2003 Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 14:22
        Danielo !

Daj mi proszę jakiś przepis na zagospodarowanie jagódek, bardzo proszę ❤. Tzn jak będziesz bliżej kuchni i wolnego czasu.
        Najchetniej w postaci ciasta, tylko nie wiem czy znasz odpowiednio dla mnie łatwy.

I na kruszonkę bym też chciała. Moja wychodzi jakaś za bardzo kruchopiaskowa. Bo myślę, czy nie zapiec owocków po kruszonką ? Z grubym cukrem trzcinowym ? W kokilkach ?

To forum się robi nieznośne, jakieś nieloty łączą polityka z wylizywaniem talerzy.
        Słowo daję, mieć nadzieję na zmianę decyzji wyborczych tym poziomem zagajania ematek ?
        A tam Niemiec udziela ślubu Czarnkównie, ciekawe kogo miał w Wehrmachcie. A może to potomek duchownego ? I całą wojnę modlił się szczerze ? Tylko o co ?
        Chłop może i przyzwoity on jest, ale z z kraju poplutego wielokrotnie z Nowogrodzkiej.

• daniela34 Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 14:38
          Dobrze, jak się doturlam do domu to ci podam. Przy czym ja specjalnie nowatorska nie jestem, bo z jagodami robię w zasadzie tylko ciasto drożdżowe 🙂 a oprócz tego pierogi i koktajle.
          Jeśli chodzi o kruszonkę to jak wychodzi ci za bardzo piaskowa to spróbuj dać rozpuszczone masło. I poeksperymentuj z dodatkami (płatki migdałowe, kokos, płatki owsiane). Moje wypieki mają cały dzial z kruszonkami/crumble.
          • daniela34 Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 15:18
            Dobra, to ja lecę z drozdzowym: 75 dkg jagód, 50 dkg mąki, 1/2 szklanki cukru, niepełna szklanka mleka, 8 dkg roztopionego masła, 8 dkg drożdży, 2 żółtka, szczypta soli. I kruszonka: 20 dkg mąki, 10 dkg maska, 10 dkg cukru, łyżeczka cukru waniliowego. Można zmienić na brązowy.

Tu mas link do drożdzowego z serem. Biedaciasto, bo z olejem zamiast masła, ale wkurzało mnie to, że z drożdżowego zawsze mi zostawały bialka i jak już miałam pomrożonych 12 bialek to zaczelam szukac alternatywy. Zaskakująco wychodzi dobre, wysokie, pięknie rośnie. Mozes posypać jagodami zamiast dawać brzoskwinie
            www.przyslijprzepis.pl/przepis/drozdzowe-z-serem-i-brzoskwiniami-2

No i jeszcze takie tortowe: 50 dkg jagód zasyp cukrem (pół szklanki), zagotuj, 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozmieszaj w odrobinie wody, wlej na gotujące się owoce. 3 łyżeczki żelatyny zalej odrobiną Zimnej wody, odstaw na 10 minut, delikatnie podgrzej i wlej do owocow. Wystudż, zmiksuj 500 g mascarpone z tą frużeliną. Wyłóż na biszkopt. Zalej żelującymi 2 galaretkami z owoców leśnych rozpyszczonymi w 2 szklankach wody. Będzie fioletowo
            • daniela34 Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 15:21
              (Aha, gdybyś miała już zupełną jagodową rozpustę, to do tych galaretek możesz dać ok.30-35 dkg jagód też. Będzie jeszcze bardziej interesująco).
              • gama2003 Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 20:14
                ❤❤❤❤

Zaraz przekaligrafuję do kajetu !
            • yenna_m Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 15:27
              Wczoraj wieczorem upiekłam ogromna blache drożdżowki z jagodami i kruszonką.
              Zrobiłabym fotke, ale domownicy zjedli big_grin

Drożdżowke robie zawsze na oko. Tym razem zrobiłam nieco rzadsze ciasto. O matulu, jakie to było dobre...
        • taniarada Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 14:54
          gama2003 napisała:

> Danielo !
          >
          > Daj mi proszę jakiś prze
          > Słowo daję, mieć nadzieję na zmianę decyzji wyborczych tym poziomem zagajania e
          > matek ?
          > A tam Niemiec udziela ślubu Czarnkównie, ciekawe kogo miał w Wehrmachcie. A moż
          > e to potomek duchownego ? I całą wojnę modlił się szczerze ? Tylko o co ?
          > Chłop może i przyzwoity on jest, ale z z kraju poplutego wielokrotnie z Nowogro
          > dzkiej.
          Jest taki portal forum Kraj gdzie można dać upust i wodze swojej fantazji politycznej .Ale lepiej tu się wpisać i narzekać że Emama stacza się na psy 🤣
          >
          • gama2003 Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 15:10
            To nie ja założyłam wątek polityczny.
            Gdzie te trolle mają głowę, ani pisać ani czytać z zrozumieniem nie nauczone.
        • iwles Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 14:57

Jak byś chciała bardziej nowatorsko, to podam ci przepis na czeskie knedliki z jagodami (tylko na wierzchu zrobiłam beż sera, polane samym rozpuszczonym masłem i lekko posypane cukrem). Knedliki są drożdżowe, nie ziemniaczane.
          Jadłam takie prawdziwe w Czechach tylko raz, potem zawsze szukałam i szukałam, i nigdzie nie znalazłam, więc zrobiłam sobie sama 😃

www.chillibite.pl/2014/07/czeskie-knedle-drozdzowe-z-jagodami.html?m=1
          • gama2003 Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 15:10
            O o o !

To może być to !
            • mysiulek08 Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 15:48
              tez nowatorskie 😊 kompletnie inny wymiar kruchego i kruszonki przy okazji

forum.gazeta.pl/forum/w,567,176397040,176397040,jakby_ktos_szukal_idealnego_kruchego_ciata_ktore.html
              • iwles Re: D. Tusk w waszej opinii 25.07.23, 10:23

Kurde, tam się wpisałam, zamiast tutaj.
                Mysiulek, czy ten przepis ma ciąg dalszy?
                A tam nie ma, co dalej robic po kolei, ile czasu piec itd...
                Bo ja ciemna masa - musze miec podane od A do Z big_grin
          • pursuedbyabear Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 15:35
            O jeronie, ślinka cieknie...
    • pursuedbyabear Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 12:41
      Wiem, że już tu kiedyś polecałam, ale sałatka z pomidorków, sałaty lodowej, fety i granata podlana winegretem z odrobiną miodu jest przepyszna.
      • chococaffe Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 12:44
        Nie przepadam za sałatą lodową, ale reszta składników ok.
      • yenna_m Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 12:45
        Póki sezon w pełni, warto też nastawić ogórki malosolne. Mniam smile
        • malia Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 12:46
          nastawiłam już, dzisiaj chyba zobaczę czy dobre
        • daniela34 Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 12:46
          Ależ nastawiłam. Ostatnio maniakalnie jemy sałatkę z pomidorów, młodej cebuli i małosolnych. Znakomita. Żanetce też by smakowała.
          • pursuedbyabear Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 12:48
            U nas też to grane w strasznych ilościach, a sezon na pomidory dopiero się zaczyna!
          • yenna_m Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 12:53
            Ja dziś nastawiam.
            I muszę zlac sok z malin (4 kg zasypalam cukrem) big_grin
          • eilian Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 16:51
            Coś do tego dodajesz? W sęsie jakiś dressing?
            • daniela34 Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 17:35
              Nie smile pomidory puszczają sok, ogórki wodę i niczego nie dodaję. Choć pewnie można by, ale my już wystarczająco dużo kalorii pochłaniamy.
              • eilian Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 20:16
                Dzięki, wypróbuję, bo nie znałam tego połączenia smaków, ale mam przeczucie, że będzie pycha. Muszę tylko nastawić ogórki...
        • chococaffe Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 12:48
          Mnie zachęcił dzisiejszy wątek o tym, że jak zrobią się za bardzo kiszone to można zetrzeć na tarce, pasteryzować a potem mieć np na ogórkową
          • yenna_m Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 12:53
            Uwielbiam ogórkową!
            • chococaffe Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 12:54
              Ja też!
              • taje Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 19:34
                Ja też. Koniecznie z ziemniaczkami!
        • princesswhitewolf Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 19:38
          Juz od czerwca nastawiam ogorki
      • malia Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 12:45
        o tak, najwyższa pora na sałatki, ja włączyłam do swojego repertuaru polecany tu na forum twaróg wedzony z pomidorami i cebulką. Twoją też wypróbuję
        • princesswhitewolf Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 19:38
          Tej samej firmy co wędzony polecam wersje solankowego twarogu. Do nas przywoza
      • gulcia77 Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 17:36
        Właśnie nastawiłam sokownik i spuszczam sok agrestowo-porzeczkowy. I mam wysyp borówki amerykańskiej. Jutro robię drożdżowe z kruszonką i koktajl na maślance. A pierwsze nastawione małosolne właśnie dokiszam na ogórkową.
        • daniela34 Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 17:43
          A ja właśnie zrobiłam 50 pierogów ruskich i zastanawiam się, czyj yp był genialny pomysł, żeby robić ruskie przy 32 stopniach (niestety chyba mój). Muszę jeszcze dorobić ciasta, bo mi farszu zostało. Ratunku!!!
          • gulcia77 Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 17:47
            Yyy, jak ja Cię rozumiem. Mnie odwaliło na mózg i w sobotę robiłam gołąbki. Miałam ochotę wziąć koło i walnąć się w czoło.
    • yenna_m Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 12:44
      Zyskał. Im wiekszy sciek sie leje na Tuska, tym chlop bardziej zyskuje w moich oczach.
      Nie wplynal na mnie Reset. Nie ogladam partyjnej telewizji.
    • kamin Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 12:45
      Pierwsze słyszę o takim serialu.
      • princesswhitewolf Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 19:40
        Bo to nie serial ale winiarnia.
    • spanish_fly Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 12:46
      Nie określam mianem "sympatii" swojego stosunku do polityków. To jest określenie raczej zarezerwowane wobec ludzi, których znam. W najbliższych wyborach zagłosuję na PO.
      • malgosiagosia [...] 24.07.23, 23:56
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • iwles Re: D. Tusk w waszej opinii 25.07.23, 06:13
          malgosiagosia napisała:

> Bo
          > polskosc to przeciez nienormalnosc. A Polacy za polskosc oddawali zycie. I po co?

A inni wypieprzyli z kraju i mądrzą się w temacie polskości, chociaż ich tu NIE MA.

• chococaffe Re: D. Tusk w waszej opinii 25.07.23, 06:31
            Przecież ona (1) nie ma pojęcia co się tu dzieje (2) życzy nam jak najgorzej do czego się przyznała pisząc, że rządy PiS mamy za karę (3) tęskni za rządami Rosji
    • bona.sforza Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 12:48
      Serialu Reset nie oglądałam, wiec nie wpływa na moją opinię (to jakieś political fiction jest?)?
      O wydłużeniu wieku emerytalnego pamiętam, i żałuję, że to się nie udało. W odróżnieniu od Suwerena wiem, że pieniądze nie biorą się z dziury w ścianie, i obawiam sie o populację emerytów z groszowymi emeryturami/bez emerytury.
      • szafkanocna Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 13:18
        co wy macie z tym podwyzszeniem wieku?… naprawde nie widzicie innego sposobu i chcecie harowac do 70+? chyba ze tak entuzjastycznie podchodza do tego tematu ci, ktorzy sami juz sa na emeryturze, wiec nie dotyczy.
        akysz….
        • nick_z_desperacji Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 13:21
          Nie ma innego sposobu, bo żyje się coraz dłużej i dłużej zachowuje sprawność, a młodych jest coraz mniej. Poza tym, zmienia się styl pracy, jest mniej wymagająca fizycznie, wiec i mniej wyniszczająca, czyli spokojnie można pracować dłużej. Nie mam emerytury, zresztą jestem w tym wieku, że nigdy nie będę miała.
          • szafkanocna Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 13:23
            no i znowu ta bajka “zyje sie coraz dluzej”…
            zrob cos dla mnie, sledz przez miesiac klepsydry w miescie, w ktorym mieszkasz, a potem zrob statystyke, ktora grupa wiekowa umiera najliczniej, potem wroc i ja tu bede czekac na sprawozdanie 😎
            • malia Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 13:27
              to ja ci zdam sprawozdanie z czegoś innego, a mianowicie ile będzie wynosiła emerytura nauczyciela gdyby zdecydował się iść na nią wcześniej, a nie harować - otóż całe 2338 brutto. Więc ja już wolę harować, nie, nie w nadziei na wyższą emeryturę, tylko mając póki co nieco wyższe zarobki
            • nick_z_desperacji Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 13:30
              Widuję klepsydry codziennie, bo mieszkam w takim miejscy, że idąc do 'centrum" mijam kościół. Jak na klepsydrze jest ktoś poniżej 70 lat, od pierwszą myślą jest "młody był", bo zazwyczaj wiszą tacy powyżej 80. O bardzo młodych wiadomo i bez klepsydry, bo o większych wypadkach wie całe miasto.. I wypadków bym nie mieszała do wieku emerytalnego z prostego względu: giną w nich głównie ludzie aktywni zawodowo, bo oni się przemieszczają. Ciężko, żeby w wypadku drogowym zginęła emerytka nie wychodząca z domu.
            • panna.nasturcja Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 15:55
              Znaczy danych gus też czytać nie umiesz?
              I nie odróżniasz ich od dowodu anegdotycznego?
              Nie dziwi więc nierozumienie kwestii emerytur.
        • yenna_m Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 13:23
          Zapytaj, jaka emeryture beda mieli ludzie, ktorzy harowali na smieciowkach?
          Poza tym jaką masz pewnosc, że ZUS nie zbankrutuje, skoro Polska zaciagnęła tyle dlugow?

Zapomnij o emeryturze. Pomimo osiagniecia wieku.
          • szafkanocna Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 13:26
            nie wiem, do kogo jest ta odpowiedz, ale jak najbardziej popieram- ZAPOMNIJCIE O EMERYTURZE.

bedziecie tyrac moze i do 80., o ile dozyjecie(no, ale podobno zyjemy ciraz dluzej), a zus wam i tak moze wyliczy moze z tysiaka, liczenie na emeryture- zamiast na siebie, w dzisiejszych czasach, jest naprawde hmm dziecinne, mowiac eufemistycznie.
            • malia Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 13:28
              oh, to jak nie liczysz na emeryturę , to ci tak podnosi ciśnienie wiek emerytalny
              • szafkanocna Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 13:31
                no w sumie….
              • yenna_m Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 13:32
                malia napisała:

> oh, to jak nie liczysz na emeryturę , to ci tak podnosi ciśnienie wiek emerytal
                > ny

To do mnie?
                Nie, nie podnosi mi cisnienia wiek emerytalny.
                • abasia0 Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 13:39
                  W naszej opinii Donald Tusk zostanie zwycięzcą najbliższych wyborów.
            • panna.nasturcja Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 15:58
              Skoro nie liczysz na emeryturę to ci cię obchodzi wiek emerytalny? Przecież w takiej sytuacji nie ma on znaczenia.
              Narracja ci się nie spina trolliku.
        • chococaffe Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 13:38
          Dawaj ten inny sposób
          • snajper55 Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 13:53
            chococaffe napisała:

> Dawaj ten inny sposób

Zostajesz działaczem PiS i kradniesz ile wlezie. Ale ta metoda na jesieni może stać się nieaktualna.

S.
            • chococaffe Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 14:05
              daj jej szansę - niech sama napisze o tych "innych sposobach"
              • szafkanocna Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 14:36
                przeciez z tegoco kojarze to na ematce sa same waskie specjalistki o pensjach wyzszych niz przecietne i wyksztalceniu godnym pozazdroszczenia, dlatego tez nie sa w stanie sobie zaplanowac ani zabezpieczyc przyszlosci w inny sposob, tylko marzeniem o wysokiej emeryturze, zapewnionej przez ktoras z partii gdzies kiedys smile) hahah
                • chococaffe Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 14:40
                  Czyli też nie widzisz innych sposobów? I nieudolnie próbujesz skierować rozmowę na "wąskie specjalistki"?

Od początku było wiadomo, że innych pomysłow ci brak
        • bona.sforza Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 14:01
          Dawaj ten inny sposób!
          Nie, jeszcze nie jestem na emeryturze. I raczej wiem, że skrócenie wieku emerytalnego nic mi nie da, bo po prostu albo nic nie dostanę, albo to będą jakieś grosze.
          Za to nie mam mentalności chłopa pańszczyźnianego i nie pracuję za karę, czekając na skrócenie wyroku.
      • seaview Re: D. Tusk w waszej opinii 25.07.23, 13:16
        > O wydłużeniu wieku emerytalnego pamiętam, i żałuję, że to się nie udało. W odró
        > żnieniu od Suwerena wiem, że pieniądze nie biorą się z dziury w ścianie, i oba
        > wiam sie o populację emerytów z groszowymi emeryturami/bez emerytury.

Wołanie na puszczy w kraju, gdzie króluje mentalność "dej".
    • przeslicznawiolonczelistka Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 12:49
      Pan Tusk w polityce to już przeszłość, razem z p. Wałęsąsmile
      • daniela34 Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 12:51
        Masz rację. To idzie młodość. A imię jej Jarosław Kaczyński!
        • ariathedevil Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 12:57
          A na drugie Janusz, Grzesio Korwin Mikke Braun wink
          • malia Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 13:04
            czy da się tu wkleić sam filmik z twittera? Ja nie umiem ale mam link, a w nim dziadek korwin big_grin
            Tekst linku
          • iwles Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 13:05

A tuż za nimi pląsa i hasa Rysiu Terlecki.
          • alicia033 Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 13:11
            ariathedevil napisała:

> A na drugie Janusz, Grzesio Korwin Mikke Braun wink

Ksywa: Pies!
            https://images.app.goo.gl/Hw6tRRKR1LWT5N9h8
        • nick_z_desperacji Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 13:08
          Najgorsze w Kaczyńskim jest to, że on nie jest taki stary, na jakiego wygląda, jest po prostu straszliwie zapuszczony. Naprawdę, moja 10 lat starsza, wychowana w totalnej biedzie, całe życie pracująca fizycznie babcia trzyma się lepiej niż on. A miałam nadzieję, że on już nad trumną stoi....
          • marta.graca Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 13:19
            Może z powodu braku żony? Słyszałam, że żonaci mężczyźni cieszą się lepszym zdrowiem, niż kawalerowie.
            • alpepe Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 13:46
              Niechby i miał męża, byle ktoś się nim opiekował.
              • nick_z_desperacji Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 17:38
                A nie mógłby tak po prostu kopnąć w kalendarz? On, człowiek prawy i sprawiedliwy pójdzie do nieba, a ziemia w końcu odetchnie.
        • przeslicznawiolonczelistka Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 19:26
          Jarosław po prostu jest i rozdaje karty kto gdzie i za ile. Reszta przebiera nóżkami, bo też by chciała ukroić kawałek tortu.
          • iwles Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 19:36
            przeslicznawiolonczelistka napisała:

> Jarosław po prostu jest i rozdaje karty kto gdzie i za ile. Reszta przebiera nó
            > żkami, bo też by chciała ukroić kawałek tortu.

No pacz pani, czemu Jarosław nie przeszedł na zasłużony odpoczynek?
            To znaczy przeszedł, ale czemu zamiast żyć z emerytury- "pracuje" dalej i ciągnie nasza kasę do swojej kieszeni?
            Juz dawno przekroczył wiek emerytalny, nawet ten wprowadzony za czasów PO.
          • daniela34 Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 20:14
            Skoro Jarosław "po prostu jest" to i Donald "po prostu jest" choćby się Jarosław zapluwał.
    • primula.alpicola Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 12:59
      Kochana, po wczorajszym wystapieniu Pana,m Jarosława Kaczynskiego otworzyły mi się oczy! Nienawidzę Ryzego ze wszystkich sił, niech wraca do tych swoich Niemiec, tfuuu!!
      • dramatika Re: D. Tusk w waszej opinii 25.07.23, 14:02
        primula.alpicola napisała:

> Ryzego

Ekipa od "je*ać PiS" i "wy*ierdalać" urażona "ryżym" big_grin
    • mava1 Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 13:07
      D.Tusk jest typowym przedstawicielem +/- mojego pokolenia - osoba wyksztalcona, który w mlodosci (student) zasuwał fizycznie, w spółdzielniach studenckich. Borykal sie z typowymi trudnosciami wtedy, działal w opozycji, jak wiekszosc studentow, wtedy.
      Jako osoba wykszatłcona, z odpowiednim IQ, osiagnał szczyty we wladzach Europy i sprawdził sie tam doskonale.
      W przeciwieństwie do jarkacza, tumana, którego nie dopuszczono do matury z 3 przedmiotów (3!) a maturę zdał tylko dzieki komuszym koneksjom mamusi. Domniemywam że dalsza droga edukacyjna wygladała podobnie (kto ruszy nominata komuszego, z odpowiednimi rekomendacjami?). I który żadna praca nigdy się nie zhańbił a całe swoje życie spedził na garnuszku innych.
      Owszem, reforme emerytalną Tusk mogł przeprowadzic inaczej, w łagodniejszy sposób, ale jednak samo podwyzszenie wieku emerytalnego jest niezbedne, w PL i na swiecie. Ludzie żyja coraz dłużej i nie da sie utrzymać systemu, gdzie praca trwa 35 - 40 lat a na emeryturze spedza się tych lat drugie tyle.
      Resetu nie ogladam. Podobnie jak w PRL nikt nie ogladał telewizyjnych informacji bo wiadomo było, ze to jedno wielkie klamstwo i manipulacja.
      Natomiast lubie mieć do czynienia z ludźmi inteligentymi a nie głąbami typu jarkacz. Dla mnie wybór jest oczywisty.
      • nick_z_desperacji Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 13:09
        Mnie w tej (nie)maturze wzrusza najbardziej, że yłteligęt z yłteligęckiego domu z dziada pradziada, patriota zkrwi, kości i łupieżu oblał w ogólniaku język polski.
        • szafkanocna Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 13:18
          tusk z polskiego oblal? a to nie wiedzialam.
          • mava1 Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 13:29
            >tusk z polskiego oblal? a to nie wiedzialam.

chciałabys! "niestety", to twój ulubieniec karypel ( w przeciwieństwie do ryżego0.
            • szafkanocna Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 13:34
              o nie, to jest absolutnie niemozliwe, moj boze, nigdy w to nie uwierze!

😂 ehhh….. z kim ja tu dyskutuje wgl.pa
              • mava1 Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 13:50
                >kim ja tu dyskutuje wgl.pa

"dyskutuje" to jednak pewne naduzycie w twoim przypadku.
      • szafkanocna Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 13:14
        nie rozumiesz- nie pisz…
        zyjemy coraz dluzej? kto? dzisiaj najliczniej umierajs ludzie przed 70. rokiem zycia - takie mam obserwacje, wiekszosc rodzicow moich 40.letnich znajomych juz nie zyje.
        podwyzszenie wieku emerytalnego - zeby normalni ludzie sie zacharowywali w imie wyrzadzonej budzetowi dziurze i probie jej lataniani rozdawania na prawo i lewo pieniedzy tym, ktorzy nie pracuja, bo przybyli z trudnych krajow, w ktorych tak ciezko sie zylo i dlatego trzeba ich teraz wspierac ekonomicznie, i ich rodzinki.
        narracja niektorych tu kobiet jest naprawde zadziwiajaca, skoro nie tvp to nie wiem naprawde, kto wam te mozgi tak lasuje..?..
        • malia Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 13:16
          on Tekst linku
        • iwles Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 13:22

To może warto zainwestować w służbę zdrowia i nowoczesne metody leczenia?
          Od samego obniżenia wieku emerytalnego zdrowia ludziom nie przybędzie i długość życia się nie wydłuży.
        • evee1 Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 13:23
          > nie rozumiesz- nie pisz
          Czasem warto posłuchać własnej rady...
          • szafkanocna Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 13:28
            jakies argumenty? pewnie nie, po takiej „wypowiedzi” nie spodziewam sie cudow intelektu
            • malia Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 13:35
              ja wkleiłam ci argument w linku, też nie spodziewam się cudów intelektu
            • iwles Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 13:41

Ja tez wyżej podałam, ale cudow intelektu z twojej strony się nie spodziewam.
              • snajper55 Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 14:03
                iwles napisała:

> Ja tez wyżej podałam, ale cudow intelektu z twojej strony się nie spodziewam.

Po szafce nicnej trudno się spodziewać cudów. Już prędzej po stołku. Szczególnie barowym.

S.
            • panna.nasturcja Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 16:02
              Bardzo prosty: twierdzisz, że nie obchodzi cię państwowa emerytura.
              Jaką więc różnicę robi ci wiek emerytalny?
              Bo powinien żadną.
              Ale ty nawet tego związku nie widzisz, takaś głupia.
        • mava1 Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 13:48
          >nie rozumiesz- nie pisz…

postaram sie być grzeczna szafko nocna.
          Otoz...staystyki pokazuje GUS a nie twoi znajomi. Jak to w statystykach jest, niektorzy zyja 100 lat a w niektórych środowiskach (np. twoich), poniewierajacych swoje zdrowie, np. alkohol, ćpanie czy palenie, zyją 50 lat. Niektórzy także HARUJĄ, w przeciwieństwie do "charowania", bo takie mają uwarunkowania środowiskowo-rodzinne, a inni maja lekka prace.
          Główny Urząd Statystyczny opublikował najnowsze tablice średniego dalszego trwania życia...Z tablic wynika, że osoba w wieku 60 lat przeciętnie będzie żyła ponad 21 lat podczas, gdy wg. poprzednich było to niespełna 20 lat. Z kolei dla osoby wieku 65 lat średnie dalsze trwanie życia wynosi obecnie 17 i pół roku podczas, gdy rok wcześniej było to szesnaście lat i ponad cztery miesiące.
          dane z 2023 r.
          • szafkanocna Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 14:06
            czyli moi znajomi sa ewenementem i wsrod twoich znajomych - ani wsrod znajomych kogokolwiek z forum - nikt w rodzinie nie umiera na raka pluc/ piersi/ krtani/ watroby/ szyjki macicy/ jelita, ani tez na zawal serca, ani na udar, itp., itd. i gus powinien miec dla nich osobne statystyki??

dziekuje za grzecznosc i kulture wypowiedzi i to, ze tak wiele cie to musialo kosztowac smile
            • chococaffe Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 14:09
              szafeczko - to jak tam z innymi sposobami?smile
              • szafkanocna Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 14:42
                no juz sarkastycznie odpowiedzialam w dwoch innych postach - ze zawsze tu wszystkie brylujecie swoimi zasobami, wyksztalceniem elkowencja i swiadomoscia istnienia, ze jestem w ciezkim szoku, ze nie potraficie sobie zaplanowac ani zorganizowac innego zaplecza finansowego na starosc (tzn. na te 5 lat zycia na emeryturze, nie wiem kto pozyje dluzej i dluzej sie nia bedzie cieszyc, ale pewnie niewiele), tylko trzymacie sie tego marzenia sennego o emeryturze.

nie stac mnie na inna odpowiedz, lecze sie z tego szoku, poki co
                • chococaffe Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 14:48
                  Czyli nie widzisz innego sposobu niż wiek emerytalny proponowany przez PO?

I nieudolnie starasz się rozmydlić rozmowę zasobami ematek.

Nie, nie przeżywam szoku, to było oczywiste, że nie znasz innego sposobU niż ten proponowany przez PO smile
                • bona.sforza Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 14:58
                  Niektórzy widzą dalej niż czubek własnego nosa. I tak, martwię się co będzie z ogółem tych, którzy nie umieją/nie potrafią swojego losu zabezpieczyć, za to trąbią, że "każą im pracować dłużej", a jak przejdą na emeryturę, to będą płakać "że nie starcza na leki".
            • szafkanocna Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 14:11
              no i jeszcze - bardzo fajne sa te statystyki GUS-u. dzieki nim wiem, ze dzisiejszy 60-latek bedzie zyl 81 lat. a nie 80. bo tyle sie wg GUS- wydluzylo zycie. no to mozna poszalec. caly rok wiecej. uuuuu smile))
              no i oczywiscie nie biorac pod uwagi ile sie harowalo lub charowalo i jakie sie ma obciazenie potencjalna choroba nowotworowa lib sercowa, bo tego raport nie uwzglednil.oj..
              • chococaffe Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 14:14
                czyli w ogóle nie masz pojęcia o czym piszesz? Typowe
              • panna.nasturcja Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 16:03
                Czy ty w ogóle rozumiesz co to jest statystyka?
                Bo że nie rozumiesz systemu emerytalnego to już wiemy.
            • mava1 Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 14:15
              podaje dane z GUS, chyba z tym nie zamierzasz 'dyskutowac"?
              czy jednak zamierzasz zaklinac rzeczywistosc, bo tak ci pasuje?
              Jesli twoi znajomi gremialnie umieraja na raka to znaczy tylko tyle, że inni (nie twoi znajomi) zyja duzo powyzej 80 lat.
              A tobie radziłabym zmienić środowisko, skoro jest tak chorobotwórcze.
            • snajper55 Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 14:15
              szafkanocna napisała:

> czyli moi znajomi sa ewenementem i wsrod twoich znajomych - ani wsrod znajomych
              > kogokolwiek z forum - nikt w rodzinie nie umiera na raka pluc/ piersi/ krtani/
              > watroby/ szyjki macicy/ jelita, ani tez na zawal serca, ani na udar, itp., itd
              > . i gus powinien miec dla nich osobne statystyki??
              >
              > dziekuje za grzecznosc i kulture wypowiedzi i to, ze tak wiele cie to musialo k
              > osztowac smile

Twoi znajomi z Pragi Północ żyją średnio 71/79 lat (mezczyzni/kobiety). Moi znajomi z Wilanowa żyją średnio 81/89 lat. Może to jest źródłem nieporozumienia?

tvn24.pl/tvnwarszawa/najnowsze/najkrocej-zyja-na-pradze-najdluzej-w-wilanowie-138444

S.
              • szafkanocna Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 14:33
                haha tak, i w ogole wszyscy sa tutaj ludzmi sukcesu i w ogole krolami zycia, dlatego tak bardzo trzymacie sie waszego marzenia o wysokiej emeryturze, bo przeciez dzieki waszej wysokiej edukacji i swietnym zyciu nie jestescie w stanie sobie zaplanowac ani zabezpieczyc przyszlosci w inny sposob. hahahha. uwielbiam internet.
                • mava1 Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 14:52
                  >dlatego tak bardzo trzymacie sie waszego marzenia o wysokiej emeryturze

kazdy normalny człowiek ma swiadomosc, jakie skladki na emeryture odprowadza. Oraz jakie ma konto w ZUS (informacje dostaje) i jaka ma prognozowana emeryturę.
                  I, jesli moze/musi/ma z czego potrafi sobie tę przyszłosć "zabezpieczyć".
                  Twoje bicie piany jest żałosnym sposobem ratowania wcześniej podupadłej twarzy (twojej). Internet ci w tym nie pomoze.
                • snajper55 Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 16:04
                  szafkanocna napisała:

> haha tak, i w ogole wszyscy sa tutaj ludzmi sukcesu i w ogole krolami zycia, dl
                  > atego tak bardzo trzymacie sie waszego marzenia o wysokiej emeryturze, bo przec
                  > iez dzieki waszej wysokiej edukacji i swietnym zyciu nie jestescie w stanie sob
                  > ie zaplanowac ani zabezpieczyc przyszlosci w inny sposob. hahahha. uwielbiam in
                  > ternet.

Nie rozumiesz. Ja się nie martwię o swoją emeryturę. Ja się martwię o emerytury twoich znajomych z Brzeskiej. Nie chcę, aby doprowadzeni głodem do ostateczności napadali na ludzi, którzy sobie zapewnili dostatnie życie na emeryturze.

S.
                • 71tosia Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 17:05
                  Szafeczko- statystyka ma to do siebie ze widzi pewne ogolne relacje, nie wyklucza to tego ze w twoim srodowisku czy twojej rodzinie moze byc inaczej. Ale czy naprawde trzeba to tlumaczyc ludziom jako tako wyksztalconym?
        • ophelia78 Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 15:26
          Co Ty bredzisz? To oni te dzieci chyba mieli przed 50 ze dzieci 40 latki i już sieroty.

Mam 45 lat. Wszyscy znajomi +/- w tym samym wielku. Ja i jedna kolezanka nie mamu ojców juz, jednej zmarla mama (civid). Reszta jak najbardziej ma jeszcze oboje rodziców.
          Ja dopiero 3 lata temu straciłam ostatnią babcie
      • przeslicznawiolonczelistka Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 19:30
        Ave Tusk, to haruj na jego emeryturę do 80, ja nie zamierzam.
        • iwles Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 19:40

> Ave Tusk, to haruj na jego emeryturę do 80, ja nie zamierzam.

Ale na emeryturę Kaczyńskiego harujesz i to od wielu lat 🤣

• kub-ma Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 20:29

> Ave Tusk, to haruj na jego emeryturę do 80, ja nie zamierzam.

Ależ nie musisz pracować na jego emeryturę, on już sobie ją wypracowała sam.
    • alex_vause35 Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 13:44
      Łot da fak is Reset?
      A tak właściwie to chyba nie chcę wiedzieć 🤣
    • szafkanocna Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 14:03
      mnie tylko boli wasz syndrom sztokholmski i ta slepa, przedszkolna wiara, ze albo prawo, albo lewo- ae ktorys z nich na pewno nas uratuje.

z takim poziomem swiadomosci spolecznej Polska zostanie w ciemnej d. na zawsze.
      amen.
      • chococaffe Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 14:04
        ej.... to nie podasz nam innego sposobu, mimo, że sama pisałaś, że są?

Jaka szkoda...big_grin
      • snajper55 Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 14:10
        szafkanocna napisała:

> z takim poziomem swiadomosci spolecznej Polska zostanie w ciemnej d. na zawsze.
        >
        > amen.

Święte słowa. Dopóki będą w Polsce duże grupy ludzi gotowe głosować na PiS a nawet na Konfę, będziemy w ciemnej dupie.

S.
      • livia.kalina Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 14:28
        >mnie tylko boli wasz syndrom sztokholmski i ta slepa, przedszkolna wiara, ze albo prawo, albo lewo- ae ktorys z nich na pewno nas uratuje

a to a propos czego? PO to jest centroprawica a pis to narodowy socjalizm z krygowaniem się. Konfa to neonazim bez krygowania. Narodowy socjalizm z pewnością nie uratuje nikogo a wielu przypłaci to życiem (jak pokazuje historia i ostatnie zgodny kobiet w polskich szpitalach).
      • natalia.nat Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 14:38
        "z takim poziomem swiadomosci spolecznej Polska zostanie w ciemnej d. na zawsze. amen."

Dokładnie tak. Będziemy w ciemnej d..., jeśli wiek emerytalny nie zostanie podwyższony. Przemawia za tym demografia, czyli wydłużanie się średniej długości życia, starzenie się ludności, obniżenie się rozrodczości. Z faktami i danymi GUS nie da się dyskutować.
    • klaramara33 Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 14:19
      Niczym szczególnym się nie wykazał w Polsce,dy miał nato szansę, polityka eliciarska na minus ale jeszcze można go wysłuchać co myśli w przeciweństwie do Jarka.
    • livia.kalina Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 14:29
      Nie jestem targetem dla Tuska bo mam o wiele bardziej progresywne poglądy natomiast szambo z pisu jakie sie na niego wylewa coraz bardziej mnie przekonuje do tego, zeby na niego zagłosować. Bez tego nawet bym tego nie rozważała.
    • elenelda Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 14:42
      Zawsze, gdy obejrzę dziennik tvp moja sympatia do niego rośnie. To musi być wielki człowiek i prawdziwy mąż stanu, skoro tvpis poświęca mu tyle uwagi.
      • angazetka Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 14:54
        Mający układy WSZĘDZIE, mogący WSZYSTKO, mający wpływ na kraj po ilu to latach nierządzenia?
      • malia Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 14:57
        mam tak samo, a jeszcze jak oczytam chocby same nagłówki wiadomości pozapisowych, to mam ochotę mu pomnik stawiać
        np dzisiaj - o tym\ jak pisowcy dorobili się na odpadachktórewcaleniesątrujaceisięwcaleniepalą Tekst linku
        o ty, jak pisowcy wybudowali sobie w Warszawie tajny tani hotel, którywcaleniejestwybudowanyzanaszepieniądze Tekst linku
    • sanciasancia Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 15:02
      Po rzuceniu okiem na progi rekrutacji do średnich liceów w lewostronnej Warszawie (skok o co najmniej 10 pkt) Donald Tusk podoba mi się tak bardzo, że specjalnie się wybiorę głosować w Ostrowi Mazowieckiej na KO, bo tam, jest szansa, że mój głos na KO będzie znaczył więcej.
    • renia266 Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 15:36
      Oglądałam na YT jakieś jego ostatnie spotkanie wyborcze, chyba w Koszalinie i zgodnie z mężem stwierdziliśmy, że świetny z niego stand-uper. Naprawde ma gadane, jego wypowiedzi wciągają i przekonują wyrobił się politycznie. Nie mam nic przeciwko niemu życzę mu szczerze powodzenia, bardziej boje się ludzi ktorzy stoją za nim i tylko myśla o rewanżu i dorwaniu sie do koryta. Raczej nie będę na niego.glosowac, na razie należe do wyborcow tzw niezdecydowanych moze jednak zmienię zdanie do wyborów.
      • nick_z_desperacji Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 16:35
        Cechą ludzi inteligentnych jest to, że sprzyjające środowisko ciągnie ich w górę, oraz że oni sami sobie dobierają takie środowisko. Kaczafi się nie wyrobił, bo on jest wg niego doskonały, więc nie musi się uczyć, a środowisko sobie wybiera na zasadzie zdolności penetracyjnych jego odbytu.
    • chococaffe Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 15:39
      A ja dzisiaj dostałam 3 kg ekologicznych brzoskwiń. Czego nie zjem to chyba zamrożę te słoneczka na ponure miesiące.

Dostałam też słoik (niestety tylko jeden) prawdziwych (bez żadnych fixów itd) konfitur wiśniowych. Też zachowałam na jesień/zimę jako polewę do lodów waniliowych
    • nangaparbat3 Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 15:47
      Donoszę uprzejmie, że właśnie rozważam przemalowanie się na ryżo. Co prawda nie znosze pań w moim wieku pomalowanych nac rudo, ale jestem gotowa się poświęcić.
      • pursuedbyabear Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 15:49
        Ja się przemalowałam jakiś czas temu, chwalę sobie.
      • seaview Re: D. Tusk w waszej opinii 25.07.23, 13:22
        > Donoszę uprzejmie, że właśnie rozważam
        > przemalowanie się na ryżo. Co prawda nie
        > znosze pań w moim wieku pomalowanych
        > na rudo, ale jestem gotowa się poświęcić

Kocham to. 😄
        A kasztan może być? Taki prawdziwy rudy to nie mój kolor.
      • snajper55 Re: D. Tusk w waszej opinii 25.07.23, 13:53
        nangaparbat3 napisała:

> Donoszę uprzejmie, że właśnie rozważam przemalowanie się na ryżo. Co prawda nie
        > znosze pań w moim wieku pomalowanych nac rudo, ale jestem gotowa się poświęcić

Mogę sobie brodę przemalować, bo głowę golę. Ryżobrody? Czemu nie? 🤣

S.
    • cegehana Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 16:38
      Moim zdaniem jego obecność i aktywność dzisiaj jest dowodem na słabość PO. Mieli wiele lat na wyciągnięcie wniosków, wdrożenie nowych rozwiązań, stworzenie nowych struktur. A wystawiają tego samego Tuska. On sam w moich oczach raczej stracił, ze uczestniczy w tym cyrku zamiast z dystansu wygłaszać komentarze i wygłaszać wyklady jak to np. robi Kwaśniewski.
      • pade Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 17:01
        ten cały cyrk to jest nasze być albo nie być
        warto mieć świadomość, że to całe "kradną ale się dzielą" w końcu pierdolnie z hukiem i zapłacą za to NASZE dzieci
        • cegehana Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 17:30
          Nasze może tak, Tuska nie.
          • livia.kalina Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 17:33
            nie zapłacą to na pewno dzieci Jarosława Kaczyńskiego. A niby czemu nie Tuska?
            • cegehana Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 19:03
              Ze Tuska "być albo nie być" to nie jest a nie ze dzieci. Dlatego, ze ma emeryturę sowita, europejską a i możliwości samorozwoju lepsze niż jakiś tam polski parkamentarzysta.
              • chococaffe Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 19:06
                A co mnie obchodzi przyszłość Tuska?? Obchodzi mnie moja i moich dzieci.
                • cegehana Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 19:57
                  Pozwolę sobie przypuszczać, że jego przyszłość Twoich dzieci obchodzi tyle samo. Nie jedzie na tym samym wózku.
                  • chococaffe Re: D. Tusk w waszej opinii 24.07.23, 20:08
                    Nie musi. Na razie nie ma lepszego kandydata do rządzenia.