Dodaj do ulubionych

Niemiecka pięta (foto)

26.07.23, 20:35
Dzisiaj koleżanka, która uchodzi za arbitra elegancji w mojej pracy, powiedziała o swoich odczuciach wobec butów z tzw. niemiecką piętą, czyli zakrytych szpilkach z odsłoniętą piętą, jak na obrazku. Mianowicie, że w żadnych warunkach takie buty nie są eleganckie, bo są bezgustownym kompromisem wobec całkowicie frywolnymi odkrytymi szpilkami a tymi tradycyjnymi, w pełni zakrytymi. Czyli ani jedno, ani drugie i tak naprawdę nie jest to obuwie ani dla eleganckiej kobiety, ani dla pewnej siebie, która o elegancję co prawda nie dba, ale potrafi się atrakcyjnie ubrać. Nie powiem, że dało mi to do myślenia. Mam jedną jedyną parę takich butów, rzadko w nich chodzę, ale nigdy od tej strony o nich nie myślałam. A jak sprawę widzą elegantki e-mamine?
Obserwuj wątek
    • kk345 Re: Niemiecka pięta (foto) 26.07.23, 22:04
      Koleżanka opowiada farmazony.
      • kk345 Re: Niemiecka pięta (foto) 26.07.23, 22:40
        Cholera, czyżbym nie rozpoznała trolla od haluksa stopnego?
    • mysiulek08 Re: Niemiecka pięta (foto) 26.07.23, 22:11
      chanel tez nie jest elegancki wg kolezanki? tongue_out

www.chanel.com/pl/moda/obuwie/c/1x1x5x5/pumps-slingbacks/
      • gaskama Re: Niemiecka pięta (foto) 26.07.23, 22:13
        Ależ piękne są te buty. Skoro nawet cen nie podają, to muszą być.... bezcenne.
        • mysiulek08 Re: Niemiecka pięta (foto) 26.07.23, 22:19
          w dolarach kanadyjskich gugle znalazl

www.chanel.com/ca-en/fashion/p/G31319Y50006C8378/slingbacks-goatskin-grosgrain/

od dawna mam na nie 'goraczke' tongue_out jak mialam stopy ok, to nie bylo mnie stac, jak mnie stac to prawa stopa jest do kitu sad

uwielbiam ten typ buta
          • taje Re: Niemiecka pięta (foto) 26.07.23, 22:25
            A dlaczego do kitu? Musisz jeszcze coś poprawiać po operacji?
            • mysiulek08 Re: Niemiecka pięta (foto) 26.07.23, 23:03
              nawet po ponownej operacji ( juz za chwileczke, juz za momencik) nie bedzie idealnie, zostanie juz troche szersza z tendencja do obrzeku, taki urok lapidusa zrobionego za pozno 🤬
              • taje Re: Niemiecka pięta (foto) 26.07.23, 23:28
                Nie poddawaj się. Nawet jak będzie trochę szersza to przecież nie jest powiedziane, że do buta się nie zmieści, ba, na pewno się zmieści. Najważniejsze, żeby byłą sprawna i nie bolała. A tendencje do obrzęku mają też kobiety ze zdrowymi stopami
                • mysiulek08 Re: Niemiecka pięta (foto) 26.07.23, 23:31
                  nie mam zamiaru sie poddawac, za duzo mnie to dyskomfortu kosztowalo i kosztuje, konowalowi od pierwszej operacji nie odpuszcze i kto wie czy szanelek mi nie zasponsoruje 😎(odszkodowanie)
          • gaskama Re: Niemiecka pięta (foto) 26.07.23, 22:28
            Jezu, co znaczy do kitu? Pomaluj. Odświerz. Kup buty. Są cudne. Ja jednak 5 tys zł za bytu nie wydam. Ale dobrze, że w Warszawie nie ma sklepu stacjonarnego Chanel. Bo są grzechu warte.
            • mysiulek08 Re: Niemiecka pięta (foto) 26.07.23, 23:06
              zadne pomalowanie i odswiezenie nie pomoze, patrz wyzej 😎

choc ciagle trwam w ' goraczce' wiec niewykluczone, ze rok przymierze i zobacze czy prawa stopa w ogole sie zmiesci w szanelke 🤣
          • yuka12 Re: Niemiecka pięta (foto) 27.07.23, 01:41
            Wyglądają na wygodne. I bardzo mi się podobają ❤️.
            Ale i ja przy moich stopach mogę sobie wyłącznie pomarzyć 🤷‍♀️.
        • beaucouptrop Re: Niemiecka pięta (foto) 26.07.23, 23:53
          Voilà w wersji przystepniejszej cenowoTekst linku
          • mysiulek08 Re: Niemiecka pięta (foto) 26.07.23, 23:59
            ok, tylko szanel moge u siebie przymierzyc 'na zywo' , tzn poleciec do stolicy a po zalinkowane bym do paryza sie musiala tluc 🤔 co mi sie nie podoba a online nie bede ryzykowac
            • taje Re: Niemiecka pięta (foto) 27.07.23, 00:17
              Ale może różnica w cenie uzasadnia tłuczenie się do Paryża? Nie mówiąc i innych zaletach takiej wyprawy wink
              • mysiulek08 Re: Niemiecka pięta (foto) 27.07.23, 01:00
                za paryzem jakos specjalnie nie przepadam 😎
      • alpepe Re: Niemiecka pięta (foto) 26.07.23, 22:27
        ło jakie babcine.
        • mysiulek08 Re: Niemiecka pięta (foto) 26.07.23, 23:32
          nie znasz sie, 🤣😂
      • majenkirr Re: Niemiecka pięta (foto) 26.07.23, 23:35
        Chanel dzieli ludzi tylko na panie i panów? Trochę to nienowoczesne.. 😉
    • ayelen40 Re: Niemiecka pięta (foto) 26.07.23, 22:38
      Myślałam, że będzie, że Niemcy źle o pięty dbają i chodzą z zaniedbanymi. A koleżanka głupoty mówi, ale nie musi nosić tego typu obuwia.
      • furiatka_wariatka Re: Niemiecka pięta (foto) 26.07.23, 23:09
        Rownież się spodziewałam wywodu o popękanych piętach ze zrogowaciałym naskórkiem 🤷
      • turbo_sniezynka Re: Niemiecka pięta (foto) 26.07.23, 23:41
        To samo, weszlam w wątek i skrolowalam bardzo ostroznie - tak na wypadek!
    • asia.sthm Re: Niemiecka pięta (foto) 26.07.23, 22:51
      Ja juz sie juz prawie z kolezanka zgodzilam, ale zaraz przypomnialam sobie zeby sie az tak kategorycznie w sprawie butow nie wypowiadac. Bo buty, prosze panstwa, rzadza sie wlasnymi regulami. But butowi do buta nie siega, jakos tak big_grin
    • ga-ti Re: Niemiecka pięta (foto) 26.07.23, 23:07
      Myślałam, że zrobiłaś w metrze z ukrycia zdjęcie jakiejś zaniedbanej, zrogowaciałej i popękanej pięty niewinnej Niemki i nam wkleiłaś, by zadać kłam zadbaniu mieszkanek zachodniej Europy big_grin

No, jeśli ktoś nosi takie buty jak na zdjęciu to musi być "zrobiony", "nastarany", a może i elegancki, bo widzę je jednak z odpowiednio dobraną górą.
      Może są miejsca, gdzie się zabrania w dreskodzie odkrytych pięt, ale jeśli nie to według mnie mogą być jako eleganckie.

Sama nie noszę, bo nie potrafię w takich szpilkach oraz, bo mam brzydkie pięty i kiepsko się w takich fasonach czuję (jak odkryta jest tylko jakaś część to jest bardziej wyeksponowana niż by była odkryta całość no a jak wyeksponowana to musi dobrze wyglądać, a moja nie wygląda).
    • mdro Re: Niemiecka pięta (foto) 26.07.23, 23:09
      Moja babcia taki typ butów nosiła, a moja babcia była kobietą bardzo elegancką, w świecie bywałą i bardzo dbającą o właściwy ubiór. Ergo koleżanka nie ma racji.
    • snakelilith Re: Niemiecka pięta (foto) 26.07.23, 23:10
      To głupie buty, bo musisz zrobić do nich pedicur, inaczej straszysz brzydką piętą. Ale mieć fajny pedicur i nie pochwalić się palcami? Bez sensu.....big_grin
      • sueellen Re: Niemiecka pięta (foto) 27.07.23, 09:12
        Pięty to akurat można robić codziennie przed / podczas prysznica. Trwa to chwilkę - krócej niż umycie zębów. Na noc smarujemy szczodrze kremem do rąk i mamy pięty niemowlaka przez okrągły rok.
        • snakelilith Re: Niemiecka pięta (foto) 27.07.23, 10:20
          Thank you, captain obvious.....
    • borsuczyca.klusek Re: Niemiecka pięta (foto) 26.07.23, 23:14
      Ale dorabiać filozofię do tego jakie kto buty nosi to już trzeba się nieźle w życiu nudzić 🙄
    • gama2003 Re: Niemiecka pięta (foto) 26.07.23, 23:15
      Mogę sobie nie był elegancka, takie buty miałam sporo razy na sobie.
      Mam czarne, beżowe i butelkowe. Rzekłabym, że to gałązka boczna, ale dalej klasyki.
      Coraz rzadziej chce mi się wystroić w tym stylu, ale jak trafi się okazja, czemu nie ?
    • kropkaa Re: Niemiecka pięta (foto) 26.07.23, 23:20
      Koleżanka głupoty gada. Takie buty są piękne. Noś do biura ile wlezie.
    • sueellen Re: Niemiecka pięta (foto) 26.07.23, 23:52
      Jestem za tym by zakazać produkowania i noszenia takich szpil z pietami czy bez gdyż stanowią symbol ucisku kobiet. Niskie kobiety i niscy mężczyźni mogą sobie nosić koturny jak tom Cruise.
      • kk345 Re: Niemiecka pięta (foto) 27.07.23, 00:40
        Grubo- następnym postulatem będzie mierzenie długości spódnicy, czy sprawdzanie rodzaju bielizny pod sukienką?
      • taje Re: Niemiecka pięta (foto) 27.07.23, 00:51
        Albo chodzić na szczudłach. Kto to widział takie fanaberie jak szpilki.
        • mysiulek08 Re: Niemiecka pięta (foto) 27.07.23, 01:02
          uwielbiam ogladac szpilki i podziwiac jak na kims 😊 osobiscie mialam na nogach moze ze dwa razy, ale moja mamuska z nog nie sciagla, w trumnie tez miala szpilki 😁
          • sueellen Re: Niemiecka pięta (foto) 27.07.23, 07:53
            Cieszę się że nie idziesz w ślady matki. Widzisz do czego ja te szpilki doprowadziły?
      • borsuczyca.klusek Re: Niemiecka pięta (foto) 27.07.23, 08:23
        Sue jak ty coś napiszesz to ręce i cycki opadają do kolan 🙄
        • sueellen Re: Niemiecka pięta (foto) 27.07.23, 08:43
          I bardzo dobrze. Niech sobie dyndają swobodnie. Staniki to również symbol opresji.
          • taje Re: Niemiecka pięta (foto) 27.07.23, 08:51
            Symbol opresji to jest w Twojej głowie.
          • borsuczyca.klusek Re: Niemiecka pięta (foto) 27.07.23, 08:52
            Dobrze dobrany stanik to błogosławieństwo 🙄
            • sueellen Re: Niemiecka pięta (foto) 27.07.23, 09:07
              Miałam już napisać że zawsze możesz sobie cycki uciąć ale zlituje się. Nabijam się zarówno z problemu niemieckich pięt jak i szpilek w ogóle. Ze stanika też się nabijam.

Szpilek bez pięt nie noszą np stewardessy i panie w banku które obowiązuje służbowy "mundurek".
              • borsuczyca.klusek Re: Niemiecka pięta (foto) 27.07.23, 09:12
                Jakie to typowe najpierw zarzucić ciężkim farmazonem a potem odbić, że ja tylko się nabijam.
                Może bym i uwierzyła, gdyby to były pierwsze tego typu twoje występy na tym forum.
              • taje Re: Niemiecka pięta (foto) 27.07.23, 09:17
                >Szpilek bez pięt nie noszą np >stewardessy i panie w banku które >obowiązuje służbowy "mundurek".

I o czym miałoby to niby świadczyć? Że niby stewardessa czy pani z banku wyznacza standardy tego, co wypada nosić? 🤔
                • sueellen Re: Niemiecka pięta (foto) 27.07.23, 09:44
                  Świadczy to o tym, że cały problem jest z dudy i zasługuje na taką sama uwagę jak postulat zakazu szpilek czy staników. Ze Też ja muszę tłumaczyć takie oczywistości...
                  • kropkaa Re: Niemiecka pięta (foto) 27.07.23, 09:49
                    Problem nie jest z dudy. Przed pandemią, gdy dress code był sztywniejszy, faktycznie zastanawiałabym się czy mogę do biura takie buty założyć. I pewnie celowałabym w piątek ewentualnie do spodni z długimi nogawkami.
                    No i nierozwiązana pozostaje kwestia rajstop - do tego modelu nie pasują, czyli gołe nogi, również kiedyś niemile widziane.
                    • sueellen Re: Niemiecka pięta (foto) 27.07.23, 10:23
                      Wiąże się to z tym, ze dawno temu służba nosiła buty bez pięt, więc z zasady nie były to buty eleganckie. Dziś nie ma to żadnego znaczenia.
                      • taje Re: Niemiecka pięta (foto) 27.07.23, 10:50
                        Oto służba (koronie brytyjskiej i hiszpańskiej)
                        • sueellen Re: Niemiecka pięta (foto) 27.07.23, 12:10
                          Przeczytaj może ponownie co napisałam . I potem jeszcze raz. I jeszcze. Może dotrze..
    • kaskaz1 Re: Niemiecka pięta (foto) 27.07.23, 08:08
      A ja bardzo lubię buty z odkryta pięta. Od espadrylek plaskich po obiadowe chociaż niekoniecznie azz takie wysokie jak na zdjęciu
      • kaskaz1 Re: Niemiecka pięta (foto) 27.07.23, 08:09
        Obcasowe nie obiadowe . Telefon lepiej wie...
    • naturella Re: Niemiecka pięta (foto) 27.07.23, 08:16
      Jaka ja jestem jednak inna big_grin Nie zalożyłabym takich butów, nawet jakby mi ktoś za to zapłacił. Nigdy, przenigdy. W taki oto sposób całkowicie bezboleśnie omijają mnie zastanowienia, czy zapłacić 5 tys za buty, czy nie. Ten typ butów kojarzy mi się z moją babcią w czasach mojego dzieciństwa. Nosiła takie do pracy, tylko czuby miały mniejsze big_grin
    • extereso Re: Niemiecka pięta (foto) 27.07.23, 08:28
      A dlaczego mam się martwić, że to kompromis? Mój ulubiony rodzaj butów poza sportowymi.
      • damartyn Re: Niemiecka pięta (foto) 27.07.23, 09:34
        I mój. Bardzo lubię buty z otwartą pietą i trochę takich na stanie mam różnych wysokości.
        Wątku długo nie otwierałam , bo bałam się zdjęcia, a tu takie cudeńko.
    • piataziuta Re: Niemiecka pięta (foto) 27.07.23, 08:36
      Nigdy nie lubiłam takich butów, ale te które wrzuciłaś akurat są eleganckie.

Myślałam, że będzie zdjęcie żółtej pięty. 🙄
    • szmytka1 Re: Niemiecka pięta (foto) 27.07.23, 08:39
      Nie wiem jak z elegancja ale to są jedyne buty na obcasie jakie jestem w stanie dopasować do moich stop, bo paskiem na piecie mogę wyregulować odpowiednio rozmiar. Z krytymi nie udało.mi się od ponad 20 lat, więc chyba nie ma.juz nadziei
      • klaviatoorka1 Re: Niemiecka pięta (foto) 27.07.23, 08:55
        trafna obserwacja.
        Takie buty bywają wygodniejsze od szpilek, zwłaszcza latem.
        Czasem przychodzi taki moment w życiu, że palce wypada zakryć, a nawet dopasować rajstopy do sukienki (uroczystości religijne- np. pogrzeb)
    • szarmszejk123 Re: Niemiecka pięta (foto) 27.07.23, 09:12
      Na elegancji nie znam się kompletnie, ale takie buty są u mnie na tej samej półce, co bluzki z jednym rękawem - półka "bez sensu" :p
      • asia.sthm Re: Niemiecka pięta (foto) 27.07.23, 10:08
        szarmszejk123 napisał(a):

> Na elegancji nie znam się kompletnie, ale takie buty są u mnie na tej samej pół
        > ce, co bluzki z jednym rękawem - półka "bez sensu" :p

Sie podpisze.
        Dodalabym tam jeszcze swetrzyska z wielkim dekoltem odslaniajacym ramiona, sukienki z przodu krotkie, z tylu dlugie, i pare jeszcze bezsensow.
      • szmytka1 Re: Niemiecka pięta (foto) 27.07.23, 10:17
        Nie są beż sensu. Ja miałam.szpilki kryte ostatnio jak miałam 20 lat, ponad 20 lat temu..potem.urodzilam dzieci, stopa po każdym zmieniała rozmiar o połówkę. 20 lat temu trudno było.o połówkowe rozmiary w.cenaxh na moją kieszeń, zresztą i teraz szału nie ma..do tego wysokie podbicie, szersza stopa i doszło puchniecie stop. Ostatnio 5 lat temu znowu spróbowałam z krytymi kupiłam po południu, ucieszyłam sie, ze pasuja, a następnego dnia spadały mi dosłownie że stop. Żadne tam zapietki żelową itp nie pomagają. A w tych z paskiem poluzowuje lub zacieśniam pasek i skupiam się tylko na tym, żeby przód nie cisnął i pasował w miarę i da się chodzić z taką regulacja. To są dobre buty na problematyczne rozmiarowo stopy
        • szarmszejk123 Re: Niemiecka pięta (foto) 27.07.23, 10:19
          DLA MNIE są bez sensu. Dla mnie. Co przecież napisałam .
          Bluzki z jednym rękawem też mają amatorki i dla nich pewnie nie są bez sensu 🤷
          • borsuczyca.klusek Re: Niemiecka pięta (foto) 27.07.23, 10:27
            Dla mnie najmniej sensu mają botki bez palca, ale ktoś to produkuje i co najdziwniejsze kupuje 🤷‍♀️
            • szarmszejk123 Re: Niemiecka pięta (foto) 27.07.23, 10:28
              To też:p
              W ogóle nigdy nie miałam żadnych butów typu peep toe:p

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka