Dodaj do ulubionych

Wóz strażacki nie da rady wjechać na moje osiedle.

27.07.23, 09:16
Mieszkam na nowym osiedlu, na którym fatalnie rozwiązano sieć dróg między blokami i kwestię parkowania. Miejsc parkingowych oczywiście brakuje, więc ludzie parkują gdzie popadnie, na ciasnych uliczkach i chodnikach po obu stronach, na zakrętach, zostawiając tyle miejsca, że osobówka z trudem się przeciśnie, kurier nie wjedzie, o karetce pogotowia, a tym bardziej o wozie strażackim nie ma mowy.
Apele do mieszkańców, że to zagrożenie w przypadku pożaru nie działają. Apele do zarządcy osiedla też nic nie dały, zorganizował głosowanie, co myślimy aby parkowanie było możliwe tylko po jednej stronie, a nie po dwóch, aby zostawić przejazd dla straży. Większość mieszkańców była przeciwko, bo oni nie mają gdzie parkować. I zostało tak jak jest.
Orientujecie się co można zrobić. Czy można np zadzwonić do straży pożarnej aby przyjechali na kontrolę? Będą kary dla wspólnoty raz , drugi i dziesiąty to może mieszkańcy zrozumieją, że tak nie może być ? Czy pozostaje czekać na nieszczęście czy są jakieś możliwości działania, skoro ani większość mieszkańców ani zarządca nie myśli nic zmienić?
Obserwuj wątek
    • tairo Re: Wóz strażacki nie da rady wjechać na moje osi 28.07.23, 06:42
      Można zadzwonić i zapytać, czy przyjadą.
      O ile mi wiadomo powinni, ale mogę mieć nieaktualne informacje.
    • anorektycznazdzira Re: Wóz strażacki nie da rady wjechać na moje osi 28.07.23, 06:54
      Może jesteście w stanie zrobić jakąś bramę pożarową prowadzącą w zasadzie na tereny zielone, ale przy okazji dającą dostęp do budynków, od drugiej strony. Brama niedostępna dla aut oczywiście.
      • hanusinamama Re: Wóz strażacki nie da rady wjechać na moje osi 28.07.23, 10:26
        Na nowych osiedlach jest tyle terenów zielonych co kot napłakał...
        • anorektycznazdzira Re: Wóz strażacki nie da rady wjechać na moje osi 28.07.23, 16:29
          Nie wiem, u nas jest taka brama i takie tereny. Gdyby wąskie uliczki z jednej strony były zatkane, to z drugiej strony jest brama, która na co dzień nie jest używana w ogóle, ale w razie otwarcia dojedzie się choćby po trawnikach chyba wszędzie.
    • profes79 Re: Wóz strażacki nie da rady wjechać na moje osi 28.07.23, 06:55
      Zadzwonić do straży i zgłosić problem. W ogóle pytanie, czy części tych dróg np. nie sklasyfikowano jako drogi pożarowe tylko nie sa odpowiednio oznakowane.
    • kocynder Re: Wóz strażacki nie da rady wjechać na moje osi 28.07.23, 07:04
      No niestety, większość ludzi widzi tylko czubek swego nosa i dopóki SAMI nie doświadczą, nie przekonasz. Że słyszenia - w analogicznej sytuacji pani prezes zarządu wspólnoty najgłośniej darła japę na zebraniu, że absolutnie, że nie ma gdzie parkować, srata-tata, i jazgotała, dopóki nie okazało się, że karetką jadąca do JEJ córki nie może przejechać pod sam blok, bo auta zagradzają drogę. Ratownicy podbiegli "z buta", dziewczynkę na noszach targali kawał drogi do sprzętu ratującego życie (w tejże karetce), długi pobyt w szpitalu, powikłania, dziecko o włos by poszło do piachu... Gdyby karetka mogła dotrzeć pod same drzwi - byłoby szybciej, być może choć części powikłań dałoby się uniknąć. Dopiero to nauczyło panią prezes, że są rzeczy ważniejsze niż "zaparkować tuż pod oknami"... Niestety.
      Na pewno dzwonić, albo przyjadą i ocenią (wspólnota może zostać ukarana mandatem), albo chociaż podpowiedzą co zrobić.
      • ajaksiowa Re: Wóz strażacki nie da rady wjechać na moje osi 28.07.23, 09:58
        Rzecznik Praw Obywatelskich?
        • alicia033 Re: Wóz strażacki nie da rady wjechać na moje osi 28.07.23, 10:01
          ajaksiowa napisała:

> Rzecznik Praw Obywatelskich?
          >
          🤦🤦🤦
    • ga-ti Re: Wóz strażacki nie da rady wjechać na moje osi 28.07.23, 10:40
      A nie funkcjonuje coś takiego, jak drogi pożarowe? Kojarzę takie znaki "droga pożarowa, nie zastawiać". Wydaje mi się, że pewnie u Was też takie są wytyczone, może w jakimś planie zagospodarowania terenu są oznakowane. Doczytałam, że o takie drogi odpowiada zarządca budynku.
      Ja bym zadzwoniła do straży, jeśli nie przyjadą to może coś podpowiedzą.
    • malia Re: Wóz strażacki nie da rady wjechać na moje osi 28.07.23, 14:01
      W moim mieście auta parkowały po obu stronach waskiej uliczki utrudniając przejazd większych samochodów, zatrzymywały się tam, bo blisko sklepy i piekarnia. Mieszkańcy zgłaszali problem i nic, nie mogła przejechać śmieciarka ani straż, ani żaden większy pojazd, aż do czasu jak zapaliły się liście i kosze na śmieci, ktoś zadzwonił po straż, ta nie mogła wjechać, zrobiła się awantura i niedługo potem postawiono stosowne znaki a straż miejska często kontrolowała parkujących. Chodzi pogłoska, że to było celowe podpalenie, aby zwrócić uwagę na sprawę.
      • raczek47 Re: Wóz strażacki nie da rady wjechać na moje osi 28.07.23, 15:11
        Dwa tygodnie temu mieliśmy pożar w moim bloku,mieszkanie doszczętnie spłonęło, człowiek w ciężkim stanie ciągle w śpiączce. Gasiło 6 straży,znienacka,zwykle popołudnie.
        Żeby ludzie zaczęli uwzględniać takie zagrożenie i myśleć,gdzie parkują trzeba chyba podobnej tragedii inaczej groch o ścianę i się zes...sz a ludziom nie wytłumaczysz.
        • panna.nasturcja Re: Wóz strażacki nie da rady wjechać na moje osi 28.07.23, 16:28
          Nic z tego. U nas paliło się pół bloku, całe poddasza spalone, 40 mieszkań na pół roku wyłączone z użytku, brak dachu nad blokiem. Ludzie dalej parkują jak parkowali, zwykły samochód osobowy z trudem się mieści przejeżdżając. Ludzie nie uczą się nawet na własnych błędach.
          • asia-loi Re: Wóz strażacki nie da rady wjechać na moje osi 28.07.23, 16:46
            panna.nasturcja napisała:

>Ludzie nie uczą się nawet na własnych błędach.

Duże mandaty szybko nauczą. Nie ma innej rady jak kary.
    • panna.nasturcja Re: Wóz strażacki nie da rady wjechać na moje osi 28.07.23, 16:25
      Zawiadomić straż pożarną. I zawiadamiać za każdym razem, gdy droga pożarowa jest zastawiona.
      • asia-loi Re: Wóz strażacki nie da rady wjechać na moje osi 28.07.23, 16:48
        panna.nasturcja napisała:

> Zawiadomić straż pożarną. I zawiadamiać za każdym razem, gdy droga pożarowa jes
        > t zastawiona.

Dokładnie. I walić mandaty aż w pięty wejdzie.
        • kokosowy15 Re: Wóz strażacki nie da rady wjechać na moje osi 28.07.23, 17:07
          I gdzie ci biedni ludzie mają parkować? Trzy samochody w rodzinie to powierzchnia połowy mieszkania. Może czas zlikwidować jakieś bzdurne place zabaw, trawniki, klomby i zrobić miejsce na samochody?
          • asia-loi Re: Wóz strażacki nie da rady wjechać na moje osi 28.07.23, 17:15
            kokosowy15 napisał(a):

> I gdzie ci biedni ludzie mają parkować? Trzy samochody w rodzinie to powierzchn
            > ia połowy mieszkania. Może czas zlikwidować jakieś bzdurne place zabaw, trawnik i, klomby i zrobić miejsce na samochody?

To problem tych co mają auta. Koło mojego bloku w tamtym roku część trawnika zabrano pod parking. Zrobili 15 miejsc dodatkowych, ale i tak nie ma gdzie parkować. Bo 2 lata temu developer wybudował dwa duże bloki, ale miejsc parkingowych nie. Tzn maja parking podziemny, nie wiem na ile aut, ale bardzo drogie.
            Mam plac zabaw pod oknami, parkingi też, ale nie mam nic przeciwko, aby zrobili tam parking. Ten trawnik tez należał do placu zabaw.
    • polamek100 Re: Wóz strażacki nie da rady wjechać na moje osi 28.07.23, 18:03
      Przeproowadzic sie na inne osiedle?
    • koronka2012 Re: Wóz strażacki nie da rady wjechać na moje osi 28.07.23, 18:54
      Kwestii ochrony przeciwpożarowej nie podlegają głosowaniom, to nie mieszkańcy mają decydować o takich sprawach trzeba to zgłosić do najbliższej komendy straży pożarnej, oni mogą chyba wystąpić o zmianę zasad parkowania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka