tasia-m
27.07.23, 13:29
Pytanie jak w temacie. Maturzysta dostał się na 3 różne kierunki na 3 uczelniach i stoi przed trudnym wyborem. Zarządzanie i inżynieria produkcji to kierunek, na który dostał się na AGH(na wydziale zarządzania) i ze względu na prestiż uczelni i miasto, skłania się ku niemu. Tylko właśnie problem w tym, że niekoniecznie ze względu na sam kierunek, a na uczelnię. Był to wybór bardziej na zasadzie, że kierunków bardziej technicznych ( i z dużym naciskiem na fizykę) się obawiał. Wiem, wiem, trzeba było zainwestować w doradztwo zawodowe w odpowiednim czasie i najlepiej wybierać kierunki z przekonaniem. Ale jesteśmy tu i teraz, trzeba podjąć decyzję. I nie chcę jej podejmować za niego( ON po prześledzeniu sylabusów i programów studiów podjął decyzję, że tam złoży), więc z góry proszę o nie komentowanie w stylu, że jestem nadopiekuńcza matką nieogarniętego bombelka🙃 Może ktoś wie coś o tym kierunku ( a może nawet na AGH) od środka, od strony realnych możliwości pracy, z doświadczenia własnych dzieci, znajomych, czy z własnego podwórka zawodowo. Wszelkie konkretne i konstruktywne info mile widziane.
Jeśli to ma znaczenie, inny kierunek na jaki się dostał w Krakowie to Global Business Service na UEK. Według "reklamy" kierunek wygląda obiecująco, ale bardzo mało informacji (jakichkolwiek) da się znaleźć, bo to nowość i dopiero drugi rocznik rekrutacji. Gdyby ktoś coś na temat GBS wiedział bliżej, to również byłabym wdzięczna, gdyby się podzielił. Aha, gdyby ktoś chciał znać odpowiedź na pytanie, co on chce w życiu robić, nie ma sprecyzowanej wizji, niestety. I tu ten ziip wydaje się być takim kierunkiem, po którym można iść w różne "rzeczy" na magisterskich. Dzieć tym wyborem zestresowany, ja nie do końca umiem doradzić, stąd moje pytanie tutaj.