Dodaj do ulubionych

Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje objawy

29.07.23, 06:05
Kolejny raz szukam najlepszego gastrologa (komercyjnie) w Łodzi (nie mogę nigdzie poza Łódź dojechać) albo takiego który zgodzi sie na konsultacje on line. Szukam najlepszego lekarza któremu się chce pomyśleć, a nie tylko zapisywać Xifaxan. Wychwalany w grupach ibs dr Kuj..ski poza zapisaniem Xifaxanu nic nie potrafi i 300zl poszło się.., a objawy po 3 tygodniach wróciły. Po niedzieli mam kolonoskopie i chciałabym wyniki i moje samopoczucie skonsultować z kimś, kto się zna i komu chce sie mysleć a nie wypisywać tylko standardowe leki.
Ibs mam od blisko 20 lat, i 19 lat jako tako (momentami nawet było ok) to funkcjonowało. Biorę leki tribux forte, duspatalin retard, probiotyk I g...to daje, jest coraz gorzej od covidu na przełomie roku. Covid diametralnie pogorszył objawy. Co drugi dzien czuję sie, jak rozjechane guano, biegunki, skurcze jelit, mdlości. Nabiorę się loperamidu, smecty i w następnym dniu jest ok, trzeciego dnia biegunka, ale taka mega biegunka wraca i abarot to samo. Dietę trzymam. Za moment tylko woda mi zostanie sad Tak się nie da żyć.
Doradzicie coś, lekarza, jak żyć? Bo już wyć z rozpaczy mi się chce. Boję się, ze to nowotwór. Caa rodzina mojej mamy to nowotwory jelita. Ehhh...
Obserwuj wątek
    • pani_tau Re: Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje obj 29.07.23, 06:24
      Informacyjnie: Moja przyjaciółka miała koszmarne jazdy z biegunkami, na które nic nie pomagało a badania niczego nie wykazywały.
      W wątku, który tu założyłam z prośbą o pomoc, doradzono antydepresanty i to się okazało strzałem w dziesiątkę.
      Natomiast nie wiem jak by się to miało do lbs.

• zalamana_50 Re: Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje obj 29.07.23, 06:31
        Dzięki za info. Dobrego psychiatry też szukam. Tylko jak go znaleźć. Na znanym lekarzu i jego super opiniach już 2x się nacielam ją i koleżanka.. może antydepresant to jest to. A może to pogorszenie ibs po covidzie. Są światowe badania, że po covidzie ibs się pogarsza.
        • 1matka-polka Re: Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje obj 29.07.23, 09:14
          Oprocz psychiatry znajdz jeszxze terapeutę, bo bez zmiany myslenia nie pozbedziesz sie zaburzen psychicznych.
        • kira_03 Re: Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje obj 29.07.23, 09:21
          Obejrzyj sobie profil Roksany Srody- to dietetyczka,ktora sama miala problemy z IbS i się wyleczyla. Do tego psychiatra pi antydepresanty i psychoterapia.
          • zalamana_50 Re: Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje obj 29.07.23, 10:22
            kira_03 napisała:

> Obejrzyj sobie profil Roksany Srody- to dietetyczka,ktora sama miala problemy z
            > IbS i się wyleczyla.

Obserwuje ją na ig, niewiele to daje
        • bazia_morska Re: Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje obj 29.07.23, 09:30
          Tylko pamiętaj, że lekarz to nie cudotwórca i jedna wizyta niczego nie zmieni. Domyślam się, że jesteś wykończona objawami, ale musisz działać systematycznie. Dr Antczak-Domagała, bardzo polecam.
      • zalamana_50 Re: Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje obj 29.07.23, 06:47
        Pani tau, jakie antydepresanty bierze twoja przyjaciółka? Z ciekawości pytam bo wiem, że to indywidualna sprawa.
        • pani_tau Re: Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje obj 29.07.23, 07:31
          Escitalopram.
      • 1matka-polka Re: Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje obj 29.07.23, 09:11
        Tak, terapia i antydepresanty.
    • night_and_day Re: Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje obj 29.07.23, 07:50
      Nie znam Twojej sytuacji, ale zapewne miałaś już kolonoskopię skoro od 20 lat chorujesz? Znam dwie osoby, które myślały źe mają nowotwór jelita, okazało się, że mają Crohna.
      • zalamana_50 Re: Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje obj 29.07.23, 07:56
        Miałam kolonoskopie ok 15 lat temu. Czysto było
        .
        • kanna Re: Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje obj 29.07.23, 09:27
          Przez 15 lat WSZYSTKO mogło się zmienić
          • zalamana_50 Re: Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje obj 29.07.23, 10:22
            Wiem o tym.
    • limelight7 Re: Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje obj 29.07.23, 08:34
      Jakbym o sobie czytała...
      Mogę polecić dr Winter, stacjonarnie w Łodzi. Online uderz do Zdrowe Jelita, dwóch lekarzy tam mają i oboje starają się znaleźć przyczynę. Robiłaś test na SIBO? Czy Xifaxan to tak w ciemno był zapisany?
      • zalamana_50 Re: Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje obj 29.07.23, 08:56
        Testu na sibo nie robiłam.. xifaxan z tego co zauważyłam w grupach ibs to wszystkim z marszu przepisują.
        A dr Winter szuka przyczyny, jest takim sensownym lekarzem? Poczytam o niej i o Zdrowe jelita.
        • limelight7 Re: Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje obj 30.07.23, 10:56
          Moim zdaniem jest bardzo sensownym i dociekliwym lekarzem. Nie jest wylewna ani nawet szczególnie sympatyczna, ale to chyba nie jest najważniejsze. Co do Xifaxanu, mi pomogła dopiero trzecia tura plus leczenie wspomagające i suplementacja dobrana na podstawie masy szczegółwych badań.
          • zalamana_50 Re: Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje obj 30.07.23, 11:02
            Trzecia tura xifaxanu? Ja 1. Ledwo znioslam
    • bazia_morska Re: Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje obj 29.07.23, 08:55
      Dr K jest beznadziejny. Boli? Musi boleć.
      Spróbuj u dr Mamosa.
      • zalamana_50 Re: Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje obj 29.07.23, 08:57
        bazia_morska napisała:

> Dr K jest beznadziejny. Boli? Musi boleć.
        > Spróbuj u dr Mamosa.

Mamos ma tak huj...opinie w sieci, że się boję, serio. Przymierzałam się kilka tygodni temu do Mamosa i Med gastru, ale te opinie.
        • felicjastrelicja Re: Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje obj 29.07.23, 11:31
          Nie wiem kto ci polecił Kuj… ale on głównie robi endoskop ie nigdy nie pracował w klinice raczej do niego to na zabiegi. Znajdź sobie kogoś kto pracuje na oddzielne gastrologii. I zrób kolonoskopię . Mamos tez chyba nie pracuje w żadnym oddzile tylko prywatnie.
          • zalamana_50 Re: Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje obj 29.07.23, 11:39
            Ludzie w grupach ibs Kujaw...polecili i upewniły mnie rewelacyjne opinie w sieci
            • felicjastrelicja Re: Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje obj 29.07.23, 11:44
              Ojciec mojej koleżanki miał robione zabieg na drogach żółciowych przez niego i nie byli do końca zadowoleni. Zrobił zabieg i nic ponadto, żadnych zaleceń co dalej a człowiek z rakiem trzustki.
              • zalamana_50 Re: Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje obj 29.07.23, 11:50
                H.j z takim lekarzem. Już coś powinno mi powiedzieć to gdzie panstwowo pracuje, wam to najgorszy szpital świata
          • bazia_morska Re: Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje obj 29.07.23, 11:51
            Nie pisz glupot, oni wszyscy pracują w szpitalu (dawnym WAMie, teraz w strukturach CSK o ile się nie mylę).
            • zalamana_50 Re: Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje obj 29.07.23, 11:58
              Co to za tekst w ogole- nie pisz głupot. Nie przyszlo ci do glowy, ze ludzie sa rozni, i ze mam porównanie z kilku oddziałów w wamie i I w innych szpitalach? Nawet kwestia szczepień na covid była w wamie do niczego.
              • bazia_morska Re: Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje obj 29.07.23, 20:57
                Odnioslam sie do felicji, ktora pisze, ze ci lekarze nie pracuja w szpitalu, wystarczy wejsc w Google i zobaczyc, ze owszem pracuja i to od lat.
                EOT.
                • felicjastrelicja Re: Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje obj 29.07.23, 23:44
                  Nie pracują na oddziale gastroenterologii tylko robią endoskopię. A endoskopia jest w Wam ale nie ma dddzialu gastrologicznego są tam inne rozne , np kardiodiabetologia i nefrologia. A Mamos to w ogóle prywatna placówka a nie oddział na wam.
    • kanna Re: Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje obj 29.07.23, 09:04
      Przy wszelkich jelitowych sprawach - !po sprawdzaniu medycznym ! - zaleca się psychoterapię.
      Nawet jak medycznie coś wychodzi, psychoterapię też zalecają.
      • 1matka-polka Re: Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje obj 29.07.23, 09:16
        kanna napisała:

> Przy wszelkich jelitowych sprawach - !po sprawdzaniu medycznym ! - zaleca się p
        > sychoterapię.
        > Nawet jak medycznie coś wychodzi, psychoterapię też zalecają.
        >

Wreszcie poszli po rozum do glowy👍
      • pade Re: Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje obj 29.07.23, 10:12
        Dokładnie. Pisałam to już w poprzednich wątkach autorki. Jest strasznie znerwicowana, aż czuć przez ekran i póki nie zrobi porządku z głową, będzie się tak biedna męczyć.
        • zalamana_50 Re: Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje obj 29.07.23, 10:25
          Wiem, że jestem klebek nerwów. Od ub toku od połowy roku pierdzieli się wszystko, co tylko może. Uśpienie w środę kociego seniora to już za dużo. Najchętniej położyłabym się spać i nie wstawała.
          Gdy po kuracji xifaxanem było dobrze, bardzo dobrze, nie szukałam psychoterapii i leków bo było ok. No było i się zmylo..
          • pade Re: Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje obj 29.07.23, 10:44
            Bardzo współczuję straty😔
            Zacznij szukać terapeuty, a w międzyczasie rób CODZIENNIE treningi relaksacyjne i wszystko to, co przynosi Ci ukojenie, uspokaja i nie pozwala się nakręcać.
            Na Youtube jest np. Joga na uwolnienie emocji. Jeśli lubisz jogę, gorąco polecam.
            • ardzuna Re: Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje obj 29.07.23, 13:43
              Ja lubiącym jogę raczej to odradzam. Oni umieją ćwiczyć sami bez filmików w tym stylu Lubiącego jogę i średniozaawansowanego szlag trafi, jak będzie robił coś takiego i w takim tempie. On sobie na poprawę nastroju zrobi np. serię mostków z wariantami.

Niećwiczący jogi powinien uczyć się jej na żywo, a nie z filmków. Uczenie się z jogi z youtube'a jest tak samo skuteczne, jak uczenie się w ten sam sposób gry na fortepianie. Niby można, ale nie słyszałam, żeby ktokolwiek w ten sposób do czegoś sensownego doszedł.

Doradzam za to przygarnięcie kolejnego kota, jeśli tylko postodawczyni ma moce przerobowe. To nie będzie zdrada pamięci starszaka, a uratowanie kolejnego to zazwyczaj fala pozytywnych emocji.
              • ardzuna Re: Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje obj 29.07.23, 13:45
                +Kota dorosłego, z którym od razu będzie sensowny kontakt.
                • zalamana_50 Re: Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje obj 29.07.23, 13:47
                  Kota 5-letnia szaraczek będzie że schronu we wtorek, już zarezerwowana. Mam nadzieję, że będzie między nami chemia
                  • ardzuna Re: Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje obj 29.07.23, 13:55
                    Cudownie! Najlepiej przyjść do schronu, wszystkich pogłaskać i wtedy zdecydować. W rzeczywistości może się okazać, że całkiem kto inny ujmie cię za serce najbardziej.
              • pade Re: Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje obj 29.07.23, 21:06
                Aha, czyli ja w takim razie nie istniejęsmile
                • ardzuna Re: Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje obj 30.07.23, 01:55
                  Wywnioskowałaś to z mojego postu?
    • ariathedevil Re: Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje obj 29.07.23, 09:16
      Przyjaciółce z ibs pomógł taki zestaw: tribux, debutir, vivomixx. Teraz bierze, tylko sporadycznie debutir i mówi, ze jest ok. Może powtórz kolonoskopię. Jeśli czujesz, że się nasila wizyta u gastrologa i psychiatry też się przyda.
      • zalamana_50 Re: Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje obj 29.07.23, 10:26
        Debutir u mnie zwiększa biegunki, a tribux jak napisałam biorę od dawna
        • ariathedevil Re: Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje obj 29.07.23, 10:32
          A to współczuję, wiem, że strasznie ciężko jest z tym żyć. Z tego co opowiadała mi przyjaciółka, to jest ragedia. Dobrze, że badania powtarzasz. Jeśli nic nie wyjdzie, to zostaje psychiatra.
    • marcel0987654321 Re: Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje obj 29.07.23, 09:58
      Zanim zrobisz kolonoskopię i gastroskopię (przez 15 lat to się wszystko mogło zmienić i nie ma co bazowac na starych badaniach),
      zrób kalprotektyne w kale i chromograninę A (odstawić banany, pomidory, IPP na przynajmniej tydzień przed badaniem).
      Spróbuj dr Agnieszka Krawczyńska gastrolog, powinno być online.
      • marcel0987654321 Re: Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje obj 29.07.23, 09:58
        Chromogranina A z krwi
        • zalamana_50 Re: Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje obj 29.07.23, 10:27
          Dzieki
    • agcerz Re: Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje obj 29.07.23, 10:09
      Spróbuj suplementu o nazwie maślan sodu. Jeżeli pomoże, to od razu. A kolonoskopię zrób.

Ja mam SIBO i obciążenie nowotworem, kolonoskopia co 5 lat.
      • ariathedevil Re: Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje obj 29.07.23, 10:21
        Dokładnie, u mojej przyjaciółki właśnie to pomogło. Podałam nazwę preparatu, ale może być inny, do tego jej gastrolog powiedział o tym vivomixx w saszetkach 2x dziennie. Dziewczyna w końcu zaczęła normalnie żyć. Zanim zaczęła przyjmować te leki zrobiła badania w tym kolonoskopię i gastroskopie. Autorko dobrze, że powtarzasz badania, bo 15 lat to szmat czasu, ale nie panikuj, spróbuj tego po badaniach, jeśli nie pomoże to skontaktuj się z psychiatrą.
        • zalamana_50 Re: Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje obj 29.07.23, 10:30
          Mam nadzieję, że kolonoskopia nic nie wykaże i rozwiązaniem będzie psychiatra.
          Tylko jak znaleźć odpowiedniego psychiatrę?
          • ariathedevil Re: Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje obj 29.07.23, 10:49
            Z tym niestety nie pomogę, ale wieczorem mogę Ci dać namiar na dobrego gastrologa co prawda w Wawie, ale pewnie konsultuje też online. No i trzymaj się. Będzie dobrze.
            • zalamana_50 Re: Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje obj 29.07.23, 11:40
              Poproszę namiary.
              • bazia_morska Re: Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje obj 29.07.23, 11:53
                Wyzej Ci podalam, dr Antczak Domagała smile
                • zalamana_50 Re: Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje obj 29.07.23, 11:59
                  bazia_morska napisała:

> Wyzej Ci podalam, dr Antczak Domagała smile

Dzięki sprawdzę
            • ariathedevil Re: Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje obj 29.07.23, 15:04
              Krzysztof Jaroń, ale mówiła, że nie wie czy przyjmuje online. Wcześniej zanim postawił diagnozę, dał jej skierowania na różne badania: kolono i gastroskopię, usg, amylazę, lipazę, próby wątrobowe, kalprotektynę , grzyby, bakterie, morfologię z CRP, jakiś marker, ale nie zapamiętałam jaki i jeszcze wiele innych. W każdym razie dużo tego było, ona zrobiła wszystkie te badania prywatnie w półtora miesiąca, bo już nie mogła normalnie funkcjonować, bała się z domu wychodzić. Tutaj dziewczyny poleciły specjalistów z Łodzi, może sprawdź najpierw tych na miejscu. W każdym razie trzymam kciuki za trafną diagnozę i ustąpienie objawów. Na pociesznie napiszę Ci, że przyjaciółka miała również w rodzinie przypadki nowotworów, w tym raka jelita grubego. U niej wszystko skończyło się dobrze, przebadała się konkretnie, dostała właściwą diagnozę i leczenie i u Ciebie na pewno też tak będzie.
      • zalamana_50 Re: Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje obj 29.07.23, 10:27
        agcerz napisała:

> Spróbuj suplementu o nazwie maślan sodu. Jeżeli pomoże, to od razu. A kolonosk
        > opię zrób.
        >
        Maslan sodu nasila u mnie biegunkę. Ta wiem, aż gastrolog otworzył że zdziwienia oczy
        • felicjastrelicja Re: Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje obj 29.07.23, 11:34
          Stres tez nasila biegunki. Zrob kolonoskopie najpierw. Ja już dwa razy miałam bo mam obciążenie rodzinne. Może masz uchyłki to tez powoduje biegunkę.
    • figa_z_makiem99 Re: Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje obj 29.07.23, 10:11
      Alergia? Gluten? Robiłaś testy?
      • figa_z_makiem99 Re: Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje obj 29.07.23, 10:20
        Znajdź gastrologa pracującego w szpitalu klinicznym. Mi pomaga mikrobiom intercell i odstawienie glutenu. Zbadaj kalprotektynę jak radzą dziewczyny, zrób testy molekularne na alergie.
      • zalamana_50 Re: Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje obj 29.07.23, 10:28
        Robiłam testy. To nie to.
        • figa_z_makiem99 Re: Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje obj 29.07.23, 10:41
          Mi nie wyszły przeciwciała na gluten, a po odstawieniu glutenu przeszła biegunka. Brałaś ostatnio antybiotyki?
          • zalamana_50 Re: Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje obj 29.07.23, 10:45
            Ni brałam antybiotyków od onad roku.
            Gdy kilka dni nie jem pieczywa nie ma żadnej różnicy więc to chyba nie ten trop..
            • jeste_m_sobie Re: Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje obj 29.07.23, 17:26
              Przez kilka dni iejesz pieczywa czy w ogóle niejesz glutenu? Bo jeśli osstawiasz Pieczywo, a jesz np. makaron, to nic ci się nie uda sprawdzić.
        • figa_z_makiem99 Re: Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje obj 29.07.23, 10:45
          Jest dieta FODMAP na jelito drażliwe, popatrz na gastrologow pracujących w uniwersyteckim centrum klinicznym, na opinie o nich, zapisz się na wizytę. Zleci badania, żeby wykluczyć choroby. I pokombinuj z dietą, zalecają też leki na depresję jeśli to jelito drażliwe.
          • figa_z_makiem99 Re: Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje obj 29.07.23, 10:51
            Z własnego doświadczenia wiem, że jelito nie uspokaja się od razu po odstawieniu alergenu, to proces. Nie mogę też jeść chemii w jedzeniu, nabiału itp. Nie czekaj z tym, trzeba szukać dobrego specjalisty i przygotuj się na badania na własny koszt.
          • zalamana_50 Re: Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje obj 29.07.23, 11:41
            Dietę fodmap przerobiłam, nic nie dala
    • zalamana_50 Re: Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje obj 29.07.23, 11:48
      Dzięki dziewczyny za wszystkie wpisy. W poniedzialek kolonoskopia. Liczę, że nic nie wyjdzie.
      Powiedzcie czy gastrolog może przepisać jakieś psychotropy lub inny tego typu lek? N iezaleznie od wyniku kolonoskopi leki psychiatrycze są mi potrzebne.
      Nie bardzo wiem, jak znaleźć dobrego psychiatrę. W przypadku gastrologa i ortopedy przekonałam się, że znany lekarz i opinie na nim sa guano warte.
      Ehh dosyć momentami Mam. Po raz pierwszy przychodzi mi do głowy, że to bez sensu.
      A już 2 miesiące temu po xifaxanie myślałam, że się udało.
      • samawsnach Re: Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje obj 29.07.23, 20:55
        zalamana_50 napisała:

> N iezaleznie od wyniku kolonoskopi leki psychiatrycze są mi potrzebne.
        > Nie bardzo wiem, jak znaleźć dobrego psychiatrę.

Wejdź na stronę Polskiego Instytutu Ericsonowskiego w Łodzi, zobacz czy nie mają w kadrze psychiatry. Ta placówka trzyma wysokie standardy, więc z psychiatrą też powinnaś dobrze trafić.
    • felicjastrelicja Re: Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje obj 29.07.23, 11:55
      Popytam wieczorem koleżankę, która choruje na zapalenie jelit, kto ja leczy. Najlepiej nie na portalach szukaj tylko pytaj się znajomych.
      • zalamana_50 Re: Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje obj 29.07.23, 12:00
        Znajoma to mi Mamosa poleciła, a fb Kujaw...dzięki, znajomych już nie pytam..ematki mi zostaja
        • felicjastrelicja Re: Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje obj 30.07.23, 10:26
          Pytalam koleżanki i mówi ze dwie lekarki poleca Wisniewska-Jarosińska i Kotynia -obie zajmują się leczeniem jelit . Ona jest na nowoczesnym leczeniu i dostaje leczenie w szpitalu co 3 miesiące. Musisz sobie poszukać w internecie gdzie przyjmują.
    • danaide2.0 Re: Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje obj 29.07.23, 12:05
      Napisałaś jakie leki bierzesz.
      A co/jak jesz?
      • zalamana_50 Re: Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje obj 29.07.23, 14:01
        danaide2.0 napisała:

> Napisałaś jakie leki bierzesz.
        > A co/jak jesz?

Ostatnio niewiele gotowane warzywa, mięso gotowane, zupy, ryż z sosami warzywnymi, faszerowana cukjnie, żadnych konserwowych rzeczy, żadnych smazenin czy wędzonek, z owoców trochę borowek. Nabiału i kawy nie pije, nie jem, słodyczy też nie jem. Woda mi zaraz zostanie.
    • jeste_m_sobie Re: Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje obj 29.07.23, 12:07
      Podepnę się pod wątek, bo moja mama, lat ponad 70, od lat cierpi na uporczywe biegunki. Ona akurat jest zdiagnozowana: wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Wrzód nie do operacji, ciągle się powiększa. Bierze leki, przeciwdepresyjne też, ale nie jest dobrze. Serce mi się kraje, gdy patrzę, jaka jest słaba. Widziało ją już paru lekarzy. W którą stronę szukać? Czy w takim przypadku odstawienie glutenu może coś pomóc?
      • zalamana_50 Re: Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje obj 29.07.23, 14:02
        Bardzo Ci współczuję. Wiem, co to znaczy patrzeć na chorująca mamę.
      • figa_z_makiem99 Re: Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje obj 29.07.23, 17:11
        Spróbowałabym ze zmianą diety, wyrzucić chemię z menu. Jeść tylko naturalne rzeczy, bez konserwantów, barwników, aromatów, to trudne na początku ale później człowiek się przyzwyczaja. Nie wiem czy gluten przy tej chorobie ma coś do rzeczy, można spróbować. Jem tylko jeden chleb bezglutenowy, piekę sama: mieszanka klasyczna bezglutenowa 5 przemian, jedyny chleb, który mi smakuje.
        • zalamana_50 Re: Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje obj 29.07.23, 17:16
          Ja już to naprawdę stosuje od dawna.
    • geigo Re: Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje obj 29.07.23, 12:08
      Dr. Domżał-Magrowska, w Łodzi przyjmuje chyba w Salve na Pomorskiej (przynajmniej tak sie wyświetla na Znanym Lekarzu - ja chodzę do niej w innym mieście), specjalizuje się w nieswoistych zapalnych jelit i IBS też. Ale przede wszystkim zrób badania, zwłaszcza tę kolonoskopię - i przed ich skompletowaniem nie daj sobie wmawiać problemów z psychiką (u mnie taki domniemany wieloletni IBS i zaburzenia nerwicowe okazały się Crohnem. Aha, Xifaxan też mi chwilowo pomagał, antybiotyki potrafią tak przygaszać nieswoiste zapalne).
    • panna.nasturcja Re: Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje obj 29.07.23, 13:38
      Psychoterapia. To jest choroba o podłożu psychosomatycznym.
    • ardzuna Re: Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje obj 29.07.23, 16:27
      Nie lepiej do proktologa z takimi objawami? Po kolonoskopii będziesz więcej wiedzieć.
      • zalamana_50 Re: Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje obj 29.07.23, 17:03
        Powiem wam, że tak siedzę, myślę i psychicznie sisdam. Ten tok i miniony tydzień dały mi popalić, wiedziałam o tym, ale nie wiedziałam że jest tak źle.
        Plakac mi sie chce, na niczym nie moge sie skupic, rece mi sie trzesa, a tego picia fortransu i kolonoskopii boję się jak diabli. W przyszłym tygodniu mam urlop i muszę znaleźć jakiegoś psychiatrę żeby mi dal leki bo dłużej tak nie pociągnę. Wiem, leki zadziałają po kilku tygodniach, ale muszę od czegoś zacząć bo się wykończę.. nie bardzo mam z kim pogadać, koleżanka taka bliższa na urlopie, męża brak, faceta brak, za ścianą chorująca mama, kiepsko..wiem, ludzie mają gorzej, wie o tym. Ale niewiele mnie to pociesza.
        Dalsze namiary na psychiatrów w Łodzi pilnie poszukiwane. Jak wybrać tego sensownego?
        • ardzuna Re: Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje obj 29.07.23, 17:34
          zalamana_50 napisała:

> Plakac mi sie chce, na niczym nie moge sie skupic, rece mi sie trzesa, a tego p
          > icia fortransu i kolonoskopii boję się jak diabli.

Nie denerwuj się, Fortrans jest obrzydliwy i musisz być przygotowana na okupowanie kibelka, ale to się da przejść, choć nie jest miłe. Badanie - to zależy, może być właściwie bezbolesne, a może być momentami niemiłe, ale też do przejścia.
      • felicjastrelicja Re: Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje obj 29.07.23, 20:08
        Proktolog to chirurg od żylaków odbytu, co on tu pomoże. Gastroenterolog jest od leczenia przewodu pokarmowego, chirurg operuje.
    • wapaha Re: Łódż, szukam gastrologa lub on line, moje obj 30.07.23, 10:34
      powinnaś iść do psychiatry i brac psychotropy -ibs to w dużej mierze problemy w głowie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka