Dodaj do ulubionych

Jaki ekspres do kawy polecacie?

30.07.23, 05:48
Jak wyżej, dojrzałam do ekspresu do kawy. Jaki polecacie? Musi mieć funkcję cappuccino, łatwe czyszczenie pojemnika na mleko i funkcję autoczyszczenia.
Obserwuj wątek
    • kira_03 Re: Jaki ekspres do kawy polecacie? 30.07.23, 05:49
      Oczywiście chodzi mi o automatyczny ekspres ciśnieniowy.
      • kira_03 Re: Jaki ekspres do kawy polecacie? 30.07.23, 07:46
        Up
    • bazia_morska Re: Jaki ekspres do kawy polecacie? 30.07.23, 07:50
      Jura.
      • aniani7 Re: Jaki ekspres do kawy polecacie? 30.07.23, 13:26
        Niestety Jura już nie. Ma fatalny serwis. Poza tym potrafi z niej cieknąć od dołu podczas parzenia kawy i znany mi model ma te cholerne plastikowe rureczki i nawet w instrukcji jest napisane, żeby często je wymieniać.
        • mamamisi2005 Re: Jaki ekspres do kawy polecacie? 30.07.23, 15:58
          Potwierdzam. Kawę robi przepyszną, ale mi też podcieka
        • nowaczek12345 Re: Jaki ekspres do kawy polecacie? 31.07.23, 11:20
          Mamy w firmie czwarty rok Jurę. Nic nie cieknie, kawę robi dobrą, czyszczony jest regularnie, gdy tylko się dopomina. Był raz w serwisie dosłownie 4 dni i kompleksowa konserwacja, wymiana młynka kosztowały coś 600 zł netto. Śmiało polecam.
        • lauren6 Re: Jaki ekspres do kawy polecacie? 31.07.23, 12:47
          Mamy Jurę i nic nie cieknie. Póki co serwis nie był potrzebny, ale czyścimy ją regularnie oryginalnymi produktami do konserwacji.

Rurka jak rurka. Wcześniej mieliśmy ekspres z pojemnikiem na mleko i uważam, że rurka jest dużo wygodniejsza.
        • esperantza Re: Jaki ekspres do kawy polecacie? 31.07.23, 13:34
          Jura od trzech lat (E8). Nic nie cieknie. Ten ekspres w połączeniu z dobra kawa z rzemieślniczej palarni powoduje, ze wszędzie kawa smakuje gorzej.
          • kira_03 Re: Jaki ekspres do kawy polecacie? 01.08.23, 12:42
            Hm... dzięki, sprawdzę tę Jurę. A jakiś konkretny model? Szukam czegoś do ok 2,5 tysiaca.
            • aniani7 Re: Jaki ekspres do kawy polecacie? 02.08.23, 20:48
              Zapomnij. Jura ma drogie ekspresy Przeciekacz to starszy model A7. Korzystam jeszcze z taniego deLonghi. Ten drugi jest niezawodny.
              • kira_03 Re: Jaki ekspres do kawy polecacie? 03.08.23, 06:22
                Czyli bez sensu dla mnie na tę chwilę.
    • extereso Re: Jaki ekspres do kawy polecacie? 30.07.23, 07:54
      www.euro.com.pl/ekspresy-cisnieniowe/siemens-eq-6-plus-s700-te657319rw.bhtml
      Ja mam taki jestem bardzo zadowolona
      • yuka12 Re: Jaki ekspres do kawy polecacie? 30.07.23, 15:57
        Też mamy Siemensa. Jrsteśmy bardzo zadowoleni 😁.
    • samaasma Re: Jaki ekspres do kawy polecacie? 30.07.23, 08:02
      Tylko latte go
    • mariola233 Re: Jaki ekspres do kawy polecacie? 30.07.23, 12:33
      Bez pojemnika na kawę z samą rurką co wkłada się do mleka
      • kira_03 Re: Jaki ekspres do kawy polecacie? 30.07.23, 13:16
        Ale ja chcę z pojemnikiem, nie chce mi się bawić w ręczne spienianie i dolewanie mleka.
        • furiatka_wariatka Re: Jaki ekspres do kawy polecacie? 30.07.23, 14:09
          Ale ta rurka zaciąga mleko z kartonu z mlekiem i od razu robi ci capucciono czy co tam chcesz, nic nie musisz ręcznie spieniacz ani przelewać. Ale jeśli koniecznie chcesz mieć pojemnik do którego się wlewa mleko to no DeLonghi Dinamica. Tylko oczywiście ten pojemnik na mleko trzeba umyć i wszystkie jego części.
      • alicjamagdalena Re: Jaki ekspres do kawy polecacie? 30.07.23, 14:13
        Marka?
    • zibi62 Re: Jaki ekspres do kawy polecacie? 30.07.23, 13:19
      Mam Miele, z podłączeniem do wody.polecam
    • marta.graca Re: Jaki ekspres do kawy polecacie? 30.07.23, 13:34
      De'Longhi ECAM 23.460.
    • koko8 Re: Jaki ekspres do kawy polecacie? 30.07.23, 14:33
      Jura, BEZ pojemnika na mleko (btw. po co ci pojemnik na mleko?)
    • oczypiwne2 Re: Jaki ekspres do kawy polecacie? 30.07.23, 14:43
      Kolbowy - nie potrzeba tyle czyszczenia
      Do mleka bedziesz mieć osobna dysze i świeże mleko pobierać.
      W ogóle z mleka do kawy to lepiej zrezygnować smile
      • kira_03 Re: Jaki ekspres do kawy polecacie? 30.07.23, 21:18
        Nie chcę kolbowego, znajomi mają i to zdecydowanie nie dla mnie.
      • pitupitt Re: Jaki ekspres do kawy polecacie? 31.07.23, 11:12
        Kolejowy to największa porażka, jaką znam.
        • pitupitt Re: Jaki ekspres do kawy polecacie? 31.07.23, 11:12
          Kolbowy...
          • oczypiwne2 Re: Jaki ekspres do kawy polecacie? 01.08.23, 13:09
            A czemu?
            We Włoszech w gastronomii używają kolbowych - a tam robią bardzo dużo kaw.
            • kira_03 Re: Jaki ekspres do kawy polecacie? 01.08.23, 13:59
              Pewnie chodzi o czas poświęcany danej czynności. W Japonii też piją wspaniałą herbatę, a jednak nikt nie chce odprawiać całej ceremonii parzenia.
              Ekspres kolbowy może parzy smaczniejszą kawę, ale ja nie chcę poświęcać na to tyle czasu. Nieraz biegnę po kawę w krótkiej przerwie między spotkaniami i naprawdę nie mam czasu.
    • b-b1 Re: Jaki ekspres do kawy polecacie? 30.07.23, 15:49
      Mój Siemens ma ok 13 lat, przekazany dalej i jest nadal na chodzie, ma ponad 30tys kaw zrobionych-więc złego o słowa nie powiem, ja przerzucilam sie na Jurę i jestem bardzo zadowolona.
      Plusem jest brak bloku do mycia i możliwość zakupienia do kompletu lodówki 1l.
      U mnie sporo wielbicieli kaw mlecznych, wiec to duże ułatwienie, bo mleko wlewam bezpośrednio do lodówki i zapominam 😁
    • geez_louise Re: Jaki ekspres do kawy polecacie? 30.07.23, 16:01
      Mam od kilku lat najprostsze modele jury, bardzo polecam. Miałam wcześniej bosch i siemens. Kawa smaczniejsza, czyszczenie mniej upierdliwe, nie psują się, a jak moje księżniczki załatwiły jedną sztukę brakiem odkamienianiu, to serwis w Gdańsku w okolicach 3Lip był świetny i niezbyt drogi.
    • jkl13 Re: Jaki ekspres do kawy polecacie? 31.07.23, 08:58
      Jura, bez pojemnika na mleko. Po co ci pojemnik na mleko, przecież to trzeba czyścić. W ekspresach jura bez pojemnika masz silikonową rurkę, wkładasz do butelki/kartonu z mlekiem i masz gotowe latte czy cappuccino. Nic samodzielnie nie spieniasz, nie przelewasz, masz gotowe, spienione,ciepłe mleczko. Rurkę wyjmiesz, myjesz pod bieżącą wodą a mleko wstawiasz do lodówki. Rurkę faktycznie warto wymienić raz na pół roku - koszt to 10 zł.
    • eglantine Re: Jaki ekspres do kawy polecacie? 01.08.23, 13:01
      Team Jura.
      • bominka Re: Jaki ekspres do kawy polecacie? 03.08.23, 08:07
        Phillips latte go. Od przeszlo 5 lat używam i jestem zadowolona. Nic się mu nie dzieje. Prosty w użyciu.
        • kira_03 Re: Jaki ekspres do kawy polecacie? 03.08.23, 08:25
          Oglądam ten Philips i porównuję go do Krupsa z rurką do mleka. Jak się czyści system do spieniania mleka w Philipsie? Mam na myśli nie wyjmowany pojemnik, tylko tę część, która jest w ekspresie.
    • pepsi.only Re: Jaki ekspres do kawy polecacie? 03.08.23, 11:48
      Od 3 lat użytkuje Nivona, bardzo fajny sprzęt.odpukac, żeby działał dalej bez zarzutów 🙃
      Poprzednie miałam Russell hubbs, też lubiłam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka