Dodaj do ulubionych

Leki psychiatryczne i gastrolog, pytanie

30.07.23, 07:30
Dziewczyny, wy wszystko wiecie...jutro będę umawiać gastrologa żeby iść z moimi objawami i wynikiem kolonoskopii. Bez antydepresantow się nie obejdzie, wiem już to. I teraz moje pytanie, czy gastrolog ( w tym momencie celuje w polecana przez jedną z emam dr Winter, bo pracuje też w szpitalu) może też przepisać antydepresanty czy muszę iść po nie do psychiatry? Macie z tym jakieś doświadczenie?
Nie mam siły szukać psychiatry, opowiadać wszystko itd. Czuje jakby mi ktoś cała energię i radość życia zabrał.
Obserwuj wątek
    • bazia_morska Re: Leki psychiatryczne i gastrolog, pytanie 30.07.23, 07:45
      Przepisać może, ale jesli to sensowny lekarz to powinien skierować cię do psychiatry. Doraźnie pomoże też lekarz rodzinny.

• felicjastrelicja Re: Leki psychiatryczne i gastrolog, pytanie 30.07.23, 10:34
      Jak nie masz energii to gastrolog nie pomoże koniecznie najpierw psychiatra. Moja znajoma po długiej chorobie ojca i jego smierci zaczęła wymiotować, nie mogła jeść. Nie było to od razu po tylko kilka miesięcy później . Wyglądała jakby miała nowotwór, potem już nawet po wodzie wymiotowała. Zaliczyła cała diagnostykę, chirurgów onkologów , neurologów a broniła się od psychiatry . Oczywiście leki nie pomagały bo problem był gdzie indziej. W końcu poszła do psychiatry i po dwóch tygodniach inna kobieta.
    • jeste_m_sobie Re: Leki psychiatryczne i gastrolog, pytanie 30.07.23, 13:17
      Gastrolog to ci może nawet leki przeciwdepresyjne przepisze, ale czy będzie potrafił je dobrać do Twoich dolegliwości i obrazu choroby, jaką jest depresja - wątpię. Leków przeciwdepresyjnych jest multum, różnią się szczegółami działania, ale istotnymi szczegółami.
    • taki-sobie-nick Re: Leki psychiatryczne i gastrolog, pytanie 30.07.23, 22:09
      Może, ale nie znając cię prawdopobnie nie zechce. No i leki od lekarza innej specjalizacji to 100% płatności.
    • panna.nasturcja Re: Leki psychiatryczne i gastrolog, pytanie 31.07.23, 16:09
      Tobie jest potrzebna psychoterapia, leki tego nie załatwią.
    • pursuedbyabear Re: Leki psychiatryczne i gastrolog, pytanie 31.07.23, 16:56
      Jeśli jest rozsądny, nie przepisze - najwyżej hydroksyzynę. Te leki trzeba brać pod stałym nadzorem i ściśle według poleceń, poza tym one nie działają natychmiast i często przez pierwsze dni/tygodnie mają nieciekawe skutki uboczne. Jeśli liczysz na natychmiastowe działanie, to zapomnij. Lepiej szukać psychiatry.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka