Dodaj do ulubionych

O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trwa

31.07.23, 12:56
Dziś na portalu na O dziennikarz dziennika na F pytał Mentzena o bicie dzieci, przytoczył badania na temat szkód, jakie powoduje bicie dziecka a ten konfederata nadal trwa w swoim głupim błędzie. Dodatkowo zarzucił dziennikarzowi, że ten rzekomo nie umie interpretować badań naukowych a ona jako dr nauk ekon.umie 🤔. Pominę litościwie brak podstawowej wiedzy u p.Mentzena, który jak widać nie zna terminu "modelowanie" i nie przyszło mu do głowy, że dziecko uczy się przez naśladownictwo. A prócz tego z dzieckiem się rozmawia. Ale to akurat uważam za przejaw jakiegoś zaburzenia, na które ten pozbawiony empatii człowiek z pewnością cierpi a także bezczelności i źle pojętego sprytu życiowego. Cierpi i propaguje faszyzujące poglądy odnośnie tego, jaka jest rola kobiety, jak ją traktować. Cierpi i myli wychowanie dziecka i stawianie granic z biciem...
Już niedaleko do tego, co było jak Adolf H.dochodził do władzy- tam też się dziećmi nie przejmowano.

Obserwuj wątek
    • tanebo001 Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 31.07.23, 13:05
      #niemanakogoglosowac
      • pursuedbyabear Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 31.07.23, 13:10
        Ty lepiej wyjdź z domu i na te wybory pójdź, zamiast wklejać ten swój nieśmieszny hasztag.
      • borsuczyca.klusek Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 31.07.23, 13:17
        Tanebo zająłbyś się czymś pożytecznym. Nie wiem naczynia umył, podłogi wypastował, pranie nastawił 🙄
        • triss_merigold6 Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 31.07.23, 13:56
          Przecież ta inceloza nie umie nastawić pralki.
          • tanebo001 Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 31.07.23, 13:59
            Skoro tak traktujecie potencjalnych wyborców to nic dziwnego że konfa zyskuje...
            • 35wcieniu Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 31.07.23, 14:18
              No debil big_grin
              • dyzurny_troll_forum Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 31.07.23, 14:21
                35wcieniu napisał(a):

> No debil big_grin

W skrócie ci wytłumaczę co miał na myśli:
                • tanebo001 Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 31.07.23, 14:24
                  Bez przesady. Ale jeśli czytam program woke lewicy to jedyny punkt dla mnie to kula w łeb.
                  • alicia033 Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 31.07.23, 14:31
                    tanebo001 napisał:

> Bez przesady. Ale jeśli czytam program woke lewicy to jedyny punkt dla mnie to kula w łeb.
                    >

znaczy konkretnie który punkt(y) programu doprowadził cię do takiego wniosku?
                    • evening.vibes Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 31.07.23, 14:47
                      alicia033 napisała:
                      > tanebo001 napisał:
                      > > Bez przesady. Ale jeśli czytam program woke lewicy to jedyny punkt dla mn
                      > ie to kula w łeb.
                      > >
                      >
                      > znaczy konkretnie który punkt(y) programu doprowadził cię do takiego wniosku?

Punkt - 'z faktu posiadania penisa nic ci się nie należy'.
                      • hanusinamama Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 31.07.23, 14:57
                        Tenebo liczy na to, ze jak wygra Konfa to kazdemu przegrywowi będzie się należała dziewica z przydziału. Naiwniak
                        • borsuczyca.klusek Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 31.07.23, 15:06
                          Gorzej jak to tanebo będzie w roli dziewicy 🤭🤭🤭
                          • hanusinamama Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 31.07.23, 19:02
                            Biorąc pod uwage jak chłopcy z Konfy jarają się co geje robią ze sobą...bardzo możliwe.
                            • tanebo001 Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 31.07.23, 19:21
                              Czyli tak zachęcacie mężczyzn do głosowania na lewicę?
                              • alicia033 Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 31.07.23, 19:31
                                tanebo001 napisał:

> Czyli tak zachęcacie mężczyzn do głosowania na lewicę?
                                >

🤣🤣🤣

To która to ta "woke lewica" w Polsce, tanebo?
                                • alewcale Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 31.07.23, 19:33
                                  znalazłam majaczenia tego analfabety, który sam nie wie, co mówi
                                  vibez.pl/myimpact/kompromitacja-mentzena-kazde-bicie-dzieci-ma-negatywne-efekty-6925482086382208a
                              • pursuedbyabear Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 31.07.23, 19:53
                                tanebo001 napisał:

> Czyli tak zachęcacie mężczyzn do głosowania na lewicę?
                                >

Ciebie nie.
                                I jak piszę, jestem pewna, że pójdziesz na wybory tak samo, jak do tego psychologa, coś go na forum szukał.
                                • tanebo001 Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 31.07.23, 20:21
                                  Chodzę na wybory. I chodziłem gdy ty decydowałaś jedynie kiedy pieluchę zapełnić.
                              • hanusinamama Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 31.07.23, 20:19
                                Po co mam cię zachęcać? Nie wypełzniesz z tej swojej nory
                  • hanusinamama Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 31.07.23, 14:55
                    wypełzłeś już z piwnicy?
                    • dyzurny_troll_forum Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 31.07.23, 15:36
                      hanusinamama napisała:

> wypełzłeś już z piwnicy?

zdajecie sobie sprawę jak bardzo jesteście obrzydliwe? czy raczej nie?
                • tanebo001 Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 31.07.23, 17:43
                  Nie mieszaj mnie do swojej propagandy.
            • dyzurny_troll_forum Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 31.07.23, 14:20
              tanebo001 napisał:

> Skoro tak traktujecie potencjalnych wyborców to nic dziwnego że konfa zyskuje..

Tak, i dlatego właśnie tzw. "opozycja demokratyczna" (ani to opozycja, ani to demokratyczne) wyraźnie spada poniżej 50%. Nie żeby by mi było przykro, nawet czekam na tę orkiestrę pękąjących doood.

www.rp.pl/polityka/art38878601-sondaz-koniec-efektu-marszu-4-czerwca-pis-moze-rzadzic-z-konfederacja
              • evening.vibes Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 31.07.23, 14:29
                dyzurny_troll_forum napisała:
                > Tak, i dlatego właśnie tzw. "opozycja demokratyczna" (ani to opozycja, ani to d
                > emokratyczne) wyraźnie spada poniżej 50%. Nie żeby by mi było przykro, nawet cz
                > ekam na tę orkiestrę pękąjących doood.

To miło, że otwarcie przyznajesz, że Konfa to nie opozycja tylko przyczółek PiSu.
                • tanebo001 Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 31.07.23, 14:38
                  Nie tylko konfa ale woke lewica także.
                  • tanebo001 Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 31.07.23, 14:42
                    Mam wrażenie że teoria podkowy działa w 120%
                  • evening.vibes Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 31.07.23, 14:42
                    tanebo001 napisał:
                    > Nie tylko konfa ale woke lewica także.

Nauczyłeś się słówka i używasz w każdej możliwej sytuacji - nie ważne czy pasuje czy nie?
                  • alicia033 Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 31.07.23, 14:45
                    tanebo001 napisał:

> woke lewica także.
                    >

a ta straszna "woke lewica" w Polsce to kto? Czarzasty, Zandberg czy Śmiszek?
                    Czy może Maja Staśko? Tej to rzeczywiście możesz się bać, położyłaby cię jedną ręką.
                    🤣🤣🤣
                  • hanusinamama Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 31.07.23, 14:56
                    Będziesz się teraz jarał tu nowym słówkiem? Tenebo moja 11latka jest bardziej dojrzała niż ty.
        • hanusinamama Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 31.07.23, 14:57
          W piwnicy??
      • dyzurny_troll_forum Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 31.07.23, 13:22
        tanebo001 napisał:

> #niemanakogoglosowac

Wszyscy się mnie pytają, z kim chcemy po wyborach tworzyć koalicję. Gdy odpowiadam, że ani z PiS ani z PO, prawie zawsze słyszę odpowiedź, że tak się nie da, trzeba się przecież z nimi dogadać.

Oczywiście, że się da, trzeba tylko bardzo chcieć. Wymaga to mnóstwo pracy, dużo szczęścia i wytrwałości, ale jest to możliwe. Bardzo trudne, ale możliwe.

Spójrzmy, co wydarzyło się w Polsce 20 lat temu. W wyborach w 2001 roku SLD otrzymało 41% głosów, PO 12,7% a PiS 9,5%. Czy coś wtedy wskazywało na to, kto zdominuję polską politykę na 20 lat?

Nie.

Po wyborach w 2005 roku miał powstać rząd PO-PiS. Nie powstał. Za to pojawiła się nowa linia podziału w polityce. PiS przeciwko Platformie. Kaczyński przeciwko Tuskowi. I tak już z tą linią podziału żyjemy od 18 lat, obserwując na zmianę rządy PO i PiS. Dla obydwu tych partii jest to bardzo wygodna sytuacja. Bardzo starannie pilnują utrzymania tego duopolu, wchłaniając lub niszcząc każdego, kto spróbuje w ich otoczeniu budować swoją partię. Spotkało to LPR, Samoobronę, Palikota, Kukiza, Petru i Hołownię.

Od 18 lat nikomu nie udało się na trwałe wpisać w polską politykę, nikomu nie udało się nawet dobić do 14% w wyborach parlamentarnych. Dlatego nie możemy powtórzyć błędów tych, którzy próbowali ten duopol naruszyć. Nie możemy wejść w bliską współpracę z PO i PiS. Musimy być przeciwko jednym i drugim, doprowadzając do zmiany linii podziału. Tak, jak udało się to PO-PiS w 2005 roku. Polska polityka musi się zmienić. Trzeba wytyczyć nową linię: oni przeciwko nam.

Trzeba doprowadzić do sytuacji, w której nawet widzowie TVP i TVN zobaczą, że PO i PiS współpracują ze sobą przeciwko nam. Jest im bliżej do siebie niż do nas. Są w koalicji ze sobą, przeciwko nam. Ostatnia konferencja prasowa pod NIK bardzo dobrze to pokazała. Zaatakowali mnie zgodnie PO, PiS i Lewica. TVP i TVN. Ta ostatnia z aprobatą cytowała nawet Jarosława Kaczyńskiego, co wcześniej im się pewnie nie zdarzyło. PO i TVN atakowały pomysł umożliwienia rozliczenia pisowskich wałków w spółkach Skarbu Państwa. Przez chwilę można było zobaczyć, jak układ broni się przed kimś od niego niezależnym.

PiS i Platforma to dwie duże partie, na które głosują emeryci, promowane przez telewizje, które oglądają emeryci, rządzone przed dwóch emerytów. Obydwie partie swój szczyt możliwości mają już za sobą. Są partiami żyjącymi przeszłością, które chcą, żeby było tak jak kiedyś. Będą dalej zwiększać rozdawnictwo, podnosić i komplikować podatki, ograniczać naszą wolność, wykorzystywać publiczne pieniądze dla swoich celów.

A my chcemy zmiany. Chcemy, żeby było inaczej niż do tej pory. Chcemy obniżać i upraszczać podatki, ograniczać rozdawnictwo, zwiększać wolność i wywalać polityków ze spółek Skarbu Państwa. Jesteśmy partią przyszłości, mającą duże poparcie wśród ludzi młodych. Dlatego wierzę, że to jest możliwe. Możemy pozbawić władzy zarówno PiS jak i Platformę. Odesłać na emeryturę zarówno Tuska jak i Kaczyńskiego. Zmienić polską politykę, oddać wpływ na Polskę ludziom młodym, Przyszłość nie jest zdeterminowana, a my nie jesteśmy skazani na tych dwóch emerytów. Przyszłość zależy od nas, od naszych działań i wyborów.

Szalone, nierealistyczne plany? No cóż. Ludzie wystarczająco szaleni, by sądzić, że mogą zmienić świat... są tymi, którzy go zmieniają.
        • triss_merigold6 Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 31.07.23, 13:57
          Za dużo chcenia.
        • evening.vibes Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 31.07.23, 14:00
          > A my chcemy zmiany. Chcemy, żeby było inaczej niż do tej pory. Chcemy obniżać i
          > upraszczać podatki, ograniczać rozdawnictwo, zwiększać wolność

Katotalibska 'wolność' 😂

• livia.kalina Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 31.07.23, 18:58
            10 lat w więzieniu za samoistne poronienie (które zawsze będzie podejrzane i mieszane z aborcją, co widać choćby po Salwadorze) ale za to ze zwiększoną wolnością wink
            • dramatika Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 31.07.23, 22:50
              livia.kalina napisała:

> 10 lat w więzieniu za samoistne poronienie

Bez kozery powiem pińcet, tych lat w więzieniu big_grin
              • iwles Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 01.08.23, 00:47
                dramatika napisał(a):

> Bez kozery powiem pińcet, tych lat w więzieniu big_grin

O, zmodyfikowal punkt 45 do pińcet?

• 152kk Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 31.07.23, 17:42
          Kolejni,którzy chcą " zmieniać swiat". Kiedy do wladzy dorywaja się zmieniacze swiata to im, owszem - zmienia się na lepsze, ale resztę czekaja wojny i ludobójstwa. Ile razy juz tak było...
        • dramatika Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 31.07.23, 23:59
          Piękny gładki tekst, ale do mnie nie trafia wink
          IMO żeby coś zrobić, to trzeba albo rewolucji zbrojnej (oczywiście sprzeciwiam się) albo kontrrewolucji - w naszej rzeczywistości oznacza to odmowę głosowania.
          Jeśli Mentzen mówi, że coś zrobi sprzeciwiając się systemowi w ramach systemu, to oczywiście kłamie.
    • borsuczyca.klusek Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 31.07.23, 13:06
      Zaburzenie, albo i zboczenie. Bóg jeden raczy wiedzieć 🙄
      • hanusinamama Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 31.07.23, 14:52
        Wieeeeeeeeeeeelgachne ego połączone ze sporymi kompleksami. Mieszanka wybuchowa.
        • kira_03 Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 01.08.23, 19:08
          Jak mówią, kompleks wyższości rodzi się z kompleksu niższości.
    • alpepe Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 31.07.23, 13:13
      Były mąż mi kiedyś podesłal link do filmiku Mentzena, nam obojgu spodobało się to, co mówił o gospodarce, ale potem wyszło coś takiego, że nic, tylko spuścić i zapomnieć.
      • hanusinamama Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 31.07.23, 14:53
        Coż takiego wspaniałego mówi o gospodarce?
      • leosia-wspaniala Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 31.07.23, 15:08
        >nam obojgu spodobało się to, co mówił o gospodarce

A co konkretnie?
        • pursuedbyabear Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 31.07.23, 16:13
          Że nie będzie podatków i że każdy będzie miał dom, grill i dwa samochody.
          Zapomniał tylko wspomnieć, że jak w jego osobliwej wizji świata komuś się od tego grilla dom spali, to straż pożarna wystawi mu bardzo słony rachunek.
          • alpepe Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 31.07.23, 17:01
            Nie, to było coś o podatkach, i owszem, ale w kontekście przedsiębiorców. Chodziło o różne modele dopieprzania citu. Nie pamiętam za dobrze, bo to było może w styczniu lub w lutym, Mentzen robił takie reelsy w taksówce bodajże. Jeden filmik obejrzałam z polecenia. Nie wiedziałam, że to polityk.
            • hanusinamama Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 31.07.23, 19:01
              Coś? No fajnie ze spodobało ci się coś...
              • alpepe Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 31.07.23, 19:05
                No i? Poza świętym oburzeniem coś więcej? Tak, zdziwiłam się bardzo, co z tego mądrze mówiącego faceta wyszło. A chyba mam prawo nie pamiętać? No cóż, nie rozpoznałam rising star polskiej sceny politycznej, mam się kajać?
                • hanusinamama Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 31.07.23, 20:19
                  Mówił "coś tam"...ale mądrze? Nie ejsteś w stanie napisąc o takiego mądrego prawił a twierdzisz, ze to mądre.
                  Biorąc pod uwagę, że pan chce rządzić tym krajem warto chyba wiedzieć co takiego "mądrego" prawi. Założe się, ze 70% jego "wyznawców" w sumie nie wie co on obiecuje.
                  • alpepe Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 31.07.23, 23:06
                    OJP, nie rozumiesz, że po prostu, jak przeczytałam na ematce o dalszych wynurzeniach pana, to go skreśliłam?
    • pursuedbyabear Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 31.07.23, 13:17
      Mam coraz silniejsze wrażenie, że on to robi celowo, żeby było o nim głośno. Nie jest zaburzony, tylko jest wyrachowanym sqrwensenem.
    • dyzurny_troll_forum Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 31.07.23, 13:21
      alewcale napisała:

> Już niedaleko do tego, co było jak Adolf H.dochodził do władzy- tam też się dzi
      > ećmi nie przejmowano.

Masz ty w ogóle jakąś szkołę? Choćby podstawową?
      • natalia.nat Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 31.07.23, 16:46

> Masz ty w ogóle jakąś szkołę? Choćby podstawową?

zdajesz sobie sprawę jak bardzo jesteś obrzydliwy? czy raczej nie?
        • dyzurny_troll_forum Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 31.07.23, 18:52
          natalia.nat napisała:

> dyzurny_troll_forum napisała:
          >
          > > Masz ty w ogóle jakąś szkołę? Choćby podstawową?
          >
          > zdajesz sobie sprawę jak bardzo jesteś obrzydliwy? czy raczej nie?

Ale odróżniasz wyśmiewanie pisania absolutnych bzdur historycznych od wyśmiewania się z czyjegoś miejsca zamieszkania?
          • iwles Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 31.07.23, 19:11

No to, alfo i omego tematu hitleryzmu: na czym polegało dbanie o dobro DZIECKA?
            Bo że dbał o "dobro" kraju każdym kosztem, nawet dzieci, to wie każdy.
            Ale odwrotnie?
    • evening.vibes Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 31.07.23, 13:21
      Zaraz ci przyjdzie naczelna forumowa konfiara i wytłumaczy, że głębi wypowiedzi nie zrozumiałaś tongue_out
      • joana012 Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 31.07.23, 13:51
        To cwaniaczek który nie powinien ust otwierać i przestrzeni publicznej zaśmiecać swoimi mundrościami.
        Młodzi chcą świeżego powiewu młodości ale źle celują niestety bo to społecznie odchylone osoby i religijni radykałowie.
        • gulcia77 Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 31.07.23, 14:04
          Mniej więcej 100 lat temu ci wszyscy, którzy chcieli zrobić "porządek"… też byli postrzegani jako "świeży i nowocześni". Skończyło się Mussolinim, Hitlerem czy Franco.
          • joana012 Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 31.07.23, 14:18
            gulcia77 napisała:

> Mniej więcej 100 lat temu ci wszyscy, którzy chcieli zrobić "porządek"… też byl
            > i postrzegani jako "świeży i nowocześni". Skończyło się Mussolinim, Hitlerem cz
            > y Franco.
            >

Akurat Hitler wypłynął dzięki skrajnej biedzie i hiperinflacji która była skutkiem krachu na giełdzie w 29 w USA. Ludzie byli załamani i podreptali za wariatem.
            • gulcia77 Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 31.07.23, 15:10
              Nie tak do końca. Hitler największe poparcie miał wśród klasy średniej. Biedacy i klasa robotnicza raczej byli związani z komunistami. To jest mit, że popierali go biedacy. Został kanclerzem dzięki konserwatystom, którzy naiwnie uważali, że mogą go kontrolować.
              Podobnie jak Gordon Brown. Grał populistycznymi hasełkami o Brexicie, ale na pewno się go nie spodziewał. Za to otworzył szeroko drzwi populistom.
              • joana012 Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 31.07.23, 15:23
                gulcia77 napisała:

> Nie tak do końca. Hitler największe poparcie miał wśród klasy średniej. Biedacy
                > i klasa robotnicza raczej byli związani z komunistami. To jest mit, że popiera
                > li go biedacy. Został kanclerzem dzięki konserwatystom, którzy naiwnie uważali,
                > że mogą go kontrolować.
                > Podobnie jak Gordon Brown. Grał populistycznymi hasełkami o Brexicie, ale na pe
                > wno się go nie spodziewał. Za to otworzył szeroko drzwi populistom.
                >

Wyniki wyborów w Republice Weimarskiej dla nazistów:
                1928 niecałe 3 %
                1930 ok 13 %
                1932. prawie 38 %
                W międzyczasie 1929, kryzys ekonomiczny i żądania USA spłaty pożyczek plus dalsze spłacanie reparacji wojennych. Klasa średnia, która miała jednak lepsze zasoby, nie mogła aż tak wpłynąć na wyniki.
                • al_sahra Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 31.07.23, 16:56
                  joana012 napisała:

> Klasa średnia, która miała jednak lepsze zaso
                  > by, nie mogła aż tak wpłynąć na wyniki.

Kiedy właśnie wpłynęła, głównie przez obawę przed komunistami.
            • al_sahra Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 31.07.23, 15:21
              joana012 napisała:

> Akurat Hitler wypłynął dzięki skrajnej biedzie i hiperinflacji która była skutk
              > iem krachu na giełdzie w 29 w USA.

Kolejna. Już kiedyś Princess głosiła tu podobne mądrości.

Hiperinflacja została opanowana w Niemczech 10 lat przed dojściem Hitlera do władzy (reforma walutowa w 1923 r). Po krachu w 1929 r. nastąpiła natomiast ogromna deflacja
              • joana012 Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 31.07.23, 15:32
                al_sahra napisał(a):

> joana012 napisała:
                >
                > > Akurat Hitler wypłynął dzięki skrajnej biedzie i hiperinflacji która była
                > skutk
                > > iem krachu na giełdzie w 29 w USA.
                >
                > Kolejna. Już kiedyś Princess głosiła tu podobne mądrości.
                >
                > Hiperinflacja została opanowana w Niemczech 10 lat przed dojściem Hitlera do wł
                > adzy (reforma walutowa w 1923 r). Po krachu w 1929 r. nastąpiła natomiast ogrom
                > na deflacja

Niech będzie, deflacja.. Skutek to bezrobocie i bieda oraz wybieranie radykalnych populistów bo tacy są mocno w gębie i na ogół nieodpowiedzialni.
                • gulcia77 Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 31.07.23, 15:46
                  wyborcza.pl/alehistoria/7,121681,22879207,dojscie-nazistow-do-wladzy-udalo-sie-bo-hitler-wmawial.html
                  Zachęcam do szybkiej lektury. Do tego sporo o tym piszę m.in. James Holland.
                  • al_sahra Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 31.07.23, 16:55
                    gulcia77 napisała:

> Zachęcam do szybkiej lektury. Do tego sporo o tym piszę m.in. James Holland

Nie mam dostępu do Wyborczej, ale tutaj też jest ciekawy artykuł o zapomnianej książce Richarda Hamiltona:

Who Voted for Hitler?

Hamilton podważa mit jakoby to zubożałe masy przyniosły Hitlerowi władzę (chociaż to było jednym z czynników). Po pierwsze, część klasy średniej też była mocno spauperyzowana na skutek wojny i kryzysu. Po drugie, nie same warunki ekonomiczne, ale też obawa przed komunizmem i antysemityzm odegrały dużą rolę. Poza tym były spore różnice między dużymi miastami i a prowincją (w wielkich miastach wyborcy Hitlera wywodzili się z wyższych klas). I wreszcie: historia dojścia Hitlera do władzy pokazuje, że w żadnym momencie nie potrzeba absolutnej większości, żeby wprowadzić dyktaturę: wystarczy w odpowiednim momencie “włożyć nogę w drzwi”.
                    • gulcia77 Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 01.08.23, 07:29
                      Trzeba jeszcze spojrzeć na aspekt socjologiczny. I WŚ przeorała układy społeczne. A Republika Weimarska to był również bardzo progresywny tygiel kulturowy. Bauhaus, kamerspiel, ekspresjonizm - to było "za dużo". Stąd rządy konserwatywne próbowały wskrzesić dawny porządek społeczny.
                      Jeśli spojrzeć z dystansu, to teraz dzieje się podobnie.
            • alewcale Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 31.07.23, 16:08
              A teraz kaczondo też straszy i przedstawia się, jako wybawca...rechocząc przy okazji i wchodząc kobietom w macice.
    • lauren6 Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 31.07.23, 14:04
      Spokojnie, im bliżej wyborów tym fajniejsze poglądy Mentzena zaczną wychodzić. Prawicowe lemingi zaliczą zdziwienie.
    • backup_lady Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 31.07.23, 14:07
      Wg Mentzena ci naukowcy z Uniwersytetu w Austin też nie potrafili zanalizować tych badań. On jeden - bez spojrzenia nawet na te badania - z góry i od razu wie, że to bzdura. Wdałam się w dyskusję na Twitterze (czy tam X) z jednym fanem Konfy i o ja cierpię dole, jak rzucanie jajkami o beton.
      • 71tosia Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 31.07.23, 20:53
        Pewnie ze bzdura, jego ojciec pasa nie żałował i dzięki temu na cudownego człowieka Mentzen wyrósł smile
        • alewcale Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 31.07.23, 22:08
          tu historia "wychowawcy" tego rodzaju, tyle, że drastyczna sad
          kobieta.gazeta.pl/kobieta/7,107881,29999785,bil-bartka-rekami-kablem-i-gumowa-palka-na-oczach-i-za-przyzwoleniem.html
    • thank_you Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 31.07.23, 14:11
      Ja np. Czytałam kiedyś badania, ze to ch…
      Przysięgam.
    • veryvery Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 31.07.23, 14:13
      Ja się boję, autentycznie boję
      Kilka dni temu na YouTube pojawił się wywiad cejrowskiego z mentzenem, dlugi, półtora miliona wyświetleń póki co, w komentarzach zachwyty i słowa uznania wobec obu rozmówców
      Zaczyna mnie ogarniać przeczucie że pis utrzyma władzę i wejdzie w koalicję z konfederacją
      • dyzurny_troll_forum Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 31.07.23, 14:28
        veryvery napisała:

> Zaczyna mnie ogarniać przeczucie że pis utrzyma władzę i wejdzie w koalicję z k
        > onfederacją

To, że PiS utrzyma władzę to jest tzw. oczywista oczywistość. Natomiast, co do koalicji to dużo bardziej prawdopodobna jest z PO, w celu obrony starego świata...
        • seaview Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 31.07.23, 16:17
          Dla ciebie już za późno żeby się leczyć nawet na nogi.
          • dyzurny_troll_forum Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 31.07.23, 16:18
            seaview napisała:

> Dla ciebie już za późno żeby się leczyć nawet na nogi.

Ale czy poza wątpliwą diagnozą mojego stanu zdrowia, jesteś w stanie coś na temat?
            • alicia033 Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 31.07.23, 16:56

> Ale czy poza wątpliwą diagnozą mojego stanu zdrowia, jesteś w stanie coś na temat?
              >

Zdiagnozował to was sam korwin. Czyżbyś nie zgadzał się z krulem?
            • seaview Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 31.07.23, 22:48
              Na temat bzdur pisanych przez odklejeńca? Nie.
        • dramatika Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 31.07.23, 18:22

> Natomiast, co do
          > koalicji to dużo bardziej prawdopodobna jest z PO

Oczywista oczywistość, dlatego ja nie idę na wybory. Za bardzo mi śmierdzi, że tak się właśnie stanie smile
      • pursuedbyabear Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 31.07.23, 14:38
        Oczywiście, że tak. Oni na to liczą. Pierdoły Memcena o wywracaniu stolika skończą się, gdy wejdą do Sejmu. PiS zresztą też na to liczy.
      • alicia033 Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 31.07.23, 14:48
        veryvery napisała:

> Zaczyna mnie ogarniać przeczucie że pis utrzyma władzę i wejdzie w koalicję z konfederacją

i to będzie piękna katastrofa, która na długo zatopi jednych i drugichsmile
        • pursuedbyabear Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 31.07.23, 15:08
          Tylko że niestety wcześniej może zatopić nas...
          • alicia033 Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 31.07.23, 15:28
            pursuedbyabear napisała:

> Tylko że niestety wcześniej może zatopić nas...

Nie, naprawdę niesmile
      • okruchlodu Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 01.08.23, 19:31
        veryvery napisała:

> Ja się boję, autentycznie boję
        > Kilka dni temu na YouTube pojawił się wywiad cejrowskiego z mentzenem, dlugi, p
        > ółtora miliona wyświetleń póki co, w komentarzach zachwyty i słowa uznania wobe
        > c obu rozmówców
        > Zaczyna mnie ogarniać przeczucie że pis utrzyma władzę i wejdzie w koalicję z k
        > onfederacją

Mnie też ogarnia to przeczucie i coraz bardziej mam wrażenie, że trza sp16rd4l4ć z tego kraju.
        • alicia033 Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 01.08.23, 21:46
          okruchlodu napisała:

> coraz bardziej mam wrażenie, że trza sp16rd4l4ć z tego kraju.

Nie gratuluję refleksu.
          Przytomni to odżeglowali stąd w 2016.
    • borsuczyca.klusek Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 01.08.23, 00:08
      A tymczasem dzisiaj gazeta przypomniała sprawę z 2009. Uwaga nie dla wrażliwych!

kobieta.gazeta.pl/kobieta/7,107881,29999785,bil-bartka-rekami-kablem-i-gumowa-palka-na-oczach-i-za-przyzwoleniem.html#do_w=126&do_v=684&do_st=RS&do_sid=851&do_a=851&s=BoxLSImg1&do_upid=684_ti&do_utid=29999785&do_uvid=1690806254428

Przytoczę dwa fragmenty, najpierw obrońca oskarżonego o morderstwo:

Obrońca z kolei twierdził, że Mariusz nie miał złych intencji. - Jemu się zdawało, że on szkolił, musztrował Bartka. Jemu się zdawało, że on wychowywał chłopca - bronił mężczyzny jego adwokat. Jak tłumaczył, mężczyzna nie chciał zabić, a zbić.

I odczucia samego sprawcy:

Jak sam tłumaczył, nie zasłużył na tak surową karę. W jego mniemaniu nie popełnił bowiem morderstwa, a przed sądem odpowiadać powinien za pobicie ze skutkiem śmiertelnym. W rozmowie usprawiedliwiał też swoją agresję. To z jej powodu nie mógł utrzymać pracy. - Myślałem, że to jest tak, jak mama mnie biła. Że tak, jak mnie się nic nie stało, tak i jemu nic się nie stanie - zaznaczał. Przyznał też, że nie pamięta, czym 15 maja 2008 roku zdenerwował go 3,5-letni Bartek i "nie zdawał sobie sprawy", że trwające trzy dni katowanie dziecka doprowadzi do jego śmierci. Do winy nie poczuwała się także matka chłopca.

• dramatika Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 01.08.23, 00:24
        borsuczyca.klusek napisała:

> A tymczasem dzisiaj gazeta przypomniała sprawę z 2009. Uwaga nie dla wrażliwych
        > !

Mentzen by klaskał!
        • iwles Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 01.08.23, 00:49
          dramatika napisał(a):

> Mentzen by klaskał!

Wiemy wiemy, i niekontrolowany wytrysk by miał.

• taki-sobie-nick Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 01.08.23, 01:52
      Ale to akurat uważam za przejaw jakiegoś zaburzenia, na które ten pozbawiony empatii człowiek z pewnością cierpi a także bezczelności i źle pojętego sprytu życiowego. Cierpi i propaguje faszyzujące poglądy odnośnie tego, jaka jest rola kobiety, jak ją traktować. Cierpi i myli wychowanie dziecka i stawianie granic z biciem...
      Już niedaleko do tego, co było jak Adolf H.dochodził do władzy- tam też się dziećmi nie przejmowano.

Argumentum ad Hitlerum dowodzi niezbicie, że jest to post okołowyborczy, mający obrzydzić Konfederację.

Plus typowe rozumowanie ematki "myśli tak, jak nam się nie podoba, zatem jest zaburzony".

Mnie akurat w Konfederacji najbardziej przeszkadza ich darwinizm społeczny.
      • al_sahra Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 01.08.23, 02:20
        taki-sobie-nick napisała:

> Argumentum ad Hitlerum dowodzi niezbicie, że jest to post okołowyborczy, mający
        > obrzydzić Konfederację.

Argument przeciwko reductio ad Hitlerum jest bardzo często bezmyślnie nadużywany (wydawałoby się, że niektórzy chcieliby zakazać wymieniania nazwiska Hitlera w rozmowie), a już w powyższym poście użyty zupełnie bez sensu.

W niektórych dyskusjach można się ewentualnie upierać, że porównanie do hitleryzmu może być nie na temat albo bardzo naciągane, ale jeśli rozmawiamy o ewentualnym dojściu do władzy (albo przynajmniej o udziale we władzy) ugrupowania wyraźnie nawiązującego do haseł nazistowskich, to przywoływanie dojścia Hitlera do władzy jest jak najbardziej na miejscu.

A na marginesie: ludziom, którzy mają choć odrobinę rozumu i zwykłej przyzwoitości nie trzeba “obrzydzać Konfederacji”.
        • taki-sobie-nick Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 01.08.23, 02:28

> Argument przeciwko reductio ad Hitlerum jest bardzo często bezmyślnie na
          > dużywany (wydawałoby się, że niektórzy chcieliby zakazać wymieniania nazwiska H
          > itlera w rozmowie)

Wydawałoby ci się? No cóż, nadintepretacja się zdarza.

, a już w powyższym poście użyty zupełnie bez sensu.

Przeciwnie, bez sensu i wyraźnie na siłę został użyty w poście zakładającym wątek.

>
          > W niektórych dyskusjach można się ewentualnie upierać, że porównanie do hitlery
          > zmu może być nie na temat albo bardzo naciągane, ale jeśli rozmawiamy o ewentua
          > lnym dojściu do władzy (albo przynajmniej o udziale we władzy) ugrupowania wyra
          > źnie nawiązującego do haseł nazistowskich

Zatem poproszę o przykłady owych nawiązań, bo nie śledzę działań Konfy. I do których mianowicie haseł? Natomiast wiem, że ematka szafuje określeniami typu "faszyści" i "naziści" w odniesieniu do wszelkich partii prawicowych.

Natomiast argumentacja typu "Mentzen jest zwolennikiem bicia dzieci, Hitler też o dzieci nie dbał" jest na siłę.

>
          > A na marginesie: ludziom, którzy mają choć odrobinę rozumu i zwykłej przyzwoito
          > ści nie trzeba “obrzydzać Konfederacji”.

Aha... to skąd tyle obrzydzających wątków na ematce?
          • seaview Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 01.08.23, 07:28
            > Aha... to skąd tyle obrzydzających wątków na ematce?

To nie są wątki obrzydzajace, tylko nazywające rzeczy po imieniu. Wyciągnij wnioski, bo chyba uważasz, że umiesz.
      • seaview Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 01.08.23, 07:21
        Czekaj, ciebie na przestrzeni lat pokopalodo tego stopnia, że nie tylko PiS, ale i konfa jest spoko?
        To zrozumiałe, że obrzydza cię darwinizm społeczny, bo zostałabyś zjedzona jako jedna z pierwszych.
    • taki-sobie-nick Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 01.08.23, 02:22
      Pominę litościwie brak podstawowej wiedzy u p.Mentzena, który jak widać nie zna terminu "modelowanie"

Jest doktorem ekonomii.
      • pursuedbyabear Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 01.08.23, 07:32
        I nic o niej nie wie, jeśli postuluje likwidację podatków.
    • taki-sobie-nick Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 01.08.23, 02:29
      Cierpi i propaguje faszyzujące poglądy odnośnie tego, jaka jest rola kobiety, jak ją traktować

To faszyści się wypowiadali na ten temat?
      • gulcia77 Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 01.08.23, 07:35
        Oczywiście, że tak. Długo i namiętnie. Mussolini na przykład twierdził, że kobieta jest "stworzona do gwałtu".
    • ariathedevil Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 01.08.23, 07:58
      5 memcena i wszystko jasne, ale oni przecież tylko żartowali, to taki chłyt marketingowy...oczko, oczko winktaki jak więzienie za aborcje, rozwód za zgodą biskupa, bicie dzieci, "putynizmy i pedofilia" w wykonaniu ku..wina. Co do samego memcena, widać, że to socjopata, który dostał w dzieciństwie w łeb o jeden raz za dużo.
    • mamkaantka Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 01.08.23, 11:54
      Mentzen nie stosuje przemocy wobec swojej rodziny. Pomiędzy bezstresowym wychowaniem a przemocą jest mnóstwo stadiów pośrednich. Jest to w tej chwili najbardziej sensowna osoba na scenie politycznej i nie dziwi mnie ze w sondazach brawurowo pnie się do góry mimo takich wściekłych ataków jak autorka tego wątku.
      • iwles Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 01.08.23, 12:04
        mamkaantka napisała:

> Mentzen nie stosuje przemocy wobec swojej rodziny.

Skąd wiesz?

• szafireczek Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 01.08.23, 12:34
        ... najbardziej sensowna osoba na scenie politycznej ...

serio, czy taki żarcik wakacyjny?
      • alicia033 Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 01.08.23, 12:40
        mamkaantka napisała:

> Jest to w tej chwili najbardziej sensowna osoba na scenie politycznej

poza tym wszyscy u ciebie zdrowi, mamkoantka?
      • joana012 Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 01.08.23, 13:52
        mamkaantka napisała:

> Mentzen nie stosuje przemocy wobec swojej rodziny. Pomiędzy bezstresowym wychow
        > aniem a przemocą jest mnóstwo stadiów pośrednich. Jest to w tej chwili najbardz
        > iej sensowna osoba na scenie politycznej i nie dziwi mnie ze w sondazach brawu
        > rowo pnie się do góry mimo takich wściekłych ataków jak autorka tego wątku.

Sensowna osoba nie wpisałaby sobie w programie zaostrzenie i tak bezsensownie restrykcyjnego prawa w kwestii aborcji, bo wprost pan Sławomir tam zaznaczył że zrobią to co zostało przez pis pominięte w sprawie aborcji. Zatem co ma na myśli? Zrównają życie kobiety i zygoty tak jak Irlandczycy w 83? Czy też karzą rodzić zgwałconym kobietom. Ja chętnie usłyszałabym odpiwiedź od tego niby sensownego polityka

• pursuedbyabear Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 01.08.23, 14:03
        W czym dokładnie jest sensowna? W częstowaniu nastolatków piwem?
      • 71tosia Re: O Mentztenie już było, ale on nadal w tym trw 01.08.23, 20:34
        Wyszło mu to z badania opinii publicznej ze wychowywanie dzieci biciem jest akceptowalna wśród potencjalnych wyborców? W końcu tak tłumaczył swoją piatke „ nie lubię zydow, gejów, podatkow, aborcji i UE”. A może za chwile będzie tłumaczył (jak poprzednio) ze to tylko taki żarcik albo „wyrwane z kontekstu”?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka