Dodaj do ulubionych

6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGGW

31.07.23, 18:56
Dziś na uczelni w Wawie taka sytuacja. Corka składa papiery z podpisem matki ze moze studiowac bo niepełnoletnia.
Pani mówi ze potrzebny podpis ojca a my ze ojciec to bez kontaktu, ze jestem samotną matką i w zadnej szkole nikt nie wymagal ojca. Konsternacja i biegiem wyslannik do naczelnej ze jak to bez podpisu ojca ja nie mam wyroku ze ograniczenie praw. Po dluzszej chwili przybiega pan ze mam napisać oswiadczenie ze sama wychowuję corkę i jest zgoda na przyjęcie na studia. Kurtyna.
Tlumaczyli sie ze nie mieli takich przypadkow bo to pierwszy rocznik 6 latkow poszedł na studia i musi byc z rodzicem nawet jak za miechy bedzie pelnoletnia bo finansowo za cos tam rodzice odpowuadają. Tadam.

Obserwuj wątek
    • heca7 Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 31.07.23, 19:00
      Współczuję. U nas szczęśliwie syn zdążył skończyć 18 lat pod koniec czerwca...
      • karen_ann Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 31.07.23, 19:03
        No ogolnie słaba ta eskorta mamy i wymagana fizyczna obecność rodzicow kiedy jest się szczęsliwą studentką
        • kurt.wallander Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 31.07.23, 21:16
          Serio wymagają asysty rodziców? No to pięknie, też może mnie to czekać za rok sad Ciekawe, czy na UW też takie szopki?
      • kafana Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 31.07.23, 21:46
        Ciekawe czy od Ukraińców wymagają. Za moich czasów pełno było nieletnich studentów ze wschodu i to jeszcze mieszkających samodzielnie z rodzina tysiące km stad.
        • szeptucha.z.malucha Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 01.08.23, 08:31
          No, właśnie. Na moim roku w początkach lat 90- tych byli 16- i 17- letni Ukraińcy i Białorusini a nawet obywatel Rosji z Kamczatki i tego typu problemów nie zgłaszali. Nadal zresztą przyjeżdzają tacy młodzi, ponieważ u nich szkołę średnią można w tym wieku skończyć.
          • karen_ann Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 01.08.23, 08:34
            Tak własnie u nich wczesniej konczą ale sa inn wytyczne dla cudzoziemców i chyba konsulat podpisuje
            • szeptucha.z.malucha Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 01.08.23, 08:47
              Tak, racja.
    • ggrr.ruu Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 31.07.23, 19:01
      Młody klnie rodziców za źle wybrany moment zapłodnienia wink Kumple już się wożą samochodami, robią tripy po Europie samodzielnie, niektórzy nawet jakieś zagraniczne wakacyjne fuchy ogarnęli, a on nawet piwa legalnie nie może kupić, chociaż już za chwilę studia zaczyna
      • mandre_polo Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 01.08.23, 08:41
        Raczej wybór rodziców co do rozpoczęcia edukacji
    • karen_ann Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 31.07.23, 19:01
      Ogolnie pochwale sie ze corcia zdala na ekonomię w tym cięzkim roczniku z matmą na maturze na 100% w prywatnej szkole będąc i jest od dziś w gronie studentow bez podpisu ojca
      • heca7 Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 31.07.23, 19:35
        A to dziś było składanie papierów na SGGW? Bo mój złożył już tydzień temu.
        • karen_ann Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 31.07.23, 21:22
          Dostala się w uzupelnieniu 1 tury. Miała 1 punkt mniej niz prog pierwszej tury i ktoś nie potwierdzil więc weszła w uzupelnieniu
          • heca7 Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 31.07.23, 23:21
            Aaaa, rozumiem smile To się pewnie będą gdzieś mijać z moim "byłym" sześciolatkiem wink
    • kanna Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 31.07.23, 19:02
      Ja bym się podpisała za ojca i już smile
      • karen_ann Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 31.07.23, 19:04
        Wymagana fizyczna obecność. Czasem tak robiłam wink
      • swinka-morska Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 31.07.23, 19:15
        kanna napisała:

> Ja bym się podpisała za ojca i już smile

To potrafi się zemścić w najmniej oczekiwanym momencie...
      • panna.nasturcja Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 31.07.23, 19:29
        Ta, ucz dzieci fałszować dokumenty sciana
        • karen_ann Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 31.07.23, 19:31
          Na oboz jakis falszowalam bo tatus zgodził sie zeby za niego podpisać
        • kanna Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 31.07.23, 19:45
          Odpowiem tak: u syna w szkole zwolniło się miejsce na wymianę. W ciągu godziny potrzebny był podpis rodzica.
          Zadzwonił do mnie, z informacją że chce jechać i się z mnie podpisał.

Pochwaliłam.
          • panna.nasturcja Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 01.08.23, 01:50
            Pewnie, pochwalaj. Kiedyś ktoś podpisze się za ciebie bez twojej woli, bo tak go mamusia wychowała. I będziesz udowadniała w sądzie, że to nie twój podpis.
            • irma223 Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 01.08.23, 09:28
              Przypominam sobie słynną "sprawę o fałszerstwo" przeciwko całej wsi w 1999 roku.
              Do końca 1998 roku trzeba było złożyć deklarację w przychodni, do której się chciało przynależeć. Ludzie zapisywali siebie i rodziny. W jakiejś wsi (czy w okolicy, gdzie było kilka wsi) trafił się jakiś gorliwy prokurator, który oskarżył wszystkich mieszkańców/pacjentów o fałszowanie podpisów ich bliskich. Prasa się w to wmieszała, ale o skutkach już tak nie pisała. Na pewno cała tamtejsza okolica miała sprawy sądowe za "ciężką zbrodnię" zadeklarowania mężów/żony/starych rodziców/pracujące dzieci do jedynej przychodni w okolicy, do której i tak chodzili.
            • kanna Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 01.08.23, 09:29
              Ziew.
    • andaba Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 31.07.23, 19:03
      Jestem w stanie zrozumieć ten podpis matki, bo niepełnoletnia, ale chyba absolutnie nigdzie, poza paszportem nie jest wymagany podpis obojga rodziców. Przy znacznie młodszych dzieciach i znacznie poważniejszych sprawach, niz przyjęcie na studia.

Pogięło ich. Wykazać się próbują, czy jak.
      • karen_ann Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 31.07.23, 19:06
        Tam jest jakas finansowa odpowiedzialnosc czy jak tak tlumaczyli. Powiedziałam ze odpowiadam ja finansowo
        • little_fish Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 31.07.23, 19:08
          Ale za co ta finansowa odpowiedzialność? Za zniszczenie ławek w sali wykładowej?
          • andaba Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 31.07.23, 19:17
            Może studia płatne.

Ale nawet jeżeli to szczyt głupoty i nadgorliwości.
            • karen_ann Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 31.07.23, 19:28
              Nie. To dzienne studia na panstwowej uczelni Sggw ekonomia
              • ziazia17 Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 31.07.23, 19:57
                Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego? I tam poszla dziewczyna ze 100% z rozszerzonej matematyki? Ekonomia najlepsza jest na SGH.
                • malaperspektywa Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 31.07.23, 21:00
                  Może być za mało na SGH jak jest sama rozszerzona matma, zdana nawet genialnie. Na SGGW liczy się jeden przedmiot, a na SGH jeszcze język i np. historia. I to robi tą różnicę.
                  • arwena_111 Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 31.07.23, 21:40
                    Różnica w wymaganiach pomiędzy SGH i SGGW to drugi język. Na SGH był swego czasu jeszcze test z przedsiębiorczości czy jakoś tak. W covidzie z niego zrezygnowali. Nie wiem czy nie wrócił.
                    • karen_ann Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 31.07.23, 22:45
                      Wrocił
                    • triss_merigold6 Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 01.08.23, 09:21
                      Wrócił
                • panna.nasturcja Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 01.08.23, 01:51
                  Jak miała się dostać na SGH skoro nawet na SGGW dostała się dopiero z drugiej tury, jak ktoś zrezygnował?
                  • kurt.wallander Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 01.08.23, 12:27
                    panna.nasturcja napisała:

> Jak miała się dostać na SGH skoro nawet na SGGW dostała się dopiero z drugiej t
                    > ury, jak ktoś zrezygnował?

Bo kiedy ktoś pisał o SGH, to autorka wątku jeszcze nie pisała o tym, że syn dostał się w drugiej turze.

Pisała natomiast o matematyce na 100%, i osoba pisząca o SGH pewnie założyła, że chodzi o matematykę rozszerzoną (a myslę, że chodziło o podstawę).
                    • little_fish Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 01.08.23, 12:29
                      Córka, nie syn 😉
                    • karen_ann Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 01.08.23, 12:46
                      To nie 2 tura to 1 tura z uzupelnienia tak jest w irk. Ona byla w grupie rezerwowej jako osoba ktorej zabraklo 1 punktu do przyjecia.
                      Druga jest jak są miejsca. 2 tura jeszcze nie wystartwała
                      • kurt.wallander Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 01.08.23, 13:00
                        Przepraszam za pomylenie płci i nieprecyzyjność. Nie znam się na tyle na turach rekrutacji.
                • em_em71 Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 01.08.23, 06:40
                  ziazia17 napisała:

> Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego? I tam poszla dziewczyna ze 100% z rozsze
                  > rzonej matematyki? Ekonomia najlepsza jest na SGH.

Autorka wątku nie odnosi się do tego wpisu, ale nigdzie też nie wspomina, że wynik dotyczy rozszerzenia. Może to 100 z podstawy?
                  • karen_ann Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 01.08.23, 07:35
                    Z podstawy 100%
                    • ziazia17 Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 01.08.23, 15:19
                      No to robi wielka roznice. 96% z podstawy miala moja corka, ktora niestety z matematyki orlem nie jest. I moge ocenic to obiektywnie albowiem nauczam tego przedmiotu od dziestu lat. Moja na ekonomii by sobie nie dala rady ( dlatego jest na 3 roku lekarskiego), ciekawe jak Twoja sobie poradzi.
                      • szeptucha.z.malucha Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 01.08.23, 15:24
                        Tak, podstawa i rozszerzenie to niebo a ziemia. Syn z podstawy miał 100 a z rozszerzenia adekwatnie do swoich dostatecznych ocen w klasie matematycznejwink Niestety, na studiach dalej zmaga się z matmą, bo tak wybrał🙄
                      • karen_ann Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 01.08.23, 15:31
                        Z rozszerzenia miala 66% nie ma problemow z matmy to jej ulubiony przedmiot.
                        • szeptucha.z.malucha Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 01.08.23, 15:34
                          To super👍
      • zamyslona_ona02 Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 31.07.23, 19:30
        Jeszcze w przedszkolu. Ja rozumiem podpisywanie zgody na odbiór dziecka przez kogoś tam, ale zgoda na każde spotkanie z policjantem/klaunem/ogrodnikiem podpisywana przez oboje rodziców to już przesada.
        • nick_z_desperacji Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 31.07.23, 21:16
          Oboje rodziców to może przesada, ale bez tych zgód, to mogłabyś się dowiedzieć po fakcie, że z dziećmi rozmawiali np. obrońcy życia poczętego, rekruterzy prywatnej podstawówki, lokalny klub kibica albo inne kwiatki, na które akurat nie masz ochoty.
          • taki-sobie-nick Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 01.08.23, 01:37
            nick_z_desperacji napisała:

> Oboje rodziców to może przesada, ale bez tych zgód, to mogłabyś się dowiedzieć
            > po fakcie, że z dziećmi rozmawiali np. obrońcy życia poczętego

No faktycznie zgroza [ciężki sarkazm].
            • nick_z_desperacji Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 01.08.23, 15:36
              Specjalnie dla Ciebie: wysłannicy szatańskiego PONTONu ostrzegający przed pedofilami i dwóch panów w stałym związku od 20 lat.
      • asfiksja Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 31.07.23, 21:09
        >Pogięło ich. Wykazać się próbują, czy jak.
        Myślę, że to nadgorliwość w zwalczaniu takiego bezeceństwa i zamachu na polską rodzinę, jak samotne matki, bo absolutnie nie ma takiego prawnego wymogu, żeby oboje rodzice podpisywali. Z moim nieletnim bombelkiem byłam podpisać tylko ja, a kierunek studiów zdecydowanie bardziej wrażliwy na zniszczenie drogiej aparatury niż ekonomia.
      • karen_ann Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 31.07.23, 21:27
        Tutaj zdjecie ze strony sggw w ktorej piszą ze musi byc 2 opiekunow a jak nie to zgoda poswiadczona przez notariusza
        • karen_ann Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 31.07.23, 21:29
          Link bo nie widac:
          www.sggw.edu.pl/rekrutacja/rekrutacja-studia/zasady-rekrutacji-na-studia-i-stopnia-oraz-jednolite-studia-magisterskie/1-pl-wymagane-dokumenty/
          • kurt.wallander Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 31.07.23, 21:46
            No to odetchnęłam, bo: "Przedstawienie zgody nie dotyczy kandydatów, którzy ukończą 18 lat przed 1 października 2023 r."
            • szeptucha.z.malucha Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 01.08.23, 08:37
              Dlatego podtrzymuję swoją opinie od początku reformy 6- latków, do I klasy 6 łatki tak ale tylko te skończonewink
              I powiem szczerze, ze zapisy na ewentualne studia to był argument za tum, ze moje dziecko z końcówki roku skorzystało z cofki reformy. Gdyby tej cofki nie było, wszystkie uczelnie opracowywaliby rozwiązania tego problemu a dla niewielu przypadków nikt nawet palcem nie ruszy.
              • karen_ann Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 01.08.23, 09:03
                Tak zgadzam się. Moja była nieskonczona i nie powinna byla pojsc do szkoly. Byla wysoka ale psychicznie niegotowa i chciala sie bawic. Pamietam komentarze ze w piaskownicy sie bawi taka duza dziewczynka a miala 5 lat.
                Mi to wczesniejsze pojscie zabralo duzo lat asysty w podstawowce bo program był przeladowany dla tak malego dziecka a roznice poniedzy dziecmi ze stycznia a z pazdziernika są duze w tym wieku. Mozg jeszcze nie byl gotowy do wchlaniania tej wiedzy musialam pomagać
                • szeptucha.z.malucha Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 01.08.23, 09:10
                  Miałam małą sąsiadkę, która mając 3,5 roku wyglądała na 6 lat. Gdy bawiła się w piaskownicy ojciec jakiejś 5 łatki namawiał ją, by ustąpiła jego córce, bo ta jest młodsza🙄 Te dzieci dojrzałej wyglądające budziły takie oczekiwania.
                  Powodzenia dla młodej na studiach!
              • kurt.wallander Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 01.08.23, 12:31
                szeptucha.z.malucha napisała:

> I powiem szczerze, ze zapisy na ewentualne studia to był argument za tum, ze mo
                > je dziecko z końcówki roku skorzystało z cofki reformy.

A ja do tej pory sobie chwalę decyzję posłania średniej córki do szkoły, jako 6-latki. Załapała się na gimnazjum, LO 3-letnie i już studiuje. Młodsza tak czy siak wpadłaby w szpony deformy. Fakt, że gdyby poszła jako 7-latka, to miałaby mniejsze braki związane z niespójnym programem nauczania. Ale tego nie mogłam przewidzieć.

Gdyby tej cofki nie był
                > o, wszystkie uczelnie opracowywaliby rozwiązania tego problemu a dla niewielu p
                > rzypadków nikt nawet palcem nie ruszy.

Ale na innych uczelniach nie ma takich wymogów jak na SGGW (chyba?)
                • szeptucha.z.malucha Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 01.08.23, 12:56
                  Ja piszę o bombelku z koniuszka 2009. Wtedy rozpatrywane korzyści w naszym wypadku były mniejsze niż wady dalszej nauki trybem 6- latkowym.
                  I też cieszę się, ze starszak zaliczył gimnazjum (choć zaczął jako prawie 7- latek), choć gaszenie światła powodowało też pewne straty.
    • hanusinamama Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 31.07.23, 19:04
      Do tej pory w innej sytuacji nie był ci potrzebny jakiś odpowiedni papier?
      Na wyjazdach zagranicznych?
      • karen_ann Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 31.07.23, 19:04
        Nie. Matka jest najwazniejsza i byla wystarczajaca
      • panna.nasturcja Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 31.07.23, 19:30
        Po co jej papier na wyjazdach zagranicznych? Jak córka miała paszport to znaczy, że albo ojciec wyraził zgodę albo sąd.
        • karen_ann Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 31.07.23, 19:33
          Ojciec byl w urzedzie paszportowym i wyrazil zgodę. On duzo podrozuje wiec czasem nie jest w stanie podpisac nawet jak by chcial. Tu na uczelni było ze jezeli jest nieobecny to ma byc zgoda notarialna. Przesada naprawdę. Dlatego powiedziałam ze nie mamy kontaktu z ojcem zeby cyrków nie robic bo ja nie wiem gdzie on teraz jest
    • kanna Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 31.07.23, 19:04
      Koleżanka córki w grudniu kończy.
      Tak się zastanawiamy, czy będzie miała pierwszeństwo w przyjęciu do akademika...
      • karen_ann Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 31.07.23, 19:06
        Niby czemu bo niepelnoletnia? Moga chciec zeby miala opiekę smile))
      • little_fish Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 31.07.23, 19:09
        Albo wcale jej nie przyjmą, bo niepełnoletnia i kto będzie za nią odpowiadał...
      • kai_30 Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 31.07.23, 19:11
        Z akademikami był problem, jak się pojawiły pierwsze "sześciolatki" i nie wiem czy to już jakoś rozwiązano. Niepełnoletni musi mieć wychowawcę, jak w internacie.
        • andaba Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 31.07.23, 19:20
          To był jeden z powodów, dla których wolałam, żeby córka wybrała technikum. Przynajmniej będzie pisała maturę jako pełnoletnia. I szła na ewentualne studia.

• panna.nasturcja Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 31.07.23, 19:31
        Pierwszeństwo? Raczej jej w ogóle nie przyjmą, bo akademiki nie mają wychowawców, którzy odpowiadają za ńieletnich.
    • matacznik Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 31.07.23, 19:14
      karen_ann napisała:

> Pani mówi ze potrzebny podpis ojca
      >
      Dwa lata temu jeździłem z papierami z nieletnim kandydatem na studia i wszędzie wystarczał jeden podpis. Fakt, że jestem ojciem.
    • leosia-wspaniala Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 31.07.23, 19:19
      >Tlumaczyli sie ze nie mieli takich przypadkow bo to pierwszy rocznik 6 latkow poszedł na studia

Przecież i przed reformą do szkoły czasem szły 6-latki. I zza granicy przyjeżdżali ludzie, którzy edukację zaczynali wcześniej niż dzieci w Pl. Co za cyrk, jakby co najmniej miała przejść ryzykowną operację na otwartym sercu.
      • karen_ann Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 31.07.23, 19:30
        Może dlatego sie wycofali z cyrku ale musiałam podpisac oswiadczenie ze jestem somotnom matkom za 2 miesiace pelnoletniej panny. Jeszcze 2 miechy i koniec cyrku
        • panna.nasturcja Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 31.07.23, 19:33
          Nie, nie dlatego się wycofali.
          • karen_ann Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 31.07.23, 19:35
            A czemu? Moze dlatego ze to chore w Pl gdzie nie ma kontaktu z ojcami czesto wymagac na studiach dziennych panstwowych podpisu ojca i moze to bezprawne nawet??
            • panna.nasturcja Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 01.08.23, 01:54
              Serio uważasz, że pis wycofał reformę puszczającą do szkół sześciolatki, bo kandydaci na studia potrzebowali podpisu rodziców? Gdzie byłaś ostatnie 8 lat?
              • asia_i_p Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 01.08.23, 08:13
                Karen chyba miała na myśli, że uczelnia wycofała się z dwóch podpisów. Raczej chyba nie uważa sześciolatków w pierwszej klasie za cyrk, skoro dobrowolnie wysłała do szkoły sześcioletnią córkę.
                • karen_ann Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 01.08.23, 08:31
                  Tak dokładnie. Jak pisalam wcześniej w Wawie nie do konca była dobrowolnosc. Szesciolatki i tak musialy isc do szkoł pytanie czy zerowka w szkole w lawce czy 1 klasa, wiec poszla do 1. Gdyby zerowki zostaly w przedszkolu to bym nie pusciła. Siedzenie w lawce bez lezakowania obijanie się uznałam za strate czasy. W jskis sposob bylismy zmuszeni do tej 1 klasy.

A Sggw sie wycofala z 2 podpisów
                  • larix_decidua77 Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 01.08.23, 09:07
                    karen_ann napisała:

> iła. Siedzenie w lawce bez lezakowania obijanie się uznałam za strate czasy. W
                    > jskis sposob bylismy zmuszeni do tej 1 klasy.
                    >
                    Leżakowanie w zerówce? U nas leżakowały 3 latki, nie pamiętam co z 4 latkami ale 5 latki na pewno nie. I ja chodziłam do zerówki w szkole i moja córka. Nie wiem dlaczego myślisz że w szkolnej zerówce się dzieci obijają. Uczą się, mają zajęcia muzyczne, plastyczne, integracyjne, chodzą na spacery, te które zostaną dłużej, bawią się ze sobą jak w przedszkolu.
        • little_fish Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 31.07.23, 21:34
          Jak to jeszcze 2 miesiące? To kiedy młoda ma urodziny?
          • karen_ann Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 31.07.23, 21:37
            W kincowce pazdziernika. Poszla do 1 klasy nie mając 6 lat ale w Wawie zlikwidowali zerowki w przedszkolach i tak i tak musiala isc do szkoły
            • little_fish Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 31.07.23, 21:49
              No to 3 miesiące, a nie dwa...
      • kurt.wallander Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 31.07.23, 21:20
        leosia-wspaniala napisał(a):

> >Tlumaczyli sie ze nie mieli takich przypadkow bo to pierwszy rocznik 6 lat
        > kow poszedł na studia
        >
        > Przecież i przed reformą do szkoły czasem szły 6-latki.

I za reformy też już szły 6-latki, np. moja średnia córka w zeszłym roku. Tyle, że ona szczęśliwie z początku lipca, więc juz sama wszystko ogarniała.
      • andaba Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 31.07.23, 23:29
        leosia-wspaniala napisał(a):

>
        > Przecież i przed reformą do szkoły czasem szły 6-latki. I zza granicy przyjeżdż
        > ali ludzie, którzy edukację zaczynali wcześniej niż dzieci w Pl. Co za cyrk, ja
        > kby co najmniej miała przejść ryzykowną operację na otwartym sercu.

Dokładnie.

Moje dzieci w liczbie ponadstandardowej zaliczyły edukację na czterech poziomach (zanim skończyły 18 lat) i mój mąż nigdy w życiu nie podpisał absolutnie niczego. I nikt tego od niego nie wymagał.

• furiatka_wariatka Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 31.07.23, 19:30
      Napisałaś to w taki sposób jakby faktycznie 6 latka szła na studia.
      • karen_ann Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 31.07.23, 19:35
        Wszyscy wiedzą ze chodzi o rocznik 6 latków ktory wczesniej zacząl naukę a teraz zacząl studia
        • taki-sobie-nick Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 01.08.23, 01:54
          Nie wszyscy. Mnie też tak to się skojarzyło i przypomniał mi się cazus 4-latki, która dostała wezwanie do woja.
          • taki-sobie-nick Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 01.08.23, 02:04
            Casus albo kazus
    • szmytka1 Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 31.07.23, 19:47
      E nie nowina, w szkole podstawowej, by w ogóle wziąć udział w rekrutacji do zerówki, też musialam pisać oświadczenie, że ojciec dziecka przebywa za granica. Potem jak już było potwierdzenie woli, po pozytywnej rekrutacji nawet to nie przeszło. Pani powiedziała wymownie, żebym poszła sprawdzić, czy męża nie ma na korytarzu i wróciła z podpisanym kwitem...
      • heca7 Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 31.07.23, 19:51
        Mój mąż wybrał się kiedyś wyrobić kartę miejską dla dzieci. No i pojechał sam a tam potrzebny był podpis matki. Pani w okienku spojrzała wymownie na męża i zapytała - a może żona siedzi w samochodzie? suspicious Mąż powiedział, że tak, właśnie sobie przypomniał, że połowica siedzi w aucie i poleciał po "mój" podpis tongue_out
    • 1012ja Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 31.07.23, 21:14
      Przesadzili. Moja niepełnoletnia w zeszłym roku rozpoczynała studia i cyrków nie robili. Jakaś nadgorlwa uczelnia
    • nick_z_desperacji Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 31.07.23, 21:24
      Swoją drogą, strasznie udupiające dla dzieciaków, które chcą uciec np. od zaborczych rodziców (pójdziesz na kierunek i uczelnię wybrane przez mamusię i tatusia albo wcale), albo od patoli, która się na drugi koniec Polski dla podpisu nie pofatyguje.
      • karen_ann Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 31.07.23, 21:35
        Wiesz, sluszna uwaga, 17 latka ma prawi decydować o swoim zyciu i studiować zwlaszcza na panstwowej uczelni gdzie chce. To jest mega upupiajace i chore. Jedz z jakiejs pipidowy z 2 rodziców a nawet i jednym ciezko.
        To reforma do dupy albo nasz system prawny.
        Wszak nastolatek powinien miec prawo uczuc się gdzie chce rozumiem na panstwowych bezplatnych uczelniach.
    • ga-ti Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 31.07.23, 21:42
      No takie przepisy. Znajomy chłopak zdawał na AWF, miał egzaminy sprawnościowe, musiał przyjeżdżać z rodzicem i rodzic za każdym razem podpisywał papiery.
      No cóż, dzieci są jeszcze niepełnoletnie.

Jeśli jest miejsce na podpis matki i ojca, a podpisu ojca nie ma to co się dziwić, że pytają o ten podpis? Nigdy w szkole czy innej sytuacji nie pytali się o podpis ojca?
      • andaba Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 31.07.23, 23:32
        U mnie nie pytali.
        Mam kilkoro dzieci, poza podstwówką, którą kończyli jedną, chodził do różnych przedszkoli, gimnazjów, szkół średnich.
        Były w szpitalach, syn miał kilka operacji - zawsze wystarczał podpis matki.
    • asia_i_p Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 01.08.23, 08:05
      UWr akurat pod tym względem się ogarnął i mieli w systemie specjalne druki. Chociażby też nie wiem, co by było, gdyby nie było na tym druku podpisu dwojga opiekunów.
    • paskudek1 Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 01.08.23, 08:12
      Jako pierwszy rocznik? Mój syn właśnie pierwszy rok skończył. Poszedł jako sześciolatek i na studiach już był pełnoletni.
      • szeptucha.z.malucha Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 01.08.23, 08:46
        No, tak, pierwsze "systemowe" 6- łatki urodzone w 2003, poszły otwierać reformę pilotażowo w 2009. Wtedy obiecywano gruszki na wierzbie. Z grupy przedszkolnej mojego dziecka poszło jedno urodzone w styczniu. Mój z końcówki, więc nawet nie rozważałam.
        Teraz te osoby mogą kończyć 2 rok studiów.
    • bulzemba Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 01.08.23, 09:17
      Zapisując młodą do szkoły średniej musiałam podpisać że tatuś bez kontaktu. Na szczęście (niestety) szkoła jak widać już wcześniej ćwiczyła "dzielnych tatów" i miała naszykowaną formułkę
    • palacinka2020 Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 01.08.23, 12:34
      Zawsze byly osoby, ktore poszly do szkoly rok wczesniej. Serio uczelnia sie z tym nie spotkala?
    • alex_vause35 Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 01.08.23, 12:57
      Hmmm myślałam, że to będzie wpis o małych geniuszach, a to o już prawie 18-letnich osobach....
    • maeve_binchy Re: 6 latki poszły na studia i podpis ojca na SGG 03.08.23, 15:19
      jaki pierwszy rocznik? Szly juz wczesniej, bez przesady. np. corka mojej kolezanki rok temu, jest z pazdziernika, wiec nie miala jeszcze 18 lat. Nie byla jedyna w klasie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka