Dodaj do ulubionych

Usiłuję pozbyć się nadmiaru ciuchów

31.07.23, 22:29
I dzisiaj spakowałam 10 worków 60 l.
Jutro jest zbiórka. A ja mam ochotę jeszcze raz je otworzyć i przejrzeć - a może nawet, jakąś część z tego, zatrzymać...
Jaki to objaw? Patologicznego zbieracza?
A szafa nadal pełna.
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Usiłuję pozbyć się nadmiaru ciuchów 31.07.23, 22:32
      Tak. Przejrzałaś je wystarczającą ilość razy, na pewno ich nie potrzebujesz. Na sto procent, przetrzyj parapety z zewnątrz, jak ci się nudzi.
    • taki-sobie-nick Re: Usiłuję pozbyć się nadmiaru ciuchów 31.07.23, 22:32
      Masz 600 litrów zbędnych ciuchów?!
      • default Re: Usiłuję pozbyć się nadmiaru ciuchów 01.08.23, 10:01
        Też się zszokowałam. Wszystkie moje ciuchy zmieściłyby się do 5, góra 7 takich worków. A tu mowa o 10 workach zbędnych ciuchów. 😳
        • enty.enty Re: Usiłuję pozbyć się nadmiaru ciuchów 01.08.23, 22:48
          Te worki to 65cm x 80cm. A więc nie są aż takie duże.
          • taki-sobie-nick Re: Usiłuję pozbyć się nadmiaru ciuchów 01.08.23, 22:57
            Owszem, są duże. I mieści się w nich 600 litrów ciuchów.
    • ga-ti Re: Usiłuję pozbyć się nadmiaru ciuchów 31.07.23, 22:39
      Dużo! Ale jeśli masz jeszcze pełną szafę to spoko, wyrzucaj to spakowane.
    • gaskama Re: Usiłuję pozbyć się nadmiaru ciuchów 01.08.23, 10:15
      Że co???? 600 l niepotrzebnych ciuchów!!! Jezu, ile czasu trzeba było zmarnować na zakup tego. Kasy pewnie też. No chyba, że nie wyrzucałaś nic od 25 lat.
      Ja co roku przeglądam garderobę. Jak czegoś nie założyłam ani razu ... wypad. Zwykle są do raczej nowe rzeczy, bo jak coś lubię, to noszę to często. Jak czegoś nie lubię, to wisi, wisi, wisi. Mam małą szafę.
      Jeśli nadal masz, co na tyłek założyć, to nie przeglądaj!
    • koko8 Re: Usiłuję pozbyć się nadmiaru ciuchów 01.08.23, 10:22
      10 worków po 60 l?!
      Z ciekawości, dużo ubrań ci jeszcze zostało?
      • qwirkle Re: Usiłuję pozbyć się nadmiaru ciuchów 01.08.23, 10:54
        Napisała, że szafa nadal pełna...
        • koko8 Re: Usiłuję pozbyć się nadmiaru ciuchów 01.08.23, 11:09
          Kurczę, w takim razie gratuluję autorce postanowienia radykalnej zmany i życzę konsekwencji w działaniu. Ale to może być jakaś odmiana syllogomanii....
          • qwirkle Re: Usiłuję pozbyć się nadmiaru ciuchów 01.08.23, 18:12
            Być może. Ja powinnam wziąć z niej przykład i wywalić trochę ubrań. Ale! Jestem w trakcie chudnięcia, wyrzucam te ubrania, które staja się za duże. Trzymaj kciuki 👍💪
      • enty.enty Re: Usiłuję pozbyć się nadmiaru ciuchów 01.08.23, 22:53
        Tak, bardzo dużo.
        Gromadziłam całymi latami te rzeczy, niektóre mają równo 20 lat. Nie robiłam regularnych przeglądów a ciuchy za małe zatrzymywałam bo schudnę.
        A nadal mam nadmiar - spory nadmiar.
        • taki-sobie-nick Re: Usiłuję pozbyć się nadmiaru ciuchów 01.08.23, 22:59
          Wiesz, z tego, co piszesz, to mogłabyś wyrzucić tonę ciuchów, a nie tylko 600 litrów.
        • jammer1974 Re: Usiłuję pozbyć się nadmiaru ciuchów 01.08.23, 22:59
          enty.enty napisała:

>a ciuchy za małe zatrzymywałam bo schudnę.

Zatrzymaj te najlepsze. Reszte oddaj. Moga ci sie jednek kiedys przydac. Mnie sie przydaly. Spodnie co prawda za duze sie zrobily ale kurtka genialna.
    • kaki11 Re: Usiłuję pozbyć się nadmiaru ciuchów 01.08.23, 11:25
      enty.enty napisała:

> I dzisiaj spakowałam 10 worków 60 l.
      >

Wow 😯😯😯

Nieeee , nie przeglądaj jeszcze raz tych spakowanych, jak masz jeszcze chęć do przeglądania ciuchów to przejrzyj te z jeszcze pełnej szafy a nie wracaj do tych już odłożonych, bo to do niczego nie doprowadzi. Podjęłaś już co do nich decyzję i się jej trzymaj
    • marylout Re: Usiłuję pozbyć się nadmiaru ciuchów 01.08.23, 16:08
      Mam to samo. Wczoraj spakowałam pięć dużych pudeł, muszę je jeszcze przejrzeć bo częśc z nich już były spakowane dwa lata temu w nadziei że je przejrzę albo schudnę tongue_out . Tym razem decyzja musi być ostateczna bo się duszę w nadmiarze rzeczy. A szafa nadal pełna ciuchów...

• enty.enty Re: Usiłuję pozbyć się nadmiaru ciuchów 01.08.23, 23:41
        Dzisiaj przejrzałam szafę jeszcze raz i okazało się, że mam jeszcze ciuchy do oddania. Niestety, nie zdążyłam je wynieść na czas i zostały .
        Zapakowałam je do ogromnego pudła na dno szafy.
        Może następnym razem je oddam.
        Przeglądanie tego wszystkiego ( wywalenie z szafy na łóżko i podłogę) i posprzątanie ( poskładanie i umieszczenie w szafie) zajęło mi prawie 6 godzin uncertain
        • marylout Re: Usiłuję pozbyć się nadmiaru ciuchów 02.08.23, 10:33
          Rozumiem. Ja mam tego straszne ilości bo od lat wyrzucałam tylko pojedyncze. Dawniej ciuchy zdzierało sie do śmierci technicznej, a w dzieciństwie miałam ciuchy po starszym rodzenstwie, nawet jak nie nadawały się do miasta to nadawały się do pracy w ogrodzie albo dla młodszych dzieci, albo do sprzątania. Więc jak teraz mam wyrzucić całkiem dobre ciuchy to aż cierpię. A jeszcze mam trochę takich, które zdążyłam raz założyć a potem zmieniłam rozmiar- i są naprawdę fajne i nowe, ale w żaden sposób się do nich nie zmieszczę. Myślałam, ze schudnę ale jakoś nie wychodzi, potem że może przeszyję niektóre i poszerzę i będą ok, ale nie mam na to czasu.... I tak rośnie sterta pudeł ciuchów z którymi coś muszę zrobić bo założyć ich się nie da a "mniejszych" osób w rodzinie nie mam żeby rozdać.
          Najśmieszniejsze, że jak wypakowałam te niepasujące i włożyłam do szafy tylko te które "jako tako mogą być" to szafa nadal pełna - za już wyraźnie widzę, że fajnych rzeczy jest kilka na krzyż w których chodzę na zmianę, a reszta to nadal ciuchy po domu i po ogrodzie. Więc jeszcze kilka podejść do porządków jest przede mną...
          • marylout Re: Usiłuję pozbyć się nadmiaru ciuchów 02.08.23, 10:34
            I jest to mega czasochłonne, szczególnie jak się myśli żeby niektóre przerobić, poprawić... to nie godziny ale całe dni i tygodnie potrzebnesmile
    • okruchlodu Re: Usiłuję pozbyć się nadmiaru ciuchów 01.08.23, 18:27
      Ja przed takimi porządkami oglądam odcinek 'hoarders' (są na YT). Zawsze pomaga.
    • jammer1974 Re: Usiłuję pozbyć się nadmiaru ciuchów 01.08.23, 19:18
      Nie otwieraj. Oddalam moze nawet tyle samo. Wierz mi. Niczego ci nie bedzie brakowac.
    • alexandra1984 Re: Usiłuję pozbyć się nadmiaru ciuchów 02.08.23, 10:20
      nie otwieraj i nie przegladaj! Jestes dorosla i raz podjelas decyzje by je oddac wiec trzymaj sie tej decyzji i oddaj to co juz jest spakowane.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka